Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Νέος «ιός» προσβάλλει τους υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, σχετικά με την κυκλοφορία ενός νέου ιού, ο οποίος εμφανίσθηκε στο διαδίκτυο στις 10/5/2014, ενώ διαδίδεται μέσα από διάφορα βίντεο τρόμου, που προσπαθούν οι χρήστες του διαδικτύου να «ανοίξουν» και τα οποία προσβάλουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό. 

Ειδικότερα, μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο αυτό λογισμικό αποκτά τη δυνατότητα να εκτελεί διάφορες παράνομες ενέργειες, εν αγνοία του χρήστη, όπως απενεργοποίηση ρυθμίσεων ασφαλείας του συστήματος και πιο συγκεκριμένα το firewall, έτσι ώστε να ανοίξει κερκόπορτες (backdoors) για άλλα μολυσμένα προγράμματα. 

Επίσης, παρεμβαίνει στον φυλλομετρητή (browser) αλλά και στην απόδοση του ίδιου του υπολογιστή, αλλάζοντας την αρχική σελίδα και την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης (του φυλλομετρητή). Παράλληλα, αρχίζουν να εμφανίζονται ανεπιθύμητα διαφημίστηκα banners, σελίδες με συνδρομητικές υπηρεσίες μηνυμάτων και κακόβουλα αρχεία για κατέβασμα. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα υποκλοπής κωδικών και άλλων κακόβουλων ενεργειών (όπως αποστολή spam emails κ.λπ.)

Σημειώνεται ότι στη ροή ενημερώσεων του facebook εμφανίζονται αναρτήσεις οι οποίες φαίνονται σαν «βίντεο» με περίεργο - σοκαριστικό περιεχόμενο, προτρέποντας τους χρήστες να πατήσουν στην ανάρτηση προκειμένου να δουν το «βίντεο».

Οι κακόβουλες αναρτήσεις εμφανίζονται με διάφορους τίτλους όπως: Vin Diesel Has Died While Filming a Deadly Scene From Fast and Furious 7, You Won't Believe What This Pregnant Girl Does, [SCHOCK] Schlimmster Motorrad Unfall Der Welt (Σόκ! Το χειρότερο ατύχημα με μοτοσικλέτα στο κόσμο), Girl Killed herself live On Cam Just After Dad Seen Her While Doing This on cam!, με πιο διαδεδομένους τους παρακάτω τίτλους:

• «Βίντεο»από επίθεση φαντάσματος (Alleged footage of an actual ghost attack).
• «Βίντεο» που δείχνει το Aswang, ένα μυθικό τέρας από τις Φιλιππίνες (a video featuring the Aswang that is described as «a mythical shape-shifting were-dog/vampire/terrifying thing from the Philippines).
• «Βίντεο» με γοργόνες (a video of Mermaids claiming they are back!).
• «Βίντεο» με ένα μεγάλο, λευκό καρχαρία να επιτίθεται σε καπετάνιο πλοίου (Video of a huge great white shark tearing apart a sea captain).

Όταν κάποιος χρήστης πατήσει σε αυτές τις αναρτήσεις συνήθως του ζητείται πρώτα να κοινοποιήσει την ανάρτηση στον «τοίχο» του, για να ξεκλειδώσει το βίντεο (συμμετέχοντας και ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο στη διάδοση των κακόβουλων αναρτήσεων). Στη συνέχεια εμφανίζεται μήνυμα ότι πρέπει να κατεβάσει ή να αναβαθμίσει το video player του φυλλομετρητή (browser), προκειμένου να μπορέσει να δει το βίντεο. Εάν ο χρήστης προβεί σε αυτή την ενέργεια τότε εγκαθίσταται το αντίστοιχο κακόβουλο αρχείο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε; Νέο τεστ από το ΑΠΘ

Δεν έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε; Νέο τεστ από το ΑΠΘ
Εάν είστε από εκείνους τους πολίτες που εξακολουθούν να μην έχουν αποφασίσει ποιον συνδυασμό θα υποστηρίξουν με την ψήφο τους, ένα νέο τεστ ερωτήσεων θα σας φανεί εξαιρετικά βοηθητικό. 

Πρόκειται για το τεστ που υπάρχει στην ιστοσελίδα votematch.gr το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στην αξιολόγηση των κομμάτων συμμετείχαν 12 αξιολογητές, μεταξύ άλλων οι κ.κ.:

Πρόδρομος Γιαννάς, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, ΤΕΙ Πειραιά
Δημοσθένης Δώδος, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο: «Πολιτική Ανάλυση»
Γιάννης Παπαγεωργίου, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο: «Διεθνής πολιτική»
Θαλής Κουτούπης, Σύμβουλος επικοινωνίας, συγγραφέας
Γεώργιος Φλέσσας, Διευθύνων Σύμβουλος CIVITAS.

Πατήστε εδώ για να κάνετε το τεστ

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Η ανωμαλία που εξέθρεψε η ανοχή: Συμμαχία εξτρεμιστών μουσουλμάνων και σλαβόφωνων Ελλήνων στις ευρωεκλογές


Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές συμμαχούν με σκοπιανούς πράκτορες και κατεβαίνουν ως «κοινό μέτωπο» στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές διεκδικώντας την αυτονομία τους και την ανεξαρτησία τους. Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο και εκρηκτικό «κοκτέιλ» που αναπτύσσεται σε μία ευαίσθητη περιοχή, τη Δυτική Θράκη, εξαιτίας της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος να σταματήσουν τη διείσδυση της Τουρκίας, κυρίως μέσω του προξενείου της Κομοτηνής.

Με ανακοίνωση της η ένωση «Αυτοχθόνων Μακεδόνων Φεντεραλιστών», συστήνει στους σλαβόφωνους Έλληνες Μακεδόνες να ψηφίσουν το τουρκόφρων «Κόμμα Ισότητας Φιλίας Ειρήνης –DEB» των εξτρεμιστών της μειονότητας.

Όχι μόνο δηλαδή δεν έχουμε την κάθοδο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και στις Ευρωεκλογές ενός τουρκικού κόμματος και μάλιστα ενός κόμματος που ελέγχεται από τους «Γκρίζους Λύκους», αλλά γίνεται και σύμπραξη με πράκτορες από τα Σκόπια, οι οποίοι ασφαλώς και είναι υποκινούμενοι και εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Οι ανησυχητικές αυτές κινήσεις δείχνουν τουρκικό δάκτυλο με στόχο την προώθηση του σχεδίου της Άγκυρας για ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Θράκη με αιχμή τους τουρκόψυχους της μειονότητας. Φαίνεται όμως πώς το προξενείο της Κομοτηνής ανοίγει σαν βεντάλια το σχέδιο του και εντάσσει σε αυτό το παιχνίδι και τους «μακεδόνες» της Ελλάδας.

Βρίσκουν έδαφος οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί στο ανύπαρκτο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας που δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα ευαίσθητο θέμα στο εσωτερικό της χώρας.
Το πρόσφατο περιστατικό με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Σαμπιχά Σουλειμάν, αλλά και τις κινήσεις υποψηφίων από τα κόμματα της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν τις «ευλογίες» του τουρκικού προξενείου επί της ουσίας για να εκλεγούν, είναι απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής στο ζήτημα της δυτικής Θράκης.

Στην ανακοίνωση της η ένωση «Αυτοχθόνων Μακεδόνων Φεντεραλιστών» χλευάζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και επισημαίνει πώς η σύμπραξη της με το DEB αποσκοπεί στην αναγνώριση τους ως «γλώσσα» και εν τέλει ως «κοινότητα».

Τι θα συμβεί άραγε αν το DEB πάρει υψηλά ποσοστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας στη Θράκη; Μήπως ένα σχέδιο αλλά Κοσσυφοπέδιο ή Κριμαίας; Δυστυχώς για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγουν πρώτο κόμμα.

Διαβάστε την ανακοίνωση-πρόκληση των «Αυτοχθόνων Μακεδόνων Φεντεραλιστών»: 

«ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΪΟΥ 2014
ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ

Μακεδόνες, Μακεδόνισες,

Είμαστε λίγες ημέρες πριν από δυο πολύ σημαντικές για εμάς εκλογικές αναμετρήσεις: τις τοπικές δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Οι τοπικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για τους πολίτες γιατί η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί από την κορυφή της πυραμίδας, είναι χτισμένη από τη βάση. Είναι γύρω από την Αγορά που διοργανώνονταν οι δημοκρατίες των πόλεων της αρχαίας Ελλάδας. Στο τέλος του Μεσαίωνα, είναι γύρω από τις κοινότητες, πόλεις-κράτη ή καντόνια, που αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές των νέων δημοκρατιών. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι παρά η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό.

Έχοντας υπ’ όψη το αποτυχημένο ελληνικό πολιτικό σύστημα που πολύ συχνά ταυτίζεται με μια οικονομική ολιγαρχία, πιστεύουμε ότι η συγκέντρωση της εξουσίας οδηγεί αναπόφευκτα σε καταχρήσεις. Στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας από την αντιπολίτευση και τους πολίτες είναι ανεπαρκής. Πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων και να βοηθά τους κατοίκους να αναλάβουν την ευθύνη για το τι συμβαίνει στις πόλεις και στα χωριά τους.

Αλλά είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στην ουσία μια υπηρεσία της κεντρικής κυβέρνησης με εφαρμογή Αθηνο-κεντρικών υπαγορεύσεων ( περικοπές στον δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, μη βιώσιμες πολιτικές σχεδιασμού, κ.λπ.) πάνω στο λαό μας.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει οι πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη να εκλέξουν εκείνους τους υποψηφίους για την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν ακολουθούν κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά που θα θελήσουν να αγωνιστούν για να επιβάλλουν στην κεντρική εξουσία την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου τους και των πολιτών του. Που θα είναι ανοιχτοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και θα προσπαθούν να βρίσκουν την καλύτερη γι’ αυτούς λύση, στα πλαίσια πάντα του συλλογικού συμφέροντος και όχι του ατομικού.

Επιπλέον, όσον αφορά εμάς τους γηγενείς Μακεδόνες, θα πρέπει σε αυτές τις εκλογές να εκλέξουμε στα δημοτικά συμβούλια των περιοχών μας τους υποψηφίους εκείνους που θα προστατεύσουν την μοναδική ταυτότητα των αυτοχθόνων Μακεδόνων, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους.

Αυτούς που θα έχουν σημαντικό ρόλο σε πολλές καμπάνιες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την σήμανση στην Μακεδονική γλώσσα, καθώς και το δικαίωμα που οι αυτόχθονες Μακεδόνες έχουν να προστατεύονται μέσω της Σύμβασης Πλαίσιο για τις Εθνικές Κοινότητες και του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές η Μειονοτικές Γλώσσες. Τους συμβούλους που θα υποστηρίξουν την ενίσχυση της χρήσης της μακεδονικής γλώσσας (Μακεντόνσκι) και όλες τις πτυχές του μακεδονικού πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας.

Στις εκλογές για την Περιφέρεια, επίσης, οι γηγενείς Μακεδόνες θα πρέπει ψηφίσουν τους γηγενείς Μακεδόνες υποψήφιους που είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν στον αγώνα για την αναγνώριση των γλωσσικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων μας. Που θα στηρίξουν όλες μας τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι, στον χώρο της Αριστεράς που πιστεύουμε ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ακόμα σημαντικότερες για εμάς τους γηγενείς Μακεδόνες είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2015 το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία ποιοι θα μας εκπροσωπούν σε αυτό. Δυστυχώς, ως αυτόχθονες Μακεδόνες, όπως και πολλά άλλα περιφερειακά έθνη εντός των εθνικών κρατών της ΕΕ, δεν έχουμε την ανάλογη εκπροσώπηση γιατί οι ευρωβουλευτές εκλέγονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι από τις Περιφέρειες αυτών (εκτός ίσως λίγων εξαιρέσεων). Γι’ αυτό, είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε άμεση εκπροσώπηση.

Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος για να μην προσπαθούμε να έχουμε μια φωνή που μπορεί να ακουστεί μέχρι τις Βρυξέλλες. Ως Μακεδόνες, δεν έχουμε κανένα λόγο να ενισχύσουμε με την ψήφο μας τα ελληνικά κόμματα που εκλέγουν ευρωβουλευτές, γιατί το 100% αυτών των κόμματων δεν μας αναγνωρίζει ούτε καν ως γλωσσική κοινότητα, πόσο μάλλον ως εθνική!

Στελέχη του Ουράνιο Τόξο, το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων, δηλώνουν ότι το κόμμα συμμετέχει τελικά και σε αυτές τις ευρωεκλογές. Μερικοί Μακεδόνες θα το ψηφίσουν. Υπάρχουν όμως χιλιάδες αυτόχθονες Μακεδόνες που είναι πολύ πικραμένοι από την ηγεσία αυτού του κόμματος που τους θυμάται κάθε 5 χρόνια και απαιτεί την ψήφο τους, ενώ, στην ουσία, δεν έχει προσφέρει τίποτα στην Μακεδονική κοινότητα, παρά μερικές κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν άλλαξαν, όμως, την κατάσταση της προς το καλύτερο.

Επειδή η αποχή από αυτές τις ευρωεκλογές είναι η χειρότερη λύση για εμάς και επειδή το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης συμμετέχει, για πρώτη φορά από την ίδρυση του, στις επόμενες ευρωεκλογές, οι γηγενείς Μακεδόνες έχουμε την επιλογή να στηρίξουμε αυτό το κόμμα το οποίο αγωνίζεται εδώ και μερικά χρόνια, με σημαντικές επιτυχίες σε πολιτικό επίπεδο.

Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα ως Μακεδόνες είναι σχεδόν τα ίδια που αντιμετωπίζουν και οι συμπολίτες μας Τούρκοι της Δ. Θράκης, και επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να ενώσουμε την φωνή μας με την δική τους για να μας ακούσουν επιτέλους όλους, προτείνουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές να ψηφίσουμε όλοι οι γηγενείς Μακεδόνες το κόμμα ΚΙΕΦ/DEB, το οποίο έχει κάνει και αίτηση να ενταχθεί στην ομάδα της ΕΕΣ/EFA όπου, όπως γνωρίζετε, το Ουράνιο Τόξο είναι μέλος.

Για να ακουστεί η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινή γνώμη τα προβλήματα και την φωνή μας για την ισότητα, για την φιλία, για την ειρήνη ψηφίζουμε ΚΙΕΦ/Deb στις ευρωεκλογές του 2014…

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε όλοι μαζί μια φωνή!…».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ


ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ !...


Στο προεκλογικό "σποτ" της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να δηλώνει πως “οι Έλληνες βλέπουν το φως στο τέλος του τούνελ”.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, βέβαια, δεν δήλωσε ποτέ κάτι τέτοιο.

 Όπως αποκαλύπτει το ThePressProject στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ είναι πολλά αυτά που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Ιδιαίτερα, στα όσα φέρεται να δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την χώρα, και μάλιστα πολύ πριν το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Στο νεοδημοκρατό "σποτ"', λοιπόν, ο Ομπάμα εμφανίζεται να δηλώνει αισιόδοξος πως οι Έλληνες έχουν αρχίσει πια “να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ”.

Ανατρέχοντας, ωστόσο, στις πραγματικές δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2013, ανακαλύπτει κανείς πως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι και ο Ομπάμα δεν δήλωσε ποτέ αυτό που του αποδόθηκε.

Αντίθετα, οι δημιουργοί του σποτ, με μακρά εμπειρία ως φαίνεται στο «μοντάζ», έκοψαν μια φράση του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ ολόκληρη η πρότασή του είχε τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.
Το, σωστό, κείμενο (απομαγνητοφώνηση) των δηλώσεων των Ομπάμα και Σαμαρά, από το βίντεο στο επίμαχο σημείο, είναι περίπου στο 2ο λεπτό και ολόκληρη η πρόταση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι η εξής :

"And I think Prime Minister Samaras is committed to taking the tough actions that are required, but also, understandably, wants to make sure that the Greek people see a light at the end of the tunnel...". 
Στα ελληνικά, «...και πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις «σκληρές» ενέργειες που απαιτούνται, και φυσικά πως επιθυμεί να διασφαλίσει πως οι Έλληνες θα δουν το φως στην άκρη του τούνελ».

Καμία σχέση, δηλαδή !

Για το τέλος, έχει ενδιαφέρον πως λίγο πιο πριν ο Μπάρακ Ομπάμα, στη δήλωσή του, είχε προχωρήσει σε κριτική στην πολιτική της άγριας λιτότητας που επιβλήθηκε στην χώρα, αναφέροντας πως δεν είναι σημαντικό μόνο να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της, αλλά πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την εργασία. «Γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία πως οι χώρες με υψηλούς δείχτες εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας - οι πολίτες των οποίων νιώθουν πως η οικονομία της χώρας προχωράει μπροστά - περιορίζουν πολύ πιο εύκολα το χρέος τους, από εκείνες που οι πολίτες τους νιώθουν απελπισμένοι», δήλωνε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος


Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης, της Κύπρου, Νίκος Κουγιάλης και του Ισραήλ, Αμίρ Περέτζ, συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να υπογραφεί ως τον Ιούνιο, συμφωνία συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας στην θαλάσσια έρευνα υδρογονανθράκων και την πετρελαϊκή ρύπανση.

Τα τρία Υπουργεία συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς ετοιμότητας και αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ασκήσεων, την εφαρμογή των δράσεων σε όλους τους επί μέρους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, την προώθηση της Πράσινης Οικονομίας και Βιώσιμης Κατανάλωσης και Παραγωγής, τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών Φορέων στον τομέα του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών πόρων, την καταπολέμηση της ερημοποίησης και αλλαγής του κλίματος και τη βιοποικιλότητα και την προστασία της Φύσης.

Οι τρεις Υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, σήμερα 13 Μαΐου, στην οποία συμμετέχουν πάνω από σαράντα Υπουργοί και εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα, όπως η απορρύπανση της Μεσογείου από ρύπανση που προέρχεται από ανεπαρκή επεξεργασία των οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, η προώθηση της Πράσινης και Γαλάζιας Οικονομίας και η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή.

ΠΗΓΗ:energia.g

ΑΠΑΓΩΓΗ


ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

«Υδρογονάνθρακες: Μάνα εξ ουρανού ή το κουτί της Πανδώρας»


Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:
"Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρίες...

Η επιλογή της «αναπτυξιακής» βόμβας, των εξορύξεων υδρογονανθράκων, στην καρδιά του ενεργειακού οικοπέδου των Ιωαννίνων, αποτελεί πλέον την μέγιστη απειλή για την τοπική οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, τα κοινωνικά κεκτημένα και το περιβάλλον της Ηπείρου. Με τα την τελική υπογραφή των συμβάσεων εγκαθίδρυσης για πραγματοποίηση ερευνητών και εκμεταλλεύσεων υδρογονανθράκων ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» και στην Ήπειρο, χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν το υψηλό ρίσκο και εάν πραγματικά αξίζει τον κόπο! Είμαστε ενάντιοι στην «βολική» αυταπάτη των εγχώριων σωτήρων και των υποσχόμενων υδρογοναθράκων και τούτο γιατί:

1. Ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου, ούτε ένα ευρώ δεν θα είναι διαθέσιμο για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα! Τα απολήψιμα αποθέματα υπολογίζονται μόλις όση η εθνική μας κατανάλωση 4-6 μηνών, ενώ το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου σε βάθος χρόνου 25 ετών,( ευελπιστεί να είναι το 20% από άμεσους και έμμεσους φόρους), μόλις 900 εκατομ. Ευρώ!

2. Θα επαναφέρει στο προσκήνιο την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) Πωγωνίου και την «άνευ περιβαλλοντικών και οικονομικών όρων» παράδοση της περιοχής μας στα πανίσχυρα πετρελαϊκά γεωτρύπανα

3. Δημιουργεί ασυμβατότητα με τις παραδοσιακές και οικονομικές δραστηριότητες της Ηπείρου όπως κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, τουρισμός λόγω ρύπανσης και δέσμευση γης (περιλαμβανόμενα τα δίκτυα επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς κτλ). Η «μονοκαλλιέργεια» του πετρελαίου είναι γνωστή σε όλες τις περιοχές όπου αυτό εξορύσσεται.

4. Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι τεράστιος (όχι μόνο λόγω υψηλής πιθανότητας ατυχήματος) από την ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών που μετά την χρήση τους μπορεί να περιέχουν ποσότητες πετρελαίου, τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα καθώς και ραδιενεργά στοιχεία (ΣΜΠΕ: Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σελ. 118) με απαραίτητη την αποδοχή των αποβλήτων σε ΧΥΤΑ (ΣΜΠΕ: σελ. 365), τις εκπομπές αέριων ρύπων (ΣΜΠΕ σελ. 130 & 131), και επιδράσεις στο τοπίο. 

5. Δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (εκμετάλλευση σχιστόλιθου [fracking]) με εφιαλτικές και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το υπέδαφος, τα νερά και αυξημένες πιθανότητες σεισμών. 

6. Η ανάφλεξη της Ουκρανίας και η πρόσφατη αλλαγή σκηνικού σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο (Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, Αλγερία αλλά και Τουρκία) οδηγεί σε περιπέτειες την περιοχή μας στα γεωπολιτικά παιχνίδια νέου στρατιωτικού χάρτη και στους γνωστούς «πολέμους πετρελαίων και αγωγών», που ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την παρουσία του «παγκόσμιου χωροφύλακα» στην ακριτική γη μας, υπό τον φόβο τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόρτα μας. 

7. Η συνεισφορά μας στην προσπάθεια συγκράτησης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής πάει για δεκαετίες περίπατο.

Η Ήπειρος δεν είναι οικόπεδό τους, οι ιστορικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται ερήμην των πολιτών! Η παντελής έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης, δημόσιου διαλόγου και ενημέρωσης είναι φαίνεται το πρώτο βήμα στην «ελευσινοποίηση» της περιοχής μας. Καλούμε τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων να λάβουν θέση. Η σιωπή εκλαμβάνεται ως συνενοχή."

ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.g

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ!!!


Μαφιοκρατία


Διάβασα το δημοσίευμα των Financial Times για τη σύνοδο G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011 -με τα δάκρυα της Μέρκελ, τον ζαβό Παπανδρέου, τον αδίστακτο Βενιζέλο και τον υπέροχο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο- και κατέληξα στο ασφαλές συμπέρασμα πως αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαλυθεί αμέσως. Βέβαια, την ίδια άποψη είχα και πριν διαβάσω το... δημοσίευμα των Financial Times.
Στις 20 Νοεμβρίου του 2011, οι New York Times είχαν γράψει πως «στην Ελλάδα και την Ιταλία έγινε πραξικόπημα για να σωθεί το ευρώ».
Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρονταν, φυσικά, στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο.
Τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος προτάθηκε από τον Μπαρόζο.
Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθρός της Δημοκρατίας.
Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία σχέση με την Δημοκρατία.
Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχέση μόνο με το ευρώ.
Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Μαφία.
Μαφιοκρατία.
Όσο κι αν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα δυναμώνουν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και μάλλον θα σαρώσουν στις ευρωεκλογές-, αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί με εκλογές.
Επειδή αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήθηκε με εκλογές.
Εγραψε ο Pitsirikos, μέσω "Το Γρέκι"

ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

ΟΙ ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ !.


«Τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2011, είναι πρωτοφανή και αποτελούν μια ευθεία εξωτερική παρέμβαση για να ανατραπεί μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου. 

Είναι ηθικά και πολιτικά αναγκαίο να μας πουν, αυτοί που φέρονται ότι έκαναν τις μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Μπαρόζο, τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν και αν όλα αυτά αληθεύουν».

Μιχάλης Καρχιμάκης

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Ποιες ευρωεκλογές; Στο μηδέν η εμπιστοσύνη, με πρώτους τους Έλληνες

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στους βασικούς της θεσμούς, είτε πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους Έλληνες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 59% των Ευρωπαίων δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 32% έχουν μάλλον εμπιστοσύνη σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% δεν εξέφρασε άποψη.
Η Εσθονία και η Ρουμανία είναι οι χώρες οι πολίτες των οποίων έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνη στην ΕΕ (58%). Αντίθετα, το 81% των Ελλήνων και το 74% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% και το 67% στους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, που έχουν επίσης πληγεί πολύ από την κρίση.
Στη Γαλλία και τη Γερμανία η πλειονότητα των πολιτών (63% και 59% αντίστοιχα) δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση, με μόνο το 28% των Γάλλων και το 31% των Γερμανών να δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ.
Η απογοήτευση των Ευρωπαίων έχει αντίκτυπο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 34% που έχει) και το 51% δεν έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή (έναντι 33% που έχει αντίθετη άποψη). Όσον αφορά την ΕΚΤ, το 54% των Ευρωπαίων δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό αυτό με έδρα την Φρανκφούρτη έναντι του 31% που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.
Εξάλλου μόνο το 34% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, με το 26% να έχει αρνητική. Για το 44% των ερωτηθέντων η ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης αποτελεί το βασικό θέλγητρο της ΕΕ.
Στο μεταξύ αν και η ΕΕ εκπροσωπεί την οικονομική ευημερία για το 12% των Ευρωπαίων, το 17% την ταυτίζει με την ανεργία. Η ΕΕ εκπροσωπεί την ειρήνη και τη δημοκρατία για το 25% και το 19% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, ενώ το 22% και το 25% την συνδέουν με τη γραφειοκρατία και την κατασπατάληση χρημάτων.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Το 2015 θα μεταφέρει το πρώτο φυσικό αέριο στη Βουλγαρία ο South Stream

Το 2015 θα μεταφέρει το πρώτο φυσικό αέριο στη Βουλγαρία ο South Stream
Σύγχυση επικρατεί για την υλοποίηση ή όχι του project του South Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Oil & Gas Journal, αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κατασκευής του αγωγού ο επικεφαλής υλικών του South Stream,  Trond Gjedrem, δήλωσε στο συνέδριο τεχνολογίας αγωγών στο Βερολίνο ότι η γραμμή 1 του αγωγού, που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, θα είναι έτοιμη να μεταφέρει φυσικό αέριο στα τέλη του 2015.

Επιπλέον, από την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών τον προηγούμενο μήνα έως σήμερα η Gazprom έχει υπογράψει σύμβαση με την αυστριακή  OMV, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έλευση του ρωσικού αερίου στην Αυστρία έως το 2017.

Ο αγωγός, ο οποίος θα καλύπτει 911 χλμ. κάτω από την Μαύρη Θάλασσα για να φτάσει στη Βουλγαρία θα έχει ετήσια χωρητικότητα 66 δισ. κυβικών μέτρων. Την γραμμή 1 θα διαδεχτεί η γραμμή 2 η οποία θα ξεκινήσει το 2016, η γραμμή 3 η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και η γραμμή 4 στα τέλη του 2017

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

H κρίση στην Ουκρανία εκτόξευσε το πετρέλαιο


Την πρώτη άνοδο σε τρεις ημέρες συναλλαγών κατοχύρωσε η τιμή του πετρελαίου, κλείνοντας πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην Ουκρανία.

Ωστόσο τα  κέρδη της τιμής συγκράτησε η είδηση πως η Σαουδική Αραβία θα παρέμβει για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες στην προμήθεια από την αναταραχή.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 60 σεντς ή 0,6%, κλείνοντας στα 100,59 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις η τιμή είχε συσσωρεύσει απώλειες 0,8%.

Ανοδική ήταν επίσης και η κίνηση του αργού, τύπου brent, κερδίζοντας 52 σεντς ή 0,5% για να φτάσει στα 108,41 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη στις «πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ένα δημοψήφισμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας το σαββατοκύριακο είδε την πλαιοψηφία να ψηφίζει υπέρ της αυτοδιάθεσης της περιοχής», εκτιμά ο Matt Smith, αναλυτής αγοράς εμπορευμάτων στην Schneider Electric.

«Έχουμε να κάνουμε με αναζωπύρωση φόβων από τις συνεχιζόμενες εντάσεις, με απώτερη ανησυχία για πιθανή διακοπή της προσφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία».

Ασκώντας ωστόσο αντίθετη επίδραση στην τιμή, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε -σύμφωνα με δημοσιεύματα- πως η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή προκειμένου να καλύψει τυχόν απώλειες που θα σχετίζονται με τη διαμάχη Ουκρανίας-Ρωσίας.

Κατά 160.000 βαρέλια αυξήθηκε η ημερήσια παραγωγή του OPEC τον Απρίλιο

Η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του OPEC αυξήθηκε κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε σχέση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με έρευνα της Platts.

Ειδικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε στα 29,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, με την έρευνα να επικαλείται την αύξηση της παραγωγής στο Ιράκ, την Ανγκόλα και τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράκ αύξησε την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 3,25 εκατ. βαρέλια, ενώ η Σαουδική Αραβία, παρήγαγε 50.000 περισσότερα βαρέλια την ημέρα, στα 9,65 εκατ. βαρέλια.

Η επόμενη συνάντηση του OPEC για το ύψος της παραγωγής θα λάβει χώρα στις 11 Ιουνίου στη Βιέννη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ:Επιτυχής ολοκλήρωση Έκδοσης Ευρω-Ομολόγου

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 [άρθρο 3, παρ. 1 (ιστ), (ββ), και άρθρο 21], την Απόφαση 1/434/03.07.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005 και την Απόφαση 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνει ότι:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία έκδοσης και τιμολόγησης για το διετές δολαριακό Ευρω-ομόλογο, ύψους $400εκ., με σταθερό επιτόκιο 4,625%.Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα $1,4δισ, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός μερικών ωρών από την έναρξη της διαδικασίας και το ύψος της έκδοσης να ανέλθει στα $400 εκ.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δολαριακής έκδοσης Ευρω-ομολόγου στην ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις προοπτικές και τη στρατηγική της Εταιρείας. 
Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού  μίγματος και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου σε δολάρια. 
Το ύψος της ζήτησης, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και η συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας ,αποδεικνύουν τη δυνατότητα της Εταιρείας να διευρύνει περαιτέρω τις πηγές χρηματοδότησής της».

Οι ομολογίες, έκδοσης HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου 2014 και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, EurobankErgasias S.A .και HSBC Bank plc είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της έκδοσης.


Η Έκδοση δεν απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα). Ούτε η παρούσα ανακοίνωση, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση συνιστούν «δημόσια προσφορά κινητών αξιών», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3401/2005, ή «δημόσια πρόταση», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3461/2006, για την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή ή άλλως για την επένδυση σε κινητές αξίες στην επικράτεια της Ελλάδας. Αντίστοιχα, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση έχουν υποβληθεί ούτε πρόκειται να υποβληθούν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση δυνάμει αυτών των νόμων. Η Έκδοση και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση δύνανται να διανεμηθούν, παραδοθούν ή άλλως διατεθούν στην επικράτεια της Ελλάδας μόνο σε «ειδικούς επενδυτές», κατά την έννοια του άρθρου 2 του ελληνικού νόμου 3401/2005, ενεργούντων για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό πελατών τους που και αυτοί είναι ειδικοί επενδυτές.

ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

ΕΔΑΔ: € 90 εκατομμύρια θα πληρώσει η Τουρκία για την Εισβολή στην Κύπρο! - Εντός τριμήνου η καταβολή της αποζημίωσης


- Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσια την απόφαση του ΕΔΑΔ
- Δείτε επίσης πως ψήφισε το Δικαστήριο στα επί μέρους ζητήματα
- Συντριπτική η πλειοψηφία για όλες τις αποφάσεις υπερ της Κύπρου
- Τα 30 εκατομμύρια αφορούν τις ηθικές βλάβες σε συγγενείς αγνοουμένων
- Άλλα 60 εκατομμύρια για ηθικές βλάβες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων της Καρπασίας
- Νταβούτογλου: "Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση"
- Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αποζημίωση-μαμούθ

Στην τελική του απόφαση σήμερα, για τον καθορισμό της αποζημίωσης που οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στην Κύπρο, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στο νησί, κατά και μετά την τουρκική εισβολή (υπόθεση Κύπρος κατά Τουρκίας) , το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία 90 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 30 απ' αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

To Δικαστήριο αποφάσισε με ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ :


-με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου (του αιτούντος δηλαδή) σε αποζημίωση.

-με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Αρθρο 41 εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους -με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).

-Με ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:

Α. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση, εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. Ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων, (α. μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

β. το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση/καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).

Με ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι 

Β. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. Ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.

(α. μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας β. το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση -την προσφεύγουσα- στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόστιμο επέβαλε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο, αναπαράγουν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στα πρωτοσέλιδα τους.

Τα τουρκικά μέσα χαρακτηρίζουν το ύψος της της αποζημίωση ως ρεκόρ. Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η απόφαση δεν δεσμεύει την Τουρκία από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Το τουρκικό κανάλι σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως επισημαίνεται από το κανάλι, το ποσό των 30 εκατομμυρίων θα δοθεί για τις οικογένειες των αγνοούμενων.

Στο μεταξύ νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν δεσμεύει την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι έκαναν εργασίες γι αυτό το θέμα. "Αυτή η δίκη επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από δέκα χρόνια. Οπωσδήποτε από άποψης διεθνούς δικαίου δεν είναι δεσμευτική ούτε και από δικής μας πλευράς δηλώνει κάποια αξία. Από πλευράς δικαίου πέραν των μειονεκτημάτων της είναι λάθος και η χρονική στιγμή. Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν είναι σωστό αυτό από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις. Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν συνάδει με την ψυχολογική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του ΕΔΑΔ

ΠΗΓΗ:newsit.com.cy

Δυτική Ελλάδα: Στόχος η άντληση πετρελαίου μέσα στο 2016 για το Κατάκολο

Δυτική Ελλάδα: Στόχος η άντληση πετρελαίου μέσα στο 2016 για το Κατάκολο
Σε 8 χρόνια αναμένεται στον Πατραϊκό

Η υπογραφή των συμβάσεων open door αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια με υψηλές προσδοκίες. Αυτός καθαυτός ο διαγωνισμός έχει διπλή σημασία: αφενός θα φέρει για πρώτη φορά γεωτρύπανα σε περιοχές της Ελλάδας εκτός του Πρίνου, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της αγοράς έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Αφετέρου θα δώσει το πρώτο πραγματικό στίγμα ύπαρξης πετρελαϊκού συστήματος στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με το κοίτασμα του Κατακόλου.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της διαδικασίας αυτής, αρκεί μόνο να δει κανείς τι έγινε στην Κύπρο: στον πρώτο διαγωνισμό για το οικόπεδο 12 εμφανίστηκε πενιχρός αριθμός ενδιαφερομένων και η ανάθεση στην πιο σοβαρή εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον τη Noble Energy ήταν περίπου μονόδρομος. Στον αντίποδα όταν η Noble έκανε τη γεώτρηση βρίσκοντας αέριο στο κοίτασμα της Αφροδίτης, ο γύρος παραχωρήσεων που έκανε η Κύπρος έφερε στη Λευκωσία πετρελαϊκούς κολοσσούς, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι νέες παραχωρήσεις να γίνουν με καλύτερους όρους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους όρους της σύμβασης στο Κατάκολο θα πρέπει να μπουν γεωτρύπανα που θα κάνουν την επιβεβαιωτική γεώτρηση μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της παραχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι μέσα 24 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων και την κύρωσή τους από τη Bουλή, μπορεί να ξεκινήσει να παράγεται πετρέλαιο, δίνοντας θετικό σήμα στη διεθνή αγορά για το γύρο παραχώρησης που εν τω μεταξύ θα έχει ξεκινήσει για την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης, στηριζόμενος στα σεισμικά δεδομένα της PGS.

Αντίστοιχα για τα Ιωάννινα το στάδιο των ερευνών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο αφού στην περιοχή δεν έχουν γίνει πετυχημένες ερευνητικές γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν ξεκινήσει αύριο με τις καταγραφές από αέρος, η έρευνα παραγωγή πετρελαίου μπορεί να υπάρξει σε 7 χρόνια.

Το ίδιο και στον Πατραϊκό όπου ίσως χρειαστεί όπως αναφέρει το energypress λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (8 χρόνια), λόγω του ότι πρόκειται για θαλάσσιο κοίτασμα.

Για να επιβεβαιωθούν πάντως τα νούμερα που έγιναν γνωστά από το ΥΠΕΚΑ για τα 6 δις έσοδα του δημοσίου, από κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών θα πρέπει να αποδειχθούν δύο πράγματα: πρώτον ότι θα εντοπιστεί ένας νέος Πρίνος (η παραγωγή στο κοίτασμα του Πρίνου από το 1981 μέχρι σήμερα είναι πάνω από 100 εκατ. βαρέλια) και δεύτερον ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα 90 δολάρια.

Με βάση πάντως το ερευνητικό πρόγραμμα της Energean στον Πρίνο, τα πρώτα νέα βαρέλια θα έρθουν ακόμη νωρίτερα, μέσα στο 2014 και το 2015 από τον Πρίνο, το Βόρειο Πρίνο και το κοίτασμα Ε, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επενδύσεις της ελληνικής εταιρείας.

ΠΗΓΗ:patrasevents.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ



Κοντά σε σύρραξη Κίνα και Βιετνάμ για το πετρέλαιο

Κοντά σε σύρραξη Κίνα και Βιετνάμ για το πετρέλαιο
Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην Κίνα και το Βιετνάμ με αφορμή μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου που βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα νερά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Όπως αναφέρουν πηγές από το Βιετνάμ δύο σμήνη κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών πέταξαν επανειλημμένα πάνω από πλοία του Βιετνάμ τα οποία επιχειρούσαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση της κινεζικής εξέδρας άντλησης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή που διεκδικείται από το Ανόι.

Από την 1η Μαΐου η Κίνα έχει αναπτύξει περισσότερα από 80 σκάφη μεταξύ των οποίων και πολεμικά πλοία για να προστατέψουν την πλατφόρμα εξόρυξης του μαύρου χρυσού.

Το Πεκίνο επιμένει ότι η εξέδρα άντλησης πετρελαίου είναι μέσα στην «επικράτεια» του κοντά στα διεκδικούμενα νησιά Παρατσέλ τα οποία η Κίνα αποκαλεί Χισχά. Η κινεζική κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με τις αναφορές από το Βιετνάμ ότι οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών έγιναν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ( ΑΟΖ) του Βιετνάμ.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νκουγιέν Ταν Ντάνγκ κατήγγειλε τις κινεζικές κινήσεις σε μια περιοχή όπου και άλλα κράτη έχουν εδαφικές διεκδικήσεις.

Ο Ντανγκ χαρακτήρισε τις κινεζικές ενέργειες «εξαιρετικά επικίνδυνες » και «ευθεία απειλή κατά της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι χαρακτήρισε τις πτήσεις των κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών «επιθετική πράξη» και υποστήριξε την πρόταση για τη δημιουργία ενός «κώδικα συμπεριφοράς» για να αποφευχθούν οι εντάσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Νέα προκήρυξη για τον ΤΑΡ - Πέντε εργολαβίες σε Ελλάδα και Αλβανία για τα 760 χλμ αγωγού


Tη δεύτερη προκήρυξη διαγωνισμού ανακοίνωσε ο TAP για συμφωνίες ΕPC (Engineering Procurement Construction),  που θα περιλαμβάνoυν την Μελέτη, Προμήθεια και κατασκευή των περίπου 760 χιλιομέτρων αγωγού με διάμετρο 48 ίντσες (1,2 μέτρα) που θα περνά από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Είχε προηγηθεί στις 15 Απριλίου, η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών στην Αλβανία, ενώ σημειώνεται ότι σε αυτή την προκήρυξη εκτός από την κατασκευή του αγωγού, η σύμβαση θα περιλαμβάνει την κατασκευή 32 σταθμών - βαλβιδοστασίων- κατά μήκος της διαδρομής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η κατασκευή του αγωγού είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2016 και θα χωρίζεται σε πέντε ξεχωριστές εργολαβίες, τρεις στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να απαντήσουν μέχρι τις 26 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr