Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ανασφάλιστο το 47,4% των αλλοδαπών εργαζομένων


Ανασφάλιστο το 47,4% των αλλοδαπών εργαζομένων
Στο 47,4% ανέρχεται το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζομένων, όπως διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα μεικτά συνεργεία ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, το 2011 έκαναν 8.458 ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε βιομηχανικές ζώνες.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ήταν 30.102, ενώ σε σύνολο 9.456 αλλοδαπών εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι το 39,8% ήταν ανασφάλιστοι.
Για τους ελέγχους αυτούς επιβλήθηκαν 4.095 πρόστιμα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στο ποσό των 5.453.500 ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας φοβάται για την Γκαζπρόμ


газпром газ 2011 апрель коллаж
Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας φοβάται ότι η Γκαζπρόμ (Gazprom) μπορεί να χάσει τις προηγμένες θέσεις στην εξωτερική αγορά, αλλα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ανησυχεί για το ενδεχόμενο της εμφάνισης του φθηνού φυσικού αερίου σχιστόλιθου των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στην ίδια δε την Γκαζπρόμ δεν ανησυχούν καθόλου σχετικά με αυτό το γεγονός, κάτι, που κατά τη γνώμη των αναλυτών, είναι πολύ δικαιολογημένο.
Με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερικών Υπουργείων της Ρωσίας, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης έχει συντάξει επιστολή με κατάλογο παραγόντων, που μπορούν να βλάψουν την Γκαζπρόμ. Στην εγχώρια αγορά πρόκειται για την αύξηση του μεριδίου των ανεξάρτητων παραγωγών. Πέρυσι, εξάλλου, το μερίδιό τους στην ρωσική αγορά έχει φτάσει το 25% και εξακολουθεί να αυξάνεται. Ωστόσο, η κυβέρνηση φοβάται ιδιαίτερα για την κατάσταση στην εξωτερική αγορά, καθώς το 75% των ολικών εσόδων της Γκαζπρόμ προέρχεται ακριβώς από τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η κύρια εξωτερική αγορά αυτού του ρωσικού χόλντινγκ είναι η Ευρώπη, όπου παρατηρείται σήμερα αρκετά μεγάλο περίσσευμα προσφοράς. Το 2016 στις ΗΠΑ προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία με πλήρη παραγωγική ικανότητά τους οι τερματικοί Σταθμοί Εξαγωγής Φυσικού Αερίου και ο ερχομός του αμερικανικου φυσικου αερίου των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως θεωρεί το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, μπορεί να προξενήσει τεράστια ζημιά στην Γκαζπρόμ. Σε σχέση με αυτό η εμπειρογνώμονας Αναστασία Σοσνόβα είπε:
- Οι Αμερικανοί θέλουν πρώτα απ’ όλα, να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά των εξαγωγών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΑΚΡΥΑ... ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ !...



«Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε να παραχαραχθεί, ούτε να διαστρεβλωθεί από κανέναν. Πολύ περισσότερο από κάποια κρατικοδίαιτα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανακάλυψαν σήμερα την αριστερή του φυσιογνωμία όταν για δεκαετίες φρόντισαν να απομυζήσουν οτιδήποτε μπορούσαν από αυτό.
Όταν οι στρόφιγγες των προσωπικών παροχών έκλεισαν, στράφηκαν αλλού προσδοκώντας να πάρουν από εκεί τα προνόμια που έχασαν.
Χαμαιλέοντες κάθε κομματικής ηγεσίας, ευνοημένοι από την εξουσία που σήμερα καταγγέλλουν, διορισμένοι και αυτοί και οι οικογένειές τους, απόλαυσαν την «επανάσταση» με θέσεις και αξιώματα και σήμερα ανακαλύπτουν κοινά οράματα με αυτούς που μέχρι χθες κατήγγειλαν.
Αυτοί σήμερα έχουν το θράσος να εμφανίζονται τιμητές του ΠΑΣΟΚ, γνήσια τέκνα της Αλλαγής, πιστοί στις αρχές ενός κινήματος που το ευτέλισαν και με τη δική τους συμπεριφορά. Οι απόβλητοι της πολιτικής ιστορίας, προκαλούν αναζητώντας ρόλους!
Δεν θα τους περάσει.
Σε ό,τι αφορά την προκλητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναζητά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ οράματα, ιδεολογίες και πολιτικές ας αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει με την 3η του Σεπτέμβρη.
Τι σχέση μπορούν να έχουν οι κατήγοροι του Ανδρέα Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ;
Τι σχέση μπορούν να έχουν οι θιασώτες του βρώμικου ’89 με το κίνημά μας;
Τι μπορούν αυτοί να πουν για το ΠΑΣΟΚ και πως μπορούν αυτοί να ψιθυρίζουν συνθήματα που ποτέ τους δεν τα ασπάστηκαν;
Ας δουν τη δική τους πολιτική διαδρομή.
Ας ασχοληθούν με τη σημερινή πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό τους.
Ας ξεκαθαρίσουν τι είναι και τι πρεσβεύουν.
Γιατί η ευφορία από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, γρήγορα τελειώνει. Και εκεί αποκαλύπτεται το απύθμενο πολιτικό κενό που δεν καλύπτεται από τις «κλοπές» των αρχών μας.
Άλλωστε όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» αυτοί απαντούσαν με το βαρύ πολιτικά σύνθημα «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του»!
Οι παραχαράκτες και οι υβριστές της ιστορίας δεν θα περάσουν.
Οι νεόκοποι οπαδοί της σκέψης του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιολογημένη οργή όσων συμμετείχαν, αγωνίστηκαν και μάτωσαν για μια Ελλάδα Δημοκρατική, για οράματα και αρχές που απέχουν έτη φωτός από τα απόνερα των τριτοδιεθνιστικών εξώγαμων.
Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν αντιγράφεται.
Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν παραχαράζεται.
Η 3η του Σεπτέμβρη είναι μέρα που ανήκει στα στελέχη του, στους αγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης, στον ίδιο το λαό». 
Γ. Παναγιωτακόπουλος 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Σταμάτησαν οι Γερμανοί και άρχισαν οι Αμερικανοί την κινδυνολογία για την δραχμή



Έντονο προβληματισμό προκαλεί το πρώτο θέμα των New York Times βάσει του οποίου οι αμερικανικές επιχειρήσεις αλλάζουν στρατηγική και προετοιμάζονται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το δημοσίευμα περιγράφει μάλιστα σενάρια που αντιστοιχούν μάλλον σε πολεμικές σκηνές με τη Merrill Lynch να γεμίζει φορτηγά με μετρητά προκειμένου να τα στείλει στα ελληνικά σύνορα, ώστε να εξασφαλίσει ρευστότητα για τους πελάτες της στην Ελλάδα.
Οι New York Times αναφέρουν επίσης και τη Ford, η οποία φέρεται να έχει προχωρήσει σε λογισμικές μετατροπές του συστήματός της ώστε να μπορεί άμεσα να διαχειριστεί ένα διαφορετικό νόμισμα για τη χώρα μας. Καταθέτει επίσης ότι η JPMorgan Chase έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για διάφορες εταιρείες ώστε να μπορεί άμεσα να γίνει χρήση τους αν αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αμερικανικές τράπεζες, για λογαριασμό πελατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -τους οποίους δεν κατονομάζει- προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.  «Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότερες εταιρείες προετοιμάζονται», λέει χαρακτηριστικά ο Paul Dennis, διευθυντής του τμήματος λογισμικού προγραμματισμού της συμβουλευτικής εταιρείας Corporate Executive Board.
Επίσης, η PricewaterhouseCoopers εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η έξοδος να γίνει βράδυ Παρασκευής, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές ή εν μέσω αργίας. Σε έρευνά της, καταλήγει ότι το 80% των πελατών της αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ το ένα πέμπτο θεωρεί ότι μπορεί και άλλες χώρες να ακολουθήσουν. «Πριν από 15 μήνες, όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε αυτό το θέμα, όλοι θεωρούσαν ότι είναι αδιανόητο» δήλωσε ο Heiner Leisten, της Boston Consulting Group, και συμπλήρωσε: «Τώρα δεν είναι ούτε αδύνατο, ούτε αδιανόητο».
«Είχαμε συζητήσεις με δεκάδες επιχειρήσεις και κάνουμε ανάλογη εργασία για πολλές από αυτές» δήλωσε ο Peter Frank, της PricewaterhouseCoopers και συμπλήρωσε: «Σχεδόν όλες προέκυψαν τις τελευταίες 90 ημέρες». 
ΠΗΓΗ:antinews.gr

Εκπαίδευση Ενεργειακών Επιθεωρητών



Το ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ ως επίσημος φορέας εκπαίδευσης (www.ypeka.gr) στο πλαίσιο της διαδικασίας που απαιτείται για τη χορήγηση οριστικών Αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων ή Λεβήτων και Εγκαταστάσεων θέρμανσης ή Εγκαταστάσεων Κλιματισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.100/2010(ΦΕΚ 177 Α’) και της σχετικής Κ.Υ.Α. «Εκπαίδευση και Εξεταστική διαδικασία Ενεργειακών Επιθεωρητών» (ΦΕΚ 2406 Β΄) υλοποιεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα των ενεργειακών επιθεωρητών.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τρία ανάλογα με το είδος της άδειας Ενεργειακής Επιθεώρησης :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ :
 Επιθεωρητές Κτιρίων, συνολικής διάρκειας 88 ωρών (60 ώρες υποχρεωτικής επιλογής / 28 ώρες προαιρετικής επιλογής)
 Επιθεωρητές Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρμανσης, συνολικής διάρκειας   50 ωρών (30 ώρες υποχρεωτικής επιλογής / 20 ώρες προαιρετικής επιλογής)
Επιθεωρητές Εγκαταστάσεων Κλιματισμού, συνολικής διάρκειας 52  ωρών (30 ώρες υποχρεωτικής επιλογής / 22 ώρες προαιρετικής επιλογής)
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ :
Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στα παραρτήματα του ΚΕΚ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που βρίσκονται στις πόλεις: Αθήνα, Πάτρα, Σύρο, Ρόδο, Λάρισα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ξάνθη, Πρέβεζα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού διαμορφωθούν τα τμήματα με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού αιτήσεων των ενδιαφερόμενων στο Ηράκλειο, Κοζάνη και Τρίπολη.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 
Οι συμμετέχοντας θα πρέπει να είναι διπλωματούχοι μηχανικοί ή πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης ή μηχανικοί, με αναγνωρισμένα τα επαγγελματικά τους προσόντα στη χώρα μας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, και να διαθέτουν τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία (ΦΕΚ ΦΕΚ 2406 Β΄). 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

... ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

thumb
 ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Shell: «Πράσινο» για προετοιμασία των γεωτρήσεων στην Αρκτική



«Πράσινο φως» άναψε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών στη Royal Dutch Shell, για την έναρξη προπαρασκευαστικών γεωτρήσεων στη Θάλασσα Τσούκτσι, ανοιχτά της Αλάσκα. Η άδεια δεν αφορά την άντληση πετρελαίου, αλλά γεωτρήσεις σε βάθος 427 μέτρων - πάνω από τις «πετρελαϊκές ζώνες»- προκειμένου να δημιουργηθούν θύλακες που θα μελλοντικά προστατεύουν τη βαλβίδα ασφαλείας του κοιτάσματος.
Βάσει των όρων της άδειας που έχει εξασφαλίσει ο ολλανδο - βρετανικός όμιλος, οι γεωτρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου, λίγες εβδομάδες προτού η περιοχή καλυφθεί και πάλι με πάγο. Καθώς οι εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, η Shell έχει ζητήσει παράταση, την οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη λάβει, συνεπώς θεωρείται δύσκολο η γεώτρηση να ολοκληρωθεί φέτος, όπως παραδέχεται και η ίδια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επενδύσεις 14 Δις Δολαρίων από το Ιράν για το Πετρέλαιο



Το Ιράν πρόκειται να δαπανήσει το 18% των πόρων του κρατικού ταμείου ανάπτυξης για επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου, Ροστάμ Κασεμί.
«Φέτος σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε 14 δις δολάρια για την ανάπτυξη του πετρελαίου μονάχα από το ταμείο», τόνισε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Ο ίδιος σημείωσε ότι κάθε χρόνο το 20% του ΑΕΠ καταλήγει στο ταμείο και δεν αναμένονται δυσκολίες με την επένδυση των πόρων αυτών στο πετρέλαιο. Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2010 τα διαθέσιμα του ταμείου ανέρχονταν σε 40 δις δολάρια. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Η 3η του Σεπτέμβρη μέσα από τον τύπο..

 
 
ΠΗΓΗ;vathiprasino.blogspot.gr

Δεν με πληρώνει ο εργοδότης μου. Τί μπορώ να κάνω;



Είναι πάρα πολλές εκείνες οι περιπτώσεις εργοδοτών που δεν καταβάλλουν ή καθυστερούν για μήνες τους μισθούς στους εργαζόμενους, όχι γιατί η επιχείρησή τους δεν τα πάει καλά, αλλά γιατί θεωρούν ότι οι μισθοί των εργαζομένων δεν είναι αναγκαίο να καταβληθούν στην ώρα τους, αφού και νομικά να κινηθούν απαιτείται περίπου ένας χρόνος δικαστικής περιπέτειας, αν όλα πάνε καλά, για να εξοφληθούν τα οφειλόμενα.
Του Γιάννη Καρούζου*
Όμως, ποιο άλλο μέτρο «πίεσης» μπορεί να ασκηθεί στον εργοδότη για να είναι συνεπής; Ο νομοθέτης προκειμένου να προστατέψει αποτελεσματικά τον εργαζόμενο προβλέπει για το συγκεκριμένο έγκλημα τη διαδικασία του αυτοφώρου. Η ποινική δίωξη για το εν λόγω αδίκημα ασκείται είτε μετά από μήνυση του εργαζομένου, των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (συνήθως της Επιθεώρησης Εργασίας), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή της Αστυνομικής Αρχής, καθώς και της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης είτε από οποιονδήποτε αντιληφθεί την παράβαση και καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλειστά τα πρατήρια καυσίμων στα Χανιά 10 και 11/9



Μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πρατηριούχων Βενζίνης και Πετρελαιοειδών Νομού Χανίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02/09/2012, αποφασίστηκε 48ωρη απεργία για την Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και τα πρατήρια του Νομού θα παραμείνουν κλειστά, διαμαρτυρόμενοι για την άδικη επιβολή προστίμων του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ και για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Εργασίες Συντήρησης σε Αμερικανική Εξέδρα Γεώτρησης στην Κύπρο



H πρώτη πλατφόρμα αμερικανικών συμφερόντων, ύστερα από αναμονή αρκετών ημερών στο αγκυροβόλιο Λεμεσού, ελλιμενίστηκε τελικά χθες. Αφού γίνουν σε αυτή κάποιες εργασίες συντήρησης, θα κατευθυνθεί προς το Ισραήλ, από όπου έχει ναυλωθεί για να πραγματοποιήσει για έξι μήνες γεωτρήσεις σε τεμάχιο της ισραηλινής ΑΟΖ, στα ανοικτά του λιμανιού Άστοτ.
Η αμερικανική εταιρεία έχει επιλέξει να συνεργαστεί με δύο κυπριακές εταιρείες, την «EDT» και την «FAMA», μέσω διαγωνισμών, που προκηρύχθηκαν. Για τον ελλιμενισμό της εργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι και σκάφη της Αρχής Λιμένων.
Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να διαρκέσουν 40 ημέρες και σύμφωνα με τον αναπληρωτή Λιμενάρχη Λεμεσού, Γιώργο Πούρο, το οικονομικό όφελος για την Κύπρο είναι προφανές.
Παρά το γεγονός ότι ο ελλιμενισμός της αμερικανικής πλατφόρμας δεν έχει άμεση σχέση με το φυσικό αέριο της Κύπρου, αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη του ενδιαφέροντος, που υπάρχει από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Βραζιλία: Οκτώ Ενεργειακές Υπό τον Έλεγχο του Κράτους



Στον έλεγχο του κράτους περνούν οχτώ θυγατρικές της ενεργειακής εταιρείας Grupo Rede Energia στη Βραζιλία, στη μεγαλύτερη έως σήμερα παρέμβαση της κυβέρνησης στην αγορά της ενέργειας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει ένα μπλακ άουτ σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Στα πλαίσια αυτά, όπως ανακοινώθηκε, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή Aneel αναλαμβάνει άμεσα τον έλεγχο των θυγατρικών Celtins, Cemat, Enersul, CFLO, Caiua, Bragantina, Vale Paranapanema και Nacional, οι οποίες βαρύνονται με υψηλότατα χρέη και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Aneel, Νέλσον Χάμπνερ, έχει δοθεί στις εταιρείες προθεσμία 60 ημερών προκειμένου να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

«Η Ελλάδα κατέρριψε τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο»


«Η Ελλάδα κατέρριψε τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο»
Η παραδοχή του γεγονότος έγινε δια στόματος υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, μετά από ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής ζητούσε από τον υπουργό να πει «από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 μέχρι και σήμερα, πόσα τουρκικά μαχητικά έχουν καταρριφθεί από ξένες χώρες;».
Ο Τούρκος υπουργός απάντησε με μια λεπτομερή έκθεση, στην οποία αναφέρεται και το περιστατικό του 1996. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Γιλμάζ, το τουρκικό F-16 είχε καταρριφθεί από ελληνικούς πυραύλους, μετά από αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά. Το αεροσκάφος είχε καταπέσει νότια της Χίου. Ο Τούρκος πιλότος, Ναΐλ Ερντογάν, είχε σκοτωθεί, ενώ ο συγκυβερνήτης του σώθηκε. Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» προσθέτει ότι πολλά περιοδικά στην Ελλάδα είχαν γράψει τότε πως το τουρκικό μαχητικό είχε καταρριφθεί από ελληνικό πύραυλο, αλλά ποτέ δεν υπήρξε επίσημη παραδοχή του γεγονότος.
Στην ίδια έκθεση, η Τουρκία παραδέχεται μία ακόμα κατάρριψη που είχε κρατηθεί κρυφή. Πρόκειται για την κατάρριψη από το Ιράκ τουρκικού μαχητικού το 1983.
Το μαχητικό είχε παραβιάσει τον ιρακινό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης κατά Κούρδων ανταρτών του PKK, εντός των εδαφών του Ιράκ. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Η 3η Σεπτέμβρη, οι κάπηλοι στο ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ



Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας το 1981, έδωσε την πρώτη του εκτεταμένη συνέντευξη για την πορεία της Αλλαγής στη έγκριτη δημοσιογράφο, αείμνηστη Μαρία Ρεζάν. Ρώτησε λοιπόν η Ρεζάν τον Ανδρέα: «Πρόεδρε και αν η πορεία προς την Αλλαγή αποτύχει ή αν εσείς εκτραπείτε των σκοπών της; Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτή την εκδοχή;» Και ο Α. Παπανδρέου απάντησε: «Θα συνεχίσουν άλλοι». 
Γιατί ο Ανδρέας δεν ήταν θεματοφύλακας. ‘Ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός, διανοούμενος, φιλοσοφημένος, ήξερε τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει αλλοτρίωση, νίκες και ήττες στη ιστορία του Προοδευτικού κινήματος και πως εάν ένας χώρος συντηρητικοποιηθεί και οδηγήσει σε παλινόρθωση τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις ή σε μετάλλαξη το βασικό υπόβαθρο αρχών και προοδευτικών επιλογών ή σε επιλογές έξω από τις αρχές ενός σοσιαλιστικού κινήματος, ο προοδευτικός κόσμος που θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεχίσει μέσα από δύσκολες διαδρομές την αναζήτηση προοδευτικών επιλογών, εξελίξεων και λύσεων. Και εμμέσως πλην σαφώς έθετε τη σωστή αρχή ότι η Ιστορία και η Προοδευτική εξέλιξη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Το ΠΑΣΟΚ διέρχεται ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική κρίση. Οι προοδευτικοί πολίτες οδήγησαν την ηγετική του ομάδα σε εκλογική συντριβή γιατί ως κυβερνητική παράταξη ή συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας, επέλεξε πολιτικές έξω από τις αρχές του, με βλαπτικές συνέπειες για την ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.
Η μεγάλη κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ έδειξε – μέσα και από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και την ετυμηγορία της – ότι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι στο επιχειρείν, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι διανοούμενοι, η πλειοψηφία των κομματικών του στελεχών δεν παραβίασαν τις προοδευτικές αρχές τους και ουδέποτε συμπορεύτηκαν με το νεοφιλελευθερισμό. Και ούτε με τη σύγχρονη δεξιά πολιτική των μνημονίων που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων σε: ύφεση 6.5%, σε 1.200.000 άνεργους, σε 200.000 λουκέτα, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και σε απολύσεις, κάτω από τα όρια της φτώχειας άνω των 3 εκατομμυρίων, ανθρώπους, σε μείωση των εισοδημάτων κατά 50%, σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών στα επίπεδα του 1978-’79, σε αναδιανομή 18 δις από τις δυνάμεις της εργασίας στο κεφάλαιο, σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι σε αναζήτηση πορείας και αναζήτηση πολιτικής λύσης σε προοδευτική κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα πρώτα 25 νησιά ψάχνουν επενδυτή


Τα πρώτα 25 νησιά  ψάχνουν επενδυτή
Από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος, για τα 400 δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, ωστόσο, μόλις 50 ή το πολύ 100 θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης
Λίστα με 25 νησιά ή βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες για 99 χρόνια δίνει στη δημοσιότητα κατ' αποκλειστικότητα σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Πρόκειται για ένα μόνο μέρος από τα νησιά που βρίσκονται στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, και τα οποία θα μπορούσαν -εφόσον αρθούν τα τεράστια εμπόδια- να δοθούν προς εκμετάλλευση ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.
Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο κρύβει μεγάλες δυσκολίες για να υλοποιηθεί, πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε αναφερθεί σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια να αποδώσουν έσοδα τα ακίνητα αυτά. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος που δεν χρησιμοποιείται σε ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα σε μια σωστή τιμή» είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς.
Εκταση 15.500 στρέμματα
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τα 25 πρώτα νησάκια ή βραχονησίδες από τα 598 συνολικά που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο. Τα 25 αυτά ακίνητα έχουν συνολική έκταση άνω των 15.500 στρεμμάτων, όπου θα μπορούσαν να γίνουν διάφορες επενδύσεις. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί βιάζεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει deals στις τράπεζες; - Θέλουν μεγάλες ελληνικές τράπεζες ώστε να προστατευθούν από την σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία αν η Ελλάδα καταρρεύσει – Ζωντανές τράπεζες σε χρεοκοπημένη χώρα



Προκαλούν  αλγεινή εντύπωση, οι επιταχυνόμενες και βιαστικές κινήσεις στον χώρο των τραπεζών που επιχειρεί η Κυβέρνηση. 
Η εύκολη προσέγγιση είναι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δείξει στην Τρόικα έργο. Αλλά η προσέγγιση αυτή με επικοινωνιακά κριτήρια δεν απαντάει σε βασικά ζητήματα.....
Πολλοί επίσης σπεύδουν να προεξοφλήσουν ένα μεγάλο σχέδιο αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη με βάση το οποίο αρχικά θα εξαγοράσουν οι 4 συστημικές τράπεζες μη συστημικές και εν συνεχεία σε επόμενη φάση θα συγχωνευθούν οι συστημικές τράπεζες μεταξύ τους. 
Επίσης πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ένα σχέδιο τέτοιας μεγάλης κλίμακας να αλλάξουν όλα ώστε με εσωτερικές πρωτοβουλίες ειδικά στον πλέον νευραλγικό τομέα της οικονομίας τις τράπεζες να ξεκινήσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. 
Δηλαδή ότι υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγής βασικών πυλώνων της οικονομίας. 
Πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο τέτοιας μεγάλης κλίμακας με δανεικά. Με δανεική ρευστότητα 130 δις ευρώ και με δανειακά κεφάλαια έως 40 δις ευρώ; 
Όμως αν υπάρχει τέτοιας κλίμακας σχέδιο πρωτίστως δεν θα έπρεπε οι διοικήσεις των 4 μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών να έχουν πλήρη ενημέρωση και άποψη για το σχέδιο αυτό;  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νεκροί εννέα Τούρκοι αξιωματούχοι ασφαλείας σε συγκρούσεις με Κούρδους



Εννιά Τούρκοι αξιωματούχοι ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και αστυνομικών, έχασαν τη Δευτέρα τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους ακτιβιστές στην νοτιοανατολική επαρχία του Σιρνάκ.
Σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. 
ΠΗΓΗ;zougla.gr

Η Εξήγηση του Δημοσίου Χρέους (σε λίγα λεπτά) - Greek Subs

Τελικά αλλάζουμε ή Βουλιάζουμε;

 
 Χατζόπουλος 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Πενθήμερο τέλος – Εξαήμερη εργασία και ωράριο λάστιχο



 E-mail-φωτιά της τρόικας ζητάει αλλαγές στα εργασιακά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων
- Μειώσεις-σοκ στις αποζημιώσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι όταν απολύονται 
- Τσεκούρι και στις αποζημιώσεις για συνταξιοδότηση
- Στο τραπέζι το ωράριο-λάστιχο και οι αμοιβές-πείνας
Δεν έχουν βρει ακόμη... πάτο στο βαρέλι της μείωσης των αποδοχών των εργαζόμενων στην Ελλάδα οι τροϊκανοί. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από το e-mail-φωτιά που απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με τις “προτάσεις”-απαιτήσεις της για τα εργασιακά με σκοπό να επέλθει η... διαβόητη πια ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά εκτός από περικοπές παντού ζητά την επί της ουσίας κατάργηση του πενθήμερου με θεσμοθέτηση πιο ευέλικτων όρων εργασίας.
Προτείνεται λοιπόν η ουσιαστική κατάργηση του ωραρίου έτσι όπως έχει θεσπιστεί ως τώρα και η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν (εκβιάζουν δηλαδή) με τους εργαζόμενους πιο ευέλικτες μορφές ωραρίου. Ακόμη και μια πρόσθετη ημέρα προτείνεται αντί τετραώρων ή εξαώρων σε εξάμηνη και εννεάμηνη βάση που ισχύει ως τώρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την “Ημερησία” προτείνεται μαζί με το εξαήμερο να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ξεκούρασης στις 11 ώρες, αλλά και κατάργηση των περιορισμών στην εναλλαγή πρωινής-βραδινής βάρδιας.
Παράλληλα πέφτει και πάλι στο τραπέζι επιπλέον μείωση των αποζημιώσεων που παίρνουν οι εργαζόμενοι.
Σχεδιάζεται να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος προειδοποίησης προς τον εργαζόμενο και να μπορούν οι επιχειρήσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τον απολύουν με το 50% της αποζημίωσης.
Αυτό ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να αυξομειώνουν τον αριθμό εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες τους (κατά το δοκούν δηλαδή).
 ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ερχονται πρόστιμα 10.000 ευρώ για σπίτια χωρίς πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


Ερχονται πρόστιμα 10.000 ευρώ για σπίτια χωρίς πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος σε περίπτωση που δεν διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και δεν έχουν εκπονήσει ενεργειακή επιθεώρηση θέρμανσης και κλιματισμού.
Το νομοσχέδιο ονομάζεται «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων» και δόθηκε χθες σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ για τους ιδιοκτήτες κτιρίων ή κτιριακών μονάδων στις εξής περιπτώσεις :
Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
Μετά τη ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
Κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
Κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
Τα πρόστιμα επιβάλλονται αφού λαμβάνεται υπόψιν η επιφάνεια και η χρήση του πιστοποιούμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, το μέγεθος των συστημάτων του κτιρίου, ο βαθμός υπαιτιότητας και η ενδεχόμενη υποτροπή του ιδιοκτήτη και θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 10.000 ευρώ.
Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν ως τώρα και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου.
Προβλέπεται επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα τα καινούρια κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Για τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες του δημόσιου τομέα η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019. 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Ρωσία: Ρεκόρ μετα- σοβιετικής περιόδου για την παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο



Στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ανήλθε η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας τον Αύγουστο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 
Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως οι ιδιωτικές και κρατικές εταιρείας εξόρυξαν 10,38 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από τον προηγούμενο μήνα αλλά η υψηλότερη των τελευταίων δύο δεκαετιών. 
Σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής οφείλεται στην κρατική OAO Rosneft η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Exxon Mobil για έρευνες στην Αρκτική. 
Αντίθετα η παραγωγή φυσικού αερίου σε σχέση με την αρχή του έτους εμφανίζει πτώση 3,3% γεγονός που αποδεικνύει το γεγονός πως οι πωλήσεις της Gazprom εστιάζουν στην Ευρώπη και πως οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αναπτύσσονται με τους χαμηλότερους ρυθμούς παγκοσμίως. 
Σε δηλώσει του ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως ο ενεργειακός τομέας αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ και πως αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό παρά τα προβλήματα της Gazprom.
ΠΗΓΗ.capital.gr

Η Ρωσία αναλαμβάνει να σώσει την Γη από τον Apophis



 Αν την γλυτώσουμε τον Δεκέμβριο του 2012 από την μεγάλη πλημμύρα και το τέλος του κόσμου κατά τους Μάγια, το 2029 μας περιμένει ο αστεροειδής Apophis που μας έχει βάλει στόχο από το 2004. 
 Η ακριβής ώρα της πιθανής Αποκάλυψης που θα δημιουργήσει ο Apophis με την σύγκρουση του στον πλανήτη μας είναι ήδη γνωστή από τους επιστήμονες που παρακολουθούν στενά την τροχιά του, ως και στο δευτερόλεπτο. Οπότε και αναμένεται την.....
Παρασκευή, στις 13 Απριλίου 2029, και στις 04.36 το πρωί, ώρα Γκρίνουιτς. 
 Ο αστεροειδής Apophis που κρύβει ενέργεια όσο 65.000 ατομικές βόμβες, με μάζα 50 εκατ. τόνων και διάμετρο 320 μέτρων θα διασχίσει την τροχιά της Σελήνης και θα κατευθυνθεί προς την Γη με ταχύτητα 45.000 χλμ/ώρα. 
 Οι Ρώσοι επιστήμονες ψάχνουν τρόπους για να προφυλάξουν τον πλανήτη από την Αποκάλυψη. Το σκεπτικό τους λέει πως τον τον πιθανό εχθρό πρέπει να τον γνωρίζεις προσωπικά, για αυτό σχεδιάζουν να στείλουν στον αστεροειδή Apophis ένα, όπως λέγεται, "ελκυστήρα βαρύτητας" όχημα τύπου "τρακτέρ" παρόμοιο με το rover που είναι τώρα στον Άρη.  Το οποίο και θα μελετήσει τη συμπεριφορά αυτού του κοσμικού σώματος, τη σύνθεση του και θα προσπαθήσει να εκτρέψει την τροχιά του αστεροειδή για να αποτρέψει ακόμα και την ελάχιστη πιθανότητα σύγκρουσης. Η αποστολή έχει προγραμματιστεί για το 2020. 
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com

Ανεξάρτητη Θράκη ζητάνε οι Γερμανοί ! Είδηση βόμβα



"Οι δηλώσεις Σουλτς, δείχνουν την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της Ελλάδας στην ΕΕ.Έχει ανοίξει η όρεξη όλων ανεξαιρέτως και μάλιστα χωρίς στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση και σεβασμό προς τους Έλληνες.
 Ο κ.Σουλτς εδειξε το δρόμο για ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) που θα ελέγχονται απόλυτα και αποκλειστικά από τους Ευρωπαίους και θα στηρίζονται σε ευρωπαϊκά χρήματα. Θέλουν ανεξάρτητες διοικητικές και οικονομικές εκτάσεις με.....
μοναδικά προνόμια.
 Αν η αρχή γίνει στην Θράκη, τότε μπαίνει ο σπόρος του ιδιότυπου καθεστώτος. Να, γιατί ο Τούρκος πρόξενος είναι πρωταγωνιστής στις προετοιμασίες στο πλευρό της κ.Καραγιάννη, του συνεργάτη της Deutsche Bank. "H κυβέρνηση είναι ή απρόσεκτη ή συνένοχη. Η συνέχεια θα δείξει" 
 Μάλιστα, ο Μ.Σουλτς είναι σοκαριστικά ειλικρινής και γνωρίζει πολύ καλά τι λέει και πως θα ηχήσουν αυτά που λέει στα αυτιά των Ελλήνων πολιτών αφού σπεύδει να "διευκρινίσει": "Μην νομίσετε ότι πρόκειται για καμιά εχθρική δύναμη κατοχής. Είναι εργαλείο βοήθειας"!  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ