Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

NASA: Νερό σε υγρή μορφή στον Άρη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΗΣ
Τον εντοπισμό στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη ανακοίνωσε η NASA- μια ανακάλυψη με εξαιρετικά μεγάλη σημασία όσον αφορά στο ζήτημα της ύπαρξης ή όχι ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Πολλοί ήταν οι επιστήμονες που υποψιάζονταν ότι ο Άρης ενδεχομένως να είχε νερό, ωστόσο τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει, σε συνδυασμό με ένυδρα άλατα. Κανονικά, το νερό στον Άρη υποτίθεται ότι παγώνει ή εξατμίζεται, εξαιτίας των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών. Αλλά η παρουσία αλάτων το καθιστά σταθερότερο, ικανό να «επιβιώσει» στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Αναλυτικότερα....

ΓΣΕΕ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2014

to-ktirio-tis-gsee-stin-l-aleksandras
Η ΓΣΕΕ, μετά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να παραμένουν στο επίπεδο των προθέσεων), ανέλαβε πρωτοβουλία για την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονιακών νόμων να επικρέμεται πάνω από τους εργαζόμενους, επιδίωξε και πέτυχε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015.

Για τη ΓΣΕΕ, η επαναφορά από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού και του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα, αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα και θα τεθεί εκ νέου στην αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΥΤΟΣ ΕΛΕΙΠΕ !...

Σκουρλέτης: Δεν προβλέπεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Σκουρλέτης: Δεν προβλέπεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει στους δανειστές εναλλακτικό σχέδιο στην ιδιωτικοποίηση του
ΑΔΜΗΕ, ενώ δεν επιθυμεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ξεκινήσει την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που ανήκει στη ΔΕΗ, και είχε νομοθετήσει τον διαχωρισμό της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με στόχο την πώληση
ποσοστού της σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε και τα δύο αυτά σχέδια μόλις κέρδισε τις πρώτες εκλογές τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο όμως του νέου μνημονίου....

Πόσα λεφτά κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο η δόλια πλαστογραφία της Volskwagen;


Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: στις 18/9 το Environmental Protection Agency (ΕΡΑ), η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, απέστειλε προς τη μεγάλη Γερμανική VW επίσημη ειδοποίηση (Notice of Violation) παραβίασης της νομοθεσίας Clean Air Act, μιας πολύ βασικής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΕΡΑ Καλιφόρνιας, τα οχήματα Volkswagen και Audi, μοντέλα 2009-2015, με τετρακύλινδρους κινητήρες πετρελαίου, ήταν εξοπλισμένα με ειδικό λογισμικό, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στον υπολογιστή ελέγχου του κινητήρα και επηρέαζε τις εκπομπές οξειδίων αζώτου (NOx), εμφανίζοντας πλασματικά χαμηλές τις εκπομπές, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 10-40 φορές υψηλότερες κι εκτός των ορίων της νομοθεσίας.

Τα μοντέλα που έχουν αυτό το "λογισμικό εξαπάτησης" ("defeat device" το αποκαλεί το ΕΡΑ), είναι τα Jetta (με έτος κατασκευής 2009 – 2015), Jetta Sportwagen ( 2009-2014), Beetle (2012 – 2015), Beetle Convertible (2012-2015), Audi A3 (2010 – 2015), Golf (2010 – 2015), Golf Sportwagen (2015) και Passat (2012-2015).

Αυτά τα μοντέλα αφορούν περίπου 500 χιλ. αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ. Όσο όμως ξεδιπλώνονταν οι πτυχές του σκανδάλου, η VW ανακοίνωσε πως το λογισμικό εξαπάτησης έχει τοποθετηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα του Ομίλου, που έχουν κινητήρα τύπου ΕΑ189 κι έχουν πουληθεί σχεδόν παντού στον κόσμο!

Η μεγάλη αγορά των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων είναι η Ευρώπη, όπου το 53% των αυτοκινήτων είναι πετρελαιοκίνητα. Ο Όμιλος Volkswagen περιλαμβάνει επίσης τις μάρκες Audi, Skoda και Seat, σε μοντέλα των οποίων επίσης έχει τοποθετηθεί ο κινητήρας ΕΑ189 (προδιαγραφών Euro 5), ο οποίος κατασκευάζεται και από τη Skoda. Ήδη η Ελβετία ανακοίνωσε στις 25/9 πως παγώνει τις πωλήσεις μοντέλων όλου του Ομίλου Volkswagen, που είναι εξοπλισμένα με πετρελαιοκινητήρα 1,2, 1,6 και 2,0 λίτρων.

Στην Ελλάδα δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση του Ομίλου VW για το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως δεν υπάρχει ζήτημα, αντίθετα, τα ..

Για πτώση των επενδύσεων στην έρευνα υδρογονανθράκων προειδοποιεί η EIA


Οι διαρκείς χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειώσουν τις επενδύσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών, ΕΙΑ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επενδύσεις στα επόμενα χρόνια θα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει χάσει το 60% της τιμής του τους τελευταίους 15 μήνες.

Η ΕΙΑ επισήμανε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου είναι μια βιομηχανία έντασης κεφαλαίου και απαιτεί προκαταβολικές επενδύσεις. Στα πλαίσια αυτά, παρουσίασε...

ΟΗΕ: Μυστήρια όντα στο Όρος Kailash του Ελληνικού(;) Θιβετ


Μυστήρια όντα βρίσκονται στο Όρος Kailash του Θιβετ λέει έκθεση του ΟΗΕ: 

Πολλά πράγματα που γραφώ πολλοί δεν με πιστεύουν . Δεν με πιστεύουν γιατί πρώτη φορά τα διαβάζουν , δεν τα ήξεραν και δεν μπορούν εύκολα να τα δεχτούν . Τους καταλαβαίνω.

Τα παρακάτω όμως είναι μια ειδική έκθεση του ΟΗΕ που έκανε ....

Τι αλλάζει για 400.000 εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται με 35ετία

Τι αλλάζει για 400.000 εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται με 35ετία
Τι αλλάζει για 400.000 εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται με 35ετία
Πονοκέφαλο σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης που νομοθετήθηκε πριν από ενάμιση μήνα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο:

1. Αυξάνεται άμεσα, έως.....

Total: Επενδύει 500 εκατ. δολ. σε φωτοβολταϊκά και βιοκαύσιμα


Περί τα 500 εκατ. δολ. το χρόνο σχεδιάζει να επενδύσει ο γαλλικός επενδυτικός όμιλος Total στον κλάδο των ΑΠΕ και δει των φωτοβολταϊκών και των βιοκαυσίμων.

Μιλώντας ενώπιων επενδυτών, οι επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής δήλωσαν ότι στόχος της επενδύσεις αυτής είναι «να επωφεληθούν από την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ», χτίζοντας μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι....

Η Shell σταματά τις δραστηριότητες στην Αλάσκα

Αποτέλεσμα εικόνας για SHELL

Σταματάει την εξερευνητική της δραστηριότητα ανοικτά της Αλάσκα η Shell, η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως, αν και έχει βρει ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην θάλασσα Chukchi, αυτές ήταν ανεπαρκείς για να δικαιολογήσουν περαιτέρω εξερεύνηση στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, η εταιρία ανακοίνωσε πως αυτή η απόφαση θα έχει αντίκτυπο στα οικονομικά και λογιστικά της, ενώ πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κέρδη της το τρίτο τρίμηνο στις 29 Οκτωβρίου, οπότε έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της.

Οι επιχειρήσεις της Shell στην Αλάσκα είναι αξίας τριών δισ. δολαρίων, με 1,1 δισ. ακόμα από συμβατικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Τελικά ξέρει κανείς πόσο κάρβουνο καίει και πόσες εκπομπές CO2 έχει στην πραγματικότητα η Κίνα;


Πολύς θόρυβος έγινε τον περασμένο Νοέμβριο για τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τους κλιματικούς στόχους του 2030, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα, που είδε πρόσφατα τους Ρεπουμπλικάνους να παίρνουν τον έλεγχο σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, είχε ανάγκη να εμφανίσει κάτι ως επιτυχία. Η "επιτυχία" του Ομπάμα, όπως είχα γράψει τότε, στην πράξη σήμαινε την αποδοχή των ΗΠΑ ότι η Κίνα θα συνέχιζε ν' αυξάνει την κατανάλωση κάρβουνου (και ν' αυξάνει φυσικά τις εκπομπές CO2) από 3,6 δισεκατομμύρια τόννους το 2013 στα 4,2 δισεκατομμύρια τόννους μέχρι το 2020, παγιώνοντας στη συνέχεια εφεξής αυτή την κατανάλωση.

Το Σχέδιο Ενεργειακής Στρατηγικής 2014-2020 δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μείωση χρήσης κάρβουνου στις τρεις πιο πολυάνθρωπες περιοχές: το Πεκίνο και τα δέλτα των ποταμών Yangtze και Guangdong (Σαγκάη και Καντόνα). Το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Κίνας, που εκτιμάται σε 4,8 δισεκατομμύρια τόννους "ισοδύναμου κάρβουνου" το 2020, από 9,8% το 2013 προβλέπεται να αυξηθεί σε 15% το 2020 και 20% το 2030. Πυρηνικά εργοστάσια αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό, ιδίως στις ανατολικές παράκτιες περιοχές και οι 15 αντιδραστήρες που είχε η Κίνα το 2012 προγραμματίζεται περίπου να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2020, με την εγκατεστημένη ισχύ να φθάνει τα 58GW. Το μερίδιο του  φυσικού αερίου θα αυξηθεί σε πάνω από 10% και του κάρβουνου θα μειωθεί σε 62%. Εδώ πρέπει να προσέχει κανείς πως όταν αναφέρονται ποσοστά, η βάση σύγκρισης δεν είναι η ίδια σε απόλυτα νούμερα, ενώ στην πραγματικότητα τα απόλυτα νούμερα είναι αυτά που έχουν τη μεγάλη σημασία. Αν λοιπόν η Κίνα το 2020 καίει 4,2 δισεκατομμύρια τόννους κάρβουνο, πόση σημασία έχει αν αυτά αποτελούν το 62% ή το 81%; 

Το ερώτημα ωστόσο που ανέκυψε πριν λίγες μέρες ήταν αν ξέρει κανείς πόσο κάρβουνο καίει στην πραγματικότητα η Κίνα, καθώς η ...