Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Απίστευτο: Τρομοκράτες ανέλαβαν τη "τήρηση της τάξης" με ΑΚ-47 στην πλατεία Εξαρχείων!


Απίστευτο αλλά αληθινό: Ένοπλοι "αναρχικοί" παραδέχονται ότι απήγαγαν υπό την απειλή ΑΚ-47 Καλάσνικοφ το Σάββατο το βράδυ (όπως είχαμε αναφέρει σχετικά)  "μαφιόζους" από την πλατεία Εξαρχείων και σε προκήρυξή τουςυποστηρίζουν ότι εφ'εξής αυτοί αναλαμβάνουν την ασφάλεια στην πλατεία Εξαρχείων.

Σε κείμενο που αναρτήθηκε στον γνωστό ιστότοπο του αναρχικού χώρου, το indymedia, κακοποιεί υπό τον μανδύα της πολιτικοποίησης της πράξης τους αναφέρουν τα εξής απίστευτα για την απαγωγή των δύο ατόμων μέσα σε εκατοντάδες άλλους το Σάββατο το βράδυ (υπενθυμίζεται ότι στην εγκληματική ενέργεια συμμετείχαν 20 άτομα ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με αυτόματα επιθετικά τυφέκια των 7,62 χλστ. ΑΚ-47 Καλάσνικοφ!)

Αναλυτικά το κείμεο όπως αναρτήθηκε:

«Το Σάββατο 22 Μάρτη στις 22.00 σύντροφοι του αναρχικού χώρου πραγματοποιήσαμε μια πολιτική παρέμβαση στην πλ. Εξαρχείων με ένα σαφέστατο μήνυμα και πολλαπλούς αποδέχτες.

Απο εδώ και στο εξής δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε εχθρική συμπεριφορά απέναντι στον πολιτικοποιημένο κόσμο της περιοχής, τους κατοίκους της, τους κινηματικούς χώρους και τα στέκια.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την ιστορική περιοχή των Εξαρχείων έρμαιο στις κάθε λογής μαφίες και συμμορίες.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε απαθείς προκλήσεις και εχθρικές συμπεριφορές απέναντι σε άτομα ή χώρους του κινήματος και κατοίκους των Εξαρχείων.

Ο αριθμός των συντρόφων που συμμετείχαν αλλά και η ύπαρξη βαρύ οπλισμού χρησιμοποιήθηκε για την εμπέδωση του μηνύματος σε αποδέκτες που καταλαβαίνουν δυστυχώς μόνο με αυτό τον τρόπο, όπως επίσης και για την εξασφάλιση των εμπλεκόμενων αγωνιστών κατά την αποχώρηση τους.

Τα Εξάρχεια ανήκουν στους αγωνιζόμενους και όχι στις μαφίες και τους ένστολους κρατικούς προστάτες τους».

Που βρίσκονται οι απαχθέντες, ποιοι είναι οι απαγωγείς, πώς μπορεί να κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας με ΑΚ-47 στα χέρια μια διμοιρία κουκουλοφόρων να απαγάγουν μέσα σε εκατοντάδες άτομα, δύο ανθρώπους άτομα και να αποχωρούν ανενόχλητοι, είναι ερωτήματα που κάποιος θα πρέπει να τα απαντήσει από το υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Εκτός βέβαια από την δικαιολογία ότι "Η αντιτρομοκρατική είναι απασχολημένη με το κυνήγι της Χρυσής Αυγής" νομίζουμε ότι πρέπει να πουν κάτι πιο πειστικό...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Με 300 εκατ. ευρώ μπροστά και άλλα 600 εκατ. στη 10ετία, η Lamda φιλοδοξεί να πάρει το Ελληνικό

Με 300 εκατ. ευρώ μπροστά και άλλα 600 εκατ. στη 10ετία, η Lamda φιλοδοξεί να πάρει το Ελληνικό
Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η Lamda Development ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Διοικητικού του Συμβουλίου για βελτίωση της αρχικής της προσφοράς και κατέθεσε σήμερα βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε..

Το 33% του ποσού αυτού θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης. Η εταιρεία κατέθεσε τίμημα σαφώς βελτιωμένο, κατά ποσοστό υψηλότερο του 25% σε σχέση με την αρχική της προσφορά, και υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal).

Επιπλέον του τιμήματος, η εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.

Τα σενάρια για τη χρηματοδότηση του project

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Λάτση εξετάζει τα εξής σενάρια για τη χρηματοδότηση:

1) Τη δημιουργία εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων όπου θα εισφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Lamda, όπως το Mall, και η οποία εταιρεία είτε θα μπει στο χρηματιστήριο για να αντλήσει κεφάλαια είτε θα προχωρήσει με άλλους τρόπους.
2) Τη σταδιακή πώληση με τη διαδικασία της προεξόφλησης μέρους του project των επενδύσεων στο Ελληνικό κατά τη φάση της υλοποίησης.
3) Τη σύναψη συμφωνίας με αμερικανικά κεφάλαια μετά την υπογραφή με το ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε να ενισχύσει τη χρηματοδοτική της δυνατότητα.

Η αγορά περιμένει επίσης ποιες πρόκειται να είναι οι κινήσεις της Lamda σε ό,τι αφορά τη σύναψη ομολογιακού δανείου ή την αύξηση κεφαλαίου. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%. Δηλαδή εάν η σωρευτική απόδοση της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το 30% των κερδών, πέραν του τιμήματος.

Ως επόμενο βήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

"Μπλόκο" στις τράπεζες. Δεν θα βάζουν χέρι στις καταθέσεις μας στα κρυφά


Η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή της, έκρινε, ότι το Δημόσιο, το ΙΚΑ, κ.λπ. δεν μπορούν να προβαίνουν σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε Τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών, εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων ή να εξοφλήσει την οφειλή του.
Όμως, λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος, η πενταμελής σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 366/2014 απόφασή της παρέπεμψε το ζήτημα στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος για νέα κρίση και η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει στην επίμαχη απόφασή του, ότι το άρθρο 30 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974) αναφέρει:
"Η κατάσχεσις εις χείρας τρίτων των εις χείρας αυτών ευρισκομένων χρημάτων, καρπών και άλλων κινητών πραγμάτων του οφειλέτου του Δημοσίου ή των οφειλομένων εν γένει προς αυτό, ενεργείται υπό του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου δια κατασχετηρίου εγγράφου μη κοινοποιουμένου εις τον οφειλέτην".
Δηλαδή, σε περίπτωση "κατασχέσεως εις χείρας τρίτων απαιτήσεως οφειλέτου του Δημοσίου, δεν απαιτείται η κοινοποίηση στον τελευταίο του κατασχετηρίου εγγράφου".
Στη συνέχεια οι δικαστές υπογραμμίζουν, ότι "η διάταξη αυτή είναι ανίσχυρη ως αντικειμένη στην διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση, είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως". Στο σημείο αυτό αναφέρονται παλαιότερες αποφάσεις του δικαστηρίου που είχαν το ίδιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος, που είδε τα χρήματά του να "εξαφανίζονται"
Αναλυτικότερα, το ΣτΕ το απασχόλησε περίπτωση διευθύνοντα συμβούλου Ανώνυμης Εταιρείας η οποία σήμερα δεν υφίσταται (έχει λυθεί). Σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου συντάχθηκε έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως από τον προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών.
Η κατάσχεση αφορούσε σε απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές της πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ. Η κατάσχεση έγινε επί της σύνταξης του τέως διευθύνοντα συμβούλου και για ποσό ύψους 17.683 ευρώ.
Το γεγονός της κατάσχεσης του επίμαχου ποσού από τον Τραπεζικό λογαριασμό του, ο διευθύνων σύμβουλος το πληροφορήθηκε τυχαία μετά από εννέα μήνες όταν πήγε στην Τράπεζα να προβεί σε ανάληψη χρημάτων.
Κατόπιν αυτών, ο διευθύνων σύμβουλος άσκησε ανακοπή κατά της έκθεσης κατάσχεσης.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών, δικαίωσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο. Τα δύο αυτά δικαστήρια ερμηνεύοντας «τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 1 του Κ.Ε.Δ.Ε. υπό το φως του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος, εδέχθη, ότι η έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως εις χείρας τρίτου και εις βάρος οφειλέτου του Δημοσίου πρέπει να κοινοποιείται και στον καθ' ού η εκτέλεση, ούτως ώστε αυτός να δυνηθεί να στραφεί με τα ένδικα μέσα που του παρέχει ο νόμος κατά της οικείας πράξεως, επιδιώκων την ακύρωση ή την μεταρρύθμιση αυτής ή να προβεί στην ρύθμιση του χρέους και ότι ενδεχομένη παράλειψη της κοινοποιήσεως αυτής οδηγεί στην ακύρωση της πράξεως εκτελέσεως, εφ' όσον ο οφειλέτης επικαλεσθεί το γεγονός της μη εγκαίρου περιελεύσεως εις γνώση του τού περιεχομένου αυτής και ακύρωσε την ανωτέρω έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως».
Το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της εφετειακής απόφασης που δικαίωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε, ότι η απόφαση του Εφετείου είναι νόμιμη και παρέπεμψε την υπόθεση στην μείζονα σύνθεση του ίδιου Τμήματος για να κριθεί και πάλι.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΗΓΗ:news247.gr

Οι μισοί νέοι ενήλικες Ευρωπαίοι ζουν με τους γονείς τους

Οι μισοί νέοι ενήλικες Ευρωπαίοι ζουν με τους γονείς τους
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Επίπεδα-ρεκόρ εξάρτησης από τους γονείς παρουσιάζει έκθεση του ευρωπαϊκού Ιδρύματος, με έδρα το Δουβλίνο, Eurofound. Σχεδόν οι μισοί νέοι ενήλικες της Ευρώπης ζουν με τους γονείς τους.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ευρωπαίων ηλικίας 18-30 που μένουν ακόμα με τους γονείς τους είχε ανέλθει μέχρι το 2011 στο 48% (36,7 εκατομμύρια), ακολουθώντας την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία από την έρευνα (που θα παρουσιαστεί επισήμως την Τρίτη) παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Τhe Guardian, αναφέροντας ότι ελάχιστες χώρες είναι «απρόσβλητες» από το φαινόμενο, το οποίο δεν περιορίζεται στη Μεσόγειο.

Αύξηση του αριθμού των νέων ενηλίκων που ζουν με τους γονείς τους σημειώνεται στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία.

Στην Ιταλία, σχεδόν τα 4/5 (79%) των νεαρών ενηλίκων ζουν με τους γονείς τους.

Το ποσοστό αυτό μειώνεται -κατά την ίδια περίοδο- σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.

«Δεν είναι μόνο ο επαγγελματικός κόσμος που έχει αλλάξει, αλλά και η ίδια η κοινωνία: οι μεταβάσεις γίνονται πιο απρόβλεπτες. Οι άνθρωποι δεν έχουν μια δουλειά για όλη τους τη ζωή, ούτε ζουν σε ένα μέρος για όλη τη ζωή τους» είπε η Άννα Λούντβινεκ, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης.

Για τις γυναίκες 25 έως 29 ετών, το ποσοστό των γυναικών που μένουν με τους γονείς τους αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες στο 26%, ενώ για τους άνδρες κατά τρεις μονάδες στο 34%. Ακόμα και σε αυτούς που έχουν εργασία, το ποσοστό αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 34%.

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι το 49% των νέων Ευρωπαίων ζει με κάποιου είδους στέρηση. Τα ποσοστά της στέρησης σημειώνουν τεράστια αύξηση στην Ελλάδα (15 μονάδες), την Ισπανία (20 μονάδες) και τη Βρετανία (10 μονάδες).
Newsroom ΔΟΛ

ΠΗΓΗ:news.in.gr

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ;;


Η εντολή δόθηκε  : σηκώστε τον κόσμο από καρέκλες, ντιβάνια, τραπέζια για να πάνε να ψηφισουνε!
Πάρτε τηλέφωνα, βάλτε αμάξια, πάρτε τρένα .
Τέτοια ταραχή ούτε εκλογές να είχαμε.
                       
                           Αφού η σύμβαση είναι η καλύτερη ιστορικά για αυτούς,
 τότε γιατί τα κάνουν όλα αυτά δεν εμπιστεύονται άραγε την κρίση των εργαζομένων;;

Motor Oil: Στα 9,28 εκατ. ο τζίρος, στα 184,974 χιλ. τα EBITDA το 2013


Στα 9.282.339 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Motor Oil, το 2013, έναντι 9.681.883 εκατ. το 2012, σημειώνοντας πτώση 4,13%, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση.
Η διαφορά τζίρου κατ' έτος ανέρχεται σε 399,5 εκατ. ευρώ λιγότερα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στην πτώση του κύκλου εργασιών του Ομίλου συνέβαλε η μείωση του μέσου όρου των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκπεφρασμένες σε Δολάρια ΗΠΑ) κατά 4,79% και η αποδυνάμωση (μέση ισοτιμία) του δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του ευρώ κατά 3,36%, ενώ μέρος αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 3,93% (από ΜΤ 12.039.828 το 2012 σε ΜΤ 12.513.136 το 2013).
Από την ανάλυση των στοιχείων πωλήσεων προκύπτει ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας του Ομίλου (οι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε ποσοστό 54,79 % επί του κύκλου εργασιών το 2013 έναντι 52,87% το 2012), καθώς και η σημαντική συμμετοχή της βιομηχανικής δραστηριότητας (διαμορφώθηκε σε 71,41% επί του κύκλου εργασιών το 2013 έναντι 74,44% το 2012).
Το μικτό κέρδος της εταιρείας διαμορφώθηκε στο ποσό των 154.163 χιλ. ευρώ, έναντι 268.243 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, δηλαδή μειωμένο κατά 42,53%. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος πωλήσεων (προ αποσβέσεων) της εταιρείας παρουσίασε μικρότερο ρυθμό μείωσης έναντι του κύκλου εργασιών (3,54% έναντι 4,81%), δεδομένου ότι οι διεθνείς μέσες τιμές αργών υποχώρησαν με μικρότερο ρυθμό συγκριτικά με τις αντίστοιχες μέσες τιμές των προϊόντων.
Τα EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκαν, κατά το 2013, σε 184.974 χιλ. ευρώ, έναντι 271.656 χιλ. ευρώ το 2012 ήτοι μειωμένα κατά 31,91% και της εταιρείας σε 151.100 χιλ. ευρώ το 2013 από 246.516 χιλ. ευρώ το 2012 ήτοι μειωμένα κατά 38,71%.
Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του Ομίλου για τη χρήση 2013 υπήρξαν αρνητικά (ουσιαστικά εξαιτίας της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αλλαγής του φορολογικού συντελεστή από 20% σε 26%) και διαμορφώθηκαν σε ζημίες 4.547 χιλ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη 79.117 χιλ. ευρώ τη χρήση 2012.
Τα κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας διαμορφώθηκαν για τη χρήση 2013 σε 5.575 χιλ. ευρώ, σε σύγκριση με 90.952 χιλ. το 2012.

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Ραχήλ: "Ο Νταβρής αρχηγός των αποστατών..."

ΒΙΝΤΕΟ-Ραχήλ: Ο Νταβρής αρχηγός των αποστατών...
Επίθεση στους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξαπέλυσε η βουλευτής του κόμματος, Ραχήλ Μακρή, χαρακτηρίζοντας «αρχηγό» τον Γιώργο Νταβρή.

Η Ραχήλ Μακρή ανέφερε ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών ήταν αναμενόμενη, καθώς όπως σημείωσε «η ομάδα που έφυγε με αρχηγό τον κ. Νταβρή υπονόμευε το κίνημα με μεθοδεύσεις και υπόγειες διαδικασίες και προσπαθούσε να ευνουχίσει με κάθε τρόπο όσους ασκούσαμε αντιπολιτευτικό έργο».

Μάλιστα αποκάλυψε και η ίδια σκεφτόταν να αποχωρίσει τα Χριστούγεννα εξαιτίας αυτής της ομάδας.

«Δεχόμουν από αυτή την ομάδα έναν ανελέητο και ανήθικο πόλεμο που έφτανε και σε χυδαίους χαρακτηρισμούς από την πλευρά του υβριστή βουλευτή του κ. Νταβρή», τόνισε η Ραχήλ Μακρή.



Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ

ΠΗΓΗ:enikos.gr

Παπαθανασίου: Θα τιμήσω στο ακέραιο την αποστολή που μου ανατέθηκε στα ΕΛΠΕ


Παραμένει στη θέση που προσφάτως ανέλαβε, ως πρόεδρος του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ο Γιάννης Παπαθανασίου δηλώνοντας ότι επιλέγει να τιμήσει στο ακέραιο την αποστολή που του ανατέθηκε, δουλεύοντας με σοβαρότητα και συνέπεια.
Λόγω της σημερινής παραίτησης του Άρη Σπηλιωτόπουλου από το βουλευτικό του αξίωμα προκειμένου να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων, και με βάσει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2012, ο κ. Παπαθανασίου είναι ο πρώτος επιλαχών για να λάβει τη χηρεύουσα βουλευτική έδρα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών.
Όπως ο ίδιος δηλώνει, «ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα προκειμένου να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου 2012, είμαι ο πρώτος επιλαχών για να καταλάβω τη βουλευτική έδρα που μένει κενή στη Β’ Περιφέρεια Αθήνας.
Ωστόσο, λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου του Δ.Σ. των Ελληνικών Πετρελαίων, δεν θεωρώ σωστό να αποδεχθώ τη θέση στη Βουλή.
Είναι επιλογή μου να τιμήσω στο ακέραιο την αποστολή που μου ανατέθηκε, δουλεύοντας με σοβαρότητα και συνέπεια, όπως έχω πράξει στο σύνολο της πολιτικής μου διαδρομής».

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ


Εξ΄ όσων γνωρίζετε τις διαπραγματεύσεις τις σκίαζε η νομοθετική παρέμβαση που έκανε η Κυβέρνηση κατ΄ εντολή της Τρόικα που έχει απαγορεύσει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση να υπάρχουν οικονομικές ρυθμίσεις.
Η δαμόκλειος σπάθη του νόμου επικρέματο καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και φτάσαμε στο σημείο να εκπνέει σε μερικές μέρες το καθεστώς της μετενέργειας. 
Έτσι θεωρήσαμε καθήκον μας, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπους, για ψυχές, και όχι για ιδεοληψίες και ανέξοδες κορώνες, να υπογράψουμε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία έχετε στα χέρια σας και με την οποία εκφράζουν εργοδότες και εργαζόμενοι τη δική τους θέληση, τη βούλησή τους, την πεποίθησή τους, ότι πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις.
Και προσπαθήσαμε στο προοίμιο αυτής της σύμβασης να εκφράσουμε αυτή την πολιτική βούληση για τις συλλογικές συμβάσεις, για τη μετενέργειά τους, για την καθολική ισχύ τους.
Θα αγωνιστούμε να εισακουστούμε και από την εκτελεστική εξουσία. Γιατί χρειάζεται να επαναλάβω ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν καθόλου ελεύθερες. Κι αυτό όχι με ευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών, αλλά της εκτελεστικής εξουσίας.
Αυτό το αγκάθι προσπαθήσαμε να βγάλουμε κρατώντας ζωντανό το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και θα εργαστούμε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, εκείνο που θα μπορέσει να επαναφέρει σε ικανοποιητικό επίπεδο και τους μισθούς και τις θεσμικές ρυθμίσεις. 
Μένω σε κάτι το οποίο για πρώτη φορά επιχειρήσαμε και στο προοίμιο και με άρθρο της σύμβασης να ξεκινήσουμε με τους εργοδότες. Συνομολογήσαμε λοιπόν ότι από κοινού με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα αναλάβουμε δράσεις για να αποκατασταθεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της κοινωνικής συνεννόησης στη χώρα το οποίο έχει διαρραγεί και επίσης συνομολογήσαμε την εμπλοκή μας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020 και θέλω να σας πω ότι η έμφαση θα είναι σε δύο ζητήματα: στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα. 
Γιατί είμαστε αυτοί που ξέρουμε και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τις θέσεις εργασίας δεν τις γεννούν τα προγράμματα αλλά οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε, με την εμπλοκή μας να πετύχουμε ότι καλύτερο δυνατό. 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Συζητήσατε κάτι για τις τριετίες μια και αποτέλεσαν και αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα; 
Απάντηση: Τις τριετίες, εμείς έχουμε υπογράψει είναι θεσμική η ρύθμιση. Η Κυβέρνηση με νόμο τις έχει παγώσει. Μάθαμε από τις ακριτομυθίες και τις διαρροές αυτά που συζητούνται με την Τρόικα αλλά θα θυμάστε ήταν στην προηγούμενη συνάντησή μας, κάναμε μια σαφή δήλωση, νομίζω σαφής ήταν και η δήλωση των εργοδοτών, ότι αυτά πρέπει να ρυθμίζονται ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους και δεν μπορούν να συζητάνε οι κυβερνώντες ερήμην των κοινωνικών εταίρων.
Χρησιμοποίησα τότε την έκφραση ότι συζητάνε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχοι είμαστε εμείς και οι εργοδότες. 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει μια φιλολογία για περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου; 
Απάντηση: Το θεωρώ αδιανόητο. Μας έλεγαν ότι μειώνουν κατά 32% τον κατώτερο μισθό που προβλεπόταν στην ΕΓΣΣΕ για τους νέους έως 24 ετών με πρόσχημα ότι έτσι θα διευκολύνουν την πρώτη είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων. Απ΄την ώρα που έγινε αυτή η επαίσχυντη μείωση, η ανεργία των νέων υπερδιπλασιάστηκε. Αυτό είναι η μοναδική απάντηση για όσους θέλουν να συζητάνε με την Τρόικα ή με οποιονδήποτε άλλον τέτοια σχέδια. Γιατί μπορεί οι θεσμικοί φορείς των εργοδοτών να μη θέτουν τέτοια ζητήματα υπάρχουν κάποιοι που εξυπηρετώντας συμφέροντα των επιχειρήσεών τους, προσπαθούν να τα φέρουν στην επιφάνεια. Αυτά εμείς δεν τα δεχόμαστε είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι. 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Στόχος η έλευση φυσικού αερίου το 2016 στην Κύπρο


Κάθε δυνατή προσπάθεια υποσχέθηκε πως θα καταβάλει η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για μια ενδιάμεση λύση στην έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, στόχος είναι να υπάρχει φυσικό αέριο στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή το 2016 και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα έγγραφα του διαγωνισμού και αυτό έχει ζητηθεί από όλους όσοι θα καταθέσουν προσφορά.

Σε ερώτηση εάν ο στόχος είναι για αρχές του 2016, ο κ. Λακκοτρύπης απήντησε ότι εξαρτάται από την κάθε προσφορά.

«Αναμένουμε να δούμε τι προσφορές θα λάβουμε, την ποιότητα των προσφορών και πόσο θα συμφέρει ή όχι η λύση που θα προτείνεται» είπε συγκεκριμένα.

Όπως ανακοίνωσε, δόθηκε παράταση ενός μηνός για τη διαδικασία, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα των προσφορών θα κατατεθούν 16 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Oι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν με τον South Stream


Απειλούν με αναστολή των εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, αξίας €16,7 δισεκατομμυρίων, οι δυτικοί σύμφωνα με δημοσίευμα της Al Monitor, καθώς όπως ανακοίνωσε  ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Günther Oettinger, οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί προσωρινά

Το εγχείρημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο αναμενόταν να ξεκινήσει αυτό το μήνα, αποτελεί πλέον ερώτημα και διακύβευμα για την ενεργειακή ασφάλεια της καθώς οι δυτικοί προσπαθούν να εκβιάσουν την Ρωσία, αν και τ μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν υλοποιηθεί ο South Stream είναι σα να πυροβολούν τα πόδια τους!


Η απόφαση αναστολής των διαπραγματεύσεων λήφθηκε με βάση τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Oettinger.

Σύμφωνα με αναλυτές οι ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να στραφούν πλέον προς τις πηγές της Βορείου Αφρικής για να αναπληρώσουν το κενό του South Stream. Ενδεικτικά, η ιταλική εταιρεία Transport B.V. η οποία είχε αναλάβει τις υποθαλάσσιες συνδέσεις αναμένεται να εγκαταλείψει το project, όπως αναφέρει το Al Monitor. 

Εάν δεν βρεθεί καμία λύση τότε η Ευρώπη θα στραφεί προς άλλες πηγές όπως η εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου μέσα στα σύνορά της ή στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Λιβύη, τη Νορβηγία και την Αλγερία.

Αλλά αυτό πόσο δυνατό είναι; Πρακτικά αδύνατον, καθώς όλα αυτά θα περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται όταν ο South Stream υπόσχεται  φυσικό αέριο σε δύο χρόνια μόλις από σήμερα.

Όμως η Βουλγαρία, αντιδρά, όπως επίσης και η Σερβία και τα δυτικά Βαλκάνια για τα οποία δεν υππάρχει άλληοδός για φτηνό κια σε σύντομο χρονικό διάστημα, φυσικό αέριο

Bέβαια να θυμίσουμε ότι και το αλγερινό φυσικό αέριο το ελέγχει η Ρωσία μέσω Gazprom, ενώ το σχιστολιθικό αέριο για να εξορυχθεί πρέπει να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τουρκική εισβολή στην Συρία με τεθωρακισμένα, ειδικές δυνάμεις και μπαράζ πυροβολικού


Τουρκική εισβολή (μικρής κλίμακας, αλλά οπωσδήποτε εισβολή) στην Συρία, σημειώνεται εδώ και λίγες ώρες και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του χωριού Kasab.

Τουρκικά τεθωρακισμένα έχουν διαβεί την μεθόριο και υποστηρίζουν τους ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι κατέλαβαν χθες το χωριό το οποίο ελέγχει την συνοριακή διάβαση προς την Τουρκία, αλλά από σήμερα δέχονται μεγάλη αντεπίθεση του συριακού Στρατού.

Οι Σύροι υποστηρίζουν ότι τα τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρουν αντάρτες μαχητές στην πρώτη γραμμή στην περιοχή  Kasab προκειμένου να μην θεριστούν από τα επιθετικά ελικόπτερα της Συρίας που έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες από το πρωί στους ισλαμιστές, αλλά το βέβαιο, όπως δείχνουν και τα βίντεο είναι ότι υπάρχει σφοδρός κανονιοβολισμός της περιοχής.

Ταυτόχρονα στην περιοχή έχει πραγματοποιηθεί διείσδυση ειδικών δυνάμεων του τουρκικού Στρατού, ενώ εφαρμόζεται ηλεκτρονικός πόλεμος με παρεμβολές στις επικοινωνίες των συριακών μονάδων με τα εναέρια μέσα τους.

Ταυτοχρόνως η τουρκική Αεροπορία με συνεχείς πτήσεις F-16 στην περιοχή έχει επιβάλλει εδώ και μία ώρα αεροπορική απαγόρευση στην συριακή Αεροπορία εμποδίζοντας τα ελικόπτερα να συνεχίσουν την υποστήριξη των χερσαίων συριακών δυνάμεων.

Τουρκικά ασθενοφόρα εκκενώνουν τραυματίες ισλαμιστές σε τουρκικά νοσοκομεία.

Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται ότι είχαμε εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους SCUD-B από τους Σύρους κοντά στο Χαλέπι.

Το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Al - Alam επιβεβαιώνει τοn σφοδρό βομβαρδισμό από το τουρκικό πυροβολικό του Kasab.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

BP: Διαρροή πετρελαίου στη λίμνη Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο διέρρευσε στη λίμνη Μίτσιγκαν των ΗΠΑ από διυλιστήριο της BP, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.
Το ατύχημα προκάλεσε τη διαρροή αργού πετρελαίου, παρόλα αυτά σύμφωνα με την πετρελαϊκή υπήρξε άμεσος περιορισμός της πετρελαιοκηλίδας.
Το περιστατικό, πάντως, προκάλεσε αρνητική δημοσιότητα για την ΒΡ στην αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς θύμισε σε πολλούς το ατύχημα του Deepwater Horizon που μόλυνε τον Κόλπο του Μεξικού.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Σύμβασης Εργασίας


Στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διάρκειας ενός έτους με ισχύ από 1/1/2014 προχώρησαν σήμερα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ).
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ενώ η σύμβαση περιλαμβάνει και άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της, τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς. 
Βασικό σημείο που ορίζεται με άρθρο της νέας ΕΓΣΣΕ αποτελεί η αυτοδέσμευση των κοινωνικών φορέων ότι εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων , θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Η ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά απέδειξε ότι ως σοβαρός κοινωνικός εταίρος μπορεί όχι μόνο να αγωνίζεται για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά μέσα από κοινή συνεννόηση παρά τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις να πετυχαίνει και την επέκτασή τους. 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Σας επισυνάπτουμε το κείμενο της νέας ΕΓΣΣΕ 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Η «μαύρη επέτειος» της Αλάσκας


Πριν από 25 χρόνια το τάνκερ Έξον Βαλντέζ προσέκρουσε σε ύφαλο της Αλάσκας. Η οικολογική καταστροφή από τη διαρροή πετρελαίου ήταν τεράστια. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί οι επιπτώσεις.

Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε πριν από 25 χρόνια στην Αλάσκα έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του πλανήτη. Το πετρελαιοφόρο μήκους 300 μέτρων Έξον Βαλντέζ βρισκόταν καθοδόν, από τον σταθμό ανεφοδιασμού της Αλάσκας προς την Καλιφόρνια, όταν σημειώθηκε διαρροή περίπου 136.000 τόνων αργού πετρελαίου. Το ατύχημα αποδόθηκε σε μια επικίνδυνη, αναγκαστική αλλαγή πορείας προς αποφυγή της πρόσκρουσης με παγόβουνα. Υπαίτιος κρίθηκε ο καπετάνιος Τζόζεφ Χέιζελγουντ, ο οποίος, βάσει μαρτυριών, ήταν μεθυσμένος την ώρα που συνέβη το μεγάλο ατύχημα. Η οικολογική καταστροφή δεν άργησε να έρθει. Λίγο μετά την πρόσκρουση σε ύφαλο, στη νοτιοανατολική ακτή της Αλάσκας, ξεκίνησε η διαρροή αργού πετρελαίου.
Eικόνες ολικής καταστροφής μετά τη διαρροή πετρελαίου από το τάνκερ Έξον Βαλντέζ
«Ο μαύρος θάνατος»
 Eικόνες ολικής καταστροφής μετά τη διαρροή πετρελαίου από το τάνκερ Έξον Βαλντέζ
Eικόνες ολικής καταστροφής μετά τη διαρροή πετρελαίου από το τάνκερ Έξον Βαλντέζ
Σήμερα θεωρείται βέβαιο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ της 23ης προς την 24η Μαρτίου του 1989. Αν και επικρατούσε νηνεμία, δεν λειτούργησε καλά το σύστημα έκτακτης ανάγκης του δεξαμενόπλοιου κι έτσι η διαρροή ήταν αναπόφευκτη. Μέσα σε λίγες μέρες η πετρελαιοκηλίδα είχε εξαπλωθεί σε μία τεράστια έκταση. Συνολικά πάνω από 40 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου απελευθερώθηκαν στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού. Ένα μεγάλο τμήμα του κατευθύνθηκε προς τις ακτές, ενώ ένα άλλο κατακάθισε στον βυθό.
Οι πετρελαιοκηλίδες ανέκαθεν είχαν καταστροφικές συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον. Το πετρέλαιο σκοτώνει με διάφορους τρόπους: επικάθεται στα βράγχια και τους πνεύμονες ψαριών, θαλάσσιων πτηνών και θηλαστικών ενώ εξοντώνει και τη θαλάσσια χλωρίδα. Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη διαρροή είχαν θανατωθεί το λιγότερο 250.000 θαλασσοπούλια. Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, ο ίδιος αριθμός έφθανε τις 675.000. Οι νεκρές φώκιες ανήλθαν στις 300, ενώ οι νεκρές όρκες στις 22. Η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη και στους πληθυσμούς οστρακοειδών, ενώ το φυτοπλαγκτόν στο βυθό στην περιοχή Πρινς Ουίλιαμ καταστράφηκε ολοσχερώς. Με άλλα λόγια, η τροφική αλυσίδα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αλάσκας διαταράχθηκε άνευ προηγουμένου. Παράλληλα οι ψαράδες της περιοχής καταστράφηκαν οικονομικά.
Οι συνέπειες της καταστροφής συνεχίζονται
 Μέχρι σήμερα οι καταστροφικές επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας είναι εμφανείς
Μέχρι σήμερα οι καταστροφικές επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας είναι εμφανείς
Ένα τέταρτο του αιώνα δεν έχει σταθεί, πάντως, αρκετό για να ξεπεραστεί η οικολογική καταστροφή. Ακόμη είναι εμφανή τα σημάδια της πετρελαιοκηλίδας, ειδικότερα στο βυθό μιας μεγάλης θαλάσσιας ζώνης Σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις, περίπου 80.000 γαλόνια αργού πετρελαίου βρίσκονται ακόμη στο έδαφος του Αρκτικού Ωκεανού. Ένα τμήμα αυτού θεωρείται ακίνδυνο. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, κινδύνους εξακολουθεί να εγκυμονεί τμήμα του πετρελαίου που βρίσκεται αναμεμειγμένο με την άμμο του βυθού, με τη μορφή ενός παχύρευστου στρώματος που διατηρεί την τοξικότητά του. Μέχρι σήμερα, εντοπίζονται ίχνη επικίνδυνων υδρογονανθράκων στους ιστούς μυδιών και άλλων θαλάσσιων μικροοργανισμών και πτηνών. Το 2013 δειγματοληπτική έρευνα επιστημόνων κατέδειξε πως μέχρι σήμερα ίχνη πετρελαίου εντοπίζονται σε πάπιες και ενυδρίδες της περιοχής. Τα κατάλοιπα από τη διαρροή του Έξον Βαλντέζ, συνενώνονται πλέον με άλλα βιομηχανικά λύματα που καταλήγουν στην ίδια περιοχή, εντείνοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις της μόλυνσης στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση το τραγικό παράδειγμα του Έξον Βαλντέζ αποτελεί ένα από τα πλέον καταστροφικά οικολογικά ατυχήματα και υπενθυμίζει σε όλους, 25 χρόνια μετά, πως η εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική παραμένει μία επικίνδυνη δραστηριότητα.
Tobias Oelmaier / Δήμητρα Κυρανούδη


ΠΗΓΗ:dw.de

Εκτεταμένο το πρόβλημα της μαύρης εργασίας

Symbolbild Schwarzarbeit
H αδήλωτη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των χωρών μελών της ΕΕ σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα του ευρωβαρομέτρου. Τα αποτελέσματά της κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις.
 Symbolbild Schwarzarbeit
Εξαιτίας της κρίσης μάλιστα, η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε στο τέλος του 2013, ένας στους δύο Έλληνες που συμμετείχαν, γνωρίζει άτομα που εργάζονται αδήλωτοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι ένας στους τρεις.

Τρεις στους δέκα Έλληνες αγόρασαν τους τελευταίους 12 μήνες προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονταν από αδήλωτη εργασία, τη στιγμή που στο σύνολο της ΕΕ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν ένας στους δέκα.

Οι τομείς που ευδοκιμεί η αδήλωτη εργασίας στην Ελλάδα είναι οι επισκευές σε σπίτια, οι υπηρεσίες υγείας, οι επισκευές αυτοκινήτων η αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών. Κατα μέσο όρο το 25% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ξόδεψε τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι 200 ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούσαν προϊόν αδήλωτης εργασίας, το 17% ξόδεψε από 200 μέχρι 500 ευρώ και ο 19% πάνω από 500 ευρώ.

Κριτήριο η χαμηλότερο τιμή

 Η αδήλωτη εργασία όχι μόνο εκθέτει τους εργαζομένους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας
Η αδήλωτη εργασία όχι μόνο εκθέτει τους εργαζομένους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας
Στην ερώτηση γιατί αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από «μαύρη εργασία», οι Έλληνες σε ποσοστό 74% των Ελλήνων επικαλέστηκαν τη χαμηλότερη τιμή.
Σε άλλη ερώτηση για τους λόγους που ευδοκιμεί η αδήλωτη εργασία, το 44% των Ελλήνων επικαλέστηκε την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, το 33% τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το 19% το χαμηλότερο κόστος και το 15% την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την απασχόληση Λάσλο Άντορ, η αδήλωτη εργασία όχι μόνο εκθέτει τους εργαζομένους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και μειώνει τις αποδοχές τους, αλλά στερεί τα κράτη από έσοδα και υπονομεύει τα συστήματά κοινωνικής προστασίας.
Ο επίτροπος κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές για να αποθαρρύνουν την αδήλωτη εργασία, ή να ενθαρρύνουν τη μετατροπή της σε κανονική απασχόληση, ενώ προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα η Κομισιόν θα προτείνει τη λειτουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, η οποία θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των επιθεωρήσεων εργασίας και των φορέων επιβολής της νομοθεσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

ΠΗΓΗ:dw.de

Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο


Πτώση σημείωσε στις συναλλαγές της Τρίτης το αργό.Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 41 σεντς ή 0,24% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 99,19 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Όταν το κατοστάρικο κόπηκε στη μέση - Το αναγκαστικό δάνειο του 1922



Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε στις 25 Μαρτίου 1922 με ψήφους 151 έναντι 148 και η διχοτόμηση του νομίσματος έγινε νόμος του κράτους με αριθμό 2749


Η χρηματοδότηση της μικρασιατικής εκστρατείας με ένα αναγκαστικό δάνειο παγκόσμιας πρωτοτυπίας.

Η διχοτόμηση του χαρτονομίσματος, όπου η αριστερή πλευρά χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στη μισή αξία του ακέραιου και η δεξιά πλευρά ανταλλασσόταν με έντοκη ομολογία στην άλλη μισή αξία.

1922: Οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μικρά Ασία. Η έκβαση της εκστρατείας είναι αβέβαιη, όχι μόνο για στρατιωτικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς. Οι πόροι της χώρας είχαν εξαντληθεί από τον πόλεμο και οι ξένες δυνάμεις ήταν απρόθυμες να συνομολογήσουν δάνειο.

Η οικονομική ανάγκη ήταν άμεση, αλλά η αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης της φορολογίας ή των δασμών απαιτούσε αρκετό χρόνο, ενώ είχε ήδη εκδοθεί μεγάλη ποσότητα ακαλύπτου χαρτονομίσματος. Ο πρωθυπουργός Δημήτρης Γούναρης και ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Μπαλτατζής περιόδευσαν στην Ευρώπη αναζητώντας οικονομική και ηθική βοήθεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Με τον γυρισμό τους την 21η Φεβρουαρίου 1922 ο Δ. Γούναρης, λίγο πριν από την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέθεσε σε στενό κύκλο φίλων τη λύπη του για την αδυναμία σύναψης του εξωτερικού δανείου. Ο υπουργός Οικονομικών Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης εν τούτοις έμοιαζε ήρεμος και έπαιζε την αλυσίδα των κλειδιών του.

Ο Δημήτρης Γούναρης παραξενεύτηκε και τον ρώτησε προς τι η ευφορία. «Δημητράκη, τα ηύρα τα λεπτά» του απάντησε ο Πρωτοπαπαδάκης και έβγαλε από το πορτοφόλι του ένα χαρτονόμισμα των 100 δραχμών και το έκοψε στα δύο μπροστά στον κατάπληκτο πρωθυπουργό.

Το σχέδιο ήταν πολύ απλό:

Με τη διχοτόμηση του νομίσματος η αριστερή πλευρά θα χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στη μισή αξία του ακεραίου χαρτονομίσματος (π.χ., το τεμάχιο του εκατονταδράχμου άξιζε πλέον πενήντα δραχμές). Η δεξιά πλευρά του χαρτονομίσματος θα ανταλλασσόταν με έντοκη ομολογία στη μισή αξία του ακεραίου χαρτονομίσματος.

Ο Βασίλειος Τσίχλης στη μελέτη του αναφέρεται σε αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία αναγκαστικού δανείου.

Το εγχείρημα ήταν όντως πρωτότυπο, με σειρά μειονεκτημάτων αλλά ισχυρό στην εφαρμογή του. Λειτουργούσε δε ως εξής: Οι κατέχοντες τα χαρτονομίσματα θα κρατούσαν το αριστερό κομμάτι (που ονομαζόταν «Σταύρος», επειδή είχε χαραγμένο πάνω του το κεφάλι του Γεωργίου Σταύρου), το οποίο θα είχε την αξία των 50 δραχμών, και το δεξιό κομμάτι (που ονομαζόταν αντιστοίχως «στέμμα») θα επιστρεφόταν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία θα έδινε μιαν απόδειξη (αργότερα θα τυπώνονταν κανονικοί τίτλοι που θα αντικαθιστούσαν την απόδειξη) για τη συμμετοχή τους στο αναγκαστικό δάνειο.

Το επιτόκιο των ομολογιών ήταν αρκετά υψηλό, στο 7% (έναντι 4% των καταθέσεων ταμιευτηρίου), και αργότερα κατέβηκε στο 6,5%, ώστε με τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν να μοιράζονταν μέσω κληρώσεως. Πράγματι κάθε ομολογία αντιπροσώπευε έναν κλήρο, λίγοι τυχεροί θα ελάμβαναν μεγάλα ποσά. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τυχερά παιχνίδια και έτσι η κλήρωση αυτή είχε θετική απήχηση στο λαϊκό κοινό.

Βόμβα στην αγορά

Η απόφαση για αναγκαστικό δάνειο έπεσε σαν βόμβα στην αγορά. Οι έμποροι δέχθηκαν χωρίς μεγάλη δυσαρέσκεια το μέτρο, μια και τους έδινε τη δυνατότητα κερδοσκοπίας, κρύβοντας εμπορεύματα και εμφανίζοντάς τα αργότερα υπερτιμημένα. Ωφελήθηκαν επίσης από την προτίμηση των λαϊκών μαζών να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε εμπόρευμα. Κάποιοι καταθέτες έτρεξαν στην τράπεζα να αναλάβουν τις καταθέσεις τους, αλλά το ποσοστό δεν ήταν μεγάλο, τόσο που να κινδυνεύει η τραπεζική αγορά.

Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «Ελευθέρου Βήματος», «κυκλοφορούσαν 3.000 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 1.500 θα τα δανειστεί η κυβέρνηση για τις ανάγκες της, επομένως δεν θα αποσυρθούν. Παράλληλα θα κυκλοφορήσουν 1.500 εκατομμύρια δραχμές σε ομολογίες, οι οποίες επί τρίμηνο, κατά το νομοσχέδιο, θα χρησιμοποιούνταν ως χαρτονόμισμα. Επομένως η πραγματική νομισματική κυκλοφορία θα ανέρχεται σε 4.500 εκατομμύρια δραχμές».

Τελικά το αναγκαστικό δάνειο με πολλές τροποποιήσεις ψηφίστηκε από τη συμπολίτευση στις 25 Μαρτίου 1922. Εκτός της παράταξης του Δ. Γούναρη στη Βουλή το υποστήριξε εμμέσως, εκ μέρους των Φιλελευθέρων, ο έμπειρος στα οικονομικά Εμμανουήλ Τσουδερός, ο οποίος (αν και επικριτικός ως πληρεξούσιος ομιλητής της αντιπολιτεύσεως) το χαρακτήρισε καλύτερα μελετημένο από παρόμοια ευρωπαϊκά συστήματα.

Το αναγκαστικό δάνειο απέφερε τελικά 1.300 εκατομμύρια δραχμές. Παρά την αναστάτωση που προκάλεσε το αναγκαστικό δάνειο δεν φαίνεται να έφερε πρόβλημα στη λειτουργία των περισσοτέρων τραπεζών. Δεν είναι γνωστό πόσα από τα χρήματα κατευθύνθηκαν προς το μικρασιατικό μέτωπο, υπολογίζεται όμως γύρω στα 500 εκατομμύρια δραχμές.

Ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ως γνωστόν, παραπέμφθηκε μαζί με άλλους πέντε σε δίκη και καταδικάστηκε σε θάνατο ως ένας από τους υπευθύνους της καταστροφής στη Μικρά Ασία. Το 2010 παύτηκε οριστικά από τον Αρειο Πάγο η δίωξη των Έξι (ανάμεσά τους και του Γεωργίου Μπαλτατζή) λόγω παραγραφής.

Η μελέτη του Βασιλείου Τσίχλη περιέχει ακόμη μια ιστορική καταγραφή των αναγκαστικών δανείων στον παγκόσμιο χώρο, αλλά και ένα εκτενές παράρτημα με άρθρα, πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή, ανακοινώσεις τραπεζών και άλλα ντοκουμέντα που βοηθούν να καταλάβουμε το κλίμα της εποχής.

Πλήρωσαν τις εφημερίδες

Το αναγκαστικό δάνειο κατέλαβε εξαπίνης τα μέσα ενημέρωσης,τα οποία δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν.Ενδεικτικά, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες,όπως το «Σκριπ»,η «Πρωτεύουσα» και η «Καθημερινή»,είναι μουδιασμένες και αποφεύγουν να το σχολιάσουν,οι δε βενιζελικές, όπως το «Εμπρός»,η «Εστία» και το «Ελεύθερον Βήμα», αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Αντίθετος εντελώς αρνητικός εμφανίζεται ο «Ριζοσπάστης»,επισημαίνοντας ότι είναι ένα μέτρο εναντίον φτωχών και πλουσίων χωρίς διάκριση.Επιχειρηματολογία που βρήκε απήχηση και στους βενιζελικούς. Ο Βασίλειος Τσίχλης στη μελέτη του αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξόδευσε πολλά χρήματα δωροδοκώντας εφημερίδες ώστε να υποστηρίξουν το αναγκαστικό δάνειο.

Ο Ιωάννης Μεταξάς αναφέρει στο Ημερολόγιό του την Πέμπτη 24η Μαρτίου 1924:

«Αι εφημερίδες επληρώθησαν αδρότατα εκατό χιλιάδες εκάστη, αι βενιζελικαί, αφού εφάνησαν δεχόμεναι κατ΄ αρχάς, ηρνήθησαν έπειτα.» 



ΠΗΓΗ:defencenet.gr