Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΟΟΣΑ: "Κλείστε την «ψαλίδα» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, για να ενισχύσετε την ανάπτυξη"


Η λήψη μέτρων από τις εθνικές κυβερνήσεις για τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των πλουσίων και των φτωχότερων πολιτών τους θα μπορούσε να συμβάλει στο να αυξηθεί ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης τους, σημειώνει σε έκθεσή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, με έδρα το Παρίσι, σημειώνει στην έκθεσή του ότι το μεγάλο εισοδηματικό χάσμα έχει «αρνητικές και στατιστικά σημαντικές συνέπειες» για την ανάπτυξη, αφού το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών συχνά απλώς αποκρύπτει τη μείωση του εισοδήματος για τους πάντες, πλην των πλουσιότερων.

Ο παράγοντας εκείνος, που έχει «τις μεγαλύτερες συνέπειες στην ανάπτυξη, είναι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της κατώτερης μεσαίας τάξης και των φτωχών νοικοκυριών σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία βασίζεται ιδίως σε προσαρμοσμένα για τη συγκυρία δεδομένα μιας περιόδου 30 ετών από τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες και τις πολύ ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Έπεται το ότι οι πολιτικές για τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων δεν θα έπρεπε να επιδιωχθούν μόνο για να βελτιωθούν τα κοινωνικά αποτελέσματα, αλλά και για να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» τονίζεται στην έκθεση.

Για να μειωθούν οι ανισότητες, οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση και να αναδιανείμουν πλούτο μέσω της φορολογίας και άλλων μεταβιβάσεων, προστίθεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. 

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι από τα στοιχεία που διαθέτει δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι αναδιανεμητικές πολιτικές έβλαψαν την ανάπτυξη, όταν σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν σωστά.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ακόμη πως, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και έως το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ο αθροιστικός ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν από 6 έως 9 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερος στην Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, εάν στις χώρες αυτές δεν είχαν διευρυνθεί οι εισοδηματικές ανισότητες.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία πριν από την οικονομική κρίση, τα καλύτερα επίπεδα οικονομικής ισότητας βοήθησαν στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά κεφαλή.

Από το 1980, όταν το πλουσιότερο κομμάτι της κοινωνίας κέρδιζε επτά φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που κέρδιζαν οι φτωχότεροι, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων διευρύνεται συνεχώς. 

Το 2014 στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες το χάσμα διευρύνθηκε και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών: το 10% των πιο πλούσιων κερδίζει περίπου 9,5 φορές περισσότερα από ότι κερδίζει το 10% των πιο φτωχών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Οι επιπτώσεις των ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών επανήλθαν στο προσκήνιο εν μέρει λόγω ενός βιβλίου του Γάλλου οικονομολόγου, Τομά Πικετί, ο οποίος επισήμανε πως το χάσμα ανάμεσα στους πιο πλούσιους και τους πιο φτωχούς διευρύνεται εδώ και δεκαετίες στη Δύση.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Η Σοφία Βούλτεψη «έκλεβε» στα χαράτσια


Την κυβερνητικό εκπρόσωπο ξεσκεπάζει ο Νίκος Φωτόπουλος παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πληρώνει σχεδόν τα μισά χαράτσια και τους υπόλοιπους φόρους περιουσίας αποκρύπτοντας 140 τ.μ. από την κατοικία της.   

Ο κύριος Φωτόπουλος δικάζεται σε λίγες ημέρες για την προηγούμενη αποκάλυψη που είχε κάνει σχετικά με τις χαριστικές ρυθμίσεις Βενιζέλου στους ολιγάρχες και τα επιμέρους σκάνδαλα, όπως αυτό του ΣΚΑΪ που δεν κατέβαλε κανένα φόρο ακίνητης περιουσίας ή χαράτσι.  

Γεναιόδωρη «έκπτωση» στα χαράτσι, για την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, καταγγέλει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και μέσω του ΤPP της απευθύνει το εξής ερώτημα:

«Κυρία Βούλτεψη, πως ως κυβερνητική εκπρόσωπος, κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε μαθήματα ηθικής, σε μία εξοντωμένη από τα μνημόνια κοινωνία όταν εσείς η ίδια, δεν είστε συνεπής στις υποχρεώσεις σας απέναντι στο κράτος; Υποχρεώσεις, στις οποίες, καθημερινά και με υπερβάλλοντα ζήλο, ζητάτε να ανταπεξέλθει ένας  οικονομικά γονατισμένος λαός;».

Βάσει των περιουσιακών  στοιχείων τα οποία κατέθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος  με τη δήλωση του πόθεν έσχες στο ελληνικό κοινοβούλιο, κατέχει μεταξύ άλλων, ακίνητο στη Γλυφάδα 239 τετραγωνικών κύριων χώρων και 130 τετραγωνικών βοηθητικών χώρων, σύνολο δηλαδή 369 τ.μ. Στα αρχεία όμως των πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ είναι άλλη η εικόνα:



«Τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί  για το συγκεκριμένο ακίνητο, εκ των οποίων υπολογίζονται τα χρηματικά ποσά που πρέπει να επιδοθούν για τα δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), είναι 230 και όχι 369», εξηγεί ο κ. Φωτόπουλος. Και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ υπολόγισε τα χαράτσια (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ) από το 2011 έως και το 2013, τα οποία σήμερα αντικαταστάθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ, με βάση τα τετραγωνικά του ΤΑΠ,  η κ. Βούλτεψη απαλλάχτηκε από το ποσό των 3.169,20 ευρώ. Κι αυτό γιατί το χαράτσι υπολογίστηκε με βάση τα 230 τμ στο ποσό των  5.244 ευρώ και όχι με βάση τα 369 τμ, που πραγματικά κατέχει, για τα οποία θα έπρεπε να πληρώσει 8.413,20»,  εξηγεί ο κ. Φωτόπουλος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στα τετραγωνικά του ΤΑΠ βάσει του άρθρου 24 του Ν. 2130/93 συμπεριλαμβάνονται τα «Πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως».

Η εγκύκλιος 20 (Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2011, Α.Π.: 65282/10) του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει ακόμη: «β.1) Το εμβαδόν των ημιυπαίθριων χώρων, των πιλοτών και των παταριών λαμβάνεται υπόψη πρωτογενώς ως στεγασμένος χώρος του κτιρίου για τον υπολογισμό του ύψους του τέλους καθαριότητας και φωτισμού και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (886/1987 Γνωμ. ΝΣΚ, 73/1991 ΣτΕ), χωρίς να εξετάζεται η πραγματική χρήση των χώρων αυτών. Επίσης, τα εκ της νομοθεσίας προβλεπόμενα πρόστιμα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση μη δήλωσης των χώρων αυτών και εν γένει λόγω της ανακρίβειας της δήλωσης ως προς το συνολικό εμβαδόν των στεγασμένων χώρων του ακινήτου (τ.μ.)».

«Δηλαδή», εξηγεί ο κ. Φωτόπουλος, «Χιλιάδες ιδιοκτήτες πληρώνουν Δημοτικά Τέλη, Φόρο και ΤΑΠ και επί των βοηθητικών χώρων των ακινήτων τους. Επίσης πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ για τους βοηθητικούς χώρους, είτε αυτά ήταν αποθήκες είτε γκαράζ». Και προσθέτει:

«Νομίζω από τα παραπάνω πηγάζουν κάποια εύλογα ερωτήματα :
Σε ποιο ειδικό καθεστώς ανήκει το ακίνητο της κυρίας Βούλτεψη ώστε να μη χρεώνονται οι βοηθητικοί του χώροι δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ, αλλά και ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ;
Γιατί το ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ της κυρίας Βούλτεψη για τα έτη 2011-2013 υπολογίστηκε με 230 τετραγωνικά στο ποσό των 5.244 ευρώ και όχι με 369 τετραγωνικά στο ποσό των 8.413,20 απαλλάσσοντάς την από 3.169,20 ευρώ μόνο από ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ, χωρίς να υπολογίζουμε τη διαφορά από τον υπολογισμό των τελών και φόρων του Δήμου;
Αν για κάποιο λόγο απαλλάσσονται οι βοηθητικοί χώροι του συγκεκριμένου ακινήτου γιατί δεν χρεώνονται ούτε καν οι κύριοι 239 τ.μ. (σύμφωνα με το πόθεν έσχες της) αλλά 230 τ.μ.;
Τελικά τι λάθος έχουν κάνει όλοι οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν τέλη, φόρους και χαράτσια και το σύνολο των κύριων και βοηθητικών χώρων των ακινήτων τους;
Μήπως μπορεί η κυρία Βούλτεψη να μας ενημερώσει σε ποιο νόμο, απόφαση ή εγκύκλιο βασίστηκε, ώστε να τον μάθουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που έχουν αντίστοιχες περιπτώσεις;
Επειδή η κυρία Βούλτεψη, κατά τα λεγόμενά της, είναι τυπική και πληρώνει τους φόρους της, μπορεί να μας ενημερώσει αν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ που ενσωματώθηκαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τις εξόφλησε όλες ή μήπως κάποιες επέστρεψαν ως απλήρωτες στην εφορία;
Τέλος, η κυρία Βούλτεψη επειδή αρνήθηκε ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότερα με τον ΕΝΦΙΑ, μήπως μπορεί να μας αναφέρει ποιο ήταν το ποσό που χρεώθηκε η ίδια για την οικία της με τον ΕΝΦΙΑ και ποιο με τον ΕΕΤΑ»; 

Δίωξη για την αποκάλυψη των μεγαλόσχημων



Τη Δευτέρα 15 Δεκέμβρη μετά από συνεχόμενες αναβολές στο Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα διεξαχθεί η δίκη των 10 συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αλλά και 5 πολιτών, οι οποίοι στις 24 Νοέμβρη του 2011 κατέλαβαν το κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ. Στόχος, να παρεμποδίσουν την έκδοση εντολών διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών και ανέργων πολιτών, που αδυνατούσαν να πληρώσουν το χαράτσι.

Οι ίδιοι συνδικαλιστές, στον ίδιο χώρο, ένα χρόνο μετά την πρώτη τους σύλληψή  και συγκεκριμένα στις 7 Οκτώβρη του 2012, συνελήφθησαν ξανά και διωκόνται για δεύτερη φορά. «Τη δεύτερη φορά που συλληφθήκαμε είχαμε εισέλθει ξανά στο κτίριο πληροφοριακών συστημάτων προκειμένου να βρούμε στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε μια σειρά καταγγελίες που είχαν περιέλθει σε γνώση μας για φοροαποφυγή και χαριστικές ρυθμίσεις σχετικά με το χαράτσι. Θυμίζουμε ότι μεταξύ όσων αποκαλύψαμε τότε, αφού πρώτα προλάβαμε (πριν μας συλλάβουν) να τα επιβεβαιώσουμε, ήταν και το ότι ο ΣΚΑΙ δεν είχε πληρώσει ούτε ένα σεντς χαράτσι αλλά και ΤΑΠ !  Γεγονός αδιαμφισβήτητο παρ’ ότι επιχείρησε να μας βγάλει τρελούς και συκοφάντες», αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος.

Και προσθέτει: «Εχει σημασία, ότι αυτή τη φορά  συλληφθήκαμε άμεσα. Το γεγονός αυτό, συνδεόταν με τον κίνδυνο που διέτρεχε η κυβέρνηση, αν παραμέναμε εκεί επί μακρόν, να βρούμε σωρεία συγκεκριμένων στοιχείων που θα αποκάλυπταν και θα επιβεβαίωναν τα στοιχεία που ήδη είχαμε στα χέρια μας: Για το πόσο ευνοήθηκαν τα πραγματικά αφεντικά της χώρας από τη χαριστική ρύθμιση Βενιζέλου σε σχέση με το χαράτσι όπου τους έδωσε έκπτωση 30% και 60% κάνοντάς τους δώρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ παραβιάζοντας τη θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος περί ισότητας όλων των πολιτών (άρθρο 4, παρ. 5). Διαπιστώσαμε και αποκαλύψαμε πολλά απαράδεκτα και ύποπτα, όπως για παράδειγμα το ότι σχεδόν όλα τα κτίρια συγκεκριμένου κύριου επί της οδού Κηφισίας εμφανίζονταν με δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα λιγότερο! γλυτώνοντας και ΤΑΠ και χαράτσι εκατοντάδες χιλιάδες €! Τα όσα προλάβαμε να δούμε τα καταγγείλαμε και με συνέντευξη τύπου αλλά και αυτοπροσώπως στην κυρία Εισαγγελέα που διεξάγει την έρευνα. Για το γεγονός αυτό, του ότι τους αποκαλύψαμε, όπως και το ότι εμποδίσαμε να σταλούν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών συνανθρώπων μας, τρία χρόνια τώρα συρόμαστε στα δικαστήρια».

Το μήνυμα που στέλνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ, είναι ότι η διώξή τους που σέρνεται επί μακρόν, «δεν πρόκειται να κάμψει το φρόνημά μας ούτε μας στεναχωρεί. Εκείνο το οποίο μας στεναχωρεί ιδιαίτερα στη δεύτερη σύλληψή μας, είναι το ότι συλλαμβάνοντάς μας σχεδόν αμέσως αφότου εισήλθαμε στο κτίριο δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε και να βρούμε μια σειρά άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για πολλούς ακόμη από αυτούς που σήμερα συνεχίζουν να κουνούν ανερυθρίαστα το δάκτυλο στους εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας».


ΠΗΓΗ:thepressproject.gr

Χάνουμε το έδαφος κάτω απ' τα πόδια μας.


Ο σημερινός τίτλος θα μπορούσε να αναφέρεται στους τίτλους τέλους της αμαρτωλής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που μόνο δεινά συσσώρευσε στη χώρα, αλλά δεν αναφέρεται σ' αυτή. Θα μπορούσε να αναφέρεται στην εγκληματική οργάνωση που επιτέλους διώκεται στο ποδόσφαιρο, αλλά ούτε σ' αυτή αναφέρεται. Μπορεί αυτά να ...
προβάλλονται απ' τον παραδοσιακό τύπο, αλλά ποιος είπε ότι ο παραδοσιακός τύπος προβάλλει ποτέ τα πραγματικά σοβαρά θέματα; Μια θεσούλα στα "ψιλά" και πολύ είναι!

Εκεί κάπου, στα "ψιλά", είναι συνήθως κρυμμένα τα πραγματικά σημαντικά θέματα του πλανήτη κι από εκεί αλιεύσαμε το σημερινό θέμα. Στις 20/12/2013 η 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 5η Δεκεμβρίου 2014 ως Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία του εδάφους ως ζωτικού συντελεστή στη λειτουργία του οικοσυστήματός μας, στην τροφική αλυσίδα, στον κύκλο του νερού και στην ενέργεια. Το πήραμε είδηση στην Ελλάδα; Μάλλον όχι! Κι όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, στα ήπια κλίματα χρειάζεται να περάσουν περίπου 100 χρόνια, προκειμένου οι γεωλογικές και βιολογικές διεργασίες να δημιουργήσουν ένα εκατοστό (1cm) εδάφους, ενώ μπορεί να απαιτηθούν μέχρι 1000 χρόνια για τη δημιουργία 3cm ποιοτικού εδάφους. Το έδαφος είναι μη ανανεώσιμος πόρος και η προστασία του είναι απολύτως απαραίτητη για την καλλιέργεια των τροφίμων, πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα που ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, όπως μετέδωσε το Reuters, αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε για την απώλεια του καλλιεργήσιμου εδάφους του πλανήτη μέσα στα επόμενα 60 χρόνια, από αιτίες όπως η εντατική καλλιέργεια με χημικά λιπάσματα, η αποδάσωση που εντείνει τα φαινόμενα διάβρωσης και η παγκόσμια θέρμανση. Οπότε, δυστυχώς, ο σημερινός τίτλος κυριολεκτεί, δεν είναι μεταφορικός.

Η παγκόσμια θέρμανση είναι φυσικά ένας "μαϊντανός" που φταίει για τα πάντα, ακόμα κι αν τα τελευταία 18 χρόνια και 2 μήνες όλοι συμφωνούν πως η θέρμανση έχει διακοπεί. Υπάρχει ωστόσο μια ακόμα πολύ σημαντική αιτία, στην οποία δεν αναφέρθηκε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, κι αυτή είναι η αλλαγή χρήσεων γης και η μετατροπή της πολύτιμης γεωργικής γης σε πολεοδομούμενα οικόπεδα ή σε βιομηχανοστάσια. Κάπως έτσι είδαμε και στην Ελλάδα να ξεφυτρώνουν βιομηχανικές περιοχές μέσα σε κάμπους και τελευταία είδαμε και τα "σιδερένια φυτά", όπως ονόμασε ο Μανόλης Γλέζος τα Φ/Β, να φυτρώνουν μέσα σε αγροτική γη "υψηλής παραγωγικότητας".

Στο πελατειακό πολιτικό μας σύστημα οι πολιτικοί αδιαφορούν για το συμφέρον της χώρας και κοιτούν μόνο πως θα κολακέψουν τις αδυναμίες και τα μικροσυμφέροντα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, με τους αγρότες να έχουν συχνά-πυκνά την τιμητική τους. Οι ιδιοκτησίες και οι χρήσεις γης ήταν πάντα ένα αγκάθι σ' αυτή τη χώρα, γι' αυτό κι έμεινε να είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης χωρίς Κτηματολόγιο. Μια οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα είχε στόχο τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας θα έβαζε στόχο να τελειώσει άμεσα το Κτηματολόγιο, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Η αλλαγή του πελατειακού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης είναι όρος εκ των ουκ άνευ για την πορεία στον 21ο αιώνα. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη και ας στείλουμε μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα φαντάσματα του παρελθόντος, που πάντα προσπαθούν να διχάσουν το λαό, διαιρώντας τον σε ομάδες με πολύχρωμες ετικέτες. Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και χρειάζεται την ενότητα όλων των λαϊκών δυνάμεων, χρειάζεται ένα Γοργοπόταμο της σύγχρονης εποχής


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ......


Τα ΕΛΠΕ και τα σενάρια για το αμερικανικό ενδιαφέρον


Ποιες τάσεις επικρατούν διεθνώς στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Η έκθεση της ExxonMobil στην Ευρώπη και η φημολογία για ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ. Καταλύτης η πλευρά Λάτση για πιθανή συμφωνία.
Τα ΕΛΠΕ και τα σενάρια για το αμερικανικό ενδιαφέρον-Οι προοπτικές για deal

Ψάχνονται ακόμη σχετικοί και άσχετοι για το αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον εξαγοράς του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. μέσω των μετοχών που θα διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και του ποσοστού που ανήκει στην οικογένεια Λάτση. Δημοσίευμα τύπου σχολίου στο Βήμα της Κυριακής μιλούσε για συζητήσεις μεταξύ Λάτση και εταιρείας, η οποία από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι είναι η αμερικανική ExxonMobil.

Οι γνωρίζοντες αναρωτιούνταν για τη σκοπιμότητα ενδεχόμενης επιστροφής της εταιρείας σε μία αγορά την οποία εγκατέλειψε πριν από 31 χρόνια, όταν δηλαδή η τότε Εsso (μετέπειτα Exxon και στη συνέχεια ExxonMobil), πούλησε στο ελληνικό δημόσιο το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης. Τα ερωτηήματα γεννιούνται από το ότι η αμερικανική εταιρεία έφυγε όταν η Ελλάδα ήταν ανερχόμενη αγορά, ενώ η ένταξη στην τότε ΕΟΚ αργά ή γρήγορα θα απελευθέρωνε την αγορά, κάτι που έγινε σταδιακά από το 1986 μέχρι το 1992. Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια αγορά με υπερβάλλουσα δυναμικότητα σε σχέση με την εγχώρια ζήτηση, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα δύσκολα αυτή θα φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης

Επίσης ερωτήματα δημιουργούνται για το κατά πόσον η κίνηση αυτή, αν πραγματικά έχει βάση, συμβαδίζει με τις σημερινές τάσεις που ισχύουν στις μεγάλες πετρελαϊκές. Δηλαδή, μείωση της έκθεσης στις δραστηριότητες downstream (λιανική) και midstream (διύλιση) υπέρ της παραγωγής αργού (upstream).

Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επίπεδα των περιθωρίων διύλισης, έχει μειώσει την αξία των εταιρειών που δεν είναι καθετοποιημένες και η δραστηριότητά τους εστιάζει στη διύλιση και στην εμπορία. Έτσι οι πωλητές είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους, ενώ πολλά διυλιστήρια στην Ευρώπη, πολύ πιο εύκολα κλείνουν ή μετατρέπονται σε κέντρα αποθήκευσης και διακίνησης, παρά πουλιούνται, ιδίως όταν η τεχνολογία και η γεωγραφική τους θέση,δεν διαμορφώνουν ικανοποιητικά περιθώρια στη διύλιση και εμπορία.

Ακόμη να σημειώσουμε ότι η ExxonMobil διαθέτει στις χώρες της Ε.Ε. και στη Νορβηγία συνολικά οκτώ διυλιστήρια. Σε Γαλλία και Ιταλία από δύο, σε Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία και Ην. Βασίλειο από ένα, ενώ μετέχει με μικρό ποσοστό σε ένα διυλιστήριο της Γερμανίας. Οι μονάδες αυτές αντιπροσωπεύουν μια ονομαστική δυναμικότητα περίπου 1,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ωστόσο, απευθύνονται σε μία αγορά, αυτή της Ευρώπης, με ετήσια κατανάλωση κάτω από 650 εκατ. τόνους και με συνεχή καθοδική τάση. Από την άλλη, αυξάνει συνεχώς η μη χρησιμοποιούμενη δυναμικότητα των διυλιστηρίων σε λειτουργία, ενώ μειώνεται ο βαθμός χρήσης που το 2013 ήταν γύρω στο 80% με καθοδικές τάσεις.

Με λίγα λόγια, η εποχή δεν είναι καλή ούτε για πωλητές, ούτε και για αγοραστές. Εκτός αν οι πρώτοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και οι δεύτεροι απλώς θέλουν να διεισδύσουν σε αγορές αξιοποιώντας τους αποθηκευτικούς χώρους των διυλιστηρίων και όχι την παραγωγή τους.

Στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ., το ελληνικό δημόσιο μπορεί να θέλει να πουλήσει περίπου το 36% της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δε λέει τίποτε για τον πιθανό αγοραστή (ο Λάτσης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα του first refusal για το ποσοστό του Δημοσίου), αν δεν συμφωνήσει με τον άλλο μέτοχο, την οικογένεια Λάτση, για εξαγορά ενός ποσοστού, ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου.

Μέχρι τώρα ενδιαφέρον για το ποσοστό του Δημοσίου έχουν δείξει ρωσικές εταιρείες, χωρίς όμως αυτό να επισημοποιηθεί καθώς δεν ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. που κατέχει το Δημόσιο.

Τώρα το αν ο... θείος από την Αμερική είναι πραγματικός ή απλώς μετατροπή της επιθυμίας σε σενάριο θα το δείξει η πραγματικότητα.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr/

ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥ!



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Gazprom: Ιδρύει θυγατρική για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Τουρκία

Gazprom: Ιδρύει θυγατρική για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Τουρκία
Η ρωσική δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το νέο ρωσικό σχέδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.

«Η εταιρεία θα έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη... και θα ονομάζεται Gazprom Russkaya », δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Σεργκέι Κουπριάνοφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα εγκαταλείπει το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream. Στη θέση του σχεδιάζει την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία και τη δημιουργία ενός κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω του οποίου θα προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο η Ευρώπη.
Στο μεταξυ ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αγοράσει το φετινό χειμώνα τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Ουκρανική κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει μεταφέρει ποσό 378 εκατομμυρίων δολαρίων προς το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom, χρήματα που αναλογούν στην αγορά ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου για τον μήνα Δεκέμβριο με στόχο να αναπληρωθούν τα ενεργειακά αποθέματά της.
Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου έχει προκαλέσει διακοπές στη ροή φυσικού αερίου κατά τα τελευταία χρόνια



ΠΗΓΗ:fpress.gr

Eurelectric: οι πολιτικές στήριξης των ΑΠΕ δεν είναι βιώσιμες, ούτε συμβατές με την αγορά.


Η Eurelectric είναι η ένωση των βιομηχανιών ηλεκτρισμού σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες. Εδρεύει στις Βρυξέλλες και καθώς οι εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική την ενδιαφέρουν άμεσα, κατά καιρούς δίνει στη δημοσιότητα δικές της μελέτες, εκθέσεις και κείμενα πολιτικής. Μια τέτοια έκθεση έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με τίτλο "Renewable energy and security of supply:Finding market solutions" - "ΑΠΕ και ασφάλεια εφοδιασμού: βρίσκοντας λύσεις για την αγορά". 

Από τον τίτλο ακόμα φαίνεται το είδος του προβλήματος που απασχολεί τους ηλεκτροπαραγωγούς: οι τεχνολογίες των ΑΠΕ που έχουν προωθηθεί την ...
περασμένη δεκαετία και η ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών με ηλεκτρισμό αποδείχθηκε πως είναι δυο έννοιες που δεν τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους. Η εντελώς τυχαία και απρόβλεπτη παραγωγή των αιολικών και η πιο προβλέψιμη αλλά διακοπτόμενη και χρονικά εντοπισμένη παραγωγή των Φ/Β δημιούργησαν την ανάγκη για εκτεταμένες στρεφόμενες εφεδρείες των παλιών, καλών θερμικών μονάδων, των μόνων που εξασφαλίζουν αξιόπιστη και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση για το σημερινό πολιτισμό.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς μια Ενιαία Εσωτερική Αγορά, απαιτείται επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να ενσωματώσει τις ΑΠΕ. Ή, με άλλα λόγια, για να επιτρέψει στη Γερμανία να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα στους γείτονες και να εισάγει απ' αυτούς αξιόπιστη πυρηνική ή υδροηλεκτρική ενέργεια. Ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται αν ο ηλεκτρισμός κόβει βόλτες ανά την Ευρώπη για να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των πολιτικών, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις αυξημένες απώλειες του ηλεκτρικού συστήματος από τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται για το ότι οι αυξημένες απώλειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για αύξηση της προσφοράς ενέργειας στον πλανήτη. Όπως λένε τα βασικά της φυσικής, όταν σε ένα σύστημα προσφέρουμε διαρκώς ενέργεια, αυτό θα υπερθερμανθεί, από σταδιακή υποβάθμιση της ενέργειας σε θερμότητα. Μα δεν μας λένε ότι θέλουν να κρατήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη το πολύ 2οC πάνω απ' τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής; Πώς θα γίνει αυτό, αν διαρκώς αυξάνονται οι απώλειες της ηλεκτροπαραγωγής; Απώλειες που μεταφράζονται σε θερμότητα, που διαχέεται στην ατμόσφαιρα;

Τα συμπεράσματα της Eurelectric είναι πως οι ΑΠΕ πρέπει να προσαρμοστούν στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί στις ΑΠΕ.


Προσαρμογή των ΑΠΕ στην αγορά κατά τη Eurelectric σημαίνει πως πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως οι υπόλοιπες παραδοσιακές πηγές ενέργειας, με άλλα λόγια να καταργηθεί η προτεραιότητα ένταξης της ενέργειας των ΑΠΕ στην αγορά. Μετά το 2020 πρέπει να καταργηθούν οι όποιες επιδοτήσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να παραμείνει μόνο ο μηχανισμός Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2 (ETS) ως ο μηχανισμός που θα οδηγεί την αγορά σε λύσεις χαμηλού άνθρακα. 

Τα μέτρα για τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια, που ανακοίνωσε την άνοιξη ο Αλμούνια, ξεκίνησαν την αντίστροφη μέτρηση για να διακοπεί ο παραλογισμός με τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Χωρίς προτεραιότητα ένταξης και χωρίς επιδοτήσεις πολύ σύντομα θα δούμε πόσο βιώσιμες είναι στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, που τις προώθησε κυρίως η Γερμανία. Όλοι λέμε ναι στην "πράσινη ανάπτυξη", αλλά πρέπει να έχει ταυτόχρονα και τα δυο χαρακτηριστικά: να είναι "πράσινη" και να είναι και "ανάπτυξη". Και με όσα έγιναν μέχρι τώρα με τα αιολικά και τα Φ/Β είδαμε μόνο μια πελώρια "πράσινη απάτη". 

Η κατά τα λοιπά "ελεύθερη" αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχει αποτιμήσει τα δικαιώματα όπως τους άξιζε, έριξε τις τιμές στα τάρταρα και μόνο η χειραγώγηση της τιμής απ' την Κομισιόν, με τεχνητή απόσυρση ποσοτήτων δικαιωμάτων από την αγορά, το λεγόμενο backloading, μπορεί να ξανανεβάσει τις τιμές. Και δεν ήταν μόνο το backloading, ήταν και η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει τη χρήση των δικαιωμάτων μόνο στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, απόφαση που κατά τον επικεφαλής του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanism) του ΟΗΕ οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών και στις ΗΠΑ.

Προσαρμογή της αγοράς στις ΑΠΕ κατά τη Eurelectric σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μέχρι τώρα κατά προτεραιότητα ένταξης των ΑΠΕ και να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος μηχανισμός διασφάλισης επάρκειας ισχύος, προκειμένου να διασφαλιστεί μακροχρόνια η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για υπερεθνικές και Πανευρωπαϊκές λύσεις.

Στο τέλος της ημέρας ωστόσο, αυτό που δείχνει την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών και των συστημάτων είναι κατά πόσο έχουν κατορθώσει να μειώσουν το κόστος της ενέργειας για τους πολίτες και την οικονομία. Και μέχρι σήμερα αυτό που έχουμε δει είναι μια τεράστια αύξηση των τιμολογίων, τόσο στις χώρες που προώθησαν τις συγκεκριμένες τεχνολογίες ΑΠΕ όσο και στην Ελλάδα, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα, βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση και τους πολίτες στην ενεργειακή φτώχεια. Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να καταλάβει το λάθος δρόμο που ακολουθεί η ΕΕ;



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Η ΒΡ έχασε την προσφυγή για τις αποζημιώσεις του 2010


Πλήγμα αποτελεί για την BP στην προσπάθειά της να αρθούν οι αποζημιώσεις που της επιβλήθηκαν σχετικά με την μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικό, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ να αρνηθεί να εκδικάσει έφεση.
Η εταιρία είχε ζητήσει από το ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο να επανεξετάσει την προηγούμενη απόφαση των αρμόδιων δικαστικών σωμάτων, που είχαν καταλήξει ότι η ΒΡ οφείλει να πληρώσει αποζημιώσεις στους ντόπιους επιχειρηματίες της περιοχής του Κόλπου του Μεξικό, στο πλαίσιο του συμβιβασμού του 2012.
Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι ο διαχειριστής του συμβιβασμού, που ανήλθε στα 10 δισ. δολ., επικύρωσε αποζημιώσεις και σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν πληγεί από την τεράστια διαρροή πετρελαίου του 2010.
Ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει την έφεση. Η μετοχή του πετρελαϊκού ομίλου αντιδρά με πτώση 2% στην ανακοίνωση της απόφασης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr