Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Π.Οικονόμου: "Αντιδημοκρατικές οι ενέργειες του Βενιζέλου γι αυτό Βενιζέλος τέλος"


Επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός, Παντελής Οικονόμου, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Οι χθεσινές ανακοινώσεις Βενιζέλου είναι αποκαλυπτικές. Μετά την αποχή του ΠΑΣΟΚ από τις ευρωεκλογές, καταργήθηκε και το ανώτατο όργανο του Κινήματος, το Συνέδριο του. Οι αντιδημοκρατικές αυτές μεθοδεύσεις επιβάλλουν σε κάθε δημοκράτη να αντισταθεί ώστε να τις ακυρώσει. Χωρίς περιστροφές και δεύτερες σκέψεις. 

Ιδιαιτέρως όσοι και όσες ανάμεσά μας, ζήσαμε πριν 40 χρόνια την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και συμπράξαμε, χωρίς ταλαντεύσεις, στη πορεία του που άλλαξε τη ζωή στη πατρίδα μας προς το καλύτερο, έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες ευθύνες τις οποίες και αναλαμβάνουμε. Η σημερινή κατάσταση της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας υπό απειλή, της πολιτικής σε ομηρεία κύκλων συμφερόντων δεν πάει άλλο» τονίζει ο κ. Οικονόμου, σε δήλωσή του με τίτλο «Βενιζέλος τέλος!».

«Είναι η ώρα της εκκίνησης ώστε η παράταξη να αποκτήσει ξανά αξιόπιστη κομματική έκφραση. Να αποτελέσει τον καταλύτη στη λύση του ελληνικού ζητήματος. Από τη κεντρική της θέση, να ξαναγίνει για τον πολίτη πρώτη επιλογή. Θα προχωρήσουμε και θα πετύχουμε», επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΗΣ GROUPAMA

  Σήμερα στον Ασπρόπυργο ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00 τα μέλη της ΚΕΦΕΠ 1) Αγγελίδης Γιώργος 2) Μπούνος Χρήστος 3) Παπαδόπουλος Γιάννης 4) Σπεντζάρης Παναγιώτης συνήλθαν, αφού παρέλαβαν από τις ΤΕΦΕΠ τα  τοπικά  αποτελέσματα,  για  να  βγάλουν τα  συγκεντρωτικά  αποτελέσματα  της  ψηφοφορίας  που  διεξήχθη  στις ΒΕΑ,  ΒΕΘ,  ΒΕΕ  &  Μαρούσι  στις  7 & 8 Ιουλίου 2014,  για  την  έγκριση της τροποποίησης του ομαδικού προγράμματος της Groupama (OA 449-01) .

           Τα αποτελέσματα ανά χώρο έχουν ως εξής:
           ΒΕΑ
           Εγγεγραμμένοι 671
           Ψήφισαν            309
           ΝΑΙ  248    ΟΧΙ  61   ΛΕΥΚΑ  0    ΑΚΥΡΑ  0
           ΒΕΘ
           Εγγεγραμμένοι 494
           Ψήφισαν       343
           ΝΑΙ  331   ΟΧΙ   12  ΛΕΥΚΑ  0   ΑΚΥΡΑ   0
           ΒΕΕ
           Εγγεγραμμένοι  436
           Ψήφισαν            241
           ΝΑΙ  227   ΟΧΙ   14   ΛΕΥΚΑ  0  ΑΚΥΡΑ  0
           Μαρούσι
           Εγγεγραμμένοι   68
           Ψήφισαν        43
           ΝΑΙ    40   ΟΧΙ   3  ΛΕΥΚΑ  0   ΑΚΥΡΑ   0

           Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι        1669
Ψήφισαν                  936
ΝΑΙ                          846
ΟΧΙ                          90
ΛΕΥΚΑ                    0


ΠΗΓΗ:pseep.gr



Πλωτά πυρηνικά εργοστάσια “καβαλάνε” τα κύματα τσουνάμι


Ένα νέο σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικών μονάδων -που τα κάνει να μοιάζουν με πλωτές πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων- μπορεί να τα προστατεύσει από την καταστροφική δύναμη των κυμάτων τσουνάμι όπως αυτό που προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Τον Μάρτιο του 2011 η ρίζα του κακού που χτύπησε την πυρηνική μονάδα Νταΐτσι στη Φουκουσίμα ήταν η βλάβη του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Τώρα, ένα νέο σχέδιο από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT)φιλοδοξεί να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Οι πλωτές πυρηνικές μονάδες, εγκατεστημένες πολλά χιλιόμετρα μακριά από την ακτή θα είναι σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να ψύχονται αυτόματα από το θαλασσινό νερό με στόχο την αποτροπή της τήξης των αντιδραστήρων και της διαρροής ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον.

“Η μονάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον ωκεανό, ο οποίος λειτουργεί ως αχανής ψύκτρα και έτσι είναι εφικτή η παθητική ψύξη της μονάδας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο ίδιος ο αντιδραστήρας θα βρίσκεται κάτω από το νερό” εξηγεί ο καθηγητής στο Τμήμα Πυρηνικής Φυσικής του ΜΙΤ, Τζάκοπο Μπουοντζόρνο.

Σύμφωνα με τον Μπουοντζόρνο, το σχέδιο εκμεταλλεύεται και συνδυάζει δύο ώριμες τεχνολογίες -αυτή των ελαφρών ατομικών αντιδραστήρων και εκείνη των υπεράκτιων εξορύξεων- με κεντρικό άξονα την ασφάλεια.

Για να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό η πυρηνική μονάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί σε απόσταση ικανή να της επιτρέψει να “καβαλήσει” το τσουνάμι.

Η κατασκευή της θα γίνει σε  ναυπηγείο και στη συνέχεια θα προσδεθεί σε απόσταση οκτώ ως έντεκα χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 100 μέτρων.

Σε αυτή την απόσταση η μονάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί από το τσουνάμι.

Τι σχέδιο προσφέρει και επιπρόσθετα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις συμβατικές μονάδες. Στο τέλος της ωφέλιμης ζωής της μονάδας θα μπορεί να αποξηλωθεί γρήγορα σε μια κεντρική μονάδα και το περιβάλλον της περιοχής να αποκατασταθεί άμεσα.

Επίσης, η κατασκευή στο ναυπηγείο επιτρέπει την ευκολότερη τυποποίηση του σχεδίου, ενώ η χρήση περισσότερου σίδηρου από τσιμέντο που απαιτούν οι συμβατικές μονάδες εγγυάται την ταχύτερη και ευκολότερη κατασκευή.

Τέλος, το πρωτοποριακό σχέδιο εγγυάται την ευελιξία στην κατασκευή, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ισχύος από 50 Μεγαβάτ ως ένα Γιγαβάτ.

ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε άσκηση των ΕΛΠΕ

Καλωσήλθατε Hellenic Rescue Team
Νέα Σε λειτουργική άσκηση ασφαλείας των Ελληνικών Πετρελαίων πήρε μέρος η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με δύο μέλη της από το Τμήμα Υγρού Στοιχείου της Κεντρικής Διοίκησης. 

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε έκρηξη που έγινε στη νησίδα Καλοχωρίου των ΕΛΠΕ, όπου πραγματοποιείται η φορτοεκφόρτωση των καυσίμων. Οι φορείς που πήραν μέρος στην άσκηση ήταν το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Δ/νση, το ΕΚΑΒ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΟΔ. 

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς οι χρόνοι προσέγγισης ήταν αρκετά καλοί και η έκρηξη αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. 

Από την πλευρά της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, η οποία της έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στην άσκηση. 


ΠΗΓΗ:hrt.org.gr

Παναγόπουλος: Ζήτησαν από τη ΓΣΕΕ να προεξοφλήσει την απόφαση της ΓΕΝΟΠ


Επικριτικός απέναντι σε μερίδα συνδικαλιστών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος , μιλώντας στο ραδιοσταθμό BHMA FM.
Συγκεκριμένα ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε «Το Σάββατο, ζητήθηκε από κάποιους στη ΓΣΕΕ, και εννοώ τον γραμματέα και έναν από τη ΔΑΚΕ, τον κ. Φωτόπουλο και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλουμε ανακοίνωση χωρίς καν να συνεδριάσουμε, με την οποία να καλούμε τους εργαζόμενους να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας της επίταξης και είχε ακουστεί ήδη από έναν πολιτικό μια ανάλογη πρόταση. Και όταν εμείς τους είπαμε να μας πει πρώτα η ΓΕΝΟΠ τι θέλει, θα είχαμε τότε την υποχρέωση και πολιτικά να την καλύψουμε. Αλλά εκεί διαπιστώσαμε ότι ήθελαν εκ των προτέρων να πάρει αυτήν την απόφαση η ΓΣΕΕ, ώστε να εξωθηθεί η ΓΕΝΟΠ, που δεν ήθελε να πάρει μια τέτοια απόφαση, σε μια τέτοια λύση».
«Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δέχθηκα επίθεση από τον κ. Φωτόπουλο ότι έπρεπε εγώ να επιβάλλω ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ τη "σωστή απόφαση" στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, διότι η απόφαση που πήρε δεν ήταν "σωστή". Αν είναι δυνατόν, συνομοσπονδία που στηρίζει και στηρίζεται στα μέλη της, να επιβάλλει με τρόπους και μεθόδους σταλινικές αποφάσεις που δεν θέλει να λάβει μια άλλη ηγεσία. Ο κ. Φωτόπουλος που δεν είναι πλέον μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ ήθελε να εξωθήσει μαζί με κάποιους συνδικαλιστές προς μια τέτοια κατεύθυνση».

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Αύριο η δικάσιμος για την αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ

Αύριο η δικάσιμος για την αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ
Σε αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία- αποχή διαρκείας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών».

Η δικάσιμος έχει οριστεί για αύριο 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η ΑΔΕΔΥ έχει διοργανώσει απεργία και συλλαλητήριο, ζητώντας κατάργηση της διαθεσιμότητας, της αξιολόγησης, των απολύσεων και των μειώσεων μισθών- συντάξεων.

Συγκεκριμένα, οι δυο υπουργοί αιτούν να αναγνωριστεί ότι η απεργία- αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τις 13 Μαΐου 2014 -και αφορά αποχή διαρκείας των μελών της από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών- είναι παράνομη και καταχρηστική. Ζητούν να διαταχθεί η διακοπή της εν λόγω απεργίας και να απαγορευθεί η συνέχισή της στο μέλλον. Να απαγορευθεί η επανάληψή της στο μέλλον με την ίδια μορφή για την ικανοποίηση των αυτών ή παρόμοιων αιτημάτων και να κηρυχθεί η εκδοθησομένη απόφαση προσωρινώς εκτελεστή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αγωγής, η απεργία είναι παράνομη διότι κηρύχθηκε από αναρμόδιο όργανο, την Εκτελεστική Επιτροπή και όχι τη Γενική Συνέλευση, όπως απαιτεί ο νόμος. Επίσης, ζητούν να κηρυχθεί παράνομη διότι δεν υπήρξε έγγραφη γνωστοποίηση των εργασιακών αιτημάτων και διότι δεν τηρήθηκε ο δημόσιος διάλογος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:enikos.gr

Απίστευτο! Οι Γερμανοί έβαλαν διόδια στους δρόμους για τους Ευρωπαίους!

germania-dromoi-660
Σε μία απίστευτη ρύθμιση που ουσιαστικά αντιβαίνει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας καθώς αποφάσισε οι οδηγοί αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της Γερμανίας, να καταβάλουν ειδικά τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2016 και θα αφορά όλα τα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων. 
Αυτό θα μεταφραστεί σε ειδικό σήμα, το οποίο θα διαφοροποιείται αναλόγως διάρκειας, κυβισμού και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Το φθηνότερο σήμα θα κοστίζει 10 ευρώ για δέκα ημέρες και το ετήσιο θα φθάνει τα 88 ευρώ κατά μέσο όρο. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά αντιβαίνει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών της Ε.Ε.

Η επίμαχη φορολόγηση, η οποία ενδεχομένως να επεκταθεί και στις μοτοσικλέτες, έχει σχεδιαστεί για να επιμερίσει το κόστος των υποδομών στους αυτοκινητοδρόμους σε όλους ανεξαρτήτως τους οδηγούς. Πιθανώς, δε, να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη φάση σχεδιασμού της νομοθεσίας, η γερμανική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι προβαίνει σε διάκριση εις βάρος όσων έχουν οχήματα με ξένες πινακίδες. Ετσι κατέφυγε στην εξής λύση: τα ειδικά τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλλονται και από τους οδηγούς με οχήματα με γερμανικές πινακίδες, αλλά αυτά θα συμψηφίζονται με τα συμβατικά τέλη κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Πώς οι αγορές ενέργειας αλλάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο

Πώς οι αγορές ενέργειας αλλάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο
Οι επιπτώσεις από τη βορειοαμερικανική ενεργειακή επανάσταση οι οποίες σύντομα θα μετατρέπουν τους μεγάλους εισαγωγείς σε εξαγωγείς, γίνονται αισθητές στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτή η τάση θα έχει ως αποτέλεσμα νέες πηγές προμηθειών, αύξηση του ανταγωνισμού, αναμόρφωση του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου και δημιουργία μεγαλύτερων αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των κρατών, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL) 2014 Oil and Gas Reality Check.

Η έκθεση εστιάζει στις τάσεις ανάπτυξης και περιορισμού σε διάφορα μέτωπα: στην κυριαρχία των προμηθευτών η οποία παρουσιάζει αυξομειώσεις, στην πορεία από την περιφερειοποίηση προς την παγκοσμιοποίηση των αγορών ενέργειας, στα αυξανόμενα μερίδια κάποιων κατηγοριών καυσίμων και στους μειούμενους ρόλους των υπολοίπων κατηγοριών στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα και στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των συνόρων ως τρόπο ανταπόκρισης στις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Ο Adi Karev, επικεφαλής των υπηρεσιών στον κλάδο πετρελαιοειδών και αερίου στη Deloitte Touche Tohmatsu Limited, σχολιάζει: «Φέτος, οι αγορές ενέργειας έχουν στιγματιστεί από γεωπολιτικά κίνητρα και από πραγματισμό σε πρωτοφανές επίπεδο. Η επίπτωση της βορειοαμερικανικής ενεργειακής επανάστασης θα γίνει αισθητή με λιγότερες εντάσεις που αφορούν στην ενέργεια σε όλη την Ευρασία, καθώς και στην συνέχιση των προσπαθειών των ΗΠΑ για διατήρηση του ρόλου της διαφύλαξης της παγκόσμιας ισορροπίας ενέργειας εν όψει της ανερχόμενης κινέζικης και της αναβίωσης της ρωσικής επιρροής, στις διεθνείς υποθέσεις.»

Η έκθεση επισημαίνει πέντε βασικά θέματα:

Παγκόσμια ενέργεια – Η βορειοαμερικανική επανάσταση
Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή θεωρούνται ότι θα γίνουν ένας καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου ως το τέλος της δεκαετίας σύμφωνα με τις προβλέψεις της Αμερικανικής Διαχείρισης Ενεργειακής Πληροφόρησης (US Energy Information Administration - EIA). «Κάποιοι φοβούνται ότι το ανεπτυγμένο αίσθημα αυτάρκειας θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη απομόνωση και απροθυμία να συνεχίσουν να εμπλέκονται στις διεθνείς υποθέσεις. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό το σενάριο είναι απίθανο όσο ξεκινάμε να βλέπουμε νέες πηγές προμηθειών και μεγαλύτερο ανταγωνισμό όσο αφορά στη ζήτηση, ειδικά στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού. Μια ταυτόχρονη μετακίνηση προς καθαρότερα καύσιμα στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα ευνοεί το φυσικό αέριο και συνεπώς, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς το φυσικό αέριο «παγκοσμιοποιείται»» πρόσθεσε ο κ. Karev.

Ενεργειακές προμήθειες – Νέες πηγές, νέα γεωπολιτικά δεδομένα
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (Organization of Petroleum Exporting Countries - OPEC) και η Ρωσία έχουν κυριαρχήσει στις εξαγωγές πετρελαιοειδών και αερίου εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Σήμερα οι νέοι προμηθευτές προκαλούν την κυριαρχία αυτή και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, αλλάζουν το γεωπολιτικό σκηνικό. «Οι νέες πηγές θα αναταράξουν τις παγκόσμιες αγορές υδρογονανθράκων την επόμενη δεκαετία. Η αυξημένη εγχώρια αμερικανική παραγωγή, καθώς και η αύξηση της παραγωγής στον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία και το Καζακστάν, θα αλλάξουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαιοειδών και αερίου όπως και το γεωπολιτικό τοπίο. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί μειωμένη κυριαρχία των παραδοσιακών παραγωγών, κυρίως των κρατών μελών του OPEC και της Ρωσίας, παραγωγοί οι οποίοι θα αμφισβητηθούν και θα αναγκαστούν να συναγωνιστούν πιο επιθετικά για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους και την επιρροή τους», συμπλήρωσε ο κ. Karev.

Σύνθεση ενεργειακών πηγών – Μια αλλαγή στην παγκόσμια τάξη
Η παγκόσμια σύνθεση ενεργειακών πηγών τείνει προς καθαρότερα καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο. Στη Βόρεια Αμερική, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στον κατασκευαστικό κλάδο και στις μεταφορές. Η Ιαπωνία επίσης, σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στη σύνθεση των ενεργειακών πηγών της, συνεχίζοντας την πορεία που έθεσε μετά το ατύχημα στη Fukushima Daiichi το οποίο την ανάγκασε να παύσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Στην Ευρώπη, η επιθυμία για υιοθέτηση καθαρότερων καυσίμων θα συνεχιστεί παρά κάποιες πρόσφατες υπαναχωρήσεις σχετικά με πιο κοστοβόρες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έχει προσωρινά οδηγήσει την περιοχή προς μεγαλύτερη κατανάλωση άνθρακα.

Παραγωγή ενέργειας – Τα μεγάλα έργα πετρελαιοειδών και αερίου αναζητούν νέες στρατηγικές διαχείρισης έργων
Τα αποθεματικά μεγάλων έργων πετρελαιοειδών και αερίου, τα οποία ισοδυναμούν με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαιοειδών, μπορούν να ομαδοποιηθούν ευρέως σε τρεις κατηγορίες: τα παραδοσιακά, τα νέας γενιάς και τα αντισυμβατικά. Τα παραδοσιακά έργα περιλαμβάνουν παράκτια έργα, έργα σε αβαθή ύδατα, έργα βαρέως πετρελαίου, τα νέας γενιάς περιλαμβάνουν έργα για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, αέριο προς υγρά (GTL), έργα βαθέων υδάτων και τα έργα στην Αρκτική, και τα αντισυμβατικά έργα αφορούν στο σχιστολιθικό αέριο, στο έγκλειστο πετρέλαιο και στους πετρελαιοφόρους αμμόλιθους στον Καναδά.

Ενεργειακός πατριωτισμός – Οδηγούμενος από απληστία, φόβο και υπερηφάνεια
Ο ενεργειακός πατριωτισμός προέρχεται από μια διελκυστίνδα τριών βασικών ανθρώπινων κινήτρων: της επιθυμίας για πλούτο, καθώς οι πηγές εξαργυρώνονται (απληστία), της επιθυμίας για εξασφάλιση της ενέργειας, εφόσον οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται πολύ από την ενέργεια (φόβος) και της επιθυμίας για διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας στις πηγές ενέργειας για λόγους εθνικής ανάπτυξης (υπερηφάνεια). Όλες οι χώρες αγωνίζονται για αυτά τα αντικρουόμενα κίνητρα ως ένα βαθμό, αντικατοπτρίζοντας τον εξελισσόμενο εθνικό πλούτο, τους εγχώριους αναπτυξιακούς στόχους και τις εθνικές προτεραιότητες.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΦΑΤΟΝ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΠ για οικονομική ενίσχυση


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Οι πολύ δύσκολοι καιροί που ζούµε, επιτάσσουν ολοένα και περισσότερο την έµπρακτη συµπαράσταση προς κάθε συνάνθρωπό µας που έχει ανάγκη την άµεση και ανθρώπινη µας στήριξη. 
 Παιδιά όπως ο 16χρονος Γούλας Νικόλας, που είναι καθηλωµένος σε αναπηρική καρέκλα, χρειάζονται άµεσα την έκφραση όλων των ευγενικών µας συναισθηµάτων, πόσο µάλλον όταν η οικονοµική δυνατότητα της µονογονεϊκής του οικογένειας έχει ήδη εξαντληθεί εδώ και καιρό φτάνοντας στο σηµείο να τίθεται ακόµα και θέµα επιβίωσης. 
 Στην ηχηρή απουσία του «προνοιακού» κράτους που κάποιοι επέβαλλαν, στην κακοδαιµονία που οι ίδιοι διαρκώς µας υποβάλλουν, εµείς αντιπαραθέτουµε ψυχή, αγάπη και έγνοια για το διπλανό µας, το συνάνθρωπό µας τον ίδιο µας τον εαυτό. 
 Καλούµαστε για µια ακόµα φορά να πράξουµε αυτό που εµείς οι εργαζόµενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια το ξέρουµε καλύτερα από τον καθένα, αυτό που εµείς ορίζουµε ως νοιάξιµο, αλληλεγγύη, ΑΓΑΠΗ. 
 Σας καλούµε λοιπόν να συνεισφέρουµε οποιοδήποτε ποσό δύναται ο καθένας από το υστέρηµά του, ώστε να ενισχύσουµε οικονοµικά το παιδί αυτό. 
 Τα χρήµατα θα συγκεντρώνονται ανά τµήµα και θα αποδίδονται στο Σωµατείο. Όλα τα δικαιολογητικά (εξετάσεις, γνωµατεύσεις, λογαριασµοί κ.α.) βρίσκονται στο Σωµατείο και είναι στη διάθεση όποιου συναδέλφου επιθυµεί. 

ΠΗΓΗ:pseep.gr

Απεργίες τέλος με... νόμο! Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο φέρουν τα πάνω κάτω!

Απεργίες τέλος με... νόμο! Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο φέρουν τα πάνω κάτω!
- Αλλάζει ο τρόπος που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις 
- Θα απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου
- Νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων
- Επιστρέφει το λοκάουτ (ανταπεργία)
- Πιέζει για αλλαγές η τρόικα – Οι αλλαγές συμφωνήθηκαν κατά την προηγούμενη αξιολόγηση 
- Όλες οι αλλαγές που προβλέπονται με τον νέο νόμο
Λίγες μέρες μετά από ακόμη μια απόφαση για επιστράτευση, που έφερε το τέλος των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ για τη "μικρή ΔΕΗ", έρχονται στο φως και τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με τον οποίο θα μπει χειρόφρενο στην εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες. 

Ο νόμος, εκτός από το... χειρόφρενο στις απεργίες, προβλέπει νέο καθεστώς στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ) και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Όλες οι αλλαγές πρόκειται να είναι ανάμεσα σε όσα θα συζητήσουν κυβέρνηση και τρόικα από αύριο, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα
Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα προηγηθεί φυσικά διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Η τρόικα πιέζει για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πλαίσιο συμφωνίας της συμφωνίας που έκανε με την κυβέρνηση κατά την τελευταία αξιολόγηση. 

Τι αλλάζει

Οι κυριότερες ανατροπές που φέρνει ο νέος νόμος είναι τέσσερις. 

1. Σήμερα, η απόφαση για απεργία λαμβάνεται ακόμη και με αποφάσεις διοικητικών η γενικών συμβουλίων των οργανώσεων. Με το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, η απεργία θα μπορεί να προκηρυχθεί μόνο αν έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου

2. Επιστρέφει η ανταπεργία (λοκάουτ), δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων 

3. Επανεξετάζεται ο τρόπος και οι πηγές της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα χρηματοδοτούνται από το κράτος με κονδύλι που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει για τους εργαζόμενους

4. Αλλάζει το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Θα γίνει αυστηρότερο όσον αφορά στο ποιοι δικαιούνται άδειες και πως αυτές θα χορηγούνται. 

Όπως γράφουν Τα Νέα, ο νέος νόμος πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το κείμενο της αξιολόγησης αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές. Και όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι αναφορές στο κείμενο της αξιολόγησης κάνουν σαφές ότι το βάρος των αλλαγών θα πέσει στον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων...

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ξεκίνησε η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω σε πλοίο των ΗΠΑ


Μετά την επεξεργασία τους, τα υλικά θα μεταφερθούν στη Φινλανδία και τη Γερμανία για την ολική τους καταστροφή

Άρχισε αργά την νύχτα της Δευτέρας η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του στρατού του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πάνω στο αμερικανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Cape Ray, το οποίο έχει υποστεί μετατροπές ειδικά για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Το σκάφος, το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα, άρχισε τη διαδικασία επεξεργασίας των 600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στα υλικά προς καταστροφή περιλαμβάνονται αέριο μουστάρδας καθώς και συστατικά στοιχεία με τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν και, σύμφωνα με τον Ουόρεν, θα χρειαστούν περίπου 60 ημέρες για την επεξεργασία των υλών.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα υδρόλυσης, το οποίο χρησιμοποιεί ουσίες όπως νερό, υποχλωριώδες νάτριο και υδροξείδιο του νατρίου ώστε να καταστήσει τα χημικά όπλα αρκετά ασφαλή για την εξουδετέρωσή τους.

Ο Ουόρεν ανέφερε ότι τα επεξεργασμένα υλικά θα μεταφερθούν κατόπιν στη Φινλανδία και στη Γερμανία.

Τα υλικά παραδόθηκαν στο Κέιπ Ρέι στις αρχές του Ιουλίου από ένα άλλο σκάφος, τα οποία τα μετέφερε εκτός Συρίας. Ο Άσαντ συμφώνησε πέρυσι να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αφοπλισμού.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ: Από την Αίγυπτο, στις big business των κοιτασμάτων

.
Ήταν 2008, πριν ακόμη εκδηλωθούν τα βίαια ξεσπάσματα στη χώρα, όταν ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων μεταβίβασε τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που κατείχε στη Λιβύη στον γάλλο–βελγικό ενεργειακό όμιλο GDF Suez.

Τα ΕΛΠΕ μέσω κοινοπραξίας (ΕΛΠΕ 20%, Woodside 45% και Repsol 35%) είχαν αποκτήσει από την κρατική λιβυκή εταιρεία NOC δικαιώματα σε έξι περιοχές και δικαίωμα περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την ανάπτυξη και παραγωγή μιας ακόμη περιοχής στο Murzuq. H συμφωνία με την GDF Suez έκλεισε συνολικά στα 175 εκατ. δολάρια και αποδείχθηκε επικερδής για τα ΕΛΠΕ που είχαν επενδύσει στο project 100 εκατ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον του ομίλου για νέες έρευνες παρέμεινε, όμως, στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, μέσω συμμετοχής σε διεθνείς κοινοπραξίες. Τα ΕΛΠΕ μετά τη Λιβύη δραστηριοποιήθηκαν ερευνητικά στις περιοχές West Obayed (Δ. Έρημος) και Mesaha (Άνω Αίγυπτος). Στα τέλη του 2010 o όμιλος μεταβίβασε ποσοστό 70% των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής της περιοχής W. Obayed στην Vegas West Obayed Limited, η οποία ανέλαβε και τη διαχείριση της κοινοπραξίας.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Κωστόπουλος στη πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, αν και οι μέχρι στιγμής προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν, την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται εκ νέου γεωτρήσεις στις περιοχές όπου η κοινοπραξία στην οποία μετέχουν τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τα σχετικά δικαιώματα. Ο κ. Κωστόπουλος μιλώντας στους μετόχους ανέφερε πως εάν και αυτές οι γεωτρήσεις δεν είναι επιτυχείς, τότε ο όμιλος θα αποχωρήσει και από την Αίγυπτο για να επικεντρωθεί στις έρευνες για κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο.

Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί πως τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια αυτή, καθώς γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς της ελληνικής αγοράς και διαθέτουν σημαντική εμπειρία που προέρχεται από την αξιοποίηση παλαιών στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ). Σημειώνεται πως ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου (μια «ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη» περιοχή όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κωστόπουλος) από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ (διαχειριστής), Edison International και Petroceltic Resources.

Η Edison συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ και η Petroceltic, συμμετέχει επίσης σε αρκετές περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Πάντως, η διοίκηση των ΕΛΠΕ μιλώντας για το project του Πατραϊκού έκανε λόγο για μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, τα ουσιαστικά αποτελέσματα της οποίας δεν θα πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το τέλος του 2016 – αρχές του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση του ομίλου σε έρευνες στον ελλαδικό χώρο αναμένεται να επεκταθεί, μέσω κοινοπραξιών, και στον γύρο παραχωρήσεων που αφορούν στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη (αναμένεται να είναι περισσότερα από 10-12 που είχε αρχικά σχεδιαστεί) και ο οποίος εκτιμάται πως θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Στο Ιόνιο το Rainbow Warrior ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου

Στο Ιόνιο το Rainbow Warrior ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου
Το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior III φτάνει τις επόμενες ημέρες στο Ιόνιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και φυσικά το κλίμα του πλανήτη. Η Ελλάδα οφείλει να στραφεί σε επενδύσεις που – αντίθετα από τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ – μειώνουν την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, συμβάλουν αποφασιστικά στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο της: το φυσικό της περιβάλλον. 

Στο Ιόνιο το Rainbow Warrior ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου

Το Rainbow Warrior III θα βρεθεί στο λιμάνι του Αργοστολίου την Παρασκευή 11 Ιουλίου και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και έκφρασης όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων που συνδέονται με τη θάλασσα, το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό, των αρμόδιων πολιτικών φορέων και φυσικά των πολιτών. Σύμφωνα με τη Greenpeace «η ανάδειξη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας – και όχι στην υποβάθμισή του – αποτελεί βασικό στόχο για μία κοινωνία που πορεύεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν». Στόχος είναι να εκφραστεί η αντίθεση στην εξόρυξη πετρελαίου καθώς όπως αναφέρουν τα μέλη της Greenpeace «η προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες – κατά κύριο λόγο σε μεγάλα και δυσπρόσιτα βάθη – αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, αφού η πιθανότητα ατυχημάτων είναι αρκετά υψηλή».

«Το όραμα του ΥΠΕΚΑ για μία Μεσόγειο γεμάτη πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, είναι βγαλμένο από την ίδια ατζέντα από όπου προέκυψαν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες και οι καταστροφικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις ακτές και τα δάση μας. Στηρίζονται στην ξεπερασμένη και επικίνδυνη αντίληψη ότι η ανάπτυξη έρχεται εις βάρος του περιβάλλοντος», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια,

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και να προωθήσει τις πολιτικές που μειώνουν την πετρελαϊκή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας:

- Πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1.000.000 κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας
- Ουσιαστική προώθηση της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας
- Διασύνδεση όλων των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου σε ορίζοντα δεκαετίας
- Ενεργή υποστήριξη τριών ευρωπαϊκών δεσμευτικών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια με έμφαση στον στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% έως το 2030.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.Ε ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ


Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι , 

Η συγκυβέρνηση συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο . 

Πριν ακόμα κριθεί παράνομη η απεργία , ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κράτησε 
ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να επιτάξει τους απεργούς – 
εργαζόμενους της ΔΕΗ . 

Η λίστα των επιστρατευμένων μεγαλώνει … Ναυτεργάτες , εκπαιδευτικοί , εργαζόμενοι στο 
Μετρό και τώρα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ . 

Η συγκυβέρνηση συνεχίζοντας την παράδοση των κοινωνικών αγαθών (Ενέργεια, Νερό 
Παιδεία, Υγεία , Αιγιαλούς) στα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα , προσπαθεί να συνθλίψει 
όσους αντιστέκονται και αντιδρούν στα σχέδια της . 

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για την 
προάσπιση ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, για την αποτροπή και ακύρωση των 
επικίνδυνων κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. 

Εάν, η συγκυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κοινωνική νομιμοποίηση, ας το αποδείξει 
προσφεύγοντας σε δημοψήφισμα για την ΔΕΗ, για να αποφασίσει ο κυρίαρχος Ελληνικός 
λαός. 

Καλούμε τους εργαζόμενους , τα Σωματεία του Κλάδου και τη ΓΣΕΕ , να στηρίξουμε με τη 
συμμετοχή μας την απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ στις 9 Ιουλίου με αίτημα: 
- να αρθεί τώρα η επιστράτευση όλων των απεργών εργαζομένων 
- να σταματήσει το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου. 

                Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ 
                                ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ 


ΠΗΓΗ:poedxb.gr