Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Δελτίο Τύπου - Δραματική εξέλιξη της ανεργίας



Η λήψη εδώ και τώρα μέτρων για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας δεν αποτελεί απλά απαίτηση αλλά επιτακτική ανάγκη.
Τα σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφουν την ανεργία στο 22,5% τον Απρίλιο 2012 από 22% τον Μάρτη με τη λίστα όμως της πραγματικής ανεργίας να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Απαιτούμε όχι πλέον γενικόλογες κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η εκτίμηση-πρόβλεψη για εκτίναξη της πραγματικής ανεργίας στο 26% στο τέλος του 2012.
Η έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τις εργοδοτικές πρακτικές συνεπικουρούμενες από τα μνημονιακά μέτρα και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση του εργατικού εισοδήματος, αλλά και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας από την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής με την εφαρμογή μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, αλλά και μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων. 
ΠΗΓΗ:www.gsee.gr

Την κατάργηση των Μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων ζητά το ΚΚΕ με πρόταση νόμου που κατέθεσε, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση.


ΚΚΕ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων
Στην αιτιολογική έκθεση το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «όλα τα μέτρα» που ζητά να καταργηθούν «εκπορεύονται από την στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου, για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα» και ακόμη «είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα».
Εκτός από την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ προτείνουν μονομερή καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και να πάψει η Ελλάδα να δεσμεύεται έναντι οιουδήποτε, από το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων. Στην πρόταση περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση της Ελλάδας αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει με κρατική χρηματοδότηση τη ζημιά και τις απώλειες που υπέστησαν τα ΝΠΔΔ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τη συμμετοχή στη διαδικασία ανταλλαγής των τίτλων», δηλαδή το γνωστό «κούρεμα». 
ΠΗΓΗ:/www.newsbomb.gr

334 δισ. ευρώ η περιουσία της ΔΕΗ μόνο σε λιγνίτη! Και όμως πωλείται!



Επειδή ζούμε σε μία εποχή που οι αριθμοί είναι πάνω από όλα, κατευθύνουν τις ζωές μας και προφανώς κατευθύνουν και κυβερνήσεις, καλό είναι να κοιτάξουμε με προσοχή την επιστολή που ακολουθεί...
και την οποία απέστειλε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και προς όλους τους βουλευτές ο κ. Ευριπίδης Μπίλλης, τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ.
Τα στοιχεία που παραθέτει φυσιολογικά θα έριχναν άμεσα την οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θέλει να τα δει και προσπαθεί να πουλήσει την ΔΕΗ. Εμείς, να σημειώσουμε πως η ΔΕΗ στο σύνολό της είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή της χωρίς να ρωτηθεί ο φυσικός ιδιοκτήτης (δηλαδή ο λαός) μέσω δημοψηφίσματος.
Κάποιοι, αν επιμείνουν στο ξεπούλημα - χάρισμα του πλούτου της χώρας, πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την φυλακή. Και μην θυμώνετε κύριε Σαμαρά. Ο καιρός που οι πολιτικοί θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές τους ευθύνες, είναι πολύ κοντά, αφού τα "πολιτικά κόστη" δεν σας κοστίζουν τίποτε, πέρα από την εναλλαγή σας στην εξουσία...
Η επιστολή του κ. Μπίλλη
Κύριοι Βουλευτές της ΝΔ,
Στη σελίδα 23 του annual report 2004 της ΔΕΗ που σας απεστάλη (και συνημμένο) αναφέρεται ότι η ΔΕΗ διαθέτει 3347 εκατομμύρια τονους λιγνίτη (Δυτική Μακεδονία, 1876 εκατ., Δράμα 900 εκατ., Ελασσόνα 69 εκατ. Και Μεγάπολη 255 εκατ.).
Συνολικά δηλαδή διαθέτει 3.347.000.000.000 κιλά λιγνίτη.
Με 0,1 του ευρώ ανα κιλό λιγνίτη η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων της ΔΕΗ ανέρχεται σε 334 δις ευρώ και με 0,01 του ευρώ (δηλαδή ενα λεπτό) ανά κιλό η αξία τους ανέρχεται σε 33 δις ευρώ.
Με 0,05 ευρώ ανά κιλό η αξία τους ανέρχεται σε 150 δις ευρώ.
Συνημμένα μπορείτε να δείτε επίσης τα φράγματα της ΔΕΗ και να εκτιμήσετε και εξ ιδίων και τη γενικότερη τους αξία.
Παρακαλείστε να θέσετε τα στοιχεία αυτά υπ όψην του κ. πρωθυπουργού που προχωρεί σε «ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπ όψην τη χρηματιστηριακή της αξία των 400 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ 
ΠΗΓΗ:/www.plektani.gr

Greenpeace: Φοραπαλλαγές για την αγορά καυστήρων βιομάζας…



Την επιστροφή φόρου για την αγορά καυστήρων που «καίνε» pellets προκρίνει η Greenpeace ως κίνητρο για τη χρήση βιομάζας στη θέρμανση, στον απόηχο και του σχετικού μέτρου που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι πόροι για την ενίσχυση των τεχνολογιών αυτών προτείνεται να προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο (το οποίο διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ), ενώ σύμφωνα με τη Greenpeace η επιστροφή φόρου είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος καταβολής των ενισχύσεων διότι οι μηχανισμοί που απαιτούνται είναι έτοιμοι και δεν θα χρειαστεί η δημιουργία νέων σχημάτων που θα επιβάρυναν άσκοπα το κόστος του προγράμματος.
Σύμφωνα με την οργάνωση, το καθεστώς αυτό κινήτρων θα πρέπει να ισχύσει για μια τριετία και μετά είτε να τροποποιηθεί είτε να καταργηθεί αν έχει επιτύχει το στόχο του που είναι το «άνοιγμα» και η επιτάχυνση νέων αγορών για τις θερμικές χρήσεις ΑΠΕ σε κτίρια.
Εκτός από τους λέβητες και τις σόμπες βιομάζας, η Greenpeace εκτιμά ότι πρέπει να ενισχυθούν και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες όπως: τα ενεργειακά τζάκια, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας καθώς και τα ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση-ψύξη και ζεστό νερό.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι εμείς πότε;


Κλειστή η Αριστοτέλους στο ύψος του υπ. Υγείας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, η οποία είναι κλειστή, πραγματοποιούν αυτή την ώρα συνταξιούχοι, που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στο χώρο της υγείας και ζητούν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η συγκέντρωση γίνεται από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ.
Οι συνταξιούχοι καλούν σε οργάνωση του αγώνα στις γειτονιές μαζί με τα εργατικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές αγώνα για το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή 
ΠΗΓΗ:/www.newsbeast.gr

Οι αμερικανοί έπαψαν να εμπιστεύονται τις τηλεοπτικές ειδήσεις "εμείς"



Το επίπεδο εμπιστοσύνης των αμερικανών στις ειδήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στη τηλεόραση, έχει πέσει τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το ιστορικό του χαμηλό. 
 Σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου Gallup, τώρα μόνο 21% των τηλεθεατών απαντούν, πως είτε εμπιστεύονται πλήρως την τηλεόραση, είτε την εμπιστεύονται αρκετά. 
 Το Gallup πραγματοποιεί παρόμοιες έρευνες από το.....
1993. Τότε το επίπεδο εμπιστοσύνης προς τις ειδήσεις αποτελούσε 43%. Όλη την δεκαετία του 1990 και στην αρχή του 2000 βρισκόταν πάνω από το επίπεδο των 30%, ενώ κάτω από το 25% έπεσε για πρώτη φορά το 2007.  
 Το επίπεδο εμπιστοσύνης των αμερικανών προς τις εφημερίδες έπεσε το 2012 μέχρι τις 25%, όμως αυτό δεν αποτελεί ρεκόρ: το 2007 ο ίδιος συντελεστής ανήλθε στα 22%. Συγκριτικά το 1979 τις εφημερίδες τις εμπιστεύονταν 51% των κατοίκων των ΗΠΑ.   
ΠΗΓΗ:/nyxtobaths.blogspot.com

ΔΕΗ: «Ηλεκτρίζει» την κυβέρνηση η αύξηση στα τιμολόγια



Η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, είναι μια από τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. 
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κατέθεσε κοστολογικά στοιχεία στη Ρυθμιστική Αγορά Ενέργειας για το τρέχον έτος από τα οποία προκύπτει αύξηση τιμολογίων της τάξης του 29,8%. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αύξηση των τιμολογίων για την βιωσιμότητα της επιχείρησης και την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της αγοράς ενέργειας. 
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται αποφασισμένη να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας το αργότερο ώς το τέλος Ιουλίου.   
ΠΗΓΗ:/www.skai.gr

Πρόταση επένδυσης για καύσιμα στην Κρήτη



Ολλανδικό σχέδιο κατασκευής δεξαμενών που αν υλοποιηθεί θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό
aΑίτηση για την κατασκευή δεξαμενών καυσίμων στην Κρήτη έχει υποβάλει ο ολλανδικός όμιλος Vopak. Η επένδυση, προϋπολογισμού 300 - 500 εκατ. ευρώ, εάν υλοποιηθεί, πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά καυσίμων, οι τιμές των οποίων στην Κρήτη είναι οι υψηλότερες στη χώρα. Παρόμοια επενδυτικά σχέδια στο παρελθόν δεν είχαν προχωρήσει εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων. Το θέμα συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον πρεσβευτή της Ολλανδίας Κίις φον Ράι. 
ΠΗΓΗ:news.kathimerini.gr

Η σημασία της Γαύδου και η ΑΟΖ στο επίκεντρο συνεδρίου


Η γεωστρατηγική σημασία της ακριτικής Γαύδου ειδικά σε ότι αφορά στο θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίου που διοργανώνει στο νησί, στις 13 – 16 Ιουλίου, ο γνωστός μαθηματικός, συγγραφέας και ερευνητής κ. Νίκος Λυγερός.
Πρόκειται για το δεύτερο Μaster Class Τοποστρατηγικής και ΑΟΖ του Νίκου Λυγερού στην διάρκεια του οποίου τα θέματα που θα αναλυθούν είναι: 1. Τοπολογία
2. Θεωρία γραφημάτων
3. Φασματική ανάλυση
4. Θεωρία παιγνίων
5. Στοιχεία τοποστρατηγικής
6. Διαγράμματα Voronoi και 
Α.Ο.Ζ.

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη για όποιον επιθυμεί.


Η σημασία της Γαύδου και η ΑΟΖ
Όπως αναγράφει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Λυγερός “όταν εξετάζουμε με ακρίβεια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ήδη βρεθεί στο Ισραήλ και στην Κύπρο, μπορούμε ν’ αντιληφθούμε επί του πρακτέου την αξία του τετραγωνικού χιλιομέτρου. 
Παραδείγματος χάρη το κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12, έχει ένα εμβαδόν της τάξης των 140Km2. Ενώ το κοίτασμα Αχιλλέας στην ελληνική ΑΟΖ, στην περιοχή του Ιονίου είναι πολύ μεγαλύτερο. 
Αν τώρα εξετάσουμε την περίπτωση της Γαύδου αυτό το μικρό νησί που βρίσκεται μόνο 26 ΝΜ μακριά από την Κρήτη και υπολογίσουμε την πρόσθετη ΑΟΖ που προσφέρει στην Ελλάδα βρίσκουμε ότι το εμβαδόν της είναι 2428Km2. 
Αμέσως με αυτό το στοιχείο καταλαβαίνουμε την αντικειμενική αξία του νησιού για το όλο θέμα της ΑΟΖ ειδικά αν το συνδυάσουμε με τις γνώσεις που έχουμε όσο αφορά στη Μεσογειακή Ράχη. Διότι δεν είναι μόνο ότι έχουμε ένα μεγάλο εμβαδόν που έχει σημασία, αλλά επιπλέον ότι βρίσκεται σε μία πλούσια περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όμιλος ΕΛΠΕ: Επενδύει στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Στηρίζει την Εθνική Οικονομία



Παρά το δυσμενές εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, ο Όμιλος ολοκλήρωσε στη διάρκεια της πενταετίας 2008 - 2012 ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου.
Σημείο αναφοράς στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ήταν οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των διυλιστηρίων του Ομίλου στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη, των οποίων το κόστος ανήλθε συνολικά σε 1,5 δισ. ευρώ. Σκοπός των έργων ήταν η παραγωγή εξευγενισμένων, υψηλής ποιότητας και αξίας προϊόντων, τα οποία πληρούν τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές. Η επένδυση στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε εντός του 2011 σύμφωνα με τον προγραμματισμό και έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία. Το εκσυγχρονισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας ολοκληρώνεται εντός του Ιουλίου 2012 και είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία.
Η αναβάθμιση των βιομηχανικών Εγκαταστάσεων της Ελευσίνας σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ιστορία του Ομίλου κάνοντας πράξη το στόχο του για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διυλιστηριακή επένδυση των τελευταίων ετών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Με βάση τον προϋπολογισμό, την πολυπλοκότητα και τη διάρκεια υλοποίησής του, το έργο εντάσσεται στην κατηγορία των «mega projects» και μπορεί να συγκριθεί σε κλίμακα με τα έργα κατασκευής της Αττικής Οδού, του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για την ολοκλήρωση της επένδυσης απαιτήθηκαν 18 εκατ. ανθρωποώρες εργασίας.
Προηγμένα τεχνικά πρότυπα
Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με κορυφαίες μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ σε κάθε στάδιο ακολουθήθηκαν οι αυστηρότεροι κώδικες σχεδιασμού και τα πλέον προηγμένα τεχνικά πρότυπα διεθνώς. Με την έναρξη της λειτουργίας του, το διυλιστήριο της Ελευσίνας θα παράγει πλέον καύσιμα, κυρίως ντίζελ, με μηδενική περιεκτικότητα σε θείο, δηλαδή φιλικότερα προς το περιβάλλον. Το έργο ουσιαστικά μηδενίζει την παραγωγή «μαύρων» προϊόντων (χαμηλής ποιότητας και αξίας μαζούτ) και ελαχιστοποιεί τη χρήση τους κατά την παραγωγική διαδικασία ενώ περιλαμβάνει πλήθος μονάδων οι οποίες βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΣ ΤαΕργατικάΚέντρα και Οµοσπονδίες ∆ύναµης Γ.Σ.Ε.Ε.



Θέµα: Αντιµετώπιση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων
λόγω υψηλών θερµοκρασιών. 
Συνάδελφοι, 
Για την αντιµετώπιση της θερµικής καταπόνησης λόγω  των υψηλών θερµοκρασιών και προκειµένου να διασφαλισθεί η τήρηση των µέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζοµένων, σας υπενθυµίζουµε τις οδηγίες για α) την περιγραφή των οµάδων εργαζοµένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούµενα τεχνικά µέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαµβάνονται από τους 
εργοδότες, γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις µετρήσεις της θερµοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζοµένων και την οικεία ενηµέρωση από το Σώµα Επιθεώρηση Εργασίας (έγγραφο 10406/12.6.2012).   
 Συγκεκριµένα: 
► Οι οµάδες µε υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερµοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευµονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήµατα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαµβάνοντες συγκεκριµένα φάρµακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση. 
► Τα απαιτούµενα τεχνικά µέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαµβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε µετρήσεις της θερµοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεµβάσεις στα δοµικά στοιχεία των κτιρίων, σε τµήµατα της παραγωγικής διαδικασίας και στη διαµόρφωση του µικροκλίµατος του εργασιακού χώρου. 
► Τα απαιτούµενα οργανωτικά µέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειµµάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαµορφωµένο  χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη µείωση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιµου νερού σε θερµοκρασία 10-15ο C, τον προγραµµατισµό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου  αντιµετώπισης της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων, σε συνεργασία και µε τον γιατρό εργασίας και τον 
τεχνικό ασφαλείας. Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύµµατος κεφαλής, η διαµόρφωση σκιερού µέρους 2για τα διαλείµµατα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραµµατισµός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερµοκρασία είναι χαµηλότερη.  
► Επισηµαίνουµε περαιτέρω, ειδικές ρυθµίσεις που ισχύουν βάσει ΣΣΕ , όπως: 
α) τη διάταξη της Σ.Σ.Ε  Εργατοτεχνιτών Οικοδόµων και Συναφών Κλάδων όλης της Χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερµοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ηµεροµίσθιο καταβάλλεται χωρίς καµία περικοπή, 
β) τη διάταξη της ΣΣΕ για τους εργαζόµενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες  (µεταλλουργικές) Ν. Πειραιά-Αττικής και Νήσων, βάσει της οποίας όταν η ΕΜΥ δίνει θερµοκρασία 36 και 37ο C διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και όταν δίνει θερµοκρασία 38 C και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι µεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καµία περικοπή του ηµεροµισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει µέχρι και τις 19:00  
γ) τη διάταξη της ΣΣΕ για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιµοποιούν δίκυκλο (διανοµείς – courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και  βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω).  
►Σηµαντικός, είναι ο ρόλος των αρµόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρµογής των µέτρων που κατατείνουν στη µείωση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυµένους από τη θερµική άποψη µε ιδιαίτερη έµφαση κατά τις περιόδους που εξαγγέλλεται από την ΕΜΥ η επικράτηση συνθηκών καύσωνα, όπως πχ στους υπαίθριους χώρους ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (πχ. οικοδοµές, οδικά ή άλλα έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυµεταφορές µε δίκυκλο κ.ά),  στους στεγασµένους µε ειδική παραγωγική δραστηριότητα (πχ χυτήρια, υαλουργίες, κεραµοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες κλπ), χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις µεταφορές, οικοδοµές κλπ). 
►Σε περίπτωση µη συµµόρφωσης  µε τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζοµένων επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. 
►Σας επισηµαίνουµε ότι τα σωµατεία ή/και οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας έχουν το δικαίωµα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών συµφωνιών, µε αντικείµενο την εφαρµογή σχεδίου αντιµετώπισης της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων, σε συνεργασία και µε τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.  
Με συναδελφικούς χαιρετισµούς, 
Ο Πρόεδρος      Ο Γενικός Γραµµατέας 
    Γιάννης Παναγόπουλος           Νικόλαος Κιουτσούκης

Σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη μέχρι το Νοέμβριο-διαθέσιμα τα πλοία μας λένε οι εταιρείες



Αν και τα αποτελέσματα του περίφημου διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο στελέχη του ΥΠΕΚΑ βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με τις εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι έρευνες.
Μάλιστα στις επαφές που έχουν υπάρξει, όπως πληροφορείται το EnergyPress η ελληνική πλευρά έχει ήδη πληροφορηθεί ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα πλοία για το επίμαχο διάστημα, όταν υπολογίζεται ότι θα κληθούν οι εταιρείες να ξεκινήσουν τις έρευνες, δηλαδή τον Οκτώβριο, το αργότερο το Νοέμβριο.
Όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη, οι εταιρείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την καθυστέρηση που προέκυψε για αντικειμενικούς λόγους (εξαιτίας των εκλογών) κάτι που αποδεικνύεται από τις διαβεβαιώσεις που παρέχουν ότι τα πλοία τους θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμφωνία Ναυπηγείων Ελευσίνας με πιστώτριες τράπεζες (upd)



Υπεγράφη συμφωνία – στο πλαίσιο του άρθρου 99 – μεταξύ των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των πιστωτριών τραπεζών που αναμένεται να επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο. 
Η συμφωνία βάζει τέλος στην αβεβαιότητα αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των ναυπηγείων που ανήκουν στον όμιλο «Νεώριoν Νέα Α.Ε.» συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη. Ο όμιλος ελέγχει από το 1994 το Νεώριο Σύρου και από το 1997 τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δηλώνει αδυναμία να κάνει την δουλειά του



Όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κ. Μητρόπουλος με τον Γ. Στουρνάρα, μέσα στο 2012 είναι δυνατόν να γίνουν μόνο δύο αποκρατικοποιήσεις, αυτές του Λαϊκού Λαχείου και του Κέντρου Ξένου Τύπου (IBC). Πιάσε το αυγό και κούρευτο δηλαδή καθώς τα έσοδα δε θα είναι και εντυπωσιακά, κάθε άλλο μάλιστα. Κι ενώ όλοι λένε ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δε μπορούν να μειωθούν οι φόροι και να ελαφρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, το Ταμείο που είναι υπεύθυνο για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλώνει αδυναμία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ποιους θα κόψουν το ταμείο ανεργίας από την Πρωτοχρονιά



Μέσα στον καταιγισμό των μέτρων που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ψηφίστηκαν και διατάξεις οι οποίες πέρασαν στα ψιλά αλλά πολύ σύντομα θα τις βρούμε μπροστά μας. Μια από αυτές, θα προκαλέσει σοκ. Διότι η εφαρμογή της από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί το επίδομα ανεργίας σε χιλιάδες ανυποψίαστους ανέργους, ειδικά αυτούς που ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα.
Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013, ο ΟΑΕΔ θα διενεργεί έναν ακόμη έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας και ποιοι όχι. Δεν θα αρκείται μόνο στον αριθμό των ενσήμων. Θα γυρίζει πίσω στον χρόνο για μια 4ετία. Αν εντοπίζει ότι ο άνεργος έχει εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντιστοιχούν σε 18 μηνιαία επιδόματα) μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε θα σταματάει να χορηγεί την επιδότηση.
Με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, τον προσεχή Ιανουάριο, ο ΟΑΕΔ θα αναζητήσει σε ποιους έχει χορηγήσει επίδομα ανεργίας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Αν εντοπίσει περιπτώσεις ανέργων που έχουν συμπληρώσει τις 450 ημέρες ανεργίας θα σταματάει την επιδότηση. Οι εποχικοί υπάλληλοι, κυρίως, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι πολύ πιθανό να πέσουν σε αυτή την τσιμπίδα καθώς συνηθίζουν να απασχολούνται για έξι μήνες τον χρόνο, και να επιδοτούνται για τους υπόλοιπους.
Η διάταξη που θα φέρει τα πάνω κάτω από την Πρωτοχρονιά για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ανέργων, έχει ως εξής: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΗΠΑ: Άνω των προσδοκιών μείωση πετρελαϊκών αποθεμάτων


ΗΠΑ: Άνω των προσδοκιών μείωση πετρελαϊκών αποθεμάτων
Περισσότερο απ' ότι αναμενόταν μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι και την 6η Ιουλίου, κατά 4,696 εκατ. βαρέλια στα 378,2 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών αφορούσαν κάμψη κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. 
Τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν άνοδο κατά 2,752 εκατ. βαρέλια στα 207,725 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,3 εκατ. 
Τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 3,112 εκατ. βαρέλια στα 120,912 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση κατά 0,1 εκατ. 
Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων ενισχύθηκε στο 92,7% από 92% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν να παραμείνει αμετάβλητη. 
ΠΗΓΗ:www.inews.gr/

Η ΔΑΚΕ στο πλευρό του Φωτόπουλου



Εναντίον των αποκρατικοποιήσεων τάσσεται η ΔΑΚΕ. Σε ανακοίνωση τους οι γαλάζιοι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για υπουργούς «ινδιάνους» και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως η κοινωνία θα εκραγεί. 
«Προειδοποιούμε ότι εάν ξεχάσει την κοινωνία και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κοινωνία όχι μόνο θα εξεγερθεί, αλλά θα εκραγεί!!! Σε αυτούς δε τους Υπουργούς που παριστάνουν τους … ινδιάνους και θυσιάζουν στο βωμό της προσευχής ότι απέμεινε όρθιο, ικανοποιώντας και τις τελευταίες απαιτήσεις των τροϊκανών πιστεύοντας ότι έτσι θα εξευμενίσουν… το πνεύμα της Λαγκάρντ, της Μέρκελ, του Σόϊμπλε και του Ρέσλερ που δεν έχουν διάθεση να επαναδιαπραγματευτούν, τους καλούμε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς και να σταθούν ως ισότιμα μέλη στην Ε.Ε. ικανοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ. 
Παράλληλα οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές τάσσονται ουσιαστικά στο πλευρό του Νίκου Φωτόπουλου «Σε ότι αφορά τα περί ιδιωτικοποιήσεων, οφείλουν να μας γνωστοποιήσουν το κριτήριό τους, διότι δεν μπορεί να πωλείται ο ΟΣΕ γιατί δήθεν παράγει… έλλειμμα, η ΔΕΗ για να γίνει ανταγωνιστική, η ΕΥΔΑΠ γιατί έχει κέρδη και η Δημόσια περιουσία για να μην … καταπατηθεί !!! Αυτό δεν είναι κριτήριο και θυμίζει την πλανόδια λογική «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω». 
ΠΗΓΗ:/www.inews.gr