Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Λιβύη: Κατάσταση "ανωτέρας βίας" σε 11 κοιτάσματα κήρυξε η NOC

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης κήρυξε σήμερα σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας λόγω «ανωτέρας βίας» 11 κοιτάσματα πετρελαίου που εκμεταλλεύεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σε αυτή την περιοχή. 

Ο προσδιορισμός που χρησιμοποίησε η NOC, η κατάσταση δηλαδή «ανωτέρας βίας», επιτρέπει...

Νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο αληθινής ηλεκτροπαραγωγής σε περιοχή περικυκλωμένη από ανεμογεννήτριες.


Η Βόρεια Γερμανία είναι μια περιοχή γεμάτη από ανεμογεννήτριες κι εκεί δίπλα είναι και η υπερ-αιολική Δανία. Έχουν εγκαταστήσει τόσες πολλές ανεμογεννήτριες, που κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι να τις κάνουν, καθώς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κάνουν τα απαραίτητα δίκτυα υψηλής τάσης μέχρι τον ελλειμματικό σε ηλεκτρισμό Γερμανικό Νότο και, όπως φαίνεται απ' τις αντιδράσεις των Βαυαρών, τα δίκτυα δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ. Κι έχουν και πολλές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στη Βόρεια Θάλασσα, που περιμένουν τη σειρά τους να συνδεθούν στο δίκτυο (268 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, ισχύος 1218,1ΜW εγκαταστάθηκαν το 2014, αλλά δεν είχαν συνδεθεί μέχρι τέλος του 2014).

Σ' αυτή ακριβώς την τόσο αιολική περιοχή της Γερμανίας υπάρχει μια μεγάλη πόλη, ένα μεγάλο λιμάνι, που διψάει για ενέργεια. Πρόκειται για το Αμβούργο, μια απ' τις μεγαλύτερες πόλεις και τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα. Εκεί ακριβώς η Σουηδική Vattenfall έχτισε το υπερσύγχρονο λιθανθρακικό εργοστάσιο του Moorburg, ισχύος 1640MW, ικανό να καλύψει το 90% των αναγκών του Αμβούργου. Το εργοστάσιο αποτελείται από δυο μονάδες, που η πρώτη μπαίνει σε εμπορική λειτουργία αυτές τις μέρες και η δεύτερη είναι σε δοκιμές συγχρονισμού στο δίκτυο κι αναμένεται σε πλήρη λειτουργία απ' το επόμενο καλοκαίρι.

Η έναρξη λειτουργίας έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς τον Αύγουστο 2013 παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στο λέβητα λόγω χάλυβα ποιότητας Τ24. Παρεμπιπτόντως, αυτά τα προβλήματα τα είχαν οι λέβητες της Hitachi-Babcock και τέτοιο λέβητα θα έχει και η δική μας Πτολεμαΐδα 5: μήπως έχουμε κι εμείς κάποια καθυστέρηση απ’ αυτή την αιτία;  Θυμίζουμε πως, όπως έχει πει ο ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, το 2020 θα έχουμε ρεύμα τα βράδια μόνο εφόσον έχει κατασκευαστεί έγκαιρα η Πτολεμαΐδα 5. Και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα!.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί στο σύστημα τα εργοστάσια Neurath F & G 2200MW στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και, Boxberg R 675 MW στην Ανατ. Γερμανία. Εκτός από το Moorburg άλλα επτά ανθρακικά εργοστάσια κατασκευάζονται στη Γερμανία και μπαίνουν σταδιακά σε λειτουργία στην τριετία 2013-15: Lünen 750MW στο Ντόρτμουντ, RDK Karlsruhe 8 (912 MWel + 220 MWth) στην Καρλσρούη, Duisburg-Walsum 10 750MW στο Ντούισμπουργκ, Wilhelmshaven 800MW στη Βρέμη, Datteln 4 1100MW στο Ρουρ, Westfalen 1600MW (Μονάδες D και E) στο Χαμ/Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Mannheim 9 911MW στο Μάνχαϊμ. 

Καλές οι ανεμογεννήτριες για να δουλεύουν οι Γερμανοί και να τις πουλάνε σε χρεοκοπημένες χώρες, αλλά η βιομηχανική Γερμανία χρειάζεται ρεύμα, όχι αστεία. Και ρεύμα αξιόπιστο, τη στιγμή που το χρειάζεται η οικονομία κι όχι εάν και όποτε φυσήξει ο άνεμος, δίνουν σήμερα μόνο τα συμβατικά εργοστάσια. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για δακε ελπε

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αναφορικά με το θέμα των νέων οργανογραμμάτων - το οποίο έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην βάρδια - η παράταξη μας είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου ήδη από πέρσι όταν ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ στο ΔΣ της Εταιρείας ψήφισε θετικά για τις 50 εθελούσιες αποχωρήσεις συναδέλφων της βάρδιας ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Είχαμε εναντιωθεί στον όρο «χωρίς αντικατάσταση» διότι βλέπαμε το προφανές, δηλαδή 50 λιγότερες θέσεις εργασίας στην βάρδια.

Δυστυχώς το Προεδρείο έβλεπε, 50 ψηφαλάκια – ρουσφέτια και υποσχέσεις σε ημέτερους οι οποίες έπρεπε να ξεπληρωθούν. Ύστερα από τον θόρυβο και τις ανησυχίες των συναδέλφων κάτι
ψέλλισε για δήθεν Διευθυντικά δικαιώματα και μνημονιακούς νόμους που δεν ευνοούν τους εργαζόμενους, αλλά και αυτά αποδείχτηκαν απλές ρητορείες. Τα συμφωνηθέντα με την Διοίκηση έπρεπε να τηρηθούν απαρέγκλιτα .

Έχουμε λοιπόν πρακτικά, την συναίνεση του Προεδρείου για την κατάργηση 10 πόστων στην βάρδια τα οποία – με την προσφιλή μέθοδο της σαλαμοποίησης για τους γνωστούς λόγους - είναι σε φάση υλοποίησης. Πέρα από τα ήδη κατηργημένα σειρά τώρα έχει το πόστο της μονάδας 9200 και προαναγγέλλονται κάποια επιπλέον μετά την ολοκλήρωση των έργων του S/D τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ύστερα από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ αντί να κάνει την αυτοκριτική του και να δει πως μπορεί(?) να αντιδράσει σώζοντας ότι γίνεται να σωθεί έστω και την ύστατη ώρα, περιδιαβαίνει τους χώρους εργασίας αναζητώντας «ψύλλους στα άχυρα». Τυφλωμένο από μισαλλοδοξία και με την αλαζονεία της –πρόσκαιρης έστω – εξουσίας αντιλαμβάνεται ως επίθεση την κριτική και ως εχθρούς αυτούς που διατυπώνουν αντίθετη άποψη. Το γνωστό ρητό «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του. Αλήθεια συνάδελφοι του Προεδρείου αυτή την «δημοκρατία» οραματίζεστε και έτσι αντιλαμβάνεστε την συμπεριφορά σας?

Σας καλούμε να αντιληφθείτε ότι εκπροσωπείτε όλους τους εργαζόμενους και να διαφυλάξετε την ενότητα του συνδικάτου σαν κόρη οφθαλμού. Οι δύσκολες περιστάσεις που βιώνουμε απαιτούν ενότητα και όχι διχαστικές συμπεριφορές, απαιτούν την διαφύλαξη του κύρους του ΠΣΕΕΠ και όχι την καταβαράθρωση του. Τέλος η δημοκρατία επιβάλλει την κριτική και απαιτεί την σύνθεση των απόψεων και όχι την μισαλλοδοξία.

Το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ κρίνεται καθημερινά από τους εργαζόμενους και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό. Οι τελευταίες εκλογές του ΠΣΕΕΠ για την έγκριση ή μη του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού για το 2014 έδειξαν περίτρανα ότι στα βιομηχανικά συγκροτήματα και στην βάρδια, οι συνάδελφοι δεν εγκρίνουν τις μέχρι τώρα πολιτικές και πρακτικές του. Είναι λοιπόν ώρα το προεδρείο του ΠΣΕΕΠ να κάνει την αυτοκριτική του και να σκύψει στα προβλήματα των εργαζομένων με ειλικρίνεια και κυρίως με αγωνιστική διάθεση.

Η ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ όπως πάντα σαν υπεύθυνη συνδικαλιστική δύναμη, θα ενώνει συνεχώς την φωνή της με την φωνή αγωνίας όλων των συναδέλφων, θα ασκεί διαρκώς κριτική στα κακώς κείμενα και πραττόμενα και θα είναι πρωτοπόρα στους αγώνες για την δικαίωση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων τους

Νέο βιοκαύσιμο από απόβλητα βυρσοδεψείων


Τσέχοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τόμας Μπάτα ανέπτυξαν μια τεχνική που μετατρέπει τα υψηλής τοξικότητας απόβλητα του βυρσοδεψείου σε ένα πολύ φτηνό, καθαρό βιοκαύσιμο, φτηνότερο και καθαρότερο από αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Κατά το Euronews, η ομάδα έψαχνε μια οικονομικότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα φυτικά έλαια και τα λίπη που χρησιμοποιούνται τώρα για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τη βρήκε στα βυρσοδεψεία, όπου τα κατάλοιπα κρέατος, από την επεξεργασία του δέρματος περιέχουν όλα τα αναγκαία συστατικά για βιοντίζελ.

«Η αρχή μας είναι να απομακρύνουμε την γλυκερίνη από το λίπος. Την αντικαθιστούμε με απλή μεθανόλη. Στη συνέχεια απομονώνουμε την γλυκερίνη από το ντίζελ. Στην περίπτωσή μας, απομονώνουμε την πρωτεΐνη που έχουν τα λέσια, τα κατάλοιπα δηλαδή κρέατος για περαιτέρω χρήση» επισήμανε ο καθηγητής Κάρελ Κολομάζνικ από το πανεπιστήμιο Τόμας Μπάτα.

Συνήθως τα λέσια δεν θεωρούνται κατάλληλα για παραγωγή βιοντίζελ, επειδή περιέχουν πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα σε υψηλά επίπεδα. Αυτά πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς για να παραχθεί καύσιμο. Η τσέχικη ομάδα το πέτυχε, λιώνοντας το λίπος που έμενε στα κατάλοιπα κρέατος και αφαιρώντας τα οξέα, χρησιμοποιώντας οργανικά αλκάλια. Η νέα αυτή τεχνική βοηθά επίσης στη λύση οικολογικών ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με τα απόβλητα των βυρσοδεψείων.

«Λύνουμε ένα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα, εξαρχής, καθώς επεξεργαζόμαστε το λίπος και τα κατάλοιπα κρέατος που πετιούνται από ένα βυρσοδεψείο. Είναι πολύ επικίνδυνο να τα κάψουμε, γιατί οι διοξίνες και τα οξείδια του αζώτου που προέρχονται από την επεξεργασία, μολύνουν σοβαρά το περιβάλλον» τόνισε ο Κάρελ Κολομάζνικ.

Πέρα από τη φιλική προς το περιβάλλον νέα τεχνική, η χρήση των κατάλοιπων κρέατος για βιοκαύσιμο, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του κέρδους όσων ασχολούνται με την επεξεργασία δερμάτων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός


Την παραίτησή του υπέβαλε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος την έκανε αποδεκτή.
Ο κ. Ζερβός επικαλείται λόγους ευθιξίας, ύστερα από το σημερινό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για απιστία σε βάρος της επιχείρησης, που σχετίζεται με μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν σε 19 στελέχη της ΔΕΗ την περίοδο 2010-2012. Οι δικαστές θεωρούν ότι οι αυξήσεις ήταν παράνομες και προκάλεσαν προκαλώντας μείωση της περιουσίας της Επιχείρησης προς όφελος τρίτων προσώπων.
Η επιστολή παραίτησης αναμένεται να αποσταλεί αύριο Πέμπτη.


ΠΗΓΗ:news247.g

Το ταμείο των εταιρειών ύδρευσης λοξοκοιτά το Δημόσιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Το ταμείο των εταιρειών ύδρευσης λ
Όπως ανέφερε πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης η κυβέρνηση θα «βγάλει από την μύγα ξίγκι» προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις αποπληρωμές των δανείων- που προηγούνται κατά προτεραιότητα- προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν κάποιος επιχειρούσε να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις αυτές, θα ισχυριζόταν ότι οι κρατικές εταιρείες ύδρευσης, που δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, θα μπορούσαν να παρομοιαστούν όχι με μύγα αλλά με

Σάλος στα Ταμεία για το κρατικό "χέρι" στα διαθέσιμά τους

Σάλος στα Ταμεία για το κρατικό "χέρι" στα διαθέσιμά τους
 Με δεύτερο «όχι» απαντά το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ στην πίεση της κυβέρνησης, για επένδυση διαθεσίμων αξίας 130 - 150 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος την ώρα που πέφτουν βροχή οι ερωτήσεις στη βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υφαρπαγή των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Ο σάλος που προκλήθηκε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για μεταφορά των ταμειακών ....

ΧΟΡΟΣ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Σωµατείο µας διοργανώνει τον Ετήσιο Χορό του την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015. Ο χορό κλείστηκε στο κέντρο CLUB 22 (Λεωφ. Βουλιαγµένης 22,τηλ: 2109244390) µε τους Πάνο Κιάµο, Σταν και Ελένη Χατζίδου. Ώρα προσέλευσης 10:30.
Η τιµή της πρόσκλησης είναι 25 € το άτοµο και περιλαµβάνει µία φιάλη κρασί ανά δύο άτοµα ή εναλλακτικά 1 φιάλη ουίσκι ανά 4 άτοµα συµπεριλαµβανοµένων ξηρών καρπών ή φρούτων, αναψυκτικών και µίας φιάλης νερού.
Το κέντρο έχει κλειστεί για 670 άτοµα και οι προσκλήσεις θα διατίθενται ως εξής :
• ΒΕΑ & ΒΕΕ : από Τετάρτη 04/03/15 στα γραφεία του ΠΣΕΕΠ στις ΒΕΑ και στις ΒΕΕ καθώς και από τα µέλη της Επιτροπής Χορού (Αγγελίδης Γιώργος, Βασιλείου Βαγγέλης, Κουµπάς Γιώργος και Μπούνος Χρήστος).
• Μαρούσι (Χειµάρρας, Γραβιάς): από Πέµπτη 05/03/15 στους συναδέλφους Κωστάκη Χρήστο και Τσιάρα Μίνα.

Για καλύτερη εξυπηρέτηση όλων, φτιάξτε την παρέα σας, δηλώστε αριθµό ατόµων και ένα όνοµα στις Γραµµατείες του ΠΣΕΕΠ ώστε να δοθούν στους υπευθύνους του κέντρου και να κανονίσουν τα τραπέζια µε τις παρέες. 


ΠΗΓΗ:pseep.gr

Αυξημένα κατά 87% τα κέρδη των τουρκικών διϋλιστηρίων Tupras στο δ' τρίμηνο


Αυξήθηκαν κατά 87% στο δ' τρίμηνο του 2014 τα κέρδη των τουρκικών διϋλιστηρίων Tupras, λόγω των υψηλότερων περιθωρίων.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν 84,7 εκατ. δολάρια και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά πολύ. “Στο δ' τρίμηνο, οι αυξημένες συντηρήσεις διεθνώς, οι μη προγραμματισμένες διακοπές και η επιβράδυνση της παραγωγής μαζί με την πτώση της τιμής του αργού, ενίσχυσαν τα περιθώρια διΰλισης στη Μεσόγειο”, σημείωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Tupras φιλοδοξεί να αυξήσει την παραγωγή της στους 27,5 εκατ. τόνους φέτος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 95% της δυναμικότητάς της. Η παραγωγή πέρυσι ήταν 21 εκατ. τόνοι. Παράληλα, σκοπεύει να επενδύσει 220 εκατ. δολάρια φέτος για το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των μονάδων της.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Οι οκτώ αλλαγές που φέρνει στα εργασιακά ο Σκουρλέτης

Οι οκτώ αλλαγές που φέρνει στα εργασιακά ο Σκουρλέτης
Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα - Τι γίνεται με κατώτατο μισθό, τριετίες και συλλογικές συμβάσεις

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο μαμούθ για τα εργασιακά, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα. 

Το επίμαχο νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη θα περιλαμβάνει σύμφωνα ..

Έντονη αντίδραση των σιδηροδρομικών στις δηλώσεις Βαρουφάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Έντονη αντίδραση των σιδηροδρομικών στις δηλώσεις Βαρουφάκη
Την έντονη δυσαρέσκεια τους και την απογοήτευσή τους για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι «η είσοδος των ιδιωτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να πάμε από τον 19ο αιώνα στον 21ο», εκφράζουν οι σιδηροδρομικοί. 

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, σε ανακοίνωσή της..

Ισχυρά κέρδη για το αργό

Αποτέλεσμα εικόνας για Ισχυρά κέρδη για το αργό
Ανέκαμψαν οι τιμές του αργού την Τρίτη μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Λιβύη και η ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επανέφεραν στο προσκήνιο τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 93 cents ή 1,9% κλείνοντας στα 50,52 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Το αργό Brent παραδόσεως Απριλίου σημείωσε άλμα 2,5% κλείνοντας στα 61,02 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. 

Μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποίησε ότι εάν η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία γίνει αποδεκτή από το Ιράν, δεν θα εμποδίσει στο τέλος την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα κάποια στιγμή. 

Την ίδια στιγμή, αντίπαλες ένοπλες ομάδες στη Λιβύη πραγματοποίησαν επιθέσεις σε τερματικούς σταθμούς και ένα αεροδρόμιο, σύμφωνα με αναφορές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Βραζιλία: Ερευνα σε βάρος 54 πολιτικών για το σκάνδαλο της Petrobas

φωτογραφία αρχείου
Η εισαγγελία της Βραζιλίας ζήτησε χθες, Τρίτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο να αρχίσει μια έρευνα σε βάρος 54 προσώπων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία εκλεγμένοι πολιτικοί, για να προσδιορίσει αν εμπλέκονται σ' ένα δίκτυο διαφθοράς, η αποκάλυψη του οποίου συγκλονίζει την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, τη μεγαλύτερη της χώρας.
"Υπάρχουν 28 αιτήματα να αρχίσει έρευνα (...) τα οποία εμπλέκουν 54 πρόσωπα", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της εισαγγελίας.

Η εισαγγελία είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα 54 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχαιραν κοινοβουλευτικής ασυλίας, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε πως αυτό δεν ισχύει για ορισμένα εξ αυτών, τα οποία ωστόσο συνδέονται με εκλεγμένους εν ενεργεία πολιτικούς.

Τα ονόματα των προσώπων που θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, αν το Ανώτατο Δικαστήριο το εγκρίνει, δεν έχουν αποκαλυφθεί, όμως ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανό, ο οποίος κατέθεσε το αίτημα, ζήτησε την άρση του ανακριτικού απορρήτου.

Η αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία "Lava Jato" (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και περίπου δέκα χρόνια από τις κύριες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας --η οποία είναι η πρώτη οικονομία της λατινικής Αμερικής και η έβδομη του πλανήτη-- σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Η εισαγγελία υπολογίζει στο στάδιο αυτό σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες από την Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια.

Ένα μέρος των δωροδοκιών αυτών είχαν δοθεί, σύμφωνα με την έρευνα, στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς και σε πολλούς αιρετούς αξιωματούχους ή κόμματα του κοινοβουλευτικού συνασπισμού της, οι ταυτότητες των οποίων καλύπτονται προς το παρόν από το ανακριτικό απόρρητο.

Οι δωροδοκίες αυτές κυμαίνονταν από 1% ως 3% των συμβολαίων.


ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ DGB ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


H ξενοφοβία και η άνοδος των λαϊκίστικων και ακροδεξιών κομμάτων, θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της DGB που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Τη ΓΣΕΕ εκπροσωπεί στο συγκεκριμένο συμβούλιο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο του Συμβουλίου θα έχει επαφές και με Γερμανούς Κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο κ. Παναγόπουλος στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της DGB, μαζί με Ευρωπαίους συναδέλφους του θα εξετάσουν από κοινού το πλαίσιο της όξυνσης των κοινωνικών διαχωρισμών και διαιρέσεων και θα επεξεργαστούν στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων εκτιμά ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις εκδόσεις Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι, θα ενισχύσουν τις τάσεις πόλωσης, επισημαίνει όμως ότι η συζήτηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνον στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά να υπάρξει μια γενικότερη έρευνα.

Το πάνελ θα ανοίξει με την ομιλία του καθηγητή Βόλφανγκ Μπέντς, επιφανούς εμπειρογνώμονα σε θέματα αντισημιτισμού.

Στ’ άλλα πάνελ θα συμμετέχουν η Αντρέ Τόμας Μέλος Συμβουλίου από την FO Γαλλίας και ο Τον Χέρτς, Γενικός Γραμματέας της FNV Ολλανδίας. Μετά τη διαδικασία των πάνελ θα ανοίξει η συζήτηση σε ολομέλεια έτσι ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις από το σύνολο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων.



ΠΗΓΗ:gsee.gr