Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

1943-2013: Πως ακυρώνεις μια επιστράτευση

getImage.do
Οι διαδηλωτές φώναζαν “επιστράτευση ίσον θάνατος” και “Θάνατος στον Πάγκαλο”. Η απειλή της πολιτικής επιστράτευσης, για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων της Γερμανίας, αντιμετωπίστηκε με οργή από τον πληθυσμό και η κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων ανάγκασε την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδιά της.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το ημερολόγιο δεν έγραφε 2013 αλλά 1943. Οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις ζητούσαν άμισθους εργάτες (περίπου ότι πρότεινε πρόσφατα ο Πέτρος Δούκας) αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα λαϊκό κίνημα που τολμούσε να αμφισβητήσει ακόμη και τα στρατεύματα κατοχής.
Προφανώς οι εποχές δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγκριθούν μεταξύ τους. Ακριβώς όμως επειδή δεν μπορούν να συγκριθούν μήπως πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά; Εάν κάποιοι κατάφεραν να σταματήσουν μια απόφαση που λαμβάνονταν υπό την απειλή των όπλων μήπως σήμερα θα μπορούσαμε τουλάχιστον να στείλουν ένα μήνυμα ανυπακοής στην οικονομική κατοχή στηρίζοντας με κάθε τρόπο την απεργία στα μέσα μεταφοράς;
Η συνέχεια αποτελεί κείμενο του Γιάννη Γκλαρνέτατζη που δημοσιεύτηκε στο alterthess.gr
“Καθώς οι μήνες του πολέμου περνούσαν κι η Βέρμαχτ χρειαζόταν όλο και περισσότερους στρατιώτες στο Ανατολικό Μέτωπο, «άνοιγαν» πολλές θέσεις εργασίας στις παραγωγικές μονάδες στην ίδια τη Γερμανία. Αυτές τις θέσεις κλήθηκαν να καλύψουν εργάτες από τις κατεχόμενες χώρες. Με το δέλεαρ μιας καλύτερης ζωής στην αρχή. Έτσι, σε «ρεπορτάζ» του –ελεγχόμενου από τις αρχές κατοχής– ραδιοφωνικού σταθμού στα τέλη του 1941, ακούγεται κάποιος ανώνυμος Έλληνας εργάτης στη Γερμανία να λέει: «Τρώμε… ψωμί, μαργαρίνη, αυγά, μαρμελάδα, μακαρόνια… Δεν μας λείπει τίποτα», για να έρθει ο εκφωνητής να προσθέσει: «Εσείς δηλαδή έχετε πολλά περισσότερα απ’ όσα έχουμε εμείς».[1] Παρόμοιας υφής δημοσιεύματα βρίσκουμε και στον Τύπο: «Οι ξένοι εργάται εν Γερμανία επωφελούνται των κοιν. ασφαλίσεων», τιτλοφορείται σχετικό εκτενές άρθρο που μεταξύ άλλων τονίζει ότι «αι κοινωνικαί ασφαλίσεις μάλιστα δεν περιορίζονται μόνον εις τον εργαζόμενον, αλλ’ επεκτείνονται και εις ολόκληρον την οικογένειάν του».[2] Στη Θεσσαλονίκη (η οποία βρισκόταν από την αρχή υπό γερμανική κατοχική διοίκηση αντίθετα από την Αθήνα και το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας που ήταν υπό ιταλική) συγκροτήθηκε, μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1942 η «Επιτροπή Στρατολόγησης Ελλήνων Εργατών για Εργασία στην Αλλοδαπή».[3]
«Στις αρχές του 1943», πάντως, όπως γράφει ο Mazower, «το εθελοντικό πρόγραμμα εργασίας των Γερμανών είχε σαφώς αποτύχει. Στο μεταξύ, οι εργάτες που είχαν επιστρέψει από το Ράιχ για τα Χριστούγεννα διέδιδαν φοβερές ιστορίες στους γνωστούς τους, περιγράφοντας απαίσιες συνθήκες ζωής, συχνούς ξυλοδαρμούς και περιπτώσεις εκτελέσεων από τους Γερμανούς επιστάτες και την αστυνομία».[4] Αφού λοιπόν δεν έπιανε τόπο η εξαπάτηση οι αρχές κατοχής και η δωσιλογική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου στράφηκαν προς την υποχρεωτική πολιτική επιστράτευση. Και απέτυχαν παταγωδώς. «Επιστράτευση ίσον θάνατος – Όλοι αντάρτες» κραύγαζε το ΕΑΜ με μεγάλα κόκκινα γράμματα στους τοίχους. Το πρώτο τρίμηνο του 1943 συγκεντρώσεις κι απεργίες ήταν εξαιρετικά συχνές στις μεγάλες πόλεις. Ειδικά στην Αθήνα υπήρξε η μεγαλειώδης κηδεία του Κωστή Παλαμά στις 27.2. Λίγες μέρες αργότερα, στις 5.3, θα γίνει η μαζικότερη διαδήλωση ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Παρά το τσουχτερό κρύο τουλάχιστον 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εργάτες κλπ. με επικεφαλής ανάπηρους στρατιώτες και φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Κάτω η επιστράτευση!», «Θάνατος στον Λογοθετόπουλο!» και «Θάνατος στον Πάγκαλο!». Η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Δίπλα στο υπουργείο Εργασίας (οδός Πανεπιστημίου) το πλήθος συγκρούστηκε με την αστυνομία που πυροβόλησε σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας περίπου πενήντα άτομα. Ακολούθησε μια άλλη σύντομη οδομαχία στα Εξάρχεια, ενώ διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημαρχείο θέλοντας να κάψουν τους εκλογικούς καταλόγους για να μην χρησιμοποιηθούν στην επιστράτευση. Την επομένη ο πρωθυπουργός Λογοθετόπουλος ανακοίνωνε ότι δεν θα γινόταν πολιτική επιστράτευση.[5] Ακόμα και τα πιο αυταρχικά καθεστώτα χρειάζονται κάποιο βαθμό κοινωνικής συναίνεσης για να λειτουργήσουν”.

ΠΗΓΗ:info-war.gr

Έκτακτη Επικαιρότητα: Γιατί επιστράτευσαν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και δεν έβαλαν να δουλεύουν οι Μονάδες των ιδιωτών;


Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. Τι πρωτότυπο, θα έλεγε κανείς! Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ασφαλώς την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως μια "μαύρη" περίοδο στην ιστορία της χώρας, ως μια περίοδο όπου το Σύνταγμα έγινε "λάστιχο" και η διακυβέρνηση ασκείται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επιστρατεύσεις, θερινά τμήματα με επιλεγμένους βουλευτές, κατά κανόνα  διαδικασίες κατεπείγοντος στη Βουλή, κρατική βία και αυταρχισμό, ένα μέρος του Κοινοβουλίου πίσω απ' τα κάγκελα, τους δικαστικούς να αποφασίζουν ότι σχεδόν το μόνο που είναι αντισυνταγματικό είναι η μείωση των δικών τους μισθών και την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει ότι "Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων", την ίδια στιγμή που αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες, για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ, ακόμα και για το κυνήγι. Ο επιλεκτικός σεβασμός των αποφάσεων των Δικαστηρίων κατά το δοκούν, μόνο σε δημοκρατική πολιτεία δεν παραπέμπει.

Είναι βέβαιο ότι στα διεθνή πανεπιστήμια η κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα θα δώσει ένα τεράστιο πεδίο εκπόνησης μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών στο πεδίο των πολιτικών επιστημών και του Δικαίου. Και δεν θα είναι και πολύ κολακευτικά για τους κυβερνώντες.


Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, που είναι από τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, το "φοβερό" ύψος του φορτίου αιχμής, που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ήταν μόλις 6850MW στις 10 το βράδυ. Όταν πριν την κρίση, το 2007, το σύστημα αντιμετώπιζε φορτία αιχμής στα επίπεδα των 11.000MW! Όταν μετά το 2007 έχουν προστεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα -και πληρωθεί πανάκριβα απ' τους καταναλωτές- μερικές χιλιάδες MW από ΑΠΕ ιδιωτών, όχι της ΔΕΗ, αυξάνοντας σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ!
Η "απελευθέρωση" της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, με το Ν. 2773/1999 (κατ' άλλους μάλιστα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, το 1996 ή το 1990). Μετά από 15 χρόνια "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται επιστράτευση εργαζομένων για φορτίο αιχμής μόλις 6850MW; Ποια είναι τα όρια της ξεφτίλας; Αλλά υπάρχουν κι άλλα, πολύ πιο περίεργα, διαβάστε παρακάτω.

Όπως βλέπουμε στο ΦΕΚ της επιστράτευσης, ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του "την υπ’ αριθμ. 3908/5−7−2014 εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής". Πολύ θα θέλαμε να τη δούμε αυτή την εισήγηση, για να δούμε τι λέει ο Μανιάτης για τα 6850MW. Καθόσον, αμέσως μετά, το ΦΕΚ μιλάει για "Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της Χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους υγείας". Κι όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά γίνονται με τη ζήτηση αιχμής στα 6850MW! Μήπως τίθεται θέμα "ψευδούς βεβαίωσης" για το Μανιάτη; Αλλά εδώ έχουν κάνει το Σύνταγμα "λάστιχο", πού να ψάχνεις "ψευδή βεβαίωση" και ψύλλους στ' άχυρα!


Το 6850MW ήταν πρόβλεψη, με τη μπλε γραμμή στο διάγραμμα, ενώ το πραγματικό φορτίο είναι η κόκκινη γραμμή, που ακολουθεί και, όπως λέει το διάγραμμα, ενδέχεται να μην είναι απολύτως ακριβές. Ωστόσο, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, την ώρα που όλες οι τηλεοράσεις έδειχναν το Ολλανδία-Κόστα Ρίκα (ή, ίσως, το "Φιλίες & Έρωτες" για όσους δεν ενδιαφέρονται για ποδόσφαιρο), το διάγραμμα έλεγε ότι η μέγιστη ζήτηση διαμορφώθηκε σε 6.780,83 MW. Σύμφωνα με τα "Δεδομένα Πραγματικού Χρόνου", έφτασε στα 6791MW. Άντε λοιπόν, όσο και να μην είναι απόλυτα ακριβή τα νούμερα, να έφθασε η πραγματική ζήτηση στο ύψος της αρχικής πρόβλεψης, στα 6850MW.




Θα πει ίσως κάποιος καλόπιστα "Μα, το Σάββατο είναι κάποιες βιομηχανίες κλειστές, είναι όλες οι υπηρεσίες κλειστές, είναι μειωμένη η ζήτηση". Σωστό; Ναι, αλλά μόνο κατά ένα μέρος, αφού τα ΣαββατοΚύριακα του Ιουλίου αυξάνεται αντίστοιχα η ζήτηση της τουριστικής βιομηχανίας. Στο διπλανό διάγραμμα βλέπουμε τη ζήτηση της Δευτέρας 30 Ιουνίου, με τη βραδινή αιχμή της ζήτησης (κόκκινη γραμμή) στα επίπεδα των 7145MW, μόλις 295MW ψηλότερα. Πόσο θα διαφέρει η ζήτηση τη Δευτέρα 7 Ιουλίου σε σχέση με τη Δευτέρα 30 Ιουνίου; Απειροελάχιστα μάλλον. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη ζήτηση κι όσο success story και να ονειρεύονται οι ΣαμαροΒενιζέλοι, η ζήτηση του ηλεκτρισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης. Όπως μάλιστα βλέπετε στο διάγραμμα, τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια είχαμε (στις 30 Ιουνίου) μεγάλη περίσσεια ενέργειας (οι πράσινες στήλες στο διάγραμμα). Λόγω των πολλών Φ/Β, έχουμε τις μεσημεριανές ώρες μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας. Πόσο μας κοστίζει το πλεόνασμα; Δείτε τις απελπιστικά ψηλές τιμές, που δίνει το ΥΠΕΚΑ στον πίνακα του Ν. 4254/2014. Και βέβαια πληρώνουμε ενέργεια η οποία δεν χρειάζεται στο σύστημα, η ζήτηση είναι πολύ πιο χαμηλή τις ώρες της ημέρας! Ενέργεια χρειαζόμαστε στις 10 το βράδυ, αλλά τα Φ/Β είναι μηδενικά όταν σκοτεινιάσει!


Τα Φ/Β τα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά, τουλάχιστον, είναι παρόντα στο διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Εκείνα που είναι παντελώς απόντα είναι τα αιολικά! Αιολικά που υπογράφει ο Μανιάτης αβέρτα, δημιουργώντας χωρίς λόγο αναταραχή σ' ολόκληρη τη χώρα. Η απεργία της ΔΕΗ ξεγύμνωσε την ΑΠΕτζήδικη απάτη. Πού είναι τα αιολικά σου, Μανιάτη;

Κατά σύμπτωση, στις 4/7, μια μέρα πριν την επιστράτευση, εκδόθηκε από το ΛΑΓΗΕ το "Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ& ΣΗΘΥΑ - Μάιος 2014". Πόσες είναι οι ΑΠΕ στο διασυνδεμένο σύστημα, που επηρεάζει η απεργία της ΓΕΝΟΠ; Τα αιολικά 1540MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά 220MW, το βιοαέριο-βιομάζα 47MW, τα Φ/Β πάρκα 2074MW και τα Φ/Β σε στέγες 350MW. Συνολικά 4231ΜW αν τα προσθέσει κανείς. Στην πραγματικότητα όμως; Διαβάστε πιο κάτω!

Ποια ήταν τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε στις 2/7 ο ΑΔΜΗΕ, ενόψει της απεργίας, κηρύττοντας στις 3/7 "πορτοκαλί συναγερμό";

Α) Να σταλεί επιστολή στην ΔΕΗ, στην οποία θα επισημαίνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και ανάλογα με τον τύπο των Μονάδων.
Οι μονάδες αυτές, σύμφωνα με το Capital, είναι :
- 1300MW θερμική ισχύς & 550MW υδροηλεκτρική ισχύς στο Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).
- 600MW θερμική ισχύς & 100MW υδροηλεκτρική ισχύς στο Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλαδα, Πελοπόννησος), με 255MW θερμικά & 60MW υδροηλεκτρικά στην Πελοπόννησο.
- 750MW υδροηλεκτρική ισχύς στη Δυτική Ελλάδα (Ηπειρος-Αιτωλοακαρνανία)
Είδατε πουθενά να αναφέρονται αιολικά ή Φ/Β; Πουθενά!

Β) Να υλοποιηθούν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας, κατ’ ελάχιστον 1400 MW και εξαντλώντας την διαθεσιμότητα από τους όμορους διαχειριστές, κάνοντας χρήση πέραν των εμπορικά διαθέσιμων και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency).
Όπως είδαμε στον ΑΔΜΗΕ, έγιναν εισαγωγές κυρίως από Βουλγαρία, Σκόπια & Τουρκία, λίγες από Αλβανία αλλά όχι και από Ιταλία. Οι εισαγωγές ήταν μεταξύ 1200-1300MWh, με μέγιστη τιμή 1303MWh στις 18:00. Δεν τηρήθηκε δηλαδή το "κατ' ελάχιστον 1400", οι ανάγκες ήταν κατά τι μικρότερες.

Γ) Να σταλεί επιστολή στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς, όπως μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Το κατά πόσο υλοποιήθηκε θα το δούμε πιο κάτω.

Δ) Να ζητηθεί από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής και Μέσης τάσης να μειώσουν την απορροφούμενη ισχύ.
Καταρχήν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης, είναι εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας.

Ε) Να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την διακοπή των αντλιοστασίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής του φορτίου.
Οι ώρες λειτουργίας των αντλιοστασίων μπορούν ενδεχομένως να μεταφερθούν στις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας, αυτό θα το δουν οι ΤΟΕΒ.


Εκείνο όμως που είδαμε και κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο "Προγραμματισμός Κατανομής Μονάδων" του ΑΔΜΗΕ για το Σάββατο 5/7, (βλ. διάγραμμα), που η απεργία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ΑΠΕ (RENEWABLES) λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδα 350-1020MW και όλες οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου πλην δυο (Alouminio & Protergia) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, λαμβάνονται μηδενικές! Οι μονάδες HERON1, HERON2, HERON3, HERON CC, Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Motoroil και Korinthos Power εμφανίζονται στον πίνακα ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ, όπως ακριβώς και οι λιγνιτικές, που δεν λειτουργούν λόγω απεργίας. Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα των ιδιωτικών μονάδων, οι ιδιωτικές μονάδες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, η κυβέρνηση αναφέρει κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία, οι εργαζόμενοι επιστρατεύονται. Ποιος θα μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ; Κάτι δεν διαβάζουμε σωστά στο Excel; Ή μήπως υπάρχει ένα τέλειο "στήσιμο", να εμφανίσουν τεχνητή έλλειψη ενέργειας, για να σπάσουν την απεργία;


Στον "Προγραμματισμό Κατανομής Μονάδων" του ΑΔΜΗΕ για την Κυριακή 6/7, που φυσιολογικά θα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η απεργιακή κινητοποίηση και δεν θα έχουν προλάβει να επιδοθούν από νωρίς τα Φύλλα Επιστράτευσης, βλέπουμε ότι οι ΑΠΕ (RENEWABLES) λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδα 240-320MW, ενώ οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου (HERON1, HERON2, HERON3, Elpedison Θεσσαλονίκης, Protergia & Motoroil) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, λαμβάνονται μηδενικές. Οι Μονάδες HERON CC, Elpedison Θίσβης και Korinthos Power δουλεύουν απ' το βράδι για 5, 11 & 13 ώρες αντίστοιχα και μετά σταματούν. Στις ώρες της βραδινής αιχμής φορτίου μπαίνουν πολλές λιγνιτικές μονάδες, (εφαρμόζεται η επιστράτευση). Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα των ιδιωτικών μονάδων, αλλά βλέπουμε εντελώς περιορισμένη λειτουργία των ιδιωτικών Μονάδων, οι περισσότερες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και κατά τα λοιπά έγινε επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ επειδή υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία; Και πώς οι ΑΠΕ ξαφνικά μειώνονται τόσο πολύ, ενώ θα υπάρχει ηλιοφάνεια; Το ερώτημα παραμένει: ποιος θα μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη
Σε 24ωρη απεργία προχωρεί η ΑΔΕΔΥ την προσεχή Τετάρτη, ενώ παράλληλα προγραμματίζει συλλαλητήριο στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος κατά των απολύσεων στο Δημόσιο.

Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των εργαζομένων, η απάντηση που θα λάβει θα πρέπει να είναι καθολική. Κανείς δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης-απόλυσης χιλιάδων συναδέλφων μας. Κανείς συνάδελφος δεν θα "εξαργυρώσει" οποιαδήποτε υπηρεσιακή θέση βάζοντας την υπογραφή του για την απόλυση συναδέλφων του».


ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΔΕΗ: Κλείνει ο… διακόπτης μετά από 64 χρόνια

ΔΕΗ: Κλείνει ο… διακόπτης μετά από 64 χρόνια
Η κερδοφόρα επιχείρηση έως το 2009 έφτασε να χρωστά σήμερα περισσότερα από 4 δισ. ευρώ και να πωλείται έναντι πινακίου φακής
Μετά από περίπου 60 χρόνια η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από κερδοφόρα κατήντησε «κρατικό βάρος». Τα χρήματα που δαπάνησε για την δημόσια επιχείρηση ο ελληνικός λαός «φαγώθηκαν» με διάφορες μεθόδους με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε προ των πυλών της ιδιωτικοποιήσής της.
Κόποι, καθημερινές στερήσεις και συνεχείς αγώνες για το δημόσιο αγαθό πετάχτηκαν στα σκουπίδια με τις εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων να σφυρίζουν αδιάφορα.
Πως στήθηκε και γιγαντώθηκε η ΔΕΗ
Όλα ξεκίνησαν το μακρινό Αύγουστο του 1950. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκε πλέον υπηρεσία κοινής ωφέλειας.
Σας παραθέτουμε την πιο σημαντική παράγραφο στην ιστορία της διοίκησης από το ΦΕΚ.
«Ιδρύεται Οργανισμός υπό την επωνυμίαν "Δημόσια Επιχείρισις Ηλεκτρισμού", σκοπόν έχων... την κατασκευήν και εκμετάλλευσιν υδροηλεκτρικών και θερμοηλεκτρικών εργοστασίων καθ` άπασαν την χώραν, την εγκατάστασιν εθνικού δικτύου προς μεταφοράν της παραγομένης ηλεκτρικής ενεργείας και την διάθεσιν αυτής».
Η ΔΕΗ συστάθηκε επειδή ο τομέας του ηλεκτρισμού ήταν τόσο κατακερματισμένος, που κάθε «πάροχος» έκανε ό, τι ήθελε, προσέφερε όποια ποιότητα ρεύματος ήθελε και τα φώτα τρεμόπαιζαν, σε όποια τιμή ήθελε, ρεύμα υπήρχε μόνο στις πόλεις και κανένας δεν ενδιαφερόταν γα τα χωριά. Χωριά που τότε ήταν εξαιρετικά πολυάνθρωπα, καμιά σχέση με τα σημερινά εγκαταλειμμένα, που έχουν στείλει όλους στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δεύτερη παράγραφος καθώς κάποιοι με το πέρασμα των χρόνων την αγνόησαν σκανδαλωδώς
«2. Ο Οργανισμός ούτος αποτελεί δημοσίαν επιχείρησιν ανήκουσαν εξ ολοκλήρου εις το Ελληνικόν Δημόσιον, λειτουργούσαν χάριν του δημοσίου συμφέροντος, αλλά κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουσιν διοικητικής και οικονομικής αυτοτελείας, τελούσαν όμως υπό την ανωτάτην εποπτείαν και τον έλεγχον του Κράτους. Τα της οργανώσεως και λειτουργίας αυτής θέλουσι ρυθμισθή διά Β. Διατάγματος εφ' άπαξ εκδιδομένου προτάσει του Υπουργικού Συμβουλίου και εισηγήσει του Υπουργού Συντονισμού».
Ο ελληνικός λαός, που είχε περάσει από τη δίνη του εμφυλίου και της Γερμανικής κατοχής, ήταν ο μοναδικός επενδυτής και ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ΔΕΗ.
Το αρχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ σχηματίσθηκε από τα κεφάλαια σε συνάλλαγμα, δραχμές, μηχανήματα, υλικά και υπηρεσίες που παρέχονταν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανόρθωσης της αμερικανικής βοήθειας, από τις ιταλικές επανορθώσεις και από κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού.
Όταν ιδρύθηκε η ΔΕΗ το 1950, η κατανάλωση ανά κάτοικο ήταν 88 Kwh το χρόνο, ενώ πέντε χρόνια αργότερα έφτασε τις 150 Kwh. Αντίστοιχα, το 1950 ο ηλεκτροδοτούμενος πληθυσμός της χώρας ήταν 55% του συνόλου, ενώ το 1955 έφτασε το 59,1 %.
Ο λιγνίτης του Αλιβερίου, που βλέπουμε, ήταν το μεγάλο στήριγμα της ΔΕΗ στα πρώτα της βήματα.
12
12
Στη δεκαετία του 1970 οι απανωτές πετρελαϊκές κρίσεις έδωσαν νέα ώθηση στο λιγνίτη, νέα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία, νέοι ΑΗΣ. Ο λιγνίτης θωράκισε τη χώρα απέναντι στις απρόβλεπτες μεταβολές των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων, απέναντι στα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων, απέναντι στις αυξήσεις τιμών που έφερνε η αναταραχή στη Μέση Ανατολή.
Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) συστάθηκε το 1999 για να εποπτεύει τον έλεγχο της τιμολογιακής και των άλλων πολιτικών του κλάδου και τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κατάργηση των μονοπωλιακών αγορών.
Οι μονάδες παραγωγής και τα ορυχεία λιγνίτη
Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη Άγιος Δημήτριος Κοζάνης, Μελίτη Φλώρινας κ.α.), υδροηλεκτρικά φράγματα (Κρεμαστών, Άγρας κ.α.) καθώς και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με την χρήση του ανέμου, τα λεγόμενα αιολικά πάρκα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Επί του παρόντος, το 50% της συνολικής παραγωγής προέρχεται από καύση λιγνίτη, το 10% από πετρέλαιο, το 17% από φυσικό αέριο, το 10% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, το 6% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και το 7% από διασυνδέσεις.
Εκτός από το μονοπώλιο στην διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ κατέχει και τα περισσότερα απο τα ορυχεία Λιγνίτη της χώρας τα οποία διοχετεύουν τα εργοστάσια της με το κατάλληλο υλικό προς καύση. Τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια χρησιμοποιούν κατά μεγάλο μέρος λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά σε μερικές περιπτώσεις και πετρέλαιο. Τα μεγαλύτερα ορυχεία της Ελλάδας βρίσκονται στις περιοχές της Πτολεμαΐδας (Νομός Κοζάνης), του Αμυνταίου (Νομός Φλώρινας) και της Μεγαλόπολης (Νομός Αρκαδίας).
Και όλον αυτό το ν θησαυρό κάποιοι δεν τον σεβάστηκαν με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η ώρα που όλοι αντεύχονταν. Το φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης φαντάζει ορατό και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

UBS: Η Motor Oil φθηνότερη μετοχή στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης - Τι λέει για τα ΕΛΠΕ

UBS: Η Motor Oil φθηνότερη μετοχή στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης - Τι λέει για τα ΕΛΠΕ
Υποβαθμίζει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil η UBS, στο πλαίσιο υποβάθμισης των εκτιμήσεών της για τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη, που οδηγεί σε αρνητική αναθεώρηση των EBITDA του κλάδου.

Ειδικότερα, η UBS “βλέπει” τα ΕΛΠΕ στα 6 ευρώ από τα 6,25 ευρώ προηγουμένως και τη Motor Oil στα 8,75 ευρώ από τα 9 ευρώ, τηρώντας ουδέτερη στάση απέναντι και στις δύο μετοχές.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη ανέκαμψαν το δεύτερο τρίμηνο, αλλά όχι σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, υποβαθμίζουν τις σχετικές εκτιμήσεις τους για το σύνολο του 2014 στα 1,50 δολάρια ανά βαρέλι από 2,01 δολάρια.

Τα περιθώρια αναμένεται να βελτιωθούν οριακά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στα 2 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς το περιβάλλον εξακολουθεί να εμφανίζει προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2014 κατά 8% (τις έχει υποβαθμίσει κατά 21% από τις αρχές του έτους) και εξακολουθεί να δηλώνει αρνητική απέναντι στον κλάδο.

Η Motor Oil, όμως, αποτελεί το top pick του οίκου στον κλάδο, καθώς με EV/EBITDA  στο 5,4 και απόδοση ταμειακών ροών στο 19%, θεωρείται η φθηνότερη μετοχή στην ευρωπαϊκή διύλιση.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

«Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουμε για πετρέλαιο σε δολάρια»

RTR3FH9L
Το υψηλότατο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική τράπεζα BNP φαίνεται πως «έζωσε με φίδια» τους Γάλλους πολιτικούς, που αναζητούν τρόπους σε ευρωπαïκό επίπεδο για να προωθηθεί η χρήση του ευρώ στις διεθνείς επιχειρήσεις και συναλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, δήλωσε σήμερα ότι το ευρώ θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στο διεθνές εμπόριο, παρόλο που δεν θα ήταν δυνατό να παραμεριστεί εντελώς το αμερικανικό δολάριο.

«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να κάνουμε χωρίς το δολάριο, αλλά θα ήταν καλό αν το ευρώ χρησιμοποιούνταν περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουμε για πετρέλαιο σε δολάρια», δήλωσε ο «βετεράνος» επικεφαλής της γαλλικής πετρελαïκής εταιρείας.


ΠΗΓΗ:fortunegreece.com

ΓΣΕΕ: Η εκτελεστική εξουσία κουρελιάζει ξανά το Σύνταγμα - Καταδικάζουμε την επιστράτευση των απεργών ΔΕΗ


Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία. Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό.
Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατασσόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σ΄αυτή τη χώρα δεν κακοποιείται μόνο η οικονομία, κακοποιούνται και οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Για τη ΓΣΕΕ, η αντιστοίχιση της Εκτελεστικής Εξουσίας με το Σύνταγμα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια και δεν πρέπει νομοθετικές διατάξεις να χρησιμοποιούνται προκειμένου να κάμπτονται – δια της πολιτικής επιστράτευσης – οι κοινωνικοί αγώνες και να «κουρελιάζεται» με τον τρόπο αυτό το Σύνταγμα. Το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις, δεν επιδέχονται «προκρούστεια» λογική για την εξυπηρέτηση πολιτικών και αντεργατικών σκοπιμοτήτων. 
Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για την προάσπιση ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, για την αποτροπή και ακύρωση των επικίνδυνων κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για το λόγο αυτό η ΓΣΕΕ θα στηρίξει με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο τον αγώνα και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί. 
Εάν η Κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει την κοινωνία πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα τ’ απαράδεκτα σχέδια ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου και να σταματήσει να επικαλείται δήθεν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως άλλοθι για να ξεδιπλώνει τις συνήθεις αντιδημοκρατικές πρακτικές της. 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου έβαλαν στο "μάτι" οι Αμερικανοί και παίζουν το χαρτί της επίλυσης


«Ζούμε συναρπαστικές στιγμές στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιοχές που παλιά πιστεύαμε ότι δεν έχουν υδρογονάνθρακες σήμερα αναπτύσσονται και παράγουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου» δηλώνει στο Εθνος της Κυριακής ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ενεργειακή διπλωματία.

Ο Εϊμος Χοχστάιν δηλώνει τη στήριξή του στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας και τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού δικτύου στην Ανατολική Μεσόγειο με ειδικό ρόλο στην Κύπρο, ως συνδετικού κρίκου μεταξύ Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Αναφέρει ακόμη ότι «οι υδρογονάνθρακες μπορούν να χρησιμεύσουν ως κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr