Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το ελληνικό πλοίο που βάζει φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας–Ιράκ

Το ελληνικό πλοίο που βάζει φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας–Ιράκ
Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Βαγδάτη δοκιμάζονται από ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, τα οποία λιμνάζουν σε ένα ακινητοποιημένο τάνκερ έξω από τις ακτές του Μαρόκου.

Η προσπάθεια εξαγωγής πετρελαίου ενάντια στη βούληση της Βαγδάτης αποτελεί ένα τολμηρό βήμα από την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο πιθανότατα είχε υπολογιστεί προσεκτικά από την Άγκυρα και την Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν). Η Τουρκία θέλει οι Κούρδοι και η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να επιλύσουν τις διαφορές τους ώστε το αργό πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ να εξάγεται από τα εδάφη της. Η Άγκυρα θέλει επίσης να ενισχύσει την επιρροή της στην γειτονική της χώρα.

Για να το επιτύχει, η Άγκυρα προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι ως μεσολαβητή τις ΗΠΑ. Καθώς κλιμακώνεται η ένταση, η Ουάσιγκτον θα καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσει τις ισορροπίες στην περιοχή, ώστε να καταφέρει να απεμπλακεί από την Μέση Ανατολή και να επικεντρωθεί σε άλλες στρατηγικές προτεραιότητες.

Ανάλυση

Το τάνκερ, το οποίο ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή Marine Management Services, μισθώθηκε από την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και απέπλευσε στις 22 Μαίου από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, με την έγκριση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Η Βαγδάτη αντιτίθεται στην μονομερή εξαγωγή αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν και έχει απειλήσει με νομικά μετρά ενάντια σε οποιαδήποτε εταιρεία διευκολύνει την πώληση του. Οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Βαγδάτη, τονίζοντας την στήριξη στον κεντρικό έλεγχο των εξαγωγών από το Ιράκ.

Η Άγκυρα, σε συνεργασία με τον Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μασούντ Μπαρζανί, επέλεξαν να κάνουν την κίνηση την στιγμή που το Ιράκ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Οι Κούρδοι θέλουν να ασκήσουν επιρροή για τον σχηματισμό ενός σιιτικού κυβερνητικού συνασπισμού στην Βαγδάτη και η ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν ελπίζει ότι η απειλή των μονομερών εξαγωγών θα ενισχύσει τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις, αναγκάζοντας την Βαγδάτη να κλείσει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει έσοδα από το πετρέλαιο και θα επιτρέπει περιορισμένες εξαγωγές από το βόρειο τμήμα του Ιράκ. Οι Τούρκοι εν τω μεταξύ, θέλουν να διασφαλίσουν μια σταθερή ροή ιρακινής ενέργειας και να αυξήσουν την επιρροή τους στο ιρακινό κράτος.

Η Τουρκία πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα. Για τους δικούς της λόγους δεν θέλει να δει τον σχηματισμό ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, ούτε να προκαλέσει την οργή των ιρακινών αρχών ή των υποστηρικτών τους στην Τεχεράνη. Ο Γιλντίζ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις εξαγωγές ως «ιρακινό πετρέλαιο» σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την Βαγδάτη. Παρ’ όλα αυτά το Ιράκ έχει ζητήσει επίσημα την επιδιαιτησία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κατά της Τουρκίας και της τουρκικής ενεργειακής εταιρείας Botas. 

H Άγκυρα ήθελε να δείξει ότι μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις, έσοδα τα οποία ο Γιλντίζ έχει εγγυηθεί ότι θα διανεμηθούν σύμφωνα με τον ιρακινό νόμο (το ιρακινό σύνταγμα προβλέπει το Κουρδιστάν να λαμβάνει το 17% των εσόδων από το πετρέλαιο).

Το σχέδιο δεν εξελίχθηκε όπως προβλεπόταν. Κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να αγοράσει το πετρέλαιο, ειδικά ενάντια στη βούληση της Βαγδάτης ή της Ουάσιγκτον. Παρά τους ισχυρισμούς των αρχών στην Άγκυρα και την Αρμπίλ ότι το τάνκερ έφθασε στον τελικό του προορισμό και πούλησε το πετρέλαιο, τα τελευταία δεδομένα AIS δείχνουν πως το πλοίο είναι αγκυροβολημένο κάπου έξω από τις ακτές του Μάροκου. Δεν έχει εντοπιστεί κανένας αγοραστής και κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει κατατεθεί σε λογαριασμό της τουρκικής Halkbank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα δύο ακόμα τάνκερ βρίσκονται στην Μεσόγειο. Στις 10 Ιουνίου, ο Γιλντίζ επιβεβαίωσε ότι ένα δεύτερο τάνκερ που μεταφέρει κουρδικό αργό πετρέλαιο – το Uniter Emblem με ελληνική σημαία που ανήκει και αυτό στην Marine Management Services και μισθώθηκε από την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν – απέπλευσε μεταφέροντας επιπλέον ένα εκατομμύριο βαρέλια. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχει εντοπιστεί κανένας αγοραστής.

Οι Τούρκοι φαίνεται να ετοιμάζουν τώρα ένα εναλλακτικό σχέδιο. Η Άγκυρα ελπίζει πως η διαμάχη που ξέσπασε από τις εξαγωγές αργού θα οδηγήσει στην παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να βρεθεί μια λύση στον διαμοιρασμό των εσόδων και στις εξαγωγές πετρελαίου μεταξύ της Βαγδάτης και της Αμπρίλ.

Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να μείνει έξω από την διαμάχη αυτή, αλλά σύντομα θα αναγκαστεί να παρέμβει. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται για τις ΗΠΑ. Πρώτον, θέλει να προστατεύσει την διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Ιράν. Οπότε δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη σε μια πρόκληση της Τουρκίας στο σύμμαχο του Ιράν, τη Βαγδάτη. Δεύτερον οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία την στιγμή που δυνάμεις τζιχαντιστών κερδίζουν έδαφος και απειλούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ στις περιοχές που συνορεύουν με το ιρακινό Κουρδιστάν. Η Ουάσιγκτον θέλει να συγκρατήσει αυτές τις διαμάχες στην Μέση Ανατολή ώστε να εστιάσει σε πιο σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η αντιμετώπιση της Ρωσίας. Για να το επιτύχουν αυτό, οι ΗΠΑ θέλουν την συνεργασία των Τούρκων. Οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να στηρίξουν ανοιχτά την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά θέλουν να παρέμβουν με την ελπίδα να επιτύχουν ένα συμβιβασμό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστολή ανώτατων διπλωματικών αξιωματούχων των ΗΠΑ ταξίδεψε στις 8 Ιουνίου στην Αρμπίλ για να συναντηθεί με την κουρδική ηγεσία και κατέθεσε πρόταση για την επίλυση της πετρελαϊκής διαμάχης, μια πρόταση που μπορεί να περιλαμβάνει και αμερικανική επίβλεψη στην διανομή των εσόδων. Η Τουρκία προσπάθησε κατά το παρελθόν να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο, αλλά η κίνηση δείχνει ότι οι ΗΠΑ παίρνουν την πρωτοβουλία να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην περιοχή.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ !...


Δείγμα γραφής της "νέας πολιτικής" που πρόκειται να εφαρμόσει η ανασχηματισμένη κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου αποτελεί η εξέλιξη στην υπόθεση της "χαλυβουργίας". 

Με απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, δόθηκε το ο.κ. να γίνουν, στην επιχείρηση, ομαδικές απολύσεις, με το επιχείρημα του απειλούμενου κλεισίματός της. 

Δύο είναι οι επισημάνσεις που πρέπει να γίνουν : πρώτον, το γεγονός, πως οι εκπρόσωποι του κράτους και της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν διαφορετικοί και ψήφισαν διαφορετικές προτάσεις ! 

Οι του υπουργείου εργασίας τάχθηκαν υπέρ της ομαδικής απόλυσης 45 εργαζόμενων, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, ψήφισε κατά ! 

Πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, για την, επίτηδες, ...λασκαρισμένη, συμπεριφορά των κυβερνητικών, όπως π.χ. εκείνη του Λοβέρδου και του Μητσοτάκη, στο ζήτημα των καθηγητών, τακτική, που μάλλον, ως κεντρικό στόχο, έχει το θόλωμα των νερών και τον αποπροσανατολισμό του λαού...

 Η δεύτερη επισήμανση, αφορά το ξετύλιγμα του μοντέλου, που θ΄ ακολουθηθεί από την κυβέρνηση, στη σχέση της με την τρόϊκα : πρόκειται για το μοντέλο του "μία σου και μία μου" ! 

Στην περίπτωσή μας, η, ουσιαστική, υιοθέτηση τροϊκανής απαίτησης για τις "ομαδικές απολύσεις", έχει να κάνει με τα αιτήματα της κυβερνητικής πλευράς, όπως. π.χ. της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης ! 

Όπως και να τη βαπτίσει κανείς, αυτή η "νέα πολιτική" των σαμαροβενιζέλων, δεν είναι τίποτα το διαφορετικό από την αποδοχή και την εφαρμογή του δόγματος των δανειστών, περί "ισοδύναμων μέτρων", που, απλά, επιχειρείται να πλασαριστεί με διαφορετικό περιτύλιγμα !...

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε;


Η πιο βιομηχανοποιημένη περιοχή του νομού Αττικής , το Θριάσιο Πεδίο έγινε για μια ακόμη φορά στόχος και θύμα των παράλογων και παράνομων πολιτικών της Κυβέρνησης. Κάθε φορά που κάποιο διεστραμμένο μυαλό της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής θέλει να πουλήσει δουλικότητα στους Τροϊκανούς βγάζει μια απόφαση αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ,εργασιακές αλλά και ανθρώπινες διαστάσεις της .Η τελευταία δε απόφαση του ΑΣΕ για τις 54 απολύσεις στην Χαλυβουργία του Μάνεση είναι και ένα μήνυμα προς όλους μας. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που θα μείνουν χωρίς δουλειά είναι και το ''εμείς θα τελειώσουμε την αποστολή μας αδιαφορώντας ακόμα και για την ζωή σας''.Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε;Πού ήταν το Σωματείο μας να πάρει θέση; Πότε θα βγάλει μια ανακοίνωση καταγγελίας και συμπαράστασης ;Τί περιμένει,την άδεια του μέλους του ΣΕΒ;
Τελικά ο καπνός πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων εχτές είναι πιο καθαρός. από την βρώμα και την δυσωδία που υπάρχει. Και δυστυχώς το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Η δε εκκλήσεις για ψυχραιμία και ότι ''όλα καλά''   θα ήταν πιο γνήσιες και αντρίκειες αν προέρχονταν από χείλη που σέβονται πάντα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους  και όχι μόνο όποτε τους έχουν ανάγκη!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια "μεταρρυθμίσεις"!


Το World Economic Forum (WEF) είναι πιο γνωστό για τις διασκέψεις που κάνει στο Νταβός. Κάνει όμως κάπου-κάπου και κάποιες εκθέσεις και μια απ' αυτές είναι η έκθεση του 2014 για την  ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη ενόψει των στόχων του 2020, που δημοσίευσε στις 10/6. Η Στρατηγική για το 2020 αποσκοπεί στο να μεταμορφώσει την ΕΕ σε "μια έξυπνη, βιώσιμη και περιεκτική οικονομία, που θα αποδίδει υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής".

Το World Economic Forum παρακολουθεί τη ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών οικονομιών ια πάνω από 30 χρόνια, έβγαλε την πρώτη σχετική έκθεση το 1979. Στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το Μάρτιο 2000, οι αρχηγοί των κρατών αποφάσισαν να θέσουν ένα 10ετές πρόγραμμα ("Στρατηγική της Λισαβόνας") προκειμένου να κάνουν την ΕΕ την "πιο ανταγωνιστική και δυναμική, βασισμένη στη γνώση οικονομία στον κόσμο, ικανή για βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες δουλειές και περισσότερη κοινωνική συνοχή". Μεταξύ 2002 και 2010 το WEF είχε τη σειρά εκθέσεων "The Lisbon Review", για την παρακολούθηση της πορείας των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Και το 2012 ...
εξέδωσε την πρώτη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.


Τι είναι εκείνο που, σύμφωνα με το WEF, προάγει την ανταγωνιστικότητα; Ένα πλαίσιο με τρεις πόλους, ανάλογα με τη μορφή της οικονομίας: πρώτη κατηγορία οι οικονομίες που στηρίζονται στους θεσμούς, τις βασικές υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον, την υγεία και τη βασική εκπαίδευση. Δεύτερη κατηγορία, οι οικονομίες που στηρίζονται στην ανώτατη εκπαίδευση, τις αποτελεσματικές αγορές αγαθών και εργασίας, την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής αγοράς, την τεχνολογική ετοιμότητα και το μέγεθος της αγοράς.  Τρίτη κατηγορία, η επιχειρηματική κουλτούρα και η καινοτομία. Η γενικότητα της θεώρησης, που έχει η έκθεση, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να μιλήσει για το πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι μια χώρα που διώχνει ή απαξιώνει το επιστημονικό της δυναμικό, προκειμένου να επικρατήσει παντού η μετριοκρατία των κομματικών μηχανισμών των κομμάτων που χρεοκόπησαν τη χώρα μας.

Η πρώτη παρατήρηση της τωρινής έκθεσης είναι ότι η Ευρώπη κατάφερε να μειώσει τις συνέπειες της κρίσης εφαρμόζοντες σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές. μετασχηματίζοντας το τραπεζικό σύστημα και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες σε ορισμένα κράτη. Όχι, τη λέξη "λιτότητα" δεν τη συναντήσαμε πουθενά!

Η Ευρώπη συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με τις ΗΠΑ και "άλλες οικονομίες" στην οικοδόμηση μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την καινοτομία. Και ξέρετε τι φταίει; Οι "άκαμπτες" αγορές εργασίας σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της ανεργίας, συχνά μακρόχρονης, στερώντας σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μια προσοδοφόρο απασχόληση. Όχι, μην πάει το μυαλό σας αμέσως στο κακό, δεν είδαμε πουθενά να λέει η έκθεση ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για μια κούπα ρύζι. Ούτε είδαμε πουθενά να αναφέρουν τις λέξεις "μεσαίωνας" ή "φεουδαρχία". Δεν χρειάζεται να τα λένε, τους αρκεί να τα κάνουν.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!


Τώρα γιατί κάτι μου λέει ότι αυτά περί "απασχόλησης" και "κοινωνικής συνοχής" ξέχασαν να τα πουν στη Μέρκελ, θα σας γελάσω. Γιατί, όπως και η έκθεση διαπιστώνει, η Ευρώπη είναι βαθιά διαιρεμένη σε αναπτυγμένη Βόρεια/ΒορειοΔυτική και σε ασθμαίνουσα Κεντρική & Νότια. Δείτε χαρακτηριστικά πόσο διαφορετικά είναι τα χρώματα, με τη μισή Ευρώπη στο πράσινο και την άλλη μισή στο κόκκινο. Η θέση της Ελλάδας επισημαίνεται με το κόκκινο κυκλάκι.



Και πάμε στο "δια ταύτα". η Ελλάδα κατατάσσεται 26η ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ, στους δείκτες που εξετάζει η έκθεση, πιο πάνω μόνο απ' τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πριν από δυο χρόνια, στην προηγούμενη έκθεση, ήταν 25η στο σύνολο των 27 τότε κρατών-μελών. Από 1/1/2013 στην ΕΕ προστέθηκε η Κροατία και πήρε θέση πιο πάνω από μας. Μετά από τέσσερα χρόνια "μεταρρυθμίσεων", η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν λέει να βελτιωθεί με τίποτα. Παρά τις τεράστιες περικοπές σε μισθούς, παρά "το άνοιγμα των επαγγελμάτων", παρά την πλήρη διάλυση της αγοράς εργασίας, παρά το ξεχαρβάλωμα της υγείας, παρά την εκθεμελίωση της παιδείας, απολύτως καμιά βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα! Εξακολουθούμε να είμαστε πιο ψηλά από Σκόπια και Σερβία, αλλά ήδη είμαστε πιο χαμηλά από την Τουρκία.

Όσο θα συνεχίζουμε με το ίδιο βαθιά σάπιο πολιτικό σύστημα, που κατάφερε να χρεοκοπήσει τη χώρα σε καιρό ειρήνης και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση της ολιγαρχικής επικυριαρχίας στη χώρα, δεν έχουμε καμιά ελπίδα, δεν θ’ αλλάξει τίποτα στη χώρα. Είχε δίκιο ο ΓΑΠ όταν έλεγε "Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" και κάθε μέρα που περνάει η χώρα βουλιάζει περισσότερο, επειδή αφενός εδώ δεν αλλάζει τίποτα απ’ αυτά που πραγματικά καθηλώνουν τη χώρα κι αφ’ ετέρου η ανταγωνιστικότητα των άλλων δεν μένει στάσιμη, βελτιώνεται, οπότε ο πήχης ανεβαίνει όλο και ψηλότερα. Τα παιδιά μας θα ξενιτεύονται για να βρουν στον ήλιο μοίρα κι η Ελλάδα θα μετατραπεί στη Φλόριντα της Ευρώπης, εκεί όπου θα αποσύρονται οι ΒορειοΕυρωπαίοι συνταξιούχοι για να ζεστάνουν λίγο το κοκαλάκι τους στα γεράματα. Και με μελαμψούς νοσηλευτές βεβαίως-βεβαίως, καθόσον οι Έλληνες νέοι όλο και θα λιγοστεύουν και το κύμα της μετανάστευσης απ' την Ασία και την Αφρική, της φτώχειας και της ανέχειας, δεν πρόκειται να το ανακόψει κανένας φράκτης, κι αυτοί πρέπει να ζήσουν. 

Η φθηνή ενέργεια είναι βασικό συστατικό για ανταγωνιστική οικονομία κι ο Μανιάτης βάζει αιολικά, που είναι 7 φορές ακριβότερα απ’ το λιγνίτη σε κόστος επένδυσης και χρειάζονται πρόσθετες δαπάνες σε εκτεταμένα δίκτυα υψηλής τάσης, για να διαχέεται το πρόβλημα της τυχαίας λειτουργίας τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ηλεκτρικό σύστημα. Έβαλε και Φ/Β και τι έγινε με το κόστος; Το βλέπετε ήδη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα το δείτε ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Και, να μην ξεχνιόμαστε, οι ΑΠΕ χρειάζονται συνεχώς "στρεφόμενες εφεδρείες", θερμικές μονάδες που να ανεβοκατεβάζουν φορτία ανάλογα με το πώς και αν φυσάει, αν υπάρχει ήλιος ή όχι, εφεδρείες που είτε είναι από λιγνίτη που καίγεται άσκοπα κι εκπέμπει και CO2, είτε είναι από πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, που κι αυτό βέβαια εκπέμπει CO2, έστω λιγότερο. Γι’ αυτό λένε ότι θα κάνουν έργα αντλησιοταμίευσης, για να υπάρχει η ψευδαίσθηση της "καθαρής" ενέργειας από αιολικά και νερά, χωρίς να μας λένε τίποτα για το κόστος. Και η ανταγωνιστικότητα της χώρας θα έχει πάει περίπατο!

Οι "επενδυτές", πρώτα στο φυσικό αέριο και τώρα στα αιολικά και τα Φ/Β, θέλουν εξασφαλισμένες αποδόσεις, "σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο", με την εγγύηση του δημοσίου. Κάτι σαν τα ομόλογα ΕΤΒΑ, που έλεγε κάποτε η διαφήμιση …  Αλλά, για όποιον δεν το κατάλαβε ακόμα, εμείς όλοι, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πληρώνουμε τους "επενδυτές" και τις "αποδόσεις" τους ...

Και, συνεχίζοντας σ’ αυτό το δρόμο,  η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ!


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Κολλημένη στο 27,8% η ανεργία


Στο 27,8% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.342.299, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013.

Η απασχόληση κατέγραψε ελάχιστη αύξηση κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση. Ο αριθμός των απασχολούμενων να διαμορφώθηκε στα 3.483.716 άτομα.

Οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, σε ποσοστό 56,7% και οι γυναίκες  (σε ποσοστό 31,4% έναντι 25% των ανδρών).

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στο Νότιο Αιγαίο με 30,3% και στην Κεντρική Μακεδονία με 29,9%.

Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων διαμορφώθηκε στο 71,4% επί του συνόλου των ανέργων, ενώ το ποσοστό των νέων ανέργων, που δεν έχουν εργαστεί ποτέ, ανήλθε στο 23%. 

ΠΗΓΗ:enet.gr

ΔΕΣΦΑ: Επιτυχής άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2014»

ΔΕΣΦΑ: Επιτυχής άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2014»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2014» που διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ στις 10 Ιουνίου 2014, με τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, του Πυροσβεστικού σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε τμήμα του Κεντρικού Αγωγού Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πύλης-Στεφάνης στην περιοχή Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας.

Η άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2014» περιελάμβανε το σενάριο της αντιμετώπισης περιστατικού θραύσης αγωγού φυσικού αερίου χωρίς ανάφλεξη  και ολοκληρώθηκε  με πλήρη αποκατάστασή του αγωγού σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΔΕΣΦΑ.

Τα συμπεράσματα της άσκησης είναι θετικά τόσο ως προς τον συντονισμό και τους χρόνους απόκρισης των εμπλεκομένων, όσο και στην αποτελεσματικότητα των απαιτούμενων δράσεων. Θετική επίσης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικής συνεργασίας των εμπλεκόμενων μερών.

Η άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2014» αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος ασκήσεων ετοιμότητας του ΔΕΣΦΑ για το έτος 2014.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Γ.Βρούτσης: "Tις ομαδικές απολύσεις τις χειρίζεται πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας"


Ο καλύτερος συντονισμός του υπουργείου Εργασίας ήταν το θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας, από το ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων του, έχει να παίξει και να διαδραματίσει, όπως και στο παρελθόν, έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την κοινωνική συνοχή.

«'Εχουμε κάνει παρά πολλά τα δύο χρόνια που πέρασαν, έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες άφησαν εποχή και άλλαξαν το πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας. Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Μπροστά μας ανοίγονται προκλήσεις για το αύριο. Προκλήσεις, που πρέπει να λύσουμε. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα στη βάση της καθημερινότητας, των ανθρώπων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Και αυτές τις προκλήσεις τις ιεραρχούμε και θα τις λύσουμε» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή απόφαση για ομαδικές απολύσεις, απάντησε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίζεται πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ένα θεσμικό όργανο που λειτουργεί ανεξάρτητα, αυτόνομα, με διαδικασίες οι οποίες αξιολογούν τα πραγματικά περιστατικά» ενώ σημείωσε ότι η απόφαση που πάρθηκε ήταν και τεκμηριωμένη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ποιοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μεταφέρονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ


Υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ ασφαλίζονται από τις 6 Απριλίου και μετά, οι νέοι (από το 1993 και μετά) ασφαλισμένοι, που έχουν παράλληλη απασχόληση, αλλά ως μισθωτοί δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα (πλήρης απασχόληση).

Η διάταξη αυτή πέρασε με τον τελευταίο πολυνόμο που κύρωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, και ψηφίστηκε με στόχο να «δώσει» ανάσα στα έσοδα του ΟΑΕΕ, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Οδηγεί δε, χιλιάδες ασφαλισμένους όχι μόνο σε αλλαγή ασφαλιστικού ταμείου, αλλά και σε υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, αφού στο ΙΚΑ πληρώνουν λιγότερες εισφορές απ” ότι στον ΟΑΕΕ.

Με εγκύκλιό του ο ΟΑΕΕ ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή φορέα πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 6 μηνών και αφορά όλους όσους απασχολούνται και ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι, και έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου του 1993 και μετά.

Την υποχρέωση αυτή, την προβλέπει ο τελευταίος μνημονιακός νόμος 4254/2014 και εφαρμόζεται από 7-4-2014 και εφεξής.

Προσοχή. Οι διατάξεις περί επιλογής φορέα δεν εφαρμόζονται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι αμείβονται μέσω εργοσήμου.

Βάσει της νομοθεσίας, οι νέοι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά μόνο σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασθενείας και ένα φορέα πρόνοιας, τον οποίο επιλέγουν εντός 6μήνου από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης – μισθωτής ή αυτοαπασχόλησης ή την απόκτηση της ιδιότητας.

Ειδικά οι «νέοι» ασφαλισμένοι, για τους οποίους προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ, και μάλιστα για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους.

Στον αντίποδα, εάν κατά τη διάρκεια της παράλληλης απασχόλησης δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης (ΗΑ) το μήνα στο ΙΚΑ τότε υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης.

Διευκρινίζεται ότι: Για τον πρώτο μήνα της πρόσληψης (εφόσον η πρόσληψη ενεργείται μετά την 1η του μήνα), ο απαιτούμενος αριθμός των ΗΑ προκύπτει ως εξής: Ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι τη λήξη του μήνα (έκαστος μήνας θεωρείται ότι έχει 30 ημέρες), δια 1,2.

Παράδειγμα 1

Πρόσληψη ως μισθωτός 25-6-2014/ Απαιτούμενος αριθμός ΗΑ για τον 6/2014: 6/1,2 =5

Για τον τελευταίο μήνα της παράλληλης απασχόλησης (εφόσον η λήξη της ασφαλιστέας στο ΙΚΑ απασχόλησης λόγω απόλυσης, καταγγελίας κλπ επέρχεται πριν το τέλος του μήνα), ο απαιτούμενος αριθμός των ΗΑ προκύπτει ως εξής: Ημερολογιακές ημέρες από την αρχή του μήνα μέχρι την απόλυση, καταγγελία κλπ, διά 1,2.

Παράδειγμα 2

Λήξη παράλληλης απασχόλησης 12-11-2014. Απαιτούμενος αριθμός ΗΑ για τον 11/2014: 12/1,2 = 10.

Σε κάθε περίπτωση εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι δεκαδικός αριθμός γίνεται στρογγυλοποίηση στον μικρότερο ή μεγαλύτερο ακέραιο ανάλογα εάν τα δεκαδικά ψηφία είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα του 0,5.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ

Όσοι έχουν δικαίωμα επιλογής, μεταξύ ΟΑΕΕ και ΙΚΑ , επιλέγουν με δήλωσή τους τον ασφαλιστικό οργανισμό της επιλογής τους, την οποία υποβάλλουν κάθε φορά στους παραπάνω φορείς και τον οικείο εργοδότη εντός 6 μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο δημιουργείται η υποχρέωση ασφάλισης στο δεύτερο φορέα.

Προσοχή. Η δήλωση αυτή για όσο χρόνο διαρκεί η παράλληλη απασχόληση είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει μεταβολή στον αρχικά επιλεγμένο ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης.

Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εντός της παραπάνω προθεσμίας, η υποχρεωτική ασφάλιση χωρεί στο φορέα που υπάγεται η κατά πρώτον αναληφθείσα μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση και εάν προηγείται η ανάληψη της μισθωτής απασχόλησης καθίσταται υποχρεωτικός φορέας ασφάλισης το ΙΚΑ , εφόσον κάθε μήνα της παράλληλης απασχόλησης ο πολυαπασχολούμενος συμπληρώνει 25 ΗΑ στο ΙΚΑ.

Εάν δεν συμπληρώνει 25ΗΑ ανά μήνα καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση του στον ΟΑΕΕ για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης δραστηριότητάς του.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ

Εάν ο πολυαπασχολούμενος επιλέξει ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ και αλλάξει εργοδότη, δηλαδή εάν απολυθεί από την επιχείρηση που απασχολείται και προσληφθεί από άλλη επιχείρηση, εφόσον μεσολαβεί κενό χρονικό διάστημα, από την απόλυση και μέχρι την επαναπρόσληψη, ενός ή περισσοτέρων μηνών, ακόμη και κενό διάστημα ημερών στον ίδιο μήνα υποβάλλει δήλωση επιλογής φορέα εκ νέου εντός εξαμήνου.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Ο πολυαπασχολούμενος, ο οποίος θα επιλέξει ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ, συνεχίζει να εξαιρείται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και για το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από τη μισθωτή εργασία του με επιδότηση λόγω ασθενείας ή τακτική ανεργία ή λόγω άδειας κυήσεως, λοχείας ή γονική άδεια ανατροφής τέκνων ή λόγω εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, εφόσον συμπληρώνει 25 ΗΑ ανά μήνα καθόλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών.

Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο που ο πολυαπασχολούμενος τελεί σε επίσχεση εργασίας εφόσον συμπληρώνει 25 ΗΑ ανά μήνα.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Προσοχή. Η εγκύκλιος ορίζει ξεκάθαρα ότι η διάταξη ισχύει και για όσους νέους ασφαλισμένους έχουν ήδη λάβει εξαίρεση, βάσει της νομοθεσίας που ίσχυε ως τις 6-4-2014. Η επανεξέταση βέβαια των προϋποθέσεων θα γίνει μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσης τους.

Όσο για τις εκκρεμείς την 7-4-2014 αιτήσεις και ενστάσεις, αυτές θα κριθούν με βάση τις νέες διατάξεις.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Η εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ αρχίζει από τον πρώτο μήνα της παράλληλης απασχόλησης, διαρκεί για όσο διάστημα ασκούνται παράλληλα οι δύο δραστηριότητες και λήγει όταν παύσει η δραστηριότητα για την οποία ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ.

Διαβάστε ποιοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που μεταφέρονται στο ταμείο σύμφωνα με τις αλλαγές του πολυνομοσχεδίου.

ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.gr

«Σκοτωμός» στη ΓΕΝΟΠ - αποβολή σωματείων, αγωγές, ασφαλιστικά...


Διασπασμένα βρήκε τα σωματεία των εργαζομένων της ΔΕΗ η έναρξη χθες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ και μάλιστα προβλέπεται ότι σε αυτό το κλίμα "εμφυλίου" θα δοθεί και η μεγαλύτερη μάχη που έχουν κληθεί να δώσουν έως τώρα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και η οποία αφορά στην προσπάθεια να μην περάσει το νομοσχέδιο της "μικρής ΔΕΗ".
Είναι ενδεικτικό ότι χθες αποβλήθηκαν από το συνέδριο 6 από τα μεγαλύτερα σωματεία της ΔΕΗ που εκπροσωπούν τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενους (ΕΔΟΠ ΔΕΗ, Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, Πανελλήνιος Σύλλογος Καταμετρητών, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυλάκων, Σωματείο Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης, και Εργατική Αλληλεγγύη Πτολεμαϊδας) καθώς δεν θεωρήθηκαν «ταμειακώς εντάξει» επειδή δεν συναίνεσαν στον υπερ-τριπλασιασμό των εισφορών προς τη ΓΕΝΟΠ (στο 1,65 ευρώ από 0,53 ευρώ ανά εργαζόμενο) που θα παρακρατατούνται πλέον απευθείας από την ΔΕΗ.
Η αύξηση αυτή έχει κριθεί απαραίτητη προκειμένου να καλυφθεί το χρέος των 1,3 εκατ. ευρώ που βαρύνει τη ΓΕΝΟΠ μεταξύ άλλων από το δάνειο των 500.000 ευρώ που της χορήγησε ΔΕΗ.
Τα σωματεία που αποβλήθηκαν υπέβαλαν αγωγή θεωρώντας ως αντικαταστατική την αποπομπή τους από το συνέδριο, ενώ σήμερα προτίθενται να υποβάλλουν ασφαλιστικά μέτρα. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Οι μισές παραλίες της Αττικής κρίνονται ακατάλληλες. Δείτε ποιες

Οι μισές παραλίες της Αττικής κρίνονται ακατάλληλες. Δείτε ποιες
Πολλοί είναι αυτοί που θα αναρωτιούνται σε ποιες παραλίες μπορούν να κάνουν άφοβα τα μπάνια τους με τις οικογένειές τους. Την απάντηση δίνει το ΠΑΚΟΕ ο οποίος εξέτασε προσεκτικά όλες τις παραλίες της Αττικής. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τo Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) πραγματοποίησε τους απαραίτητους ελέγχους σε όλες τις παραλίες της Αττικής και μας παρουσιάζει τα αποτελέσματά του. Οι παράμετροι που εξέτασε είναι τα ολικά κολοβακτηριοειδή, οι εντερόκκοκοι και διάφορες φυσικοχημικές παράμετροι όπως τα απορρυπαντικά και τα ορυκτέλαια. 
Από τις 217 παραλίες που πέρασαν από το μικροσκόπιο του ΠΑΚΟΕ οι μισές σχεδόν κρίθηκαν ακατάλληλες. Πιο συγκεκριμένα για την Δυτική Αττική ο ΠΑΚΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις 28 από τις 47 παραλίες της. 
Κόκκινη σημαία υψώνεται και για πολλές από  τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι παραλίες που έχουν την μεγαλύτερη προσβασιμότητα και είναι πιο κοντά στην Αθήνα, είναι οι πιο βρώμικες και μάλιστα σε κάποιες δεν θα πρέπει καν να πλησιάσουμε.
Ο ΠΑΚΟΕ προειδοποιεί ότι οι ακατάλληλες θάλασσες είναι ως επί το πλείστον οι εξής:
- Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.
- Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 62,07%
- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 55,26%. 
- Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,09%.
- Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 26,19%.
- Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 39,02% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν.
- Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 64,44% 

Δείτε τα αποτελέσματα ανά περιοχή κάνοντας κλικ σε εκείνη που σας ενδιαφέρει:
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ (ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ-ΑΚΤΗ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ)
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ (ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-ΣΟΥΝΙΟ)
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (ΣΧΟΙΝΙΑΣ-ΛΑΥΡΙΟ)
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (ΠΕΡΑΜΑ-ΛΟΥΤΡΑΚΙ)
ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ (ΦΑΡΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ-ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ)
ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ (ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ-ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΜΠΑΚΙΤΗΣ)

ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ • ΑΝΕΡΓΟΙ & ΡΟΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Η παρατηρούμενη αύξηση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2010-2013, της ευελιξίας της εργασίας και της ευελιξίας των μισθών επιδείνωσαν, μεταξύ των άλλων, τους όρους κατανομής των πόρων σε βάρος της μισθωτής εργασίας εντείνοντας τις ανισορροπίες και τις αντιφάσεις στην αγορά εργασίας και συμβάλλοντας στην αύξηση της φτώχειας. Επιπλέον, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, την ταχεία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την διαμόρφωση των παραγόντων που συμβάλουν στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια εργαζομένων και ανέργων, δημιουργώντας όρους κοινωνικού duping και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε αυτό το τεύχος δημοσιεύει άρθρο για την ανεργία και τις ροές απασχόλησης, καθώς επίσης και άρθρο για την πορεία της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Οικονομίας. Τέλος, παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ:.inegsee.gr

Oι αμοιβές και τα επιδόματα των εργαζομένων στην ΕΠΟ (πίνακας)

 Oι αμοιβές και τα επιδόματα των εργαζομένων στην ΕΠΟ (πίνακας)
Την χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στον χειριστή φωτοτυπικού, στις καθαρίστριες αλλά και στους χεριστές των ηλεκτρονικών υπολογιστών προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

Σύμφωνα με την σύμβαση που υπεγράφη προ ημερών οι μισθοί των εργαζομένων στην ΕΠΟ μειώνονται κλιμακωτά από 2-5% για αμοιβές από 2.000 ευρώ και πάνω. Αντίθετα καμμία μείωση δεν προβλέπεται για μισθούς μέχρι 2.000 ευρώ. 
Επίσης προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος τέκνων για παιδιά που φοιτούν σε ΙΕΚ για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι σχολές αυτές μέχρι τηνσυμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας τους. 
Επίσης χορηγείται στους εργαζομένους επίδομα ξένης γλώσσας (10% επί του βασικού μισθού) υπό την προϋπόθεση ότι κατέχει τίτλους σπουδών και χρησιμοποιεί την ξένη γλώσσα για τις ανάγκες τις Ομοσπονδίας σε μόνιμη βάση. Σε περίπτωση κατοχής διπλωμάτων σε περισσότερες από μία γλώσσα, δίδεται επιπλέον 5% για όλες τις επόμενες γλώσσες για τις οποίες διαθέτει το ανάλογο πτυχίο. 
Επίσης για όποιον υπάλληλο επιθυμεί να παρακολουθήσει σεμινάριο ξένων γλωσσών στον ελεύθερο χρόνο το, η ΕΠΟ θα καλύπτει το 50% των εξόδων του. 
Για την εκτός ωραρίου εργασία προβλέπεται:
α. οι μεν εντός έδρας (λεκανοπέδιο Αττικής) λαμβάνουν αποζημίωση 39 ευρώ την ημέρα 
β) οι δε εκτός έδρας (ρκτός Αττικής) λαμβάνουν αποζημίωση 52 ευρώ την ημέρα.
Τέλος, προβλέπεται η χορήγηση του ποσού των 500 ευρώ στους υπαλλήλους σε δύο περιπτώσεις:
-Κάθε φορά που προκρίνεται η Εθνική Ανδρών στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (UEFA EURO)
- Κάθε φορά που προκρίνεται η Εθνική Ανδρών στην Τελική Φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου (FIFA WORLD CUP).

Δείτε αναλυτικά την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι καθώς και τις αμοιβές τους εδώ

ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ :Άνοιξε ο ασκός των Ομαδικών Απολύσεων


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Σε μια χώρα που ανακάμπτει και αρχίζει δειλά - δειλά να εμφανίζει πλεονάσματα, στην οποία ο μεν 
πρωθυπουργός σκίζει καθημερινά σελίδες μνημονίων, ο δε αντιπρόεδρος είναι ο μοναδικός άνθρωπος 
στον κόσμο που πιστεύει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο και ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας 
δεν κοιμόταν τα τελευταία χρόνια από το άγχος και την αγωνία του μη φύγουμε από το ευρώ (και όχι 
βέβαια για τις χιλιάδες αυτοκτονίες) οι κατοικούντες σ’ αυτήν θα περίμεναν, αν μη τι άλλο και 
αντίστοιχη αλλαγή προς το θετικότερο της καθημερινότητας τους . 

Αλλά αλίμονο . 

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μας στις 27/3/2014 - την ώρα που οι διάφοροι «Πρετεντέρηδες» 
πανηγύριζαν – σας είχαμε ενημερώσει ότι ένα Νέο Μνημόνιο έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί . 
Μεταξύ των άλλων αναφέραμε για μειώσεις μισθών και συντάξεων, για το λοκ άουτ και τις ομαδικές 
απολύσεις . 
Δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε . 
Με χτεσινή συναπόφαση Κυβέρνησης – ΣΕΒ μετά από 33 χρόνια εγκρίθηκαν ομαδικές απολύσεις άνω 
του 5% . Συγκεκριμένα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, ενέκρινε τις 
απολύσεις 44 από τους 74 εργαζόμενους στη Χαλυβουργία Ελλάδος . 
Με την απόφαση αυτή ο Υπουργός Εργασίας κάνει πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες των 
εργαζομένων που πλέον γνωρίζουν ότι μέσω του ΑΣΕ μπορούν να χάσουν μέσα σε μια νύχτα σωρηδόν 
την εργασία τους . 
Η χθεσινοβραδυνή εξέλιξη αποτελεί την Κερκόπορτα για την επέκταση του φαινομένου των ομαδικών 
απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, με προσφυγή αυτών στο ΑΣΕ. 
Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση αυτής της ακραίας, αντεργατικής, απάνθρωπης 
και κοινωνικά εγκληματικής απόφασης . 
Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Κλάδου σε ενεργητική αλληλεγγύη και στήριξη των 
χαλυβουργών για το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρεπή διαβίωση . 

Πρέπει να ξεπεράσουμε το εγώ μας και να συνειδητοποιήσουμε την αξία της συλλογικότητας . Όλοι 
μαζί μπορούμε να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές . 

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ, Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΧΤΥΠΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ


ΠΗΓΗ:poedxb.gr

Ξεπερασε τα 106 δολάρια το πετρέλαιο που έκλεισε σε υψηλό 9 μηνών

Ξεπερασε τα 106 δολάρια το πετρέλαιο που έκλεισε σε υψηλό 9 μηνών
Πάνω από τα 106 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το αργό, στο υψηλότερο κλείσιμό του εδώ και 9 μήνες, καθώς οι αναταραχές στο Ιράκ αυξάνουν την ανησυχία για τις προμήθειες πετρελαίου της χώρας. Ένοπλοι πήραν υπό τον πλήρη έλεγχο τους την βόρεια πόλη του Kirkuk ενώ οδεύουν και προς την Baghdad.

Η χειρότερη απειλή για την αγορά πετρελαίου θα ήταν οι ένοπλοι να κινηθούν προς το νότο και τα κοιτάσματα πετρελαίου, ανέφερε ο James Williams, αναλυτής ενέργειας στο WTRG Economics.

"Όλη μαζί η παραγωγή του ιρακινού πετρελαίου φτάνει τα 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αν αυτή η παραγωγή διακοπεί μπορεί να δούμε αύξηση έως και 20 δολάρια στις τιμές του πετρελαίου", αναφέρει.

Το αργό παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,13 δολαρίων ή 2% στα 106,53 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τουρκοκύπριοι: Να ζητηθεί η συγκατάθεσή μας για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Τουρκοκύπριοι: Να ζητηθεί η συγκατάθεσή μας για το φυσικό αέριο της Κύπρου
Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ή με τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί εντός μερικών μηνών».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο κ. Οζερσάι, είπε ότι χρειάζεται ένας οδικός χάρτης για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος όμως θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού με τους Ελληνοκύπριους και όχι από τρίτους.  

Επίσης τάχθηκε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας «πάρε-δώσε» στις διαπραγματεύσεις, καθώς και της ενεργότερης εμπλοκής του ΟΗΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει τελειώσει η περίοδος της επίρριψης ευθυνών. «Αν θέλουμε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση, αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η τελευταία μας ευκαιρία» είπε.

Πρόσθεσε ότι η όποια διευθέτηση αναφορικά με το περιουσιακό δεν πρέπει να αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν εκ νέου τα σπίτια τους.  
Σε δηλώσεις του στο «Ανατολή» εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη έναρξης του «πάρε-δώσε», λέγοντας ότι η συζήτηση στο Κυπριακό έχει «εξαντληθεί».  

Δεν πρόκειται πλέον για πρόβλημα το οποίο θα λυθεί μόνο μέσα από το διάλογο, το σωστό είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία «πάρε-δώσε», ώστε να σμικρυνθεί το κενό που υφίσταται μεταξύ των δύο πλευρών, είπε.  

Ισχυρίστηκε ότι κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και εξέφρασε ανησυχία ότι αυτό θα οδηγήσει σε «χάσιμο χρόνου».

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Ποια είναι η αλήθεια για το χρέος και που το έφτασαν…

Ποια είναι η αλήθεια για το χρέος και που το έφτασαν…
«Ποια όμως είναι η αλήθεια για το χρέος και που το έφτασαν;; Δείτε την κατωτέρω την ανάλυση  και κρατηθείτε …. .Η παρούσα αξία του ανέρχεται σε 750 δις ευρώ ή περίπου 412% του ΑΕΠ»

Για το χρέος ακούτε και θα ακούτε πολλά.

Σήμερα η γνωστή κυρία Βούλτεψη, η των παραθύρων της τηλεόρασης που δε αφήνει θρασύτατα κανένα να μιλήσει, και συναγωνίζεται σε ναρκισσισμό το έτερο νέον υπουργό τον Βορίδη, δήλωσε αν άκουσα καλά, ότι όσον αφορά το χρέος, το ΔΝΤ ζει στον κόσμο του.

Αυτό λέγεται ότι είπε η σπουδαιότατη νέα υπουργός του σπουδαιότατου νεοταξικού εικονικού πρωθυπουργού Σαμαρά.

Ποια όμως είναι η αλήθεια για το χρέος και που το έφτασαν;;

Δείτε την κατωτέρω την ανάλυση του Καθηγητή Βαμβούκα και κρατηθείτε …. .

Ευριπίδης Μπίλλης

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (Δελτίο Δημοσίου Χρέους, Ιούνιος 2013), το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης (ή Κεντρικής Κυβέρνησης) τον Ιούνιο 2013 διαμορφώθηκε σε 321,4 δις ευρώ ή 176% του ΑΕΠ.

· Τον Αύγουστο του 2013, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε 329 δις ευρώ ή 181% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

· Αν στο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αθροιστούν,

· τα χρέη των ΔΕΚΟ ύψους 30 δις ευρώ,

· οι χορηγήσεις δανείων 20 δις ευρώ σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,

· οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους 8 δις ευρώ προς ιδιώτες

· και swaps αξίας 80 δις ευρώ που αφορούν κρατικό χρέος το οποίο έχει μεταφερθεί στο μέλλον και γι” αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο σημερινό χρέος,

· συνάγεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα σε 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

Τον Δεκέμβριο του 2013 το συνολικό δημόσιο χρέος θα προσεγγίζει τα 500 δις ευρώ.

Ωστόσο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι ακόμα πιο τραγική.

· Το χρέος του εγχώριου τραπεζικοπιστωτικού συστήματος εκτιμάται σε 230 δις ευρώ.

· Το χρέος αυτό συνιστά μέρος του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους της Ελλάδος

· και αν αθροιστεί στα 467 δις ευρώ, συνάγεται ότι το συνολικό εθνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 697 δις ευρώ ή 383% του ΑΕΠ.

· Ενδέχεται το συνολικό εθνικό χρέος να προσεγγίσει τον Δεκέμβριο του 2013 τα 750 δις ευρώ (ή τα 412% του ΑΕΠ).

Το χρέος των 750 δις ευρώ είναι γιγαντιαίο και σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και άρα είναι μη βιώσιμο.

Η δραματικότερη παρατήρηση, που αντανακλά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων μετά την μεταπολίτευση, είναι η ακόλουθη.

· Στην διεισδυτική τους εργασία οι καθηγητές Τσιραμπίδης Α. και Φιλιππίδης Α., «Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος:

· η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, λιγνίτες, κ.ά.), ανέρχεται σε 1.500 δις ευρώ.

Ας υποτεθεί ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών μας ορυκτών πρώτων υλών θα συντελεστεί σε χρονικό ορίζοντα 70 ετών.

· Υποθέτοντας ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού 4% για τα επόμενα 70 χρόνια,

· προκύπτει ότι η μελλοντική αξία των 750 δις ευρώ και σε ορίζοντα 70 ετών εκτιμάται σε 12.000 δις ευρώ.

· Δηλαδή, το ποσό των 12.000 δις ευρώ κατά το έτος 2083 και με μέσο επιτόκιο 4%, έχουν παρούσα αξία 750 δις ευρώ.

Άρα, το εξωφρενικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η μελλοντική αξία του σημερινού εθνικού χρέους, είναι 16 φορές υψηλότερη από το σύνολο του ορυκτού μας πλούτου.

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις είναι μελαγχολικές. Οι πολιτικοί, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, που χρεοκόπησαν το έθνος, φέρουν τεράστιες ευθύνες.

Η Ελλάδα συνιστά περίπτωση χώρας που την αφανίζει το υπερμέγεθες δημόσιο χρέος. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι υπέρμετρες και μετά το 2006 υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο γόρδιος δεσμός του δημοσίου χρέους μπορεί να επιλυθεί, αν την επόμενη εικοσαετία ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας είναι τουλάχιστον 5% και με την προϋπόθεση να κτυπηθούν στη ρίζα τους η κρατική διαφθορά και οι έκνομες παραοικονομικές δραστηριότητες.   Γιώργος Βάμβουκας.  Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

ΠΗΓΗ:hellasforce.com