Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ !...




Κοντά μια βδομάδα τώρα διαβάζω και τρίβω τα μάτια μου κι αναρωτιέμαι «βρε, μπας και κάνω λάθος;», «μπας και τόσα χρόνια ζούσα σ’ άλλη χώρα;». Επειδή εγώ ήξερα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πολιτικός που σφράγισε την πολιτική ζωή αυτού του τόπου, ερήμην της επιθυμίας του λαού.

Κλήθηκε από το παλάτι να αναλάβει πρωθυπουργός, τον Οκτώβρη του 1955. Τον κατάγγειλαν ολόκληρη η αντιπολίτευση αλλά και οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Στέφανος Στεφανόπουλος και Σπύρος Μαρκεζίνης. Δημιούργησε την ΕΡΕ κι έναν εκλογικό νόμο που μετέτρεψε το 47,38% των ψήφων της σε 165 βουλευτές, ενώ η Δημοκρατική Ένωση, με 48,15%, έμεινε στους 132. Στις επόμενες εκλογές, με νέο εκλογικό σύστημα, το ποσοστό ψήφων της ΕΡΕ έπεσε στο 41,16%, αλλά η δύναμή της στη Βουλή ανέβηκε στους 171 βουλευτές. Μετά, ήρθαν οι εκλογές της βίας και νοθείας (29 του Οκτώβρη του 1961) που του χάρισαν 176 βουλευτές.

  Ως την παραίτησή του το 1963 (μετά από εκείνο το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»), είχε καταφέρει να ισχυροποιήσει το αστυνομικό κράτος, στον κόρφο του οποίου ανδρώθηκαν παρακρατικοί («Καρφίτσες» κ.λπ.), επίσημοι κρατικοί τραμπούκοι (ΤΕΑ κ.λπ.) αλλά και κομματικοί (ΕΚΟΦ κ.λπ.), να καταστρέψει την Αθήνα και να επιτρέψει να φύγουν στην ξενιτιά ή να συρρεύσουν στα αστικά κέντρα εκατομμύρια απελπισμένων Ελλήνων. Με τα μυστικά κονδύλια να τροφοδοτούν κονδυλοφόρους και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων να καθορίζουν, ποιος θα βρει δουλειά και ποιος όχι. Και με τον χαφιεδισμό, επίσημη πολιτική του κράτους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το σκίτσο της ημέρας


Σκίτσο Ημέρας 
ΠΗΓΗ:ramnousia.com

Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας κατόπιν εργοδοτικής πίεσης


Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας κατόπιν εργοδοτικής πίεσης

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε εργαζόμενη από τη Βόρεια Ελλάδα

Εργατικό ατύχημα αποτελεί η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα πίεσης του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, ο οποίος επιδίκασε σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη. 

Παράλληλα, κρίθηκε από την Δικαιοσύνη ότι η καταγγελία της σύμβασης που ακολούθησε έγινε από λόγους εμπάθειας και εκδίκησης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη και καταχρηστική. 

Η υπόθεση αφορά 50χρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία προσελήφθη το 1993 στο τμήμα παραγωγής και εν συνεχεία απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις μέσα στην ίδια επιχείρηση. Τον Απρίλιο του 2008 της ζητήθηκε πιεστικά να αναλάβει, εκτός των άλλων καθηκόντων της, και τον καθαρισμό γραφείων του ομίλου στον οποίο εργαζόταν. Εκείνη αρνήθηκε και ο διευθυντής της την έβρισε και την απείλησε με απόλυση. Τότε η γυναίκα πήγε στην κουζίνα του γραφείου και με μαχαίρι επιχείρησε να κόψει τις φλέβες της. 

Μετά από δίμηνη αναρρωτική άδεια, επέστρεψε στην εργασία της αλλά απολύθηκε μετά από τρεις μήνες. 
ΠΗΓΗ:.newsbeast.gr

Κύπρος: Σε οξείς τόνους η απάντηση Γ. Ομήρου στον Β. Σόιμπλε




Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι το μήνυμα είναι ένα: «είτε θα υπάρξει αλληλεγγύη για να υπάρξει κοινωνική και πολιτική συνοχή, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση και σε διάλυση».

Σε οξείς τόνους απάντησε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί «ξεπλύματος χρήματος» στην Κύπρο.

Όπως είπε, «χώρες του ευρωπαϊκού βορρά χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να ταπεινώσουν τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής υποδούλωσης και νεοαποικισμού σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Ο κ. Σόιμπλε, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, όφειλε να γνωρίζει ότι κατ’ επανάληψη έχουν διενεργηθεί έρευνες και έχουν ετοιμασθεί εκθέσεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε καμιά υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ότι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Συνεπώς, πρόσθεσε, οι δηλώσεις Σόιμπλε είναι φανερό ότι αποσκοπούν στο να εντείνουν απροσχημάτιστους εκβιασμούς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το μήνυμα είναι ένα: «είτε θα υπάρξει αλληλεγγύη για να υπάρξει κοινωνική και πολιτική συνοχή, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση και σε διάλυση». 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΠΑΜΕ: Ανοιχτή επιστολή ενόψει του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ




Ανοιχτή επιστολή απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους η ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενόψει του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που θα γίνει στις 21-24 του Μάρτη στην Αλεξανδρούπολη, μέσα σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης, που συνοδεύεται με παρατεταμένη και άγρια αντεργατική επίθεση στο σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Όπως σημειώνει, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σήμερα, «μπροστά στην ανάγκη να παραμείνει ισχυρός, να συνεχίζει να παίζει ρόλο στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, προσπαθεί με όλα τα μέσα να διατηρήσει τις...
δυνάμεις του. Στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ τα κρούσματα νοθείας και αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών δε θα λείπουν, με ευθύνη των παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, παρ' όλες τις προσπάθειες που η ΔΑΣ έκανε να περιορίσει όσο ήταν δυνατόν αυτή τη γάγγραινα του Συνδικαλιστικού Κινήματος».
Ολόκληρη η ανακοίνωση

Έρευνα από την Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρισμού της Γερμανίας




Οι αρχές κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν μια εις βάθος έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο η Γερμανία διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό μέσω της εξαίρεσης μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από την υποχρέωση να καταβάλουν τα τέλη δικτύου.

Παράλληλα, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί το γεγονός αυτό, τότε θα πρέπει να κριθεί κατά πόσο επηρεάζεται ο ανταγωνισμός σε κοινοτικό επίπεδο, ενώ η Γερμανία θα έχει την ευκαιρία να δικαιολογήσει την πρακτική της κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι με βάση το γερμανικό νόμο, από το 2011 οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρισμού εξαιρούνται από την καταβολή τελών δικτύου για ένα περιθώριο που φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά εξοικονομούνται μέσω ενός ειδικού τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών.

Η Κομισιόν σχολίασε επί του θέματος ότι «η πρώτη μας άποψη είναι πως το τέλος συνιστά κρατικό πόρο και η εξαίρεση προσδίδει επιλεκτικό πλεονέκτημα.

 ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η Ινδία αναγκάζεται να σταματήσει την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου




Τα ινδικά διυλιστήρια θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγορά ιρανικού πετρελαίου, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν τη διαδικασία μεταφοράς του πετρελαίου.

Αυτό ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ινδία διυλιστήριο, Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd (MRPL).

Σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της MRPL δήλωσε: «Και τι επιλογές έχουμε; Οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να καλύψουν τους κινδύνους – είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις».

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, που ασχολούνται με τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, φοβούνται ότι θα μπουν στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για συνεργασία με το Ιράν.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ιδού τι εμποδίζει την έρευνα για πετρέλαιο

xartis_koitasmata

Αμέτρητα είναι τα εμπόδια που υπάρχουν στην προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που κρύβονται ως θησαυρός στο ελληνικό υπέδαφος. Τα απαριθμεί ένα – ένα ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), δρ Βασίλης Καρκούλιας, ο οποίος δεν προτείνει τίποτα περισσότερο από αυτό που επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία: την άμεση εκτέλεση διαγωνισμών παραχωρήσεων, στην περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρεία. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας για τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών και τι προτάσεις κάνατε στο ΥΠΕΚΑ για αλλαγή ή βελτίωση;
  Στο καταστατικό μας, κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει τις υπηρεσίες μας, την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας και ενόψει των διαφαινομένων εργασιών στην κάλυψη των αναγκών του υπουργείου. Έχουμε στείλει σειρά επιστολών, με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν σε όλα τα θέματα για το upstream (έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων). 
 Προσπαθήσαμε σε ελάχιστες συναντήσεις, αλλά και σε forum που οργάνωσε το ΥΠΕΚΑ να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Δυστυχώς, για κάποιους λόγους, η συνεργασία αυτή που περιμέναμε δεν συνεχίστηκε. Τις αιτίες δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε, όμως, είμαστε πάντα στη διάθεση του ΥΠΕΚΑ και βέβαια και εταιρειών για την προώθηση των συνεργασιών στην Ελλάδα. Οι γνώσεις μας και οι εμπειρίες μας μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αποφέρουν. Οι βασικοί στόχοι του Ινστιτούτου, όπως αναφέρονται στο καταστατικό του, είναι οι εξής: 1. Η ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο 
. 2. Η ανάπτυξη και η διερεύνηση της αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου (ΦΑ) και διοξειδίου του άνθρακος (CO2). 
 3. Η ανάπτυξη και η διάδοση στη χώρα της επιστημονικής γνώσης της σχετικής με τα αναφερθέντα αντικείμενα. 
 4. Η συμβολή στην ενημέρωση και υποστήριξη των κρατικών – ιδιωτικών φορέων και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολούνται με θέματα ανάλογα αυτών του Ινστιτούτου, εφόσον αυτό ζητηθεί. 
 5. Η συμβολή με κάθε μέσο στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας από δραστηριότητες που σχετίζονται με τους σκοπούς του Ινστιτούτου, ιδιαίτερα από εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
  6. Η δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων με στοιχεία, απόψεις, μελέτες και εν γένει πληροφορίες, που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες της έρευνας και παραγωγής Υ/Α, όπως επίσης και της αποθήκευσης φυσικού αερίου και CO2 
. Τι προτείνετε για τη συνέχιση και την επιτάχυνση των ερευνών ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα γρήγορα και επ’ ωφελεία της Ελλάδας; Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένα πετρελαϊκό δυναμικό και δυνατότητες ανακάλυψης και παραγωγής υδρογονανθράκων, αρκεί να......
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙ ΑΥΤΌ; Δηλώσεις-σοκ του Ζ.Κ.Γιουνκέρ: "Η γερμανική επίθεση προκάλεσε βαθιές πληγές στην Ελλάδα"




Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωζώνης (μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο) ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου  Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ,και εκ των πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος δηλώνει ότι «Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι από την γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα όταν εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές», τότε τι χρεία άλλων μαρτύρων υπάρχει για να καταδειχθεί ότι η Γερμανία άσκησε τιμωρητική πολιτική βασανισμού των πολιτών της χώρας και υπονόμευσης του μέλλοντός της;

Αλλά το κυριότερο, ποιας άλλης μαρτυρίας χρειαζόμαστε ότι οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίας από το 2010 μέχρι σήμερα επέτρεψαν να ασελγήσουν επάνω στο σώμα της Ελλάδας οι Γερμανοί για δεύτερη φορά μέσα σε 70 χρόνια;

"Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την Καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή.

Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά.

Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός», επισημαίνει ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ.

Πρακτικά, ο μοναδικός κορυφαίος αξιωματούχος της τρόικα που είχε στηρίξει στο μέτρο του δυνατού την ελληνική προσπάθεια περιγράφει την δημιουργία ενός μεγάλου αντιγερμανικού μετώπου στην Ευρώπη, ως απόρροια της γερμανικής πολιτικής που έχει οδηγήσει τη νότια Ευρώπη σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, αλλά το ερώτημα για την ελληνική πολιτική ελίτ και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις από το 2010 και δέχθηκαν αυτή την σαδιστική τακτική της Γερμανίας, είναι αμείλικτα.

Το ίδιο αμείλικτη θα είναι και η Ιστορία όχι μόνο για τα κόμματα, αλλά και για τους πολιτικούς που δέχθηκαν να υποστεί η Ελλάδα "βαθιές πληγές από την Γερμανία", όπως μαρτυρά ο ίδιος ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γκαμπόν: Απεργία διαρκείας των εργαζομένων στα πετρέλαια




Το συνδικάτο των εργαζομένων στα πετρέλαια της Γκαμπόν ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, απαιτώντας την εφαρμογή μια συμφωνίας που υπεγράφη το 2010 από την κυβέρνηση και αφορά στις συνθήκες εργασίας.

«Ξεκινήσαμε από το Σάββατο απεργία διαρκείας» δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού φορέα ONEP, Χανς Λάντρι Ιβάλα. «Έχουμε καλέσει όλα τα μέλη μας να παρακολουθούν την απεργία».

Η ONEP απαιτεί την εφαρμογή μιας συμφωνίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων στα πετρέλαια, εξασφαλίζοντας πιο ευνοϊκούς όρους εργασίας.

Ο Ιβάλα δήλωσε ότι η απεργία έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στη λειτουργία του 90 τοις εκατό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Γκαμπόν, κάτι που όμως δεν έχει μέχρι στιγμής επαληθευτεί.

Η χώρα της κεντρικής Αφρικής, με πληθυσμό περίπου 1.5 εκατομμύριο, παράγει τουλάχιστον 240.000 βαρέλια αργό πετρέλαιο την ημέρα, ένας τομέας που κυριαρχείται από τη γαλλική Total και την ολλανδο-βρετανική Royal Dutch Shell.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο συνεισφέρουν περίπου στο 60 τοις εκατό του κρατικού προϋπολογισμού της Γκαμπόν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Προσοχή στις παγίδες των έξτρα φόρων!



Παγίδα» έξτρα φόρων κρύβει η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων που ισχύει για πρώτη φορά με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», οι φορολογούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012: Τόκους από καταθέσεις, κέρδη από μετοχές ή μερίσματα, κέρδη από ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακόμη και επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων πρέπει να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2012.

Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Η υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων και μερισμάτων, καθιερώθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Στο άρθρο 8 ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση στη δήλωση αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος».

Η διάταξη αυτή, έχει ισχύ από τη χρήση του 2012 και αφορά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για την προσαύξηση του εισοδήματος επί του οποίου οφείλεται έκτακτη εισφορά. Σε καμία περίπτωση τα εισοδήματα αυτά δεν θα μετρήσουν κατά τον υπολογισμό του φόρου με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με βάση τη φορολογική κλίμακα. Θα υπολογιστούν μόνο για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% (επί ολόκληρου του ποσού) για συνολικό καθαρό εισόδημα 20.001 έως και 50.000 ευρώ, 3% για εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ και με συντελεστή 4% για συνολικό εισόδημα από 100.001 ευρώ και πάνω. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΟΠΛΟ Η Κύπρος προχωρά σε άμεση τιτλοποίηση των κοιτασμάτων λόγω αδιεξόδου με τρόικα




Σε άμεση διαδικασία τιτλοποίησης των κοιτασμάτων οδεύει η Κύπρος προκειμένου να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά τις διαδικασίες με την τρόικα, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ρυθμίσεις που θα βυθίσουν την Κύπρο σε μία κατάσταση ανάλογη με της Ελλάδας.

Κατ'αυτό τον τρόπο η Λευκωσία φαίνεται ότι προχωρά στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση των κοιτασμάτων μέσα στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα.

Όπως έχει ήδη σημειώσει το defencenet.gr, χρειάζονται τρεις γεωτρήσεις για να προσδιοριστεί το εύρος ενός κοιτάσματος και να καταστεί δυνατή η τιτλοποίησή του δηλαδή η έκδοση ομολόγων με αντικείμενο το περιουσιακό στοιχείο του κράτους.

Φυσικά η γεώτρηση θα γίνει από την εταιρεία Noble,

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης. Βέβαια επίσημα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τιτλοποίηση για να περιληφθούν τα έσοδα από τα κοιτάσματα στο ισοζύγιο της συμφωνίας για το Μνημόνιο. Όλα αυτά δείχνουν πάντως, ότι η συμφωνία είναι ακόμα μακριά...

Ο υπουργός είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση και πιστοποιηθούν τα κοιτάσματα «μπορεί να ανακηρυχθούν εμπορεύσιμα και θα έχουν μια συγκεκριμένη αξία».

Και αυτή είναι η πιο σωστή τακτική τουλάχιστον σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, ενώ ακόμα και αν ναυαγήσει η διαπραγμάτευση η δημοκρατία θα μπορέσει να σταθεί οικονομικά. Δεν αποκλείεται, πάντως και κάποιοι κύκοι της τρόικα να έχουν ρίξει την ιδέα της τιτλοποίησης, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αφού η τρόικα έχει κάθε συμφέρον τα κοιτάσματα να διατηρηθούν ως έχουν και να αναλάβει σταδιακά τον έλεγχο της χώρας όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, άρα και τον έλεγχο των κοιτασμάτων.


Ο υπουργός, ο οποίος σχολίαζε την άρνηση της τρόικας να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το φυσικό αέριο, είπε ότι «ακριβώς είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση», κάτι που δείχνει ότι "δεν τα βρίσκουν" Κύπρος και τρόικα σε κρίσιμα ζητήματα. Και η Κύπρος θέλει να ρίξει πλέον το δυνατό της "χαρτί".

Σε ερώτηση μέχρι πότε είναι υποχρεωμένη η Noble να προβεί στην επιβεβαιωτική γεώτρηση με βάση και το συμβόλαιο της, ο υπουργός είπε ότι το συμβόλαιο λέει μέχρι τον Οκτώβριο, όμως, "θα τους συναντήσουμε την ερχόμενη βδομάδα και θα δούμε ακριβώς ποια είναι τα πλάνα τους και πως μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα"...

Κληθείς να πει κατά πόσο το θέμα πρόσθετων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 θα είναι στα θέματα συζήτησης με τη Noble, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.

Άποψή μας είναι ότι η τρίτη γεώτρηση και η εναρξης τιτλοποίησης των κοιτασμάτων έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό.

Τα ίδια φυσικά, ισχύουν και για την Ελλάδα: Η διαδικασία των τριών επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα πρέπει να είναι όσο συντομότερη γίνεται. Έρευνες, γεωτρήσεις και επιβεβαιωτικές, γεωτρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να διασωθεί μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Με την προϋπόθεση, πάντα, ότι το κλειδί των κοιτασμάτων θα το κρατά η Ελλάδα και όχι η τρόικα...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οπως τα Μερσεντες!!!

43166
 ΠΗΓΗ:asimonis.wordpress.com/

Περί το 40% των ΔΕΚΟ αρνείται να εφαρμόσει τις περικοπές στους μισθούς



Ακόμη και σήμερα, μεγάλο μέρος των ΔΕΚΟ –περίπου το 40%- δεν έχει εφαρμόσει τις περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων, που συνεπάγεται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, επιδιώκοντας την εξεύρεση νομικού «παραθύρου» που θα τις εξαιρέσει από το νέο καθεστώς, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν ανησυχεί το νομικό επιτελείο, καθώς πρόκειται κυρίως για μικρές δημόσιες επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα δηλαδή για οργανισμούς με λίγο προσωπικό που δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ενιαίου μισθολογίου.

Κατά κάποιες εκτιμήσεις στους οργανισμούς που δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο απασχολείται περίπου το 10% με 20% του προσωπικού των ΔΕΚΟ συνολικά. 
ΠΗΓΗ:.zougla.gr

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για 400.000 ανέργους




Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης γα την ανεργία με θέσπιση "ειδικού μισθού 470 ευρώ" μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας, προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας τα στελέχη της Τρόικας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του "Τύπου της Κυριακής".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση κατατέθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαν τα τεχνικά στελέχη της Τρόικα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ενώ ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες
Το πιο ενδιαφέρον σημείο στην πρόταση της Τρόικα είναι, ότι προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές εισφορές - θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή να είναι 20% κάτω από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.
Στόχος είναι να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι, σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των Δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Το 2013 θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έτος κορύφωσης της ανεργίας και απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και άμεσης απόδοσης, όπως σημειώνουν στην εφημερίδα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Σε πρώτη προτεραιότητα για έξοδο από τον εφιάλτη της ανεργίας έχουν:
1) Οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, οι οποίες δεν διαθέτουν άλλους εισοδηματικούς πόρους
2) Νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας
3) Μακροχρόνια άνεργοι με παρωχημένες ειδικότητες και
4) Γυναίκες, που μένουν εκτός αγοράς εργασίας. 
ΠΗΓΗ:news247.gr/