Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

ΔΑΝΕΙΑ
Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα.


Πατήστε ΕΔΩ για να το διαβάσετε


ΠΗΓΗ:olympia.gr

"29 κατασκευαστές πλυντηρίων" βγάζουν το καπέλο σε ΝΔ-Πασοκ. Αυτοί κάτι περισσότερο ξέρουν ...


Στον 5ο άθλο ο Ευρυσθέας αναθέτει στον Ηρακλή να καθαρίσει την "κόπρο του Αυγεία", βασιλιά της Ήλιδας. Πάνω από 3000 βόδια είχαν παράγει τεράστιες ποσότητες κοπριάς, που δεν είχε καθαριστεί για πάνω από 30 χρόνια και η μπόχα έπνιγε την περιοχή. Ο ημίθεος έκανε εκτροπή του Αλφειού και του Πηνειού και το νερό παρέσυρε τα πάντα, δίνοντας ανάσα στους κατοίκους.

Θυμηθήκαμε τον Ηρακλή επειδή και τη σύγχρονη Ελλάδα την έχει πνίξει η μπόχα των σκανδάλων των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων, που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης. Στις 30/10 είχαμε ...
Πανδικαστική Συγκέντρωση & Συνέντευξη Τύπου των Δικαστικών Ενώσεων κι απολαύστε στο βιντεάκι των 70 δευτερολέπτων όσα είπε η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

"Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από πάρα πολύ κόπο και με μηδαμινά τεχνικά μέσα, κατέληξε σε ένα πόρισμα, σε σχέση με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που διοργάνωσε η χώρα μας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Και κατέληξε σ' ένα πόρισμα, το οποίο εντόπιζε ελλείμματα κατά υπολόγων που είχαν αναλάβει τη διαχείριση του νομικού φορέα του Πρωταθλήματος. Με κατάπληξη, πικρία και απογοήτευση, στις 7 Οκτωβρίου του 2014 ψηφίστηκε τροπολογία βουλευτική, με την οποία νομιμοποιήθηκαν αυτές οι δαπάνες. Και ενώ, να επισημάνω, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης των ελλειμμάτων από τους ελλειμματίες υπόλογους" αποκάλυψε η κ. Κωνσταντάρα. 

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου έγινε το 1997 και το πόρισμα βγήκε το 2013, 16 χρόνια μετά, οπότε το Ελεγκτικό Συνέδριο ακόμα ψάχνει τα ελλείμματα. Αλλά επειδή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν υπόκειται σε παραγραφή, έστω και τώρα, τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εντοπίσει ελλείμματα και ψάχνει να ζητήσει τα λεφτά απ' τους υπόλογους, έρχεται το "πλυντήριο" της Βουλής να ξεπλύνει κάθε αμαρτία. Αυτοί που εισηγήθηκαν κι αυτοί που ψήφισαν τη συγκεκριμένη τροπολογία -και όλες τις παρόμοιες- δεν είναι αναμφίβολα συνεργοί σε εγκληματική πράξη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου; Μπα, η μόνη εγκληματική οργάνωση που μπήκε ποτέ στο Κοινοβούλιο είναι η Χρυσή Αυγή, μας το λένε κάθε βράδυ τα κανάλια της διαπλοκής. Κι αν βγει και κανένα βιντεάκι που να αποκαλύπτει συνεργασία ΝΔ-Χρυσής Αυγής, ο "αρμόδιος λειτουργός της δικαιοσύνης" φροντίζει να μη βγει κανένα άλλο βιντέακι, απλώνοντας πέπλο προστασίας και σιωπής.

Αν το 2014 ακόμα ψάχνουμε λεφτά που εξαφανίστηκαν το 1997, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι περί το 2022-25 ακόμα θα ψάχνουμε το πάρτυ της Ολυμπιάδας 2004. Περί το 2050 ίσως δούμε κάτι για τις λίστες Λαγκάρντ-Λιχτενστάιν-Λουξεμβούργου, περί το 2100 ίσως δούμε τη δίκη για το σκάνδαλο της Proton Bank και περί το 2200 ίσως δημοσιευτεί το πόρισμα για τα οικονομικά των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, έτσι δεν λένε;

Δεν μας είπε βέβαια κάτι νέο η κα Κωνσταντάρα, καθώς, όπως είχαμε κοινοποιήσει από τη σελίδα μας στο Facebook στις 21 Ιουλίου, με διάταξη που έφερε ο Υπ. Δικαιοσύνης στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, απαλλάσσονταν όσοι βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, εκδότες κ.λ.π. έχουν κατηγορηθεί για παράνομο πλουτισμό, με βάση το νόμο για το πόθεν έσχες! Όπως είχε αποκαλύψει το directnews.gr, κατά την ψήφιση του περίφημου νόμου 4524/2014 με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 7 Απριλίου, στη σελίδα 82 του νόμου, με επικεφαλίδα «ΙΕ20: ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και στο εδάφιο 10 περιέχονταν οι εξής εννέα λέξεις "Τα άρθρα 4 και 5 του ν.3213/2003 (Α΄ 309) καταργούνται"!!! Έτσι απλά, μη τυχόν και πάρει κανείς είδηση τι ψηφίζουν νυχτιάτικα τα κόμματα της ηθικής χρεοκοπίας.

Εντελώς συμπτωματικά, τυχαία και πάντα αθώα, στον ίδιο νόμο είχε συμπεριληφθεί και η περιβόητη διάταξη του Υπ. Δικαιοσύνης (τροποποίηση άρθρου 263α περ.δ΄ παρ1 του Ποινικού Κώδικα), με την οποία παραγράφηκαν τα αδικήματα καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Μετά τη δημόσια κατακραυγή ο Αθανασίου αναγκάστηκε να την καταργήσει, ισχυριζόμενος πως "εκ παραδρομής" είχε συμπεριληφθεί στο νόμο. Δεν έχει καμιά σημασία για τον Αθανασίου αν επώνυμοι κατηγορούμενοι κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγούν από τα κακουργήματα διαφθοράς για τα οποία διώκονταν. Κατόπιν αυτού τον Ιούλιο κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, η υπόθεση ανατέθηκε για έρευνα και προς το παρόν δεν έχουμε μάθει το αποτέλεσμα.

Στην υπόθεση της ανάθεσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης είχαμε μια εξαρχής διάτρητη διαδικασία, κατά την οποία αποκλείστηκαν με μηδενική βαθμολογία οι μεγαλύτερες ελληνικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις, μέχρι να δούμε το θαύμα, "οι έσχατοι να έσονται πρώτοι". Η ελληνική δικαιοσύνη φυσικά ούτε εδώ βρήκε μέχρι τώρα κάτι το μεμπτό.

Το 2013, πάλι με "τροπολογία της νύχτας", αθώωσαν προκαταβολικά τις διοικήσεις των τραπεζών που ενέκριναν δάνεια στα κόμματα. Δάνεια που διαχειρίστηκαν με εξαιρετική αδιαφάνεια και μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατέληξαν στο δημόσιο χρέος, που φόρτωσαν στις πλάτες μας.

Οι εξεταστικές επιτροπές και οι διαδικασίες των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων ήταν που παρέδωσαν πάλλευκους στην κοινωνία όσους εμπλέκονταν στα σκάνδαλα της Ζήμενς, των υποβρυχίων, των εξοπλιστικών. 

Στην υπόθεση της πώλησης του Ελληνικού απ' το ΤΑΙΠΕΔ, είδαμε πρόσφατα το ΤΕΕ να εγκαλεί για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με προκλητικά χαμηλό τίμημα. Να περιμένουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα βρει κάτι το μεμπτό; Δεν το νομίζουμε

Πρόσφατα στη Βουλή πρώην βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι "με την τροπολογία 1251/67 έγινε αμνήστευση και διαγραφή προστίμων επώνυμων μεγαλοπρομηθευτών, μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου και πάσης λογής απατεώνων με τιμολόγια μαϊμού" και απάντηση δεν πήρε από κανέναν. Να περιμένουμε κάποια απάντηση από πλευρά ελληνικής δικαιοσύνης; Δεν το ελπίζουμε. 

Στην Ιταλία η πολιτική μπλέχτηκε με τη Μαφία και χρειάστηκε να βρεθεί το 1992 μια ομάδα δικαστικών με επικεφαλής τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο για να ξηλώσει τη σαπίλα και να διαλύσει τα παλιά κόμματα. Μπορεί να λέμε συχνά τη φράση "ούνα φάτσα, ούνα ράτσα", αλλά, δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε ένας Ντι Πιέτρο θα ήταν λίγος, πολύ λίγος για την Ελλάδα. Οι Ιταλοί έδιωξαν τον Κράξι και τον Αντρεότι, κατέληξαν με το Μπερλουσκόνι κι ακόμα ταλαιπωρούνται. Εμείς χρειαζόμαστε πλέον να αναβιώσουμε το δικό μας ημίθεο, τον Ηρακλή, για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία και να μετατρέψει ένα διεφθαρμένο καθεστώς σε δημοκρατία που να σέβεται τους πολίτες. Δύσκολο. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Βουτιά 2,2% για το αργό


Κάτω από τα 79 δολάριο έκλεισε σήμερα το αργό καθώς η ενίσχυση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου εν μέσω της εύθραυστης παγκόσμιας ανάκαμψης αναζωπύρωσαν τις πιέσεις στην αγορά. 

Ειδικότερα, το αργό παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,76 δολ. ή 2,2% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 78,78 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2012.

Το αργό τύπου Brent έχασε 1,08 δολ. ή 1,3% στα 84,78 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Τις πιέσεις ενέτεινε και η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές για το πετρέλαιο που πουλά στις ΗΠΑ, κάτι που υποδεικνύει ότι η χώρα προσπαθεί να ανταγωνιστεί το σχιστολιθικό πετρέλαιο. 

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές σε άλλες περιοχές, όπως στην Ασία, μετά τις διαδοχικές μειώσεις των προηγούμενων μηνών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

Οι τιμές της Σαουδικής Αραβίας για τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι το βασίλειο προσπαθεί να κρατήσει τα μερίδια του στην αμερικανική αγορά, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές. 

Οι τιμές έχουν κατρακυλήσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω εκτιμήσεων ότι στην αγορά διαμορφώνονται συνθήκες υπερπροσφοράς καθώς η αδύναμη ανάκαμψη δεν μπορεί να απορροφήσει την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ.


ΠHΓΗ.capital.gr

Πώς προωθούν οι τράπεζες το …πετρέλαιο θέρμανσης –Αναλυτικός οδηγός

Πώς προωθούν οι τράπεζες το …πετρέλαιο θέρμανσης –Αναλυτικός οδηγός
Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του και οι τράπεζες προσφέρουν άτοκες δόσεις για να γεμίσουν οι καυστήρες με πετρέλαιο θέρμανσης, ή για την αγορά φυσικού αερίου αλλά και για στερεά βιοκαύσιμα. Οι άτοκες δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 9 –ανάλογα με το ύψος της παραγγελίας-, ενώ οι τράπεζες προχωρούν και σε επιστροφή μετρητών. To πρόγραμμα ισχύει μέχρι τέλος Απριλίου του 2015
Συγκεκριμένα:
Η Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρει μέχρι 6 άτοκες δόσεις σε όσους προμηθευτούν καύσιμα και πληρώσουν με πιστωτική κάρτα. Ειδικότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης και για ποσά από 350 έως 499,99 ευρώ, ο καταναλωτής μπορεί να αποπληρώσει το ποσό μέχρι σε 3 άτοκες δόσεις, ενώ για παραγγελίες πάνω από 500 ευρώ έχει τη δυνατότητα 6 άτοκων δόσεων.
Αν προχωρήσει στην αγορά φυσικού αερίου η πληρωμή γίνεται σε 6 άτοκες δόσεις.
Επίσης όσοι έχουν υιοθετήσει εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως είναι τα στερεά βιοκαύσιμα (πέλετ) και για ποσά άνω των 300 ευρώ έχει τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι σε η πληρωμή μπορεί να γίνει σε 6 άτοκες δόσεις. 
Το πρόγραμμα ισχύει για συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν έως και 30/04/15.  
Η Alpha Bank προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και να πληρώσουν μέχρι σε 6 άτοκες δόσεις και παράλληλα τους ανταμείβει με πόντους Bonus που μπορούν να μετατραπούν σε επιπλέον έκπτωση. Συγκεκριμένα οι πελάτες της Alpha Bank ανταμείβονται με 4 πόντους για κάθε 1 ευρώ συναλλαγών στην BP. Εν συνεχεία μπορούν να εξαργυρώσουν τους σε επόμενες αγορές τους, σε όλο το δίκτυο των συνεργαζόμενων με την τράπεζα επιχειρήσεων.
Η Εθνική Τράπεζα επιστρέφει μέχρι το 2% της αξίας της αγοράς αλλά και άτοκες δόσεις σε όσους αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης μέσω πιστωτικών καρτών. Στην περίπτωση των πρατηρίων της Shell η τράπεζα προσφέρει 2% άμεση επιστροφή μετρητών και 1% για αγορές σε επόμενη συναλλαγή. Η δυνατότητα αυτή αφορά επιλεγμένα πρατήρια και για συναλλαγές έως 2.000 ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εξόφλησης σε 4 άτοκες δόσεις για ποσά άνω των 300ευρώ. 
Αντίστοιχα στα πρατήρια της ΕΚΟ υπάρχει 2% άμεση επιστροφή μετρητών και 1% για αγορές σε επόμενη συναλλαγή. Και σε αυτή την περίπτωση, η προσφορά αφορά επιλεγμένα πρατήρια και συναλλαγές έως 2.000 ευρώ. 
 Η Eurobank προσφέρει πληρωμή μέχρι 9 άτοκες δόσεις και επιστροφή χρημάτων έως 5% σε όσους προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης από επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ. Ειδικότερα οι 9 άτοκες δόσεις ισχύουν για συναλλαγές από 300 έως 3.000 ευρώ που θα πραγματοποιηθούν με οποιαδήποτε κάρτα της τράπεζας έως τις 30 Απριλίου 2015. Επιπλέον, ειδικά για τις κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Επιστροφή προσφέρεται επιστροφή μετρητών της τάξης του 5% για συναλλαγές από 300 έως 3.000 ευρώ, για παραδόσεις έως και τις 29 Νοεμβρίου 2014. Εν συνεχεία, από 1ηΔεκεμβρίου , το ποσοστό της επιστροφής διαμορφώνεται σε 3% και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επόμενες αγορές σε οποιαδήποτε από τις 5.500 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Επιστροφή.

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Τρόικα σε κυβέρνηση: "Κανένας σε σύνταξη πρίν τα 62 χρόνια αλλιώς... δεν υπάρχει διαπραγμάτευση"


Όσοι πλησιάζετε να πάρετε σύνταξη ξεχάστε το. Η τρόικα ζητάει από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση επιστροφής της και συνέχιση της διαπραγμάτευσης να ανοίξει το ασφαλιστικό ζήτημα και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας ιδίως για τις πρόωρες συντάξεις.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση γραπτή πρόσκληση και συναίνεση για άνοιγμα των συζητήσεων για το ασφαλιστικό σύστημα και άμεση νομοθέτηση (εντός του 2014 ώστε να ισχύσουν από 1-1-2015) της κατάργησης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, σε κίνδυνο βρίσκεται και η 15ετία ως κατώτατο όριο εξόδου, με την Τρόικα να απαιτεί όλοι εργαζόμενοι να βγαίνουν σε σύνταξη αφού κλείσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους, ενώ μεγάλοι χαμένοι των φερόμενων αλλαγών θα είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, μητέρες και εργαζόμενοι σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Ουσιαστικά, οι τροϊκανοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιμένουν οι αλλαγές να γίνουν μέσα στο 2014 και να ξεκινήσει η ισχύς του από την 1η Ιανουαρίου του 2015, έτσι ώστε να χάσουν το δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Παράλληλα οι τροϊκανοί θα ζητήσουν να αυξηθούν τα κατώτατα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση από τα 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) σε 20 έτη (6.000 ημέρες ασφάλισης.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ: Μειώνει την τιμή-στόχο στα 7 ευρώ από 8,5 η Alpha Finance


Νέο, χαμηλότερο στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 7 από 8,25 ευρώ δίνει η Alpha Finance, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση outperform, καθώς η συνολική απόδοση του τίτλου διαμορφώνεται στο 70%. 

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η μείωση στην τιμή-στόχο σχετίζεται με τις υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και μειωμένες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας (στο 0,35 ευρώ ανά μετοχή για το 2015 και στο 0,41 ευρώ για το 2016, με μείωση 5-12% σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις).

Αναφορικά με τα αποτελέσματα τριμήνου, η Alpha περιμένει βελτιωμένη λειτουργική απόδοση.


ΠΗΓΗ:bankwars.gr

Δύο "απειλές" για τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων


Αντιμέτωπη με δύο σοβαρές προκλήσεις είναι η χώρα μας στην προσπάθειά της να αναπτύξει την αγορά υδρογονανθράκων και να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια που θα βοηθήσουν στις έρευνες. 

Η πρώτη αφορά στο ευρύτερο κλίμα έντασης που καλλιεργείται με ευθύνη της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι πληροφορίες μάλιστα ότι οι Τούρκοι έχουν απευθυνθεί στη Ρουμανία προκειμένου να χτίσουν πλατφόρμα που θα πραγματοποιήσει δικές τους γεωτρήσεις σε περιοχές και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι ενδεικτικές των προθέσεων των γειτόνων. Διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η στόχευση της Τουρκίας είναι διπλή και δεν περιορίζεται απλά στην Κύπρο: αφενός μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12, πλέον επιχειρούν να εκφοβίσουν τους πετρελαϊκούς εταίρους της Κύπρου, ενόψει και των νέων γεωτρήσεων. Αφετέρου, εγγράφουν διεκδικήσεις που εμπίπτουν και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αφού οι χάρτες που έχουν διαρρεύσει ουσιαστικά έχουν χαραχτεί με την αυθαίρετη υπόθεση ότι νησιά όπως το Καστελόριζο και η Κάσος δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής γεωπολιτικής της ενέργειας στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης, μιλώντας στο συνέδριο Capital & Vision.

Πάντως κάποιες πληροφορίες που ήθελαν δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες του Αζερμπαϊτζάν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για εξαγορά από την Άγκυρα, δεν επιβεβαιώνονται αφού οι συγκεκριμένες εξέδρες –που σημειωτέον δεν χρησιμοποιούνται για “ultradeepwater” βάθη– είναι ενεργές και καθηλωμένες στο μέσο της Κασπίας. 

Εκτός όμως από τον αστάθμητο παράγοντα της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ο ελληνικός γύρος παραχωρήσεων είναι αντιμέτωπος και με το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Αν και όπως τόνισε προ ημερών ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, οι επενδύσεις των πετρελαϊκών έχουν χρονικό ορίζοντα 30ετίας και επομένως δεν επηρεάζονται από την πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών, ήδη τα πρώτα αρνητικά σημάδια έχουν εμφανιστεί στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου. Έτσι σχεδόν όλες οι εταιρείες ανακοίνωσαν είτε σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας ή ζημιές στο τρίμηνο. Σε ένα περιβάλλον που η κερδοφορία υποχωρεί, το πρώτο θύμα είναι οι «ακριβές» επενδύσεις όπως οι θαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, επισήμανε στο Capital & Vision ο επικεφαλής της εταιρείας Energean Μαθιός Ρήγας. 

Πάντως γεγονός είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι προβλέψεις για πτώση των τιμών είναι βραχυπρόθεσμες και αφορούν το πολύ στην επόμενη διετία, την ίδια στιγμή που η μεσομακροπρόθεσμη τάση δείχνει ανοδική πορεία. 

Και μπορεί η τουρκική προκλητικότητα να δημιουργεί ανησυχίες, η Ελλάδα όμως έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα καθώς ως ευρωπαϊκή και δυτική χώρα, προσφέρει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς ότι πολλές πετρελαϊκές έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε περιοχές όπως η Αφρική υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. 

Πάντως παρά τις δύο αυτές «απειλές» η ελληνική πλευρά παραμένει αισιόδοξη και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, υπάρχει ακόμη ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τις ελληνικές έρευνες. Και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα ως επενδυτικός προορισμός αφού είναι μια δυτική χώρα μέλος της ΕΕ με σταθερό περιβάλλον, συγκρινόμενη με πολύ πιο αντίξοα πολιτικά και οικονομικά περιβάλλοντα, όπως στην Αφρική που λειτουργούν σήμερα πετρελαϊκές εταιρείες.


ΠΗΓΗ.capital.gr

90 χρονια ΣΜΕ - 90 χρόνια Ελληνικης Μεταλλείας (1924-2014)


Συμπληρώθηκαν φέτος 90 χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων» (ΣΜΕ), στην αρχή ως «Ένωσις των εν Ελλάδι Μεταλλευτικών και Μεταλλουργικών Επιχειρήσεων» και στη συνέχεια ως «Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων». Μια πορεία γεμάτη από συνεχείς προσπάθειες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή, σε συνδυασμό με τα οικονομικά οφέλη, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, με προσοχή σε σχέση με το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας. 

Με την ευκαιρία αυτή οι υπηρεσίες του ΣΜΕ και ιδιαίτερα ο Γ.Δ. ΣΜΕ κ. Χ. Καβαλόπουλος ανέλαβαν  να συλλέξουν ιστορικές πληροφορίες, ξεχασμένες μέσα στο χρόνο, μέσα από τα αρχεία του Συνδέσμου (Πρακτικά Δ.Σ., πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων, επικοινωνία του Συνδέσμου με Υπουργεία και Δημόσιες Υπηρεσίες κτλ), όπως και φωτογραφικό υλικό, προκειμένου, σε μία έκδοση όπως αυτή που επιμελήθηκαν, να αναδείξουν την ιστορική πορεία του.

Αυτό, ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, για τους επόμενους που θα συνεχίσουν να χαράσσουν νέους δρόμους ανάπτυξης, έχοντας τα ηνία της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Εκτός από το  "ιστορικό λεύκωμα" που εκδόθηκε, πραγματοποιήθηκε  μια Λαμπρή Εορταστική τελετή στο ΕΒΕΑ, αντάξια  των 90 χρόνων ΣΜΕ - 90 χρόνων Ελληνικής Μεταλλείας (1924-2014).

Παράλληλα με τα 90 χρόνια του Συνδέσμου, γιορτάζουμε φέτος και τη μοναδική πορεία της ελληνικής μεταλλείας, της ελληνικής εξορυκτικής μεταλλευτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Μία ιστορία σκληρής προσπάθειας και μόχθου όλων των συμμετεχόντων, από το μεταλλειοκτήτη και τον ιδιοκτήτη λατομείου μέχρι τον τελευταίο εργάτη, με όραμα την προκοπή του τόπου. Έτσι, το αφιέρωμα αυτό, αναφέρεται και στην ιστορική αυτή διαδρομή που είναι άρρηκτα δεμένη με την πορεία και εξέλιξη του ΣΜΕ. 

Leykoma 90 Xronia Sme by tzeferisp
Εάν κοιτάξει κανείς προς τα πίσω, σε όλη αυτή τη διαδρομή, θα του φανεί πως δεν έχει περάσει μέρα, πως παρόμοιας φύσης μεγάλα προβλήματα κατατρύχουν τον κλάδο. Και όμως, όπως έλεγε ο Άγγλος συγγραφέας Adlous Huxley «η γοητεία της ιστορίας και το αινιγματικό της δίδαγμα, είναι ότι από εποχή σε εποχή, τίποτα δεν αλλάζει και όμως τα πάντα είναι διαφορετικά».

«Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον» (Jean Baptiste Say).  Πράγματι, αυτό το ιστορικό αφιέρωμα στην πορεία της ελληνικής μεταλλείας, έχει αρχή, την Άνοιξη του 1924, δεν έχει όμως ημερομηνία λήξης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίτλους τέλους σ’ αυτήν, την τόσο σημαντική για τον τόπο δραστηριότητα, σε μία χώρα όπως η δική μας, όπου η φύση έδωσε απλόχερα τα αγαθά της. 

Ως κεντρικό συμπέρασμα αυτής της ιστορικής αναδρομής, μπορεί κανείς να αναφέρει ότι τα προβλήματα του κλάδου εμφανίζουν μία αξιοπερίεργη κυκλική εναλλαγή, επανατοποθετούνται σε νέες βάσεις, ακόμη και οι λύσεις που δίνονται ή διεκδικούνται, δεν έχουν διάρκεια, δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου. Σταθερές αξίες στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου, είναι η 90χρονη δυναμική, συνεχής παρουσία του ΣΜΕ και η πολύχρονη πλούσια δραστηριότητα των εταιρειών μελών του. Αυτά εγγυώνται την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εκπλήρωση των αιτημάτων του κλάδου.



ΠΗΓΗ:oryktosploutos.net

Κλιμακώνει τη κρίση στην Κύπρο η Τουρκία: Φέρνει πλατφόρμα γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ


Στη στρατηγική της έντασης επενδύει όλο και περισσότερο η Τουρκία, περνώντας από τις προκλήσεις του Barbaros και τη σύμπλευσή του με τουρκικά πολεμικά στην πλατφόρμα γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιχειρεί – για πολλοστή φορά ιστορικά – να εκτονώσει την κρίση στο εσωτερικό της και τα ανατολικά σύνορά της, με το κουρδικό να βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση και το ρόλο του Ισλαμικού Κράτους που λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας να έχει αποκαλυφθεί σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, βρίσκοντας βαλβίδα αποσυμπίεσης στην επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Η κρίση στην Κύπρο περνά πλέον σε άλλο επίπεδο προχωρώντας σε ραγδαία κλιμάκωση με την Άγκυρα επιδεικτικά να απορρίπτει τόσο τα επιχειρήματα της Κύπρου για κυριαρχικά δικαιώματα ως ανεξάρτητο κράτος στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και τη διεθνή κοινότητα που έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες δηλώσεις στήριξης των κυπριακών θέσεων.

Την ίδια ώρα άπαντες αναμένουν τις πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς όπως διέρρευσε μετά τη συνομιλία Μπάιντεν – Αναστασιάδη, ο πρώτος δεσμεύθηκε για πιέσεις προς την Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα την ίδια ώρα ετοιμάζεται να στήσει εξέδρα γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, ευρισκόμενη σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Ρουμανία για την κατασκευή της, μετά το διαφαινόμενο «όχι» από το Αζερμπαιτζάν λόγω οικονομικών συμφωνιών με την Ελλάδα που θα διασαλευθούν αυτομάτως σε περίπτωση που αναλάμβανε το έργο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Αθήνα, έχοντας στη φαρέτρα της την πρόσφατη δημιουργία του άξονα με Κάιρο και Λευκωσία και με τη στήριξη του Τελ Αβίβ προχωρά άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές κινήσεις.

Ενδεικτικό πάντως της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η Άγκυρα, είναι και το τετ α τετ που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο οποίο ο πρώτος επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εγείρει αξιώσεις στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Θέλοντας έτσι η ελληνική κυβέρνηση να προλάβει και να μην βρεθεί προ τετελεσμένων από την Τουρκία, έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στείλει ήδη μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, ενώ όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η παρουσία αυτή μπορεί να ισχυροποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Έτσι η Αθήνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι τυχόν περαιτέρω επιθετικές κινήσεις της δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για μία κρίση που μπορεί εύκολα να αποκλιμακωθεί, ενώ τονίζουν ότι οι όποιες κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και μελετημένες σε πλήρη αρμονία με τις διπλωματικές - συμμαχικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιπέτειες με επεισόδια τύπου Ιμίων.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr