Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι ομαδικές απολύσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι ομαδικές απολύσεις
Το προδικαστικό ερώτημα που απέστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) για τη συμβατότητας της ελληνικής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις με τα κείμενα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί στις 25 Απριλίου 2016 στην μείζονα σύνθεση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου. Τα προδικαστικά ερωτήματα στάλθηκαν στο Δ.Ε.Ε. με αφορμή τις ομαδικές απολύσεις που είχε προγραμματίσει στην εταιρεία "ΑΓΕΤ Γενική Εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής".

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η ΑΓΕΤ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία δεν εγκρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις που σχεδίαζε. Η τσιμεντοβιομηχανία υποστηρίζει στην προσφυγή της ότι ο νόμος 1387/1983 για τις ομαδικές απολύσεις είναι αντίθετος στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ειδικότερα προσκρούει στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή Οδηγία 98/59/Ε.Κ. "για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις".

Τον Απρίλιο του 2015, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο της αντιπρόεδρο ..

No Comments...


Παρουσιάζεται το σχέδιο για τη Ρεβυθούσα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρεβυθούσα
Στην εναρκτήρια τελετή του «Poseidon-Med II», του προγράμματος για την αλυσίδα λιμανιών της Μεσογείου που θα μπορούν να εφοδιάζουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ανάδειξη της Ρεβυθούσας σε κόμβο ανεφοδιασμού LNG, o διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Το πρόγραμμα «Poseidon- Med II» παρουσιάζεται σήμερα σε..

Όλσεν: Προειδοποιεί για υπερβολική εξάρτηση από το ταμείο δημόσιου πλούτου της Νορβηγίας

Όλσεν: Προειδοποιεί για υπερβολική εξάρτηση από το ταμείο δημόσιου πλούτου της Νορβηγίας
O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας προειδοποιεί πως η εξάρτηση στο πετρελαϊκό εισόδημα της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε... ανάληψη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δημόσιο ταμείο της.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μειώσει τον δημόσιο πλούτο της χώρας», ανέφερε ο Oyestein Olsen της Norges Bank (Τράπεζα της Νορβηγίας). Mε την εποχή της ανάπτυξης του ταμείου λόγω πετρελαίου να βρίσκεται πια στο παρελθόν, και τα μελλοντικά κέρδη να είναι πια αβέβαια, «η αύξηση των δαπανών δεν είναι πια βιώσιμη λύση», όπως υπογράμμισε.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της δυτικής Ευρώπης, η οποία τώρα αντιμετωπίζει απροσδόκητη ανάληψη από το δημόσιο ταμείο πλούτου της. Η κυβέρνηση αποκάλυψε τον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, βάσει του οποίοι θα χρησιμοποιηθεί ποσό-ρεκόρ για την εξεύρεση υποστήριξης της ανάπτυξης.

Ο Olsen υπογράμμισε πως..

Εξαιρέσεις για την προστασία καταθέσεων 100.000 ευρώ - Ποιοι δεν καλύπτονται

Αποτέλεσμα εικόνας για εγγυηση καταθεσεων
Αρκετές εξαιρέσεις από το όριο προστασίας των καταθέσεων των 100.000 ευρώ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων, Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.   Επαναπροσδορισμό των κατηγοριών των καταθέσεων που εξαιρούνται από το καθεστώς προστασίας των 100.000 ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης.  

 Το νομοσχέδιο, το οποίο ορίζει το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων) ως τον αποκλειστικό φορέα του ελληνικού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (ΣΕΚ) αλλά και ως το αρμόδιο Ταμείο Εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων, προβλέπει πως το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων κάθε καταθέτη στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα ανεξαρτήτως αριθμού καταθέσεων, νομίσματος και τόπου κατάθεσης εντός της ΕΕ. Καταθέσεις, οι οποίες προέρχονται αποδεδειγμένα από .

Ανησυχία από την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου

OIL PRICES
Μείωση των τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου καταγράφηκε στις ασιατικές αγορές, καθώς η αλματώδης αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, προκαλεί ανησυχίες για υπερπροσφορά πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ανησυχίες αυτές, φαίνεται να υπερνίκησαν το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας για τις κινήσεις κεντρικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών όπως, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία να περιορίσουν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου, αλλά και του Ιράν.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, στα 504,1 εκατ. βαρέλια. Πρόκειται την τρίτη εβδομάδα αύξησης των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται, καθώς..

Η μάχη Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ δοκιμάζει τις αντοχές των παραγωγών πετρελαίου


Άνευ ουσίας χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές η χειρονομία της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβιάς, του Κατάρ και της Βενεζουέλας να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους στο εξής στα επίπεδα του φετινού Ιανουαρίου.

Και αυτό ισχύει γιατί το όλο ζήτημα ήταν να προχωρήσουν σε μια σοβαρή μείωση της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές του αργού, που σήμερα έχουν διολισθήσει στα επίπεδα των 30 δολαρίων. Το πάγωμα που αποφάσισαν δεν έχει ιδιαίτερο νόημα γιατί ούτως η άλλως κανείς δεν περίμενε από τις χώρες αυτές να αυξήσουν την παραγωγή στο εξής, με την αγορά σε αυτά τα χάλια. Η παραγωγή τους παραμένει λίγο-πολύ σταθερή τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτσι κι αλλιώς.

Η κίνηση αποτελεί περισσότερο ένα μήνυμα ότι παρά τις...

Τι προβλέπουν οι 4 νέες φορολογικές κλίμακες που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ


Τι προβλέπουν οι 4 νέες φορολογικές κλίμακες που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ
Φόρους με το μέτρο και ανάλογα με το «μπόι» των εσόδων και των δαπανών σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μία ενιαία κλίμακα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να παρουσιάσει στους θεσμούς 4 κλίμακες, με τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι εισοδήματος από κάθε πηγή.

Ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται ήδη, προβλέπονται δύο φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, μία άλλη για τα ενοίκια και μία ακόμη για τις αποδείξεις που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο.

Για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες) το εισόδημα του 2016 θα φορολογηθεί με δύο διαφορετικές κλίμακες: Η κλίμακα φόρου εισοδήματος αλλάζει και..

Κάνουν το εθνικά σωστό τα ΕΛΠΕ;

editorial-18-2

Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς το διαφημιστικό σποτάκι του ομίλου ΕΛΠΕ για τη συνεισφορά του στη δημιουργία των hot spots για τους πρόσφυγες, θα είχε μια πολύ διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας. Θα πίστευε πως η Ελλάδα είναι ένας επί γης παράδεισος και πως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας φτιάχνει «helpe village», έναν πρότυπο οικισμό με ξενοδοχειακού επιπέδου φιλοξενία για τους καταταλαιπωρημένους πρόσφυγες!

Στο εν λόγω σποτάκι δεν υπάρχουν ασφαλώς..

ΕΛΠΕ: Αναζητούν τρόπους για τη κατάθεση της πρώτης δόσης στη NIOC


Στα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ιρανικές τράπεζες παρά την άρση των κυρώσεων, κολλάει η αποπληρωμή από τα ΕΛΠΕ της πρώτης δόσης ύψους 100 περίπου εκατ. ευρώ του χρέους τους προς την NIOC.

Μπορεί θεωρητικά οι κυρώσεις να έχουν αρθεί, και η μεταφορά κεφαλαίων από δυτικές προς ιρανικές τράπεζες να έχει αποκατασταθεί, ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και τα εμπόδια παραμένουν.

Έτσι, τα ΕΛΠΕ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και να ανοίξουν ένα είδους "κοινού λογαριασμού" μέσω του οποίου θα γίνει η κατάθεση των χρημάτων. Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι η πληρωμή θα γίνει "σπαστά" καθώς στην ουσία τα ΕΛΠΕ θα εξοφλήσουν προς τη NIOC τρία διαφορετικά τιμολόγια, συνολικού ύψους κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

“Δεν έχουμε ακόμη βρει άκρη το...