Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ .....




Στις προηγούμενες εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων  το δεκανίκι ήταν η ΕΛΚΕ. Τώρα αυτό το ρόλο καλείται να τον παίξει η ΔΑΚΕ.Το ερώτημα απλό και άμεσο, ποιά είναι τα ανταλλάγματα;
Εκτός και αν μετά απο χρόνιες αντεγκλήσεις και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες,υλοποιήθηκε το όραμα της "μεγάλης " ΔΑΚΕ υπό τον .... στρατηγό Μέγα Αλέξανδρο.

Ολόκληρο το Μνημόνιο 3 στα ελληνικά




Έστω και με καθυστέρηση δυο μηνών, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε την ελληνική μετάφραση του Νέου Μνημονίου. 88 σελίδες με όλα τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ που έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση
Τα κείμενα του Μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα, μεταφρασμένα στα ελληνικά, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτά περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα συμπεριλαμβανομένης της λήψης επιπλέον μέτρων την περίοδο 2015-2016, του προγράμματος αποχωρήσεων από το Δημόσιο και...
των αποκρατικοποιήσεων.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του δημοσιονομικού ελλείμματος, τότε η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό εντός της διετίας 2015-2016.
Στη σχετική παράγραφο, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Κατά την έκταση που το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2015-2016 παραμένει, οι αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές για να κλείσει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των απαλλαγών και εκπτώσεων, την επέκταση των μέτρων που λήγουν και τις στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για να επαναπροσδιορίσουν εκ νέου το επενδυτικό πρόγραμμα για πιο αποτελεσματική υποστήριξη στην ανάπτυξη.
Οι αρχές θα καθορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου 2013, όταν θα διαμορφώσουν ένα λεπτομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα για το 2014-2015 που θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% μέχρι το 2015".
Διαβάστε ολόκληρο το Μνημόνιο 3 στα ελληνικά.
Η δήλωση προθέσεων
Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών
Η μελέτη των κειμένων που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο Δεκέμβριο ώστε να εκταμιευθεί η δόση, είναι αναγκαία από όποιον θέλει να αποφύγει τις αρνητικές συνήθως εκπλήξεις που ακολουθούν μετά από κάθε αξιολόγηση της τρόικας ή από δηλώσεις διαρροές υψηλόβαθμων στελεχών για σκέψεις και συζητούμενα μέτρα. 
ΠΗΓΗ: news247, μοντάζ Γρέκι

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Επεισόδιο στην Κάλυμνο: Πήγαιναν για αεραπόβαση; - Τι δείχνουν 4 ελληνικά ραντάρ



Νέες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση της προσέγγισης και υπέρπτησης εθνικού εδάφους από τουρκικό ελικόπτερο το βράδυ της Κυριακής στις 23:30 στην περιοχή της Καλύμνου, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι επιχειρήθηκε (ή πραγματοποιήθηκε;) προσέγγιση ελληνικού εδάφους.
Στην περιοχή του όρμου Βαθύ της Καλύμνου, η νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα ήταν πολύ "θερμή" με πλήρη κινητοποίηση στρατιωτικών μονάδων.
Οι πληροφορίες που συγκλίνουν στο γεγονός ότι ενδεχομένως είχαμε «πρόβα θερμού επεισοδίου».
Άλλες πληροφορίες μιλούν για 2 ελικόπτερα, αλλά από το ΓΕΕΘΑ διαψεύδεται η ύπαρξη δεύτερου ελικοπτέρου (ακόμα να εκδοθεί ανακοίνωση και για το πρώτο, βεβαια)- Μια αξιόπιστη πηγή από το ΓΕΣ αναφέρει ότι διαπιστώθηκε "πρόθεση προσέγγισης εδάφους" ενώ από χθες δύο νησίδες ο Άγιος Σιδερής, κοντά στην Κάλυμνο και η Γαϊουδουρόνησος κοντά στην Καλόλιμνο, οι οποίες δεν φυλάσσονται έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση.
Το σίγουρο είναι ότι τέσσερα ραντάρ, (ένα στην Κάλυμνο, δύο στην Κω και ένα στην Λέρο που είναι και το μεγαλύτερο της περιοχής) δεν μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το είδος και την κατεύθυνση της απειλής.
Ο στόχος σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκε και δεν παρακολουθήθηκε σε όλη την πορεία του, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Στα Ίμια για ελάχιστα λεπτά χάθηκε η οπτική επαφή με την νησίδα όταν παρεμβλήθηκε η τουρκική φρεγάτα "Γιαβούζ" κι εκεί έγινε το κακό..
Το παραπάνω γεγονός κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό καθώς είναι η πρώτη φορά από τα γεγονότα των Ιμίων της 30ηςπρος την 31η Ιανουαρίου του 1996 που διαπιστώνεται ανάλογης μορφής τουρκική κινητικότητα με στόχο εθνικό έδαφος.
Το εθνικό σύστημα αεράμυνας αντέδρασε ακαριαία και τα F-16 βρέθηκαν στην περιοχή από τα readiness της Κρήτης, αλλά αυτό το θεωρούμε αυτονόητο γνωρίζοντας την ποιότητα των ανθρώπων που επανδρώνουν τις Μοίρες της ΠΑ.
Όμως χρειάστηκαν ακριβώς 13' για να φτάσουν στην περιοχή του εντοπισμένου στόχου και αυτός είχε αναχωρήσει, αφού τα ελληνικά μαχητικά είχαν φυσικά εντοπιστεί από τα τουρκικά ραντάρ και ενημερώσει εν συνεχεία το ελικόπτερο.
Αυτό όμως που χρήζει δεύτερης ίσως και τρίτης ανάγνωσης είναι η τουρκική αυτή «απόπειρα» και το γεγονός ότι ποτέ μια τέτοια ενέργεια δεν μένει εκεί. Πάντα αποτελεί τον προπομπό μιας νέας επιθετικής φύσεως τουρκικής πρωτοβουλίας η οποία –και γνωρίζοντας τη «γραφή» των Τουρκικών επιτελείων - είναι σίγουρο πως θα έρθει.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑ-ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΣΚΕΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Ενα κείμενο του Ανδρέα Παπανδρέου στη Monde Diplomatique, το 1977, που εξηγούσε γιατί έλεγε Οχι στην τότε ΕΟΚ




Ενα κείμενο του Ανδρέα Παπανδρέου στη Monde Diplomatique, το 1977, που εξηγούσε γιατί έλεγε Οχι στην τότε ΕΟΚ
Λίγο πριν τις εκλογές του 1977 ο Ανδρέας Παπανδρέου δημοσίευσε στην Le Monde Diplomatique μια συνοπτική καταγραφή, για το γαλλικό κοινό, του σκεπτικού και των θέσεων του τόσο για την ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας ως αναπτυσσόμενης χώρας όσο και για την αντίθεσή του στην ένταξη στην τότε ΕΟΚ.
Κοιτάζοντας εκ των υστέρων το κείμενο και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, όσο κι αν οι όροι άλλαξαν, η ανάλυση παραμένει αρκετά έγκυρη, καταδεικνύοντας την αξιοπιστία των μετα-μαρξικών εργαλείων που ως οικονομολόγος χρησιμοποιούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου:
«Η πιο βάναυση μορφή εξάρτησης είναι εκείνη που θεμελιώνεται επάνω στην άμεση πολιτικο-στρατιωτική επέμβαση, δηλαδή στη χρήση των μηχανισμών εξαναγκασμού που λίγο – πολύ ταυτίζονται με το κράτος. Στην εποχή μας, αυτή η μορφή εξάρτησης είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την αποικιοκρατία, αλλά όχι μόνο με αυτήν. Τα καθεστώτα που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νότια Κορέα και, για ένα διάστημα, στην Ινδοκίνα, αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις του « κράτους-πελάτη » που εγκαθίδρυσαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Για τους Αμερικανούς, η Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη εμπειρία « βιετναμικού » τύπου. Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου, αναδιοργάνωσαν τον μηχανισμό του ελληνικού κράτους, και πιο συγκεκριμένα των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι τελευταίες μετασχηματίστηκαν σε παράρτημα της CIA, την ίδια στιγμή που η αμερικανική στρατιωτική αποστολή ασκούσε απόλυτο έλεγχο στη δομή και τη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων, γαλουχημένων με την τυφλή αφοσίωση στον ατλαντισμό και τον φόβο του « κομμουνιστικού κινδύνου ». Οι Αμερικανοί συνέπηξαν άμεσους δεσμούς με το παλάτι και τη Δεξιά, την προέκτασή του στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Επέκτειναν τον έλεγχό τους στα συνδικάτα, στο τραπεζικό σύστημα, έως και στις πολιτιστικές και επιστημονικές δραστηριότητες της χώρας μας. Η μεταπολεμική Ελλάδα « ανασυγκροτήθηκε » με έναν ελεγχόμενο και διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό και με τη δραστηριοποίηση επενδύσεων κατευθυνόμενων από αμερικανικές τράπεζες και οργανισμούς οικονομικής βοήθειας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλός"




Το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού, επανέρχεται αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιώργου Μέργου, που θεωρεί περίπου... υπερβολικά τα 586 ευρώ του βασικού μισθού ή τα 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Έτσι, άλλο ένα μέλος του οικονομικού επιτελείου, μετά τον κ. Βρούτση, που «άνοιξε» τη συζήτηση για περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, δίνει το τέλειο άλλοθι στην Τρόικα για να ζητά περισσότερα και ακόμα πιεστικότερα.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση των Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο κ. Μέργος έκρινε μη ικανοποιητική τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως... παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες, παρά τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί.
Ο κ. Μέργος συγκεκριμένα ανέφερε πως «το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα», αλλά υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε για την ανάπτυξη». 
Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα περιελάμβανε και στην έκθεσή της η Τρόικα, πριν την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οργή Θεού για την παραίτηση του Πάπα - Έπεσαν κεραυνοί στο Βατικανό




Το γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία που δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η οποία δείχνει έναν κεραυνό να χτυπάει την μεγάλη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου.
Η είδηση που έσκασε χθες σαν κεραυνός εν αιθρία στο παγκόσμιο κοινό, πλέον απέκτησε το δικό της «θεϊκό σημάδι», αφού η συγκλονιστική φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος Αλεσάντρο Ντι Μέο του πρακτορείου ειδήσεων Άνσα, χαρακτηρίστηκε ως «σύμβολο». 
ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

Περισσότερο πετρέλαιο παρήγαγε η Ρωσία κατά τον μήνα Δεκέμβριο



Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 180.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, όπως εκτιμά το CGES.
Συνολικά, παρήχθησαν 10,33 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, ποσότητα αυξημένη κατά 1,1%, ενώ στο φυσικό αέριο η ρωσική παραγωγή ανήλθε σε 65,5 δις. κ.μ. τον Δεκέμβριο, επίσης αυξημένη κατά 4% σε ετήσια βάση.
Η παραγωγή της Gazprom ήταν 2,3% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2011.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έναρξη επαγγέλματος με ένα κλικ για 272 επαγγέλματα


Έναρξη επαγγέλματος με ένα κλικ για 272 επαγγέλματα
Αδειες-εξπρές για 272 επαγγέλματα σε 7-50 ημέρες θα παρέχονται στους πολίτες από το κράτος μέσω του Διαδικτύου με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Βολουδάκης.

Που;
Στη διαδικτυακή πύλη: http://www.ermis.gov.gr
Τι έχει ήδη ξεκινήσει
1. Ηλεκτρονική υπογραφή των πολιτών: Κάθε πολίτης που επιθυμεί εθελοντικά να συναλλάσσεται με το Δημόσιο μέσω Διαδικτύου μπορεί να προμηθεύεται από ένα ΚΕΠ κωδικούς που θα αποτελούν και την ηλεκτρονική του υπογραφή. Με τους κωδικούς θα μπορεί να εισέρχεται στην πύλη «Ερμής» και να αξιοποιεί τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το κράτος μέσω Ιντερνετ.
2. Αυτόματη αδειοδότηση άσκησης επαγγέλματος: Εχει ήδη ξεκινήσει η παροχή αυτόματης αδειοδότησης για 272 επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Ο πολίτης που επιθυμεί, για παράδειγμα, να ανοίξει κομμωτήριο, απευθύνεται σε ένα ΚΕΠ και λαμβάνει τους κωδικούς της ηλεκτρονικής υπογραφής του. Κατόπιν εισέρχεται στην πύλη «Ερμής» και στον ιστοχώρο eugo.gr ακολουθώντας τα βήματα για την κατάθεση της αίτησης για να λάβει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εκεί περιγράφονται όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζεται για να λάβει την άδεια. Αφού συλλέξει τα έγγραφα, μπορεί να τα σκανάρει και να τα αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση που του προτείνεται. Οι υπηρεσίες οφείλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, από 7 έως 50 ημέρες, να απαντήσουν στον πολίτη που έκανε την ηλεκτρονική αίτηση. Εάν μετά το πέρας της προθεσμίας ο πολίτης δεν λάβει απάντηση, αυτοδίκαια μπορεί να ξεκινήσει την άσκηση του επαγγέλματος. Για τον λόγο αυτόν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δημοσιοποιήσει σήμερα υπουργική απόφαση με την οποία θα ζητά από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκπεραιώνουν άμεσα τα αιτήματα για να μην υπερβαίνουν τα χρονοδιαγράμματα. Με αυτήν τη διαδικασία ο χρόνος τρέχει για τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι για τους πολίτες, που γλιτώνουν τις ουρές αναμονής στα γκισέ.
3. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και οι ηλεκτρονικές αδειοδοτήσεις βιοτεχνιών και βιομηχανικών επενδύσεων και η παροχή των προνοιακών επιδομάτων, εντός του 2013.
4. Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική πληρωμή στα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, έκδοσης διαβατηρίων και ταυτότητας, και ακολουθούν ορισμένα από τα σχετικά με την έναρξη επαγγέλματος. Θα δοθεί προτεραιότητα στην ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων για τις αδειοδοτικές διαδικασίες των επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών.
5. Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 δεν θα διακινούνται υπηρεσιακά έγγραφα με έντυπη μορφή εντός των υπουργείων, παρά μόνο ηλεκτρονικά. Κάθε δημόσιος υπάλληλος των κεντρικών υπηρεσιών θα λάβει υποχρεωτικά ηλεκτρονική υπογραφή προκειμένου να παραλαμβάνει τα έγγραφα μέσω Διαδικτύου. Ηδη ισχύει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως το τέλος του μήνα θα αρχίσει να ισχύει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ακολουθούν πολύ σύντομα τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας, Δικαιοσύνης.
Ποια επαγγέλματα είναι στη λίστα
Η αυτόματη παροχή άδειας άσκησης επαγγέλματος με την ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών στην πύλη Ερμής προβλέπεται αρχικά για τα παρακάτω επαγγέλματα, τα οποία ξεπερνούν τα 272 στο σύνολό τους μαζί με τις υποκατηγορίες των δραστηριοτήτων.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι Ρώσοι δίνουν τα περισσότερα λεφτά για τη ΔΕΠΑ



Δυναμικό μπάσιμο για την εξαγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου έκανε ο Ρώσος μεγιστάνας Leonid Lebedev.

Η ΔΕΠΑ θεωρείται η ναυαρχίδα των αποκρατικοποιήσεων. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία Sintez προσέφερε 1,9 δις ευρώ, το υψηλότερο τίμημα από όλους τους υποψηφίους, σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα «Kommersant», η οποία επικαλείται τραπεζική πηγή.

H Sintez ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Leonid Lebedev και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία και ακίνητα. 
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι για την εταιρεία είναι η ρωσική Gazprom, η αζέρικη SOCAR, δύο ελληνικοί όμιλοι, η M&M GasCo-Mυτιληναίος-Motor Oil και η PPF με την ΓΕΚ Tέρνα. 


H «Kommersant» ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε το data room για τους υποψήφιους επενδυτές στις 6 Φεβρουαρίου, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την Τετάρτη, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 12 Απρίλιου.
Aπό πλευράς του TAIΠEΔ εκφράζεται η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Πρόκειται για μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες, σημείωναν, τις οποίες θα αξιολογήσουμε με προσοχή, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, τις προοπτικές του Ομίλου ΔΕΠΑ, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννης Εμίρης.


Ποιος είναι ο «άγνωστος» μεγιστάνας

Ο Lebedev είναι ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Sintez, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου και για αυτόν τον σκοπό εμφανίζεται διατεθειμένη να δαπανήσει σημαντικά ποσά.

Γεννήθηκε το 1956 στη Μόσχα και το 1979 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών με ειδικότητα στα πετροχημικά και τη μηχανολογία. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ το 1988-1990 έγινε πρόεδρος της Sintez International, η οποία αποτελούσε κοινοπραξία σοβιετική-αμερικανική. Μετά το 1990, ο Lebedev συνέχισε ως πρόεδρος της Sintez Corporation, ενώ παράλληλα ανέλαβε διοικητικές θέσεις και στις JSCB Obyedinenny και JSCB Investitsionnaya bankovskaya korporatsiya. Από το 2006 είναι μέλος της Ενωμένης Ρωσίας, δηλαδή του κόμματος του Putin.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις εξωεπιχειρηματικές και πολιτικές δραστηριότητές του, εκ των οποίων ξεχωρίζει η εμφάνισή του σε δικαστήριο της Ιταλίας το 2002 για υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία προς τη Γιουγκοσλαβία. Εν τέλει, οι ιταλικές Αρχές καταδίκασαν ένα στέλεχος της Sintez, αλλά απήλλαξαν τον Lebedev και την υπόλοιπη διοίκηση της εταιρείας. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Πάνω από τα 97 δολάρια το πετρέλαιο




Με κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το αργό σκαρφαλώνοντας πάνω από το επίπεδο των 97 δολ. το βαρέλι. Το αργό παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 1,31 δολ. ή 1,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 97,03 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ούτε κότες έχω ούτε με την αλεπού μαλώνω...

 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λειτουργία των ΕΛΠΕ




Σήμερα 12/2/2013 στις 20:30 θα συζητηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η λειτουργία του νέου διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτό.
  Η Δημοτική αρχή έχει συντάξει μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών περιβάλλοντος του Δήμου, πρόταση για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας των ΕΛΠΕ. 
  Καλούνται οι φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους.  
ΠΗΓΗ:elefsina.gr

Συνδικαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων Ελληνικών Πετρελαίων



Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι

Δυστυχώς Η ΚΡΙΣΗ που βιώνουµε όλοι µας τα τελευταία χρόνια και συνταράσσει συθέµελα την
χώρα, ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Χρησιµοποιείται από την κεντρική εξουσία ως φτηνή
δικαιολογία για την κατάργηση οικονοµικών και εργασιακών δικαιωµάτων που είχαν κατακτηθεί µε
σκληρούς και πολυετείς αγώνες, µέσα από την µαζική συµµετοχή µας στο Συνδικαλιστικό Κίνηµα.
Το ότι η κρίση θα επηρέαζε την οικονοµία µας ήταν εν πολλοίς αναµενόµενο. Αυτό όµως που είναι
ακόµη χειρότερο και δυστυχώς έχει ολέθρια αποτελέσµατα, είναι ότι έχει επηρεάσει δραµατικά τους
θεσµούς µας (κοινοβουλευτισµό, συνδικαλισµό, κλπ) και κυρίως την εµπιστοσύνη µας προς αυτούς.
Πολλά χρόνια τώρα σταµατήσαµε να συµµετέχουµε και αφήσαµε άλλους να αποφασίζουν για εµάς,
χωρίς εµάς. Αφήσαµε επιτήδειους «συνδικαλιστές» να εκµεταλλεύονται την δύναµή µας και
ανεχτήκαµε πολλές φορές αυταρχικές συµπεριφορές και καθεστωτικές νοοτροπίες, αυτού του παλιάς
κοπής συνδικαλισµού, κάτι που µας ώθησε να απέχουµε από τα συνδικαλιστικά δρώµενα.

Δυστυχώς και για το σπίτι µας, το Π.Σ.Ε.Ε.Π., τα παραπάνω δεν αποτελούν εξαίρεση. Όµως θα ήταν
τραγικό λάθος να ακυρώσουµε µόνοι µας το µόνο αποκούµπι που έχουµε, το Σωµατείο µας. Εδώ και
δύο περίπου χρόνια έχει ξεκινήσει µια µεγάλη, ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση στους κόλπους της
µεγαλύτερηs παράταξηs στα ΕΛΠΕ, αλλά και από πάρα πολλούς νέους συναδέλφους και αρκετούς
ανέντακτους, κατά την οποία εκφράστηκαν οι αγωνίες µας για το µέλλον του κινήµατος στο χώρο µας.
Οι νέες συνθήκες που διαµορφώθηκαν και οι προκλήσεις που έρχονται, έχουν καταστήσει την
ανασυγκρότησή του, αναγκαία και επιτακτική.
Θεωρούµε πωs στιs δυσκολίες που θα αντιµετωπίσουµε δεν περισσεύει κανείς. Πιστεύουµε ότι από
την παθητική αναµονή και την αποχή, ήλθε η ώρα να περάσουµε στην ενεργό Συνδικαλιστική
συµµετοχή και δράση, µε σκοπό όχι µόνο την διασφάλιση των κεκτηµένων δικαιωµάτων µας, αλλά
και την διεκδίκηση νέων κατακτήσεων για όλους µας, αλλά κυρίως για τουs νέουs συναδέλφους και τα παιδιά µας. Για να ξαναφέρουµε την δηµοκρατία στο συνδικάτο µας, για να αποκατασταθούν οι
φθαρµένοι θεσµοί και να επανέλθουν οι χαµένες αξίες. Εξασφαλίζοντας έτσι την συνδικαλιστική µαs
αυτονοµία, την ανεξάρτητη και ελεύθερη δραστηριοποίησή µαs.
 
Πιστεύουµε πωs το Σωµατείο πρέπει να αποτελέσει την κυψέλη που θα στεγάσει το σύνολο των
συναδέλφων και το µέρος εκείνο όπου θα λέγονται και θα ακούγονται τα πάντα από όλους χωρίς
αποκλεισµούς, ένας χώρος που θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και όχι αφαιρετικά, ένας χώρος
ζύµωσης των συνδικαλιστικών εξελίξεων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέλκυσηs νέων συναδέλφων ώστε να ασχοληθούν µε το συνδικαλισµό, προκειµένου να υπάρχει διάδοχη κατάσταση στο κίνηµα αλλά και να παράγονται φρέσκες ιδέες και πολιτικές που θα συνδιαµορφώνονται από όλους και ιδιαίτερα από εκείνους που το µέλλον τους ανήκει.

Θέλουµε να δηµιουργήσουµε ένα Σωµατείο το οποίο θα εµπνέει εµπιστοσύνη σε όλους µας και θα µας
κάνει όλους περήφανους. Ώστε να απαντάµε στα προβλήµατα, να λέµε ξεκάθαρα αυτό που πιστεύουµε
και να αποδεικνύουµε ότι εννοούµε αυτά που λέµε.

Όλα αυτά µας οδήγησαν στην δηµιουργία ενός νέου συνδικαλιστικού κινήµατος, του ΣΚΕΕΠ. Ενός
ανεξάρτητου, αυτόνοµου, αδέσµευτου Συνδικαλιστικου Κινήµατος. Το ΣΚΕΕΠ προσδιορίζεται και
εντάσσεται στο προοδευτικό – δηµοκρατικό ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνηµα της χώρας µας.
Θεωρούµε ότι οι άνθρωποι που µοιραζόµαστε κοινέs ή περίπου κοινέs απόψειs και ανησυχίες πρέπει
να αποκτήσουµε µια κοινή πλατφόρµα επικοινωνίας και δοκιµασίας των ιδεών µας.
Φιλοδοξούµε να εκφράσουµε τα πιστεύω, τα οράµατα και τις διεκδικήσεις, κάθε ελεύθερα
σκεπτόµενου Εργαζόµενου στα ΕΛΠΕ.
Ονειρευόµαστε ένα συνδικάτο που να ενώνει κι όχι να χωρίζει. Κρατάµε όλα τα θετικά. Ξεκινάµε από
την αρχή. Χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς προκαταλήψεις. Να βρούµε τη νέα µας Συλλογικότητα. Να
νιώσουµε ξανά τι σηµαίνει Αλληλεγγύη. Να ξαναζωντανέψουµε τη χαµένη µας *υναµική. Να
παγιώσουµε την κουλτούρα της Ανανέωσης ιδεών και αντιλήψεων.Πιστεύουµε πως η ενότητα στη
βάση απαιτεί ενότητα και στην κορυφή.
Να υπερβούµε τις αδυναµίες µας, να αποτινάξουµε όλα όσα µας κούρασαν, µας απογοήτευσαν, µας
δίχασαν. Να σταµατήσουµε τις παραταξιακές «κοκοροµαχίες». Με σεβασµό στη διαφορετική άποψη
και µοναδικό εργαλείο τη δυνατότητα της σύνθεσης, προτάσσοντας το συλλογικό συµφέρον και όχι τις ατοµικές µας επιδιώξεις.
Έφτασε η ώρα να φωνάξουµε µε θάρρος όσα κατ’ ιδίαν συζητάµε. Αρκετά µε τις σιωπηλές πλειοψηφίες!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Σας καλούµε να συσπειρωθείτε στις τάξεις του ΣΚΕΕΠ, να συµµετέχετε άµεσα στην διαµόρφωση των
θέσεών του, στην λήψη των αποφάσεών του και στην αγωνιστική του πορεία. Έτσι θα µπορέσουµε να
διαµορφώσουµε νέα συνδικαλιστικά δεδοµένα σε ολόκληρο το κίνηµα στα ΕΛΠΕ

Γερμανία: "Μανιφέστο" εργασίας 30 ωρών από επιστήμονες & πολιτικούς




Οι χαμηλοί μισθοί, οι συμβάσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου και η έλλειψη εξειδικευμένου εργασιακού δυναμικού τίθενται διαρκώς στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, λόγος για μείωση του χρόνου εργασίας έχει να γίνει εδώ και πολύ καιρό. Τώρα, περίπου εκατό εκπρόσωποι της επιστήμης, του συνδικαλισμού και του πολιτικού κόσμου απαιτούν σε διακήρυξή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tageszeitung (taz) του Βερολίνου την καθιέρωση της εβδομάδας εργασίας των 30 ωρών.
«Θυμίζει αίτημα της δεκαετίας του '70», παρατηρεί το Der Spiegel σχολιάζοντας το μανιφέστο εβδομάδα εργασίας 30 ωρών, χωρίς μισθολογικές απώλειες.
«Χρειαζόμαστε ένα συνολικό κοινωνικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου εργασίας. Το θέμα δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον στα όρια της πολιτικής των συλλογικών διαπραγματεύσεων», υποστηρίζει ο Χάιν-Γιόζεφ Μπόντρουπ, οικονομολόγος στην «Ανώτατη Σχολή Βεστφαλίας» του Γκελζενκίρχεν.
Το κοινωνικό υπόστρωμα του μανιφέστου είναι η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη. «Μια υπερπροσφορά εργατικών χεριών στις αγορές εργασίας οδηγεί σε πτώση των μισθών», αναφέρουν οι «100» στη διακήρυξή τους και προσθέτουν ότι δεν επιτρέπεται να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης οι μισθωτοί, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς και οι άνεργοι.
Έκκληση στην Ομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) να ξεκινήσει μια εκστρατεία
Η πρόταση αναφέρεται ρητά στη Γερμανία και στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
«Στα 3 εκατομμύρια των ανέργων θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης 14,7 ωρών την εβδομάδα και οι οποίοι θέλουν να εργασθούν περισσότερο», δηλώνει στην taz ο καθηγητής Μπόντρουπ.
Το σχέδιο που προτείνουν οι «100» προβλέπει τη σταδιακή καθιέρωση της εβδομάδας των 30 ωρών σε έναν χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών. Οι υπογράφοντες αναμένουν σαφή αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία θα καρπωθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να διασφαλιστεί η εξίσωση μισθού.
Μάλιστα ο καθηγητής Χάιν-Γιόζεφ Μπόντρουπ απευθύνει έκκληση στην Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) να ξεκινήσει μια στοχευμένη εκστρατεία στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου απασχόλησης.
Η πρόταση του Μπόντρουπ μάλλον δεν ενθουσιάζει τo DGB, η ηγεσία του οποίου δεν ξεχνά ότι το Συνδικάτο Μετάλλου (IG Metall) απέτυχε το 2003 παταγωδώς να επιβάλει το «35ωρο» στις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας που μαστίζονταν από την υψηλή ανεργία.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δικαιούχοι…

Θερμανση 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Μεταξύ 1 και 2 Δις. Ευρώ η Προσφορά της Sintez για ΔΕΠΑ




H ρωσική Sintez υπέβαλε προσφορά ύψους 1-2 δις ευρώ για το 65% της ΔΕΠΑ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Η Sintez είναι μία από τις πέντε υποψήφιες εταιρίες για εξαγορά της ΔΕΠΑ. Οι άλλες εταιρίες είναι η ρωσική Gazprom, η αζέρικη SOCAR και δύο ελληνικές κοινοπραξίες, M&M GasCo-Mυτιληναίος-Motor Oil, και PPF και ΓΕΚ Tέρνα.
"Δεν μπορούμε φυσικά να σας πούμε την τιμή της αρχικής μας προσφοράς, αλλά αυτή κινείται μεταξύ 1-2 δις", είπε ο διευθύνων σύμβουλος Andrey Korolev.
Ο Korolev συμπλήρωσε ότι η εταιρία προγραμματίζει να επενδύσει γύρω στα 5 δις ευρώ στην Ελλάδα για κατασκευή αγωγών και τον εκσυγχρονισμό του σταθμού στη Ρεβυθούσα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr