Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μπούμερανγκ για τα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των εισφορών - Οι αντιπροτάσεις

Μπούμερανγκ για τα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των εισφορών - Οι αντιπροτάσεις
H  μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%  είτε εφάπαξ το 2014 είτε σταδιακά 1,3% ετησίως έως το 2016 που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, με το σκεπτικό ότι το φθηνότερο κόστος ασφάλισης θα «αναθερμάνει» την απασχόληση , θα δημιουργήσει διόγκωση των ελλειμμάτων των ταμείων που ήδη στενάζουν από τη  μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Άλλωστε γι αυτό η κυβέρνηση που «πανηγυρίζει» σήμερα για το μέτρο υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας, είχε καθυστερήσει να το εφαρμόσει, ελπίζοντας  να καταλήξει με την Τρόικα σε μια ενδιάμεση, πιο ήπια λύση. 

Το έλλειμμα εξαιτίας της μείωσης των εισφορών  έως το 2016 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 700 εκατ. τα οποία πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα. Πρόσφατα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο κατάργησης  των οικογενειακών επιδομάτων που δίνει ο ΟΑΕΔ ενώ δεν αποκλείεται  η μείωση να έχει αντίκτυπο και στις συντάξεις.

Η σταδιακή εφαρμογή του, θα έχει μικρότερη επίπτωση σε συνδυασμό με το αισιόδοξο σενάριο για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά να προέλθει η μείωση 3,9% από τους εργοδότες, ενώ Ελλάδα και ΕΕ να προέλθει το 1% και από εργαζομένους και είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, προτείνουν ο εργοδότες στο πλαίσιο μιας νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα υπογραφεί για το 2014, να προβλεφθεί ένα μέρος από τη μείωση των εισφορών, ίσως το 1,3% να κατευθυνθεί στους εργαζόμενους, ως αύξηση στους κατώτατους μισθούς.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, το υπόλοιπο μέρος της μείωσης, να επιμεριστεί στα δύο επόμενα χρόνια, και να δοθεί επίσης, ως αύξηση στους μισθούς.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος με νούμερα δίνει η ΙΝΕ ΓΣΕΕ

sta-ypsi-i-mavri-ergasia-stin-aitoloakrnania-1-315x236
Η υψηλή ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση έχουν οδηγήσει το ασφαλιστικό σύστημα στην κατάρρευση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ οι απώλειες εσόδων το 2014 θα φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ, μόνο από την αύξηση της ανεργίας, ενώ με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στέρησαν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εισφοροδιαφυγή την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης έφερε απώλειες 8,5 δις.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Τι συζήτησαν Μανιάτης με τον Σαουδάραβα πρέσβη για τις αποκρατικοποιήσεις

Τι συζήτησαν Μανιάτης με τον Σαουδάραβα πρέσβη για τις αποκρατικοποιήσεις
Mε τον Σαουδάραβα Πρέσβη στην Αθήνα κ. Rayed Khalid A Krimly και την ομάδα φιλίας της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, οι συναντήσεις αυτές ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών. Ο Σαουδάραβας Πρέσβης και η αντιπροσωπεία της χώρας του έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ενεργειακού τομέα, αλλά και για τα θέματα της ενεργειακής επάρκειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου μπορεί να αναπτυχθεί πεδίο συνεργασίας με φορείς και οργανώσεις της χώρας μας.

Η Σαουδική Αραβία παίζει σημαντικό ρόλο στα θέματα ενέργειας, καθώς είναι από τις πιο σημαντικές πηγές αργού πετρελαίου για τα ελληνικά διυλιστήρια, γεγονός που τελευταία έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα, αφού το 2012, οι ελληνικές εισαγωγές πετροχημικών από τη Σαουδική Αραβία ήταν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ή το διπλάσιο από εκείνες του 2011, ενώ ο ελληνικός εμπορικός στόλος διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο στο εξωτερικό εμπόριο της Σαουδικής Αραβίας.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr/

Εμφανίστηκαν τουρκικές εταιρείες για το κυπριακό φυσικό αέριο


Σε μεγάλη γωστρατηγική ήτα οδηγεί τον Ελληνισμό ο Ν.Αναστασιάδης αλλά όπως είπε και ο ίδιος...η εθνικότητα είναι κάτι "δευτερεύον", που δεν τον απασχολεί.

Ο αγωγός που ονειρευόνταν ο Α.Σαμαράς ότι θα ένωνε τα κοιτάσματα Κύπρου και κρήτης και θα διέρχονταν από την Ελλάδα προφανώς θα μείνει μόνο στα όνειρα.

Ήδη, δύο τουρκικές εταιρείες πετρελαίων έχουν παρασκηνιακά βολιδοσκοπήσει την κυπριακή κυβέρνηση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία. Έτσι από εκεί που δεν φάινονταν η Τουρκία θα καταστεί ο απόλυτος ενεργειακός κόμβος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, οι οποίοι επισκέφθηκαν χωριστά την Λευκωσία, είχαν επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας, θέτοντας τις θέσεις τους. Ταυτόχρονα επιχείρησαν να καταγράψουν τις κυπριακές αντιδράσεις στο σενάριο που παρουσίασαν στους αξιωματούχους της Λευκωσίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών - που δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι- κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για μεταφορά με αγωγούς μέσω Κύπρου φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το σενάριο αυτό ζήτησε να ενημερωθεί και η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην αποκλείει παρόμοια διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.

Ανάλογες βολιδοσκοπήσεις έγιναν κι από Ισραηλινό αξιωματούχο που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε όμως πως δεν μπορεί να εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο εάν δεν λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό. Όταν ρωτήθηκε Κύπριος αξιωματούχος κατά πόσο εννοεί «τελική λύση», απάντησε καταφατικά.

Όπως μεταδίδεται από την Τουρκία, δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ (Noble και Delek), έχουν αρχίσει επαφές με την Άγκυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία με αγωγούς.

Επισήμως, δεν έχει οτιδήποτε ανακοινωθεί, ωστόσο, είναι σαφές από τις πληροφορίες ότι οι συζητήσεις αυτές μεταξύ Άγκυρας και εταιρειών προχωρούν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι μαϊμούδες τρελάθηκαν από τέτοια απεργία !!!!

Έκθεση Lancet: Τραγικές οι συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα - Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στην Υγεία

Έκθεση Lancet: Τραγικές οι συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα - Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στην Υγεία
Μεγάλη αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και των παιδιών που γεννιούνται λιποβαρή, διάλυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, «επιδημία» AIDS και φυματίωσης στις ευπαθείς ομάδες αλλά και αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών καταγράφει έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η οικονομική κρίση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα επιδεινώθηκε μετά την έναρξη της «μνημονιακής» περιόδου το 2010, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η χώρα πέρασε το 2013 πλέον ο έκτο συναπτό έτος ύφεσης, με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 20% το διάστημα 2008-2012, και μία αναιμική ή και καθόλου ανάπτυξη να είναι η πρόβλεψη για φέτος. Η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, από 7,7% το 2008 σε 24,3% το 2012 και η μακροχρόνια ανεργία έφτασε το 14,4%.

Στην έρευνά τους Ελληνες και Βρετανοί ερευνητές από την Οξφόρδη, το Κέμπριτζ και φορείς της Βρετανίας εξετάζουν το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης, καταγράφουν το πώς τα μέτρα λιτότητας έπληξαν την υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας και την πρόσβασή του στο αντίστοιχο σύστημα δημόσιας Υγείας, ενώ εξετάζουν και την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας στις αυξανόμενες αποδείξεις μίας «ελληνικής τραγωδίας» στην Υγεία.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τα εξής συμπεράσματα:

43% είναι η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας μεταξύ 2008-2010
19% αυξήθηκαν οι γεννήσεις λιποβαρών παιδιών
55% είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις υποδομές ψυχικής υγείας τη διετία 2011-2012
υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης μεταξύ 2008-2011 στο 8,2% του πληθυσμού το 2011
45% είναι η αύξηση των αυτοκτονιών το διάστημα 2007 - 2011
47% των Ελλήνων αισθάνεται ότι δεν έχει την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη
υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών την περίοδο 2009-2012
υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση τα κρούσματα φυματίωσης μεταξύ χρηστών ναρκωτικών το 2013
καταγράφηκαν για πρώτη φορά κρούσματα ελονοσίας μετά από τέσσερις δεκαετίες
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο Lancet, επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην διεθνή κοινότητα, η οποία απαίτησε την περικοπή των δαπανών στην Υγεία ως προϋπόθεση για το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους , κατηγορώντας τους ότι “βρίσκονται σε άρνηση” σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ταχύτερα οι επενδύσεις της Energean Oil & Gas


Στην επίσπευση της υλοποίησης των επενδύσεών της στο κοίτασμα Έψιλον, στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματός της στον κόλπο της Καβάλας, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, προχωρεί η Energean Oil & Gas, που είναι η μοναδική εταιρεία με παραγωγή πετρελαίου σήμερα στη χώρα μας.
Ειδικότερα, η Energean θα ξεκινήσει τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη διετία 2014-2015 από το συγκεκριμένο κοίτασμα, από το οποίο είχαν παραχθεί συνολικά 340.000 βαρέλια πετρελαίου πριν από τρία χρόνια. Η Energean Oil & Gas προχωρεί στη συγκεκριμένη επιλογή, έπειτα από τις θετικές ενδείξεις που έχουν προκύψει από την επανεκτίμηση των δεδομένων για το Έψιλον, στην οποία έχει προχωρήσει το επιστημονικό της δυναμικό. Οι μέχρι σήμερα γνωστές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, καθώς και σε συνολικά αποθέματα της τάξης των 32 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Το πρόγραμμα της Energean Oil & Gas προβλέπει την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του Πρίνου και ήταν το πρώτο νέο κοίτασμα που το 2011 και έπειτα από 30 χρόνια πετρελαϊκής παραγωγής μόνο από τον Πρίνο, έδωσε καινούργια παραγωγή υδρογονονανθράκων για τη χώρα μας. Το πρόγραμμα τότε είχε διακοπεί λόγω τεχνικών προβλημάτων στη γεώτρηση, έπειτα από αιφνίδια γεωλογική μεταβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι δύο γεωτρήσεις στο Έψιλον θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες και πάντως εντός της χρονιάς.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει επίσης, κατά τη διάρκεια της διετίας 2014-2015, την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων στον Πρίνο και μιας ακόμη στον Βόρειο Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής, η οποία κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 2.000 και 2.500 βαρελιών ημερησίως.
H Energean πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολαρίων με την BP Oil International, βάσει της οποίας η δεύτερη θα προμηθεύεται τους παραγόμενους υδρογονάνθρακες από τον κόλπο της Καβάλας.
Για να επιτευχθεί η παραπάνω συμφωνία απαιτήθηκε να προηγηθεί τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Energean, καθώς με το μέχρι πρότινος καθεστώς το σύνολο της παραγωγής από τον Πρίνο πωλούνταν υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.
(Δ. Διαμαντίδης, Ημερησία, 21/2/2014)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ενας στους τρεις νέους εργάζεται σε δουλειά υποδεέστερη των προσόντων του


Το 30% των νέων της ΕΕ, ηλικίας 25 έως 34 ετών, εργάζονται σε δουλειά που απαιτεί χαμηλότερα προσόντα από αυτά που κατέχουν, ενώ από την περάτωση των σπουδών μέχρι την εύρεση της πρώτης εργασίας, μεσολαβούν κατά μέσο όρο 36,6 μήνες.

Ακόμα, το 30% των νέων, όταν περάσουν 5-7 χρόνια από τις σπουδές τους, απασχολούνται με προσωρινή σύμβαση, ή σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασαν.

Τα παραπάνω επισήμανε η εμπειρογνώμονας του CEDEFOP, Ρένα Ψηφίδου, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ευκαιρίες για τη Νεολαία-Δικαστική προστασία και θεμελιώδη δικαιώματα», που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε, δε, ότι η ΕΕ υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για να ενισχύσει την απασχόληση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση, όπως το Ευρωδιαβατήριο, που επιτρέπει στους πολίτες να παρουσιάζουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους κατά τρόπο σαφή και αποτελεσματικό όταν αναζητούν εργασία ή κατάρτιση, καθώς και το πρόγραμμα «Erasmus +».

Πολύτιμο εργαλείο για την κινητικότητα των ερευνητών αποτελεί το δίκτυο Euraxess (www. euraxess.gr), επισήμανε ο συντονιστής του ελληνικού τμήματος του δικτύου, Δημήτρης Σανόπουλος. Όπως ανέφερε, στο ελληνικό δίκτυο αναρτήθηκαν το 2013, 2.000 θέσεις εργασίας για ερευνητές.

Το διήμερο συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή και δικαστή, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ιωάννη Κρατερού. Το εγκώμιο του εκλιπόντος έπλεξε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ, Βασίλης Σκουρής, τονίζοντας ότι τίμησε τη χώρα μας με την συνολική του παρουσία. Εξάλλου, χαιρετισμό, στον οποίο εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του Κρατερού Ιωάννου απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κύπρος: Στο Ευρωδικαστήριο για μη ενσωμάτωση Οδηγίας για τα πετρελαϊκά αποθέματα


Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο την Οδηγία για τα πετρελαϊκά αποθέματα.
Η συγκεκριμένη οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου με στόχο την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού.
Η οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί από τα κράτη-μέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Η Επιτροπή εξετάζει επίσης την κατάσταση όσον αφορά στη μεταφορά της οδηγίας σε άλλα κράτη-μέλη, τα οποία δεν την έχουν ακόμη ενημερώσει για πλήρη μεταφορά της ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό τους δίκαιο. Συνεπώς, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες παραπομπές στο Δικαστήριο τους προσεχείς μήνες.
Προειδοποιητική επιστολή και για την αποθήκευση μεταλλικού υδραργύρου
Επίσης, η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να θέσει σε ισχύ τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την αποθήκευση του μεταλλικού υδραργύρου που θεωρείται απόβλητο.
Η Κύπρο καλείται να αποστείλει στην Επιτροπή λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αποθήκευση του μεταλλικού υδραργύρου που θεωρείται απόβλητο.
Επειδή η Κύπρος δεν τήρησε την αρχική προθεσμία της 15ης Μαρτίου 2013, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή, δίνοντας στην Κύπρο προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Αφού δεν έλαβε απάντηση, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη.
Εάν η Κύπρος δεν ενεργήσει εντός δύο μηνών, η υπόθεση ενδέχεται να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αποσύρεται από Ελλάδα και Αυστραλία η Shell


Συνολικά 870 πρατήρια, το διυλιστήριο στο Τζιλόγκ της Βικτώριας και άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει στην Αυστραλία πούλησε στη Vitol, αντί 2,9 δισ. δολαρίων, η πετρελαϊκή Shell.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της η Shell αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες μονάδες της στο Μπρίσμπαν και το Κουϊνσλαντ, ενώ σκοπεύει να αποσυρθεί από επιχειρηματικές δραστηριότητες σε διάφορες χώρες. Μεταξύ των χωρών που αναφέρθηκαν βρίσκεται και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Shell το προσωπικό της στην Αυστραλία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη Vitol.

ΠΗΓΗ:energypress.gr