Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ανοδικά το πετρέλαιο παρά την υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων αύξηση αποθεμάτων

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανοδικά το πετρέλαιο
Υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ενεργειακή Αρχή (EIA) της χώρας. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 8,4 εκατ. βαρέλια την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Platts τοποθετούσαν την αύξηση στα 3,7 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα αποθέματα φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την εν λόγω εβδομάδα. 

Παρότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι τιμή του πετρελαίου αντέδρασε πτωτικά, στη συνέχεια ανέκαμψε επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος καθότι οι επενδυτές εστίασαν περισσότερο στα σημάδια τόνωσης της ζήτησης. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Απριλίου ενισχύεται κατά 52 σεντς ή 1,1% αυτή την ώρα στα 49,8 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Το brent Απριλίου ενισχύεται κατά 64 σεντς ή 1,1% στα 59,3 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΣΥΝΤΡΙΒΗ UFO ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΓΟΥΙΝΙΠΕΓΚ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!


Την νύχτα της 18ης Φεβρουαρίου του 2015, αναφορές άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρώτον για άγνωστα φώτα πάνω από τον καταυλισμό Jackhead στη Μανιτόμπα του Καναδά και δεύτερον για μία ορατή από πολλούς κατοίκους συντριβή στη κοντινή λίμνη Γουίνιπεγκ.
Πρώτος, ο Brent Mancheese δημοσίευσε τα εξής: «Έχει αναφερθεί συντριβή UFO στον καταυλισμό Jackhead στη Μανιτόμπα του Καναδά. Προφανώς καναδικά στρατιωτικά οχήματα έχουν παραταχθεί στη βόρεια ακτή. Οι στρατιωτικές δυνάμεις απειλούν όποιον προσπαθεί να πάρει φωτογραφίες ...και υπάρχουν πάρα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες. Μιλάνε για ένα στρογγυλό αντικείμενο που ανασύρθηκε από το πάγο της λίμνης με τη χρήση σνόουμομπιλ... Αυτό θεάθηκε να πέφτει από 8 ψαράδες... Γιατί δεν ενημερώνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αν πρόκειται για αεροπορικό δυστύχημα;»

Οι φήμες εξαπλώθηκαν γρήγορα όταν φωτογραφίες έδειχναν έντονη κίνηση των καναδικών ενόπλων δυνάμεων με οχήματα όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήταν για να οριοθετήσουν και να θέσουν σε καραντίνα το χώρο της συντριβής. Αλλά δεν ήταν UFO, όπως ισχυρίστηκε ο καναδικός Στρατός, μέσω του αντισυνταγματάρχη Paul Davies διοικητή του 38ου τάγματος εδάφους που ανέφερε ότι μετείχε στην άσκηση «Αρκτικός βίσωνας» μαζί με το 2ο τάγμα ελαφρού πεζικού, τη τέταρτη ομάδα περιπολίας των Rangers και τη 440 Μοίρα της καναδικής Αεροπορίας, που πραγματοποιείται στη λίμνη του Γουίνιπεγκ, μια άσκηση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε αντίξοες συνθήκες: «Δεν υπάρχει κανένας εξωγήινος δίσκος, μόνο οι φίλοι μου στις αεροπορικές δυνάμεις που είναι εκεί έξω και μας βοηθούν σε αυτή την άσκηση.»

Ο Davies κατέληξε ότι αυτό που είδαν οι μάρτυρες ήταν ένα αεροπλάνο με την ικανότητα γρήγορης απογείωσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι τύπος αεροπλάνου ήταν. Ένα αεροπλάνο που απογειώθηκε από μια παγωμένη λίμνη; Και γιατί δεν υπάρχουν φωτογραφικά τεκμήρια;
Πάντως, πολλοί από τους μάρτυρες ανέφεραν, ότι εκτός από τα φώτα που απογειώθηκαν, υπήρξε δραστηριότητα άγνωστων φώτων πάνω από τον καταυλισμό Jackhead στη Μανιτόμπα του Καναδά πολύ πριν ο στρατός μαζευτεί στην περιοχή... κάνοντας τις φήμες για πιθανό ιπτάμενο δίσκο ακόμα πιο έντονες...


ΠΗΓΗ:ufotruth-gr.blogspot.gr

Την Στρατηγική της Ενεργειακής Ένωσης Παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Αποτέλεσμα εικόνας για Την Στρατηγική της Ενεργειακής Ένωσης Παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα τη στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση. Την παρουσίαση πραγματοποίησε, ενώπιoν του Ευρωκοινοβουλίου, ο Επίτροπος για την Ενεργειακή Ένωση και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς. Παράλληλα, εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και  οι ανακοινώσεις για τον «Οδικό Χάρτη» της ΕΕ προς την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, καθώς και για τον στόχο για 10% στις διασυνδέσεις ηλεκτρισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η Στρατηγική-Πλαίσιο για μια ευέλικτη Ενεργειακή Ένωση μαζί με μια προορατική πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής (Framework Strategy for a Resilient Energy Union with a Forward-Looking Climate Change Policy). Η στρατηγική αυτή καθορίζει, σε πέντε αλληλένδετες πολιτικές διαστάσεις, τους στόχους μιας ενεργειακής ένωσης, καθώς και τα λεπτομερή βήματα που η Επιτροπή Γιούνκερ θα λάβει για την επίτευξή της. Αυτές οι διαστάσεις περιλαμβάνουν την εκπόνηση νέας νομοθεσίας για τον επανασχεδιασμό και την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις συμβάσεις του φυσικού αερίου, την ουσιαστική ανάπτυξης περιφερειακής συνεργασίας ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης αγοράς, τη θέσπιση ενός ισχυρότερου ρυθμιστικού πλαισίου και νέας νομοθεσίας για διασφάλιση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση ή τη κατάρτιση ενός νέου πακέτου για τις ΑΠΕ, με έμφαση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική έρευνας και καινοτομίας, την ετήσια υποβολή εκθέσεων σχετικά με την «Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης», για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Επίσης, παρουσιάστηκε η ανακοίνωση της Κομισιόν για τις διασυνδέσεις, που καθορίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του 10% ηλεκτρικής διασύνδεσης ως το 2020, που είναι το ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο διασύνδεσης για την μεταφορά και εμπορία ηλεκτρικής ενέργεια μεταξύ των κρατών μελών. Στην ανακοίνωσή αυτή αναφέρεται ποια κράτη μέλη πληρούν σήμερα το στόχο - και για ποιά έργα είναι απαραίτητα για να κλείσει το χάσμα μέχρι το 2020. 
Τέλος, εκδόθηκε ανακοίνωση που καθορίζει το όραμα της ΕΕ για την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Όραμα της ΕΕ αποτελεί μία διαφανής, δυναμική και νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία με δίκαιες και φιλόδοξες δεσμεύσεις από όλα τα μέρη. Η ανακοίνωση διερμηνεύει επίσης τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στη Οκτώβριο του 2014 σε προτεινόμενους στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών (τη λεγόμενη Εθνικά Προβλεπόμενη Καθορισμένη Συμβολή ή INDC) εν όψει της νέας συμφωνίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ενέργεια απαιτείται τόσο για τον κλιματισμό των σπιτιών, όσο και για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Όμως, οι απαρχαιωμένες υποδομές, η ελλιπής ολοκλήρωση των αγορών και η έλλειψη συντονισμένων πολιτικών δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν ευρύτερο φάσμα επιλογών και να επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά ενέργειας στην Ευρώπη. Υλοποιώντας αυτήν την ύψιστη προτεραιότητα που έθεσε στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του ο Πρόεδρος Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τη στρατηγική της για την επίτευξη μιας ανθεκτικής Ενεργειακής Ένωσης με προορατική πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.Ενεργειακή Ένωση σημαίνει ιδίως τα εξής:
Ρήτρα αλληλεγγύης: μείωση της εξάρτησης από έναν και μόνον προμηθευτή και πλήρης συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις συμφωνίες των χωρών της ΕΕ για αγορά ενέργειας ή φυσικού αερίου από χώρες εκτός ΕΕ.
Ροή ενέργειας, ως ένα είδος πέμπτης ελευθερίας: ελεύθερη ροή ενέργειας διαμέσου των συνόρων με αυστηρή εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων σε τομείς όπως ο ενεργειακός διαχωρισμός και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών — με τη λήψη νομικών μέτρων εφόσον χρειάζεται. Επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να είναι πιο διασυνδεδεμένη, πιο ανανεώσιμη και πιο ευέλικτη. Σοβαρή αναμόρφωση των κρατικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς, και σταδιακή κατάργηση των περιβαλλοντικά επιζήμιων επιδοτήσεων.
Μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενεργειακή απόδοση: ουσιαστική επανεξέταση της ενεργειακής απόδοσης και αντιμετώπισή της ως μιας πηγής ενέργειας ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται με θεμιτούς όρους τη δυναμικότητα παραγωγής.
Μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με διάρκεια: εύκολη και αποτελεσματική απορρόφηση από το δίκτυο της τοπικά παραγόμενης ενέργειας, και από ανανεώσιμες πηγές. Προώθηση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας, μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας νέας γενιάς, και παράλληλη επέκταση των εξαγωγών και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας Ενεργειακής Ένωσης. Οι τιμές της ενέργειας πρέπει να είναι προσιτές και ανταγωνιστικές. Η ενέργεια πρέπει να είναι ασφαλής και βιώσιμη, και να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός με μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής για κάθε καταναλωτή.
Αυτές και άλλες δεσμεύσεις συνοδεύουν ένα σχέδιο δράσης για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων στους τομείς της ενέργειας και της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Για πολύ καιρό, η ενέργεια δεν συμπεριλαμβανόταν στις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ένωσης. Τα τρέχοντα γεγονότα δείχνουν ποιο είναι το διακύβευμα: πολλοί Ευρωπαίοι φοβούνται ότι δεν θα διαθέτουν την ενέργεια που απαιτείται για να θερμάνουν στα σπίτια τους. Στόχος μας είναι μια Ευρώπη όπου αναπτύσσεται κοινή δράση με μακροπρόθεσμη προοπτική. Η ενέργεια που είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας μας θέλω να είναι ανθεκτική, αξιόπιστη, ασφαλής, ολοένα πιο ανανεώσιμη και βιώσιμη».
Ο Μάρος Σέφκοβιτς αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση δήλωσε: «σήμερα εγκαινιάζουμε το πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο στον τομέα της ενέργειας από την εποχή της Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Ένας σχέδιο που θα ενώσει 28 ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας σε μία Ενεργειακή Ένωση, θα μειώσει τις εξαρτήσεις της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας και θα εξασφαλίσει ένα προβλέψιμο περιβάλλον για τους επενδυτές, το οποίο χρειάζονται για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Σήμερα, ξεκινάμε την ουσιαστική μετάβαση προς μια οικονομία φιλοπεριβαλλοντική με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, προς μια Ενεργειακή Ένωση που δίνει προβάδισμα στους πολίτες, προσφέροντάς τους πιο οικονομικά προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια. Μαζί με όλους τους άλλους επιτρόπους που συνεργάστηκαν στενά για το σχέδιο αυτό, και με τη στήριξη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαι αποφασισμένος να κάνω την Ενεργειακή Ένωση πραγματικότητα.»
Ο επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, πρόσθεσε: «Ώρα για δουλειά. Σήμερα χαράξαμε την πορεία προς μια συνδεδεμένη, ολοκληρωμένη και ασφαλή αγορά ενέργειας στην Ευρώπη. Τώρα πρέπει να την υλοποιήσουμε. Η πορεία μας για πραγματική ενεργειακή ασφάλεια και προστασία από την κλιματική αλλαγή ξεκινά εδώ, στην Ευρώπη. Γι' αυτό θα επικεντρωθώ στη δημιουργία της κοινής αγοράς ενέργειας, την εξοικονόμηση περισσότερης ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού. Μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων, δεν θα χάσουμε ακόμα μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή ένωση. Η Επιτροπή Γιούνκερ υλοποιεί τις ουσιαστικές δεσμεύσεις της.»
Βασικά αριθμητικά στοιχεία
Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο, καθώς εισάγει το 53% της ενέργειάς της, με ετήσιο κόστος 400 δισ. ευρώ περίπου.
Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕδεν πληρούν τον κατώτατο στόχο διασύνδεσης της ΕΕ: να είναι δηλαδή δυνατή η διασυνοριακή διάθεση τουλάχιστον του 10% της εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής. Η ΕΕ προσδιόρισε 137 έργα ηλεκτρικής ενέργειας, από τα οποία τα 35 αφορούν τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας: αν υλοποιηθούν τα εν λόγω έργα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να μειωθούν από 12 σε 2.
Εάν υπήρχε ένα κατάλληλα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομούν έως και 40 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Έξι κράτη μέλη εξαρτώνται από έναν και μοναδικό εξωτερικό προμηθευτή για όλες τις εισαγωγές αερίου.
Το 75% του αποθέματος κατοικιών δεν είναι ενεργειακά αποδοτικό· το 94% των μεταφορών εξαρτάται από το πετρέλαιο, το 90% του οποίου είναι εισαγόμενο.
Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ πρέπει να επενδυθεί στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ έως το 2020 και μόνο.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι κατά 30% υψηλότερες, ενώ οι αντίστοιχες τιμές φυσικού αερίου είναι κατά 100% υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχουν συνδυασμένο ετήσιο κύκλο εργασιών 129 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολούν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 18% την περίοδο 1990-2011.
Έως το 2030, η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40%, στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τουλάχιστον 27%, και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον 27%.



ΠΗΓΗ:energia.gr

Goodbye Lenin!


Christos Papanikos, μέσω "PRESS-GR"



ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Επεσαν οι υπογραφές: Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και πακτωλός ρωσικών επενδύσεων στο νησί

Αποτέλεσμα εικόνας για Επεσαν οι υπογραφές: Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και πακτωλός ρωσικών επενδύσεων στο νησί
Η Ρωσία εγκαθίσταται πλέον επίσημα με στρατιωτικές δυνάμεις στο ελληνικό εθνικό έδαφος, καθώς σε σειρά συμφωνιών που υπογράφηκε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου 
Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προβλέπει την εγκατάσταση μικτών στρατιωτικών κλιμακίων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο και στους κύριους λιμένες της Κύπρου προς εξυπηρέτηση των ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων! 

Συνολικά υπογράφηκαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017, της στρατιωτικής συμφωνίας κλπ

Τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας στον αεροπορικό τομέα προβλέπει την χρησιμοποίηση της βάση της Πάφου για προσγείωση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, μεταγωγικών, αλλά και μαχητικών σε ειδικές πειρπτώσεις.

Στο ναυτικό τομέα προβλέπεται η παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων στον ρωσικό στόλο της Μεσογείου και η δημιουργία αποθηκών φύλαξης πάσης φύσεως υλικού.

Ως αντάλλαγμα η Ρωσία παρέχει ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia) για ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Το ρωσικό επενδυτικό πακέτο υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 1,3 δισ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία καταφέρνει και αποκτά βάσεις στο εθνικό έδαφος και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο αυτόν της Ανατολικής Μεσογείου.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Εγκύκλιος Σαββαϊδου: Αυτές είναι οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις φόρου για φέτος

Εγκύκλιος Σαββαϊδου: Αυτές είναι οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις φόρου για φέτος
Όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο όσοι φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών, δικαιούνται φέτος κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων μειώσεις φόρου λόγω αναπηρίας καθώς και τις εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές.

Την αδικία έρχεται να ανατρέψει με διευκρινιστική της εγκύκλιο η γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Σύμφωνα με αυτή:

1. Τη μείωση φόρου κατά διακόσια ευρώ δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους εμπίπτουν σε κάποια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στο νόμο.

Ειδικά για τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον 67% διευκρινίζεται ότι για την απόδειξη της αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ. Επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτές και οι ήδη πριν την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ εκδοθείσες γνωματεύσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών καθώς και αυτές από τις υγειονομικές επιτροπές του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΥΕ της Ελληνικής Αστυνομίας), έστω και αν δεν κατονομάζονται ρητά στο νόμο.

2. Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Ποιες ιατρικές δαπάνες εκπίπτουν

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.

- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ’ οίκον.

- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.

- Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

- Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κλπ.

- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν το φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος. Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.

3. Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ. Οι φορείς προς τους οποίους τα καταβαλλόμενα ποσά δωρεών αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο αναφέρονται αναλυτικά στην Πολ. 1010/2-1-2014. Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σαουδική Αραβία: Η ζήτηση για αργό αυξάνεται


Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από το Δεκέμβριο, δήλωσε πως η ζήτηση για αργό πετρέλαιο αυξάνεται, ενώ σημείωσε πως η αγορά πετρελαίου έχει «ηρεμήσει». 

«Γιατί θέλετε να αναστατώνετε τις αγορές; Οι αγορές είναι ήρεμες... η ζήτηση μεγαλώνει», είπε ο Naimi σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, στο περιθώριο ενός συνεδρίου στην παράκτια πόλη Jazan, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας. 

Η Σαουδική Αραβία μείωσε πρόσφατα τις τιμές πώλησης πετρελαίου στην Ασία, όπου η ζήτηση είχε εξασθενίσει. 
Όλα αυτά ενώ η τιμή του Brent έχει μειωθεί στο μισό σε διάστημα επτά μηνών και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 59 και 61 δολαρίων. 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το "δωρεάν γεύμα" των Φ/Β δεν υπάρχει πια, κάποιος στο τέλος θα μείνει με το "μουτζούρη"


Στις 20/1 η "Στέγη", Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικιακών Φ/Β, είχε μια συνάντηση με τους βουλευτές του Τομέα Ενέργειας του Σύριζα, απ' όπου μαθαίνουμε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα........ επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα μικρά Φ/Β, με κριτήρια:

Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.
Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.
Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από σημαντική μείωση του επιτοκίου των δανείων.
Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.
Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ.

Σε όλα συμφωνούμε, εκτός από ένα: την πιθανότητα μηδενικής μείωσης των τιμών για τα μικρά συστήματα Φ/Β. Η αγορά των Φ/Β στήθηκε με συνθήκες "φούσκας", κάτι σαν το Χρηματιστήριο το 1999, και οι φούσκες πάντα σκάνε. Υπάρχουν κάποιοι που τσίμπησαν το δόλωμα κι έβαλαν Φ/Β για να εξασφαλίσουν "σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο", αλλά υπάρχουν οι πολλοί περισσότεροι που εξέτασαν τις συνθήκες τις αγοράς ψύχραιμα, αντιλήφθηκαν τη "φούσκα" και κρατήθηκαν μακριά. Τώρα λοιπόν αυτοί που μπήκαν στη "φούσκα" ζητούν να μη χάσουν. Μα κι όλη η Ελλάδα που μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1999 έχασε, θα ήθελε να μη ζημιωθεί, αλλά στο τέλος της ημέρας τα λεφτά έγιναν καπνός.

Δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει παρά μόνο στα συσσίτια, τα "διαφυγόντα κέρδη" που ζητά η Στέγη θα τα πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι. Εγγυημένες αποδόσεις στις επενδύσεις δικαιούται να έχει μόνο το Δημόσιο, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να αναλαμβάνουν τον επενδυτικό τους κίνδυνο και να μην τρέχουν εκ των υστέρων στους πολιτικούς για σωτηρία απ' τις άστοχες δικές τους επιλογές. Κι ας μη μας πουν για "προστατευόμενη εμπιστοσύνη" των "επενδυτών" στο δημόσιο, αφού το δημόσιο έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν πρέπει να το πολυεμπιστευόμαστε. Η εμπιστοσύνη είναι σαν το γυαλί, αν ραγίσει δεν μπορεί να ξανακολλήσει εύκολα.

Για να στηρίξει τις θέσεις του ο Σύνδεσμος Στέγη υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες μονάδες Φ/Β:
1. Δεν δημιουργούν σχεδόν ούτε μια θέση εργασίας κατά την λειτουργία τους (ούτε φύλακες δεν απασχολούνται!!!)
2. Τα υλικά κατασκευής τους είναι κατά 95% εισαγόμενα
3. Δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή εγκατάστασης.
4. Δημιουργούν προβλήματα και ανισορροπίες στο Δίκτυο της Δ.Ε.Η.
5. Τα κέρδη πηγαίνουν κατευθείαν στο εξωτερικό.

Οπότε μπορούμε να ρωτήσουμε:
1. Τα Φ/Β στέγης δημιουργούν έστω και μια θέση εργασίας κατά τη λειτουργία τους; Προφανώς όχι.
2. Τα υλικά κατασκευής είναι διαφορετικά στα Φ/Β στέγης απ' τα μεγάλα Φ/Β και κατασκευάζονται εδώ; Προφανώς όχι, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων κατασκευής Φ/Β πάνελ εδώ κατασκευάζονται μόνο οι βάσεις και οι υποσταθμοί, είτε για Φ/Β εδάφους είτε για Φ/Β στέγης.
3. Τα Φ/Β στέγης δεν δημιουργούν προβλήματα κι ανισορροπίες στο δίκτυο της ΔΕΗ; Ρωτήστε στο ΔΕΔΔΗΕ της γειτονιάς σας να σας πει για τους πονοκέφαλους που απέκτησαν με τη διεσπαρμένη παραγωγή.

Οι μόνες διαφορές είναι πως τα Φ/Β προφανώς δημιουργούν προστιθέμενη αξία στα κτήρια όπου τοποθετούνται, όπως οποιαδήποτε προσθετική επέμβαση σ' αυτά και πως τα κέρδη δεν πηγαίνουν κατευθείαν στο εξωτερικό, ενδέχεται φυσικά να πηγαίνουν έμμεσα κι όχι κατευθείαν. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κέρδη των Φ/Β είναι ζημιές όλων των υπολοίπων. Τι θα γίνει στο τέλος; Μένει να το δούμε ...

Τα Φ/Β εξακολουθούν να είναι ένα ακριβό σύστημα χαμηλής απόδοσης, μια τεχνολογία ανώριμη, που ακόμα εξελίσσεται. Αν δεν υπήρχε η γερμανικής έμπνευσης και επιβολής πολιτική, για υποχρεωτική συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στην ενέργεια μέχρι το 2020, δεν θα υπήρχε κανείς λόγος να τα βάλουμε, ούτε ως Φ/Β πάρκα ούτε ως οικιακά. Με όσα χρυσοπληρωμένα έχουμε βάλει μέχρι τώρα τουλάχιστον έχουμε καλύψει την ημερήσια αιχμή φορτίου και βοηθούν πολύ ιδίως το καλοκαίρι, που λειτουργούν τα κλιματιστικά. Τώρα πια εκείνο που πρέπει να δούμε ως χώρα είναι πώς θα μειώσουμε τουλάχιστον τη χασούρα, πώς θα βάλουμε Φ/Β εκεί που μπορούμε να υποκαταστήσουμε ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στα μη διασυνδεμένα νησιά. Ή να δούμε εφαρμογές μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών με συστήματα μπαταριών που θα φορτίζονται απ' τον ήλιο. Οπότε πάλι να μειώσουμε εισαγωγές πετρελαίου, κάτι που προφανώς δεν θ' αρέσει στους εισαγωγείς. Αλλά πώς θα πάει η χώρα μπροστά, αν δεν συμβιβαστούν και οι λίγοι με κάπως λιγότερα διασφαλισμένα κέρδη;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν θα διακοπούν οι εξορύξεις στις Σκουριές, λέει η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση δεν θα μπλοκάρει τις δραστηριότητες εξόρυξης της Eldorado Gold στις Σκουριές αλλά θα επανεξετάσει τις άδειες της μονάδας επεξεργασίας που βρίσκεται στην περιοχή, τόνισε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

"Οι εργασίες εξόρυξης δεν θα διακοπούν", δήλωσε το στέλεχος στους δημοσιογράφους. Σημείωσε πάντως οτι το υπουργείο εξετάζει το αν οι άδειες της μονάδας επεξεργασίας που έχει κατασκευαστεί είναι σύννομες.

"Σύμφωνα με τους νομικούς μας συμβούλους, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στο σχεδιασμό της μονάδας. Ως υπουργείο, έχουμε ζητήσει ανάκληση κάποιων αδειών για να επανεξετασθεί το αν η δραστηριότητα της εταιρίας είναι αυτή που περιγράφεται σε αυτές".  


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Προειδοποιητικές βολές από τον «ΣΥΡΙΖΑ-ΔΕΗ»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
Επίθεση» του «ΣΥΡΙΖΑ-ΔΕΗ» στις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου. Ζητά πάγωμα αποφάσεων για διοικητικές αλλαγές και διαγωνισμούς. Καμπανάκια και για κυβέρνηση αναφορικά με τις προεκλογικές υποσχέσεις.
Προειδοποιητικές βολές από «ΣΥΡΙΖΑ-ΔΕΗ»-Ζητά νέες διοικήσεις και... ανοικτές συνελεύσεις
Με σκληρές εκφράσεις η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔEΗ (Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΕΚΟ) επιτίθεται στις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου, ζητώντας «πάγωμα» κάθε πρωτοβουλία που έχει σχέση με διοικητικές αλλαγές, προσλήψεις, διαγωνισμούς προμηθειών κ.λπ.

Επιπλέον προαναγγέλλουν «ανοιχτές συνελεύσεις» στους χώρους δουλειάς με προσκεκλημένη μάλιστα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (υπουργός ο Παναγιώτης Λαφαζάνης), όπου «θα ανοιχτούν όλα τα θέματα επανίδρυσης της ΔΕΗ».


Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΔΕΗ, αναρτήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον ιστότοπο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΕΚΟ του κόμματος. Όταν δηλαδή δεν είχε γίνει ακόμη γνωστό το κείμενο της «συμφωνίας παράτασης». Από αυτό προκύπτει σαφώς ότι θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς η διαδικασία έχει φτάσει πλέον στην πρόσκληση για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών (TERNA Ιταλίας, ELIA Βελγίου, κινεζική εταιρεία διαχείρισης δικτύων).


Η φρασεολογία της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΔEΗ ("κομματικοί εγκάθετοι", "να ξεκουμπιστούν τώρα", "σκιάχτρα του παρελθόντος") , δείχνει ότι τα μέλη που απαρτίζουν την οργάνωση είναι εξοργισμένα με τις καθυστερήσεις στις αλλαγές διοικήσεων σε ΔΕΗ  ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ και κυρίως στις δύο τελευταίες, ενώ δείχνουν ότι θέλουν να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων μέσω της ανάθεσης σε αυτούς θέσεων ευθύνης. Κυρίως, όμως, αποτελεί «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση για τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, ιδίως όταν επικεφαλής στο εποπτεύον υπουργείο είναι ο επικεφαλής της «αριστερής πλατφόρμας» Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:


«Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξεκαθαρίζει, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ άλλο αυτή η κατάσταση. Προειδοποιεί, θα βρεθούν μπροστά σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ όλα αυτά τα σκιάχτρα του παρελθόντος που εκμεταλλευόμενοι το ενδιάμεσο αυτό διάστημα ξεγελιούνται και εκλαμβάνουν τη θεσμική τήρηση των τυπικών διαδικασιών σαν αδυναμία και δισταγμό.


Είναι προφανές πως η αναγκαιότητα σαρωτικών αλλαγών σε πρόσωπα και αρμοδιότητες στη ΔEΗ είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Για να παίξει η ΔΕΗ   τον πρωτοπόρο ρόλο της στην ανασυγκρότηση της οικονομίας για να διαλυθεί το δίκτυο της διαφθοράς των ξένων συμφερόντων που την λυμαίνονται, για μια ΔEΗ που θα λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας και του λαού όπως ακριβώς τονίστηκε τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.


Οι εργαζόμενοι της ΔEΗ το πολυτιμότερο γρανάζι αυτής της διαδικασίας μαζί με τα συνδικάτα τους, εγγυητές αυτής της πορείας θα σταθούν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια εκτροπής της. Θα στελεχώσουν την εταιρεία σε όλα τα επίπεδα με όπλο την εμπειρία τους τη τεχνογνωσία τους την αυτοθυσία τους και την αποδεδειγμένη κοινωνική ευθύνη τους. Η «Ανθρώπινη Δεξαμενή» της ΔEΗ από τέτοιους συναδέλφους μας είναι αστείρευτη. Οι υπηρέτες των ιδιωτικοποιήσεων της διάλυσης και των ξεπουλημάτων, οι Διοικήσεις της ανοχής στη διαφθορά, κομματικοί εγκάθετοι των μνημονίων μαζί με τα τσιράκια τους ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΤΩΡΑ !!!


Ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμέσως επόμενες μέρες διοργανώνει πολιτικές ανοιχτές συνελεύσεις εργαζομένων στην Αθήνα στη Πτολεμαΐδα στη Μεγαλόπολη και όπου αλλού χτυπά η καρδιά της ΔEΗ, με προσκαλεσμένη την ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης όπου σε ανοιχτές συζητήσεις θα ανοιχτούν όλα τα θέματα επανίδρυσης της ΔΕΗ 




ΠΗΓΗ
:euro2day.gr/

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα έσοδα που φαντάζεται η κυβέρνηση από τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου


Ψηλά στην ατζέντα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές βρίσκεται η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και προιόντων καπνού, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Οικονομικών θα μπορούσαν να εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

"Η κυβέρνηση θα βάλει στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και προιόντων καπνού", αναφέρει μονολεκτικά το κείμενο Βαρουφάκη για δύο τομείς στους οποίους η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την εξέύρεση εσόδων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά της.

Αλλά αν θέλει το οικονομικό επιτελείο να δει αποτελέσματα στο μέτωπο του λαθρεμπορίου καυσίμων, θα πρέπει απλά να ενεργοποιήσει τα μέτρα για την καταπολέμησή του, που εδώ και τρία χρόνια, απ' όταν και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, παραμένουν ανενεργά. 

Τα βασικότερα αφορούν το περιβόητο μέτρο της εγκατάστασης εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα πετρελαιοειδών (πρατήρια, εταιρείες, κλπ), και στη τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού θέσης, τα γνωστά GPS, σε βυτιοφόρα αλλά κυρίως στα πλωτά μέσα, όπου από το 2012 και μετά οπότε και εξισώθηκαν οι φόροι στα καύσιμα, έχει μετατοπιστεί σχεδόν το σύνολο του λαθρεμπορίου. Το παραδέχεται και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Δ.Μάρδας. Επιπλέον τυχόν προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, χωρίς προηγουμένως να θωρακίσει τη λειτουργία του συστήματος εισροών - εκροών, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ανοίξει και πάλι διάπλατα την πόρτα στο λαθρεμπόριο.

Οσο πάντως για τα προσδοκώμενα έσοδα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είναι πολύ χαμηλότερο από το 1,5 δισ. ευρώ, και μιλούν για επίπεδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Πριν την εξίσωση των φόρων τα υπολόγιζαν σε 500 εκατ. ευρώ, και πλέον σε 200 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Το άλλο μεγάλο στοίχημα αφορά το λαθρεμπόριο καπνικών προιόντων, όπου ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος διεθνώς για την πάταξή του θεωρείται πως είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών τσιπ στα πακέτα των τσιγάρων. Εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός από το υπ. Οικονομικών, και έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου, η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια να αυξηθεί περαιτέρω, θα οδηγήσει μαθηματικά σε μείωση των δημοσίων εσόδων και σε επέκταση του παράνομου εμπορίου.



ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΠΟ MAIL, ΣΕ MAIL !...

"Μάχη" Λαφαζάνη – Βαρουφάκη για το χαρτοφυλάκιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια;

"Μάχη" Λαφαζάνη – Βαρουφάκη για το χαρτοφυλάκιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια;
"Οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο". Αυτό αναφέρει το email του Γιάνη Βαρουφάκη προς τους εταίρους και αφήνει, μάλιστα, "παράθυρο" να επανεξεταστούν και οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί. Στόχος, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είναι η βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης".

Τα παραπάνω, λοιπόν, εγείρουν ερωτηματικά για το αν θα ξανά "ζεσταθεί" η ιδιωτικοποίηση για τον ΑΔΜΗΕ, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ή ακόμα και της ΔΕΗ, αλλά και του ΔΕΣΦΑ (που μένει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού). Κύκλοι της αγοράς ερμηνεύουν το περιεχόμενο του email ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για"ξεπάγωμα" του διαγωνισμού, ίσως με μία αναθεώρηση.


Πως, λοιπόν, θα αντιδράσει ο κ. Λαφαζανης σε μία απόφαση να μην υπάρχει καμία ανατροπή στην πορεία των διαγωνισμών στον ενεργειακό κλάδο;


Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει -από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε- ότι ακυρώνεται ο εν εξελίξει διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ, για τη "μικρή ΔΕΗ", αλλά και των ΕΛΠΕ. Μέχρι και πριν μερικά 24ωρα κύκλοι του υπουργείου επέμεναν ότι δεν αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό. Μιλώντας στο "ΘΕΜΑ" ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε σαφές ότι οι "κόκκινες γραμμές" θα μείνουν ανέπαφες. Ξεκαθάρισε δε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία "να μη θέτει εμπόδια στο να εφαρμόσουμε συνεπώς και σταθερά, χωρίς αναδιπλώσεις, τις θεμελιώδεις βάσεις και τις θεμελιακές δεσμεύσεις του προεκλογικού και κυβερνητικού μας προγράμματος".


Βέβαια, το email αναφέρονται και τα εξής: Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν στόχο να υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, θα ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.


Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο "πάγωσε" εξαιτίας των εκλογών. Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments.


Η «μικρή ΔΕΗ» -για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων- περιελάμβανε το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Επίσης, εντός του 2015 θα γινόταν η ανακοίνωση του σχετικού διαγωνισμού, ενώ θα είχε προηγηθεί


Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τη "μικρή ΔΕΗ" θα τα αποκόμιζε η ίδια η ΔΕΗ, ύψους περίπου 1,5 δισ. Ευρώ, τα έσοδα από τον ΑΔΜΗΕ επίσης η ΔΕΗ ύψους περίπου 600 εκατ. Ευρώ, ενώ από τα ΕΛΠΕ θα διοχετευόταν στο χρέος.


Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, θα κατατεθεί νέα ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα ακυρώνει την πώληση της ΔΕΗ. Άρα, προκύπτει και νέο ερώτημα: Θα μπορεί να το προχωρήσει, χωρίς την έγκριση των εταίρων;


Για τον ΔΕΣΦΑ, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία θα προχωρήσει, με την πώληση στη Socar να βρίσκεται στο τελικό στάδιο και επομένως "πετάει" το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένοντας την απόφαση της Κομισιόν. Η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Μαζί της υπεγράφη και άλλη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατ. ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ).


Τέλος, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου προχωρούν κανονικά, ενώ εκείνος για τα θαλάσσια οικόπεδα θα αναθεωρηθεί προς το δημόσιο συμφέρον.



ΠΗΓΗ:
newmoney.gr

ΟΑΕΔ και Microsoft: Δωρεάν μαθημάτων πληροφορικής σε ανέργους

ΟΑΕΔ και Microsoft: Δωρεάν μαθημάτων πληροφορικής σε ανέργους
Tο πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής» που ξεκινά από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, με πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Microsoft Hellas παρέχει δωρεάν εκπαίδευση ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, χάρη στην οποία όσοι από τους εγγεγραμμένους ανέργους το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ακόμη προσόν στην προσπάθειά τους για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας.

Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως εξειδίκευσης, ηλικίας ή οποιασδήποτε άλλης παραμέτρου, από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της Διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ. Στα τέλη κάθε μήνα οι αιτούμενοι θα παραλαμβάνουν μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, κατάλληλους κωδικούς ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, κάθε εγγεγραμμένος θα έχει αποκτήσει εφόδια που θα ενισχύουν σημαντικά το εργασιακό του προφίλ. Το πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής» έχει αναπτυχθεί με ορίζοντα τριετίας και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης μιας μεγάλης γκάμας μαθημάτων για όλα τα επίπεδα, με προοπτική να εμπλουτιστεί, ώστε να παρέχει ακόμη περισσότερα οφέλη.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τις εξής υπηρεσίες:

1. Παροχή ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περισσότερα από 1.000 θέματα τεχνολογιών πληροφορικής, όπως λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές γραφείου, δίκτυα υπολογιστών, προγραμματισμός, συστήματα ERP και CRM, βάσεις δεδομένων κ.ο.κ. Ο εκπαιδευόμενος, μέσω ενός μοναδικού κωδικού, θα έχει πρόσβαση στα μαθήματα από οποιονδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα download των μαθημάτων.

2. Παροχή δωρεάν διαδικτυακής υποδομής μέσω του Office 365 για την υποστήριξη της εκπαίδευσης:
a. Real-time εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας (Lync): Δυνατότητα e-learning με τη βοήθεια ενός «εξελιγμένου Skype», το οποίο θα επιτρέπει στους καθηγητές να διοργανώνουν online εκπαιδεύσεις μέσω video, εφαρμογών, ενώ παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να τους κάνουν σχόλια και ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.
b. Δυνατότητα εύκολης δημιουργίας portals μαθημάτων: μέσω της πλατφόρμας Sharepoint Online, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν με απλό τρόπο online σελίδες εκπαιδευτικού υλικού τις οποίες στη συνέχεια θα μοιράζονται με τους εκπαιδευόμενους στο πλαίσιο των μαθημάτων.
c. Δυνατότητα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης email, με 50 GB αποθηκευτικό χώρο, ημερολόγιο και tasks.
Δυνατότητα web office: Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των web εκδόσεων Microsoft Word, Excel, Powerpoint, Onenote καθώς και Project Server.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΔΕΗ: Περιορισμένα Περιθώρια για Μείωση Τιμολογίων

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
Περιορισμένα εμφανίζονται να είναι τα περιθώρια της ΔΕΗ για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού. Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου «ροκανίζεται» από τη συρρίκνωση των εσόδων της, την αύξηση, φέτος, στις τιμές του CO2, καθώς και την ανάγκη να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της, με αιχμή του δόρατος την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαϊδα V.
Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική δεν απορρίπτεται, αλλά, όπως διαμηνύεται από υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕΗ, θα μπορούσε να εξεταστεί από τον Απρίλιο και μετά, όταν η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και, βεβαίως, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη για το κόστος των τιμολογίων -και της υψηλής τάσης- η οποία θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει η Επιχείρηση σε αυτό το πεδίο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΡΑΕ, που μετέφερε στο ΥΠΑΠΕΝ ο απελθών πρόεδρος της Νίκος Βασιλάκος, η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει κατά 20-40% το κόστος της παραγωγής της και συνακόλουθα ένα μέρος της μείωσης αυτής να περάσει στον τελικό καταναλωτή. Η εκτίμηση αυτή βασίσθηκε στη μελέτη της Ernst & Young που παρήγγειλε η ΡΑΕ για τον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ και η οποία αποσκοπούσε στη διαμόρφωση τιμής για το ΝΟΜΕ. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο energia. gr επισημαίνουν ότι αυτό το εκτιμώμενο υψηλό ποσοστό, το οποίο ελέγχεται για την ορθότητα του από διάφορες πλευρές, περιλαμβάνει και τα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), η μείωση στις τιμές των οποίων έχουν καθαρά συγκυριακό χαρακτήρα. Συν τοις άλλοις, δεν έχουν να κάνουν απευθείας με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ούτε με το διασυνδεδεμένο σύστημα. Αλλά με τα νησιά, όπου πράγματι η ΔΕΗ καταβάλει ετησίως περί τα 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να ηλεκτροδοτούνται. Με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου η ΔΕΗ έχει πετύχει μια εξοικονόμηση της τάξης του 20-25% σε μηνιαία βάση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου μειώθηκε από τον Ιανουάριο κατά 5-6% και αναμένεται να πέσει κατά 20% από την 1η Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι τιμές στο CO2, που αποτελούν σημαντικό κόστος για τη ΔΕΗ, παρουσιάζουν από τις αρχές του έτους ανοδική πορεία. Ενώ πέρσι κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 5,9 ευρώ ανά τόνο, φέτος και με τα μέχρι τώρα στοιχεία, διαμορφώνονται στα 7,5 ευρώ, κατά μέσο όρο, ανά τόνο, χωρίς να αποκλείεται αυτή η τιμή να αυξηθεί και άλλο στους επόμενους μήνες. Να επισημανθεί ότι κάθε 1 ευρώ αύξηση στο CO2 σημαίνει για τη ΔΕΗ επιβάρυνση 40 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, οι εισπράξεις της ΔΕΗ δεν έκαναν καλό ποδαρικό φέτος. Τον Ιανουάριο εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ ανοικτή χέουσα «πληγή» παραμένουν για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τα ανείσπρακτα τιμολόγια, που συνεχίζουν να αυξάνουν.
Η διοίκηση της ΔΕΗ καλείται να αντισταθμίσει τις παραμέτρους αυτές και για έναν ακόμη λόγο, πέραν των λειτουργικών εξόδων της. Τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και κυρίως την κατασκευή της Πτολεμαϊδας V, για την οποία εξασφαλίσθηκε μεν δανειοδότηση 750 εκατ. ευρώ, αλλά η Επιχείρηση οφείλει να συνεισφέρει και άλλα τόσα ως ίδια κεφάλαια. Η περίπτωση νέου δανεισμού απορρίπτεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς θα την επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με μία εκτίμηση αρμόδιων παραγόντων που μίλησαν στο energia. gr, με τα σημερινά δεδομένα της τιμής των καυσίμων, ενδεχομένως, η ΔΕΗ θα μπορούσε να μειώσει τα τιμολόγια της σε ένα επίπεδο 10%. Ωστόσο, μία τέτοια μείωση χαρακτηρίζεται αδύνατη από την ίδια την Επιχείρηση, με βάση όσα προαναφέρθηκαν, υπενθυμίζοντας ότι κάθε 1% πτώση στην τιμή του ρεύματος συνεπάγεται ταμειακές απώλειες για την Επιχείρηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει περιθώριο για μια ενδεχόμενη μείωση, έστω και περιορισμένη, στα τιμολόγια της, αν και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, δεν έχει ανοίξει ακόμη ο σχετικός διάλογος με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Η μελέτη για το κόστος των τιμολογίων που έχει παραγγείλλει η ΔΕΗ και η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός του Μαρτίου, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων και σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύεται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να λάβει «σάρκα και οστά» πριν από τον Απρίλιο, όταν, δηλαδή, θα υπάρξει η θεαματική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Πέμπτη ημέρα απωλειών για το αργό

Αποτέλεσμα εικόνας για Πέμπτη ημέρα απωλειών για το αργό
Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το αργό, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 17 cents ή 0,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 49,28 δολ. το βαρέλι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον περασμένο Αύγουστο. 

Το αργό Brent παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε σε ποσοστό 0,4% κλείνοντας στα 58,66 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. 

Οι επενδυτές επέλεξαν να υιοθετήσουν αμυντική στάση ενόψει της ανακοίνωσης αύριο των στοιχείων της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα έχουν σκαρφαλώσει σε νέα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες εντείνοντας τις ανησυχίες ότι διατηρούνται στην αγορά συνθήκες υπερπροσφοράς.


ΠΗΓΗ.capital.gr