Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ιράκ: Η χώρα σχεδιάζει να αποκτήσει έναν "μεγάλο στόλο" πετρελαιοφόρων

Αποτέλεσμα εικόνας για δεξαμενοπλοιο
Από το capital.gr
Το Ιράκ σχεδιάζει να αποκτήσει έναν "μεγάλο στόλο" από δεξαμενόπλοια για να μεταφέρει το πετρέλαιό του στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Πετρελαίου Τζαμπάρ αλ- Λουάιμπι.

Ο στόλος δεξαμενοπλοίων της χώρας καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του κατά την επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την εκδίωξη του Ιράκ από το Κουβέιτ το 1991, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής ιδιοκτησίας Εταιρίας Ιρακινών Πετρελαιοφόρων. Η εταιρία είχε στην κατοχή της έως και 24 δεξαμενόπλοια κατά τη δεκαετία του '80.

"Το υπουργείο επιθυμεί..

Μανιάτης: Σήμα κινδύνου για πιθανή κατάρρευση της εθνικής οικονομίας λόγω ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σήμα κινδύνου δεη
Από το worldenergynews.gr
Για κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας εξαιτίας της ΔΕΗ κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επικαλείται την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και συνδυάζοντας της με παλαιότερη δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ότι «οι χώρες χρεωκοπούν όχι μόνο από τις τράπεζες, αλλά και από την ενέργεια», υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Επισυνάπτει δε τέσσερα link με άρθρα και απόψεις σε μέσα ενημέρωσης, που όπως λέει, συγκλίνουν προς αυτήν την άποψη και τα χαρακτηρίζει «τελευταίο σήμα κινδύνου προς αδιόρθωτους, ιδεοληπτικούς».
Χαρακτηριστικά η ανάρτηση του κ. Μανιάτη έχει ως εξής:

Ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΝ για τη μεταφορά του Αρχείου Υδρογονανθράκων

Από το energypress.gr
Το ΥΠΕΝ προχώρησε σήμερα στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τη μεταφορά του Αρχείου Υδρογονανθράκων υπό τον Γ.Γ., Μιχάλη Βερροιόπουλο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η Οµάδα Εργασίας έχει ως αντικείµενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων µεταφοράς του Αρχείου Υδρογονανθράκων, από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΠΕ ΑΕ (πρώην ∆ΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ) στο Μαρούσι και στην ΒΙΠΕ Καβάλας, στις εγκαταστάσεις του ΙΓΜΕ στην περιοχή Θρακοµακεδόνων µετά από σχετική συνεννόηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης αυτής.

Ειδικότερα, η Οµάδα Εργασίας

Η Saudi Aramco μπαίνει δυναμικά στην αγορά λιπαντικών με το εμπορική της σήμα

Από το worldenergynews.gr  
Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, η κρατική σαουδαραβική Saudi Aramco, σκοπεύει να εισέλθει στο κλάδο των λιπαντικών στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την βελτιστοποίηση της αξίας των υποπροϊόντων πετρελαίου και της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της στους τομείς της διύλισης και των χημικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία ενσωματώνει τις κατάντη δραστηριότητές της στην διύλιση και την εμπορία και σε αυτή τη διαδικασία όπως επισημαίνει, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τα πετροχημικά και τα διαφοροποιημένα προϊόντα.

Τα βασικά έλαια που..

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της Ρωσίας ίσως ξαναγίνει κερδοφόρα

Από το energypress.gr
Για πολλά χρόνια πιστευόταν πως επρόκειτο για μια πετρελαιοπηγή που είχε χάσει την παλιά της αίγλη, ωστόσο όπως φαίνεται το Σαμοτλόρ δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα: Η μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της Ρωσίας, που βρίσκεται πολύ μακριά από το ζενίθ της (πλέον αποδίδει 20 φορές περισσότερο νερό από πετρέλαιο) , ενδεχομένως να μπορεί ξανά να αποδώσει τεράστια κέρδη για τη Rosneft PJSC.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το Σαμοτλόρ, ο γίγαντας των 25 δισ. βαρελιών που τροφοδοτούσε τη Σοβιετική Ένωση για δεκαετίες ίσως να είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από μια σειρά προτάσεων που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε κάποια από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κοιτάσματα της Ρωσίας, όπου η παραγωγή έχει πέσει. Μια από τις ιδέες που εξετάζονται – η περικοπή κατά 50% του φόρου εξόρυξης για πηγές που αποδίδουν πολύ νερό με το πετρέλαιο- θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 90 δισ. ρούβλια (1,57 δισ. δολάρια) ετησίως στα κέρδη της Rosneft, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κορνίλοφ, αναλυτή της Aton LLC στη Μόσχα.

«Είναι ένα κολοσσιαίο κοίτασμα ακόμα..