Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις από το 2015 - Ποιοι διασώζονται

Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις από το 2015 - Ποιοι διασώζονται «Αντίστροφη μέτρηση» για νέες αλλαγές στις συντάξεις 2 εκ. συνταξιούχων και 1,5 εκ. ασφαλισμένων μέσα στο 2015
Κομβικό σημείο η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και 3,5 εκ. συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών αναμένεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές αυτές.Σε 5 σημεία εντοπίζονται οι σημαντικότερες αλλαγές και αφορούν σε:

1. Επικουρικές: Από τον ερχόμενο Ιούλιο τα ποσά των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων θα διαμορφώνονται με κριτήριο και βάση τη μείωση των ελλειμμάτων.

Σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν με νέες περικοπές τα ποσά που καταβάλλονται στους ήδη συνταξιούχους. Περικοπές που αναμένονται να κυμανθούν μεταξύ των 7 - 10%.

Από 01.01.15 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών αναμένεται νέο «ψαλίδι».

2. Μερίσματα: Από 01.01.15 μπαίνουν ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου και των Ενστόλων, ώστε οι παροχές να είναι ανάλογες των εσόδων.

3. Κύριες συντάξεις: Από την 01.01.15 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμός των κύριων συντάξεων. Επηρεάζονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, δηλαδή, όσοι συμπληρώνουν και το χρόνο ασφάλισης αλλά και την ηλικία για να βγουν στη σύνταξη από την επόμενη χρονιά (2015).

Επίσης, επηρεάζονται όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, δηλαδή, έχουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης, αλλά δε συμπληρώνουν φέτος (2014) το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.

4. Βασική σύνταξη 360 ευρώ: Θα ισχύσει σε όλα τα Ταμεία και θα είναι το ποσό, που θα εγγυάται το Κράτος. Προσοχή, αυτό δε σημαίνει πως, όλες οι συντάξεις θα πάνε στα 360 ευρώ από το 2015, αλλά ούτε και πως, οι συντάξεις είναι πλήρως εγγυημένες από τα Ταμεία.

Στην πράξη, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και την οποία εγγυάται, σήμερα, πλήρως το Κράτος, από το 2015 η Κρατική εγγύηση θα είναι 360 ευρώ. Τα υπόλοιπα 1.140 ευρώ θα πρέπει να είναι σε θέση να τα εγγυηθούν τα Ταμεία.

5. Νέο Ασφαλιστικό: Δημιουργία ενός νέου Εθνικού Φορέα Σύνταξης και μετατροπή της Επικουρικής Ασφάλισης σε καθαρά επαγγελματική ασφάλιση, με μη υποχρεωτική καταβολή εισφορών.

Ποιοι διασώζονται με σύνταξη έως το τέλος του 2014

Μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, άμεσα, χωρίς να επηρεαστεί από τις αλλαγές τού 2015. Βασική προϋπόθεση είναι, να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Δημόσιο: Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται μόνο η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και όχι κατ' ανάγκη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΙΚΑ: Ασφαλισμένος, που έχει έως το 2012, 10.000 ημέρες, έχει μόνο κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα για να βγει σε ηλικία 63,5 ετών και θα επηρεαστεί από το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, εφόσον θα συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης μετά το 2015.

ΔΕΚΟ - Τράπεζες: Επηρεάζονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (χρόνο ασφάλισης και ηλικία) από 01.01.15. Ασφαλισμένος πριν από το 1983, που συμπληρώνει 35ετία το 2017 θα έχει μείωση στο τμήμα σύνταξης, που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από το 2011 έως το 2017.

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα επηρεαστούν όλοι όσοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία έως το 2012, αλλά θα έχουν την προβλεπόμενη ηλικία (50 ή 55 για μητέρες ή 60, 65 για άνδρες) μετά το 2015.

ΠΗΓΗ: ΕΤ


ΠΗΓΗ:thebest.gr

ΤΡΕΛΕΣ ΦΑΠΕΣ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Ανακηρύχθηκε η "Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ντόνετσκ" - "Ζητάμε την αποστολή στρατευμάτων από τον Β.Πούτιν" (vid)


Πριν από λίγο ανακηρύχθηκε η "Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ντόνετσκ", από ρωσόφωνους της πόλης και αντιπροσώπους από πόλεις και χωριά της περιφέρειας. Ο ρωσικός Στρατός είναι με το "δάχτυλο στην σκανδάλη" αναμένοντας τις εξελίξεις. Μάλλιστα το ρωσόφωνο "Εθνικό Συμβούλιο" αποφάσισε να προχωρήσει σε Δημοψήφισμα το αργότερο μέχρι τις 11 Μαϊου. Ζήτησε επίσης από τον Β.Πούτιν την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων!

"Η Δημοκρατία του Ντόνετσκ θα αφορά οτιδήποτε βρίσκεται εντός της περιφέρειας.Η απόφαση αυτή θα μπει σε ισχύ αμέσως μετά το Δημοψήφισμα" είπαν οι ρωσόφωνες αρχές της πόλης.

"Οτιδήποτε εντός της περιφέρειας θεωερείται αδιαίρο και απαραβίαστο". "Κάνουμε επίσημο αίτημα στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν να στείλει στρατεύματα για την ασφάλεια της περιοχής".

Το RT έδωσε βίντεο στην δημοσιότητα από την συναντηση των αντιπροσώπων της ρωσικής πλειοψηφίας.Η συγκέντρωση έγινε στο gosobladministratsii δημοτικό κτίριο του Ντόνετσκ

Υπενθυμίζουμε ότι και σήμερα στις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με το αίτημα τουλάχιστον της ομοσπονδιοποίησης. Στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο το πλήθος έχει υψώσει μπαριέρες γύρω από κυβερνητικά κτηρια, και κτήρια της SBU της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών

Σημειώνεται ότι το πρωί το ουκρανικό υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άγνωστοι εισέβαλαν στ κτήριο που στεγάζεται η Ασφάλεια του Λούγκανσγκ, και κατάσχεσαν οπλισμό.

Πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ο ρωσικός Στρατός θα πρέπει να προστατέψει τους ρωσικούς πληθυσμούς, άλλωστε έλαβε επίσημη έκκληση βοήθειας. Όλα δημιουργήθηκαν από την αδιαλλαξία της νεοναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία όμως τροφοδοτήθηκε από την Δύση.
ΠΗΓΗ:.defencenet.gr

Economist - Πώς θα διαμορφώνεται ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2025 - Οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη - Στην 1η θέση η Κίνα

Economist - Πώς θα διαμορφώνεται ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2025 - Οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη - Στην 1η θέση η Κίνα
Η Κίνα θα εκτοπίσει στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ
Έναν αναλυτικό οδηγό με τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, όχι σήμερα, αλλά το 2025 παρουσιάζει ο Economist.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιοδικού, σε 11 χρόνια από σήμερα, ήτοι το 2025, η Κίνα θα έχει πετύχει εκείνο που ολοένα και περισσότεροι προβλέπουν: Θα είναι η πιο ισχυρή οικονομία στον πλανήτη, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τρίτη θέση, την οποία φέρεται μέχρι τότε να καταλαμβάνει η Ινδία.
Η τέταρτη πιο ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη το 2025 θα είναι η Ιαπωνία, ενώ την πεντάδα θα συμπληρώνει η Γερμανία.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Economist, το 2025 οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη θα είναι οι εξής:
1) Κίνα
2) ΗΠΑ
3) Ινδία
4) Ιαπωνία
5) Γερμανία
6) Ρωσία
7) Βραζιλία
8) Μεξικό 
9) Ηνωμένο Βασίλειο
10) Γαλλία 
11) Νότιος Κορέα
12) Ινδονησία
13) Ιταλία 
14) Καναδάς
15) Τουρκία
16) Ισπανία
17) Αυστραλία
18) Σαουδική Αραβία 
19) Ταϊβάν
20) Πολωνία


ΠΗΓΗ bankingnews.gr

Άδωνις για Βορίδη: «Άλλο χουντικός όμως άλλο ναζί»!! Και η απόδειξη…

Απο τον Πόρτα – Πόρτα

Οριστε τι δήλωσε ο Άδωνις:
20140407-102715.jpg
…δείτε τωρα και την παλαιότερη αφίσα του Βορίδη που τον δικαιώνει!
20140407-102957.jpg

ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΣτΕ: Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ


Διαφορετικούς δρόμους φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών μονοπωλίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, σχέδιο που υπαγορεύει η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Εν αναμονή του σκεπτικού του ΣτΕ αναζητείται επειγόντως ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης το οποίο θα μπορεί να «περπατήσει» μετά την κρίση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που θέτει ζήτημα δημόσιου αγαθού για το νερό -θεωρώντας ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες-, και συγχρόνως να αρχίσουν να παίρνουν σειρά και άλλες ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή μάλιστα που το μέγα πρότζεκτ του Ελληνικού δείχνει να παίρνει τον δρόμο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΤΑΙΠΕΔ κινούνται προς την κατεύθυνση της συνέχισης του διαγωνισμού για την ΕΥΑΘ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ θα ανάψει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τη στιγμή που όλα τα πάγια της εταιρείας (πηγές, ταμιευτήρες, φράγματα) ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ΕΥΑΘ Παγίων. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στην περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν ακυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό, καθώς εκείνο που θα παραχωρηθεί είναι η διαχείριση και λειτουργία του δικτύου (ΕΥΑΘ Α.Ε.), το οποίο παραμένει δημόσια υποδομή και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που θα έχει ενεργό ρόλο και στον καθορισμό των τιμολογίων.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, καθώς δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των παγίων, τα οποία ανήκουν τόσο στην ΕΥΔΑΠ Παγίων όσο και στην εισηγμένη ΕΥΔΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα η αξία μιας μετοχής να περιλαμβάνει και τμήμα της αξίας του δικτύου της. Υπό την έννοια αυτή εκτιμάται ότι μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την ΕΥΔΑΠ, τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, χωρίς να αποκλείονται άλλες λύσεις. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσε να επιλεγεί για την εταιρεία μια διαδικασία book building (άνοιγμα βιβλίου προσφορών), η οποία μάλιστα πρόσφατα θεσμοθετήθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να παραχωρηθεί ένα ποσοστό της εταιρείας που θα φέρει ζεστό χρήμα στο Ταμείο.

Τονίζουν επίσης ότι οι συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στο νερό είναι επιβεβλημένες και θα γενικευτούν το επόμενο διάστημα με ένα μοντέλο που θα προβλέπει ότι την ιδιοκτησία και την τιμολόγηση θα έχει το Δημόσιο, αλλά η χρηματοδότηση των έργων και η λειτουργία των δικτύων θα γίνεται από τους ιδιώτες. Οι εκτιμώμενες επενδύσεις σε όλο το δίκτυο ύδρευσης της χώρας τα επόμενα χρόνια υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ. Η περίπτωση, πάντως, της ΕΥΔΑΠ είναι ιδιαίτερη, καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες με τόσο ισχυρό cash flow μετά την εξόφληση των οφειλών από το Δημόσιο, γεγονός που εκτοξεύει την αξία της και καθιστά την επιχείρηση πολύ ακριβή νύφη για τους επενδυτές.

Οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί «γαμπροί» της ΕΥΑΘ

Με τον σχεδιασμό που φαίνεται να υπάρχει στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα η εν η υπνώσει διαγωνιστική διαδικασία για την ΕΥΑΘ, με τις πληροφορίες να μιλούν ανεπίσημα για κατάθεση προσφορών από τους δύο ενδιαφερομένους στις 13 Ιουνίου για την παραχώρηση του 51% της εταιρείας. Εδώ και μήνες στην επόμενη φάση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχουν περάσει δύο επενδυτικά σχήματα: η γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και ο όμιλος Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Mekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πληροφορίες από την πλευρά των ιδιωτών επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που υπάρχει (αναφέρουν μάλιστα ότι ανεβαίνουν συνεχώς στοιχεία στο data room με πρόσφατο τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας χρήσης). Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ο ανάδοχος του έργου στην επόμενη πενταετία υποχρεούται σε επενδύσεις ύψους 138 εκατ. ευρώ, από τις οποίες περίπου 85 εκατ. αφορούν στην επέκταση των αντλιοστασίων και υδραγωγείων και τα υπόλοιπα στη συντήρηση των αγωγών. Στον τομέα της ύδρευσης η ΕΥΑΘ διαθέτει 510.000 πελάτες και μία μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού, ενώ στην αποχέτευση εξυπηρετεί 1 εκατομμύριο πελάτες με δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Ωστόσο το 15%-20% της αποχέτευσης υπολογίζεται ότι δεν πηγαίνει στο δίκτυο αλλά ξεβράζεται στον Θερμαϊκό!

Κατά πληροφορίες, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει ότι ο ιδιώτης οφείλει να κρατήσει το προσωπικό της εταιρείας αλλά και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, καθώς επίσης και να μειώσει από 3% έως 5% τα τιμολόγια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γενικευμένη ανησυχία ότι η έλευση ιδιωτών στο δίκτυο θα εκτινάξει τα τιμολόγια ύδρευσης. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο ιδιώτης συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή», τόνισε σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με Ελληνες δημοσιογράφους η κυρία Νταϊάν Νταράς, υπεύθυνη της γαλλικής Suez, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και ελέγχει το 5,46% των μετοχών της ΕΥΑΘ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να δεχτεί να έχει έλλειμμα για μεγάλη περίοδο».

Η ίδια σημείωσε στις αναφορές της ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τα φθηνότερα τιμολόγια νερού, με το κόστος να διαμορφώνεται σε 1,06 ευρώ (Ελλάδα, Ιταλία) και 1,72 ευρώ (Ισπανία) ανά κυβικό μέτρο. Αντίστοιχα ο μέσος όρος είναι 3,49 ευρώ ανά κ.μ., υπογραμμίζοντας ότι στον Βορρά, όπου η τιμολόγηση είναι υψηλή, δεν υπάρχουν πολλοί ιδιώτες.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ: Με τιμή στόχο 8 ευρώ και σύσταση "neutral" ξεκίνησε κάλυψη η Citi

ΕΛΠΕ: Με τιμή στόχο 8 ευρώ και σύσταση "neutral" ξεκίνησε κάλυψη η Citi
Την κάλυψη της μετοχής των ΕΛΠΕ ξεκινά η Citi θέτοντας σύσταση "ουδέτερη" (neutral) και τιμή στόχο τα 8 ευρώ.  Όπως γράφουν οι αναλυτές της επενδυτικής, με το σκέλος της διύλισης να έχει αναβαθμιστεί, τα ΕΛΠΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν  τα αδύναμα περιθώρια κέρδους στην ευρύτερη περιοχή και να επωφεληθούν απ' την πιθανή ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς. Περιμένουν σημαντική τόνωση στη ροή ρευστού, που θα υποστηρίξει την αποκατάσταση των μερισματικών αποδόσεων της εταιρείας απ' το 2015 και έπειτα. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν, η πιθανή ανάπτυξη εξιοσορροπείται απ' την αβεβαιότητα που επικρατεί σε μακροοικονομικό επίπεδο(τόσο για τον κλάδο όσο και για την Ελλάδα). 

Η σημερινή αποτίμηση (Στο 14 το PE με τα εκτιμώμενα κέρδη του 2015 έναντι 13 για τον ευρωπαϊκό κλάδο) αποτελεί δίκαιη αποτίμηση της αβεβαιότητας γύρω απ' την αβεβαιότητα αναφροικά με τα επριθώρια της διύλισης πανευρωπαϊκά και μίας πιθανής πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου. 



ΠΗΓΗ:newmoney.gr


Motor Oil: Ποντάρει σε αύξηση μεριδίου αγοράς και εξαγωγών για το 2014


Σε βελτιωμένα αποτελέσματα, χάρη στη συνεχιζόμενη διεύρυνση του μεριδίου της στην ελληνική αγορά και των παραδοσιακά εκτεταμένων εξαγωγικών δραστηριοτήτων της, προσβλέπει για το τρέχον έτος η Motor Oil Ελλάς.
Για το 2013, η πετρελαϊκή παρέμεινε κερδοφόρος, παρά την πτώση των μέσων περιφερειακών περιθωρίων διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου σε επίπεδα ίσα προς το 59% περίπου των περιθωρίων της τελευταίας δεκαετίας.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Motor Oil κατά τη διάρκεια ενημέρωσης θεσμικών επενδυτών, το Μάρτιο σημειώθηκε ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από αρκετούς μήνες καθίζησής τους, αν και τα περιθώρια παρέμειναν αδύναμα το πρώτο δίμηνο του 2014, στα χαμηλά επίπεδα εκείνων του δ’ τριμήνου του 2013. Στόχος της για το 2014 είναι η επίτευξη περιθωρίων διύλισης «στο ανώτερο εύρος του κλάδου».
Παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη των περιθωρίων αυτών, των τιμών των προϊόντων πετρελαίου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι παρακινδυνευμένη, η επιχείρηση αναμένει επιπρόσθετα οφέλη από την ισχυροποίηση της θέσης της στην εγχώρια αγορά και την αναμενόμενη ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης αεροπορικών και άλλων καυσίμων, δεδομένου ότι το μερίδιο της το 2013 στην εγχώρια αγορά καυσίμων ανήλθε σε 37,7%, από 35% το 2012, ενώ στη συνολική εγχώρια αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων, ανήλθε σε 34%, από 32,2% το 2012.
Ειδικότερα ο όγκος παραγωγής καυσίμων αεριωθουμένων της εταιρείας για την ελληνική και τη διεθνή αγορά αυξήθηκε το 2013 κατά 32,7%. Η εταιρεία εκτιμά ότι συνεχίζεται η ανταγωνιστική ισχυροποίηση των περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων που λειτουργούν με τα σήματα Avin και Coral και ανήκουν σε θυγατρικές της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν εκπρόσωποί της, το μερίδιό της συνολική εγχώρια αγορά αυξήθηκε την πενταετία 2009-2013 κατά 8,6 εκατοστιαίες μονάδες, από το 25,4% (το 2009) στο 34% (το 2012), ενώ το 2007 ήταν μόνο 21,7%.
Ανά κατηγορία βασικών προϊόντων τα μερίδια αγοράς της Motor Oil στην Ελλάδα τον χρόνο που πέρασε εκτιμάται ότι ήταν 37,7% στις βενζίνες (24,2% το 2009), 51,4% στα λιπαντικά (37,4%), 55,8% στο μαζούτ (39,7%), 35,3% στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης (25,9%), 27,1% στην άσφαλτο (35,1%), 23,4% στα υγραέρια (22,8%), 31,3% στα αεροπορικά καύσιμα (8,7%) και 50,5% στο πετρέλαιο ναυτιλίας (30,1%).
Επίσης, η Motor Oil προσβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των πωλήσεων στη διεθνή αγορά, οι οποίες το 2013 σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν σε όγκο κατά 9,6% και οδήγησαν σε συνολική αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3,9%, σε 12,51 εκατ. μετρικούς τόνους, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την επιχείρηση, καθώς συνεχίστηκε η ταχεία εμπορική επέκταση, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία Η παραγωγική δραστηριότητα του διυλιστηρίου της στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας κατά το τρέχον έτος προβλέπεται, όπως αναφέρθηκε, σταθερή όλους τους μήνες του τρέχοντος έτους, αφού η διακοπή της λειτουργίας σειράς μονάδων του για την περιοδική συντήρησή του έγινε το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου του 2013. Το γεγονός αυτό αναμένεται να συμβάλει σε διεύρυνση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της, αλλά και σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των συγκριτικά περισσότερο κερδοφόρων βιομηχανικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης στις συνολικές βιομηχανικές και εμπορικές πωλήσεις της, οι οποίες το 2013 σε εταιρική βάση μειώθηκαν κατά 4,8% στα 7,84 δισ. ευρώ και σε ενοποιημένη βάση κατά 4,1% στα 9,28 δισ. ευρώ, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών των παραγώγων πετρελαίου και της αποδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ.
Οι βελτιωμένες προσδοκίες, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του τραπεζικού δανεισμού της, φαίνεται να εξηγούν άλλωστε και την απόφασή της για τη διανομή μερίσματος, παρά το ότι η επιχείρηση το 2013, ως γνωστόν, κατέγραψε σημαντικά μειωμένα κέρδη προ φόρων (23,2 εκατ. ευρώ έναντι 114,4 εκατ. ευρώ το 2012) και καθαρά κέρδη (5,58 εκατ ευρώ έναντι 90,9 εκατ. ευρώ το 2012), ενώ σε ενοποιημένη βάση, από κοινού με τις θυγατρικές της, δεν απέφυγε την καταγραφή ζημιών μετά την πρόβλεψη για φόρους (-4,68 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 78,93 εκατ. ευρώ το 2012, κατόπιν επιβάρυνσης των κερδών προ φόρων ύψους 19,94 εκατ. ευρώ με αναβαλλόμενη φορολογία 22,1 εκατ. ευρώ). Το συνολικό μέρισμα στους μετόχους της θα απορροφήσει 22,16 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα μέσα περιθώρια διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το 2013 ήταν κατά 28,8% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2012, κατά 46,5% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2011 και κατά 41,6% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2010, οπότε η Motor Oil Ελλάς σε ενοποιημένη βάση είχε καταγράψει την υψηλότερη από ποτέ κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας κέρδη προ φόρων 210,55 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 164,55 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Είναι προφανές πως το έργο που έχουν αναλάβει οι διορισµένες κυβερνήσεις να επιτελέσουν προς όφελος των διεθνών και ντόπιων κεφαλαίων δεν έχει ακόµα τελειώσει. Είναι επίσης προφανές πως το έργο αυτό παίχτηκε και θα συνεχίσει να παίζεται στις πλάτες µας και ερήµην µας, χρησιµοποιώντας 
επίπλαστες και οριακές πλειοψηφίες στη Βουλή. Τα κόµµατα της συγκυβέρνησης συνεχίζουν να βυθίζουν το λαό µας ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας τον έρµαιο του οικονοµικού και κοινωνικού µορφώµατος που θέλουν να επιβάλλουν. 
 Το ξεπούληµα του δηµόσιου πλούτου, η κατάργηση των εργασιακών µας δικαιωµάτων και η πάση θυσία των συµφερόντων των τραπεζιτών και των τοκογλύφων αποτελεί γι΄ αυτούς ύψιστη προτεραιότητα. ∆υστυχώς αυτό δε γίνεται χωρίς τη σιωπηρή συγκατάθεση και συνενοχή ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται και από τις δικές µας τάξεις. Παρόλα αυτά ο αγώνας παραµένει ανένδοτος. 
Είµαστε αποφασισµένοι να παλέψουµε για τις ζωές µας. Είµαστε αποφασισµένοι να δώσουµε και την τελευταία ικµάδα των δυνάµεών µας έτσι ώστε να αντιπαρέλθουµε αυτές τις νοσηρές πρακτικές. Είµαστε αποφασισµένοι να νικήσουµε. 
 Συµµετέχουµε στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε το τριτοβάθµιο συνδικαλιστικό µας όργανο (ΓΣΕΕ) την Τετάρτη 09/04/14 µε Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως 16:00. ∆ίνουµε το παρόν στις συγκεντρώσεις για την Αθήνα στην πλατεία Κλαυθµώνος και για τη Θεσσαλονίκη στο Εργατικό Κέντρο. 

                                                               ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ 


ΣΧΟΛΙΟ:  Οι συγκεντρώσεις για την απεργία είναι 11.00 η ώρα το πρωί. Ωραία στάση απεργίας κάνετε, αφού δε θα μπορούν να πάνε οι εργαζόμενοι... 

Αγωνία για τα «ελληνικά» κοιτάσματα


Αγώνα δρόμου διεξάγει το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω καθυστέρηση στην υπογραφή συμβάσεων των κοιτασμάτων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τον αναμενόμενο μεγάλο αδειοδοτικό διαγωνισμό για το Ιόνιο και τη Ν. Κρήτη που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Οι διαγωνισμοί open door για το χερσαίο τμήμα των Ιωαννίνων και τα υποθαλάσσια σε Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο έχουν ανοίξει εδώ και 27 μήνες με αρχική πρόβλεψη από το ΥΠΕΚΑ να έχουν ολοκληρωθεί (υπογραφή συμβάσεων και κύρωση από τη Βουλή) το φθινόπωρο του 2013. Μέχρι σήμερα, όμως, οι συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί, κάτι που σύμφωνα με τη νέα ημερομηνία που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στους αναδόχους επενδυτές θα γίνει στις 15 Απριλίου.
Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, ωστόσο, μπορεί να συμπαρασύρει το mega project του Ιονίου και της Κρήτης, που απευθύνεται στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου. Αυτό το «Greece mega project» θα πρέπει να το τρέξει η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η στελέχωση της οποίας όμως εκκρεμεί. Ο λόγος που το ΥΠΕΚΑ δεν προχωράει στη στελέχωσή του συνδέεται με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών open door. Αυτούς, ελλείψει του ΕΔΥΕ, ανέλαβε μια 17μελής επιτροπή που συνέστησε το ΥΠΕΚΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια του ΕΜΠ, Σοφία Σταματάκη, η οποία εκ των υστέρων ορίστηκε και πρόεδρος της ΕΔΥΕ. Ολες τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις στις συμβάσεις με τους επενδυτές τις έχει κάνει η 17μελής Επιτροπή. Η πλήρης στελέχωση προ της υπογραφής των συμβάσεων θα δημιουργούσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων με τον νέο φορέα, κάτι που θα δημιουργούσε νέα καθυστέρηση. Ετσι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τον κρατάει ανενεργό και αναμένει να πέσουν οι υπογραφές στις συμβάσεις open door για να τοποθετήσει την επόμενη κιόλας μέρα τον αριθμό στελεχών που προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για να λειτουργήσει ως Α.Ε. Η επιλογή αυτή λύνει ένα πρόβλημα για τις τρέχουσες παραχωρήσεις. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο για τον επόμενο και πιο κρίσιμο γύρο παραχωρήσεων. Αυτός συνδέεται με την πιθανότητα να μην προλάβει να ολοκληρωθεί η σύσταση της ΕΔΥΕ εάν η υπογραφή των συμβάσεων open door πάρει και νέα παράταση.
Η αγωνία για μια τέτοια έκβαση είναι έκδηλη στο ΥΠΕΚΑ, καθώς τα θέματα που απομένουν προς διευθέτηση, προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές, άπτονται της αρμοδιότητας του υπ. Οικονομικών, το οποίο και τα διαχειρίζεται. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι έχει ήδη διευθετηθεί το θέμα της φορολογικής σταθερότητας. Στις συμβάσεις θα συμπεριληφθεί όρος που θα προβλέπει φορολογικό συντελεστή «εφάπαξ και διά παντός» 25%, αντί του 20% που προβλέπει ο νόμος 4001/11 και τέλος 5% υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Το υπ. Οικονομικών θα εισπράττει το σύνολο της φορολογίας και στη συνέχεια με ΚΥΑ θα αποδίδεται το 5% στους δικαιούχους τοπικούς φορείς.
Οριστικά επιλύθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το πρόβλημα που ανέκυψε εκ του νόμου περί σύστασης κοινοπραξιών (4072/12). Ενώ τα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ρυθμίζονται με τον νόμο 2289/95, όπως αναθεωρήθηκε με τον νόμο 4001/2011 και λαμβάνει υπόψη του τη διεθνή πρακτική του κλάδου, προβλέποντας ότι στην περίπτωση των κοινοπραξιών η ευθύνη είναι αναλογική με το μερίδιο που η κάθε εταιρεία κατέχει σ’ αυτή, παρεμβάλλεται ο νόμος 4072/2012, περί σύστασης και λειτουργίας κοινοπραξιών, δημιουργώντας ένα τεράστιο αντικίνητρο για τις πολυεθνικές: αντιμετωπίζει τις κοινοπραξίες ως μια ενιαία νομική οντότητα και ορίζει ότι οι μετέχοντες σε αυτή ανεξαρτήτου μεριδίου έχουν «ευθύνη εις όλον». Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει διακριτότητα, δεν επιτρέπει στις πολυεθνικές που συμμετέχουν σε αυτή, σε κατ’ ιδίαν εμπορικές συναλλαγές και κυρίως δεν επιτρέπει να μεταφέρουν πιθανά αποθέματα πετρελαίου στις μητρικές τους. Το πρόβλημα αναγνωρίστηκε από το ελληνικό Δημόσιο το οποίο και θα ενσωματώσει όρο στις συμβάσεις που θα προσπερνάει τα εμπόδια του 4072/2012.
(της Χρύσας Λιάγγου, Καθημερινή, 6/4/2014)

ΠΗΓΗ:energypress.gr