Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

ΔΕΠΑ: Προσφυγ​ή στη διαιτησία για τιμές αερίου

ΔΕΠΑ: Πιθανή προσφυγ​ή στη διαιτησία για φθηνότερο αέριο-Ορόσημο ο Σεπτέμβριος
Πιθανή θεωρείται μία προσφυγή της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία για τον προσδιορισμό νέων τιμών αγοράς φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο.

Τα παραπάνω τονίζουν πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ, ενώ και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου που ρωτήθηκε σχετικά, επεσήμανε ότι για την προσφυγή στη διεθνή διαιτησία, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση χωρίς να συμφωνήσουν οι δύο εταιρείες.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου είναι διακρατική μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, ενώ η ΔΕΠΑ ενεργεί με την ιδιότητα του εκτελεστή της συμφωνίας. Ως προς τον πιθανό χρόνο προσφυγής, εφ΄όσον δεν προκύψει συμφωνία με τη Gazprom, πηγές της ΔΕΠΑ έλεγαν στο euro2day ότι με βάση την ισχύουσα σύμβαση, η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της διαδικασίας. Έτσι, θα πρέπει να αναμένουμε τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Επίσης από τη ΔΕΠΑ επισημαίνουν ότι ήδη βρίσκεται στη διεθνή διαιτησία η διαφορά της ΔΕΠΑ με την τουρκική Botas, η οποία ήγειρε απαιτήσεις υψηλότερων τιμών για τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει μέσω του Ελληνοτουρκικού αγωγού και για τις οποίες ισχύουν ρήτρες τιμής αζέρικου αερίου και βεβαίως δεν τις αποδέχεται η ΔΕΠΑ.

Σχετικά με την τιμολόγηση του ρώσικου αερίου, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη έχουν πετύχει μειώσεις στις τιμές αγοράς ρωσικού αερίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις προέκυψαν μετά από διαπραγματεύσεις, ενώ σε άλλες, όπως στην περίπτωση της γερμανικής RWE, μετά από προσφυγή στη διαιτησία στη διεθνή διαιτησία, η απόφαση της οποίας την περασμένη Πέμπτη δικαίωσε τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι εκπτώσεις προκύπτουν από την αλλαγή της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής, ώστε να αυξάνεται η βαρύτητα των τιμών φυσικού αερίου στην ελεύθερη αγορά, έναντι των τιμών αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Έτσι το 2012 η Gazprom επέστρεψε στους πελάτες της 3,3 δισ. δολάρια λόγω της αναδρομικής ισχύος των νέων συμφωνιών, ενώ φέτος θα επιστρέψει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων στελεχών της ρωσικής εταιρείας. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ Έρχονται νέες ασφαλιστικές περικοπές!


Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της ύφεσης και του υψηλότατου ποσοστού της ανεργίας. To έλλειμμα στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2,3 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που αναλογεί. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, από το φθινόπωρο θεωρείται βέβαιο ότι έρχονται περικοπές 10% στο σύνολο των παροχών, ενώ από το 2014 έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.

Μεταξύ άλλων, αναμένονται περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη. Στον ΟΑΕΕ το υπουργείο Εργασίας έχει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 0,2%) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.

Επίσης, ένα έτος νωρίτερα (Ιανουάριος 2014, αντί 2015) θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-τράπεζες). Ο νέος υπολογισμός προβλέπει εφάπαξ έως 5.500 ευρώ ανά άτομο, αν τα ποσά υπολογίζονται μόνο με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο EΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 2013-2015
  Προβολή    

 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 14-5-13 ΠΣΕΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ  
 Προβολή  1 

Kαι νεκρός τους απασχολεί, τους πονάει… διάλυσε το κράτος και παρακράτος της δεξιάς, αποκατάστησε την τιμή και περηφάνια του έλληνα πολίτη, έδωσε τέλος στα ξερονήσια της δεξιάς! Κι ήρθαν οι γΑΠ-Μπενύτο Μουσολίνι να αναστήσουν την ακροδεξιά για λίγα αργύρια και πολυθρόνες!


 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

ΕΚΤΙΜΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Τζ.Σόρος: "Διαγραφή του ελληνικού χρέους"


Την άποψη ότι πρέπει να υποστηριχθεί η διαγραφή του χρέους στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζόρτζ Σόρος. Μάλιστα γίνεται και μάντης κακών οιωνών προβλέποντας σημαντική επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη τους επόμενους δώδεκα μήνες.
«Οι κύριοι λόγοι που θα επιδεινωθεί η κρίση είναι η πιστωτική ασφυξία στην Ιταλία και στην Ισπανία και η πτώση των γερμανικών εξαγωγών στην Ασία. Η Ελλάδα έχει ίσως αγγίξει ήδη το κατώτατο σημείο, εκτός αν σημειωθεί κοινωνική αναταραχή».

Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας, απαντά: «Η Ελλάδα χρειάζεται ορισμένες ακόμη διαρθρωτικές αλλαγές, όμως λιγότερους αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους και καλύτερο σύστημα είσπραξης φόρων».

Όσο για τα λάθη που γίνονται στη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κρίσεων, ο Τζορτζ Σόρος σχολιάζει: «Η Ευρώπη προσπαθεί να επιλύσει τη χρηματοοικονομική κρίση στο πλαίσιο νόμων που έχουν αποδειχθεί ακατάλληλοι. Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας δεν προέβλεψαν τις σημερινές εξελίξεις, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί η πολιτική δυναμική έχει μεταστραφεί σε αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Η Ευρώπη κυβερνάται από συνταγματολόγους και όχι από τη θέληση των λαών».


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Μισθούς 350 ευρώ απαιτεί η τρόικα

Μισθούς 350 ευρώ απαιτεί η τρόικα
Οι δανειστές πιέζουν για ένα μοντέλο ελαστικής απασχόλησης

Το «φράγμα» του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει να σπάσει η τρόικα, προωθώντας το επικείμενο χρονικό διάστημα την εισαγωγή και στην Ελλάδα του θεσμού των mini jobs, όπως αποκαλείται η μικροεργασία, δηλαδή η εργασία με αμοιβή ως 350 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Real News» στόχος της τρόικας είναι να υιοθετηθεί ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα οι απαιτήσεις των δανειστών αναμένεται να ενταθούν αυτή την εβδομάδα και στόχος είναι, όπως ισχυρίζονται, ο δείκτης της ανεργίας να μειωθεί άμεσα κατά 2%-4%. 

Συγκεκριμένα, η νέα βαριά ατζέντα που φέρεται να προετοιμάζει η τρόικα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Για παράδειγμα το όριο του 5% των απολύσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις θα απαιτηθεί να διπλασιαστεί στο 10% και για ειδικές περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων να ξεπερνά τα 50 άτομα, με χαμηλότερες αποζημιώσεις.

Προβλέπεται επίσης η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, κυρίως των νέων μέσω της εισαγωγής των mini jobs, δηλαδή της μικροεργασίας που εφαρμόζεται ευρέως στη Γερμανία, με το αιτιολογικό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Τέλος πιέσεις ασκούνται και για την υιοθέτηση του μέτρου της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out, που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Ενώ οι Γερμανοί εξασφαλίζουν αποζημιώσεις από τη Gazprom, εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε

Ενώ οι Γερμανοί εξασφαλίζουν αποζημιώσεις από τη Gazprom, εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ο γερμανικός κολοσσός RWE ανακοίνωσε  ότι κέρδισε δικαστικά την αναπροσαρμογή τιμών σε σχέση με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας από τη Gazprom.

Αυτό αφορά την περίοδο που ξεκινά από τον Μάιο του 2010. Την ώρα που γερμανικές εταιρείες απαιτούν αποζημιώσεις και κερδίζουν δικαστικές αποφάσεις, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο και να μην αντιδρά. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι Ρώσοι την άφησαν έκθετη, αποχωρώντας στο παρά 5 από την "περίφημη” ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η ωφέλεια για την  RWE εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr