Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο
Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με το οποίο καταργούνται τα τοπικά μονοπώλια.
Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική».
Το νομοσχέδιο, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή για το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, με τα οποία επιλύθηκαν - όπως είπε - οι περισσότερες από τις στρεβλώσεις στην ενεργειακή αγορά (αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών, απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού με δημοπρασίες που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, προώθηση αποκρατικοποιήσεων, κ.α.).
Παράλληλα, η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο με τον αγωγό ΤΑΡ και την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω συμπίεσης των τιμών του αερίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, Κώστας Ξιφαράς ανέφερε ότι ο ΔΕΣΦΑ ανέλαβε τη συντήρηση του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα και συζητά το ενδεχόμενο να επεκτείνει το συμβόλαιο και εκτός συνόρων. Είπε ακόμη ότι η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (βρίσκεται σε τελική φάση) θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο αγωγός τροφοδοσίας με αέριο του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Γιάννης Γιαρέντης δήλωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή την επόμενη δεκαετία διαμορφώνεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα έργα αφορούν τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, κόστους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, καθώς και την αντίστοιχη διασύνδεση των Κυκλάδων που έχει ξεκινήσει. Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μειώνεται το κονδύλι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέσω του οποίου επιδοτείται η παραγωγή ρεύματος από αυτόνομες πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά.


ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται"(;), αλλά τα πιο πρώιμα χιόνια των τελευταίων 100 ετών εμφανίστηκαν στις ΝΑ ΗΠΑ.


Στις 2 Νοεμβρίου η Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έδωσε στην Κοπεγχάγη στη δημοσιότητα άλλη μια έκθεση, που αποτελεί σύνθεση προηγούμενων εκθεσεων, χωρίς ουσιαστικά να προσθέτει κάτι νέο σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2013. Η έκθεση προειδοποιεί ότι έρχεται μεγάλη υπερθέρμανση του πλανήτη κι αν δεν κάνουμε πλήρη "απανθρακοποίηση" του ηλεκτρισμού μέχρι το 2100 θα μας βρουν "σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί".

Εντελώς "συμπτωματικά" η έκθεση βγήκε ακριβώς πριν ...
τις εκλογές στις 4 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο και τη Γερουσία, καθώς η Κλιματική πολιτική του Ομπάμα δέχεται πυρά απ' τους Ρεπουμπλικανούς. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρή ήττα του Ομπάμα, που θα έχει μια δύσκολη συνέχεια στο υπόλοιπο της θητείας του: οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν τουλάχιστον 52 από τις 100 έδρες στη Γερουσία έναντι 45 των Δημοκρατικών (οι υπόλοιπες είναι ακόμα αμφίβολο πού καταλήγουν). Εξασφαλίζουν επίσης τον έλεγχο με 246 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τις περισσότερες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση του IPCC μετατοπίζεται από όλο και λιγότερο επιστημονικές σε όλο και περισσότερο πολιτικές θέσεις, όπως δείχνουν διατυπώσεις του τύπου "Within appropriate enabling environments, the private sector, along with the public sector, can play important roles in financing mitigation and adaptation". Και η συμφωνία για τα θέματα που έβαζε το Πρωτόκολλο του Κιότο μάλλον έχει πάει περίπατο, καθως στην έκθεση διαβάζουμε "The Kyoto Protocol offers lessons towards achieving the ultimate objective of the UNFCCC, particularly with respect to participation, implementation, flexibility mechanisms, and environmental effectiveness (medium evidence, low agreement)" - "Περιορισμένες αποδείξεις - χαμηλό επίπεδο συμφωνίας ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο προσφέρει μαθήματα για την επίτευξη του τελικού αντικειμένου της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, ιδίως με σεβασμό στη συμμετοχή, την εφαρμογή, τους ευέλικτους μηχανισμούς και την περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα".


Φαίνεται όμως ότι το IPCC ξέχασε να πει και στον καιρό ότι πρέπει να υπερθερμανθεί και τα πιο πρώιμα από ποτέ χιόνια των τελευταίων 100 ετών έκαναν την εμφάνισή τους στις ΝΑ ΗΠΑ στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, αφήνοντας χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά στη Νότια Καρολίνα. Η προηγούμενη καταγεγραμμένη εμφάνιση χιονιού για το μήνα Νοέμβριο στην Κολούμπια & το Λέξινγκτον της Ν.Καρολίνα, περιοχές με υψόμετρο γύρω στα 100μ, ήταν στις 9 Νοεμβρίου 1913. Στην επάνω φωτογραφία βλέπουμε το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που σάρωσε την περιοχή.

Πέρυσι οι ΗΠΑ ταλαιπωρήθηκαν από ένα πρωτοφανές και παρατεταμένης διάρκειας κύμα ψύχους, που έφερε τα χιόνια μέχρι τον Κόλπο του Μεξικό κι εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα τις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η πρώιμη εμφάνιση χιονιού στις ΝΑ ΗΠΑ έφερε στη μνήμη όλων τις περυσινές εικόνες, που κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει.


Το IPCC επιμένει ότι έρχεται υπερθέρμανση και θεωρεί τέτοια φαινόμενα ως "ακραία καιρικά". Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη, από διάφορους επιστήμονες ότι ο πλανήτης όχι μόνο δεν θα υπερθερμανθεί, αλλά, αντίθετα, θα μπει σε μια νέα μίνι εποχή παγετώνων. Μέχρι να σιγουρευτούμε προς τα πού κινούμαστε, καλό είναι να φροντίσουμε τη μόνωση του σπιτιού μας, θα είναι χρήσιμη τόσο στην υπερθέρμανση όσο και στην υπερψύξη, όποια απ' τις δυο κι αν έλθει.

Όπως πάντα όταν υπάρχουν αντίθετες απόψεις, η ζωή στο τέλος θα δείξει ποιος είχε δίκιο. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι πίσω απ' τη θεωρία της υπερθέρμανσης έχουν στοιχηθεί τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που οδηγούν τις παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση: "I have been urging those companies or forms who may use al lot of money, like pension funds to insurance companies, I am asking them please reduce your investments in coal and fossil-fuel based economy to renewable sources of energy"- "Πιέζω τις εταιρείες που έχουν πολλά λεφτά, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι τις ασφαλιστικές εταιρείες, να μειώσουν τις επενδύσεις στο κάρβουνο και οικονομία βασισμένη σε ορυκτά καύσιμα [και να στραφούν] στις ΑΠΕ" είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-Moon στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κοπεγχάγη για την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης του IPCC. "Απανθρακοποίηση" του ηλεκτρισμού μπορεί να σημαίνει σύστημα CCS, μπορεί να σημαίνει πυρηνικά, μπορεί να σημαίνει κάποια άλλη τεχνολογία, γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ γίνεται πλασιέ των ΑΠΕ;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Μέγας χορηγός της έκθεσης «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές»


Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώθηκε Έκθεση για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.
Ο Όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. συνέβαλε στην υλοποίηση της Έκθεσης ως Μεγάλος Χορηγός.
Σημειώνεται ότι κατά την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης παρευρέθησαν φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου, καθώς και στελέχη των ΕΛ.ΠΕ. με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Π. Πικραμμένο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΓΣΕΕ: Κρίσημη μάχη στο ΣτΕ για το άνοιγμα των Καταστημάτων τις Κυριακές


Η ΓΣΕΕ εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στην υπουργική απόφαση γι' άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Μια τέτοια απόφαση, η νομιμότητα της οποίας θα κριθεί οριστικά την Παρασκευή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω απορρύθμιση της εγχώριας αγοράς, ενώ δημιουργεί σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα για το σύνολο των εργαζομένων στο εμπόριο.
Είναι ξεκάθαρο ότι η γενίκευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί κατευθυνόμενες επιδιώξεις αφού παραβιάζει τις αρχές του ίσου ανταγωνισμού, καταστρέφει τις μικρές επιχειρήσεις και εκμηδενίζει τον ελεύθερο χρόνο της οικογενειακής και προσωπικής ζωής.
Η Συνομοσπονδία έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστίθεται στα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στο γενικό συμφέρον και  παραβιάζουν ευθέως και απροκάλυπτα το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις.
Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση ν' αγνοεί την κοινή θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων στο εμπόριο (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδία Ιδ.Υπαλλήλων), οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης που καταργεί στην ουσία την Κυριακάτικη αργία .
Με υπόμνημά της η ΓΣΕΕ στηρίζει και συντάσσεται πλήρως με τις δικαστικές ενέργειες των παραπάνω οργανώσεων, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο, αναμένοντας από το  Συμβούλιο  της Επικρατείας να επιβεβαιώσει οριστικά τον θεμελιώδη κανόνα της κυριακάτικης αργίας.
                           
Επισυνάπτεται το υπόμνημα της ΓΣΕΕ με τις θέσεις της Συνομοσπονδίας για τη μη  λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Δημοσιεύτηκε στην ΕΕ η πρόσκληση για τις έρευνες πετρελαίου στη Δ. Ελλάδα


Και εγένετο ο πρώτος νέος μεγάλος πετρελαϊκός διαγωνισμός: δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την υποβολή προσφορών για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία Δυτική Ελλάδα.
Η επίσημη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ, περιλαμβάνει τις τρεις περιοχές για τις οποίες η εταιρεία Enel κατέθεσε επίσημη πρόταση στις 14 Απριλίου του 2014.
Μέσω της δημοσίευσης η ελληνική κυβέρνηση προσκαλεί και άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από 3 μήνες της επίσημης ημερομηνίας δημοσίευσης (5 Νοεμβρίου) δηλαδή η Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου.
Κριτήρια
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:
i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
ix) Στοιχεία δημοπράτησης
— Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
— Οικονομική δέσμευση
— Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
— Ποσοστό αποσβέσεων (%)
— Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
— Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
— Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)
Ενδιαφέρον
Σημειώνεται ότι για τις τρεις περιοχές εκτός από την Enel, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχει με προσφορά και η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas. Όπως τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, στο συνέδριο Capital & Vision, η Energean έχει ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση στην περιοχή των Ιωαννίνων, φυσική γεωλογική συνέχεια της οποίας είναι και οι τρεις χερσαίες περιοχές που περιλαμβάνονται στη νέα πρόσκληση. Οπότε η εταιρεία ενδιαφέρεται και θα συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό.
Μεγάλος γύρος παραχωρήσεων
Αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει σε εκκρεμότητα η επίσημη δημοσίευση της προκήρυξης για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Το κείμενο έχει επίσης σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση (μαζί με την πρόσκληση με τη Δ. Ελλάδα) και βρίσκεται σε διαδικασία δημοσίευσης (μετάφραση σε όλες τις γλώσσες, λήψη πρωτοκόλλου κλπ).


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αυτά είναι τα νέα τεκμήρια! Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος με βάση τα έξοδα


- Τα τεκμήρια δεν φεύγουν, απλά αλλάζουν όνομα
- Πιο σκληρό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος
- Θα φορολογούνται όλα, ακόμη και επιδόματα και επιδοτήσειςΗ ανακοίνωση κατάργησης των τεκμηρίων έφερε πηχυαίους τίτλους, δεν είδαμε όμως καμία ανακοίνωση για την αντικατάσταση του... κενού που αφήνουν πίσω τους στα έσοδα.
Βέβαια ανακοινώσεις δεν αναμένεται να γίνουν, ακόμη επίσημα, καθώς έχει ήδη διαρρεύσει το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τα τεκμήρια στον υπολογισμό εισοδήματος των ομάδων που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Τα έξοδα θα καθορίζουν το εισόδημα στο νέο σύστημα

Αν και οι λεπτομέρειες μένει να καθοριστούν μέσα στους επόμενους δυο με τρεις μήνες όλα δείχνουν ότι έρχεται να αντικατασταθεί και στη χώρα μας το λεγόμενο αμερικανικό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος ή για την ακρίβεια το αμερικάνικο σύστημα εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων.
Για τον υπολογισμό του εισοδήματος λοιπόν θα λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα και για την ακρίβεια:
Έξοδα κατοικίας
Δαπάνες γραφείου
Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
Νοσήλια ιδιωτικών κλινικών
Πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες
δόσεις δανείων
Ιδιωτικές ασφάλειες
Πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ
Πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας
Όλες οι δαπάνες θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς, άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, επιδόματα, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.
Φυσικά θα λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση, τα έργα τέχνης που έχει κάποιος φορολογούμενος στην κατοχή του, τα κοσμήματα και οι καταθέσεις.


ΠΗΓΗ:gr.news.yahoo.com

ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ δεν θα δούν εντός του ΄14 το χρώμα του… Αζέρικου χρήματος


Εξαιρετικά αμφίβολο είναι, πλέον, το να ολοκληρωθεί εντός του 2014 η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη SOCAR και συνεπώς να εισπράξουν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ το τίμημα της πώλησης. Η καθυστέρηση στην είσπραξη των χρημάτων ανατρέπει, ως εκ τούτου, τους προϋπολογισμούς και του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.
Η αιτία της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει ακόμα εγκρίνει το deal, δεν έχει δηλαδή απαντήσει αν το πλαίσιο που έχει φτιαχτεί από τη χώρα μας για τη λειτουργία του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου διαχειριστή υπό τον έλεγχο της Socar,είναι συμβατό ή όχι με τους κανόνες περί ανταγωνισμού της Ε.Ε. Και τούτο παρότι έχουν περάσει 18 μήνες από την κατακύρωση του διαγωνισμού υπέρ της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη απάντηση της DG Comp που είτε θα δώσει το πράσινο φως, είτε θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις, θα φτάσει προς το τέλος του χρόνου. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω της μεταβατικής φάσης στην οποία βρέθηκε η Κομισιόν με την αλλαγή των Επιτρόπων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 17 Οκτωβρίου η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν δημοσιοποίησε τη θετική της «γνώμη» για τη λειτουργία του ΔΕΣΦΑ υπό τον έλεγχο της Socar. Για να γίνει αυτό το ΥΠΕΚΑ πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία δίνει το δικαίωμα στη ΡΑΕ να μπλοκάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, εφόσον διαπίστωνε παραβίαση της κοινοτικής ή της εθνικής νομοθεσίας εκ μέρους της Socar, σε θέματα επενδύσεων και ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας ή της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν είναι το κόστος παραγωγής που ανεβάζει τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και πολιτικές τα ανεβάζουν.


O ACER είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας στην ΕΕ και σε συνεργασία με το Συμβούλιο των Ρυθμιστικών Αρχών έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Τιμών ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου για το 2013.

Ζήσαμε ακόμα ένα θριαμβευτικό success story της εποχής των μνημονίων, καθώς η χώρα μας ...
αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ρυθμό αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού στην περίοδο 2008-2013. Θυμίζουμε ότι η τιμή του πετρελαίου, που επηρεάζει όλα τα ενεργειακά προϊόντα, κορυφώθηκε την άνοιξη 2008 κι έκτοτε αποκλιμακώθηκε, παραμένοντας σε περίπου σταθερά επίπεδα μέχρι το καλοκαίρι του 2014, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κάθοδος.


Η τιμή του ηλεκτρικού αυξήθηκε επειδή στην περίοδο αυτή αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8% το κομμάτι της τιμής που περιλαμβάνει τα τέλη δικτύου, φόρους, διάφορες επιδοτήσεις και ΦΠΑ.

Η αύξηση αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ, καθώς πρώτη ήταν μια ακόμα προβληματική οικονομία του Ευρωπαϊκού Νότου, η Ισπανία.

Θυμίζουμε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε πολύ μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους των ηλεκτρικών εταιρειών και ιδίως της ΔΕΗ, που παραμένει η κύρια ηλεκτροπαραγωγική επιχείρηση της χώρας. Η αύξηση των τιμολογίων απέδειξε περίτρανα ότι δεν είναι οι μισθοί που ανεβάζουν τα τιμολόγια, υπάρχουν μια σειρά κρατικές παρεμβάσεις και πολιτικές που επιδρούν απείρως περισσότερο.

Μια απ' αυτές τις παρεμβάσεις είδαμε σε πρόσφατο άρθρο του Προέδρου της ΡΑΕ, που σύντομα ολοκληρώνει τη θητεία του και μάλλον το άρθρο αποτελεί ένα ιδιότυπο απολογισμό, καθώς στην Αίγλη του Ζαππείου τη ΡΑΕ εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος. Διαβάζουμε λοιπόν ότι "Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα η ΡΑΕ έλαβε μια σειρά από ρυθμιστικά μέτρα με κεντρικό στόχο τη μείωση του σταθμισμένου κόστους παραγωγής του Συστήματος, μέσω της υποκατάστασης σημαντικού τμήματος της παραγωγής από σταθμούς φυσικού αερίου με λιγνιτική παραγωγή.
Τα μέτρα της ΡΑΕ περιλαμβάνουν:
1. Την κατάργηση, από την 1η Ιουλίου 2013, του περιθωρίου επί του μεταβλητού κόστους, δηλ. από 10% σε 0%, στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ).
2. Την κατάργηση, από την 1η Ιανουαρίου 2014, του κανόνα του 30%, αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής προσφορών κάτω του κόστους από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, για το 30% της ισχύος τους.
3. Την πλήρη κατάργηση, από την 1η Ιουλίου 2014, του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ).
4. Την προσωρινή αναδιάρθρωση του Μεταβατικού Μηχανισμού Διασφάλισης Ισχύος, από την 1η Ιουλίου 2013 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, οπότε και ο Μηχανισμός αυτός, στη σημερινή του μορφή, θα καταργηθεί πλήρως.

Τα απολογιστικά στοιχεία λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, δείχνουν ότι η παραγωγή από τους 5 ανταγωνιστικούς σταθμούς φυσικού αερίου που λειτουργούν οι ιδιώτες παραγωγοί, ήταν χαμηλότερη κατά 58,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Αύγ. 2012-Αύγ. 2013 (συνολικά, κατά 5.150.000 ΜWh λιγότερες). Αυτό μεταφράζεται σε μείωση εξόδων της ΔΕΗ για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους παραγωγούς κατά περίπου 604 εκατ. € (493 εκατ. € από το μεταβλητό κόστος, 79 εκατ. € από το περιθώριο ΜΑΜΚ και 32 εκατ. € από τον ΕΦΚ).
"Από τα μέτρα προκύπτει καθαρό διαφορικό όφελος για τη χρονική περίοδο Αύγουστος 2013-Αύγουστος 2014 περίπου 110 εκατ. €", ενώ "εάν καταργείτο ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, θα υπήρχε μια επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. € κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα (Αύγ. 2013-Αύγ. 2014)".

Φυσικά ο Πρόεδρος της ΡΑΕ δεν πρόκειται ποτέ να μας πει τι έγινε και αυξήθηκε η παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο, ένα πανάκριβο και πλήρως εισαγόμενο καύσιμο. Οι διάφοροι Μηχανισμοί (ΜΑΣΜ, ΑΔΙ, ΜΔΕΙ) και οι τεχνητές παρεμβάσεις στην Οριακή Τιμή Συστήματος είναι που μεταφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Κάπως έτσι η ηλεκτρική ενέργεια, από κοινωνικό αγαθό και μοχλός στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, έχει μετατραπεί σε εργαλείο αναδιανομής πλούτου υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.


Και κάπως έτσι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, που ήταν απ' τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, έφθασαν στις περίπου 57 δραχμές/KWh. Θυμάται κανείς πόση ήταν η τιμή πριν να μπούμε στο ευρώ; Ή πριν να "απελευθερωθεί" η αγορά ηλεκτρισμού;  

Η σταδιακή "ολοκλήρωση" της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού χρειάζεται τιμολόγια που να είναι κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, αδιάφορο ποιο είναι το ενεργειακό μείγμα κάθε χώρας. Ποια χώρα έχει τα χαμηλότερα τιμολόγια; Η Βουλγαρία, εκεί όπου πριν δυο χρόνια έπεσε η κυβέρνηση λόγω των αυξήσεων των τιμολογίων. Προβλέπουμε ότι η σταδιακή "ολοκλήρωση" της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού θα φέρει νέες αυξήσεις στη Βουλγαρία, προκειμένου να μην αποκλίνει πολύ απ' το μέσο Ευρωπαϊκό όρο


Στη μεταπολεμική Ελλάδα, το όνειρο κάθε Έλληνα ήταν να βάλει ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι του και για μια περίοδο ήταν πάρα πολλές οι διαφημίσεις για οικόπεδα με "φως-νερό-τηλέφωνο", τα βασικά αγαθά για αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτά τα βασικά αγαθά έχουν από χρόνια μπει πανευρωπαϊκά στο στόχαστρο των κυβερνήσεων ως μέσα για άγρια φορολόγηση των πολιτών και παραδίδονται σταδιακά στον έλεγχο ολιγοπωλιακών ομίλων. Μόνο τα κρατικά μονοπώλια ενοχλούν στη σημερινή Ευρώπη, τα ιδιωτικά όχι 


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ερντογάν μέσω Χουριέτ: "Συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ ή αλλιώς πάμε σε πολεμική σύρραξη"


Εκεί που μας χρωστάγανε πάνε να μας πάρουνε και το… βόδι. Σε αυτή τη λογική κινείται η Τουρκία και αυτή ακριβώς την πολιτική του Ερντογάν εκφράζει μέσα από ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Χουριέτ» για την Κυπριακή ΑΟΖ φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλάει για πόλεμο σε περίπτωση που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν μοιραστούν και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στα μέτρα βέβαια της Άγκυρας.  

«Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros, ή το Selim II που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή; Αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και να σφυρηλατούν σχέσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σχέσεις που αντίκεινται στην Τουρκία, τόσο θα τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη», καταλήγει στο άρθρο της η «Χουριέτ» μετά από ένα παραλήρημα κατά της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Γίνεται σαφές στο σημείο αυτό πώς η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα από την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εν’ όψει και της τριμερούς συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη-Σίσι στις 8 Νοεμβρίου στο Καίρο, όπως επίσης και από το ενδιαφέρον της Αιγύπτου που κινείται εναντίον της Τουρκίας να συμβάλει στην αξιοποίηση των Κυπριακών κοιτασμάτων μέσω των δικών της τερματικών σταθμών.

«Τώρα η άλλη πλευρά περιμένει από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους Τούρκους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποσύρουν τα πλοία τους, έτσι ώστε ο Αναστασιάδης να επιστρέψει στις συνομιλίες. Πηγαίνοντας κάποιος στο κρεβάτι με γεμάτο στομάχι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα σε μία ένδειξη ακόμη αλαζονείας και αποφασιστικότητας να προκαλέσει σύρραξη στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική εφημερίδα στο άρθρο της, αφού κάνει το άσπρο-μαύρο κατά τη συνήθη τουρκική πρακτική για την εισβολή στην Κύπρο φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πώς οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν ειδικά μετά την ένταξή του στην ΕΕ, να αφομοιώσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους στο έδαφος και τους πόρους του νησιού.

«Στις τελευταίες διακοινοτικές συζητήσεις ο Αναστασιάδης έψαχνε ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει. Ήταν η παρουσία του Barbaros. Μήπως ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή; Όχι! Κάθε φορά που οι Έλληνες έκαναν κάτι για τους Ελληνοκύπριους, έκανε και η Τουρκία κάτι για τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει η Χουριέτ.

Εξομοιώνει πλήρως δηλαδή το δικαίωμα της Λευκωσίας να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο σπίτι της με την πρωτοφανή πρόκληση της Άγκυρας να υπερασπιστεί το ψευδοκράτος στέλνοντας το «Barbaros» να κάνει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ παρουσία μάλιστα πολεμικών πλοίων.

Είναι γνωστό πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να περάσει τη γραμμή της και να κάνει την προπαγάνδα της ή ακόμη και να προκαλέσει μια κρίση, όπως έγινε στα Ίμια, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη. Το δημοσίευμα αυτό δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αυξήσει την ένταση και δεν δέχεται τις συστάσεις κανενός για αποκλιμάκωση.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σε χαμηλό τριών ετών το αργό


Σε χαμηλό τριών ετών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, στον απόηχο της μείωσης των τιμών από τη Σαουδική Αραβία για τις ΗΠΑ και των αδύναμων προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου, το πιο κοντινό συμβόλαιο, έχασε 1,59 δολ. ή 2% κλείνοντας στα 77,19 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 4 Οκτωβρίου του 2011. 

Στα χαμηλά της ημέρας το συμβόλαιο διολίσθησε μέχρι τα 75,84 δολ. το βαρέλι. 

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές θεωρήθηκε από αρκετούς αναλυτές ότι αποτελεί απειλή για τους εγχώριους παραγωγούς στις ΗΠΑ και σαν σημάδι πως ο ΟΠΕΚ δεν σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή του προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.

Το αρνητικό outlook για το αργό ενέτεινε σήμερα και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα κυβερνητικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας θα δείξουν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου. 

Παράλληλα, τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 300.000 βαρέλια σύμφωνα με τους αναλυτές. Για τα διυλισμένα αποθέματα οι αναλυτές βλέπουν πτώση των αποθεμάτων κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Κύπρος: «Βόμβα» από την Noble Energy για το φυσικό αέριο

Κύπρος: «Βόμβα» από την Noble Energy για το φυσικό αέριο
O γενικός διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, μιλώντας σε συνέδριο του Economist ανέφερε πως δεν έχουν εντοπιστεί αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, που να επιτρέπουν τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης, και επί του παρόντος η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η δημιουργία περιφερειακών αγωγών.

Είπε πως το χερσαίο τερματικό υγροποίησης είναι μια δαπανηρή επιλογή, που απαιτεί την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετό φυσικό αέριο. κατά τη γνώμη μας. για να αναλάβουμε ένα τέτοιο έργο έτσι αναζητούμε άλλες επιλογές».


Την ίδια ώρα ανέφερε ότι υπάρχει «μια καλή πιθανότητα» εξεύρεσης περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόσο από τη Noble, όσο και από άλλες εταιρείες.


Σημείωσε παράλληλα ότι η σωστή εκτέλεση ενός έργου, χωρίς καθυστερήσεις και εντός του προϋπολογισμού του, μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να καταστεί επιτυχές.


Ο Τζον Τόμιτς είπε ότι η Noble σχεδιάζει πρόσθετες γεωτρήσεις το 2015.



ΠΗΓΗ
:protothema.gr

Άνοιξαν οι Σαουδάραβες πετρελαϊκό πόλεμο με τις ΗΠΑ;

Άνοιξαν οι Σαουδάραβες πετρελαϊκό πόλεμο με τις ΗΠΑ;
Από τα μέσα Ιουλίου η τιμή πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει πάνω από 28%, από 115 δολάρια στα 82 δολάρια και οι χώρες παραγωγής εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχες, πιστεύοντας ότι η τιμή του “μαύρου χρυσού” δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα. Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν αρκετούς χρηματοοικονομικούς ομίλους να προχωρήσουν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για το πετρέλαιο και ταυτόχρονα “έσπρωξαν” τη Σ. Αραβία να αποφασίσει μείωση της τιμής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Αντίθετα αύξησε τις τιμές για τους πελάτες της σε Ασία και Ευρώπη.

Η Σ. Αραβία δεν πέτυχε στο ελάχιστο τον στόχο της, εάν τουλάχιστον αυτός ήταν – όπως υποστήριξαν κάποιοι αναλυτές – να σταματήσει την κατρακύλα των πετρελαϊκών τιμών. Πιθανώς οι Σαουδάραβες να συνειδητοποιούν σιγά-σιγά και σίγουρα αρκετά οδυνηρά, ότι δεν διαθέτουν πια τη δύναμη του παρελθόντος, όταν  είχαν τη δυνατότητα να “ανεβοκατεβάζουν” τις πετρελαϊκές αγορές, ακόμη και με δηλώσεις τους.

“Η αγορά αντέδρασε απόλυτα αρνητικά στην κίνηση της Σ. Αραβίας. Υπέθεσε ότι θα υπάρξει πόλεμος τιμών ενέργειας στις ΗΠΑ”, εκτιμά ο Anthony Lerner, κορυφαίο στέλεχος και ειδικός επί των ενεργειακών αγορών στην R.J. O' Brien & Associates.

Οι απόψεις των αναλυτών για τις προθέσεις της Σ. Αραβίας είναι διχασμένες. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι άμεσος στόχος δεν είναι άλλος από το να υπάρξει πλήγμα στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και κυρίως σε αυτές που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα (fracking). Η αύξηση της παραγωγής  πετρελαίου μέσω fracking έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία. Η αισιοδοξία είναι τόσο υψηλή, ώστε κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ μπορούν να καταστούν ακόμη και εξαγωγός πετρελαίου. Ποιος θα είναι αυτός που θα "πληρώσει το μάρμαρο" εάν συμβεί κάτι τέτοιο; Μα φυσικά η Σ. Αραβία, η χώρα που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κερδισμένο από την αδηφάγο ανάγκη των ΗΠΑ για ενέργεια.

Υπάρχει, όμως, και η πλευρά που υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν αποτελούν -τουλάχιστον ακόμη- απειλή για τη Σ. Αραβία, με το Ριάντ απλά να στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων πελατών μεταξύ των αμερικανικών διυλιστηρίων. Οι Σαουδάραβες "πλημμυρίζουν" με δικό τους φθηνότερο πετρέλαιο την αμερικανική αγορά, λέγοντας ουσιαστικά στα αμερικανικά διυλιστήρια "εάν επιλέξετε το δικό μας πετρέλαιο, πληρώνετε φθηνότερα και ταυτόχρονα αυξάνετε κατά πολύ τα δικά σας περιθώρια κέρδους".

Την ίδια στιγμή κορυφαίοι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν φροντίσουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό lobby, Producers for American Crude Oil Exports (PACE). Το PACE ασκεί όλο και περισσότερες πιέσεις στα κατάλληλα κέντρα, προκειμένου να υπάρξει άρση της απαγόρευσης εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου. Μία απαγόρευση που ισχύει εδώ και 40 χρόνια, αλλά κατά το PACE έφτασε η στιγμή να καταργηθεί.

“Τα κάνουν όλα προκειμένου να μην χάσουν το μερίδιο τους στην αμερικανική αγορά. Πρόκειται σαφώς για μία περίπλοκη στρατηγική εκ μέρους της Σ. Αραβίας”, εκτιμά ένας ακόμη αναλυτής. Άλλωστε οι εισαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της  αμερικανικής Energy Information Administration, φέτος τον Αύγουστο το σαουδαραβικό πετρέλαιο αντιστοίχησε στο 4,6% της συνολικής κατανάλωσης μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Αύγουστο του 2013 ήταν 7%.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές είναι ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνει, τουλάχιστον έως ότου η τιμή του παραμείνει υψηλότερα από τα 70 δολάρια.

Ο δισταγμός του OPEC

Ένα ακόμη επιχείρημα που ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι οι τιμές του “μαύρου χρυσού” δεν θα ανακάμψουν σύντομα είναι ότι ο OPEC σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του, κατά τη συνεδρίαση του στα τέλη Νοεμβρίου. Άλλωστε με εξαίρεση Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του καρτέλ δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δύναμη να στηρίξουν μία τέτοια κίνησης και να διακινδυνεύσουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr