Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στήνουν νέο σχήμα χειραγώγησης των εργαζομένων


Ση συγκρότηση ψηφοδελτίου, με τον τίτλο «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» προχώρησαν συνδικαλιστικά στελέχη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που θα γίνει το Νοέμβρη. Οπως ανακοίνωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το νέο ψηφοδέλτιο πιθανά θα μετεξελιχθεί και σε νέα συνδικαλιστική παράταξη ενόψει και του συνεδρίου της ΓΣΕΕ.
Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν το εγχείρημά τους ως συνεργασία αντιμνημονιακού χαρακτήρα που στρέφεται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και επιδιώκει να εκφράσει τη σύγκρουση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος με επιλογές της ηγεσίας που έχουν να κάνουν με τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις στη μνημονιακή πολιτική.
Η συγκρότηση αυτής της συνεργασίας έγινε με πρωτοβουλία των στελεχών της Αυτόνομης Παρέμβασης, Δ. Χαραλαμπίδου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ντ. Ταχταλίδου και των στελεχών της ΠΑΣΚΕ Λ. Κιουρτσίδη, Θ. Τούση, Γ. Γουγούλη, Κ. Μαριόγλου, Γ. Σπανόπουλο.
«Ο αρραβώνας κατέληξε σε γάμο»
Με αφορμή το «νέο» ψηφοδέλτιο για το συνέδριο του ΕΚΘ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σχολιάζει, με ανακοίνωσή της:
«Μετά τις βουλευτικές εκλογές, βασικό κομμάτι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού μεθοδευμένα μετακομίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Μηχανισμός αξεδιάλυτα δεμένος με τις εργοδοσίες και το κράτος τους, με εγκληματικές ευθύνες όχι γιατί ανέχτηκαν αλλά συνεργάζονται μ' αυτούς για την υλοποίηση της πολιτικής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις σε κλάδους και επιχειρήσεις με μειώσεις μισθών εφαρμόζοντας το μνημόνιο στους χώρους δουλειάς.
Αυτός ο ενιαίος μηχανισμός, όσο κι αν ορκίζεται ότι μετανιώνει, δεν αλλάζει. Αλλάζει καράβι, με νέο καπετάνιο, στον ίδιο ρόλο: της υπονόμευσης και χειραγώγησης του εργατικού κινήματος, του εγκλωβισμού του στην κυρίαρχη πολιτική των εργοδοτών, του αστικού κράτους.
Οταν η αγανάκτηση των εργαζόμενων διογκώνεται απέναντι στην εξουσία και στο συνδικαλισμό της, εφευρίσκονται νέοι τρόποι, σχήματα και πρόσωπα που με άλλα λόγια θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.
Αυτό το ρόλο παίζει το δήθεν "νέο" αλλά τόσο παλιό και με βεβαρημένη ιστορία, ψηφοδέλτιο. Η ίδια ιστορία βαρύνει και τους δύο πόλους του.
Είναι προσχώρηση μέρους της "μετανοούσης" ΠΑΣΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ ή προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού ενόψει της πιθανότητας νέας κυβέρνησης; Αλλωστε, πάντα μαζί στήριζαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πάντα υπέρ της ΕΕ και των βασικών επιλογών του συστήματος. Απλά ο "αρραβώνας κατέληξε σε γάμο".
Οι ενότητες κορυφών παρατάξεων (ή κομματιών τους) με παρελθόν και παρόν στη στήριξη των εργοδοτών και του κράτους τους είναι νέες πολιτικές και συνδικαλιστικές παγίδες που θέλουν να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους να "κάνουν υπομονή στη νέα κυβέρνηση που θα βγει".
Το ΠΑΜΕ πάλευε και θα παλεύει για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξική βάση. Ενάντια στην εργοδοσία, το κράτος της, για την ανατροπή τους. Για την ενότητα από τα κάτω, στους χώρους δουλειάς και όχι στα κλειστά γραφεία παραταξιακών διαβουλεύσεων με στόχο ψήφους σε προεδρεία συνδικάτων και τελικά εγκλωβισμό και πάλι των εργαζομένων. Σ' αυτό τον αγώνα καλεί το ΠΑΜΕ κάθε εργαζόμενο και άνεργο, κάθε συνδικαλιστή που σέβεται όσους τον εξέλεξαν.
Τώρα, με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, με οργάνωση σε χώρους δουλειάς και γειτονιές από τους ίδιους τους εργάτες, στην απεργία της 18 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 στο Αγαλμα Βενιζέλου». 
ΠΗΓΗ:2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου