Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

"Σπάσιμο" & ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: μια "μπίζνα" πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ...


Στις ταραχώδεις εποχές γίνονται οι μεγαλύτερες αναδιανομές πλούτου, κι αυτοί που τις κάνουν βάζουν πάντα τα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης να ασκούν προπαγάνδα και να κάνουν μόνιμη πλύση εγκεφάλου, είτε παραπληροφορώντας είτε τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Στην Ελλάδα η τελευταία τετραετία είναι η πιο ταραχώδης περίοδος μετά τον Εμφύλιο και την επιστράτευση του '74 και είναι γνωστή η λαϊκή παροιμία "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται".

Το "σπάσιμο" και η ιδιωτικοποίησή της ΔΕΗ ("μικρή" ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΤΑΙΠΕΔ), που επιχειρεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι μια πολύπλοκη "μπίζνα", που στο σύνολό της ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. "Μπίζνα" σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, που θέλουν πιθανώς να καταλήξει σε χέρια εκ των προτέρων προαποφασισμένα. Μέσω "διεθνούς διαγωνισμού" πάντα ...

Το 1999 ξεκίνησε να "απελευθερώνεται" η, προφανώς μέχρι τότε "σκλαβωμένη", αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με το Ν.2773/1999 "Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας-Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και Λοιπές διατάξεις". 15 χρόνια μετά κι αφού έχουν μεσολαβήσει, κατά την πάγια συνήθεια του Ελληνικού πολιτικού συστήματος, ουκ ολίγες αλλαγές της νομοθεσίας, (π.χ. Ν.2837/2000, Ν.2941/2001, Ν.3175/2003, Ν.3377/2005, Ν.3426/2005, Ν.3428/2005, Ν.3438/2006, Ν.3468/2006, Ν.3734/2009, Ν.3851/2010, Ν.4001/2011, κλπ), πάντα για το καλό μας, καταλήγουν να μας πουλάνε το παραμύθι ότι την "απελευθέρωση" τη ...
ζητάει η ΕΕ κι είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με το "τρίτο ενεργειακό πακέτο". Θυμίζουμε ότι με το Ν. 3175/2003 (άρθρο 23, παρ. 9 & 12, επί Πασοκ) η ΔΕΗ αποκλείστηκε από διαγωνισμούς για νέες Μονάδες παραγωγής που θα εντάσσονταν στο Ηλεκτρικό Σύστημα μέχρι 1.7.2007 και με το Ν.3426/2005 (άρθρο 30, παρ. 4, επί ΝΔ) ο αποκλεισμός παρατάθηκε μέχρι τις 31.12.2010. Ήδη από τον Απρίλιο 2010 η χώρα είχε μπει στα μνημόνια.

Η ελληνικού τύπου "απελευθέρωση", στην πρώτη της φάση, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, φόρτωσε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με πολλές και "βαριές" μονάδες φυσικού αερίου και δημιούργησε μια νέα γενιά κρατικοδίαιτων "επενδυτών", που θεωρούν ότι αφού έκαναν μια "επένδυση", πρέπει το κράτος να τους εγγυάται διαρκώς την απόδοση των κεφαλαίων τους και να εξασφαλίζουν απόσβεση σε 8 χρόνια χωρίς καν να δουλεύουν οι μονάδες τους!. Σε μια δεύτερη φάση, στην τρέχουσα δεκαετία, στη φάση της παρανοϊκής "πράσινης ανάπτυξης", δημιούργησε ακόμα μια γενιά "επενδυτών" με εγγυημένες τιμές.

Με το ξεκίνημα της "απελευθέρωσης" το 1999 θέλησαν να βάλουν τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. Έλα όμως που αυτό δεν ήταν τόσο απλό, επειδή η ΔΕΗ είχε άλλη μια μοναδικότητα στην Ελλάδα: με το νόμο 4491/1966 είχε αναλάβει την ασφάλιση του προσωπικού της, έπαιρνε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τις χρησιμοποιούσε ως επενδυτικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των έργων της. Το 1999 έπρεπε να υπολογιστεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένες στην περιουσία της ΔΕΗ και με ανεξάρτητο εκτιμητή (αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Wyatt και Prudential) κατέληξαν σε ένα ποσό, το οποίο, στην τελευταία επικαιροποίηση που έγινε το 2007, είναι 11,9 δισ. ευρώ. Και για να μπει η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, το κράτος ανέλαβε να υποκαταστήσει πλήρως τη ΔΕΗ στην υποχρέωση ασφάλισης, ενώ οι εισφορές έμειναν ενσωματωμένες στην περιουσία της ΔΕΗ. Σε σχετική μάλιστα απόφαση (13/2010) της Ολομέλειας του ΆρειουΠάγου, αναφέρεται ρητά ότι:
"Η αληθής έννοια των ανωτέρω διατάξεων του άρθρου 34 παρ.12 του ν.2773/1999 είναι ότι, το μεν Κράτος ανέλαβε την πλήρη κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών και εν γένει υποχρεώσεων του νέου Ασφαλιστικού Φορέα, με εγγραφή των σχετικών καταβολών στον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό, η δε περιουσία που είχε σχηματισθεί από τη διαχείριση μέχρι τότε από τη Δ.Ε.Η., με την ιδιότητά της ως Ασφαλιστικού Φορέα του προσωπικού της, των πόρων που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις των άρθρων 7 του ν.4491/1966 και 5 του ν.δ. 4202/1961, παρέμεινε ενσωματωμένη στην περιουσία της Δ.Ε.Η Α.Ε., προκειμένου να λειτουργήσει, λόγω της συμμετοχής του Κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ΑΕ, ως αντάλλαγμα για τις καταβολές του Κράτους προς το νέο Οργανισμό (Ο.Α.Π.- Δ.Ε.Η.).

Πρώτος στόχος λοιπόν της μεγάλης "μπίζνας" της σαλαμοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι η εξαφάνιση της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων, μέσω της εκποίησης μέρους των παγίων ("μικρή" ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) και της απαξίωσης των υπολοίπων (αποεπένδυση και κλείσιμο μονάδων). Άντε ψάξε να τη βρεις έπειτα την "ενσωματωμένη" περιουσία ...

Δεύτερος στόχος της μεγάλης "μπίζνας" είναι η παράδοση της δημόσιας περιουσίας ("μικρή" ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ), σε ιδιωτικούς ομίλους, ελληνικούς ή ξένους. Χαρακτηριστικά, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), στον οποίο βρίσκονται όλοι οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, σε πρόσφατη επιστολή του προς τη ΡΑΕ αναφέρει:
"Η πρόσβαση τρίτων στο προϊόν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής με διαδικασίες τύπου ΝΟΜΕ δεν συνιστά βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο πραγματικός ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται μόνο όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν απευθείας πρόσβαση τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά με έλεγχο του κόστους παραγωγής. Ένα ολοκληρωμένο άνοιγμα αγοράς για να πετύχει τους μακροχρόνιους στόχους προϋποθέτει να έχουν και άλλες εταιρείες έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, άρα και του κόστους παραγωγής, σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδας και όχι μόνο την πρόσβαση τους στο παραγόμενο προϊόν (ηλεκτρισμός από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες) σε τιμή που δεν ελέγχεται από τις ίδιες. Συνεπώς πραγματικός ανταγωνισμός μπορεί να υπάρξει μόνο με την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διάθεση και σε τρίτες επιχειρήσεις παραγωγικών στοιχείων χαμηλού κόστους που σήμερα ανήκουν μόνο στη ΔΕΗ."

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Κατά το κοινώς λεγόμενο λοιπόν κάποιοι "δεν κρατιούνται", είναι έτοιμοι να ορμήσουν στα "ιμάτια της ΔΕΗ", μόλις η αμαρτωλή συγκυβέρνηση "τα βάλει σε κλήρο".

Πού ήταν όλοι οι "επενδυτές" τα προηγούμενα 15 χρόνια, που "απελευθερωνόταν" η αγορά και γιατί δεν έκαναν "επενδύσεις" στους λιγνίτες και τα νερά;

Για την κατασκευή λιγνιτικών σταθμών από επενδυτές διάφορους της ΔΕΗ κατατέθηκαν στη ΡΑΕ 5 αιτήσεις:
Αίτηση Γ448/28.3.2003 της BIOPARK ΑΕ για Μονάδα 128MW σε ιδιόκτητη έκταση 220 στρεμμάτων κοντά στο Λιγνιτορυχείο "Βεγόρα".
Αίτηση Γ915/13.4.2005 της «Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής» για Μονάδα 600MW μέσα στα όρια της Οριστικής Λιγνιτικής Παραχώρησης ΟΠ52 της "Ε & Γ ΑΕ Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις" στην περιοχή Ακριτοχωρίου Μεσσηνίας.
Αίτηση Γ1077/18.7.2005 της EFT HELLAS ΑΕ για Μονάδα 200MW μικτής καύσης λιγνίτη/βιομάζας στα Αμμορυχεία Σωτήρος Αμυνταίου.
Αίτηση Γ3007/15.11.2007 της ΗΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ για Μονάδα 460MW σε υπάρχουσα μισθωμένη θέση στο Δημ. Διαμ. Βεγόρας (δόθηκε άδεια κατασκευής).
Αίτηση Γ4335/19.3.2010 της ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ για Μονάδα 340MW στο Δημ. Διαμ. Μελίτης (δόθηκε άδεια κατασκευής).
Γιατί λοιπόν δεν προχώρησαν τόσα χρόνια αυτές οι "επενδύσεις"; Η μια αίτηση, για 600MW στη Μεσσηνία, δεν αντέχει σε πολλή συζήτηση και δεν μπορεί ποτέ να γίνει τέτοια μονάδα εκεί. Όμως οι υπόλοιπες τέσσερεις αιτήσεις είναι στην περιοχή της Φλώρινας, εκεί ακριβώς που θέλουν να κάνουν τη "μικρή" ΔΕΗ. Αν η αιτία ήταν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε λιγνιτικά αποθέματα, πώς και γιατί έκαναν εξαρχής αίτηση χωρίς εξασφαλισμένη πρώτη ύλη; Προφανώς επειδή είναι καλύτερα να πάρει ένας "επενδυτής" μια έτοιμη μονάδα κοψοχρονιά, παρά να τρέχει να κάνει νέα μονάδα; Ή για να εξασφαλίσει ότι θα κάνει τη μονάδα της Μελίτης στο χώρο του ήδη υπάρχοντος ΑΗΣ, με όλες τις υποδομές έτοιμες;

Οι λιγνιτικές μονάδες έχουν ένα "μυστικό", άγνωστο στον πολύ κόσμο: δεν χρειάζονται μόνο λιγνίτη, αλλά και άλλο τόσο νερό, που δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί. Στην περιοχή της Φλώρινας νερό υπάρχει στους δυο υπάρχοντες ΑΗΣ, Αμυνταίου & Μελίτης και η Βεγόρα βρίσκεται δίπλα στον ΑΗΣ Αμυνταίου. 

Το χθεσινό ερώτημα λοιπόν παραμένει: υπάρχουν βουλευτές που να σκέφτονται εθνικά, πατριωτικά και να αποτρέψουν το μεγάλο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Καταρρίπτεται ο μύθος του "τεμπέλη Ελληνα"- Είμαστε οι δεύτεροι πιο εργατικοί στην Ευρώπη

Καταρρίπτεται ο μύθος του "τεμπέλη Ελληνα"- Είμαστε οι δεύτεροι πιο εργατικοί στην Ευρώπη
Το στερεότυπο, που θέλει τους νότιους να είναι οι κατεξοχήν...τεμπέληδες της Γηραιάς Ηπείρου, καταρρίπτει νέα έρευνα που δείχνει ότι οι Ρουμάνοι και οι Ελληνες συγκαταλέγονται στους πιο σκληρά εργαζόμενους της Ευρώπης.

Οπως μεταδίδει το site ΕuObserver, έρευνα, που διεξήγαγε το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο Coe-Rexecode, εξέτασε τις “πραγματικές” ώρες εργασίας σε κάθε κράτος της Ε.Ε τα τελευταία χρόνια.

“Πραγματικές» ώρες θεωρούνται εκείνες που ο εργαζόμενος βρισκόταν στη δουλειά του και δεν έλειπε λόγω αναρρωτικής άδειας, διακοπών, απεργίας ή άλλης αιτίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Ρουμάνοι εργάζονται 2099 ώρες, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και δεύτεροι έρχονται οι Έλληνες. Στην τρίτη θέση είναι οι Ούγγροι και ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Πολωνοί, οι Λετονοι, οι Σλοβάκοι, οι Εσθονοί και οι Κύπριοι.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Φιλανδίας με μόλις 1.648 ώρες εργασίας. Ακολουθούν οι Γάλλοι 1.661 ώρες. Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλοι, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί. Κάπου στη μέση της σχετικής λίστας υπάρχουν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κοίτασμα έκπληξη στον Πρίνο με 30.000.000 βαρέλια για τα επόμενα 15 χρόνια στον κόλπο της Καβάλας


Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια βαρέλια είναι τα απολήψιμααποθέματα πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου συμβούλου που ανακοίνωσε σήμερα η Energean Oil & Gas η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής.
Τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 11,9 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα του Πρίνου, 3,4 εκατ. για το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου και 15 εκατ. για το κοίτασμα «Έψιλον» ενώ είναι συνολικά αυξημένα κατά 3 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το 2013 οπότε εκτιμώνταν σε 27 εκατ. βαρέλια.
Οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις βασίστηκαν στην νεότερη αξιολόγηση δεδομένων που προκύπτουν από τη μελέτη των πετρελαϊκών πεδίων στον κόλπο της Καβάλας, στην επανεπεξεργασία σεισμικών ερευνών καθώς και στα στοιχεία που συνελέγησαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων γεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Πρίνο το φθινόπωρο του 2013.
Στα 33 χρόνια παραγωγής έχει συνολικά δώσει 109,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ άλλα 3,9 εκατ. βαρέλια έχει δώσει ο Βόρειος Πρίνος. Το δε κοίτασμα «Έψιλον» είχε παράξει, στην περίοδο 2010- 2011 περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου.
Στην αναφορά του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose επισημαίνεται ότι, παρόλο που ο Πρίνος και ο Βόρειος Πρίνος αποτελούν δύο ώριμα κοιτάσματα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο προσθήκης επιπλέον παραγωγής μέσω της πραγματοποίησης νέων γεωτρήσεων, της αξιοποίησης διαφυγόντος πετρελαίου, της βελτίωσης της λειτουργίας των υφιστάμενων πηγαδιών καθώς και της βελτιστοποίησης στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μεθόδων όπως η εισπίεση νερού και αερίου στο κοίτασμα. Ανάλογα, πρόσθετη παραγωγή θα προκύψει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος «Έψιλον» το οποίο έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas.
Με αφορμή τις νέες εκτιμήσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας έχει μέλλον τουλάχιστον για μια 15ετία και, ανάλογα, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και η καθημερινή συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται στη συστηματική έρευνα, τη διαρκή προσπάθεια του επιστημονικού δυναμικού και τις επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου και με δεδομένη την μέριμνα για το περιβάλλον και τις τουριστικές δραστηριότητες, η εταιρία προγραμματίζει το νέο γεωτρητικό της πρόγραμμα στον Πρίνο, στον Βόρειο Πρίνο και στο κοίτασμα «Έψιλον» το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής και το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει στις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ:exedra.gr

Υποτροφίες από το ALBA Graduate Business School με την υποστήριξη του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

  
Σε συνέχεια της επιτυχημένης σειράς διαλέξεων με τίτλο «Young Achievers Series», το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece,   προκηρύσσει δύο πλήρεις υποτροφίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές με την υποστήριξη του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι υποτροφίες απευθύνονται σε νέους και νέες έως και 30 ετών, οι οποίοι είτε συμμετείχαν στο Young Achievers Series είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του Θριασίου (Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Ν. Πέραμος) ή της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση για ένα από τα εξής προσφερόμενα προγράμματα MSc:
MSc in Finance
MSc in Risk Management
MSc in Marketing
MSc in Strategic Human Resources Management
MSc in Business for Lawyers
MSc in International Business and Management
MSc in Shipping Management
MSc in Entrepreneurship  και το καινούργιο
MSc in Tourism Management   
 Η υποβολή των αιτήσεων  γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ALBA https://applications.alba.edu.gr/ με την ένδειξη στο πεδίο της αίτησης που αφορά στο Scholarship-Financial Aid : «Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια».

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέτουν και την αίτηση κοινωνικών – οικονομικών κριτηρίων, καθώς, πέραν των ακαδημαϊκών κριτηρίων, κοινωνικά κριτήρια θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η αίτηση μπορεί να βρεθεί  στην ιστοσελίδα του ALBA.

Οι υποτροφίες αφορούν αποκλειστικά το ακαδημαϊκό έτος 2014 -2015 και όλοι οι αιτούντες πρέπει να πληρούν τα κριτήρια επιλογής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που επέλεξαν και να λάβουν μέρος στην καθορισμένη διαδικασία αξιολόγησης και την προσωπική συνέντευξη.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής κάθε Μεταπτυχιακού, αλλά και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα της αίτησης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ALBA http://www.alba.edu.gr

Η αξιολόγηση των αιτήσεων  και η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. 
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα Λίλα Ευσταθιάδη, στο 210 8964531 (εσωτ. 2283) ή με e-mail στο eefstath@alba.edu.gr.

Σημείωση : Από την διαδικασία των υποτροφιών εξαιρούνται: α) το προσωπικό του ALBA Graduate  Business School, καθώς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους, β) ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές στο ALBA.

ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

Υπάλληλος κατήγγειλε υπόθεση διαφθοράς και της έκαναν... μείωση μισθού!


Την υπόθεση μιας υπαλλήλου καθαριότητας, η οποία υπέστη μείωση μισθού επειδή κατήγγειλε περιστατικά αδιαφάνειας στην υπηρεσία της, έφερε στο φως της δημοσιότητας η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» η ίδια η υπάλληλος του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, είχε καταγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 παράτυπες διαδικασίες στον δήμο, όπως τη μη ανάρτηση αποφάσεων του δήμου στη «Διαύγεια», τη χορήγηση διαφορετικών πιστοποιητικών με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία, παράβαση καθήκοντος, άνιση μεταχείριση εργαζομένων κ.ά.

Αντί, όμως, να υπάρξει έλεγχος των καταγγελιών, της επιβλήθηκαν τέσσερις πειθαρχικές κυρώσεις για «άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής», μεταξύ των οποίων και μείωση μισθού, από τα ίδια πρόσωπα εναντίον των οποίων στρεφόταν η «κριτική» της.

Δεδομένου ότι η υπάλληλος έχει υποβάλει ενστάσεις, προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί η κράτηση του μισθού της, ωστόσο έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, η ίδια βρίσκεται σε ιδιότυπη ομηρία και μάλιστα εν μέσω διαδικασίας διαθεσιμότητας. «Κινδυνεύω να αλλάξω υπηρεσία με τέσσερις πειθαρχικές ποινές στην πλάτη».

Στις 9 Μαΐου 2014, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αναφέροντας το περιστατικό. Με έγγραφό της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάλεσε αφενός τον δήμαρχο Σύρου να εκπληρώσει τη νόμιμη υποχρέωσή του και να προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο σχετικά με την καθυστερημένη ανάρτηση αποφάσεων στη «Διαύγεια» (αφορούν δημιουργία ομάδων έργων) και αφετέρου να εξεταστούν οι καταγγελίες της υπαλλήλου για παρατυπίες. Μολονότι αποδείχθηκε ότι ο δήμος είχε καθυστερήσει να αναρτήσει τις σχετικές αποφάσεις στη «Διαύγεια» (αναρτήθηκαν τον περασμένο Μάιο, ενώ χρονολογούνται από το 2012 και 2013), μέχρι στιγμής οι καταγγελίες δεν έχουν εξεταστεί, με την υπάλληλο να εξακολουθεί να απειλείται με μείωση μισθού κατά 50%.

«Η θυματοποίηση υπαλλήλων που τολμούν να καταγγείλουν φαινόμενα αδιαφάνειας αποτελεί σημαντική παθογένεια που εκτρέφει τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα και αποθαρρύνει υπαλλήλους από την άσκηση των καθηκόντων τους ως συνειδητοποιημένων, ενεργών πολιτών», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχε ζητήσει με ανακοίνωση του από τις 2 Ιούνη τη σύγκληση ΔΣ του ΠΣΕΕΠ, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στο πετσόκομμα των θέσεων εργασίας βάρδιας από το οργανόγραμμα των ΒΕΑ. Στο μεταξύ διάστημα και ενώ υπάρχουν αντιδράσεις των εργαζομένων, η πλειοψηφία του Σωματείου αδράνησε πλήρως. Από τη στάση αυτή, η εταιρία με λυμένα τα χέρια έχει εξαγγείλει επιπλέον από 1 Ιούλη το κόψιμο των οργάνων βάρδιας, μηχανικών βάρδιας και ενός ηλεκτρολόγου βάρδιας, που έρχονται να προστεθούν στην κατάργηση θέσεων των Τμημάτων Θερμικού, Διύλισης, Μετατροπής και Διακίνησης.

            Στο χθεσινό ΔΣ του ΠΣΕΕΠ (24/6/2014) προτείναμε την κήρυξη 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας και ταυτόχρονη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του Ασπροπύργου, διεκδικώντας να μην καταργηθεί καμία θέση εργασίας και να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη κενών θέσεων.

           Η πρόταση μας καταψηφίστηκε (19 ΚΑΤΑ, 1 ΥΠΕΡ) από τις παρατάξεις  ΕΝΙΑΙΑ,  ΕΛΚΕ, ΣΚΕΕΠ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ απουσίαζε. Από μεριάς προεδρείου ακούσαμε μέχρι και ότι φταίνε οι εργαζόμενοι γιατί αδιαφορούσαν για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ενώ η ΣΚΕΕΠ κινήθηκε στην ίδια λογική με την πλειοψηφία του σωματείου καλλιεργώντας μια στάση αναμονής. Διαφαίνεται η ταύτιση στην αδράνεια με στόχο να περάσουν τα μέτρα της εταιρίας, για περαιτέρω συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, μειώνοντας το προσωπικό.  Τα τελευταία δυο χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό στην εταιρία ολοένα και μειώνεται.   Είναι πλέον ξεκάθαρο αυτό που λέγαμε πριν ακόμα από τις εκλογές του ΠΣΕΕΠ ότι υπάρχει ουσιαστική συμφωνία των υπόλοιπων παρατάξεων στις αλλαγές που προωθεί η εταιρία, είναι ξεκάθαρο πλέον τι στόχο είχε η «εθελουσία».

           Για το άλλο ζήτημα, του ομαδικού ασφαλιστηρίου της GROUPAMA,  επαναλάβαμε την πάγια μας θέση, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει αποκλειστικός Δημόσιος Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης, με εγγυημένη τη συμμετοχή του εργοδότη και του κράτους στις εισφορές. Ότι δεν πρέπει να βασίζονται η υγεία και η σύνταξη των εργαζομένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές. Υπερψηφίσαμε όποιος συνάδελφος επιθυμεί να μπορεί να «σπάσει» το συμβόλαιο, παίρνοντας το ποσό που έχει ο ίδιος καταβάλλει και ποσοστό των χρημάτων της εταιρίας.

           Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό συνολικότερα είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους,
τους συνταξιούχους, αλλά και τους ανέργους.

             Προωθείται με στρατηγική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύστημα των «τριών πυλώνων». Δηλαδή βασική σύνταξη (επίδομα), επαγγελματικό Ταμείο και ιδιωτική ασφάλιση. Ανοίγουν τον δρόμο και ωθούν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση.

             Η κατεύθυνση είναι για περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Πέρα από την αύξηση στα βαρέα από τα 55 στα 62, συζητάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αύξηση του ορίου για τις γυναίκες στα 67, δείχνοντας την προοπτική του να μην προλαβαίνεις να πάρεις σύνταξη. Στο ΕΤΕΑΜ (Επικουρική ασφάλιση) από 1 Ιούνη έχουμε μεσοσταθμική μείωση 5,2%, που έρχεται να προστεθεί στο 40% των προηγούμενων μειώσεων. Από 1/1/2015, θα οδηγηθούμε σε συντάξεις που θα υπολογίζονται ως εξής: 360€ βασική σύνταξη + 9€ για κάθε 300 ένσημα. (πχ. με 25 χρόνια εργασίας: 360+25x9=585€).

           Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι λογιστικό, αλλά βαθιά πολιτικό και εκφράζει τον διακαή πόθο για απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές.

           Για αυτό μειώθηκε η χρηματοδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών ταμείων κατά 2 δις € το 2014, γι’ αυτό μειώθηκαν οι εισφορές των εργοδοτών κατά 2,9% το οποίο μεταφράζεται σε 1 δις € το χρόνο μείωση εσόδων του ΙΚΑ.

            Είναι συνδεδεμένες οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν σε μικρές αμοιβές, μικρές συντάξεις, χαμηλές παροχές υγείας.

Συνάδελφοι,

            Οι εργαζόμενοι έχουν αστείρευτες δυνάμεις, μπορούν να βάλουν φρένο στα μέτρα που έρχονται. Χρειάζεται αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ, εργοδοσία, και τα στηρίγματά τους στους χώρους δουλειάς, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που τα παραπέμπει όλα στο αύριο, αναμασά επιχειρήματα τύπου «είναι νόμος δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ή «να δούμε τα δικά μας και άσε τους άλλους». Οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο. Όποιος σφυρίζει αδιάφορα και βάζει πλάτη να περνάνε τα μέτρα, είναι πέρα για πέρα εχθρός των εργαζομένων.

           Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Απαιτούμε:

Ø Να μην περικοπούν θέσεις εργασίας
Ø Μονιμοποίηση του εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και
      διαρκείς ανάγκες
Ø Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
Ø Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2010
Ø Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα
      για τα βαρέα.

Άνοδος 47 σεντς ή 0,4% για το πετρέλαιο στα 106,50 δολάρια το βαρέλι

Άνοδος 47 σεντς ή 0,4% για το πετρέλαιο στα 106,50 δολάρια το βαρέλι
Άλμα για τα futures του πετρελαίου, για πρώτη φορά σε τρεις συνεδριάσεις μετά την χαλάρωση από την κυβέρνηση Ομπάμα της απαγόρευση των εξαγωγών αργού.

Οι τιμές δέχτηκαν πιέσεις κατά την συνεδρίαση, μετά τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν πτώση 1% για τον Μάιο και πως η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε, περισσότερο από ότι αναμένονταν, κατά το πρώτο τρίμηνο.

Θυμίζεται ότι οι προμήθειες αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα.

Το αργό παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 47 σεντς ή 0,4% στα 106,50 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Για τους δικαστές κρίση δεν υπήρξε ποτέ, ούτε μνημόνια


Με τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών οι μισθοί και οι συντάξεις των δικαστικών αποκαθίστανται στα προ μνημονίων επίπεδα. Και μάλιστα θα πάρουν και αναδρομικά ότι τους περιέκοψαν. Μετά από αυτό οι δικαστές μπορούν κάλλιστα να αναρωτιούνται : «κρίση; Ποια κρίση;» κι αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού.

Η τροπολογία ήρθε να νομοθετήσει την απόφαση που πήραν οι δικαστικοί για τους ίδιους, κρίνοντας παράνομες τις περικοπές που έγιναν μόνο σε αυτούς, αφού για όλους τους υπολοίπους τις έκριναν νόμιμες.

Ίσως και να μην τους ενδιαφέρει, αλλά στο εξής δεν θα πρέπει να τους προκαλεί έκπληξη ή δυσαρέσκεια, ούτε η μείωση του κύρους του θεσμού, ούτε η έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη που συνεχώς αυξάνεται στη χώρα μας.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά συνέβησαν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Εδώ και μερικούς μήνες, στις συναντήσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους με τον πρωθυπουργό, ο Α. Σαμαράς τους είχε συστήσει να κάνουν απλώς λίγη υπομονή, διαβεβαιώνοντας τους ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματά τους. Αυτά σε ιδιωτικές συζητήσεις και όχι δημόσια, αλλά φροντίζοντας να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να μη συνδέσει όλα αυτά με την ανησυχία που είχαν προκαλέσει στην κυβέρνηση κάποιες δικαστικές έρευνες για διαφθορά κυβερνητικών στελεχών και μελών της οικονομικής ελίτ που σχετίζεται μαζί τους. Η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να ελέγξει πλήρως το δικαστικό σώμα και πολλά κυβερνητικά στελέχη τότε άφηναν υπονοούμενα ότι οι δικαστές επιδεικνύουν έναν «ακτιβισμό» ως αντίδραση στις περικοπές των μισθών τους.

Πόσο τυχαίο λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί τώρα ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να έχει ευχαριστημένους τους δικαστές; Προφανώς είναι η μόνη επαγγελματική κάστα που υπολογίζουν τη δύναμή της. Η μόνη που φοβούνται. 

Η συνέχεια θα δείξει αν οι δικαστές υποστείλουν τη σημαία της απόδοσης Δικαιοσύνης ή προχωρήσουν ανεπηρέαστοι τις δικαστικές έρευνες για όλους τους επίορκους που λήστεψαν τον πλούτο του ελληνικού λαού, για όσους πλούτισαν σε βάρος του καταδικάζοντας τον να πληρώνει με το αίμα του μία κρίση που δεν προκάλεσε.

Υ.Γ Όπως είναι γνωστό, οι αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών επισύρουν και αυξήσεις στους μισθούς των βουλευτών, αφού οι μισθοί των τελευταίων είναι συνδεδεμένοι με των δικαστικών. Με «εντολή Σαμαρά» -όπως θέλει η κυβερνητική προπαγάνδα- αυτό δεν θα συμβεί. Η λεπτομέρεια που αποκρύβεται είναι ότι δεν θα συμβεί «τώρα». Γιατί τίποτα δεν τους εμποδίζει να συμβεί λίγο αργότερα, λαμβάνοντας μάλιστα αναδρομικά όλο το ποσό. 

 Βασιλική Σιούτη

ΠΗΓΗ:thepressproject.gr

ΓΣΕΕ: H ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα


Σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, η κυβέρνηση συνεχίζει να εκθέτει την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερους και μη αναστρέψιμους κινδύνους. Η απόφασή της για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι επικίνδυνη, θέση την οποία η ΓΣΕΕ έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή, τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και των πολιτών της. 

Η Συνομοσπονδία εγκαίρως από τον προηγούμενο Μάρτη έχει αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Στην επιστολή μάλιστα, είχε αιτιολογήσει τη θέση της περί επικινδυνότητας της συγκεκριμένης απόφασης αφού με το ξεπούλημα της ΔΕΗ το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος μετατρέπεται σε εμπόρευμα με ότι αυτό συνεπάγεται και οι εργαζόμενοι, η εικόνα των οποίων έχει με τακτικισμούς αμαυρωθεί μετατρέπονται σε έρμαια στα χέρια των «νέων επενδυτών».

Η ΓΣΕΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα εδώ και τώρα, να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο, ενώ θα στηρίξει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ προκειμένου να ματαιωθούν τα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου.

ΠΗΓΗ:gsee.gr