Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ


Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!

7 Μάη 1944

Ο χώρος με την πλάκα όπως είναι σήμερα. Σεβασμός…. της D.T στην ιστορική μνήμη.


   Μετά την απεργία της πρωτομαγιάς όπως αναφέρει ο συνάδελφος Λευτέρης Χατζηανδρέου Γ.Γραμματέας του σωματείου της τηλεφωνικής τότε «οι Ναζί Γερμανοί κατακτητές και οι Γερμανοί Δ/ντες είχαν σκυλιάσει δεν μπορούσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και έτσι στις 3 του Μάη γερμανικά στρατεύματα μπλοκάρουν το μέγαρο της  οδού Σταδίου το κέντρο του Πειραιά και το μέγαρο της οδού Κωλλέτη.
Συγκεντρώνουν όλο το προσωπικό και συλλαμβάνουν όσους προσέρχονται για εργασία και έχουν και ονομαστικό κατάλογο. Δυστυχώς συλλαμβάνονται 225 συνάδελφοι, τους οδηγούν στην Γκεστάπο της οδού Μέρλιν και στη συνέχεια στο Χαϊδάρι. Στο θάλαμο των μελλοθανάτων βρίσκονται 25 συνάδελφοι, ξεχωρίζουν 15 και τους οδηγούν στην Καισαριανή όπου και τους εκτελούν στις 7 Μάη 1944.  Δύο ακόμα συνάδελφοι εκτελέστηκαν από τους γερμανούς».
   Μετά από χρόνια τοποθετήθηκε στο ιστορικό κτίριο της Κωλλέτη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των 17 αντιφασιστών συναδέλφων.
   Κάθε χρόνο στις 7 Μάη στον ίδιο χώρο γίνονταν εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των εκτελεσθέντων.
   Όταν ανέλαβε τον ΟΤΕ η Deutsche Telekom, ένα  από τα πρώτα καταστήματα που έκλεισε ήταν και το OTEshop της Κωλλέτη!
   Από τότε «συνέπεσε και ο θάνατος του συναδέλφου Λευτέρη» σταμάτησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσμένους.
   Η πλάκα με τα ονόματα βρίσκεται καταχωνιασμένη στα υπόγεια του κτιρίου.
 

  Φέτος επίσης κανένας δεν θυμήθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ, τα σωματεία και το Πολιτιστικό κέντρο να τιμήσει τη μνήμη τους.
   Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες του ΟΤΕ καταλαβαίνουμε τους λόγους. Κατανοούμε επίσης  την απουσία και την αφωνία των εργατοπατέρων για τη θλιβερή επέτειο, δεν θέλουν να θυμίζουν στο αφεντικό τους «οικήια κακά». Με δεδομένο μάλιστα ότι κανένας Υπουργός, Διευθυντής κ.λ.π. δεν θα εμφανιζόταν για να βγάλουν τις ανάλογες φωτογραφίες, κατάπιαν το γεγονός.

   Οι μόνοι που το θυμήθηκαν ήταν οι συνήθεις «γνωστοί άγνωστοι» της ΑΣΕ, οι οποίοι αναρτήσαμε πανό και καταθέσαμε στεφάνι.

   Στεφάνι κατέθεσε επίσης και αντιπροσωπεία από το Κίνημα Συνταξιούχων που έγραφε:
Πόλεμος της μνήμης κατά της λήθης.
Αθάνατοι!

·         Η θυσία των απεργών – αντιφασιστών εργαζομένων της τηλεφωνικής δεν μπορεί να σβήσει!
·         Απαιτούμε να αποκατασταθεί ο χώρος με την πλάκα με τα ονόματα των ηρώων!

Ο ΟΤΕ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το γερμανικό

Έξω η Deutsche Telekom από τον ΟΤΕ
                                                             ΑΣΕ                             

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΠΕ: Έκδοση Ευρω-Ομολόγου


Σε συνέχεια σειράς συναντήσεων που διεξήγαγε η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., έχει αναθέσει στις τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A. και HSBC Bank plc τη διοργάνωση έκδοσης δολαριακού ομολόγου διετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου.

Η έκδοση θα είναι εγγυημένη από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Το οριστικό ύψος και τοκομερίδιο της έκδοσης θα καθοριστεί στις επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών στα βιβλία προσφορών της έκδοσης. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων βραχυχρόνιων δανειακών υποχρεώσεων καθώς και για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών στις δραστηριότητες του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Η επιλογή έκδοσης διετούς δολαριακού ομολόγου εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής στρατηγικής του Ομίλου για μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε δολάρια, που αποτελούν το βασικό νόμισμα των συναλλαγών στο κλάδο πετρελαιοειδών, ενώ η επιλογή της διάρκειας έγινε με βάση τις  συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές.


Σημείωση προς τους συντάκτες:

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τα οποία ιδρύθηκαν το 1998, είναι ένας από τους σημαντικότερους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα ενέργειας και με παρουσία σε 7 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε περίπου €1,9 δισ.

ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

ΑΧ, ΕΛΛΑΔΑ !...



ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Προχωρά σε έκδοση ομολόγου (δολαριακό) με επιτόκιο 4,75%

ΕΛΠΕ: Προχωρά σε έκδοση ομολόγου (δολαριακό) με επιτόκιο 4,75%
Σε έκδοση ομολογιακού δανείου προχωρά ενδεχομένως και αύριο ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.  Η έκδοση θα είναι “δολαριακή” με επιτόκιο της τάξεως του 4,75%, ενώ σύμβουλοι και ανάδοχοι θα είναι η BNP Paribas, η Credit Suisse, και η Eurobank.

Τις τελευταίες ημέρες ο Όμιλος πραγματοποιεί παρουσιάσεις στο εξωτερικό (road shows) ενώ υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ έχει βγει στις αγορές ήδη από τον Απρίλιο του 2013, αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8%.

Α.Τάντουλος

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ !!!

Ο Στουρνάρας ακυρώνει τον Κώστα Καραμανλή!

στουρναρας καραμανλης
Σοβαρό πολίτικο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα από την στάση του Γιάννη Στουρνάρα να «πει» όχι στην τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των επιμελητηρίων, σε αντίθεση με την άποψη που υποστηρίζει ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Κώστας Καραμανλής ζητεί, μαζί με ακόμα 185 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝ.ΕΛ και της ΔΗΜΑΡ να επανέλθει η ρύθμιση της υποχρεωτικής συνδρομής των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια, υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προσφέρει ηθελημένα υπηρεσίες στον ΣΕΒ και τον πρόεδρο του Δημήτρη Δασκαλόπουλο πρώην εργοδότης του Γιάννη Στουρνάρα από την θέση του ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ!


Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι την πρόταση για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας την έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ σε έκθεση του, την 1/12/2010 με τίτλο «Επιχειρηματικότητα Χωρίς Εμπόδια», 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έκθεση που την υιοθέτησε πλήρως, η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την έκανε νόμο, που ακλούθησαν πιστά και οι μετέπειτα κυβερνήσεις. Στην ουσία υιοθέτησαν την πρόταση του επικεφαλής των βιομηχάνων Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος σε τακτά διαστήματα προσβάλει τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση με την συμπεριφορά του.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ως πρώην υπάλληλος του ΣΕΒ με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας, που κατάφερε να περάσει εξυπηρετώντας τον πρώην εργοδότη του, έπεισε επί της ουσίας   τον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα του μέτρου , που ο ίδιος χωρίς την συμμετοχή της Τρόικας προωθεί. Αυτό που θέλει είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ισχυρού άντρα του ΣΕΒ , σε όποιο καθεστώς-κυβέρνηση, προκύψει από την πολιτικές εξελίξεις και την κάλπη.

Για την αλήθεια θα πρέπει να ανατρέξουμε στην σελίδα 10 της συγκεκριμένης έκθεσης που κάνει λόγο για «Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους» και θα καταλάβουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο μεθοδεύονταν χωρίς να το ζητήσει καμία Τρόικα και κανένας εκπρόσωπος των δανειστών , αφού η συνδρομή στα επιμελητήρια τους εξωτερικού είναι δεδομένη.

Ο στόχος του ΣΕΒ, του κυρίου Δασκαλόπουλου και του κυρίου Στουρνάρα είναι το κλείσιμο επιμελητηρίων με την ταυτόχρονη κατάργηση 2 βασικών κοινωνικών εταίρων της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ώστε στον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, να προσέρχονται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων. Απώτερος σκοπός είναι να ελέγχονται πλήρως οι συλλογικές συμβάσεις και ο κοινωνικός διάλογος από τον ΣΕΒ ως αποκλειστικό και μόνο διαπραγματευτή.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Την Τετάρτη "πέφτουν" οι υπογραφές για Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα

Την Τετάρτη "πέφτουν" οι υπογραφές για Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα                                                          Σχετικα Αρχεια
                                                                                                           Χάρτης, Open Door
                                                                                             Αναμενόμενα έσοδα - Αθροιστικές Ροές

Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαΐου, στις 12:00’ στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανάδοχων σχημάτων, για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα.

Για την εν λόγω εξέλιξη, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, έχουν ήδη ενημερωθεί ο Α.Σαμαράς και ο Ε.Βενιζέλος από τον υπουργό, Γιάννη Μανιάτη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, είχαν προταθεί ως ανάδοχοι:

Ø    για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM,

Ø    για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC,

Ø    για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJAN OIL & GAS Ltd.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υλοποιούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ορυκτό μας πλούτο. Αφού δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης μιας νέας, ελπιδοφόρου αγοράς για τη χώρας μας, αυτή που αφορά στην έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, σήμερα ολοκληρώνουμε την εθνική αυτή προσπάθεια με την υπογραφή των συμβάσεων για τις τρεις περιοχές της Δυτ. Ελλάδας.

Είναι στρατηγική μας επιλογή να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας, προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας, σεβόμενοι το περιβάλλον. Μια επιλογή, που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για παραγωγή νέου πλούτου και  σημαντικό αριθμό νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την  ελκυστικότητα της χώρας σε επενδύσεις. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τις τοπικές κοινωνίες, με διασφάλιση σημαντικών ανταποδοτικών τελών και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές τους. 

Η χώρα το 2015 θα είναι μια άλλη Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση και τα μνημόνια, αλλά με άξονα την Ενέργεια θα λειτουργεί πια ως μια εθνική οικονομία η οποία δημιουργεί Ανάπτυξη και προοπτική για τον τόπο, για όλους τους πολίτες της.»

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

·         Οικονομικά δεδομένα: Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (ν. 2289/95 περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων & ν. 4001/2011) τα έσοδα του Δημοσίου από Υδρογονάνθρακες προκύπτουν από:

1.      Φορολογία, 20 (κανονική) + 5 (περιφερειακός φόρος) = 25%

2.      Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει:

•   του ύψους της παραγωγής,

•   των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών  της  περιοχής,

•   του συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor).

Ø      Αναμενόμενα έσοδα – Αθροιστικές ταμειακές ροές Κράτους (επισυνάπτεται το Διάγραμμα 2)

Παράδειγμα εφαρμογής : Για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δις.

Ø      Σημειώνεται ότι, αναμένεται να υπάρξουν πολλαπλές σημαντικές συνέργειες για την εθνική οικονομία, καθώς:

ü        για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3,2 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία,

ü        για κάθε ένα δολάριο που λαμβάνουν οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο Υ/Α δημιουργούνται περίπου άλλα 2 $ σε εργαζόμενους άλλων κλάδων της οικονομίας

ü        κάθε 1 $ παραγόμενης αξίας από τον κλάδο, οδηγεί σε επιπρόσθετη παραγωγή αξίας περίπου 1,3 $ στην ευρύτερη οικονομία.

·         Διασφάλιση Δημοσίου. Οι συμβάσεις προβλέπουν ελάχιστο δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών για κάθε χρονική φάση του σταδίου των ερευνών, καθώς και ελάχιστη οικονομική δέσμευση για την εκτέλεση των εργασιών αυτών, από μέρους των Αναδόχων. Η οικονομική αυτή δέσμευση διασφαλίζεται με την έκδοση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου τραπεζικής εγγυητικής επιστολής η οποία διατηρείται καθ΄ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και καταπίπτει σε περίπτωση που ο Ανάδοχος δεν ικανοποιήσει τις ελάχιστες δεσμευτικές υποχρεώσεις του.

·         Σταθερό Επενδυτικό Περιβάλλον. Προβλέφθηκε σταθερός φορολογικός συντελεστής σε βάθος χρόνου με σκοπό της διασφάλιση της απόδοσης της μακροχρόνιας επένδυσης.

·         Το ερευνητικό στάδιο περιλαμβάνει γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες και μελέτες, καθώς και την εκτέλεση των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων. Η απαιτούμενη επένδυση βαρύνει αποκλειστικά τον Ανάδοχο.

·         Κατά το στάδιο των ερευνών, η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που συμφωνείται στις συμβάσεις είναι της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται όμως ότι στην πράξη θα είναι υπερδιπλάσια.

·         Συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της εκτέλεσης των γεωτρήσεων και η μεταφορά των σχετικών έργων όσο δυνατόν νωρίτερα. Απαιτούνται υψηλής ποιότητας δεδομένα και συνολική επεξεργασία της διαθέσιμης πληροφορίας, ώστε να αποφασιστεί η βέλτιστη θέση της γεώτρησης και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Στην ουσία, επετεύχθη το βέλτιστο ερευνητικό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

·         Προστασία Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση των αυστηρότερων ευρωπαϊκών προδιαγραφών περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κατά την εκτέλεση των πετρελαϊκών εργασιών. Τα μέτρα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επιβλήθηκαν σε δύο επίπεδα: στην προληπτική δράση σε κάθε στάδιο δραστηριοτήτων, τόσο για τις περιπτώσεις κανονικής λειτουργίας, όσο και για τις περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων, με την υποχρέωση προετοιμασίας σχεδίων διαχείρισης έκτακτων αναγκών για πιθανά περιστατικά, καθώς επίσης και στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών που θα ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο και επόπτευση όλων των δραστηριοτήτων. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να τηρεί σαφείς και εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής, από τον σχεδιασμό, μέχρι την τελική απομάκρυνση μιας εγκατάστασης άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

·         Υποχρέωση εκπαίδευσης Ελλήνων εργαζομένων. Συμφωνήθηκε με τους επενδυτές η καταβολή ετησίως συγκεκριμένου ποσού, για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού της χώρας στον τομέα υδρογονανθράκων. Στρατηγική επιδίωξη, η μεγιστοποίηση της απορρόφησης Ελλήνων στις νέες θέσεις εργασίας, καθώς και η ανάπτυξη και εξαγωγή τεχνογνωσίας στον επαγγελματικό τομέα.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Στο 26,5% η ανεργία το Φεβρουάριο- 1.300.165 άνθρωποι χωρίς δουλειά


Οριακή μείωση κατά 0,1 μονάδες σημείωσε η ανεργία το φετινό Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, καθώς το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανήλθε σε 26,5% έναντι 26,7% τον Φεβρουάριο 2013 (στο 26,6% είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο φέτος).

Πάντως, παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων που καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (1.300.165 άτομα). Παράλληλα, παρατηρείται ότι οι προσλήψεις αφορούν, στη συντριπτική πλειονότητα, άτομα έως 34 ετών, καθώς ο βασικός μισθός είναι πλέον 586 ευρώ μικτά, ενώ ειδικά στους νέους έως 25 ετών είναι 511 ευρώ.

Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε τον Φεβρουάριο εφέτος σε 1.300.165 άτομα και μειώθηκε κατά 14.996 άτοµα σε σχέση µε τον Φεβρουάριο 2013 (μείωση 1,1%) και κατά 7.987 άτοµα σε σχέση µε τον Ιανουάριο 2014 (μείωση 0,6%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.609.445 άτοµα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 8.964 άτοµα σε σχέση µε τον Φεβρουάριο πέρυσι (μείωση 0,2%) και κατά 4.054 άτοµα σε σχέση µε τον Ιανουάριο εφέτος (μείωση 0,1%).

Ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσμός (τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθε σε 3.408.565 άτοµα και αυξήθηκε κατά 25.251 άτοµα σε σχέση µε τον Φεβρουάριο 2013 (αύξηση 0,7%) και κατά 12.045 άτοµα σε σχέση µε τον Ιανουάριο 2014 (αύξηση 0,4%).

Το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες παραμένει σημαντικά υψηλότερο εκείνου των ανδρών, καθώς διαμορφώθηκε στο 30% τον Φεβρουάριο εφέτος από 30,1% τον Φεβρουάριο πέρυσι (όταν η ανεργία στους άνδρες είναι 23,8% και 24% αντίστοιχα).

Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία συνεχίζει να καταγράφεται στους νέους 15- 24 ετών (56,9% τον Φεβρουάριο εφέτος από 60,1% τον Φεβρουάριο εφέτος), οι οποίοι, πάντως, «ωφελούνται» και από τα ειδικά προγράμματα 5μηνης απασχόλησης, και στην ομάδα 25- 34 ετών (34,7% από 36,1%). Ακολουθούν, οι ηλικίες 35- 44 ετών (24,2% από 23,4%), 45- 54 ετών (20,8% από 20,4%), 55- 64 ετών (17,6% από 16,6%) και 65- 74 ετών (14,8% από 7,3%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων τη χώρας, τις τρεις πρώτες θέσεις με την υψηλότερη ανεργία καταλαμβάνουν, η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (29,6% τον Φεβρουάριο εφέτος από 28,8% τον Φεβρουάριο 2013), η Αττική (27,3% από 27,8%) και η Μακεδονία- Θράκη (26,9% από 28,3%). Έπονται, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (26,1% από 27,8%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (26,1% από 23,1%), η Κρήτη (23,8% από 23,3%) και το Αιγαίο (21,3% από 20,2%).

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τιμές και Αξίες στον Ενεργειακό Πόλεμο της Γεωπολιτικής.

20140508-103946.jpg
Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Mε αφορμή την αναστάτωση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία, Ρωσία και με βάση την συνεχιζόμενη αστάθεια σε Β.Αφρική και Μ. Ανατολή, θα ήταν καλό να ανατρέξουμε σε νέα μοτίβα ανάλυσης και πρόβλεψης για τις τιμές ενεργειακών αγαθών, μοτίβα τα οποία να σχετίζονται με τέτοιου είδουςεξωγενείς παράγοντες.

Να κατανοήσουμε κατ αρχήν τον βασικό μηχανισμό ανέλιξης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αυτός συσχετίζεται και αλληλεπιδρά με τα κέρδη των πετρελαικών/ενεργειακών εταιρειών οι οποίες και είναι οι άμεσα εμπλεκόμενες στις επικίνδυνες ενεργειακές ζώνες της Μεσογείου,της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της Ερυθράς.

Η μεγάλη αλήθεια ιστορικά διαπιστωμένη,είναι ότι κάθε κορύφωση στην τιμή του ενεργειακού ‘αγαθού’ που λέγεται πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, συνοδεύεται από εξίσου μεγάλη υποτίμηση του  ‘αγαθού’ σταθερότητα. Στον 21ο αιώνα μοιάζει σαν η ανατίμηση (οικονομική και πολιτική) του πετρελαίου να έχει «ξεφύγει από κάθε λογική». Yπάρχει όμως ”λογική” που μάλιστα απλώνεται και
σε άλλα βασικά εμπορεύματα πέραν του πετρελαίου, αλλά αξίζει να ψάξουμε βαθύτερα και να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Nέας Yόρκης (New York Mercantile Exhange, NYMEX) γίνονται αγοραπωλησίες τεράστιων ποσοτήτων διαφόρων βασικών εμπορευμάτων όπως το βούτυρο, η ζάχαρη, το στάρι ή οι πατάτες,το πετρέλαιο, διαμορφώνοντας τις διεθνείς τιμές τους. Όλα τα εμπορεύματα των οποίων οι τιμές είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο NYMEX είναι
βασικά: χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άλλων αγαθών. Aπ’ τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 στο NYMEX κλείνονται, και άρα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, συμβόλαια εμπορίου ακατέργαστου (crude) πετρελαίου, σε προθεσμιακή βάση (συμφωνίες μελλοντικής παράδοσης) Συνεπώς οι τιμές που κλείνονται (και ανακοινώνονται αυθημερόν) είναι οι τιμές που θα πληρωθούν σε μελλοντικούς μήνες και διαμορφώνονται απ’ τα εξωγενή δεδομένα, όπως π.χ η προ διετίας επανάσταση στην πετρελαιοπαραγωγο Λιβύη για την τιμή του πετρελαίου ή ένας βαρύς χειμώνας και μια κακή χρονιά για το ρωσικό στάρι(μείζονες διαταραχές στην προσφορά δηλαδή) .

Η πιο γνωστή ιστορικά περίοδος ξεκίνησε όταν το 1973 τα κράτη μέλη του OΠEK αποφάσισαν διακοπή (εμπάργκο) στις πωλήσεις πετρελαίου προς τα κράτη της Δύσης(πετρελαικό σόκ) σαν απάντηση στην φιλοϊσραηλινή στάση των τελευταίων.

Παρόμοιες συνθήκες υπήρξαν : το 1979 εξαιτίας της επανάστασης στο Ιράν, το 1980 όταν το Ιράκ
επιτέθηκε στο Ιράν ξεκινώντας έναν 7ετή πόλεμο στην καρδιά των μεσανατολικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικά το 1990 όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ και ξεκινησε η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους( Πόλεμος του Κόλπου)

H μεγάλη αλλαγή όμως σε επίπεδο διαμόρφσης των τιμών έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Tότε τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία, που λειτουργούν με «ιδιωτικο-οικονομικά» κριτήρια αποδοσης και διαχειρίζονταν τεράστια ποσά στα αποθεματικά τους, πείστηκαν να ρίξουν μεγάλο μέρος των ρευστών τους διαθεσίμων στην προθεσμιακή αγορά δευτερογενών (παράγωγων) χρηματιστηριακών προϊόντων και φυσικά στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου.

Mεγάλες τράπεζες, μεγάλοι χρηματιστιριακοί οίκοι, και κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου( hedge funds) άρχισαν στους ισολογισμούς τους να εμφανίζουν τεράστια κέρδη από την «απειροστικού λογισμού» αγοραπωλησία κάποιων μακρινών (και ξεχασμένων) βαρελιών πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Έτσι , αυτοί οι μεγάλοι παίχτες στην αγορά άρχισαν να δημιουργούν εικονικά, λογιστικά αποθέματα πετρελαίου σαν να ήταν πετρελαϊκές εταιρείες(!) παρκάροντας απλά κάποια συμβόλαια ή «σύνθετα πετρελαϊκάπροϊόντα» στους ισολογισμούς τους . Eνώ τα τελευταία 5 χρόνια η αύξηση της πραγματικής (υλικής) ζήτησης για πετρέλαιο ήταν 1,9% κατά μέσο όρο ανά έτος, ο όγκος του εμπορίου πετρελαίου (μέσω των προθεσμιακών πωλήσεών του) αυξήθηκε κατά 300% ( στοιχεία ΝΥΜΕΧ 2012)

Tελικά σήμερα ενώ η παγκόσμια κατανάλωση είναι 86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η ποσότητα για την οποία γίνονται συναλλαγές στο NYMEX είναι 17 πλάσια! H διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην πραγματική και στην εικονική / λογιστική ποσότητα, αφορά το ποντάρισμα για τις μελλοντικές
τιμές του προιόντος- πετρέλαιο.

H εικονική υπερτίμηση της υπεραξίας (που δεν μπορεί να «πραγματοποιηθεί» με υλικό τρόπο στην καθ’ εαυτό αγορά πετρελαίου) γίνεται μέσα απ’ την εικονική «πραγματοποίηση» της σε μια αγορά «φανταστικών» παραδόσεων/παραλαβών .

Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές όταν εντάσσουμε τις γεωπολιτικές παραμέτρους στην ανάλυση για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου ή και του φυσικού αερίου.
Γεγονότα όπως : πιθανή κατάληψη των καναλιών στο Σουέζ, μια ρουκέτα απ’τη λωρίδα της Γάζας, μια συμπλοκή για κατάληψη αγωγών στην Νιγηρία ή στην Ρωσία από Τσετσένους ,ακόμη και κάποιες επικίνδυνες δηλώσεις ενός άραβα διπλωμάτη πχ, είναι πλεόν …φυσιολογικές μεταβλητές . Άλλωστε στην Παλαιστίνη πχ. γίνεται πόλεμος που επηρεάζει τη Μέση Ανατολή εδώ και 60 χρόνια ,ενώ οι αντάρτες στη Νιγηρία παλεύουν εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών για δεκαετίες.
Απ’ ότι φαίνεται η Κίνα θα συνεχίσει για καιρό να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και η Ρωσία να έχει παρόμοιο πρόβλημα με τους αγωγούς και τις στρόφιγγες λόγω Ουκρανίας,Τσετσενίας.

Λόγω της κατάρρευσης της αγοράς «τιτλοποίησης δανείων» στις ΗΠΑ το 2008, όλοι οι μεγάλοι παίκτες των αγορών μετακινούμενοι στην αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων, προσπαθούν να διορθώσουν μέχρι σήμερα ζημιές. Kι αυτή η αγορά δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο πλέον αλλά και τις πρώτες ύλες της βιομηχανίας βασικών ειδών διατροφής. Oι διεθνείς τιμές του σταριού για
παράδειγμα, σκαρφαλώνουν σαν τις τιμές του χρυσού.

Μια κατάρρευση αυτής της λογιστικής υπερ-δομής στις αγορές εμπορευμάτων δεν είναι εύκολη και δεν φαίνεται άμεσα να πλήττει την ευημερία των κοινωνιών ούτε και να συνεπάγεται-όπως πολλοί αριστεροί προφητεύουν –το τέλος του καπιταλισμού.

Ο χρηματοπιστωτικός παροξυσμός των τελευταίων 10 – 15 χρόνων άγγιξε και το πλέον αναγκαίο ενεργειακό αγαθό, το πετρέλαιο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό βρίσκεται πάντα στα χέρια (μάλλον στα πόδια ) παρανοικών ηγετών που πλούτισαν τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες και οι αυλές
τους σε χώρες όπου οι δυτικές κυβερνήσεις έκαναν δυστυχώς σοβαρά λάθη στους γεωπολιτικούς χειρισμούς τους. Τα γεγονότα σε Αίγυπτο, Λιβύη προ 2 ετών και οι εξελίξεις φέτος στην Ουκρανία, πάλι θα αντικατοπτριστούν προκαταβολικά στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι κατ ανάγκη με μεγάλη άνοδο των τιμών. Να σημειώσω όμως ότι μια παρατεταμένη κρίση στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μ.Ανατολής, ίσως να αποτελεί αφορμή για νέες εξορύξεις των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε νέες ζωνες του πλανήτη.

Ήδη πολλοί ευρωπαικοί και αμερικανικοί οργανισμοί στοχεύουν πλέον για νέα κοιτάσματα σε ΗΠΑ,Καναδά και Κ.Ασία, ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από τον ασταθή αραβικό
γεωπολιτικό παράγοντα αλλά και απο την ισχυρή Gazprom. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία ΗΠΑ/ΕΕ για τις περίφημες πλέον εξορύξεις σχιστολιθικού αερίου( μέθοδος fracking) Και στις αγορές, μια ανακοίνωση για ένα νέο πιθανό κοίτασμα μπορεί να αντισταθμίσει τους φόβους από μια εξάπλωση των ταραχών και σε άλλες αραβικές ή πρώην σοβιετικές χώρες που παράγουν ή διακινούν τον μαύρο
χρυσό και το φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Πώς η κατάρα του πετρελαίου απειλεί την ευδαιμονία των Νορβηγών

  Πώς η κατάρα του πετρελαίου απειλεί την ευδαιμονία των Νορβηγών

Η ενεργειακή έκρηξη που βίωσε η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια έφερε μεν την ευδαιμονία του κοινωνικού ιστού, δημιούργησε ωστόσο μια οικονομία ανέτοιμη κι απροετοίμαστη για τη... “μετά πετρέλαιον” ζωή, ενώ αμφίβολη κρίνεται και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πιο γενναιόδωρου  μοντέλου πρόνοιας στον κόσμο.

Όπως αναφέρει άρθρο του πρακτορείου Reuters, οι μεγάλες δαπάνες που γίνονται στον κλάδο του πετρελαίου έχουν ωθήσει προς τα πάνω τους μισθούς και άλλες δαπάνες σε επίπεδα μη βιώσιμα, όχι μόνο για τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά για όλους τους τομείς και τώρα λειτουργεί ως τροχοπέδη για άλλες ενεργειακές επενδύσεις.

Οι νορβηγικές εταιρείες, εκτός των πετρελαϊκών,  αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια να πάρουν κεφάλι σε μια οικονομία μιας ταχύτητας.

Ο τρόπος που η Νορβηγία χειρίζεται τη λεγόμενη “κατάρα του πετρελαίου” (= τεράστιος πλούτος που προκαλεί μη υγιή εξάρτηση από έναν τομέα) μπορεί να αποτελέσει μάθημα για τη Σκωτία, αναφέρει  το Reuters – για ευνόητους λόγους – αναφερόμενο στην επιθυμία της Σκωτίας να ανεξαρτητοποιηθεί βασιζόμενη στα πετρελαϊκά της έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχει μια βάση σε όλα αυτά, καθώς είναι σίγουρα πιο υγιές η οικονομία μιας χώρας να βασίζεται σε περισσότερους από έναν τομείς.

Η Νορβηγία, συνεχίζει το άρθρο, είχε την προνοητικότητα βέβαια να “|βάλει στην άκρη περί τα 860 δισ. δολάρια ή 170.000 δολ. ανά πολίτη. Έχει επίσης τεράστια πλεονάσματα, δείκτη αξιολόγησης ΑΑΑ και χαμηλό ποσοστό ανεργίας, άρα δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος.
Ωστόσο, τα κόστη έχουν συσσωρευθεί, οι επιχειρήσεις που δεν ασχολούνται με πετρέλεια αγωνίζονται να επιβιώσουν και η κυβέρνηση ξόδεψε φέτος  20 δισ. πετροδολάρια περισσότερα από το 2007. Επικίνδυνο αν σκεφτούμε ότι το εξαιρετικό προνοιακό σύστημα στηρίζεται στα σταθερά έσοδα από τους φόρους στο πετρέλαιο που αν σταματήσουν να είναι σταθερά δεν θα εγγυώνται την οικονομική  ασφάλεια των Νορβηγών.

“Η εργασιακή ασφάλεια μοιάζει πολύ δεδομένη στη Νορβηγία, ενώ το να έχει κανείς δουλειά θεωρείται σαν ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα”, λέει ο Hans Petter Havdal, CEOτης κατασκευάστριας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Kongsberg Automotive, η οποία έχει μεταφέρει την πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού της σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Νορβηγία είναι γύρω στα 100.000 δολάρια, ο μέσος Νορβηγός δουλεύει λιγότερο από 33 ώρες την εβδομάδα. Η ανεργία είναι χαμηλή, αλλά υπάρχει μεγάλη υποαπασχόληση που καθίσταται δυνατή λόγω των υψηλών επιδομάτων που δίνει η κυβέρνηση.

Στη νορβηγική γλώσσα το 2012 μπήκε κι ένας νεολογισμός: η λέξη “nave” που σημαίνει το να ζει κανείς από τα κοινωνικά επιδόματα. Κι έτσι “περίπου 600.000 Νορβηγοί που θα 'πρεπε να ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας, είναι εκτός, γιατί μπορούν να ζουν άνετα από τα επιδόματα πρόνοιας και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με αρκετούς επιχειρηματίες, αλλά και κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας, η Νορβηγία θα' πρεπε να περιορίσει τις αυξήσεις στους μισθούς και να τους προσαρμόσει στην παραγωγικότητα, να μειώσει την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, να περικόψουν τη φορολογία και να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα που προέρχονται από το πετρέλαιο.

Η Νορβηγία είναι η έβδομη μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμοκαι παρέχει το 1/5 του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Εχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ σε σχέση με τις εργατοώρες, αλλά η παραγωγικότητά της έχει μειωθεί από το 2007 και από το 2000 το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί περίπου 6 φορές πιο γρήγορα από τη Γερμανία.

Όπως όμως λένε οι οικονομολόγοι, η έκρηξη του πετρελαίου έχει κλέισει τον κύκλο της και η χώρα πρέπει να βρει νέες ισορροπίες σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο, είτε με υποτίμηση της ονομαστικής αξίας ή μέσω μείωσης των μισθών.

Κάτι τέτοιο όμως αποκλείεται προς ώρας γιατί η κυβέρνηση φοβάται πως θα είχε συνέπειες στην πορεία των επενδύσεων. Οπότε η Νορβηγία, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στην εποχή της 'ακριβής Σουηδίας και της φθηνής Νορβηγίας', καθώς η δεύτερη  θα εξακολουθήσει να παραμένει  μια χώρα υψηλού κόστους.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ!!!


Εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών σε φορολογικές αποθήκες και τελωνεία


Στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων, προχώρησαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ καλύπτει τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης των εισροών-εκροών. Αναλυτικότερα, περιγράφει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, λειτουργίας, καταγραφής και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής των δεδομένων, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το είδος και το περιεχόμενο των στοιχείων που παρέχονται από το σύστημα αυτό.
Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συστημάτων αυτών, προβλέπεται ότι κατά το 1ο έτος εφαρμογής θα πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους (σε κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών) στο 40% του συνόλου των δεξαμενών κυριότητας κάθε εγκεκριμένου αποθηκευτή και κάθε διαχειριστή αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Το υπόλοιπο ποσοστό των δεξαμενών θα πρέπει να συμμορφωθούν έως το τέλος του 2ου έτους εφαρμογής. Ειδικά στην περίπτωση δεξαμενών που ήδη έχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα οφείλουν πέραν από τη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις της ΚΥΑ, να συνδεθούν και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους εντός 2 μηνών από την έκδοσή της.
«Με την έκδοση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στη μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων και ικανοποιείται μία πάγια απαίτηση της κοινωνίας καθώς και των εμπλεκόμενων μερών στη διακίνηση των καυσίμων», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
«Πρόκειται για την έναρξη υλοποίησης ενός τεράστιου έργου που καλύπτει πανελλαδικά ένα σύνολο περίπου 1.000 δεξαμενών τελικών ενεργειακών προϊόντων. Το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση και των υπολοίπων δράσεων για την επέκταση των συστημάτων εισροών-εκροών και στους εναπομείναντες κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ!!!



Οι “παπανδρεϊκοί” πάνε τον Βενιζέλο σε Συνέδριο διαδοχής

Evangelos-Venizelos
Οι διπλές εκλογές του Μαϊου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται ότι θα είναι οι τελευταίες του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων να δείχνουν ότι η Ελιά θα δυσκολευτεί να εκλέξει ευρωβουλευτή, την αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να κοχλάζει, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για το “αυτογκόλ” στρατηγικής που έβαλε με το δίλημμα το οποίο έθεσε στους πολίτες για τις ευρωεκλογές, πληθαίνουν οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές επαφές για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων”, στελέχη του “παπανδρεϊκού” στρατοπέδου σχεδιάζουν να ανοίξουν τη συζήτηση για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την αναμέτρηση της 25ης Μαϊου, ένα Συνέδριο στο οποίο εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα ηγεσίας, και απολογισμού των ευθυνών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το μεγάλο, βασικό ερώτημα που παραμένει μέχρι στιγμής αναπάντητο, είναι αν η κίνηση αμφισβήτησης θα επιχειρηθεί ευθέως από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, ή η σκυτάλη της διαδοχής θα περάσει σε κάποιο άλλο στέλεχος, όπως τη Φώφη Γεννηματά και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

ΠΗΓΗ:ysterografa.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ !


Η petrelaiopigi .blogspot, σεβόμενη απόλυτα τις προθέσεις των συναδέλφων να ασχοληθούν  ενεργά με τα  κοινά συμμετέχοντας ως υποψήφιοι στις Περιφερειακές και  Δημοτικές Εκλογές, επιθυμεί να συμβάλλει  στην προσπάθεια τους για εκλογή.Κάθε συνάδελφος, από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, μπορεί να στείλει το εκλογικό του υλικό στο e-mail του BLOG και θα είναι χαρά μας να το προβάλλουμε ενισχύοντας με τις όποιες δυνάμεις μας τον προεκλογικό του αγώνα. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας τιμά την ημέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Κατόπιν  αιτήματος του συναδέλφου μας Νίκου Μουρατίδη πρόεδρο της ένωσης των ιδιωτικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας τιμά  την ημέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του αιώνα μας. Τα βάρβαρα εγκλήματα που διαπράχθηκαν  εις βάρος των Ποντίων έχουν χαραχθεί στις μνήμες τους. 
Οι 353.000 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα ζητούν δικαίωση…
Η διοίκηση  του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας στηρίζει την προσπάθεια των Ελλήνων του Πόντου να αναγνωριστεί η μέρα αυτή ως ημέρα Εθνικής μνήμης.

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα αργού


Απρόσμενη πτώση σημείωσαν τα αποθέματα αμερικάνικου αργού την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.
Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, στα 397,6 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια στα 213,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, μειώθηκαν κατά 447.000 βαρέλια στα 114 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 1,2 εκατ.
Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 90,2%.

ΠΗΓΗ:energypress.gr