Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Επίθεση Παπανδρέου στον Καραμανλή

Επίθεση Παπανδρέου στον Καραμανλή
Με ανακοίνωσή του το γραφείου τύπου του Γ. Παπανδρέου καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τοποθέτηση Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ και εξαπολύει επίθεση εναντίον του Κ. Καραμανλή.

«Το ζήτημα δεν είναι ο κ. Παπαθανασίου. Είναι οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές που επικράτησαν στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους, τα ψευδή στατιστικά στοιχεία των δημοσιονομικών μεγεθών και βεβαίως, την αναξιοπιστία της χώρας διεθνώς, όλα αυτά δηλαδή, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Ο κ. Παπαθανασίου, με τις επιλογές του και τις αποφάσεις του ως Υπουργός Οικονομικών, συνέβαλε σε αυτήν την καταστροφική πολιτική».

Παράλληλα κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι επι των ημερών του διπλασιάστηκε το χρέος, ενώ επιτίθεται και εναντίον του ΠΑΣΟΚ που δέχθηκε την συγκεκριμένη τοποθέτηση.

«Κατέστησε τη χώρα διεθνώς αναξιόπιστη, με τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, ενώ παράλληλα απέκρυπτε συνειδητά, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό, την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας από τον Ελληνικό λαό. Και είναι αδιανόητο, ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος, επέτρεψε να υπάρξει αυτή η επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ, που σήκωσε μόνο του το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης που άλλοι προκάλεσαν - και στη συνέχεια, ανερυθρίαστα, όχι μόνον ήταν απόντες αλλά και στέκονταν απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

ΠΗΓΗ:enikos.gr

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε ΕΔΩ τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων 

Ρομπότ που «τρώει» τσιμέντο ανακυκλώνει κτήρια – Αλλάζει τις κατεδαφίσεις


Η κατεδάφιση κτηρίων απαιτεί βαριά μηχανήματα για τη σύνθλιψη του σκυροδέματος και τον διαχωρισμό των πολύτιμων υλικών για επαναχρησιμοποίηση.

Συχνά μάλιστα το σκυρόδεμα μεταφέρεται σε άλλες περιοχές ώστε να γίνει η ανάκτηση των υλικών, κάτι που χρειάζεται χρόνο και χρήματα.

Εκτός αυτού, η κατεδάφιση απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού ώστε να αποτραπεί η δημιουργία σύννεφων σκόνης κατά τη σύνθλιψη.

Ωστόσο,  ένας φοιτητής από τη Σουηδία ανέπτυξε ένα ρομπότ που «τρώει» σκυρόδεμα και το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τη διαδικασία της κατεδάφισης.

Το ρομπότ ανακύκλωσης σκυροδέματος ERO σχεδιάστηκε ώστε να διαλύει με αποτελεσματικότητα δομές από μπετόν χωρίς να παράγει απόβλητα ή σκόνη και επιτρέποντας παράλληλα την ανάκτηση πολύτιμων υλικών προς επαναχρησιμοποίηση σε νέα κτήρια.

«Αυτό το πετυχαίνει χρησιμοποιώντας έναν πίδακα νερού που διασπά την επιφάνεια του σκυροδέματος, διαχωρίζει τα απόβλητα, τα επεξεργάζεται και τα συσκευάζει ως καθαρά υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο φοιτητής Omer Haciomeroglu από το Ινστιτούτο Σχεδίου του Ούμεο.

Βάσει του σχεδίου σε πρώτη φάση το ρομπότ σαρώνει τα κτήρια για να καθορίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την κατεδάφιση.

Για την κατεδάφιση το ρομπότ εκτοξεύει νερό με υψηλή πίεση, ενώ στη συνέχεια απορροφά και διαχωρίζει το σκυρόδεμα σε τσιμέντο, χαλίκια και νερό.

Κατόπιν, στέλνει τα χαλίκια και τον φιλτραρισμένο αφρό σκυροδέματος σε ξεχωριστές μονάδες για συσκευασία.

Τα χαλίκια συσκευάζονται σε μεγάλες τσάντες με σήμανση και αποστέλλονται για επαναχρησιμοποίηση, ενώ το νερό ανακυκλώνεται στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών του ρομπότ καλύπτεται από τις αναταράξεις κατά τη διαδικασία της κατεδάφισης.

Όταν η κατεδάφιση ολοκληρωθεί, στην ουσία τίποτα δεν έχει καταλήξει στη χωματερή ούτε έχει σταλεί σε μονάδες για περαιτέρω επεξεργασία.

Μέχρι στιγμής το ρομπότ που τρώει σκυρόδεμα παραμένει μια πολύ καλή ιδέα, ωστόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ:econews.gr

Ό,τι κι αν κάνει, δεν πείθει

Ό,τι κι αν κάνει, δεν πείθει
Δεν πείθει! Ό,τι και αν κάνει, ό,τι και αν υποστηρίξει, όσο και να διαμαρτυρηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει. Πρόβλημα θέσεων; Επικοινωνιακό πρόβλημα; Συνδυασμός και των δύο;
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου
Η δήλωση της Ρένας Δούρου στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Λογικό, θα πουν κάποιοι. Πώς είναι δυνατόν αλλιώς να τα μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και ένας αντιμνημονιακός; Το περίεργο όμως της υπόθεσης είναι πως δεν αντέδρασαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι οποίοι αντελήφθησαν όσα δεν ειπώθηκαν.
Κάνοντας ταμείο όμως, η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ζημιωμένη από αυτή τη συζήτηση, στην οποία υπονοούσε πως τα παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν ώστε να γίνει οικονομία και να ακολουθηθεί οργανωμένη διαδικασία που μειώνει το κόστος. Το πρόβλημα επικοινωνίας παραμένει το Νο1 πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μία η έμφυτη τάση των στελεχών του να κάνει μεγάλες εισαγωγές στις οποίες όμως δύσκολα θα αποφύγουν τα «σκοτεινά» σημεία, ενώ μέχρι να φτάσουν στο «ψητό» έχουν κουράσει, και από την άλλη η έλλειψη σωστής ενημέρωσης από το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου, δημιουργούν συνθήκες χάους.
Θέσεις υπάρχουν; Και βέβαια. Ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες που δύσκολα κανείς θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτές. Μόνο που για να εντοπιστούν πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι είτε κολλητός κάποιου κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε να του εξηγήσει ή να χάσει αμέτρητες εργατοώρες διαβάζοντας δηλώσεις, διευκρινιστικές δηλώσεις και νέες τοποθετήσεις.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται γαντζωμένος στο προφίλ που είχε όταν βρισκόταν στο 4%: κόμμα διαμαρτυρίας. Στις προπαραμονές της μέρας που ίσως τον φέρει σε θέση εξουσίας, δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι πρόκειται για μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Καταποντισμός…
Απόδειξη ο καταποντισμός του κόμματος στις συνδικαλιστικές εκλογές. Αν και δεν αποτελούν πάντα τον καλύτερο δείκτη, παρ’ όλα αυτά δίνουν μια ασφαλή εικόνα. Απέτυχε στους δικηγόρους, απέτυχε στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Οικονομικό. Και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, δεν είναι σύμπτωση!
Αναζητώντας τώρα κανείς τις αιτίες του προβλήματος, αναγκαστικά θα σταθεί στα πρόσωπα που στελεχώνουν το κόμμα: θεωρητικοί, εκπρόσωποι του Συνασπισμού, εκπρόσωποι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, και την ίδια ώρα αλλότρια στοιχεία που υποτίθεται ότι βοηθούν στην επικοινωνία, υιοθετώντας όμως τακτικές του παρελθόντος που είχαν υπηρετήσει με επιτυχία κοντά σε άλλους πολιτικούς! Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές τον βρήκε απροετοίμαστο για τη νέα εποχή. Και τότε ο τρόμος υπερίσχυσε της λογικής.
Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε σε συνέντευξή του για το πώς θα είναι σε θέση να κυβερνήσει από τη στιγμή που δεν έχει καμία εμπειρία στη διοίκηση, δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε υπουργός. Και απάντησε πως αυτά είναι υπέρ του, ζητώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.
Και όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όλο το περιβάλλον του, όταν κλήθηκαν να βρουν συνεργάτες που θα βοηθούσαν στην επόμενη μέρα, αντί να εμπιστευθούν εκείνους που γνώριζαν το κόμμα και θα μπορούσαν χωρίς πρόβλημα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, επέλεξαν δημοσιοσχετίστες σε κάποιες περιπτώσεις, επαγγελματίες σε άλλες, και σε κάθε περίπτωση όψιμους Συριζαίους οι οποίοι επένδυσαν στο δικό τους μέλλον και όχι σε αυτό του κόμματος.
Η επιλογή έγινε με τη δικαιολογία της… απειρίας. Και όμως, σήμερα, ο άπειρος πολιτικός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κυβερνήσει. Παράλογο; Είναι απολύτως σαφές πως το λάθος εν τέλει δεν είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κυβερνήσει. Και πρόγραμμα έχει και αρκετά στελέχη του κόμματος γνωρίζουν τι κάνουν.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν υπάρχουν και τα στελέχη που δεν δουλεύουν για το κόμμα αλλά για την προσωπική τους εξασφάλιση. Και είτε από αδυναμία είτε από ανικανότητα εκθέτουν ένα κόμμα που επιθυμεί να είναι το μέλλον της Ελλάδας.
Όσο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να αποκλείουν υγιείς δυνάμεις που θέλουν να βοηθήσουν ανιδιοτελώς, τόσο τα προβλήματα θα συνεχίζονται. Τόσο η επικοινωνία θα πάσχει, τόσο ο απλός οπαδός θα πικραίνεται και θα απομακρύνεται από αυτή την προσπάθεια. Ίσως η μέρα μετά τις εκλογές να μην είναι ικανή να αναστρέψει μια ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Στην Κουμουνδούρου επενδύουν στις εκλογές του Μαΐου και τη δυναμική που θα φέρει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το δυστύχημα είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο β΄ για την περίπτωση που είτε εν τέλει δεν νικήσει ή η νίκη είναι μικρή και άνευ σημασίας.
Το πεδίο των δήμων έχει ήδη χαθεί από την επιλογή είτε λάθος προσώπων είτε λάθος πολιτικών. Έμμεσα το παραδέχθηκε ο Μανώλης Γλέζος όταν έριξε το βάρος στις περιφέρειες. Μόνο που κανείς δεν μπορεί από σήμερα να μιλήσει για αυτό το αποτέλεσμα. Και ποιο είναι άραγε το όριο της επιτυχίας;
Ακόμα και στις ευρωεκλογές τα πράγματα μέρα με την ημέρα δυσκολεύουν. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς έστω και άτσαλα επιχειρεί να διεκδικήσει την αίγλη του παρελθόντος στερώντας πολύτιμες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν στηριχθούν στην Κουμουνδούρου στις δικές τους δυνάμεις, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν να διαμαρτύρονται, θα γίνουν κατανοητοί και θα μπορέσουν να κάνουν το βήμα της νίκης.

ΠΗΓΗ:.iapopsi.gr

Κομισιόν: Αυτά είναι τα 10 πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Κομισιόν: Αυτά είναι τα 10 πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα
Τις μεγάλες ανισότητες στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης, καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της  για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Ο αρμόδιος Επίτροπος, Λάζλο Αντορ, προσδοκά άμβλυνση των ανισορροπιών θα έρθει μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τις κενές θέσεις εργασίας της ΕΕ, στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης συγκεντρώνονται σε λίγους τομείς, όπως στην υγεία, στις πωλήσεις και στη διοίκηση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το παρατηρητήριο εκτιμά ότι τα δέκα πλέον αναπτυσσόμενα επαγγέλματα είναι οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν, οι νοσηλευτές και οι μαίες, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, οι προγραμματιστές λογισμικού, οι οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων, τα νομικά επαγγέλματα, οι μεταφορείς, οι υπάλληλοι γραφείου και οι χειριστές μηχανημάτων τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής που καταγράφει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι νέοι καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση.

Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει την «υπέρμετρη κατάρτιση» του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς όλο και πιο συχνά παρατηρείται η πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις κατώτερες των προσόντων τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσώπευαν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το 20,4% στην Πορτογαλία. Το γεγονός αυτό, σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης,  δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων του, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας. Σημειώνεται ότι στη Νότια Ευρώπη το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανέρχεται σε 33%, έναντι 16% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Απασχόλησης Λάζλο Άντορ, οι μεγάλες διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τις «ασυμμετρίες» στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των ανισορροπιών.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης λόγω της κρίσης. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, η απασχόληση μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3%, στην Πορτογαλία κατά 4,1%, στην Ισπανία κατά 3,6% και στην Ιταλία κατά 1,8%, ενώ στην ΕΕ η απασχόληση μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 0,4%.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ανήλθε στο 59,6%, στην Ισπανία στο 55,7%, στην Πορτογαλία στο 39,4% και στην Ιταλία στο 38,9%, έναντι 24% στην ΕΕ.

Εκτίμηση, ωστόσο, της Επιτροπής είναι ότι έχει μπει φρένο στην πτώση των προσλήψεων στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς καταγράφεται αύξηση των προσλήψεων σε συγκεκριμένους τομείς, και κυρίως σε αυτόν της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών της ΕΕ, η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των προσλήψεων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 4%, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με αυτή του πρώτου τριμήνου του 2013.

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

ΓΣΕΕ 20 χρόνια θα χρειαστούν για να βρούν δουλειά οι άνεργοι


ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Το 2034 θα αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το 2009Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης ότι η απασχόληση το 2014 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 3.530.000 ατόμων.

Αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Τουλάχιστον 20 χρόνια θα χρειαστούν για να αναπληρωθούν οι 1.000.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009 – 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Eιδικότερα, στη μηνιαία έκδοση του Φεβρουαρίου, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5% – 4% (50.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο), καθώς -όπως αναφέρει- «αυτό το ποσοστό αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης ότι η απασχόληση το 2014 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 3.530.000 ατόμων, σε βαθμό που το σύνολο των απασχολούμενων θα είναι μικρότερο από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό και τους ανέργους κατά 1,1 εκατομμύρια άτομα.

Στο μεταξύ, στο 28% ανήλθε σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία το Νοέμβριο στη χώρα μας παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 0,3%.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ ενώ στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,9%, στις γυναίκες 32,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59% (173.000 άτομα).

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: ΑΝΕΡΓΙΑ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Η αξιολόγηση των πολιτικών απασχόλησης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αναδεικνύει τα ίδια προβλήματα. Σε όλες τις χώρες την τελευταία εικοσαετία επιβάλλεται μία ισχυρή τάση απορρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων, προσποιούμενες ότι με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζεται το εργατικό δυναμικό στις τεχνολογικές εξελίξεις της παραγωγής. Όμως, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι η ευελιξία, η απασχολησιμότητα, η μαθητεία, οι παθητικές (προστασία των ανέργων) και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης παθητικοποιήθηκαν, σε βαθμό, που να περιορίζονται στην διαχείριση άμβλυνσης της οξύτητας της ανεργίας και στην διατήρηση του ανέργου, περισσότερο στον Bορρά και λιγότερο στον ευρωπαϊκό Νότο, σε κατάσταση κοινωνικά ενεργή, παρά να αναστέλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά την πορεία αύξησής της. Με άλλα λόγια, οι πολιτικές απασχόλησης και προστασίας των ανέργων έτειναν περισσότερο προς την δημιουργία συνθηκών εργασιακής ανασφάλειας για ένα σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού. Αυτές οι διαπιστώσεις αναφέρονται σε άρθρο για την ανεργία, την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση που δημοσιεύεται στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του Φεβρουαρίου. Επιπλέον, η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, δημοσιεύει άρθρο για τις πιθανότητες απώλειας και πρόσβασης στην απασχόληση το 2007-2013. Τέλος, δημοσιεύονται οι Δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα

ΠΗΓΗ:inegsee.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Θέμα: Παροχή έκτακτης έκπτωσης στις Ενεργοβόρες Βιομηχανίες 

Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα θέλουμε να στηλιτεύσουμε την απόφασή σας για έκτακτη μείωση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για τα επόμενα δύο χρόνια, στα τιμολόγια των Βιομηχανιών και δη των ανταγωνιστών μας. Πρόκειται για μειώσεις που με τον πλέον άκομψο τρόπο εισηγηθήκατε ως Βασικός Μέτοχος -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ως εκπροσώπου σας- κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ Α.Ε αφήνοντας έκπληκτους, τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε καθώς και τα μέλη του Δ.Σ της Επιχείρησης.

Αφού προηγήθηκε σειρά διαβουλεύσεων και ένα παρασκήνιο το οποίο πάντα εμφάνιζε την ΔΕΗ Α.Ε να αποτελεί τον κακό παίκτη στην Ενεργειακή αγορά και αφού καλλιεργήθηκε ποικιλότροπος και δημιουργήθηκε –ψευδώς- μία εικόνα που κάνει λόγο για κρίση και επαπειλούμενη βιωσιμότητα της Βιομηχανίας, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου σας, να επιβάλει:

μειώσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων που καταναλώνουν περισσότερα από 1000 GWh κατά 20%. Οι μειώσεις αυτές προφανώς και αφορούν την απαίτηση του Ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για μείωση των τιμολογίων.
μειώσεις κατά 35% στα τιμολόγια όλων των άλλων επιχειρήσεων που η κατανάλωσή τους δεν υπερβαίνει τις 1000 GWh. Πρόκειται δηλαδή για την Χαλυβουργία και το σύνολο των Βιομηχανιών.
     Είναι απολύτως αντιληπτό ότι η απόφαση αυτή έρχεται να βάλει ταφόπλακα στην ΔΕΗ, για την βιωσιμότητα και το επενδυτικό πρόγραμμα της οποίας φαίνεται να αδιαφορείτε προκλητικά, καθώς την υποχρεώνετε να λειτουργεί για χρονικό διάστημα δύο ετών, επί ζημία, κάτω του κόστους.

   Κύριε Υπουργέ

   Την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, οφείλει στη ΔΕΗ Α.Ε περισσότερα από 200 εκ. ευρώ. Την ίδια αυτή ώρα με την απόφασή σας επιδοτείτε με περισσότερα από 280 εκ. ευρώ το χρόνο τους ιδιώτες και τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ Α.Ε. γεγονός που συνιστά προνομιακή μεταχείριση η οποία και απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

     Είναι σαφές πως πρόκειται για μία απόφαση που δίνει την χαριστική βολή στη ΔΕΗ Α.Ε, την ώρα μάλιστα που μεθοδεύετε το ξεπούλημά της. Εκτός και αν κλείνετε το μάτι στη ΔΕΗ, ώστε όλη αυτή τη ζημία να την μετακυλήσει στους οικιακούς καταναλωτές.

     Αλήθεια κ. Υπουργέ με ποιόν τρόπο πρόκειται να υποχρεώσετε τον πιθανό ιδιοκτήτη της «μικρής ΔΕΗ», να εφαρμόσει την ίδια απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική στην Ευρωπαϊκή απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά Η/Ε;

     Αλήθεια κ. Υπουργέ σε ποιο άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αντίστοιχο Υπουργείο επιδοτεί άμεσα τις Ενεργοβόρες Βιομηχανίες μέσω των τιμολογίων;

Κύριε Υπουργέ

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί ότι η απόφασή σας για έκτακτη έκπτωση στα τιμολόγια των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών συνιστά όχι έμμεση αλλά αμεσότατη επιδότηση προς αυτές αλλά και σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ Α.Ε και για το λόγο αυτό επιφυλάσσεται με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  



ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

Υποκλοπή Μέσω Καμερών Yahoo


Η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ, με τη βοήθεια της αμερικανικής NSA, συνέλεγε και φύλασσε εικόνες από κάμερες υπολογιστών (webcams) εκατομμυρίων χρηστών του Ιντερνετ, χωρίς αυτοί να είναι ύποπτοι για κάτι.

Εγγραφα της GCHQ από το 2008-2010 περιγράφουν λεπτομερώς το πρόγραμμα Optic Nerve, το οποίο φωτογράφιζε μαζικά τους συνομιλητές που έκαναν χρήση καμερών Yahoo. Οι φωτογραφίες, που λαμβάνονταν αυτόματα κάθε πέντε λεπτά, φυλάσσονταν στις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως από το αν οι χρήστες θεωρούνταν στόχος των μυστικών υπηρεσιών ή όχι.

Σε περίοδο έξι μηνών το 2008, η υπηρεσία αποθήκευσε φωτογραφίες -περιλαμβανομένων και αρκετών με σεξουαλικό περιεχόμενο- από τουλάχιστον 1,8 εκατ. λογαριασμούς χρηστών Yahoo παγκοσμίως.

Η εταιρεία Yahoo αντέδρασε με οργή στην αποκάλυψη του προγράμματος. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες για «εντελώς νέα επίπεδα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των χρηστών»

Στα έγγραφα φαίνεται η προσπάθεια της GCHQ να κρατήσει τον μεγάλο όγκο σεξουαλικού υλικού που υπέκλεπτε μακριά από τα μάτια των υπαλλήλων της - αν και δεν συζητείται η παραβίαση της ιδιωτικότητας που συντελείται με την ίδια την αποθήκευση τέτοιου υλικού.

«Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός ατόμων χρησιμοποιεί τις συνομιλίες μέσω webcam για να δείξει σε κάποιον άλλον ιδιαίτερα σημεία του σώματός» ανέφερε ένα έγγραφο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Εντουαρντ Σνόουντεν, το πρόγραμμα ξεκίνησε δοκιμαστικά το 2008, ενώ το 2012 βρισκόταν ακόμη σε λειτουργία. Οι φωτογραφίες των συνομιλιών χρησιμοποιούνταν για πειράματα αυτοματοποιημένης αναγνώρισης προσώπου, για την παρακολούθηση στόχων και για την ανίχνευση νέων στόχων.

Τα έγγραφα περιγράφουν τους χρήστες, των οποίων οι συνομιλίες φωτογραφίζονταν, ως «μη επιλεγμένους», ορολογία που σημαίνει μαζική και όχι στοχευμένη συλλογή δεδομένων.

Η GCHQ έδινε στους αναλυτές πρόσβαση στα μεταδεδομένα των συνομιλιών τυχαίων χρηστών, αλλά περιόριζε τη δυνατότητά τους να βλέπουν κατά βούληση τις εικόνες, εκτός αν αυτές προέρχονταν από χρήστες των οποίων το προφίλ είχε ομοιότητες προς το προφίλ του στόχου τους.

Το Optic Nerve τροφοδοτούνταν από το γιγάντιο δίκτυο παρακολούθησης του Ιντερνετ που έχει εγκαταστήσει η GCHQ. Επειτα από επεξεργασία, τα δεδομένα εισέρχονταν στα συστήματα της NSA και η αναζήτησή τους ήταν εφικτή με το εργαλείο αναζήτησης XKeyscore της NSA. Τέτοιου είδους προγράμματα που συλλέγουν μαζικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να προέρχονται από ανώνυμους χρήστες, δεν μπορούν να αποκλείσουν τα δεδομένα Βρετανών ή Αμερικανών πολιτών. Η GCHQ επιμένει ότι όλες τις οι δραστηριότητες είναι απαραίτητες, γίνονται με μέτρο και συμμορφώνονται προς τη βρετανική νομοθεσία.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

ΠΗΓΗ:energia.gr

Ζημιές ρεκόρ 269 εκατ. ευρώ και ο νέος «τσάρος»

Ζημιές ρεκόρ 269 εκατ. ευρώ και ο νέος «τσάρος»
Η διοίκηση του Γιάννη Κωστόπουλου στα ΕΛ.ΠΕ. κατάφερε το ακατόρθωτο: να παρουσιάσει η εταιρεία για το 2013 τις μεγαλύτερες ζημιές της, 269.000.000 ευρώ, από την εποχή που πρωτοεισήλθε στο Χρηματιστήριο πριν από 16 ολόκληρα χρόνια. Κατόρθωσε, μάλιστα, να διαψεύσει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών και των διεθνών οίκων, οι οποίοι ναι μεν ανάμεναν «χασούρα», αλλά την περιόριζαν γύρω στα 120.000.000 ευρώ. 

 Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου

Οι άνθρωποι της αγοράς που παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς τα οικονομικά δεδομένα των ΕΛ.ΠΕ. έπεσαν λάθος πάνω από 100% στην εκτίμησή τους, κι αυτό συνέβη διότι έλαβαν λανθασμένη ή και παραπλανητική πληροφόρηση, εξέλιξη που εμπίπτει στη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Τα τραγικά αποτελέσματα, εξάλλου, παραπέμπουν μόνο σε συνθήκες πολέμου, μολονότι η εταιρεία τα αποδίδει στα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης της τελευταίας δεκαετίας. Ακόμα, ωστόσο, κι αν δεχθούμε αυτό το επιχείρημα, δεν εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι ξένοι αναλυτές πρόβλεπαν μικρότερες ζημιές από αυτές που τελικώς διαπιστώθηκαν.
Στην περίπτωση, επομένως, του κ. Κωστόπουλου έχει ξεπεραστεί κάθε όριο, διότι σε καμία εισηγμένη εταιρεία του κόσμου δεν μπορείς να εμφανίζεις 269.000.000 ευρώ ζημιές και να μην οδηγείσαι είτε σε απόλυση είτε στην έξοδο. Αν παραμένει στη διοίκηση ο κ. Κωστόπουλος, είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται οι στόχοι τού Ομίλου Λάτση, που κατέχει το 42,6% των ΕΛ.ΠΕ. (το 35,5% ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο).

Συμπαιγνία Λάτση – ξένου επενδυτή 
Γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι η διοίκηση Κωστόπουλου έχει πρόβλημα παραμονής, αφού τα συμφέροντα του Δημοσίου πλήττονται καίρια εν όψει ιδιωτικοποίησης. Οι τεράστιες ζημιές εξυπηρετούν μόνο τους υποψήφιους αγοραστές τού πακέτου τού Δημοσίου (35,5%). Για ποιο λόγο άραγε πριν από την πώληση του 35,5% η εταιρεία εμφανίζει τα χειρότερα αποτελέσματα της δεκαετίας; Διότι ο αγοραστής θα θέσει τον πήχη χαμηλά, όσο και αν προσπαθούν με τεχνάσματα (αποθέματα) να αυξήσουν την αξία των ΕΛ.ΠΕ. Ο Όμιλος Λάτση, ο οποίος προφανώς έχει συμφωνήσει με τον υποψήφιο αγοραστή, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αγοράσει ο τελευταίος φθηνά. Η συμπαιγνία αυτή, όμως, γίνεται σε βάρος τού ελληνικού Δημοσίου και θα προκαλέσει σημαντική ζημία.
Ζημιές 30-40 εκατ. ευρώ για την επανέναρξη της Μονάδας 32  
Εν τω μεταξύ, η επανέναρξη λειτουργίας τής Μονάδας 32, την οποία τα ΕΛ.ΠΕ. αναγκάστηκαν να κλείσουν για λόγους ασφαλείας ύστερα από στρέβλωση στο χαλύβδινο κέλυφος του αντιδραστήρα R-003, θα χρειαστεί άλλα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ για να λάβει σάρκα και οστά. Κι αυτό για μια υπόθεση που πρέπει να διερευνηθεί ποινικά, επειδή προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές και ρύπανση στην περιοχή μόνο και μόνο γιατί η εταιρεία άφησε από την αρχή να ξεκινήσει το έργο στραβά, δίχως να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η εταιρεία κάνει λόγο για τεχνικό πρόβλημα, αλλά είναι καταπέλτης σε βάρος της έκθεση, την οποία είχε αποκαλύψει η «Α», υπηρεσίας τού Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας η οποία είχε προβεί σε αυτοψία.

Δυσμενές διεθνές περιβάλλον
Μέσα σε όλα αυτά, τα ΕΛ.ΠΕ. καλούνται να επιλύσουν τις δικές τους παθογένειες μέσα στο δυσμενέστερο περιβάλλον στην πρόσφατη ιστορία του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης. Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, εξάλλου, έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο και στο κόστος ενέργειας. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης επιδεινώθηκε σημαντικά εντός του 2013, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές αργού πετρελαίου, καθώς κι εξαιτίας τής μειωμένης ζήτησης για προϊόντα στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, η αύξηση παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις εξαγωγές έδωσαν μεγάλη προσωρινή ώθηση στην κερδοφορία των αμερικανικών διυλιστηρίων και οδήγησαν σε μειωμένες εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων από την Ευρώπη. Στη Μεσόγειο, πέρα από τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράν, προστέθηκε η μειωμένη διαθεσιμότητα αργού από παραδοσιακά σημαντικούς παραγωγούς τής περιοχής όπως το Ιράκ και η Λιβύη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, καθώς και από τη Ρωσία. Τέλος, η ζήτηση προϊόντων στην περιοχή μειώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στη Νότια Ευρώπη και της πολιτικής αστάθειας στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί: η διαφορά στο κόστος πρώτων υλών κι ενέργειας μεταξύ ευρωπαϊκών κι αμερικανικών διυλιστηρίων είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή των παραδοσιακών διαδρομών προϊόντων πετρελαίου, με τη Βόρειο Αμερική σχεδόν να εκμηδενίζει τις εισαγωγές βενζινών από την Ευρώπη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις εξαγωγές ντίζελ σε υψηλά δεκαετίας. Οι πιο πάνω εξελίξεις οδήγησαν τα περιθώρια διύλισης για την περιοχή σε ιστορικά χαμηλά.

Ανάκαμψη ελληνικής αγοράς καυσίμων στο δ΄ τρίμηνο
Στο δ΄ τρίμηνο του 2013, πάντως, συνεχίστηκε η πορεία αναστροφής τού κλίματος στην ελληνική αγορά καυσίμων, η οποία είχε σημειώσει σημαντική συρρίκνωση τα τελευταία έτη. Μετά την καθίζηση της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, λόγω του πενταπλασιασμού τού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), το τελευταίο τρίμηνο του 2013 παρουσιάστηκαν αυξημένες πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, κυρίως λόγω της βελτιωμένης λειτουργίας τού συστήματος επιδότησης του Ε.Φ.Κ. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ζήτησης για καύσιμα κίνησης στα ίδια επίπεδα, η ζήτηση προϊόντων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης σημείωσε αύξηση στο τρίμηνο κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

Στρες στη δουλειά: Μπορώ να το καταπολεμήσω;


Τα περισσότερα πράγματα για τα οποία αγχώθηκες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ τελικά.

Το εργασιακό στρες είναι η κατάσταση που βιώνεις στο εργασιακό σου περιβάλλον, όταν αισθάνεσαι έντονη πίεση λόγω των πολλών υποχρεώσεων και απαιτήσεων. Υπάρχουν παράμετροι που επιδεινώνουν το άγχος κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπως για παράδειγμα οι υπερβολικές ευθύνες, ο ανεπαρκής χρόνος, οι μη συνεργάσιμοι συνάδελφοι.

Πώς όμως μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την αντίδραση του οργανισμού και να προλάβεις τα δυσάρεστα συχνά αποτελέσματά της;

• Λειτούργησε οργανωτικά και με συνέπεια, αλλά απέφυγε την τελειομανία. Το να είσαι τέλειος στη δουλειά σου, δεν είναι πάντοτε προτέρημα.

• Βγάλε από το λεξιλόγιο σου το «δεν» και ότι έχει αρνητική σημασία. Εστίασε στη θετική πλευρά των πραγμάτων και όλα θα πάνε αυτομάτως καλύτερα.

• Παρατήρησε τη συμπεριφορά των γύρω σου και δες πότε και γιατί αγχώνονται. Απέφυγε τις αρνητικές αντιδράσεις τους, δηλαδή το στρες και πλησίασε τους θετικούς και συνεργάσιμους ανθρώπους.

• Μάθε να λες «όχι», όταν δεν μπορείς να αναλάβεις μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Εξήγησε τους λόγους στον εργοδότη σου και θα εκτιμήσει την ειλικρίνεια σου περισσότερο από το να τον απογοητεύεις κάθε φορά.

• Μην περιμένεις πάντοτε αντάλλαγμα για αυτά που πράττεις. Η ικανοποίηση είναι πρώτα από όλα ψυχική.

• Δώσε έμφαση μόνο στις σημαντικές καταστάσεις που απαιτούν άγχος και όχι στο παραμικρό που συμβαίνει γύρω σου.

ΠΗΓΗ:pestanea.blogspot.gr

Έτσι θα βάλουν χέρι οι δανειστές στα ελληνικά κοιτάσματα

Έτσι θα βάλουν χέρι οι δανειστές στα ελληνικά κοιτάσματα
-Δέσμια των Μνημονίων και του αγγλικού Δικαίου η Ελλάδα -Πώς ο Γ. Παπανδρέου «υποθήκευσε» ακόμα και τον ορυκτό μας πλούτο
Πετρέλαια υπάρχουν, λοιπόν! Αυτό επιβεβαιώθηκε και από πιο επίσημα χείλη. Ανοιχτά της Κρήτης, στο Ιόνιο, το Αιγαίο και την Ήπειρο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η εξέλιξη είναι ασφαλώς θετική. Βέβαια, μαζί με την ικανοποίηση καλλιεργήθηκε και η κριτική για την «αδράνεια» του παρελθόντος, όταν ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χλεύαζε την ύπαρξη υδρογονανθράκων.  
Υδρογονάνθρακες λοιπόν στην Ελλάδα και αυτό είναι αλήθεια. Το θέμα είναι σε ποια ποσότητα υπάρχουν… Γιατί υδρογονάνθρακες σε κάποια μορφή και σε κάποιες ποσότητες υπάρχουν σε πολλές περιοχές της υφηλίου. Αλλά για να μετατραπεί το «πετρέλαιο υπάρχει» σε «χρήματα υπάρχουν», πρέπει να μεσολαβήσουν προϋποθέσεις, ενέργειες, επενδύσεις και χρόνος.
47-2--4-thumb-large
Τα δεδομένα για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης που έχει συγκεντρώσει η νορβηγική εταιρία PGS βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25-30 ετών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πέρυσι από τη νορβηγική εταιρία PGS και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προκύπτουν από αυτές, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις για ενθαρρυντικές ενδείξεις αναφορικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων.
Μέσα στο 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10- 15 περιοχών για έρευνες.
Τα «γεράκια» παραμονεύουν
Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ελληνικό έδαφος θα καταστήσει τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κόμβο, που θα μπορεί να καλύψει χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες τις αυξανόμενες ανάγκες των χωρών της Ευρώπης σε ενέργεια.
Το θέμα είναι πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα αυτά. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας είναι δεδομένο πως δεν μπορεί ούτε τα βασικά να κάνει για τις εξορύξεις.
Τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα «γεράκια» όμως το γνωρίζουν καλά αυτό και σχεδιάζουν να «αρπάξουν» όσο το δυνατόν περισσότερα από την Ελλάδα.
Ήδη έχει ξεκινήσει ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ ενδιαφερόμενων εταιρειών και κυβερνήσεων χωρών που μάχονται για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εταιρείες κολοσσοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες στη χώρα μας.
Ωστόσο, το θέμα δεν είναι καθόλου απλό. Τα κοιτάσματα ναι μεν βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και αποτελούν ελληνική περιουσία, εντούτοις η Ελλάδα είναι δέσμια των δανειστών.
Τι εννοούμε;
Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση Παπανδρέου - που τόνιζε πως δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες –έχει υπογράψει τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις σε αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι δανειστές θα έχουν λόγο σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Άρα εκείνοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μιας και η Ελλάδα είναι «δεμένη» με Μνημόνια.
Επομένως, τα όποια έσοδα προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση θα κατευθυνθούν προς τους δανειστές για την αποπληρωμή χρεών και αν περισσέψει κανένα «ψυχουλάκι» θα φάει και ο λαός.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Ρώσοι αστρολόγοι το 2011 – Ο Γ' ΠΠ ….θα ξεκινήσει από το Σότσι το Μάρτιο του 2014!


Στις 24 Μαρτίου, γνωστοί Ρώσοι αστρολόγοι, σαμάνοι και παραψυχολόγοι, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις προβλέψεις τους για το εγγύς και απώτερο μέλλον.
"Το φαινόμενο που αποκαλείται παγκόσμια οικονομική κρίση, και η οποία, όπως πιστεύουν, τελειώνει σε λίγο, δεν είναι οικονομική κρίση αυτή καθαυτή. Είναι, απλώς, ένας οιωνός για την επικείμενη κρίση. Η πραγματική οικονομική κρίση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον", όπως δήλωσε ο αστρολόγος Aleksei Kolov, στην έναρξη της συνεδρίασης.
Η πιο εντυπωσιακή αστρολογική πρόβλεψη έγινε από τον Pavel Globa:

"Πολλοί μου επιτίθενται, τώρα, επειδή υποστήριξα ότι η χρονιά αυτή θα είναι πολλά υποσχόμενη και ήσυχη, για τη Ρωσία. Τι είδους ήσυχη χρονιά, λένε, όταν γίνονται τέτοιοι σεισμοί στην Ιαπωνία, αλλά η Ιαπωνία δεν είναι Ρωσία.

Θα υπάρχουν πόλεμοι, φέτος, στον κόσμο, αλλά όλα θα πάνε καλά στη χώρα μας, εκτός από το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό: θα υπάρχουν τρεις εκλείψεις σε κάθε γραμμή του Ιουνίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους και έξι εκλείψεις συνολικά. Είχαμε ένα τέτοιο καταστροφικό έτος, πριν από 20 χρόνια, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση", είπε, ο αστρολόγος.

Οι εκλείψεις θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα φέτος, προειδοποίησε o Globa . Στις 10 Δεκεμβρίου, θα λάβουν χώρα, ένοπλες συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Οι τρομοκράτες, επίσης, θα βάλουν βόμβα, στην τελετή απονομής των Νόμπελ.

Σύμφωνα με globa, φέτος μπορεί να συγκριθεί με το 1939 - το έτος που προηγείται της Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, από τη σκοπιά των αστρολογικών δεδομένων.
Οι συμμετέχοντες, στο συνέδρο, παρουσίασαν, επίσης, την ημερομηνία για την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νέος πόλεμος λέγεται ότι θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2014, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Είναι επίσης πιθανό ότι ο πόλεμος μπορεί να αρχίσει πέντε ημέρες μετά το τέλος των Αγώνων. Ο Globa δεν είπε σε ποια χώρα, ακριβώς, θα αρχίσει ο Πόλεμος.
Το μόνο που είπε ήταν πως οι επαναστάσεις στην αφρικανική ήπειρο, σιγά-σιγά κινούνται προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. Επίσης, μαζικές διαμαρτυρίες θα προκλληθούν στην Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τον Globa, τέτοια γεγονότα συμβαίνουν λόγω της Μαύρης Σελήνης. Το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Λιβύη την ημέρα που η Μαύρη Σελήνη συμμάχησε με τον Ήλιο. Όταν η Μαύρη Σελήνη συμμάχησε με τον Ουρανό, έγινε ο ιαπωνικός σεισμός.

Όσον αφορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι αστρολόγοι, αναφέρουν: Ο Πούτιν είναι ένας μαχητής.
Είναι στρατιωτικός άνδρας και ο Μεντβέντεφ κάνει γιόγκα. Υπάρχουν δύο τύποι ανδρών. Ένας από αυτούς είναι ο οριζόντιος τύπος, όπου ανήκουν οι 'στρατιωτικοί' άνδρες.
Υπάρχει, επίσης, ο κατακόρυφος τύπος ανδρών, οι οποίοι έχουν ως στόχο την πνευματική ανάπτυξη. Ο Μεντβέντεφ αποτελεί έναν πραγματικό τσάρο, Χρισμένος από τον Κύριο".


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ: Πώς αποτιμούν το Q4 UBS και BofA


Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζουν τα κέρδη δ΄ τριμήνου των ΕΛΠΕ οι UBS και Bank Of America σε ξεχωριστές εκθέσεις τους.
Η UBS αναφέρει ότι η ανάκαμψη στην εσωτερική ζήτηση δεν αντιστάθμισε τα αδύναμα περιθώρια διύλισης. Ο διεθνής οίκος βλέπει κάποια πρόοδο για το 2014 το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζει έτος προκλήσεων.
Για το 2014 περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα EBITDA των ΕΛΠΕ κατά 16%, στα 489 εκατ. ευρώ.
Η UBS διατηρεί την τιμή-στόχο των 6,5 ευρώ και τη σύσταση neutral για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
Από την πλευρά της η Bank Of America στέκεται στις δηλώσεις της διοίκησης από την τηλεδιάσκεψη και στις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Επ΄ αυτού ο διεθνής οίκος παραμένει επιφυλακτικός τονίζοντας τη μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στο α΄ εξάμηνο λόγω του ήπιου χειμώνα.
Η Bank Of America επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 6.5 ευρώ και την σύσταση Underperform για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
H Νomura τονίζει πως το «δύσκολο» δ΄ τρίμηνο μετριάστηκε από τις εργασίες του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας.
Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της Nomura τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα διαμορφωθούν στα 134 εκατ. το 2014.
Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 8,25 ευρώ και την σύσταση neutral για την μετοχή των ΕΛΠΕ.
(euro2day)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στις εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια


Αντιδρούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης αναφορικά με την τιμολόγηση των βιομηχανικών καταναλωτών.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, αποφάσισε μεταξύ άλλων κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης και κίνητρα για μεταφορά της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους μη αιχμής.

Οι εκπτώσεις, όπως επισημαίνεται, γίνονται με επίκληση του «έκτακτου χαρακτήρα» των συνθηκών, έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, που είναι ένα συν ένα έτος, με έναρξη από 1-1-2014.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η κυβέρνηση, επέβαλε στη ΔΕΗ να δίνει το ρεύμα στην ελληνική βιομηχανία, όχι απλά επί ζημία, αλλά στην ουσία δωρεάν, πράγμα που θα επιφέρει οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ και επιβάρυνση των καταναλωτών.

«Αν το κράτος θέλει να ενισχύσει και να επιδοτήσει την ελληνική βιομηχανία να το κάνει, αλλά όχι σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Και το σωματείο «Σπάρτακος», σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάνει λόγο για ταφόπλακα στη ΔΕΗ, η οποία υποχρεώνεται να λειτουργεί για χρονικό διάστημα δύο ετών επί ζημία, κάτω του κόστους, και επιφυλάσσεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι η έκπτωση στα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών συνιστά άμεση επιδότηση προς αυτές και προς ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος και Π. Καραλευθέρης καλούν το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει την οικονομική ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ από τα έως τώρα χρέη των εταιρειών για τις οποίες ισχύουν τα νέα τιμολόγια, χρέη που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, και αναγγέλλουν προσφυγές στη δικαιοσύνη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr