Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΟΖ: Ο Ελληνισμός διεκδικεί τα μέγιστα δικαιώματά του

Από το lygeros.org
Από στρατηγική άποψη για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, αλλά μόνο τουρκικά δικαιώματα βάσει της αυθαίρετης και παράλογης τουρκικής νομοθεσίας. Νότια της Κύπρου η Τουρκία δεν διεκδικεί μόνο τα μέγιστα των δικαιωμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά τα μέγιστα των δικαιωμάτων της μέσω εσωτερικών διαταγμάτων τα οποία και δημοσιεύει στον διεθνή τύπο χωρίς να προβάλεται κάποια έμπρακτη αντίδραση από τους αρμόδιους. Τα δικαιώματα αυτά επί του ορυκτού πλούτου της μείζονος περιοχής είναι πολύ μεγαλύτερα από οτιδήποτε θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ιδαίτερα για την Κύπρο. 

Η εικόνα αυτή, σύνθεση πρόσφατων δημοσιεύσεων βάση και του νέου ερευνητικού μοντέλου εντοπισμού κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου σε ταμιευτήρες υφάλων ασβεστολίθων στην περιοχή της Κύπρου δείχνει ότι ..

Ρουμανία: Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό αερίου BRUA

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρουμανία: Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό αερίου BRUA
Από το capital.gr
Η Κομισιόν και οι υπουργοί Ενέργειας 12 χωρών-μελών έδωσαν το "πράσινο φως" για την κατασκευή του ρουμανικού τμήματος του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το euronews.gr, υπεγράφησαν στη Βουδαπέστη τα μνημόνια συνεργασίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου BRUA, ο οποίος θα επιτρέψει την σύνδεση της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κασπίας και της Μαύρης θάλασσας. Το δίκτυο στη Ρουμανία θα έχει μήκος 528 χιλιόμετρα.

"Δημιουργούμε ένα δίκτυο. Όχι έναν μεγάλο παραδοσιακό αγωγό αλλά μικρότερους με περιορισμένη ροή που ..

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΣΕΕΠ


Μόσχα: «Η ελληνική κυβέρνηση μας πρότεινε την από κοινού εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων»!

Αποτέλεσμα εικόνας για G20: Έκκληση από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσει η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020
Από το pronews.gr
Κάτι έχει αρχίσει να κινείται όπως φαίνεται στην προσπάθεια της Ελλάδας για αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου καθώς «τη δημιουργία κοινοπραξίας για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων πρότεινε η Ελλάδα στη Ρωσία», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

«Υπάρχουν έργα που προτάθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους μας, όπως μια κοινοπραξία για την εξόρυξη φυσικών πόρων στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. «Τα έργα αυτά προτάθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα (...). Αλλά θα χρειαστεί η έγκριση των ελληνικών αρχών», πρόσθεσε ο ίδιος.

O Αρκάντι Ντβόρκοβιτς ανέφερε ότι..

Σκάζει στα χέρια του Σύριζα η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας. Μαντέψτε ποιος πληρώνει.


Από το greeklignite.blogspot.gr
Το Μάρτιο 2015 είχα δείξει την πιο πάνω εικόνα, για να μαθαίνουν οι νεότεροι το βασικό μέσο φωτισμού των Ελληνικών σπιτιών μέχρι πριν 50-60 χρόνια, πριν δηλαδή η ΔΕΗ, βασισμένη στο "βρώμικο" λιγνίτη, να φέρει τον ηλεκτρισμό σ' ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται βεβαίως για γκαζόλαμπες, με γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, αυτές ακριβώς που μας συνιστούσε ο Ταμήλος ως βουλευτής της ΝΔ. Η ανάρτηση είχε τίτλο Έτσι θα "σκάσει" η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας στα χέρια του Σύριζα. Το ΥΠΑΠΕΝ ακούει;, ανέλυε κάποια σενάρια που έλεγαν πως δεν αποκλείεται η άφρων ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας να "σκάσει" στα χέρια του Σύριζα το 2019 και η χώρα να μην έχει επάρκεια ρεύματος τα βράδια και δυστυχώς πλέον φαίνεται πως θ' αποδειχτεί προφητική.

Φυσικά οι μόνοι που δεν φαίνεται ν' ανησυχούν είναι..

G20: Έκκληση από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσει η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για G20: Έκκληση από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσει η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020
Από το naftemporiki.gr
Τρεις από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου ζητούν από τους ηγέτες της G20 να εφαρμόσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το τέλος των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, στα πλαίσια της συνάντησης των τελευταίων στην Κίνα.

Η G20 έχει ήδη δεσμευτεί για τη «μεσοπρόθεσμη σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την άσκοπη κατανάλωση». Εξάλλου, τον Μάιο, οι ηγέτες της ομάδας G7 δεσμεύθηκαν να επιτευχθεί ο στόχος πριν από το 2025.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι τρεις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες Aviva, Aegon και Amlin, κάλεσαν..

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν το "μασάζ" της ΕΕ: μην ενοχλείτε το ETS μετά το 2020!


Από το greeklignite.blogspot.gr
Όσο πλησιάζει το 2020, τότε που τελειώνει ο ορίζοντας της παρανοϊκής πολιτικής της ΕΕ "20-20-20", τόσο γίνεται πιο φανερό πως η Γερμανία δεν πρόκειται να πετύχει το στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2. Κι αυτό φυσικά οφείλεται στο ό,τι όσα αιολικά και να βάλουν, όσα Φ/Β και να βάλουν, τις εκπομπές τις μειώνει πραγματικά μόνο ο ήπιος χειμώνας ή η ύφεση της οικονομίας.

Αφού λοιπόν οι εκπομπές CO2 δεν λένε να μειωθούν με τίποτα, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίας είναι η μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (Emissions Trading System - ETS) μετά το 2020. Τον Απρίλιο είχαμε δει πως οι Γάλλοι, έχοντας αναθαρρήσει μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα, ξεκίνησαν μια χυδαία προσπάθεια να πουλήσουν την πυρηνική τους τεχνολογία. Για να το πετύχουν προσπάθησαν εντελώς άγαρμπα να επιβάλουν απ' το 2021 μια ελάχιστη τιμή στο δικαίωμα εκπομπής CO2, που την ονειρεύονται μάλιστα στα επίπεδα των 30€/τόνο και μ' ετήσια αύξηση 5-10%, ώστε να περάσει τα 50€/τόνο CO2 το 2030. Σήμερα η τιμή του δικαιώματος βολοδέρνει επί μήνες στα επίπεδα των 5-6€/τόνο, μετά το Brexit έπεσε κι άλλο και τις τελευταίες μέρες είναι στα 4€/τόνο, οπότε η αύξηση στα 30€/τόνο σημαίνει 600-750% αύξηση της δαπάνης των Γερμανών για δικαιώματα, ενώ η αύξηση στα 50€/τόνο συνεπάγεται αύξηση δαπάνης 1250%!!! Οι Γερμανοί είναι μαθημένοι να εισπράττουν, αν τους πουν να πληρώσουν αισθάνονται μια ανατριχίλα κι αν τους πουν για 600-1250% αύξηση της δαπάνης δεν πρόκειται να το δεχθούν με τίποτα. Αφήστε που το 2017 είναι χρονιά ομοσπονδιακών εκλογών και η δημοτικότητα της Μέρκελ βρίσκεται σ' ελεύθερη πτώση. 

Οι πάντα μεθοδικοί Γερμανοί δεν πρόκειται φυσικά ν' αφήσουν τους Γάλλους να παίζουν μόνοι τους στην ενεργειακή αγορά, οπότε η πρώτη "κανονιά" ακούστηκε τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο: ...

ΓΕΝΟΠ: Η Κομισιόν Απαιτεί το Κλείσιμο Έξι Λιγνιτικών Μονάδων ως το 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΕΝΟΠ: Η Κομισιόν Απαιτεί το Κλείσιμο Έξι Λιγνιτικών Μονάδων ως το 2018
Από το energia.gr
Τον κώδωνα του κινδύνου για ταχεία αποβιομηχάνιση της ενεργειακής λεκάνης Κοζάνης Πτολεμαΐδας Αμυνταίου, έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, από το βήμα του 16ου γενικού συμβουλίου του ″Σπάρτακου″, που είναι το πολυπληθέστερο σωματείο εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ γνωστοποίησε στους δεκάδες εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι εντελώς αιφνιδιαστικά, πριν από τρεις ημέρες η Κομισιόν ενημέρωσε με επιστολή της την μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στις Βρυξέλες, ότι "δεν υιοθετεί τις ενέργειες μας". Προνοήσαμε να θέσουμε..

Γιατί δεν υπήρχε πάγος στον Αρκτικό Ωκεανό το 1903;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Στην αυγή του 20ού αιώνα δεν είχε ανοίξει ακόμα η διώρυγα του Παναμά και για να πάει ένα πλοίο απ' τη Δυτική Ευρώπη στην Κίνα, στις αγορές του μεταξιού και των μπαχαρικών, έπρεπε είτε να κάνει τον περίπλου της Νότιας Αμερικής είτε να πάει απ' τη διώρυγα του Σουέζ και τον Ινδικό Ωκεανό. Το όνειρο των θαλασσοπόρων απ' το 16ο έως και το 19ο αιώνα ήταν να βρουν μια διαδρομή για το περίφημο "Βορειοδυτικό Πέρασμα", απ' το Βόρειο Ατλαντικό προς το Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, όπως δείχνει η πιο πάνω εικόνα, συντομεύοντας πολύ τους χρόνους ταξιδιού για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι συνθήκες ταξιδιού εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολες στα συγκεκριμένα νερά: δεν ήταν μόνο ο πάγος και η ομίχλη, ήταν κυρίως η έλλειψη χαρτογράφησης μιας περιοχής με πάρα πολλά νησιά και κόλπους, που άλλοτε υπήρχαν κι άλλοτε εξαφανίζονταν απ' τους πάγους. Το 1845-47 μια αποστολή για την ανεύρεση του "Βορειοδυτικού Περάσματος" κατέληξε στην απώλεια δυο πλοίων και 129 ανδρών. Πολυάριθμες αποστολές διάσωσης είχαν ως αποτέλεσμα την..

Η Κούβα επιθυμεί τη συνέχιση των γεωτρήσεων στα χωρικά της ύδατα

Από το naftikachronika.gr
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων και τοπικά ΜΜΕ η Κούβα σχεδιάζει την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αργού πετρελαίου από το Ιράν και τη Ρωσία, σε μια προσπάθειά της να εξισορροπήσει τη μείωση των προμηθειών πετρελαίου της χώρας από τη Βενεζουέλα.

Η κουβανική κυβέρνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την Τεχεράνη και τη Μόσχα, για την προμήθεια κυρίως αργού αλλά και παραγώγων πετρελαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο..