Από το reporter.gr
Οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ – Αποτελεί έκπληξη η μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια ή όχι;
Από τα τέλη του 2014 και μετά, το πετρέλαιο έχει αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος στις αγορές.
Πιο πρόσφατα, μετά από δύο χρόνια ύφεσης των τιμών, ο ΟΠΕΚ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στην προσπάθεια του να τερματίσει την παγκόσμια υπερπροσφορά. Πολλοί παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 560.000 βαρέλια την ημέρα (ελαφρώς κάτω από την αρχική πρόταση των 600.000).
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν..
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Την Πέµπτη που µας πέρασε πραγµατοποιήθηκαν δύο γενικά συµβούλια µε θέµατα συζήτησης τα εξής
Από το huffingtonpost.gr
Μετά από την πρόσφατη τριμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, φαίνεται ότι αρχίζουν να σημειώνονται απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην πρόοδο της υποθαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας με σκοπό την μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ισραηλινής και της Κυπριακής ΑΟΖ προς τις αγορές της Ευρώπης.
Όπως μεταδόθηκε αποκλειστικά στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς πριν από μερικές ημέρες απέστειλε προσκλήσεις στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Ενέργειας, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, και στους ομολόγους του...
Από το energypress.gr
Μετά την επιστροφή της ως μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή μέσω της χρήσης ισχύος στη Συρία, η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον το άλλο δυνατό της χαρτί, την ενέργεια, προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.
Μια σειρά συμφωνιών επιτρέπουν στη Ρωσία και τα κράτη του Κόλπου να συνεργαστούν σε τομείς κοινών συμφερόντων, πέραν της Συρίας, όπου στηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον έμμεσο πόλεμο που διεξάγουν. Τον τελευταίο μονάχα μήνα, η Ρωσία συνέβαλε στην πρώτη συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των υπολοίπων παραγωγών εδώ και 15 χρόνια, προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή αργού, ενώ παράλληλα εξασφάλισε μια επένδυση ύψους 5 δις. δολαρίων από την καταριανή πετρελαϊκή στη Rosneft και στη συνέχεια η Rosneft προέβη στην εξασφάλιση μεριδίου έναντι 2,8 δις. δολαρίων στο αιγυπτιακό κοίτασμα αερίου Σορούκ.
"Η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ..
Από το greeklignite.blogspot.gr
Το ερευνητικό κέντρο της ΕΕ (Joint Research Centre) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια βάση δεδομένων (EMHIRES), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της ποσότητας αιολικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί σε μια περιοχή. Η εικόνα που βλέπετε προέρχεται απ' τη βάση αυτή και δείχνει τον απόλυτο παραλογισμό που έχει επικρατήσει με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών: Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και η μισή Πορτογαλία έχουν εξαφανιστεί απ' το χάρτη, την Ελλάδα ευτυχώς ακόμα μπορούμε να την εντοπίσουμε, δεν έγινε ακόμα η "Δανία του Νότου".
Οι χώρες αυτές έχουν πλέον όχι απλά καταστρέψει τα τοπία τους, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την κοινωνική συνοχή: κάθε ανεμογεννήτρια παράγει κατά τη λειτουργία της διαπεραστικό θόρυβο ακουστικής έντασης περί τα 98-108 dBA, είναι δηλαδή ουσιαστικά μια σειρήνα, που σπάζει τα νεύρα κάθε έμβιου όντος στη γύρω περιοχή. Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα; Η δραματική αλλαγή χρήσης στη γη όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες,
ο αγροτικός, ο κτηνοτροφικός, ο τουριστικός, ο βιοτεχνικός χαρακτήρας μιας περιοχής υποχωρούν καθώς η συγκατοίκηση με τις ανεμογεννήτριες γίνεται απαγορευτική, λόγω του θορύβου. Αυτός είναι ..
Από το energypress.gr
Η Ρωσία αύξησε την πετρελαϊκή παραγωγή της τον Οκτώβριο αγγίζοντας τα 10,7 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, ξεπερνώντας την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας με 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά την ίδια περίοδο.
Το μερίδιο του πετρελαίου στη συνολική εξαγωγική δραστηριότητα της Ρωσίας μειώθηκε το 10μηνο του 2016 στο 26,3% από 26,6% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.
Η μέση τιμή εξαγώγιμου πετρελαίου της Ρωσίας τον Οκτώβριο ήταν 326 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Από το capital.gr
Πετρελαϊκές εταιρείες … "περίπτερα" με ελάχιστες υποχρεώσεις σε κεφάλαια αλλά και αποθηκευτικούς χώρους, σε μια αγορά που διακρίνεται διαχρονικά για τη μεγάλη παραβατικότητα και την αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να βάλουν τάξη, φέρνει μία εκ των τροπολογιών που πέρασαν στο μεγάλο πακέτο που ψήφισε η κυβέρνηση προχθές το βράδυ.
Με πρόσχημα την ατζέντα του ΟΟΣΑ και την άρση των εμποδίων για είσοδο στην αγορά, λοιπόν, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας η οποία μεταξύ άλλων ορίζει ότι για να εξασφαλίσει πανελλαδική άδεια μια εταιρεία εμπορίας καυσίμων που θα..
Από το energyworld.gr
Από την 1η Ιανουαρίου, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξάνεται βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, στέλνοντας τις τιμές τους στα ύψη και τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα Τάρταρα.
Ειδικότερα:
Από το energypress.gr
Όπως έγινε γνωστό φέτος, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για ένα ποσοστό 5% της κρατικής πετρελαϊκής, Saudi Aramco, για πρώτη φορά στα χρονικά.
Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη πρακτική διεθνώς, οι Σαουδάραβες δεν σκοπεύουν να προσφέρουν στους υποψήφιους επενδυτές στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου που διαχειρίζεται η Aramco, ώστε να ξέρουν τι ακριβώς «αγοράζουν».
Απεναντίας, το Ριάντ σκοπεύει να αποκλείσει τα αποθέματα από τη συζήτηση και να αποτιμήσει την εταιρεία με βάση τις οικονομικές επιστροφές σε βάθος χρόνου από την παραγωγή της. Όπως επισημαίνει το Petroleum Intelligence Weekly, η στάση αυτή ..
Από το energia.gr
Οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ είναι οι μόνοι που μπορούν να καλύψουν τη συνολική ζήτηση στη χώρα μας, αποτρέποντας το ενδεχόμενο ενεργειακών κρίσεων, εκτιμά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε ανακοίνωση της σχετικά με τις πιέσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα το ενεργειακό σύστημα από τις παρενέργειες της γαλλικής κρίσης.
Αναλυτικά, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει τα εξής: