Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΔΕΣΦΑ: Μία Τελείως Λάθος Αποκρατικοποίηση

Αποτέλεσμα εικόνας για δεσφα
Από το energia.gr
Ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που πιθανολογούν ένα ναυάγιο στην επιχειρούμενη εδώ και τρία χρόνια αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου, αρχικά στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, την SOCAR, και στην συνέχεια και με την συμμετοχή της Ιταλικής SNAM, ουδείς έχει ασχοληθεί σοβαρά με το τι μπορεί να σημαίνει για την εγχώρια αγορά αερίου και την προώθηση των εθνικών θέσεων στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης, ένας Διαχειριστής που θα ελέγχεται στην ουσία από μία ξένη κοινοπραξία ( SOCAR- SNAM) που έχει όμως μία πολύ συγκεκριμένη ατζέντα για την διαμόρφωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας. Να σημειώσουμε ότι η αρχική προσφορά της SOCAR για τα 400 εκατομμύρια ευρώ ναι μεν έγινε αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ κατοχυρώνοντας τον ΔΕΣΦΑ ως περιουσιακό στοιχείο στην Αζέρικη πετρελαϊκή, η πώληση όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγων σοβαρών, και δικαιολογημένων ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (οι θέσεις της οποίας ήσαν απόλυτα γνωστές πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την τότε πολιτική ηγεσία και την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ).

Ως γνωστό η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είχε ..

ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ
Από το gsee.gr
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας των λιπασμάτων Καβάλας, η οποία παράνομα και καταχρηστικά συνεχίζει τις απολύσεις, φθάνοντας στο σημείο να απολύει συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, με την κυβέρνηση να ακολουθεί απλά το ρόλο του παρατηρητή.

Μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός των απολυμένων έφτασε τους 51, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων, που από τις αρχές Απριλίου δίνουν έναν δύσκολο αγώνα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία.
Το απύθμενο θράσος του συγκεκριμένου εργοδότη δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο και ατιμώρητο.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί ..

Β. Κώτσης: Γιατί ο όμιλος Λάτση αύξησε το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε
Από το energypress.gr
Αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε στην αγορά η πρωτοβουλία του ομίλου Λάτση να ενισχύσει τη συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια από το 40,98% στο 45,47% μέσω της POIH Investments Limiteds.

Σε πρώτη ανάγνωση, η μεταβολή αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν αλλάζει κάτι στον ρόλο του ομίλου Λάτση στη διοίκηση της εταιρείας, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ  διορίζονται από το Δημόσιο, κάτι που έχει αποδεχυεί ο όμιλος Λάτση.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς αποκλείουν το..

Μείωση της παραγωγής κινεζικού αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το dealnews.gr
Ετήσια μείωση 4,8% κατέγραψε η παραγωγή αργού πετρελαίου στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2016, και διαμορφώθηκε στους 100,45 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (NDRC).

Η μείωση αυτή καταγράφηκε εξαιτίας..

Εργασιακά: Αύξηση από 5% σε 10% του ορίου απολύσεων θέλουν οι δανειστές

Αποτέλεσμα εικόνας για Εργασιακά: Αύξηση από 5% σε 10% του ορίου απολύσεων θέλουν οι δανειστές
Από το newmoney.gr
Την πεποίθηση ότι η μητέρα των μαχών ως προς τα εργασιακά δεν είναι αυτή των περικοπών σε 13ο-14ο μισθό ή των ανατροπών ως προς τον κατώτατο μισθό, αλλά αυτή της αύξησης του ορίου απολύσεων από 5% σε 10% εκφράζουν κύκλοι των εργοδοτών.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, αλλά και αξιόπιστες πηγές του ΣΕΒ, προτεραιότητα των δανειστών είναι η αύξηση του ορίου, κυρίως για να επιτευχθεί εύκολα ο μεγάλος αριθμός των απολύσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε οι προς πώληση ΔΕΚΟ να καταστούν πιο ελκυστικές για τους δυνητικούς επενδυτές. Λίγες ημέρες μετά την πώληση αντί 45 εκατ. ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ήδη προχώρησε η αποκρατικοποίηση στα αεροδρόμια και σε μια περίοδο μεγάλων συζητήσεων για την τύχη του ΑΔΜΗΕ, της ΣΤΑ.ΣΥ., του ΟΑΣΑ, των ΕΛ.ΤΑ., αλλά και των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, πηγές του «newmoney.gr» αναφέρουν ότι κυρίαρχο μέλημα των θεσμών είναι να περάσει η αύξηση του ορίου απολύσεων στο 10% ώστε οι νέες πολυεθνικές διοικήσεις να προωθήσουν γρήγορα τα προγράμματα εξυγίανσης που ετοιμάζουν.

Προς την κατεύθυνση αυτή