Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΠΟ ΤΟ “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ”


ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ.

Από:  ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ημέρα παρασκευή 26-7-13, δύσκολη μέρα για μένα γιατί μετά από 23 ολόκληρα χρόνια καθημερινής δημοσίευσης γελοιογραφιών στο “ριζοσπάστη” έκλεισα ένα σημαντικό κύκλο προσωπικής δημιουργίας και πολιτικής έκφρασης μέσω του σκίτσου, αποχωρώντας από την εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ.
Απόφαση εξαιρετικά δύσκολη, γιατί η παρουσία μου εκεί σηματοδοτούσε και τη προσωπική μου, στο μέτρο του δυνατού, μέσα από το σκίτσο, συμβολή σε ένα καλύτερο αύριο για την εργατική τάξη και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα που μάχονταν με την ταξική πάλη να πάνε λίγο ψηλότερα.
Μεγάλος καθοδηγητής σε αυτήν την υπόθεση για μένα ήταν ο ιστορικός ρόλος που έπαιζε πάντα το τιμημένο ΚΚΕ, που με τις αποφάσεις του σηματοδοτούσε πάντα αυτό που ο Μαρξισμός-Λενινισμός εξέφραζε .
Εδώ και χρόνια σιγά-σιγά άρχισε να υπάρχει μέσα μου ένας προβληματισμός όμως για το αν βαδίζαμε καλά σε αυτήν την πορεία ή υπήρχαν σοβαρά πισωγυρίσματα σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο τα οποία με τη σειρά τους γεννούσαν διαλεκτικά ζητήματα στο πως διεκδικούμε από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο, στην καθημερινή πάλη για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων.
Μάλιστα, τώρα που αυτά οξύνονται τραγικά από τις μνημονιακές πολιτικές, που πηγάζουν από το πώς το μεγάλο καφάλαιο θα βγει από την κρίση που το ίδιο δημιουργεί με τους κύκλους που κάνει κατά την καπιταλιστική του εξέλιξη.
Προσωπικά, μετά το τελευταίο του συνέδριο, φοβάμαι πως το ΚΚΕ κλείστηκε στον εαυτό του
κι αυτό κυρίως, αδικεί το ίδιο το ΚΚΕ.
Θεωρώ πως μέσα του κρύβει ακόμη απίστευτες δυνάμεις που αν απελευθερωθούν θα κάνουν άλλο ένα ιστορικό θαύμα.
Ειδικά δε, οι αποφάσεις που πάρθηκαν για να βγει η εφημερίδα του ο “Ριζοσπάστης” από το οικονομικό αδιέξοδο που έφτασε όπως ενημερωθήκαμε , αλλά και το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα που εμφανίστηκε στο κόμμα, αποφάσεις που δεν ήταν άλλο από απολύσεις δημοσιογράφων, δεν μπορούσε παρά να με φέρει κάθετα απέναντι σε αυτό.
Πίστευα και πιστεύω, ότι ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ άσχετα πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να απολύει τους εργαζόμενούς του, είτε έιναι μέλη του είτε όχι.
Αυτό είναι ένα κακό παράδειγμα που δίνουμε στους ταξικούς μας αντιπάλους για να πουν: “ κι εμείς έχουμε κρίση κι εμείς αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα άρα για να σωθεί η επιχείρηση δε θέλουμε αλλά αναγκαζόμαστε να απολύσουμε” κι έτσι το νερό στο μύλο χύνεται εύκολα…
Αν ήμουν κομματικό μέλος (ιδιότητα που είχα μέχρι το 1991) θα καταψήφιζα τέτοιες αποφάσεις, γιατί θα ήταν αντίθετες στα πιστεύω μου έτσι όπως τα απέκτησα μέσα από την κομματική μου ζωή όσο και έξω από αυτήν, γιατί να σημειώσω, πως πάντα αντιμετώπιζα τον εαυτό μου σα να είναι μέλος του ΚΚΕ και ένιωθα ιδιαίτερα περήφανος για αυτό.
Αυτήν τη στιγμή η εφημερίδα περνάει την μεγαλύτερή της κρίση, οι εργαζόμενοι σε αυτήν που απολύθηκαν και ίσως να συνεχίσουν να απολύονται είναι οι μόνοι που δε φταίνε.
Δε ζητήσανε ποτέ τίποτε παραπάνω από αυτό που η συλλογική σύμβαση εργασίας της ΕΣΗΕΑ είχε κατακτήσει- άλλωστε το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του, πάντα πρωτοστατούσε για καλύτερες συλλογικές συβάσεις εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο.
Άρα πως γίνεται να πληρώνουν λοιπόν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι στην οποιαδήποτε κρίση εμφανίζεται και δεν φταίνε αυτοί;
Δε θέλω να κοροϊδέψω το κόμμα, για αυτό και εξέφρασα στη διεύθυνση τους λόγους που με αναγκάζουν να αποχωρήσω από την εφημερίδα παύοντας να γελοιογραφώ.
Είναι καθαρά μια διαφωνία στις επιλογές που πήρε το κόμμα στη κρίση του “ριζοσπάστη” δεν μπορώ να βλέπω τους συναδέλφους μου, που είναι πραγματικοί φίλοι αλλά και αληθινοί σύντροφοι και που για 23 ολόκληρα χρόνια ήμασταν μαζί σε αυτό το ονειρικό ταξίδι για το καλύτερο, να βγαίνουν στη δίνη της ανεργίας.
Αυτό επίσης μου δημιουργεί απίστευτη πνευματική ασφυξία άρα και μεγάλη δυσκολία να παράξω τις γελοιογραφίες που εγώ επιθυμώ.
Αν διαφωνώ και δεν μιλάω, αν γελοιογραφώ και δεν εκφράζομαι, τότε κοροϊδεύω και το ίδιο το κόμμα αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό κι αυτό ένας κομμουνιστής δεν πρέπει να το κάνει ποτέ. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει το μεγάλο κόλπο κατά της Ελλάδος

Ελευθεροτυπία
 Στην Κυριακάτικη Ελευεθεροτυπία

 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ "ΘΑΦΤΗΚΕ" ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΣΟΚ από ΔΝΤ: "Το 2045 ίσως έρθει η πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα"!!!


Το 2045 μ.Χ η Ελλάδα "μπορεί" να εισέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ η οποία κυριολεκτικά "θάφτηκε" από τα "συστημικά" ΜΜΕ.


Η κυνική ομολογία της έκθεσης, για "μη οικονομική αυτάρκεια" της χώρας μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 2045 (με προοπτική για επιπλέον χρόνια) σημαίνει δύο πράγματα:

Ότι θα "χαθούν" σίγουρα δύο γενιές (δεδομένο), οπότε θα επιτευχθεί μια πλήρης γενοκτονία της συνέχειας της ελληνικής φυλής. Ταυτόχρονα σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα είναι αποικία των δανειστών μέχρι τότε, με option να ξεπεράσει η αποικιοκρατική αυτή σχέση και τα 50 χρόνια!

Συστάσεις για περαιτέρω αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας και μείωση του κόστους εργασίας απευθύνει προς την Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο συνεδριάζει την Δευτέρα για την εκταμίευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Στη νέα έκθεσή του, το Ταμείο αναγνωρίζει τη «σημαντική πρόοδο» της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, τονίζει, όμως, ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δείχνοντας προς νέα μείωση μισθών και νέες ανατροπές στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις!

Το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. 

Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα στην Κίνα της Ευρώπης,χωρίς όμως την ισχύ και την δύναμη του κινεζικού κράτους, η αντιστοιχία μας θα είναι μόνο με τους Κινέζους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, ενώ εμείς έχουμε προ πολλού αρχίσει να πέρνουμε την θέση των "δούλων" στις πυραμίδες των Φαραώ.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να ξεκινήσει νέο γύρο μη συμβατικής νομισματικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω λιτότητας.

Σε έκθεση για την οικονομία της ευρωζώνης, το ΔΝΤ ανέφερε ότι τα τρέχοντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να μειώσουν φέτος τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα έρθει πιθανώς μετά το 2014 αλλά ειδικά για την Ελλάδα η ανάκαμψη αποκαλύπτεται πλέον από τους σχεδιασμούς τους ότι θα έρθει "όταν τα άστρα και οι ουρανοί θα γίνουν σκόνη" όπως έλεγε ποιητικά ο Robert E.Howard. Eίναι ολοφάνερο ότι ο δρόμος που μας χάραξαν αποσκοπεί στην δικιά τους σωτηρία, με την δικιά μας θυσία, σαν  Ιφιγένεια της Ευρώπης. Και οι πολιτικοί μας τα γνώριζαν όλα από την αρχή. Οι πολιτικοί μας και οι καναλάρχες...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Όταν η αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει παράνομη την Τρόικα, όπως γράφουμε εδω και χρόνια, οι Έλληνες συνεργοι της πρέπει να τιμωρηθούν.

B. Ρέντινγκ: Ο χρόνος της τρόικας τελείωσε
«Οι πολίτες έχουν δίκιο να μην εμπιστεύονται την τρόικα», καθώς «ριζικές αποφάσεις, όπως η απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες», τονίζει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ.

Σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, η κ. Ρέντινγκ, η οποία είναι και επίτροπος 
της Ε.Ε. για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο καιρός της τρόικας τελείωσε».

Σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο – κατά πολλούς εκ των φαβορί για την προεδρία ενός εκ των ευρωπαϊκών οργάνων το 2014 – η Ευρώπη πρέπει να λύνει στο εξής μόνη της τα προβλήματά της, με δομές που απολαμβάνουν δημοκρατικής νομιμοποίησης.

«Η συγκεκριμένη δομή πάντως ολοκλήρωσε πλέον τον κύκλο της» επιμένει, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «φυσικά, μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται χρόνο και οργάνωση». 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

«Fast track» απολύσεις με «κερασάκι» τις αξιολογήσεις

«Fast track» απολύσεις με «κερασάκι» τις αξιολογήσεις
Εντείνεται η αντιπαράθεση με τους δημάρχους

Τρόπους για να καλύψει την υποχρέωση για 4.000 απολύσεις και διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων αναζητεί η κυβέρνηση. Κινητικότητα, διαθεσιμότητα, αξιολόγηση δομών και προσώπων, όλες ανακατεύονται για να να βγουν οι αριθμοί για αναγκαστικές απολύσεις-αποχωρήσεις. Αυτό που μένει, για να πείσουν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης είναι ταχείες διαδικασίες επιβολής κριτηρίων ώστε να βρεθούν οι «άξιοι» δημόσιοι υπάλληλοι και να συγκροτηθεί το «νέο, ευέλικτο και αποτελεσματικό» κράτος. 

Για το λόγο αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα «Το Βήμα», ανασύρονται σχέδια για «αντικειμενικό ψαλίδι» και εμφανίζεται στη μάχη για το «κοσκίνισμα» το ΑΣΕΠ ώστε να καθορίσει τα κριτήρια και τη μοριοδότηση. Η ανάγκη να δοθεί ώθηση στους κυβερνητικούς μηχανισμούς ενισχύεται και από τις αντιδράσεις δημάρχων στις καταργήσεις φορέων τουε ενώ ήδη η ΚΕΔΕ σκέφτεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Την ίδια ώρα, 25 δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Το δεύτερο κύμα κινητικότητας- διαθεσιμότητας έρχεται σφοδρό, γράφει η εφημερίδα, με βάση την κυβερνητική συμφωνία για 4.000 απολύσεις και ένταξη στη διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου. Θα προκύψει από το λεγόμενο πλεονάζον προσωπικό από μείωση δομών και αξιολόγηση προσωπικού στα υπουργεία, από καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων αλλά και τους ΟΤΑ. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος έχει συντάξει έκθεση για Fast track αξιολόγηση στους δήμους από ανεξάρτητη επιτροπή. Αυτή έχει σταλεί στον πρωθυπουργό, στον Ευ. Βενιζέλο, στον γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο και στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη αλλά και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Ο κ. Γρηγοράκος προτείνει η επιτροπή να συγκροτηθεί από υπαλλήλους του ΥΠΕΣ, από στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από τρία στελέχη της αγοράς (εταιρείες εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια διοίκηση). Το σχέδιό του θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα ώστε έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν αξιολογηθεί όλοι οι δήμοι. Θέτει γενικά και ειδικά κριτήρια, όπως σχέση υπαλλήλων με κατοίκους, σχέση υπηρεσιών με όγκο που διαχειρίζεται η καθεμιά, κ.ά. Έτσι, όπως λέει ο ίδιος, μπορεί να εξασφαλιστούν οι όροι που θέτει η τρόικα, να υπάρξει συναίνεση των δημάρχων, οι οποίοι απεμπλέκονται από τη διαδικασία επιλογής ενώ την ίδια ώρα υπάρχει η ευελιξία παρεμβάσεων στο πλαίσιο των αναγκών των δήμων. 
 ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

"Πιάστε τους μεγάλους φοροφυγάδες" λέει η τρόικα

Προτεραιότητα προς τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής φαίνεται πως δίνει η Τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μπορεί να αναγνωρίζουν πως έχουν υπάρξει βήματα προόδου στον φοροσειπρακτικό μηχανισμό, ωστόσο, βγάζουν «κίτρινη κάρτα» στον έλεγχο των μεγάλων περιουσιών.
 
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» στην έκθεση που παρέδωσε οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνονται καθυστερήσεις σε ελέγχους, αλλά και είσπραξη προστίμων για φορολογούμενους που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
 
Τα στοιχεία καταγράφουν έλεγχο σε 211 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, όπου βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στα ταμεία κατέληξαν 5,8 εκατομμύρια ευρώ.
 
Από την άλλη πλευρά, μέχρι πρότινος οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούσαν να εισπράξουν ούτε το 5% από τα καταλογισθέντα πρόστιμα, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα.
 
Η Τρόικα ζητάει από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων να επικεντρώσει τις έρευνες σε πλούσιους και επώνυμους φορολογούμενους με αυστηρούς ελέγχους που θα περιλαμβάνουν «πόθεν έσχες », ακόμη και άνοιγμα λογαριασμών για εντοπισμό ενδεχόμενου παράνομου πλουτισμού, διακίνησης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
 
Βέβαια οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως θα πρέπει να γίνουν, παράλληλα, μεγάλα βήματα και προς την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως περισσότεροι έλεγχοι από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
 
Η υπηρεσία πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ελέγξει 110 προϊστάμενους και 130 εφοριακούς, ενώ εκτιμάται πως η καταπολέμηση της διαφθοράς αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω και τους ελέγχους στα «μεγάλα ψάρια».
 
Αναφορικά με τις κατηγορίες μεγάλων εισοδημάτων, στη «μέγγενη» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν πρόσωπα που κάνουν μεγάλες δωρεές, αλλά και γιατροί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ακίνητα αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ και πάνω.
 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Επίθεση σε αγωγό πετρελαίου στο Ιράκ


Βομβιστική επίθεση διέκοψε τη ροή αργού στον πετρελαιαγωγό που συνδέει τα κοιτάσματα στο Κιρκούκ του Ιράκ με το λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας στην Μεσόγειο, δήλωσαν στελέχη της Εταιρίας Πετρελαίου του Βορρά (NOC) του Ιράκ σήμερα.

Η επίθεση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημειώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κοντά στην Μοσούλη και τα στελέχη της κρατικής εταιρείας NOC ανέφεραν ότι η επισκευή του αγωγού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 72 ώρες εάν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr