Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Μεγάλες φορολογικές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…


Εάν έχεις εισόδημα 8.000€ το χρόνο στη Γερμανία, ο φόρος που σου αναλογεί είναι 20€ / Αντίθετα στην Ελλάδα, εάν βγάζεις τα ίδια ακριβώς χρήματα το χρόνο, ο φόρος που σου αναλογεί είναι 3.200€ Στην Γερμανία, επίσης, η πρώτη κατοικία όταν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση δεν φορολογείται / Ενώ στην Ελλάδα, αποτελεί τεκμήριο. Σύμφωνα τέλος με την Eurostat, το ποσοστό του πληθυσμού που διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία είναι στη Γερμανία είναι 53.3% και το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 75.9%

View image on Twitter
Φορολογία στη Γερμανία Φορολογία στη Γερμανία


ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Λάτσης for President!

latsis samaras
του Νίκου Μπογιόπουλου

Από τις εκλογές του 2009 και μέχρι σήμερα από διάφορες κρίσιμες θέσεις πέρασαν κι άλλοι παραμένουν οι:

Ταμβακάκης – Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (στέλεχος της Eurobank)

Καραμούζης – Μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ (στέλεχος της Eurobank)

Ρογκάκος – Οικονομικός διευθυντής ΟΠΑΠ (στέλεχος της Eurobank)

Αρχοντίδης – Μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ (στέλεχος της Eurobank)

Μητρόπουλος – Διευθύνων σύμβουλος Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (στέλεχος της Eurobank)

Χαρδούβελης – Υπουργός Οικονομικών (στέλεχος της Eurobank)

Αναστασίου – εσχάτως διορισθείς στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών  (στέλεχος της Eurobank)

Κατόπιν αυτών προκύπτει:

Α) Η επάνδρωση του κρατικού μηχανισμού από πρώην και νυν στελέχη της Eurobank φαίνεται να αποτελεί πυλώνα διαχείρισης των υποθέσεων του έθνους. Με άλλα λόγια η Eurobankείναι ένα εθνικό φυτώριο σωτήρων!

Β)  Πολύ σωστά αφού η Eurobank προμηθεύει με σωτήρες τον τόπο, της δόθηκαν μερικά δισεκατομμύρια, που τα φορτώθηκε ο ελληνικός λαός, ώστε να συνεχίσει να εκπαιδεύει στελέχη που στην  συνέχεια θα μας κυβερνούν σεμνά και ταπεινά (με ή χωρίς μνημόνια)

Γ) Αν κάποια στιγμή κάτι πάει στραβά, και η Eurobank δεν μπορέσει να βγάλει νέους υπουργούς, γραμματείς και λοιπούς εθνοσωτήρες, ας αναλάβει απευθείας ο κ. Λάτσης (οσονούπω χηρεύει και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας). Τί καλύτερη επιλογή;

Πηγή – Ημερόδρομος


ΠΗΓΗ:eleutheriellada.wordpress.com

1600 αποβολές παραμορφωμένων εμβρύων σε φάρμα εκτροφής 4500 μινκ στη Δανία. Όλοι δείχνουν τις διπλανές ανεμογεννήτριες.


Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων είναι μια δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί πολύ στη Δανία, αλλά και στη δική μας Δυτική Μακεδονία, στις περιοχές της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Όσα λοιπόν μαθαίνουμε για τις φάρμες της Δανίας ενδιαφέρουν άμεσα και τη χώρα μας, αφού η βιομηχανία της γούνας φέρνει παραδοσιακά στη χώρα μας πολύτιμο συνάλλαγμα. Κάποιοι βέβαια "οικολόγοι της συμφοράς", πριν λίγα χρόνια, άνοιξαν τα κλουβιά σε κάποιες φάρμες, με αποτέλεσμα τα βιζόν να ξεχυθούν ελεύθερα σε ξένο γι' αυτά περιβάλλον και, όσα επιβίωσαν, πλέον ρημάζουν τα οικοσυστήματα στις γύρω περιοχές.


Όπως λοιπόν αναφέρει Δανέζικη ιστοσελίδα, προβλήματα εμφανίστηκαν σε μια φάρμα εκτροφής 4.500 μινκ στο Tiphedevej, κοντά στο Vildbjerg, όταν πέρυσι το φθινόπωρο εγκαταστάθηκαν σε μικρή απόσταση, μόλις 328μ., τέσσερις μεγάλες ανεμογεννήτριες Vestas V112, ισχύος 3MW και ύψους 140μ. η κάθε μία, όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία.

Στην αρχή παρατηρήθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων, έγιναν πολύ πιο επιθετικά απ' ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα να αλληλοεπιτίθενται, να καταστρέφεται η γούνα τους και κάποια να πεθαίνουν. Το θέμα έφτασε τον περασμένο Ιανουάριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Δανέζικης Βουλής, αλλά η Vestas είναι πολύ μεγάλη εταιρεία, πολύ σημαντική για τη Δανία και το θέμα σταμάτησε εκεί.

Το Μάιο ωστόσο, στην ίδια φάρμα, παρατηρήθηκε μεγάλο ποσοστό αποβολών και πρόωρων γεννήσεων παραμορφωμένων εμβρύων. Η πιο συχνή παραμόρφωση ήταν η έλλειψη ματιών. 1600 νεκρά έμβρυα σε σύνολο 4500 εκτρεφόμενων ζώων κι αφού έχει προηγηθεί η επιθετική συμπεριφορά των ζώων, με τις επιπτώσεις στα γουνοδέρματα, σημαίνουν οικονομική καταστροφή για τη φάρμα. Ο τοπικός κτηνίατρος στην αναφορά του επισημαίνει ως πιο πιθανή αιτία τις ανεμογεννήτριες, σύστησε εξετάσεις για plasmacytosis, έστειλε 3 νεκρά ζώα σε Ειδικό Εργαστήριο του Glostrup και σύστησε να σταλούν παραμορφωμένα νεογνά και έμβρυα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.

Ως η αιτία για τα περιστατικά στη φάρμα των μινκ θεωρείται η ακουστική πίεση, που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες, ιδίως στο χαμηλό, υποηχητικό φάσμα συχνοτήτων, που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον άνθρωπο, αλλά ενοχλεί πολύ τα ζώα. Το αποτέλεσμα είναι προβλήματα στην υγεία, αλλαγή συμπεριφοράς, παραμορφώσεις, πρόωρες γεννήσεις ή αποβολές. Τα περιστατικά καταγράφονται από το World Council for Nature, μια οικολογική οργάνωση-"ομπρέλα", με μέλη οικολογικές οργανώσεις από διάφορες χώρες, που θεωρεί ότι οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Friends of the Earth έχουν χάσει το δρόμο τους, έχουν μπλέξει με την πολιτική, ωφελούνται οικονομικά από τις σχέσεις τους με επιχειρήσεις κι έχουν ξεχάσει την οικολογία.

Πριν 4 μήνες αναρτήσαμε το βίντεο με το"ατύχημα" του γύπα στην Κρήτη, όταν έκανε το λάθος να πετάξει πάνω από ανεμογεννήτρια. Τώρα, τα μηνύματα που έρχονται απ' τη Δανία, είναι πολύ ανησυχητικά και σε πρώτη φάση θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και στην Ελλάδα, αφενός να γίνουν μελέτες συμπεριφοράς των ζώων κοντά στις ανεμογεννήτριες κι αφ' ετέρου, προληπτικά, να αποκλειστεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε φάρμες γουνοφόρων ζώων. Η βιομηχανία της γούνας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια των πολιτικών που στήνουν παντού αιολικά.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ποιο είναι το θόριο το στοιχείο του «θεού» Θορ


Ένα πολύ μικρό κομμάτι θόριο μπορεί να παρέχει ενέργεια σ’ έναν άνθρωπο για όλη του τη ζωή. Αυτό είναι το σύνθημα των υποστηρικτών της λύσης «θόριο» για την ενέργεια.

Είναι ένα από τα στοιχεία για τα οποία λίγα πράγματα ακούς αν δεν κινείσαι στον κύκλο των... δικών του ανθρώπων. Και τέτοιοι άνθρωποι είναι όσοι ασχολούνται με την πυρηνική τεχνολογία και τους αντιδραστήρες παραγωγής ωφέλιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Γι' αυτούς θα λέγαμε ότι το θόριο, έχοντας φθάσει πλέον στον Δεκέμβριο του 2013, είναι το στοιχείο της χρονιάς.

Στο Halden, μια μικρή πόλη νότια, στα σύνορα σχεδόν της Νορβηγίας με τη Σουηδία, με περίπου 30.000 κατοίκους, έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, πολλά μέτρα κάτω από τη γη, ένα πείραμα που έχει κινήσει το ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα.

Τον Οκτώβριο μάλιστα αυτής της χρονιάς η νέα κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε να δώσει χρήματα για την υποστήριξη της έρευνας της σχετικής με την πυρηνική ενέργεια, πράγμα μάλλον περίεργο για μια χώρα που τόσο πολύ ενδιαφέρεται για το περιβάλλον.

Η εταιρεία Thor όμως προτείνει κάτι που ενδιαφέρει χώρες πολύ δυνατές οικονομικά και τεχνολογικά, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία, η Βραζιλία, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας πυρηνικός πειραματικός αντιδραστήρας έχει συναρμολογηθεί στα έγκατα της γης, αλλά ο κύκλος παραγωγής ενέργειας βασίζεται στο θόριο και όχι στο ουράνιο.

Το θόριο που μπορούμε να αντλήσουμε από το γήινο έδαφος δεν είναι έτοιμο να δώσει ενέργεια αν βομβαρδιστεί με νετρόνια. Από τη δεκαετία του '50 όμως ήταν γνωστό πως αν βοηθηθεί με την παρουσία ενός πιο «εύκολου» ή πιο «γόνιμου», όπως λέγεται στην πυρηνική τεχνολογία, στοιχείου τότε μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό.

Σήμερα λοιπόν δοκιμάζεται μια μέθοδος όπου έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους δίσκους θόριο και πλουτώνιο, σε αναλογία 9 προς 1.

Βομβαρδίζονται με νετρόνια και προκύπτει ουράνιο-233, που είναι το καθαυτό καύσιμο και μπορεί να συντηρήσει με τη σχάση του την παραγωγή ενέργειας στον αντιδραστήρα. Ταυτόχρονα καταναλώνεται πλουτώνιο και τα πυρηνικά απόβλητα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμα.

Το 1815 ο σουηδός χημικός Berzelius εξέτασε ένα δείγμα από ορυκτό που του είχε στείλει ένας νορβηγός κληρικός και ερασιτέχνης μεταλλειολόγος. Το ορυκτό ήταν ο σημερινός θορίτης, δηλαδή πυριτικό θόριο.

Από εκεί θερμαίνοντας φθοριούχο θόριο με κάλιο πήρε καθαρό θόριο και του έδωσε το όνομα του θεού της γερμανικής μυθολογίας Θορ. Μόλις όμως το 1898 ο Schmidt και η Curie διαπίστωσαν, ανεξάρτητα ο ένας από την άλλη, ότι το θόριο είναι ραδιενεργό.

Αριθμοί κυκλοφορίας

Ατομικός αριθμός: 90

Ατομικό βάρος: 232,0381

Σημείο τήξης: 1.750oC

Σημείο ζέσης: 4.788oC

Αριθμός ισοτόπων: 30

Στην καθαρή μορφή του πρόκειται για μέταλλο στιλπνό, ασημόχρωμο, και ως ορυκτό είναι τρεις φορές πιο άφθονο από το ουράνιο, πέντε φορές πιο άφθονο από τον κασσίτερο και 200 φορές πιο άφθονο από το ασήμι.

Αν και ήξεραν από το 1898 ότι ήταν ραδιενεργό, στην εποχή των ακτίνων Χ, λίγο μετά το 1920, έδιναν σε αυτούς που ήταν να κάνουν εξέταση ένα κολλοειδές διάλυμα διοξειδίου του θορίου, για να φαίνονται καλύτερα, όπως έλεγαν, διάφορα όργανα του σώματος και η κυκλοφορία του αίματος.

Μόλις το 1954 διακόπηκε η χορήγηση σκευασμάτων με θόριο, όταν πια οι στατιστικές είχαν δείξει ότι πολλοί από ένα δείγμα 10.000 ατόμων παρουσίασαν λευχαιμία, καρκίνο των οστών και αλλοιωμένα χρωμοσώματα.

Μόνο που τα συμπτώματα έκαναν κάπου 30 χρόνια να φανούν. Ακόμη πιο ανατριχιαστικό φαίνεται σήμερα το ότι πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε και οδοντόπαστα με θόριο.

Περίπου 3 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου παίρνουμε ως οργανισμοί την ημέρα, κυρίως από το έδαφος όπου είναι άφθονο, αλλά, ευτυχώς, δεν το κάνουμε κάτι και το 99,98% αποβάλλεται από τον οργανισμό μας. Το μικρό εκείνο 0,02% συσσωρεύεται στα οστά.

Κάθε χρόνο παράγονται 5.000 τόνοι θορίου, ενώ τα αποθέματα συνολικά σε όλη τη Γη υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια τόνους. Οι χώρες με τις περισσότερες ποσότητες στο υπέδαφός τους είναι σήμερα η Βραζιλία, η Ινδία, η Νορβηγία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Νορβηγία και η Ινδία ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τους αντιδραστήρες με θόριο.

Η Ινδία έχει καταρτίσει μακρόπνοο πρόγραμμα σε τρία στάδια και τώρα βρίσκεται στο τελικό, όπου σχεδιάζει έναν αντιδραστήρα με θόριο, ενώ οι πρώτες δοκιμές υπολογίζεται ότι θα γίνουν, έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, σε περίπου δύο χρόνια.

Ποιος ήταν ο Θορ;

Στη μυθολογία των βορειοευρωπαϊκών λαών κατοικούσε στον ουρανό, ήταν ο θεός της βροντής και του κεραυνού, των ανέμων και του καιρού. Κάτι σαν τον δικό μας Δία.

Από τα αρχαία νορβηγικά - Ντορ - ως τα σαξονικά - Τούναρ - αναγνωρίζουμε τελικά το όνομά του και στις λέξεις που έχουν δοθεί για την ημέρα Πέμπτη. Στα γερμανικά Donnerstag και στα αγγλικά Thursday, δηλαδή «Ημέρα του Θορ».

Στη δεκαετία του '50 έγιναν συσκέψεις στα στρατιωτικά επιτελεία των Ηνωμένων Πολιτειών για τα νέα όπλα. Ο τότε επικεφαλής του Ναυτικού απαίτησε τη ναυπήγηση πυρηνικών υποβρυχίων. Και οι αντίστοιχοι επιτελείς του στρατού ξηράς μιλούσαν για ατομικά όπλα.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν αρκετά προχωρημένες έρευνες σχετικά με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και το θόριο στα αμερικανικά εργαστήρια είχε δείξει τα προσόντα του σε σχέση με το ουράνιο.

Διότι σε γενικές γραμμές το θόριο δίνει κατάλοιπα που έχουν πολύ μικρότερο χρόνο ημιζωής από το ουράνιο και είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσεις έναν αντιδραστήρα που λειτουργεί με βάση το θόριο, διότι δεν μπορεί να φθάσει σε μη ελεγχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση.

Από τη μία κατέληξαν ότι δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αντιδραστήρα για τα ατομικά υποβρύχια με τη χρήση τηγμένου άλατος νατρίου, διότι όταν αυτό έρχεται σε επαφή με το θαλασσινό νερό προκαλείται βίαια έκρηξη.

Από την άλλη οι αντιδραστήρες που χρησιμοποιούσαν μόνον ουράνιο έδιναν στο τέλος ανάμεσα στα άλλα κατάλοιπα και πλουτώνιο. Ένα υλικό που από νωρίς είχαν διαπιστώσει ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τα νέα πυρηνικά όπλα.

Γι' αυτό το «μυστικό» του Θορ δεν είναι άλλο από τη διαπίστωση πως τα σχέδια, που ήταν αρκετά προχωρημένα, για τη χρήση του θορίου μπήκαν στον πάγο και οι επιστήμονες που τα εκπονούσαν και τα υποστήριζαν οδηγήθηκαν στην παραίτηση για το χατίρι των «γερακιών».

Και σήμερα προσπαθούν ξανά να επαναφέρουν το θόριο, παρουσιάζοντάς το σχεδόν σαν κάτι «πράσινο» σε σχέση με το ουράνιο.

Πρόσφατα μάλιστα το συνέστησε και ο Σουηδός πρώην υπουργός και άλλοτε πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Hans Blix.
Μόνο που έχουμε μείνει αρκετά πίσω και χρειάζεται πολλή δουλειά για παγκόσμια συναίνεση στη χρήση τέτοιων αντιδραστήρων
  

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Λιβύη: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων στην Τρίπολη


Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε δεξαμενές καυσίμων στην Τρίπολη, καθώς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών μια νέα ρουκέτα έπληξε σήμερα μία ακόμη δεξαμενή, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της χώρας.
Πυκνός καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το σημείο όπου βρίσκονται οι δεξαμενές καυσίμων στον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίος είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών.
Πηγή της πολιτικής προστασίας επιβεβαίωσε ότι μια τέταρτη δεξαμενή πήρε φωτιά, την ώρα που οι πυροσβέστες είχαν σχεδόν καταφέρει να κατασβέσουν την πυρκαγιά που μαινόταν εδώ και ημέρες σε τρεις άλλες δεξαμενές.
Μετά από μια μέρα σχετικά ήρεμη χθες Παρασκευή, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα γύρω από τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των πρώην ανταρτών της πόλης Ζεντέν και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο.
Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.
Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.
Μέχρι στιγμής από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 100 στη Βεγγάζη, και σχεδόν 1.000 έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Στο μεταξύ το νέο κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά στην Τομπρούκ, μια πόλη 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες.
Βουλευτές ανακοίνωσαν ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι ανεπίσημη, ενώ η πρώτη επίσημη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην ίδια πόλη.
«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας συνεδρίαση τη Δευτέρα. Η σημερινή θα είναι συμβουλευτική», δήλωσε ο βουλευτής Αμπού Μπακρ Μπίρα που προΐσταται της σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.
«Θέλουμε να ενώσουμε την πατρίδα και να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 160 βουλευτές, σε σύνολο 188, είναι παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση.
Αυτό θα σήμαινε μια σημαντική νίκη των φιλελεύθερων έναντι των ισλαμιστών στις εκλογές, καθώς οι τελευταίοι μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, η ανακοίνωση του Νούρι Αμπού Σαχαμέιν, προέδρου του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (του απερχόμενου κοινοβουλίου στο οποίο υπερίσχυαν οι ισλαμιστές), ότι η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα, αλλά στην Τρίπολη. 
Οι φιλελεύθεροι κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι σπέρνουν το χάος στη Λιβύη εμποδίζοντας το κοινοβούλιο να αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΕΛΠΕ: Από τους πλέον υποτιμημένους τίτλους του FTSE25

ΕΛΠΕ: Από τους πλέον υποτιμημένους τίτλους του FTSE25
Με τζίρο 4,462 δισ. έναντι 4,797 δισ. ευρώ, EBIDTA θετικά 78 εκατ. από αρνητικά 35 εκατ. στο περυσινό πρώτο εξάμηνο και ζημιές πολύ μικρότερες στα 88 εκατ. από 173 εκατ. πέρυσι, ο όμιλος των ΕΛΠΕ περιμένει περαιτέρω βελτίωση σημαντικών δεικτών του στο μέλλον.

Ο ισολογισμός τους για το 6μηνο δείχνει αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία συνηγορούν στο ότι ο όμιλος, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα μεγέθη του μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης.

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτόν, είναι ότι η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τον καθαρό δανεισμό του πρώτου τριμήνου, των 2,333 δισ. σε 1,626 δισ. στο δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή κατά 707 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι στο πρώτο εξάμηνο εμφάνιζε καθαρό δανεισμό 1,802 δισ. ευρώ.

Εισημαίνεται ότι ο όμιλος από αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 610 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο εφέτος,τις ''γύρισε'' σε θετικές κατά 185 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.

Επισης χρήζει ξεχωριστής μνείας το γεγονός ότι σχεδόν μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου, το διυλιστήριο της Ελευσίνας, το δεύτερο τεχνολογικά προηγμένο στην Ευρώπη, ουσιαστικά ήταν εκτός λειτουργίας λόγω αναγκαίων επισκευών. Ταυτόχρονα, το περιθώριο διύλισης κατά το δεύτερο τρίμηνο εφέτος μειώθηκαν σε 1,6 δολάρια ανά βαρέλι από 2,6 δολάρια πέρυσι.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου, ανέρχονται σε 2,012 δισ. ενώ η μετοχή παίζει με Ρ/BV 0,90 η δε απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών στο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 10,49%, απόδοση από τις υψηλότερες της αγοράς, γεγονός που δείχνει ότι η εταιρεία παράγει πλέον μετρητά.

Τα περιθώρια διύλισης κατά τον μήνα Ιούλιο έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο, καθώς από 2,35 δολάρια/ βαρέλι που περίμεναν οι αναλυτές, έχουν διαμορφωθεί σε 3,08 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το διυλιστήριο της Ελευσίνας δουλεύει πλέον με ποσοστά άνω του 100% της δυναμικότητάς του.

Έχει σημασία επίσης να επισημανθεί ότι τα ΕΛΠΕ στο διάστημα 2010-2013 διαπραγματευόντουσαν με EV/EBITDA 11,3, ενώ το 2009-2013 με 8,3.

Να σημειωθεί ακόμα ότι το πάγιο ενεργητικό του ομίλου ανέρχεται σε 3,432 δισ., ενώ η κεφαλαιοποίησή του διαμορφώνεται σήμερα σε 1,796 δισ. Ουσιαστικά δηλαδή με αυτή την κεφαλαιοποίηση αγοράζεις διπλάσια πάγια.

Τέλος, αυτή την περίοδο που φαίνεται ότι δεν αρέσει στους περισσότερους η επιλογή της μετοχής, εμείς θεωρούμε ότι ο τίτλος είναι βαθιά υποτιμημένος και μάλιστα από τους πιο υποτιμημένους του FTSE25.


ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Τεχνικοί ασφάλειας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες

Τεχνικοί ασφάλειας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες – Πως θα μειώσουν το κόστος
Ανώτατο όριο στο κόστος κατάρτισης εργοδοτών βάζει το υπουργείο Εργασίας. Αναλυτικά οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και πως μπορούν να περιορίσουν το ετήσιο κόστος της επιχείρησής τους, συμμετέχοντας οι ίδιοι σε σεμινάρια για τεχνικούς ασφάλειας.
Τεχνικοί ασφάλειας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες – Πως θα μειώσουν το κόστος   

Έως 130 ευρώ θα πληρώνουν εργοδότες ή εργαζόμενοί τους που θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να ασκούν τα καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας θέτει ανώτατο πλαφόν στις πληρωμές των επιμορφωτικών σεμιναρίων, με στόχο να συμμορφωθούν με την υποχρέωση για τεχνικό ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, με απόφασή του, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση των μικρών επιχειρήσεων και εργοδοτών στις θεσμικές προβλέψεις της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας θέτει ανώτατο όριο κόστους συμμετοχής (ανά εκπαιδευόμενο) σε προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας για το έτος 2014, το ποσό των 130 ευρώ για τα προγράμματα των 35 ωρών και 70 ευρώ για τα προγράμματα των 10 ωρών.

Τα παραπάνω ποσά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να προσαυξάνονται με επιβαρύνσεις όπως δαπάνη χρήσης αποστολής courier, χορήγηση έντυπου υλικού, κ.λπ. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η είσπραξη προκαταβολής η οποία θα υπερβαίνει το ποσό των 50 ευρώ για τα προγράμματα των 10 ωρών και το ποσό των 80 ευρώ για τα προγράμματα των 35 ωρών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας. Η υποχρέωση προβλέπεται ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζόμενων, ενώ ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες βάσει των οποίων καθορίζονται και τα απαιτούμενα προσόντα του τεχνικού ασφαλείας.

Όπως και ο χρόνος απασχόλησής του, καθορίζεται από τον αριθμό των εργαζομένων και την επικινδυνότητα της επιχείρησης.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο τεχνικός ασφάλειας είναι σύμβουλος του εργοδότη και μεταξύ άλλων, οφείλει:

α) να επιθεωρεί τακτικά το χώρο από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας,

β) να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας,

γ) να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.

δ) να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας

ε) να καθοδηγεί τους εργαζόμενους, ώστε να αποτρέπονται οι επαγγελματικοί κίνδυνοι.

Ο τεχνικός ασφάλειας οφείλει να συντάσσει μελέτη εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου.

Οι τιμές στην αγορά, κυμαίνονται από 300 – έως 500 ευρώ, ενώ το κόστος αυξάνεται εάν δεν υπάρχει η μελέτη εκτίμησης του κινδύνου.

Για το λόγο αυτό, και με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχει δοθεί η δυνατότητα οι εργοδότες, να καταρτίζονται οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της επιχείρησης, για να ασκούν τις αρμοδιότητες του τεχνικού ασφαλείας.

Η πρόβλεψη αυτή, αφορά:

α. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στη Γ κατηγορία και απασχολούν μέχρι 50 άτομα με την προϋπόθεση της κατάλληλης επιμόρφωσης.

β. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στις κατηγορίες Β ή Γ και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, εάν ο εργοδότης είναι πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που προβλέπονται για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του.

γ. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους, εάν ο εργοδότης είναι πτυχιούχος και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που δεν προβλέπεται όμως για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών.

δ. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στη κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 6 εργαζόμενους, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης είναι πτυχιούχος τεχνικής ειδικότητας Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου ή Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής και το αντικείμενο των σπουδών του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του.

ε. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 3 εργαζόμενους με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης έχει άδεια άσκησης τεχνικού επαγγέλματος εμπειροτέχνη και το αντικείμενο της άδειας του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του ή αποδεδειγμένα ασκεί επί δεκαετία και πλέον την οικονομική δραστηριότητα για την οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας.

στ. Αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες που δεν απασχολούν προσωπικό έχουν το δικαίωμα επιμόρφωσης, εφόσον έχουν τα υπόλοιπα προβλεπόμενα προσόντα, αλλά καμία υποχρέωση παρακολούθησης ενός τέτοιου προγράμματος δεν έχουν.

Εάν οι εργοδότες δεν μπορούν ή δεν τους επιτρέπεται να καταρτιστούν, έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν τα καθήκοντα αυτά:
• σε άτομα της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα) ή
• σε άτομα εκτός της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα) ή
• σε ΕΞΥΠΠ ή
• σε εργαζόμενο της επιχείρησης μετά από κατάλληλη επιμόρφωση τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον η επιχείρηση ανήκει στην Β ή Γ κατηγορία επικινδυνότητας και απασχολούν μέχρι 50 άτομα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας η διάρκεια επιμόρφωσης για τις επιχειρήσεις της Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (δηλαδή της μικρότερης) έχει οριστεί στις 10 ώρες.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr