Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΩΝ Επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκικά περιπολικά επιτέθηκαν στην ελληνική Ακτοφυλακή


Σοβαρό επεισόδιο, στο όριο του θερμού, συνέβει χθες μεταξύ σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στην θαλάσσια περιοχή των Ίμίων.

Όλα ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκαν από τα ελληνικά ναυτικά παρατηρητήρια τουρκικά πολιτικά σκάφη να κατευθύνονται προς την περιοχή των βραχονησίδων Ιμίων.

Αμέσως έσπευσαν δύο πλωτά της ελληνικής Ακτοφυλακής ( με αριθμούς 512 και 613) που εδρεύουν στην Κάλυμνο προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά σκάφη. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν με πολιτικά σκάφη επεισόδιο στην περιοχή.

Φαίνεται όμως ότι οι Τούρκοι ανέμεναν την ελληνική κίνηση και προκλήθηκε μείζονα κινητοποίηση στον ναύσταθμο του Gümüşlük σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής με την εντολή να απομακρύνουν τα ελληνικά.

Αμέσως άρχισε να εκτυλισσεται μια "μίνι ναυμαχία" μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών σκαφών χωρίς την χρήση πυρών με διαρκή "σκριναρίσματα", και με την απαίτηση των κυβερνητών των τουρκικών σκφών "να αποχωρήσουν τα ελληνικά σκάφη από τα τουρκικά χωρικά ύδατα" όπως χαρακτηρίζουν την θαλάσσια περιοχή  των Ιμίων, του Φαρμακονησίου, και του Αγαθονησίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε τρια τουρκικά ΜΜΕ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, haber7com και στο πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, (26/10)

 Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν και μια φωτογραφία που δείχνει την στιγμή που δυο πλοία έχουν πλησιάσει επικίνδυνα το ένα το άλλο στην περιοχή του επεισοδίου.

Οι Τούρκοι μεταδίδουν ότι πρώτα υποχώρησαν τα ελληνικά πλοία από την περιοχή μετά την απειλή των τουρκικών σκαφών ότι θα ανοίξουν πυρ.

Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα,κάτι που ενισχύει την πιθανότητα όπως να υποχώρησαν τα ελληνικά πλοία προ του κινδύνου να υπάρξει θερμό επεισόδιο.

Πάντως τα τουρκικά πολιτικά σκάφη απέφυγαν να "δέσουν" στα Ίμια και αποχώρησαν


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τα σύγχρονα "ΟΧΙ" -28 Οκτωβρίου 2013

ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ! Ο Πατριάρχης επισημοποίησε το σχίσμα με τον ελληνικό λαό


Επίσκεψη στην πατρική οικία - μουσείο του σφαγέα του Ελληνισμού, και ιδρυτή της σημερινήςΤουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στο χώρο του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από ιεράρχες του Πατριαρχείου, έγινε δεκτός από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Tugrul Biltekin (Τουγρούλ Μπιλτεκίν), ο οποίος στη συνέχεια τον ξενάγησε στις αίθουσες του ανακαινισμένου μουσείου, που φιλοξενούν δημοσιεύματα και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και το κέρινο ομοίωμα του. 

«Νοιώθουμε χαρά που επισκεπτόμαστε την ανακαινισμένη οικία στη Θεσσαλονίκη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ατατούρκ. Ευχόμενοι, ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του, ικετεύουμε τον Μεγαλοδύναμο, οι μεταρρυθμίσεις του να ζουν για πάντα και ο λόγος του «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στην Οικουμένη» όσο περνάει ο χρόνος να γίνεται πραγματικότητα. Με τις ευλογίες μας» έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών πριν αναχωρήσει, ο κ. Βαρθολομαίος. 


Ο Πατριάρχης επισημοποίησε το "σχίσμα" με τον ελληνικό λαό. Έστειλε τις ευλογίες του για τον άνθρωπο που κατέσφαξε τον μικρασιατικό Ελληνισμό, και ζήτησε την ανάπαυση της ψυχής του!

Για τις ψυχές των θυμάτων του, ζήτησε από τον Μεγαλοδύναμο να τις αναπαύσει; Ο Πατριάρχης συμπεριφέρεται σαν αυτό που έχει ο ίδιος δηλώσει ότι είναι: Τούρκος πολίτης.

Με μεγάλη ευκολία εκθειάζει την Τουρκία και τους "ιστορικούς" της ηγέτες. Προσβάλει την μνήμη χιλιάδων θυμάτων των Νεότουρκων, και σίγουρα δεν ενδιαφέρεται ποσώς για τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Είχε ακόμη δε την αμετροέπεια, να δηλώσει "οι μεταρρυθμίσεις του να ζουν για πάντα και ο λόγος του «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στην Οικουμένη» όσο περνάει ο χρόνος να γίνεται πραγματικότητα. Με τις ευλογίες μας"!

Ποιές μεταρρυθμίσεις; Οι σφαγές των Ελλήνων; Των Αρμενίων;Των Ασσυρίων; Μετέτρεψε την Μικρά Ασία σε ένα απέραντο νεκροταφείο, και αφού εξαφάνισε τους πάντες, είχε το θράσος να μιλά για "ειρήνη στην Οικουμένη".

Και έρχεται ο οικουμενικός Πατριάρχης να επιβραβεύσει αυτά τα ψέμματα! Το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό, ,με αποστολή να προστατεύει την Ελληνορθοδοξία (Μόνο αυτή υπάρχει, ακόμα και οι Ρώσοι, και οι υπόλοιποι Σλάβοι ΑΥΤΉΝ ΔΙΔΆΧΤΗΚΑΝ, και αυτήν τηρούν), και όχι να χαιδεύει τα αυτιά αλλόθρησκων, και εν πάσει περιπτώσει, μακραίωννω εχθρών του Ελληνισμού. Γιατί Ελληνισμός και Ορθοδοξία "πάνε πακέτο", είναι ένα.

Έχουμε μείνει άφωνοι, γιατί πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Είναι εμφανές ότι τα νεοταξίτικα κέντρα που κυβερνούν τον πλανήτη, επιδιώκουν την καταστροφή της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού,και την επιβολή της ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ(Εωσφωρισμού-Υλισμού) σε όλον τον κόσμο. Και τι καλύτερο από το να μας οδηγήσουν εκεί οι κεφαλές των "παλαιών" θρησκειών.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η λίστα με τις απαιτήσεις της Τρόικα -Περικοπές μισθών και 11.000 απολύσεις


Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν τον Νοέμβριο για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν έχουν άγριες διαθέσεις και καμία πρόθεση για να κάνουν πίσω από τα προαπαιτούμενα τους. Μάλιστα το λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, καθώς και η κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων είναι απαράβατοι όροι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Οπως αναφέρει η Real News που επικαλείται πηγή του Euro Working Group η Τρόικα έχει ήδη ετοιμάσει λίστα με τα μέτρα ύψους 2 δισ ευρώ που ζητάει, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για διαρθρωτικά μέτρα 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δανειστές πάντως επιμένουν και ζητούν μεταξύ άλλων την επίσπευση των απολύσεων 11.000 δημοσίων υπαλλήλων από τον πρώτο μήνα του 2014 και την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με μειώσεις στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των αστυνομικών.

Η λίστα με τις απαιτήσεις της Τρόικα

Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο. Σήμερα δεν εφαρμόζεται στο 40% της μισθοδοσίας. Στο στόχαστρο μπαίβνουν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
Μείωση μισθών και συντάξεων στους αστυνομικούς
Μείωση στον κωδικό των αμυντικών δαπανών
Παρέμβαση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του δημοσίου, με χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ.
Παρέμβαση στα «ευγενή ταμεία» με επαναπροσδιορισμό των παροχών
Νέα μείωση δαπανών στην υγεία, ακόμα και κλείσιμο νοσοκομείων
Κατάργηση φορέων του δημοσίου, ακόμα και ενός υπουργείου, κάποιας γενικής γραμματείας και ενός πακέτου ακόμα ζημιογόνων ΔΕΚΟ
Επέκταση της κινητικότητας και διαθεσιμότητας και στο 2014
Επίσπευση των απολύσεων των 11.000 δημοσίων υπαλλήών τον πρώτο μήνα του 2014
Αυξηση φορολογικών συντελεστών και ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοόλ, καπνό και είδη πολυτελείας
Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο και βαθύ εσωτερικό έλεγχο στα τελωνεία της χώρας

 ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Μονιμοποιείται το "χαράτσι" - Ο φόρος ακινήτων δημεύει την ιδιωτική περιουσία


Τετραπλασιασμός των φόρων ακίνητης περιουσίας καθιερώνεται από το 2014 με μόνιμο πλέον χρακτήρα, καθώς θα ενσωματωθεί μέσα τους το "χαράτσι" το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινό. 

Τετραπλάσια έσοδα, σε σχέση με το 2011- περίπου 2,9 δισ ευρώ αντί 700 εκατ. ευρώ- προσδοκά πλέον κάθε χρόνο το οικονομικό επιτελείο από τη φορολόγηση των ακινήτων, ενσωματώνοντας το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων στον Ενιαίο Φόρο, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014 στα πάσης φύσης ολοκληρωμένα και ημιτελή κτίσματα, σε εντός και εκτός σχεδίου γήπεδα, με βάση υπολογισμού τις "παγωμένες" από το 2007 Τιμές Ζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις μειωμένες κατά 35% εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Στην κυβέρνηση αρέσκονται να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ίδιο παραμύθι ότι ο νέος φόρος είναι πιο δίκαιος καθώς αφενός είναι μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα, αφετέρου μοιράζει πιο δίκαια το βάρος, καθώς ακόμα και οι αγρότες που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα αγροτεμάχια τους, θα επιβαρυνθούν ελάχιστα. 

Ωστόσο, εδώ παραμένει η απίστευτη στρέβλωση και αδικία, καθώς εάν υπάρχει κατοικία εντός του αγροτεμαχίου, αυτό αντιμετωπίζεται επί της ουσίας ως οικόπεδο και έχει 5πλάσια επιβάρυνση! Το κυριότερο όμως είναι ότι μονιμοποιείται το "χαράτσι" που πληρώνουμε όσοι ακόμα τα καταφέρνουμε, με "νύχια" και με "δόντια", και ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση έταζε την κατάργησή του, απλώς του άλλαξε το όνομα, και θα συνεχίσει να το εισπράττει όπως και πριν. Όπως λέει και το ρητό "ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινου΄".

Για 10 στρέμματα, παραθαλάσσια, με πρόσβαση σε επαρχιακή οδό, εάν βρίσκονται π.χ. στη Κέα, ο φόρος χωρίς κατοικία είναι 89 ευρώ, αλλά εάν υπάρχει κατοικία φτάνει στα 446 ευρώ. Εάν βρίσκονται στη Πάρο, χωρίς κατοικία ο φόρος υπολογίζεται στα 124 ευρώ, αλλά εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κατοικία, ο φόρος φτάνει στα 619 ευρώ!

Απίστευτες επιβαρύνσεις, που πέρασαν μάλλον στα ψιλά λόγω της πολυπλοκότητας υπολογισμού των φορολογικών βαρών, επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών και στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ειδικά στις αστικές περιοχές, όπου μεταφέρθηκε όλο το βάρος των ελαφρύνσεων που έγιναν στα αγροτικά οικόπεδα εντός οικισμών. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 2,9 δισ ευρώ του Ενιαίου Φόρου, τα 1,6 δισ ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν από τις κατοικίες και 600 εκατ. ευρώ από τα οικόπεδα!

Μην ξεχνάμε ότι ένα οικόπεδο δεν είναι προσοδοφόρο. Δεν προκύπτει εισόδημα από αυτό, όπως και ούτε από ένα ξενοίκιαστο σπίτι.

Η βασική στρέβλωση του φόρου είναι ότι θα επιβάλλεται επί πλασματικών τιμών τουλάχιστον έως το 2016, οπότε υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόματης προσαρμογής των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών τιμών. 

Ενδεικτικά, στη Καλλιθέα η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.200 ευρώ/τ.μ., αλλά η τρέχουσα εμπορική τιμή στη περιοχή κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ/τ.μ. Στη Ν. Σμύρνη η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.450 ευρώ/τ.μ. αλλά η τιμή που πωλούνται τα ίδια ακίνητα κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ/τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 4.600 ευρώ/τ.μ. αλλά η εμπορική τιμή δεν ξεπερνά τις 3.500 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητα και τις 2.200 ευρώ ευρώ/τ.μ. για παλαιότερα ακίνητα. Στο Βόλο η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.100 ευρώ/τ.μ. ενώ η Εμπορική τιμή κυμαίνεται από τα 700 έως τα 1.100 ευρώ/τ.μ.

Από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν, πάντως, ότι ήδη ο πήχης των φόρων προς βεβαίωση έπεσε από τα 4,1 δισ ευρώ στα 3,5 δισ ευρώ. Προφανώς την διαφορά θα βρουν ευρηματικούς τρόπους για να την καλύψουν. Άλλωστε με  έναν μισθό 500 ευρώ που αυτοί όι ίδιοι έχουν καθιερώσει, προσδοκούν να πληρώνουμε φόρους ακίνητης περιουσίας, φόρους εισοδήματος υπολογισμένους επί "φανταστικών" τεκμαρτών εισοδημάτων, να πληρώνουμε την ιατρική μας περίθαλψη (είσοδο στα νοσοκομέια 25 ευρώ, φάρμακα), και ταυτόχρονα να τρώμε κιόλας!

Ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι η ταφόπλακα στην ιδιωτική περιουσία του Έλληνα. Όποιος χάσει την δουλειά του, ή επιλέξει να ταϊσει τα παιδιά του, πρακτικά θα οδέυσει προς τα παγκάκια.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κέρδη για δεύτερη συνεχή ημέρα το αργό, πτώση 2,9% στην εβδομάδα


Άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα σημείωσε το αργό την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,8%, ή 74 σεντς, στα 97,85 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας το αργό υποχώρησε 2,9% καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται.


Στο Λονδίνο το Brent υποχώρησε 0,1% στα 106,93 δολ. το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδα σημείωσε πτώση 2,7%.



ΠΗΓΗ:capital.gr

Λεηλατούν, ρημάζουν, εκδικούνται τον λαό…


“Η «υπογραφή» της «προγραμματικής συμφωνίας» 43 σημείων μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου, αποτελεί το κύκνειο άσμα της χειρότερης και πλέον λαομίσητης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ τούτος ο τόπος. Ελάχιστοι πια βουλευτές των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τολμούν να υποστηρίξουν αυτή την εθελόδουλη κυβέρνηση.”
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Μαύρος χρυσός σε λάθος χέρια


Από το κακό στο χειρότερο πάει μια από τις μεγαλύτερες – και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία – επιχειρήσεις της χώρας. Τα τραγικά αποτελέσματα που εμφανίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) δημιουργούν πολύ σοβαρό προβληματισμό, καθώς οι επιδόσεις τους επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Τι φταίει γι’ αυτό;
Η συνισταμένη των αναλύσεων υποδεικνύει το μοντέλο διοίκησης της εταιρείας, το οποίο, παρότι αποτυχημένο, συνεχίζει να ορίζει τη μοίρα των ΕΛΠΕ. Όπως υποδεικνύουν τα... στάνταρ κάθε επιχείρησης, ένας μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα σαφώς και θα είχε πάει στο... σπίτι του, εάν η επιχείρηση, την οποία διαχειρίζεται, παρουσίαζε ζημιές της τάξης των 173 εκατ. ευρώ το εξάμηνο.
Κι όμως, στην περίπτωση των – θεωρητικά τουλάχιστον – κρατικών ΕΛΠΕ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον επικεφαλής της Γιάννη Κωστόπουλο, που ασκεί το μάνατζμεντ της επιχείρησης από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, θεωρείται μια «ιερή αγελάδα» στην ελληνική ενεργειακή πιάτσα και «βασιλεύει» με... πέντε πρωθυπουργούς. Τα ερωτήματα όμως πληθαίνουν μετά τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία, όπως λένε στην αγορά, έπαιξαν και σημαντικό ρόλο στην αναβολή της αποκρατικοποίησης της εταιρίας προς το... «βάθος» του 2014:
• Πώς καλύπτεται το δημόσιο συμφέρον από τέτοιες επιδόσεις, που μάλιστα έχουν παρατηρηθεί συχνά σε βάθος χρόνου;
• Ασκεί το κράτος, μέσω του ΥΠΕΚΑ, τον απαιτούμενο έλεγχο στις δραστηριότητες και τη διοίκηση της εταιρείας ή αυτή λειτουργεί ως κράτος εν κράτει; Τι λέει επ’ αυτού ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης;
• Τι λένε, επίσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος;
• Πώς φτάσαμε στην τελευταία μετοχική σύνθεση και τι προβλήματα διαμορφώνει (και αυτή) στην επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση του ομίλου;
Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον όμιλο των ΕΛΠΕ στα τέλη Αυγούστου αφιέρωσε ελάχιστες λέξεις για να καταγράψει τις ζημιές του ισολογισμού του εξαμήνου στα 173 εκατ. ευρώ. Αφιέρωσε όμως αρκετές εκατοντάδες για να επιχειρήσει να αντιστρέψει την εικόνα αυτή μιλώντας για αύξηση όγκων πωλήσεων και διπλασιασμό εξαγωγών λόγω λειτουργίας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας. Για να καταλήξει ότι ήταν το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον διύλισης που επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία.
Ένα πρώτο ζήτημα είναι ότι, αφού όλα πήγαν καλά και τόσο οι πωλήσεις όσο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, πώς κατάφερε η διοίκηση να πέσει τόσο έξω... Η ίδια πάντως στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως «τα κέρδη επηρεάστηκαν από τις απώλειες αποτίμησης αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού, τις αυξημένες αποσβέσεις λόγω των υψηλών επενδύσεων των τελευταίων ετών καθώς και το ιδιαίτερα υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος που επηρεάζει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων».
Το ερώτημα που μπορεί να υποβάλει ένας απλός πολίτης είναι: Η διοίκηση δεν τα γνώριζε όλα αυτά, ιδιαίτερα όταν και το πρώτο τρίμηνο ήταν εξίσου αρνητικό, με ζημιές μετά από φόρους ύψους 78 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 71 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο;
Θεωρητικά θα έπρεπε να τα γνωρίζει, είναι η απάντηση, αλλά μάλλον το θέμα μας είναι αρκετά... θεωρητικό, αφού τότε η ίδια διοίκηση απέδιδε τις ζημιές του τρίμηνου στη «χειρότερη περίοδο πετρελαίου θέρμανσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα». Εξηγούσε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από την πτώση κατά 70% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης για το σύνολο της χειμερινής περιόδου στην Ελλάδα – ιστορικό χαμηλό – μετά τον πενταπλασιασμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο...
Ακόμη και αυτό να έφταιγε, όμως, οι προσεκτικοί των ισολογισμών παρατήρησαν ότι σημαντική «ευθύνη» για την τραγική εικόνα των ΕΛΠΕ στο τρίμηνο είχε και η πτώση της τιμής του αργού, που μείωσε την αξία των αποθεμάτων. Στα συγκρίσιμα μεγέθη (αφού αφαιρεθεί η επίπτωση των διεθνών τιμών), λοιπόν, οι ζημιές είναι 21 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 45 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Η διοίκηση δεν είναι υπεύθυνη να «δει» μπροστά και να προφυλάξει την επιχείρηση από τέτοιες καταστάσεις; 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Η διαταγή Κατσιμήτρου που οδήγησε στο έπος του '40


Η διαταγή του υποστράτηγου Κατσιμήτρου, κόντρα στις «εντολές» ήταν αυτή που έγραψε ιστορία  οδηγώντας στο Έπος του 1940.

Η επιτελική εκτίμηση ότι ένας αγώνας απέναντι σε τόσο υπέρτερο εχθρό θα ήταν ουσιαστικά μάταιος, ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος είχε λάβει προφορικά την «παρότρυνση», άλλα χωρίς αυτό να πάρει ποτέ τη μορφή πραγματικής στρατιωτικής διαταγής, να συμπτύξει τις γραμμές του και νά προσπαθήσει να αμυνθεί βαθύτερα και πιο «αποτελεσματικά» στο ελληνικό έδαφος.

Δεν το έπραξε γιατί γνώρισε πολύ καλά ότι αν συνέβαινε αυτό δεν θα μπορούσε να αναχαιτιστεί η εχθρική διείσδυση, αλλά και γιατί θα έπεφτε το ηθικό των ανδρών του που κατάγονταν από χωριά της περιοχής που θα έπεφταν στα χέρια του εχθρού..

Αντί γι' αυτό, στην ημερήσια διαταγή του στο προσωπικό της VIII Μεραρχίας, του ηρωικότερου ίσως σχηματισμού στρατού της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καλούσε σε άμυνα μέχρις εσχάτων και δήλωνε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση ήταν αδιανόητη και ότι εκεί, στα σύνορα, ήταν και η τελευταία γραμμή άμυνας.

ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 1320 ΜΟΝΑΣ
ΕΠΙΤΕΛ. ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙΙΙ
ΓΡΑΦ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 30904

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ "Λήξαντος του προκαλυπτικού αγώνος, από σήμερον η Μεραρχία κατέχει την ωργανωμενην τοποθεσίαν δι' όλων των δυνάμεών της. Επί της τοποθεσίας ταύτης θα δοθή ο αποφασιστικός αγών προς τον εχθρόν. Ο αγών θα διεξαχθή μετά πείσματος και επιμονής ακαταβλήτου. Άμυνα καρτερά επί των θέσεών μας μέχρις εσχάτων.

Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχη περί υποχωρήσεως. Μέχρι τούδε τα προκαλυπτικά τμήματα συνεπτύσσοντο συμφώνως τω σχεδίω Υποχωρητικού Ελιγμού. Ήδη πάντες, από του Στρατηγού Διοικητού της Μεραρχίας μέχρι και του τελευταίου στρατιώτου, θα αγωνισθώμεν επί των θέσεών μας. Και εν ανάγκη θα πέσωμεν όλοι υπερασπιζόμενοι αυτά...

Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή της VIIIης Μεραρχίας Χρ. Κατσιμήτρου στις 30/10/1940".

Η εντολή του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά που έφτασε στο Επιτελείο Στρατού το πρωί της 28ης Οκτωβρίου τον δικαίωσε "Ούτε βήμα πίσω!" διέταξε ο εθνάρχης. και αυτοί υπάκουσαν όπως κάποτε οι 300 του Λεωνίδα...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ποιος είναι ο πανίσχυρος Μουμπάρακ Αλ Μανσουρί και τι ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ

Ποιος είναι ο πανίσχυρος Μουμπάρακ Αλ Μανσουρί και τι ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ
Ο κ. Μουμπάρακ Αλ Μανσουρί είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο Αμπού Ντάμπι που με τη σειρά του είναι το πλουσιότερο Εμιράτο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Μπορεί το πιο γνωστό λόγω τουρισμού Εμιράτο να είναι το Ντουμπάι, αλλά τα πολλά χρήματα βρίσκονται στο γειτονικό Αμπού Ντάμπι λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλωστε όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση στο Ντουμπάι, το Εμιράτο αυτό σώθηκε από τα πετροδολάρια του «αδελφικού» Αμπού Ντάμπι.

Στον καυτό ήλιο του πλούσιου Εμιράτου, το πιο «βαρύ πορτοφόλι» ονομάζεται Emirates Investment Authority. Είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας του Εμίρη, διαχειρίζεται πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ως ισόβιο Πρόεδρο (φυσικά) τον Σείχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Αναπληρωτή Πρόεδρο τον «σοφό» Μοχάμεντ Αλ Τζεργκάουϊ (τον άνθρωπο που κρατάει τις ισορροπίες μέσα στα ΗΑΕ με τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις του) και διευθύνοντα σύμβουλο (ουσιαστικό αφεντικό) τον πασίγνωστο στους τραπεζικούς κύκλους του Λονδίνου και της Ζυρίχης, Μουμπάρακ Ρασίντ Αλ Μανσουρί, που εκτελεί και χρέη υπουργού Οικονομικών στο πλούσιο Εμιράτο.

Πολλοί λένε ότι εάν μια επένδυση είναι της τάξεως των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ο κ. Μανσουρί αποφασίζει και υπογράφει μόνος, με απλή εξουσιοδότηση του ΔΣ!

Πρόσφατα έκλεισε σημαντικές επενδυτικές δουλειές με την Κένυα και το Μπανγκλαντές, ενώ σύντομα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με μια κολοσσιαία επένδυση παροχής υπηρεσιών που κρατάει σε αναμονή στην Αίγυπτο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην χώρα αυτή.

Ταξιδεύοντας προς το Λονδίνο, ο κ. Μανσουρί σταμάτησε πρόσφατα στην Αθήνα μαζί με εκλεκτούς συντοπίτες του. Ανέβηκε μέχρι τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας όπου εδρεύει το μεγάλο δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί και μαζί με τον αθηναίο μεγαλοδικηγόρο του, έκαναν 2-3 σημαντικές επαφές στη χώρα μας με το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest in Greece, εντελώς ανεπίσημα με άνθρωπο του Πρωθυπουργού και με κορυφαίο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας.

Θέλει λοιπόν πραγματικά ο κ. Μανσουρί να πάρει μέρος στον …αργόσυρτο και αμφίβολο χορό των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας ή αναζητά επενδύσεις στην ελληνική ιδιωτική αγορά;

Η απάντηση είναι «ναι και όχι!» έστω και αν αυτό φαντάζει παράδοξο. Οι πλούσιοι Εμίρηδες θέλουν επενδύσεις στη χώρα μας αφού βλέπουν ευκαιρίες και …πολύ χαμηλές τιμές, αλλά δεν αρέσκονται σε ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν συνηθίσει να εντοπίζουν στόχους, να παζαρεύουν απευθείας, να τα βρίσκουν να πληρώνουν και να αγοράζουν.

Το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πουλήσει χωρίς διαγωνισμό γιαυτό και το αποτέλεσμα των επαφών παραμένει αμφίβολο.

Οσο και αν ξένισε τους συνομιλητές του, ο κ. Μανσουρί ρώτησε πριν από όλα τι γίνεται με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης! Φαίνεται ότι το «ωραιότερο μικρό ακρωτήριο της Μεσογείου» παραμένει διακαής πόθος για κάθε πλούσιο Αραβα, από την εποχή του Ιμπ Σαούντ.

Η απάντηση που έλαβε, ότι δηλαδή υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη και αν θέλει μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον ήδη υποψήφιο, δεν τον ικανοποίησε αφού ο ίδιος περίμενε απευθείας διαπραγμάτευση και μια τιμή για να παζαρέψει.

Είναι άγνωστο τι συζήτησε ο κ. Μανσουρί για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Είναι γνωστό όμως ότι πριν 3 χρόνια, μια αμυντική βιομηχανία του Αμπου Ντάμπι η ADM, φερόταν ως αγοραστής του μεγαλύτερου ελληνικού Ναυπηγείου μαζί με τον γνωστό και μη εξαιρετέο κ.Ισκαντάρ Σάφφα.

Τελικά όταν …φύτρωσαν στην υπόθεση διάφορα γερμανο-κοινοτικά «ραπανάκια» όπως η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων και η υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, οι Εμίρηδες εξαφανίστηκαν νύκτωρ και ο κ.Σάφφα απέμεινε να διαχειρίζεται από μακριά την οικονομική καταστροφή των εργαζομένων του Σκαραμαγκά και την σταδιακή απαξίωση του ναυπηγείου.

Πάντως ο άραβας επίσημος δεν συναντήθηκε με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο για το θέμα όπως θα περίμεναν πολλοί.

Από το ΤΑΙΠΕΔ ο πανίσχυρος διαχειριστής, ζήτησε να μάθει την πορεία και τον τρόπο αποκρατικοποίησης των ΕΛΛΠΕ και της ΔΕΠΑ (δεν είδε πάντως κάποιον από τους Ομίλους αυτούς) μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τη δεύτερη.

Oι απαντήσεις που έλαβε από το Ταμείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.newmoney.gr, είχαν μεγάλη δόση …ελληνικού ενθουσιασμού αλλά ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για κάτι.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Μανσουρί για το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ (στο οποίο και διέμεινε άλλωστε) και γι αυτό είχε μια επαφή, ιδιωτική και υψηλότατη μεν, αλλά εντελώς διακριτική.

Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει τέλος από την πλευρά του Αμπού Ντάμπι για το κτήμα Αφάντου στη Ρόδο, καθώς και για υποδομές όπως λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα. Απλώς οι άραβες επέμειναν ιδιαίτερα στους όρους μετατροπής του λιμανιού του Φαλήρου σε λιμάνι κρουαζιέρας που φαίνεται να τους απασχολεί ξεχωριστά.

Τον συνολικό «ελληνικό φάκελλο» που έχει στα χέρια του ο κ. Μανσουρί, θα χειρίζεται προσωρινά και μέχρι νεωτέρας ο νομικός του εκπρόσωπος στην Αθήνα. Αλλωστε ο άνθρωπος ταξιδεύει διαρκώς σε πιο ισχυρούς οικονομικά προορισμούς, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν είναι από τα αεροδρόμια που γνωρίζει καλά… 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΙΣΜΕΝΟ

Εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ''χτυπάνε'' ΕΛΠΕ-ΔΕΠΑ

Εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ''χτυπάνε'' ΕΛΠΕ-ΔΕΠΑ
Διαβάστε ποιές εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται τόσο για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ όσο και για ακίνητα του Δημοσίου που βγάζει στο ''σφυρί'' το ΤΑΙΠΕΔ.
Εκπρόσωποι 4 μεγάλων εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.
Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με τον Capital, είναι:

- Η εταιρεία TAQA που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας και την εξόρυξη υδρογονανθράκων

- Η κρατική επενδυτική εταιρεία Emirates Investment Authority

- Το επενδυτικό σχήμα Abu Dhabi Funds for Development

- Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Al Maabar

Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών βρέθηκαν στην Αθήνα πριν από 2 εβδομάδες για συναντήσεις τόσο με το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και με εκπροσώπους από τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΔΕΠΑ.
Όπως διαρρέεται μάλιστα ενδιαφέρον και μάλιστα ζωηρό έδειξαν και για ακίνητα του Δημοσίου που βρίσκονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 

ΠΗΓΗ:newsit.gr/