Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Οι τράπεζες φέρνουν εκλογές;

trapexes-ekloges-xrhma
Στο ζήτημα αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το φθινόπωρο εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, εγχώριοι και διεθνείς, κυρίως ευρωπαϊκοί: Από ελληνικής πλευράς, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τμήματα της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, από διεθνούς πλευράς η τρόικα με τους επιμέρους «πυλώνες» της, ΔΝΤ και Ευρωζώνη.

Εκτός από τους εμπλεκόμενους παράγοντες όμως, υπάρχουν και τα κρίσιμα θέματα του ελληνικού προγράμματος, από τον τρόπο διευθέτησης των οποίων μπορεί να κριθεί το ζήτημα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Μεταξύ αυτών, το κορυφαίο είναι τα stress tests των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών. Τα οποία μπορεί να αποβούν καθοριστικά αν το αποτέλεσμά τους είναι «ασήκωτο» για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη φορά τα stress tests διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ τα προηγούμενα έγιναν σε συνεννόηση με την ΕΚΤ αλλά με βαρύνοντα το ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Επιπλέον, τα αποτελέσματα των προηγούμενων stress tests δημοσιοποιήθηκαν σε προεκλογικό χρόνο και επηρεάστηκαν από το «πολιτικό deal» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να μετατεθεί η «ριζική» αντιμετώπιση πολλών σημαντικών ζητημάτων για την περίοδο ύστερα από τις εκλογές.

Από αυτή την άποψη, ίσως η πιο σημαντική είδηση των ημερών είναι μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» και δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής: οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έδωσαν «εν χορώ» διευκρινίσεις, απαντώντας σε «ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», για τα εν εξελίξει ευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests. Στόχος, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από δημοσιεύματα που ανεβάζουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε μη διαχειρίσιμα ύψη…

Στα προηγούμενα stress tests, πριν η ΤτΕ ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους στις αρχές του 2014, είχε προηγηθεί μια διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ από τη μια και δανειστών από την άλλη για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Η ΤτΕ ξεκίνησε από εκτιμήσεις για κεφαλαιακές ανάγκες 5 δισ. ευρώ, αλλά τελικά το προεκλογικό «πολιτικό deal» έκλεισε στα 6,3 δισ. ευρώ. Τότε είχαν δει το φως της δημοσιότητας διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ που ανέβαζαν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως και σε… 20 δισ. ευρώ!

Όπως και να έχει, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και η ΤτΕ θεωρούν -και είναι έτσι ακριβώς- το ζήτημα των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στα μέσα Σεπτεμβρίου, σαν το μόνο κρίσιμο και ενδεχομένως μη διαχειρίσιμο ζήτημα μεταξύ όλων των ζητημάτων που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό, πίσω από την επιφανειακή ηρεμία του Αυγούστου, η αγωνία είναι στα ύψη…

Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που υπήρξε αυτή η συγχορδία διαψεύσεων των προαναφερθέντων δημοσιευμάτων από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες. Πίσω από τις γραμμές των ανακοινώσεων διάψευσης, μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα αυτή την αγωνία.

Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε πράγματι μπορεί να αποτελέσει τον αποφασιστικό παράγοντα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο: αν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλές και δεν μπορούν να καλυφτούν με αυξήσεις κεφαλαίου και άλλα «αποδεκτά» μέτρα, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν διαδικασίες «κουρέματος» ομολογιούχων ή μετόχων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να «σηκώσει» κάτι τέτοιο πολιτικά… Αλλά και χωρίς τέτοιες «ακραίες» εξελίξεις, ακόμη και τα μέτρα που θα προτείνουν ΕΚΤ και δανειστές για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, μπορούν κάλλιστα να ξεπεράσουν τα πολιτικά όρια αντοχής της κυβέρνησης.

Ενόψει πιθανών «ζόρικων» εξελίξεων, και στο πλαίσιο της γενικής γραμμής προληπτικής αμνήστευσης, βολέματος και «ξεπλύματος ανομιών» κάθε κατηγορίας «ημετέρων» που υλοποιεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, προσπαθεί να «διευθετήσει» τα επιχειρηματικά δάνεια – ώστε να προλάβουν να αποδράσουν σώοι κάποιοι ημέτεροι επιχειρηματίες… Ελπίζουν να τα καταφέρουν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι όλη η «οργή» της ΕΚΤ και της τρόικας θα επιπέσουν στη συνέχεια επί των κεφαλών των συνήθων υποζυγίων που έχουν πάρει ένα σπίτι με δάνειο…

Προσοχή στις τράπεζες: από το τραπεζικό «καπέλο» μπορεί να βγουν κάθε λογής «λαγοί» στο επόμενο διάστημα…


ΠΗΓΗ:rizopoulospost.com

Επιστολή-κραυγή αγωνίας 34 ακαδημαϊκών σε Α.Σαμαρά για αντιρατσιστικό και λαθροεισβολή


Οι υγιείς δυνάμεις του Ελληνισμού προσπαθούν να ορθώσουν ανάστημα στις νεοταξικές και αντεθνικές αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά κα Βενιζέλου και σε αυτό το πλάισιο 34 ακαδημαϊκοί απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργού της κυβέρνησης, ζητώντας τους έστω την τελευταία στιγμή να ματαιώσουν την ψήφιση του υπαγορευμένου από το εξωτερικό "αντιρατσιστικού" νομοσχεδίου και να σταματήσουν άμεσα την ανέγερση του τεμένους που θα αποτελέσει εν δυνάμει κέντρο ισλαμικής ιδεολογίας και προώθησηςτρομοκρατίας.

Επίσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τεράστιο κίνδυνο που κρύβει για την ύπαρξη του ίδιου του Ελληνισμού το τεράστιο κύμα λαθρομετανάστευσης που σαρώνει την χώρα, το οποίο αντί να αντιμετωπιστεί σθεναρά από την κυβέρνηση, το "χαϊδεύει" χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα απλά ως "παράτυπους μετανάστες" (είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική ΝΕΡΙΤ αναφερόμενη σε ένα σκάφος γεμάτος με λάθρο στα ανοιτκά του Σουνίου ανέφερε ότι "αναζητείται ιστιοφόρο με 25 επιβάτες"!)

"Η απόφαση για την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό οξύνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, επιβραβεύοντας την παρανομία, και δημιουργεί τεράστια προβλήματα ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

Παράλληλα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως έχει, περιορίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων, όπως είναι η ελευθερία του λόγου, και γίνεται κίνητρο που ευνοεί τη λαθρομετανάστευση. Πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας είναι η αντιμετώπιση του εποικισμού της χώρας μας με μέτρα άμεσα και αποτελεσματικά".

Στην επιστολή τους αυτή, οι ακαδημαϊκοί καταθέτουν την θέση τους σχετικά με την ανέγερση του τεμλενους στο Βοτανικό, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αλλά και την λαθρομετανάστευση και, τέλος, καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για την απαραίτητη αλλαγή πορείας και πολιτικών επιλογών απέναντι σε υπάρχοντα φαινόμενα που οδηγούν σε μία ανυπολογίστου μεγέθους εθνική καταστροφή.

Η επιστολή των ακαδημαϊκών

"Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Η Ελληνική πολιτεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή και λειτουργία τεμένους στο Βοτανικό, προφανώς για να ασκείται κρατικός έλεγχος σε αυτό. Όμως στην πραγματικότητα αυτή η κίνηση, γινόμενη υπό την πίεση της Τουρκίας και των Μουσουλμάνων λαθρομεταναστών, επαυξάνει σοβαρά τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας από το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Η ανεξέλεγκτη εισροή αλλοεθνών στο έδαφος μιας χώρας είναι παράνομος εποικισμός, συνιστά έγκλημα εθνοκτονίας συντελούμενο κατά κανόνα υπό ανώμαλες συνθήκες πολέμου, και απαγορευόμενο από το διεθνές δίκαιο (Άρθρο 8.2.β.viii του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου).

Παράνομος μουσουλμανικός εποικισμός είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα: και οι έποικοι, αντί να απελαθούν, όπως διατάσσουν οι νόμοι, εδραιώνονται και α π α ι τ ο ύ ν.

Το δε μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο καθώς εκατομμύρια παράνομοι αλλοδαποί βρίσκονται ήδη στη χώρα, ενώ οι νέες αφίξεις παρουσιάζουν υψηλό ρυθμό αύξησης ιδιαίτερα από μουσουλμανικές χώρες. Μια χώρα που μαστίζεται από ανεργία της τάξεως του 27% και παραπαίει στο χείλος της χρεωκοπίας όχι μόνο δεν έχει ανάγκη από μετανάστες αλλά δεν μπορεί να τους προσφέρει, και περισσότερο σε λαθρομετανάστες, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αφού δεν μπορεί να τις παράσχει και σε μεγάλο ποσοστό των πολιτών της.

Μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν το 2013 μπήκαν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την κατασκευή, με έξοδα του Ελληνικού κράτους, ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό, στην περιοχή του αρχαίου Ελαιώνα, επάνω σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε σε αυτούς από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Με την παρουσία του τεμένους ο Βοτανικός, μια περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, διατρέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε ένα γκέτο ανέργων παράνομων Μουσουλμάνων μεταναστών, με όλα τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τέτοια γκέτο, και μια βάση του φανατικού ισλάμ που φουντώνει κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Επιπροσθέτως, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από ένα τέτοιο γκέτο θα είναι καταστροφική για μια περιοχή που χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ανακούφιση και χώρους «αναπνοής» για τους κατοίκους.

Η κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό για την ικανοποίηση της Τουρκίας και των απαιτήσεων παράνομων μεταναστών, η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1453, 5-6-2014), και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση, έχουν επιπτώσεις πολύ ευρύτερες από αυτές στον Βοτανικό.

Η κατασκευή και λειτουργία τζαμιών με δαπάνες του κράτους ανταμείβει την παράνομη εισβολή και στην συνέχεια εποίκηση από αλλοεθνείς επήλυδες πλήρως αναφομοίωτους και οδηγεί στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής της χώρας με ολέθρια αποτελέσματα. Με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, επιβάλλεται στους Έλληνες η φίμωση της ελευθερίας του λόγου (που είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας).

Με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1453, 5-6-2014) χορηγείται άδεια διαμονής ενός (1) έτους σε πολίτες ξένων χωρών που φέρονται ως θύματα ρατσισμού, έστω και λεκτικού. Άδεια διαμονής ενός (1) έτους χορηγείται επίσης σε όλους τους ουσιώδεις μάρτυρες, δηλαδή τους υπόλοιπους λαθρομετανάστες που εισβάλλουν παράνομα μαζί τους. Είναι φανερό ότι και η εν λόγω υπουργική απόφαση οξύνει ακόμη περισσότερο τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης.

Η ανέγερση του τζαμιού προγραμματίστηκε με την υπουργική απόφαση 3512/2006, εφόσον οι νόμοι 1363/1938 και 1672/1939 εξουσιοδοτούσαν τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να δίδει άδεια για ανέγερση ευκτηρίων οίκων άλλων θρησκειών.

Επισημαίνουμε ότι με μια ad hocτροποποίηση του νόμου περί ευκτηρίων οίκων αλλοθρήσκων το ίδιο έτος (3467/2006) καταργήθηκε η προβλεπόμενη από τους νόμους του 1938-1939 προαπαίτηση της άδειας κ α ι της οικείας εκκλησιαστικής αρχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, έτσι ώστε να εκμηδενισθεί κάθε εμπόδιο για την κατασκευή του τεμένους μετά από μια υπουργική απόφαση που να την υποστηρίζει.

Δηλαδή άλλαξε η νομοθεσία αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του Ισλάμ και των φορέων του. Τόσο ο 3512/2006 όσο και η απόφαση του ΣτΕ, όμως, παρακάμπτουν το γεγονός ότι οι νόμοι του 1938-1939 (έστω και στην «τροποποιημένη» τους μορφή) σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα λατρείας σε ευκτηρίους οίκους σε μουσουλμάνους μη Έλληνες πολίτες π α ρ α ν ό μ ω ς διαβιούντες στη χώρα και των οποίων οι συνεχώς αυξανόμενοι αριθμοί αποτελούν άμεση εθνική απειλή για την Ελλάδα.

Η μοναδική διεθνής συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας για παραχώρηση τόπων θρησκευτικής λατρείας εδράζεται στη Συνθήκη τη Λωζάννης και σχετίζεται αποκλειστικά και μόνον με την μειονότητα των Ελλήνων υπηκόων μουσουλμάνων το θρήσκευμα, οι οποίοι κατοικούν στη Θράκη.

Η κατασκευή τζαμιού εντός της Επικράτειας και πέραν των ορίων της Θράκης σημαίνει dejure και de facto αναγνώριση ετέρων, αγνώστων το πλήθος, μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Αττική ή οπουδήποτε αλλού.

Έτσι, αυτόματα, αναγνωρίζονται ως νόμιμοι όλοι οι επήλυδες που έχουν εισβάλλει και διαβιούν παράνομα στην Ελλάδα αφού στερούνται / αποκρύπτουν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και οι χιλιάδες που συνωστίζονται στα παράλια της Τουρκίας παρά την θέληση του Ελληνικού Λαού και θα εισβάλλουν στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ότι: α) η περιοχή του χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους αποτελεί και ιδιοκτησία τους, βάσει του ιερού τους βιβλίου, κάτι που συνεπάγεται ιδιοκτησία Ελληνικού εδάφους από παρανόμως ευρισκομένους σε αυτό αλλοδαπούς· β) εκ των πραγμάτων η περιοχή του τζαμιού (ως λατρευτικού χώρου και βάσει διεθνούς δικαίου) αποτελεί χώρο ασύλου που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για παράνομες πράξεις.

Το Ισλάμ διαιρείται σε πολυάριθμες σέκτες (σουνίτες, σιίτες, αλεβίτες, κλπ.) κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε αιματηρή αντιπαράθεση εδώ και αιώνες. Ποιους από όλους θα εξυπηρετεί το τέμενος στον Βοτανικό; Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία θα αναγκασθεί στο μέλλον να εκδώσει πολυάριθμες νέες άδειες ανέγερσης τζαμιών για τις θρησκευτικές ανάγκες και των υπολοίπων ισλαμικών σεκτών, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να εμπλακούν σε εχθροπραξίες μεταξύ τους, ακριβώς όπως πράττουν σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή σήμερα.

Οι προθέσεις των ισλαμιστών της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες από την δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερντογάν το 1997: «Η δημοκρατία είναι μόνο το τραίνο, στο οποίο επιβιβαζόμαστε για να φθάσουμε στον στόχο μας. Τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδά μας, οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι τρούλοι είναι τα κράνη μας, οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας». Από το 2001 και έπειτα στο όνομα του Ισλάμ έχουν γίνει περισσότερες από 17.000 τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι εκρήξεις στο μετρό της Μαδρίτης το 2004 και του Λονδίνου το 2005 είχαν εκατοντάδες θύματα, πρεσβείες της Δανίας παγκοσμίως έγιναν στόχος εξ αιτίας κάποιων αντί-ισλαμικών γελοιογραφιών και μουσουλμάνοι δεύτερης και τρίτης γενεάς έκαψαν το 2005 προάστια του Παρισιού.

Εάν τα ανωτέρω έγιναν σε χριστιανικές χώρες όπου οι μουσουλμάνοι εισήχθησαν ως νόμιμοι μετανάστες, ποιος μπορεί να εγγυηθεί την δημόσια τάξη στην Ελλάδα όπου οι μετανάστες είναι παράνομοι και πολλαπλάσιοι ως ποσοστό απ’ ότι στις καλά οργανωμένες και φυλασσόμενες χώρες της Δύσης;

Δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί με συλλογικούς βανδαλισμούς στο κέντρο των Αθηνών με αφορμή την υποτιθεμένη προσβολή αντιτύπου του κορανίου από Έλληνα αστυνομικό το 2009, με την κατάληψη των Προπυλαίων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και των μεγάλων πλατειών των Αθηνών το 2010, και με αμέτρητες ληστρικές επιθέσεις και δολοφονίες Ελλήνων πολιτών.

Οι χριστιανοί αποδεκατίζονται σήμερα σε όλο το φανατικό ισλαμικό τόξο (Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο, Ιράκ, Σομαλία, Πακιστάν). Το φανατικό Ισλάμ εξασκεί τη λατρεία όχι μόνο προσβάλλοντας «την δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη», αλλά επιδιώκοντας την ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών και την επιβολή μιας άγριας θρησκευτικής δικτατορίας.

Δεν είναι εφιαλτική υπερβολή μια μελλοντική προσπάθεια για εισαγωγή της Σαρίας στη δημόσια ζωή της χώρας μας με την συνεπαγόμενη διατάραξη της ισονομίας σε σχέση με αστικές ελευθερίες και δικαιώματα, όπως γίνεται κατόπιν πιέσεων φανατικών μουσουλμάνων σε ευρωπαϊκές χώρες:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη συζητείται η ενσωμάτωσή του Ισλαμικού νόμου στο Βρετανικό νομικό σύστημα, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι κάτοικοι της χώρας, ανάλογα με το πολιτιστικό τους υπόβαθρο.

Στη Νορβηγία, ισλαμιστικές οργανώσεις της χώρας απαιτούν τη δημιουργία Ισλαμικού χαλιφάτου που να τηρεί τους νόμους της Σαρίας, με την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του σκανδιναβικού έθνους.

Καλούμε την Πολιτεία:

1) Να αντιμετωπίσει άμεσα τη μάστιγα της εισβολής-εποίκησης αποκαθιστώντας την υπό πλήρη κατάρρευση πληθυσμιακή συνοχή αλλά και την ασφάλεια της χώρας, όπως έχει υποχρέωση και καθήκον, ως εξής:
α) Καταγγέλλοντας και καταργώντας τους εθνοκτόνους Κανονισμούς «Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ» που πλήττουν το εθνικό συμφέρον. β) Εντοπίζοντας όλους τους αλλοδαπούς που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα και απελαύνοντάς τους άμεσα, με χρέωση των εξόδων απέλασης στις Πρεσβείες τους.
γ) Επαναφέροντας τα προσφάτως καταργηθέντα άρθρα του Ποινικού Κώδικα με τα οποία προβλέπονταν το μέτρο της διοικητικής απέλασης αλλοδαπών με την διάπραξη πλημμελήματος.
δ) Περιορίζοντας δραστικά το θεσμό του πολιτικού ασύλου, δεδομένου ότι ο θεσμός αυτός καταστρατηγείται συστηματικά για να διευκολύνει την είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα

. 2) Να αναβάλει την απόφαση για την ίδρυση τεμένους στο Βοτανικό ή αλλού στην Ελληνική επικράτεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απέλασης των παράνομων αλλοδαπών.

3) Να αποσύρει το κριθέν ως αντισυνταγματικό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που, όπως έχει, καταρρακώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.
Τέλος, καλούμε τους Έλληνες βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τους εθνικούς κινδύνους που επισημαίνονται παραπάνω και να πράξουν τα δέοντα στις επερχόμενες ψηφοφορίες της Βουλής.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Σταύρος Α. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ιωάννα Αναστασοπούλου, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Αντώνιος Ανδρεάτος, Καθηγητής, Σχολή Ικάρων.
Ιωάννης Αργυρόπουλος, PhD, Διευθυντικό στέλεχος τεχνικού προσωπικού AT&T Labs, Atlanta.
Ευάγγελος Βαλιανάτος, Διδάκτωρ, συγγραφέας.
Νίνα Γκατζούλη, Καθηγήτρια, University of New Hampshire.
Αθανάσιος Επίσκοπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Χρήστος Κ. Ευαγγελίου, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ (Τάουσον), ΗΠΑ.
Παναγιώτης Εσκίογλου, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πέτρος Ιωάννου, Καθηγητής, University of Southern California.
Λεωνίδας Κουμάκης, Νομικός, συγγραφέας.
Ηλίας Κουρούμαλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Γεώργιος Κυριακού, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Xanthippi Markenscoff, Distinguished Professor, University of California, San Diego.
Ευριπίδης Μπίλλης, τ. Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Γεώργιος Μπλύτας, PhD Physical Chemistry, συγγραφέας.
Λευτέρης Μέρμηγκας, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Νικόλαος Λ. Μωραΐτης, Ph.D., Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, ΗΠΑ.
Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Πρ. Πρύτανης, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Δημήτριος Παντελής, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γρηγόριος Παπαγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Νικόλαος Θ. Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στέφανος Παπακώστας, ΜΒΑ, τ. Καθηγητής Κολλεγίων Deree, Southeastern, University of Indianapolis.
Νικόλαος Παπαροδόπουλος, τ.Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Γεώργιος Παύλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Γεώργιος Πυργιωτάκης, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ευάγγελος Ρήγος, Master Mariner, Pace University, NY – BBA, Ελλάς.
Κωνσταντίνος Ρωμανός, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ηλίας Σταμπολιάδης, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης.
Αναστασία Τσακιροπούλου, Καθηγήτρια, University of Alabama.
Georgia Triantafillou, Professor of Mathematics, Temple University, Philadelphia, ΗΠΑ.
Μαρία Υψηλάντη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Νικόλαος Φυτρολάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ιωάννης Χατζόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου."

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο Καρατζαφέρης κάνει ρόμπα τον Σαμαρά και δημοσιοποιεί το Φύλλο Στρατιωτικού Μητρώου του... Τώρα μαζί για τη δεξιά




ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Το καλοκαίρι τελειώνει και μαζί του τελειώνει κι ο "φθηνός" λιθάνθρακας. Όσοι στοκάρησαν, κέρδισαν!


Ήδη βρισκόμαστε προς το τέλος του Αυγούστου και μπορεί παραδοσιακά στην Ελλάδα, και γενικά τη Μεσόγειο, οι παραλίες να είναι ακόμα γεμάτες, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ωστόσο έχουν αρχίσει να αισθάνονται τον καιρό να ψυχραίνει.

Όταν ο καιρός ψυχραίνει, σ' αυτές τις χώρες ανάβουν οι θερμάνσεις κι αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της ζήτησης για κάρβουνο. Ήδη ένα ψυχρό ρεύμα αέρα τον Ιούλιο έκανε τις τιμές να αναπηδήσουν από τα χαμηλά επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Η θερμοκρασία στο Παρίσι διατηρείται αυτό το διάστημα 4-6 βαθμούς πιο χαμηλά απ' τα συνήθη επίπεδα της εποχής. Kαι πλέον οι ειδικοί του χώρου στο Λονδίνο προβλέπουν ένα νέο ψυχρό ρεύμα στο τέλος Αυγούστου. Η υστερία περί ...
"υπερθέρμανσης του πλανήτη" έχει πάει περίπατο προ πολλού και τώρα το επόμενο που μένει είναι να μας πουν ότι το πολύ CO2 φταίει και για την καλοκαιρινή ψυχρούλα!

Δεν είναι όμως μόνο ο καιρός, που αναμένεται να ωθήσει ανοδικά τις τιμές: η κρίση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αδρανοποίηση της εκεί μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Χάρκοβο, εκεί όπου γίνονται οι εμφύλιες μάχες, είναι απ' τις παραδοσιακές ανθρακοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης. Ο εμφύλιος ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα η Ουκρανία, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κάρβουνου στην Ευρώπη, από καθαρά εξαγωγική χώρα να μετατραπεί μάλλον σε εισαγωγέα το φετινό χειμώνα!

Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του πλανήτη, στη μεγάλη εξαγωγική αγορά της Αυστραλίας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα: όπως σας είχαμε έγκαιρα πει, η πτώση των τιμών στα επίπεδα των 65US$/t βάζει πολλά Αυστραλιανά ορυχεία σε οριακή κατάσταση από πλευράς κόστους. Την τελευταία διετία προέβαιναν σε περικοπές δαπανών για να επιβιώσουν, αλλά φαίνεται ότι τα "πυρομαχικά" ή το "λίπος", που είχαν για να κάψουν, τελειώνουν: οι περικοπές επενδύσεων καταλήγουν σε μείωση παραγωγικότητας και σε αύξηση κόστους,  τα πιο εύκολα και μικρότερου κόστους εξόρυξης κοιτάσματα λιγοστεύουν.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο σε μεταλλουργικό άνθρακα (κωκ χαλυβουργίας) και ο 2ος μεγαλύτερος σε κάρβουνο για ηλεκτροπαραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι τα ορυχεία τους βρίσκονται μακριά απ' τα εξαγωγικά λιμάνια και υπάρχουν υψηλά κόστη, μέχρι και 25US$/t, για τη μεταφορά με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Πολλοί παραγωγοί έχουν συμβόλαια δέσμευσης μεταφορικής ικανότητας, του τύπου "take or pay", με τους σιδηροδρόμους και τις λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης και πλέον η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο να θεωρούν καλύτερα να σταματήσουν να παράγουν και να πληρώνουν τις ρήτρες. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες στο 10ο Συνέδριο κάρβουνου στο Μπρισμπέιν δείχνουν ότι ήδη γύρω στο 30% των εταιρειών κάρβουνου "γράφουν ζημιές", καθώς το "μέσο κόστος" ενός "τυπικού" ορυχείου του Κουήνσλαντ, χωρίς τα μεταφορικά μέχρι τα λιμάνια, αυξήθηκε 86% την τελευταία δεκαετία, απ' τα 36US$/t στα σχεδόν 67US$/t. Η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο τιμών των εργατικών, του εξοπλισμού και των ανταλλακτικών. Τα συμβόλαια τύπου "take or pay" ώθησαν επίσης πολλές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή για να μειώσουν το μοναδιαίο κόστος, αυξάνοντας ωστόσο με τον τρόπο αυτό το πλεόνασμα κάρβουνου στη διεθνή αγορά και πιέζοντας πτωτικά τις τιμές.

Το κλείσιμο Αυστραλιανών ορυχείων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να ισορροπήσουν και ίσως να κινηθούν και ελαφρά ανοδικά, ενόψει και του χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο, εκεί που βρίσκονται οι πολλοί και πλούσιοι καταναλωτές. Ήδη στην Ευρώπη πολλά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής απορροφούν κάρβουνο από τα υψηλά αποθέματα που είχαν διαμορφωθεί στα λιμάνια ARA (Άμστερνταμ-Ρόττερνταμ-Αντβέρπ, στη φωτο βλέπουμε το τερματικό του Ρόττερνταμ). Τα αποθέματα αυτά μειώθηκαν πριν λίγες μέρες απ' τα 6,4 εκατ. τόννους σε 5,313 εκατ. τόννους, το χαμηλότερο επίπεδο των 18 τελευταίων εβδομάδων και η τιμή για κάρβουνο παράδοσης 15-60 ημερών (CIF ARA 6,000 kcal/kg NAR) "τσίμπησε" ελαφρά, στα 78,40US$/t.

Όσοι λοιπόν στοκάρησαν κάρβουνο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι κάτι είχαν ακούσει για την παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Κάποιοι άλλοι, που δεν έχουν ακούσει ποτέ στο σχολείο ή στην εκκλησία για την παραβολή των "μωρών παρθένων", τρέχουν Αυγουστιάτικα στην Αθήνα να κάνουν συσκέψεις με όσους βρουν στα γραφεία, για να καταλήξουν να εκλιπαρούν την "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", μήπως και μας βρουν λίγο φυσικό αέριο να βγάλουμε το χειμώνα. Τα ροδάκινα απούλητα, τα γουναρικά απούλητα, τα ψάρια απούλητα, οι αποζημιώσεις των παραγωγών από την ΕΕ πηγαίνουν στους Βέλγους, Ολλανδούς & Πολωνούς, αλλά όχι στους Έλληνες κι από πάνω εκλιπαρούμε για αέριο, επειδή, στο όνομα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" θέλουμε να κάνουμε "κυρώσεις" σε βάρος της Ρωσίας, παίζοντας παιχνίδια των άλλων, παιχνίδια που ουδόλως εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα. Μήπως κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν "το ποντίκι που βρυχάται" απέναντι στην "αρκούδα"; 

Αέριο παρακαλούμε πλέον την ΕΕ να μας βρει. Θα παρακαλούμε βέβαια και την Τουρκία, να μη μας κόψει την πρόσβαση στο Αζέρικο αέριο, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν και μπορεί να το ξανακάνει.  Λιγνίτη, που είναι εγχώριος και δεν εξαρτάται από τρίτους, που μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα έχουμε το χειμώνα; Μ' αυτά που βλέπουμε απ' τους Έλληνες πολιτικούς θα επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ερωτήματα που βάλαμε στις 12/8: θα μας πει κανείς αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα; Θα μας πει κανείς πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ; Και τι ποιότητα έχουν;

Ή μετά τις αυξανόμενες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, διαλύοντας τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας, ήρθε η ώρα να εισάγουν και λιθάνθρακα; Για να κάνουν νέο success story, βγάζοντας κι άλλα λεφτά έξω απ' τη χώρα; Λεφτά που δεν υπάρχουν. Μήπως η χώρα δεν είναι χρεοκοπημένη, μήπως βλέπουμε μαγική εικόνα τα τέσσερα τελευταία χρόνια;

Μόνη σωτηρία για τη χώρα: να τελειώνουμε με το σάπιο πολιτικό σύστημα, αυτό που μας χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης. Να ξεπεράσουμε το φόβο της ακυβερνησίας. Μήπως τώρα έχουμε ικανή κυβέρνηση;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Το Curiosity πιθανότατα βρήκε οστά προϊστορικών ζώων στον Άρη (φωτο)


Oι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν τίποτα με βεβαιότητα
Ένα εύρημα του Curiosity της Nasa έχεται να «γαργαλίσει» τη φαντασία των λάτρεων των εξωγηίνων και διαστημικών ιστοριών, καθώς η ειδική κάμερα του οχήματος κατέγραψε στις 14 Αύγουστου κάτι που μοιάζει με οστό.
Αμέσως πυροδοτήθηκαν διάφορες θεωρίες που ξεκινούν, βεβαίως, από τους εξωγήινους και καταλήγουν ακόμη και στους δεινόσαυρους.
Μάλιστα, μια αρθρογράφος του Northern Voices Online έγραψε «Με άλλα λόγια υπήρχαν ένβια όντα στον Άρη» ενώ ο γνωστός ιστότοπος UFO Blogger συγκρίνει το καινούργιο εύρημα άλλα παλαιότερα όπως την σπονδυλική στήλη ενός ερπετού και το «ανθρώπινο δάχτυλο».
Πολλά ερωτήματα εγείρονται και πολλές θεωρίες συνωμοσίας ανθίζουν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν τίποτα με βεβαιότητα.
aris fvgf
Πέρυσι οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η πρόσκρουση του που αστεροειδούς ενδεχομένως να σκότωσε τους δεινόσαυρους στη Γη, μετέφερε πετρώματα και οργανική ύλη στον κόκκινο πλανήτη περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Ακόμη και αν αυτή η πιθανότητα είναι ικανή θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να υπάρξει ζωή στον πλανήτη, καθώς, ο Αρης είναι εδώ και περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια ένα άγονο μέρος χωρίς τρεχούμενο νερό.

ΠΗΓΗ:exedra.gr

Τι άλλαξε στις τραπεζικές μας συναλλαγές από 1η Αυγούστου (Video)

Τι άλλαξε στις τραπεζικές μας συναλλαγές από 1η Αυγούστου (Video)
Τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές και τους λογαριασμούς μας με τη σημερινή τους μορφή μπήκε από την 1η Αυγούστου του 2014.

Και αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προωθούν την υιοθέτηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) (Δείτε το έντυπο στα Ελληνικά) από τους Έλληνες καταναλωτές.
Συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2014,για όλες τις πληρωμές σε ευρώ , ακόμα και για αυτές από και προς λογαριασμούς που τηρούνται στην ίδια τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού, o γνωστός σε όλους μας ΙΒΑΝ (International Bank Account Number). Δείτε το αναλυτικό έντυπο με ερωτήσεις απαντήσεις για τον IBAN ΕΔΩ
Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στην Ελλάδα, ο ΙΒΑΝ αποτελείται από 27 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:
* κωδικός χώρας (δύο κεφαλαία γράμματα)
* ψηφία ελέγχου (διψήφιος αριθμός)
* κωδικός τράπεζας (τριψήφιος αριθμός)
* κωδικός καταστήματος (τετραψήφιος αριθμός)
* αριθμός λογαριασμού πελάτη (δεκαεξαψήφιος αριθμός. όταν ο αριθμός λογαριασμού έχει λιγότερα από 16 ψηφία, συμπληρώνεται με μηδενικά στην αρχή του) Πχ GR 51 100 1005 0000001234567890
BIC: Ένας κωδικός που θα είναι απαραίτητος από το 2016
Για την πραγματοποίηση πληρωμών, τόσο εντός Ελλάδας όσο και προς την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι απαραίτητος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2016, ένας ακόμη κωδικός: ο BIC (Business Identifier Code). Πρόκειται για ένα διεθνή τυποποιημένο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει μοναδικά μια τράπεζα, οπουδήποτε στον κόσμο.
Μια διαφορετική ονομασία για τον BIC είναι ο SWIFT-Code.
Στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, ο BIC αποτελείται από 8 ή 11 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:
* χαρακτηριστικό γνώρισμα τράπεζας (τέσσερα ψηφία, π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος)
* κωδικός χώρας (δύο ψηφία, π.χ. Ελλάδα) * κωδικός τοποθεσίας (δύο ψηφία, π.χ. Αθήνα)
* προαιρετικός κωδικός καταστήματος ή τμήματος BNGR GR ΑΑ XXX
Πού βρίσκω τους κωδικούς IBAN και BIC;
Μόνο η Τράπεζα τήρησης ενός Λογαριασμού μπορεί να χορηγήσει τον σωστό Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) του συγκεκριμένου Λογαριασμού και τον σχετικό κωδικό αναγνώρισης της Τράπεζας (ΒΙC). Αν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε μόνοι σας τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τους ΙΒΑΝ των δικαιούχων στους οποίους θέλετε να μεταφέρετε χρήματα, διακινδυνεύετε να δημιουργήσετε λανθασμένους ΙΒΑΝ. Οι τράπεζες έχουν υλοποιήσει ειδικά εργαλεία μετατροπής απλών λογαριασμών σε ΙΒΑΝ στις ιστοσελίδες τους. Συγκεντρωτική, ανά τράπεζα, παρουσίαση αυτών των εργαλείων μπορείτε να αντλήσετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (http://www.hba.gr).
Προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή, θα βρείτε τους κωδικούς IBAN και BIC στα έγγραφα του δικαιούχου, όπως π.χ. στο τιμολόγιο προς εξόφληση ή στα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που αναγράφονται στην αλληλογραφία. Αν δεν αναφέρονται οι κωδικοί, θα πρέπει να ζητήσετε από τον δικαιούχο προς τον οποίο επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε την πληρωμή, να σας τα γνωστοποιήσει. Αν πρόκειται να αποσταλούν χρήματα στον λογαριασμό σας, θα πρέπει αντίστοιχα να γνωστοποιήσετε τους κωδικούς IBAN και BIC στον πληρωτή. Οι κωδικοί αναγράφονται στην πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου ταμιευτηρίου ή στο αντίγραφο κίνησης λογαριασμού που σας αποστέλλεται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά (e-statement) ή στην ιστοσελίδα της τράπεζας στην οποία έχετε λογαριασμό.
 Δείτε το Video

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Πτώση 1,8% για το αργό στην εβδομάδα


Υποχώρησε την Παρασκευή το αργό ολοκληρώνοντας σε αρνητικό έδαφος την εβδομάδα καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια προσφορά δεν βρίσκεται σε κίνδυνο παρά τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ιράκ. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 31 cents ή 0,3% στα 93,65 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην εβδομάδα το συμβόλαιο υποχώρησε 1,8%, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες. 

Το αργό τύπου Brent υποχώρησε επίσης 0,3% στα 102,29 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Στην εβδομάδα έχασε 1,2% συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες απωλειών.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Προς χαμηλό τριών ετών τα κέρδη των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων

Προς χαμηλό τριών ετών τα κέρδη των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων
Τη μεγαλύτερη πτώση κερδών εδώ και δεκαετίες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, ενώ το συνεχώς αυξανόμενο πλεόνασμα πετρελαίου θέρμανσης πρόκειται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κέρδη φέτος θα είναι τα χαμηλότερα από το 2011 λόγω του ανταγωνισμού από τις εισαγωγές πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, Wood Mackenzie.

Τα αποθέματα σε Αμστερνταμ-Ρότερνταμ- Αμβέρσα, το κέντρο του ευρωπαϊκού εμπορίου, είναι τα μεγαλύτερα από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της PJK International BV, ερευνητικής εταιρείας στη Ολλανδία.

“Αναμένουμε πολύ μικρά περιθώρια κέρδους”, τονίζει ο Jonathan Leitch, αναλυτής στη Wood Mackenzie, στο Λονδίνο. “Το καλοκαίρι ήταν απογοητευτικό. Εάν νομίζετε ότι δεν ήταν σπουδαίο, περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο και το χειμώνα”.

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια κλείνουν ή μετατρέπονται σε αποθήκες με το ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του '80, καθώς η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα έχει μειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια και ο ανταγωνισμός από ΗΠΑ, Ρωσία και Μέση Ανατολή έχει κορυφωθεί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, 17 μονάδες έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα κέρδη για ένα διυλιστήριο της περιοχής κυμαίνεται κατά μέσο όρο 1,27 δολάρια το βαρέλι από το Μάιο έως τον Ιούλιο έναντι 2,83 δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, βάση της τιμής του μπρεντ, όπως τη Wood Mackenzie. Εως το Δεκέμβριο θα έχουν υποστεί απώλειες 80 σεντς το βαρέλι, προβλέπει η ίδια πηγή.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr