Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πετρέλαια και ΔΕΗ στο «τραπέζι» της συνάντησης Στουρνάρα με Μανιάτη - Τι ειπώθηκε για τον ΛΑΓΗΕ

Πετρέλαια και ΔΕΗ στο «τραπέζι» της συνάντησης Στουρνάρα με Μανιάτη - Τι ειπώθηκε για τον ΛΑΓΗΕ
Να μπουν το συντομότερο δυνατόν οι υπογραφές για τα γεωτρύπανα σε Ιωάννινα και Πατραϊκό κόλπο, "τρέχουν"  τώρα κυβέρνηση και οι ανάδοχοι που επελέγησαν για να προχωρήσουν στις έρευνες την εξόρυξη πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr όλες οι επιμέρους συμβάσεις έχουν ήδη ετοιμαστεί μέσα σε χρόνο ρεκόρ (περίπου 3,5 μήνες) αλλά οι επενδυτές θέλουν πριν από όλα να έχουν λάβει και γραπτές δεσμεύσεις από το ελληνικό δημόσιο για την φορολόγησή τους, ώστε να μην μπορεί εκ των υστέρων να αλλάξει σε βάρος τους το καθεστώς αυτό στα χρόνια που θα διαρκεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Οι συμβάσεις για το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει για τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες πετρελαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και τον αρμόδιο υφυπουργό κ.Μάκη Παπαγεωργίου.

Στόχος είναι να συμφωνηθεί το φορολογικό καθεστώς άμεσα, για να υπογραφούν οι συμβάσεις έως το τέλος του έτους και να ξεκινήσουν οι έρευνες των εταιρειών που έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι στον Πατραϊκό κόλπο (ΕΛΠΕ, η ιταλική Edison International και η ιρλανδικών συμφερόντων Petroseltic) και σε χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων (θα παραχωρηθεί στις εταιρείες Energean Oil η οποία ήδη εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και στην καναδικών συμφερόντων εταιρεία Petra Petroleum).

Χρέη στη ΔΕΗ

Στην ίδια συνάντηση απασχόλησε και το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα με πηγές που μετείχαν στη συνάντηση, συζητείται σαν λύση να δεσμεύεται από το υπουργείο Οικονομικών μέρος της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν δήμοι και άλλοι φορείς του Δημοσίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφήνουν απλήρωτες στην ΔΕΗ.
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

58% ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ! Eurostat: Στο 27,3% η ανεργία στην Ελλάδα


Η ανεργία στην χώρα παραμένει "μασίφ" στο 27,3 % και αυτή καταγράφτηκε τον Αύγουστο. Μόλις καταγραφούν τον Οκτώβρη όσοι δεν δουλεύουν πλέον στον τουρισμό πιθανόν να περάσει το 28%

Ελαφρά μείωση της ανεργίας κατά μόλις 0,1% καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο με το ποσοστό της ανεργίας να αγγίζει το 12,1% σε σχέση με το 12,2% του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στην Ε.Ε των 28 η ανεργία παρέμεινε στάσιμη στο 10,9%. Τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,4% και κατά 0,2% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012.

Μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης η μεγαλύτερη ανεργία καταγράφεται στην Ελλάδα με 27,3% (στοιχεία Αυγούστου του 2013) και ακολουθεί η Ισπανία με 26,7%, η Κύπρος με 17% και η Πορτογαλία με 15,7%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Αυστρία με 4,8%, στη Γερμανία με 5,2% και στο Λουξεμβούργο με 5,9%.  

Δραματικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για την ανεργία των νέων, καθώς τον Οκτώβριο του 2013, 5,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην Ε.Ε από τους οποίους οι 3,5 εκατομμύρια είναι πολίτες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.  Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012 η ανεργία των νέων μειώθηκε ελαφρά στην Ε.Ε αλλά αυξήθηκε στην Ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα ποσοστά στην ανεργία των νέων καταγράφονται και πάλι στην Ελλάδα με 58% και ακολουθεί η Ισπανία με 57,4% και η Ιταλία με 41,2%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στη Γερμανία με μόλις 7,8%, την Αυστρία με 9,4% και την Ολλανδία με 11,6%.

Oυσιαστικά στην χώρα δουλέυει ο ένας στους δύο, και αυτός που δεν δουλεύει ελπίζει να βρει τρόπο ν απάρει την θέση αυτού που εργάζεται.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Κύπρος: Κρατικό Στέλεχος «Πουλούσε» Απόρρητα για το Φυσικό Αέριο

Πετρελαιοπηγή
Ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους των κρατικών δομών που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου ερευνούν από καιρό οι υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους, οι οποίες, σύμφωνα με τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φ», αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να προχωρήσουν πλέον σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τα στοιχεία –έγγραφα και όχι μόνο– που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα που έγινε σε Κύπρο και εξωτερικό, κρίνεται ότι δημιουργούν θέματα που άπτονται και σοβαρών εθνικών συμφερόντων.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος, από τις αρχές του έτους τουλάχιστον, είναι σε στενή επαφή με συγκεκριμένους επιχειρηματίες – επενδυτές στο εξωτερικό και με Κύπριους συνεργάτες τους, με τους οποίους μεθοδεύεται έμμεσα και άμεσα ο έλεγχος οικονομικών τομέων που αφορούν στους υδρογονάνθρακες, μεταξύ των οποίων και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σε σειρά επαφών με τα εν λόγω πρόσωπα, εξέφρασε και εγγράφως την ετοιμότητα να στηρίξει τα σχέδιά τους. Επίσης, ενημέρωνε λεπτομερώς για όλο το παρασκήνιο, τις αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις που γίνονται από την Κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας. Εμπιστευτική διερεύνηση που έγινε, μετά τη διαπίστωση ότι άκρως απόρρητο έγγραφο που προοριζόταν –στα τέλη περασμένου Απριλίου– αποκλειστικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρέθηκε στα χέρια των εν λόγω επιχειρηματιών, έδειξε ότι δόθηκε από το ίδιο υπό διερεύνηση υψηλόβαθμο στέλεχος. Επίσης, δύο μήνες μετά –τον Ιούνιο– απόρρητο έγγραφο που συντάχθηκε από το εν λόγω στέλεχος με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαπιστώθηκε επίσης ότι το κατείχε και η εν λόγω επιχειρηματική ομάδα.

Τρίτο έγγραφο –έκθεση– του συγκεκριμένου υψηλόβαθμου στελέχους απευθύνθηκε απευθείας στους εν λόγω επιχειρηματίες, σύστηνε μεταξύ άλλων τακτική φθοράς και κατηγοριών κατά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, τον οποίο θεωρούσαν εμπόδιο και μη ελεγχόμενο. Το εν λόγω πολυσέλιδο έγγραφο κατέχει και ο «Φ». Επίσης, σε δεύτερο έγγραφο –που έγραψε το στέλεχος των δομών υδρογονανθράκων και περιέχει σημειώσεις και υπογραμμίσεις από πλευράς των επιχειρηματιών, γίνεται αναφορά σε προσπάθεια να δημιουργηθεί απόσταση και δυσπιστία από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς τον υπουργό Ενέργειας. Αναφέρονται παραδείγματα για τα οποία ο υπουργός πρέπει να τύχει κριτικής για τον χειρισμό τους και μεταξύ άλλων αναφέρονται οι σχέσεις με το Ισραήλ, οι αποφάσεις για τις ΔΕΦΑ και ΚΡΕΤΥΚ και τις διαπραγματεύσεις με την Noble. Στην ίδια έκθεση, το εν λόγω στέλεχος επαναλαμβάνει τη στήριξή του προς τη συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών.

Να σημειωθεί ότι σε εσωτερική παρουσίαση της ομάδας επιχειρηματιών, καταγράφεται ο σχεδιασμός με βάση τον οποίο, σε τρία στάδια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014, το τερματικό υγροποίησης και όσα αφορούν τις αποφάσεις για τις επενδύσεις και τη διαχείρισή του, θα ετίθεντο υπό τον έλεγχο των εν λόγω επιχειρηματιών, που θα γίνονταν οι «στρατηγικοί επενδυτές» του.

Ενώπιον των αρμοδίων τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», που κατέχει σειρά των προαναφερόμενων στοιχείων, τα αποτελέσματα της έρευνας των κρατικών υπηρεσιών θα τεθούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών ενώπιον των αρμοδίων Αρχών για λήψη αποφάσεων ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 28/11/2013) 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ξύλο στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ - Φωτογραφίες

Αφορμή αυτή τη φορά ένα διαδικαστικό θέμα ανάμεσα στους συνέδρους – Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια με δημοτικούς αστυνομικούς αλλά και οι ενστάσεις για τους συνέδρους από την ΕΥΠ

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ένταση που επικρατεί επί δύο ημέρες στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Μετά την εισβολή δημοτικών αστυνομικών που ήρθαν στα χέρια με συνδικαλιστές το μεσημέρι της Τετάρτης και την ένταση ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές προερχόμενους από την ΕΥΠ, την Πέμπτη, το σκηνικό ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους ίδιους τους συνέδρους.

Όλα συνέβησαν όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε θέμα για την πιστοποίηση ορισμένων εκ των 700 συνέδρων που συμμετέχουν στο 35ο τακτικό συνέδριο την ώρα που στο βήμα βρισκόταν το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας και προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χαρίσης.

Κουβέντα στην κουβέντα, τα πνεύματα οξύνθηκαν με αποτέλεσμα να μην λείψουν και οι χειροδικίες ανάμεσα σε συνέδρους. Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων το περιστατικό έλαβε τέλος.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του Γενικού Συμβουλίου της συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων, όπου η πλειοψηφία του νέου οργάνου εκτιμάται ότι θα κριθεί οριακά.

Δείτε φωτογραφίες…
 adedy xilo1 Ξύλο στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ   Φωτογραφίες
 adedy xilo2 Ξύλο στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ   Φωτογραφίες
 adedy xilo3 Ξύλο στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ   Φωτογραφίες
 ΠΗΓΗ:madatoforos.com

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ


Μια σειρά βιομηχανικών και γενικότερα τεχνολογικών ατυχημάτων σε όλο το κόσμο έχουν καταστήσει την ασφάλεια μιας δραστηριότητας ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό της. Ανταποκρινόμενοι στην αναγκαιότητα που παρουσιάστηκε, πολλοί διεθνείς Οργανισμοί έχουν εκδώσει μία σειρά από Οδηγίες, Συμβάσεις και Κανονισμούς για την προώθηση της ασφάλειας, αποτροπής των ατυχημάτων και διαδικασιών προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, στη περίπτωση που αυτά συμβούν.

Έτσι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης  εξέδωσε το 1982 την Κοινοτική Οδηγία 82/501/EK, γνωστότερη ως Οδηγία Seveso με την οποία καθόριζε μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση των κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, διαρροές τοξικών και επικινδύνων αερίων σε βιομηχανικές δραστηριότητες.

Σήμερα η Οδηγία αυτή έχει αναθεωρηθεί και ισχύει η Κοινοτική Οδηγία 96/82/EK, γνωστότερη ως Οδηγία Seveso ΙΙ, η οποία μαζί με την τροποποίηση της (2003/105/ΕΚ) έχουν διευρυμένο πεδίο εφαρμογής.

Υπάρχει ακόμη η Διεθνής Σύμβαση για τις διασυνοριακές επιπτώσεις των βιομηχανικών ατυχημάτων του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1992 στο Ελσίνκι, και έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L326/3.12.98. Σκοπός της Σύμβασης είναι η προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος  από βιομηχανικά ατυχήματα που μπορεί να προκαλέσουν διασυνοριακές επιπτώσεις. Η Ελλάδα έχει υπογράψει και κυρώσει την εν λόγω Σύμβαση.

Ποια είναι μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα;

 ΠΗΓΗ:ypeka.gr

«Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013»: Το ΙΕΝΕ Θέτει, για Άλλη Μία Φορά, τις Συντεταγμένες της Ελληνικής Ενεργειακής Ατζέντας

18ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας
Η διεθνής διάσταση της ενέργειας, οι επενδυτικές προοπτικές και η σχέση ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής αποτελούν τις θεματικές στις οποίες θα δώσει έμφαση το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στις 3-4 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387). Το φετινό «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, με κεντρικό θέμα τη «Βιωσιμότητα & Ασφάλεια του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», θα εξετάσει τις ραγδαίες αλλαγές στο ενεργειακό ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου.
Το συνέδριο πρόκειται να ανοίξει με βαρυσήμαντη ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τονίσει τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας αναφορικά με τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 ΠΗΓΗ:iene.gr

Τα Πράσινα Σκατά υπάρχουν μόνο με, και μόνο για, τις επιδοτήσεις.

Και όποιος προωθεί Πράσινα Σκατά στην Ελλάδα, σήμερα, με τόση δημοσιότητα στο θέμα, είναι λαμόγιο, απατεώνας, και μελλοντικός υπόδικος.  Η φούσκα έχει σκάσει, το θέμα είναι σε μεγάλα ξένα ΜΜΕ (Spiegel, BBC, WSJ, NYT).  Δεν υπάρχει ούτε δικαιολογία, ούτε έρεισμα, και μην μου πείτε για "Ευρώπη", δεν έχει σχέση η  "Ευρώπη", η λαμογιά σας έχει σχέση. Η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, είναι στην Ευρώπη.  Όλα τα αιολικά γιγαβάτ της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας παρέχουν εικονική και όχι πραγματική ηλεκτροδότηση. Δεν κόβονται επειδή είναι ακριβά, κόβονται επειδή δεν υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή και δεν εξοικονομούν καύσιμα

http://www.bbc.co.uk/news/business-25104093
http://www.thegwpf.org/offshore-wind-farms-face-uncertain-future/

Η κουβέντα γίνεται με αφορμή την απόφαση της RWE  να μην προχωρήσει με κάτι υπεράκτια στην Αγγλία. "Η κατάλληλη τεχνολογία δεν υπάρχει σήμερα" είναι δικαιολογία. Το ότι ο Κάμερον φέρεται να απεκάλεσε Πράσινα Σκατά  τις επιδοτήσεις για ΑΠΕ δεν είναι ο λόγος. Το ότι η RWE είναι μία από τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που είπε "κόψτε επί τέλους τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ", επίσης δεν είναι ο λόγος.

Ο λόγος είναι ο ίδιος που ήταν και το 1975, και το 1985 και το 1995 και το 2005:  Τα αιολικά, υπεράκτια ή επίγεια παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που επειδή δεν αποθηκεύεται (πρακτικά ή φθηνά) είναι όχι μόνο σχετικά άχρηστο για ηλεκτροδότηση δικτύου, αλλά και προβληματικό, εάν υπάρχουν πολλά εγκατεστημένα.

Τα λίγα αιολικά, εάν δηλαδή είναι λίγα σαν ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος, χάνονται σε ανεπαίσθητες και αβλαβείς αυξομειώσεις της τάσης (των βολτ) στο ρεύμα.  Εάν είναι πολλά, αποσταθεροποιούν το δίκτυο, αποσταθεροποιούν την συμβατική παραγωγή.  Κι αν οι κύριοι Περιστέρης, Κοπελούζος και Μυτιληναίος φαντάζονται ηλεκτροδότηση με αέριο, κάνουν και αυτή ακόμα την ηλεκτροδότηση από αέριο ασύμφορη.  Βάλτε κάρβουνο. Είναι πιο φτηνό και πιο σίγουρο, και δεν στο κόβουν όταν κάνει κρύο, και δεν χρειάζεται αιολικά για κολαούζο.

ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr/

Στη Δικαιοσύνη η τιμή του αερίου


Έρευνα παρήγγειλε η εισαγγελέας Διαφθοράς για το «καπέλο» της Gazprom – Καλούνται οι πρώτοι μάρτυρες

Σε εισαγγελική παραγγελία για τη διερεύνηση των ευθυνών για την υπερβολική τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την Gazprom προχώρησε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Η παραγγελία αφορά το αδίκημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ανταγωνισμού.
Η υπόθεση αυτή, την οποία κατ’ επανάληψη και με επιμονή ανέδειξε το «Ποντίκι», αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου σε τιμή ακριβότερη έως και κατά 35% συγκριτικά με τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», μάλιστα, η έρευνα θα αρχίσει τάχιστα και από τις επόμενες κιόλας μέρες αναμένεται να κληθούν οι πρώτοι μάρτυρες.
Το σκάνδαλο αυτό προκαλεί και πολιτικές παρενέργειες, αφού στο τέλος του έτους θα πρέπει να κλείσει και η νέα συμφωνία με την Gazprom, για την οποία τα μέχρι σήμερα δεδομένα σκιαγραφούν μια έκπτωση - κοροϊδία της τάξης μόλις του 12%, προοπτική η οποία έχει σημάνει συναγερμό και στην κυβέρνηση, με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου να ασκεί αφόρητη πίεση στη ΔΕΠΑ για μεγαλύτερη μείωση της τιμής, δεδομένου ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιέζει – χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής – τη Ρωσία για διόρθωση της προηγούμενης ληστρικής σύμβασης, βλέπει τώρα πως οι επαπειλούμενες ποινικές διώξεις μπορεί να προκαλέσουν και πολιτικό πρόβλημα.
Η δικαστική έρευνα, λοιπόν, έρχεται την ώρα που η διαπραγματευτική ομάδα της ΔΕΠΑ φέρεται να έχει κατ’ αρχήν αποδεχθεί την απαξιωτική μείωση μόλις 12% από τη σημερινή τιμή προμήθειας φυσικού αερίου. Εάν λοιπόν οι πληροφορίες ευσταθούν, προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς του επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, στον οποίο έχουν μεταφερθεί αρμοδίως οι προθέσεις του πρωθυπουργού για τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τους Ρώσους να ρίξουν τις τιμές.
Ο Σαμαράς, που έχει θέσει το θέμα τόσο στον Πούτιν με επιστολή του όσο και στον Λαβρόφ, δεν έχει πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις. Και εκτιμώντας ότι το ζήτημα του ενεργειακού κόστους είναι κρίσιμο τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους απλούς καταναλωτές, επιθυμεί να το «σηκώσει» και πολιτικά.

Ο τρόπος τιμολόγησης
Στο οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς, άλλωστε, εάν η διαπραγμάτευση δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχει και το όπλο της διαιτησίας. Σε μία τέτοια διαδικασία προσέφυγε πρόσφατα και η γερμανική RWE επιτυγχάνοντας όχι μόνο τη σημαντική μείωση της τιμής (μέσω της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης του αερίου, όπως ζητούσε), αλλά και αποζημίωση (για τη διαφορά της τιμής), με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2010. Τα ποσά που θα πάρει πίσω ο γερμανικός κολοσσός υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, δε, με αρμόδιους κύκλους (και όπως έχει σημειώσει από μηνών το «Π»), η περίπτωση της RWE είναι παρόμοια με την ελληνική, μια και στα δικά μας οι Ρώσοι της Gazprom χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο τιμολόγησης για το αέριο, βασισμένο στην τιμή του πετρελαίου.
Εξ αιτίας του τύπου αυτού, προκύπτει και η τιμή, που είναι μέχρι και 35% ακριβότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τις αποκαλύψεις είχε κάνει αρχικά η ίδια η Gazprom την περασμένη άνοιξη. Τα νούμερα επιβεβαιώθηκαν όμως και από την πλέον έγκυρη ενεργειακή επιθεώρηση, την European Gas Daily του οίκου Platts.
Σύμφωνα με αυτήν, τον Σεπτέμβριο η Βρετανία πλήρωνε 25,5 ευρώ τη μεγαβατώρα (ή 9,6 δολάρια το MMBtu, όπως το υπολογίζουν με βάση τη θερμική απόδοση οι βιομηχανίες), η Ολλανδία 26 ευρώ/MWh (9,9 δολ./MMBtu), το Βέλγιο 25,7 ευρώ/MWh (9,9 δολ./MMBtu), η Γαλλία 26,5 ευρώ/MWh (10,10 δολ./MMBtu), η Γερμανία 26,3 ευρώ/MWh (10 δολ./MMBtu), η Αυστρία 26,9 ευρώ/MWh (10,2 δολ./MMBtu) και η Ιταλία 27,6 ευρώ/MWh (10,5 δολ./MMBtu).

Ούτε αναδρομικότητα!
Έτσι, ενώ στις περισσότερες χώρες το ρωσικό αέριο πωλείται προς 9-10 δολάρια/MMBTU, για την Ελλάδα η τιμή ΔΕΠΑ είναι 12,85 δολάρια. Η υψηλή τιμή αρχικής αγοράς επιβαρύνει αντίστοιχα προς τα πάνω και τα τέλη: Με τον ΕΦΚ (2,05 δολ.) φτάνουμε στα 14,9 δολάρια. Σε αυτά πρέπει κάποιος να προσθέσει: το περιθώριο ΔΕΠΑ, τη χρέωση ΔΕΣΦΑ (μεταφορά, αποθήκευση κ.λπ.) και άλλα τέλη που φτάνουν στα 1,82 δολάρια. Έτσι το κόστος τινάζεται στα 16,72 δολάρια, και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ...
Ο υπολογισμός με βάση τη μεγαβατώρα δίνει αντίστοιχα ακριβότερη τιμή, αφού με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ η μέση τιμή εισαγωγής για τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 32,9 ευρώ/MWh.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αέριο οικιακής χρήσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αφού ενσωματωθούν όλοι οι φόροι και τα τέλη, φτάνει στο ελληνικό σπίτι αντί 70 ευρώ τη MWh. Δηλαδή σε υπερδιπλάσια τιμή! Και αυτό προφανώς είναι άλλο ένα θέμα που αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης ΔΕΠΑ - Gazprom, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ξεκίνησε με αίτημα μείωσης 20% (που επίσης ήταν μικρό ποσοστό) και τους Ρώσους να προσφέρουν 10%. Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησαν άλλες πληροφορίες, που μιλούσαν για μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο 15%, δηλαδή στη μέση. Τις τελευταίες ημέρες όμως κυκλοφόρησαν επίμονες φήμες που θέλουν το ποσοστό της έκπτωσης να «κλείνει» στο 12%. Αυτονόητο είναι ότι ένα τέτοιο ποσοστό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, ιδιαίτερα για την Ελλάδα της κρίσης, με τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως είδος πολυτελείας.
Την ίδια στιγμή αρμόδιες πηγές μεταφέρουν στο «Π» ότι στις διαπραγματεύσεις η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ δεν έχει θέσει ούτε ζήτημα αναδρομικότητας για την όποια έκπτωση προκύψει. Και συμπληρώνουν ότι κατά το σκεπτικό «μας» (της ΔΕΠΑ) είναι αμφίβολο εάν θα τεθεί ως θέμα ακόμη και αν η υπόθεση πάει σε διαιτησία. Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται, προκύπτει άλλο ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες που διαπραγματεύτηκαν με την Gazprom διεκδίκησαν αναδρομικότητα.
Διαδικαστικά η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες (υπάρχει ένα ακόμη ραντεβού ΔΕΠΑ - Gazprom). Και τότε θα δούμε εάν θα δεχθεί... μοιρολατρικά το 12% ή αν θα πάμε σε διαιτησία. Με την κρίσιμη διαφορά ότι πλέον το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη!

 ΠΗΓΗ:.topontiki.gr

Ανάβουν τα αίματα για τους υδρογονάνθρακες στα Φώκλαντ


Νέα διπλωματική διένεξη με τη Βρετανία προκάλεσε η Αργεντινή γύρω από τα νησιά Φώκλαντ .

Το Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες ψήφισε ένα νόμο που θεσπίζει ποινικές κυρώσεις για την «παράνομη εξερεύνηση» των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αργεντινής, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση που προέρχεται από την πρεσβεία της Αργεντινής στο Λονδίνο, όπου αναφέρεται ότι «η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια, πρόστιμα που ισοδυναμούν με την αξία 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, την απαγόρευση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να λειτουργούν στην Αργεντινή, καθώς και την κατάσχεση του εξοπλισμού όπως και των υδρογονανθράκων που θα έχουν παράνομα εξαχθεί».

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα των νησιών Φώκλαντ να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους για το δικό τους οικονομικό όφελος. Το εσωτερικό δίκαιο της Αργεντινής δεν εφαρμόζεται στα νησιά Φώκλαντ ή στη νότια Γεωργία και στα νότια νησιά Σάντουιτς, που είναι υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει στην απάντησή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Φόρεϊν Όφις αναφέρει επίσης ότι οι δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα των νησιών ρυθμίζονται από τη νομοθεσία της κυβέρνησης των νησιών Φώκλαντ και σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις αναφορές του βρετανικού μέσου ενημέρωσης, η πρεσβεία της Αργεντινής είχε ήδη στείλει περισσότερες από 200 επιστολές σε εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα προειδοποιώντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για τις διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.

Περίπου 650 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1982 που ξεκίνησε αφότου οι δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν στα νησιά , με αποτέλεσμα η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, να στείλει στην περιοχή ισχυρή ναυτική δύναμη για να τα ανακαταλάβει. Οι περισσότεροι Αργεντινοί θεωρούν ότι τα νησιά - γνωστά ως Μαλβίνες στα ισπανικά - δικαιωματικά ανήκουν στη χώρα της Νότιας Αμερικής και γι αυτούς παραμένουν ένα ισχυρό εθνικό σύμβολο που ενώνει ακόμη και τους εσωτερικούς πολιτικούς εχθρούς.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr