Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Πρωταθλητές στην ανεργία οι Έλληνες νέοι κάτω των 25 ετών

ανεργία
Τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα, με συνολικό ποσοστό 26,9% και 58,7% για τους νέους κάτω των 25 ετών, τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Εurostat για την ανεργία στην ΕΕ αφορούν τον Ιούνιο του 2013, ενώ για την Ελλάδα αφορούν τον Απρίλιο του 2013.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Ιούνιο του 2013, η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 12,1% για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ στην «ΕΕ των 27» η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς στο 10,9% από 11% τον Μάιο.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ο αριθμός των ανέργων πολιτών στην ευρωζώνη σημείωσε μικρή πτώση κατά 24.000 τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Στην «ΕΕ των 27», ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 32.000 σε σχέση με το Μάιο.

Συνολικά, καταγράφονται 26,424 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,266 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (26,9% τον Απρίλιο), στην Ισπανία (26,3%) και στην Πορτογαλία (17,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία(4,6%), στη Γερμανία (5,4%), στο Λουξεμβούργο (5,7%) και στην Ολλανδία (6,8%).

Εξάλλου, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Κύπρο (από 11,7% σε 17,3%) και στην Ελλάδα (από 23,6% τον Απρίλιο του 2012 σε 26,9% τον Απρίλιο του 2013).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, τον Ιούνιο του 2013 η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε στο 23,2% στην ΕΕ και στο 23,9% στην ευρωζώνη.

Συνολικά, καταγράφονται 5,512 εκατομμύρια άνεργοι νέοι στην ΕΕ και 3,526 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας για τους νέους στην ΕΕ, καταγράφονται στην Ελλάδα (58,7% τον Απρίλιο του 2013), στην Ισπανία (56,1%), στην Πορτογαλία(41%) και στην Ιταλία (39,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,5%), στην Αυστρία (9,3%) και στην Ολλανδία (11%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα σημείωσε μικρή άνοδο από 26,8% τον Μάρτιο σε 26,9% τον Απρίλιο. Συνολικά, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 1,338 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,2% τον Απρίλιο και στις γυναίκες στο 30,5%. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Οι ανησυχίες για την Κίνα "ρίχνουν" το πετρέλαιο


Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το αργό εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην αγορά. 
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,47 δολ. ή 1,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές τα 103,08 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε τον Ιούλιο στις 80,3 μονάδες από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 82,1 μονάδων τον Ιούνιο, το υψηλότερο μέγεθος από τον Ιανουάριο του 2008. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αυξήθηκαν κατά 431.000 βαρέλια τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ


Αυξήθηκαν κατά 431.000 βαρέλια, φτάνοντας τα 364,6 εκατ. τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα μέχρι τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.
Αναλυτικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 431.000 βαρέλια στα 364,6 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 1,3 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 770.000 βαρέλια στα 223,5 εκατ. βαρέλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της υπηρεσίας, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει πτώση 700.000 βαρελιών.
Την ίδια στιγμή τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 466.000 βαρέλια στα 126 εκατ. βαρέλια έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 600.000 βαρέλια.
Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε στο 91,3% από 92,3%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να μείνει αμετάβλητη. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Κλειδώνει» η πώληση του ΔΕΣΦΑ, φορτσάρουν για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ

«Κλειδώνει» η πώληση του ΔΕΣΦΑ, φορτσάρουν για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ
Μετά την ολοκλήρωση ίσως και αύριο της αρκετά επίπονης -όπως τελικά αποδείχθηκε- ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ξεκινούν οι διαδικασίες για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ με στόχο να έχουν προκηρυχθεί το φθινόπωρο ή το αργότερο ως το τέλος του έτους.

Χθες, η ηγεσία του Ταμείου συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. για αύριο Πέμπτη, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την κατακύρωση της σύμβασης πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο παραλαμβάνει από τη Socar την εγγυητική των 40 εκατ. ευρώ, τη μοναδική εκκρεμότητα για να υπογραφεί η μεταβίβαση στους Αζέρους.

Και με το που κλείνει το κεφάλαιο ΔΕΣΦΑ, ανοίγουν οι διαγωνισμοί για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, για τους οποίους η τρόικα πιέζει να προκηρυχθούν αντίστοιχα το γ’ και το δ’ 3μηνο του 2013.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο -που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα- οι προκηρύξεις για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, είναι ανάμεσα στις λιγοστές του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των οποίων οι ημερομηνίες δεν μετατέθηκαν αλλά παρέμειναν ίδιες σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Είναι άραγε εφικτό να τηρηθούν οι ημερομηνίες; «Δύσκολο ειδικά στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ», απαντούν όσοι γνωρίζουν τι απαιτεί το εγχείρημα (έρευνα αγοράς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον, κ. ά.)

Η τρόικα πάντως επιμένει, και ζητά πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που να έχει μάλιστα ολοκληρωθεί ως το… β’ 3μηνο του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση της μητρικής εταιρείας.

Τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου είναι ασφυκτικά, καθώς η ΔΕΗ (σσ : αναλαμβάνει να τρέξει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει το αργότερο ως το Σεπτέμβριο του 2013, να δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Παράλληλα σε συνεργασία με τους συμβούλους της πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς (premarketing) στο εξωτερικό για να διερευνήσει αν υπάρχει ενδιαφέρον.

Η σειρά των ΕΛΠΕ

Όσο για τα ΕΛΠΕ, κλειδί στις εξελίξεις είναι το επικείμενο κλείσιμο του κεφαλαίου ΔΕΣΦΑ. Τα ΕΛΠΕ που ελέγχονται σε ποσοστό 42% από τον όμιλο Λάτση πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ. Τα χρήματα που θα πάρουν με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ είναι η «προίκα» τους, θα αυξήσουν δηλαδή την αξία τους.

Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα τον τελευταίο καιρό, εντούτοις στο νέο μνημόνιο οι ημερομηνίες για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν άλλαξαν. Η προκήρυξη τοποθετείται στο δ’ 3μηνο του 2013, και η υποβολή των προσφορών στο γ’ 3μηνο του 2014.

Τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ φοβούνταν ότι αν σκόνταφτε κάπου η πώληση του ΔΕΣΦΑ, θα σκόνταφτε και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τα τελευταία θα έμεναν με μια συμμετοχή (35%), χωρίς ωστόσο να μπορούν να ελέγχουν τις αποφάσεις της διοίκησης εξαιτίας της δραστηριότητάς τους και ως ηλεκτροπαραγωγός.

Τώρα που η αγωνία αυτή δεν υπάρχει, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιθώριο πέντε ολόκληρους μήνες για να προετοιμάσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προκήρυξη, βολιδοσκοπώντας ταυτόχρονα και τις προθέσεις του ομίλου Λάτση.. 
ΠΗΓΗ:tanea.gr