Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Τι δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Γιάννης Κωστόπουλος,για τα αποτελέσματα του Β’ Τριμ. 2014


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ Τριμ. 2014, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Οι προκλήσεις για τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης συνεχίστηκαν στο Β’ Τρίμηνο. Στα αδύναμα περιθώρια διύλισης προστέθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές αργού πετρελαίου, λόγω των εξελίξεων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής. Παρόλο το δυσμενές περιβάλλον, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενίσχυσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, όπως αντανακλάται στα βελτιωμένα οικονομικά τους μεγέθη.

Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τις εργασίες συντήρησης και βελτίωσης, σημείωσε ιστορικό υψηλό βαθμού απασχόλησης, με όλες τις νέες μονάδες να παρουσιάζουν ρεκόρ επιδόσεων, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει επιπλέον ώθηση στη συνεισφορά του διυλιστηρίου στα αποτελέσματα του Ομίλου. Τα προγράμματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της απόδοσης αποτέλεσαν τη βάση για την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία σε όλες μας τις δραστηριότητες με σημαντικά οφέλη στο Α’ Εξάμηνο, ενώ ο στόχος οικονομιών €80 εκατ. για το σύνολο του έτους αναμένεται να επιτευχθεί.

Αναφορικά με τη χρηματοοικονομική μας στρατηγική, προχωρήσαμε με μεγάλη επιτυχία στην πρώτη φάση μιας διαδικασίας διαχείρισης των δανειακών μας υποχρεώσεων, με την έκδοση δυο ομολόγων συνολικού ύψους άνω των €600 εκατ. και την επαναδιαπραγμάτευση του μεγαλύτερου κοινοπρακτικού μας δανείου. Με αυτές τις κινήσεις πετύχαμε τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και του χρηματοοικονομικού ρίσκου της εταιρείας, με την εξομάλυνση του προφίλ ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων. Τα οφέλη των κινήσεων αυτών θα επηρεάσουν θετικά τα οικονομικά μας αποτελέσματα από το Β’ Εξάμηνο του 2014. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό για τη δέσμευσή και την αποτελεσματικότητά του και τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους.»

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η απόφαση των G7 για Ουκρανία και η λίστα εμπάργκο

                       


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Κύπρος: Ξεκινούν οι έρευνες στο οικόπεδο 9


Διερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο «Ονασαγόρας» που βρίσκεται στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του καλοκαιριού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κύπριος υπουργός τόνισε ότι για το κοίτασμα αυτό, καθώς και για άλλα πέντε κοιτάσματα, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. 

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ιταλοκορεατική κοινοπραξία Eni/KOGAS υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη, Μνημόνιο Συναντίληψης. 

Πρόκειται για προκαταρκτική συμφωνία, που αποσκοπεί στη διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, με προτεραιότητα στον χερσαίο Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου. 

Η ιταλική Eni είναι διαχειριστής των τεμαχίων 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 80%. Η κορεάτικη KOGAS είναι εταίρος στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 20%.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα για τα ΕΛΠΕ στο β΄ τρίμηνο


Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές του δραστηριότητες παρουσιάζει ο όμιλος των ΕΛΠΕ στο β΄ τρίμηνο του 2014.
Αναλυτικότερα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 133% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές και, ιδιαίτερα, το Ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης παρέμειναν δύσκολες, με χαμηλά ενδεικτικά περιθώρια διύλισης και ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του τριμήνου κατά περίπου 18 εκατ. ευρώ. Παρά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε τόσο στον κλάδο διύλισης, όσο και στις υπόλοιπες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ειδικά, το διυλιστήριο Ελευσίνας παρουσίασε αυξημένη συνεισφορά μετά τις εργασίες βελτίωσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του shut-down του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου, με δείκτη απασχόλησης (utilisation) άνω του 100% της ονομαστικής δυναμικότητας, ενώ με θετική συνεισφορά λειτούργησε και το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης. Oι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου ανήλθαν σε 3,2 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται στο 50% των πωλήσεων.
Τα έργα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας και μείωσης κόστους επέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα με επιπλέον όφελος 23 εκατ. ευρώ για το β’ Τρίμηνο 2014, ξεπερνώντας τα 310 εκατ. ευρώ σωρευτικά από το 2008. Μεγάλο μέρος της ωφέλειας προήλθε από τη μείωση των γενικών σταθερών εξόδων (G&A) που είναι χαμηλότερα κατά 16% στο α΄ εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στόχος για το 2014 είναι η επίτευξη οικονομιών συνολικού ύψους άνω των €80 εκατ.
Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, οι λειτουργικές επιδόσεις και τα κέρδη λόγω αποτίμησης αποθεμάτων οδήγησαν σε Κέρδη EBITDA 53 εκατ. ευρώ (Β’ Τρίμ. 2013: -€25 εκατ.) ενώ τα Δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα που περιλαμβάνουν αποσβέσεις ύψους 48 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά έξοδα 53 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν επίσης βελτίωση καθώς διαμορφώθηκαν στα -50 εκατ. ευρώ (Β’ Τρίμ. 2013: -€95 εκατ.). Όσον αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων, το μεγαλύτερο μέρος των 61 εκατ. ευρώ αφορούν έργα προληπτικής συντήρησης και μικρής κλίμακας αναβαθμίσεις των διυλιστηρίων και των εγκαταστάσεων, με τον Όμιλο να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε βιομηχανικό παραγωγικό εξοπλισμό στην Ελληνική αγορά.
Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 43% (Β’ Τρίμ. 2013: 44%).
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "τα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου παρουσίασαν βελτίωση στο δεύτερο τρίμηνο με κύριους άξονες (α) την απόδοση των μονάδων στα διυλιστήρια, (β) αυξημένη συνεισφορά από τις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, (γ) χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και (δ) σταθεροποίηση των πωλήσεων στην Ελληνική αγορά. Αντίθετα, αρνητικά συνεχίζουν να μας επηρεάζουν το δυσμενές περιβάλλον για τα Ευρωπαϊκά διυλιστήρια καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές αργού πετρελαίου και αύξηση στο κόστος προμήθειας πρώτων υλών. Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €49 εκατ. (+133% έναντι του Β’ Τριμ. 2013).
Το τελευταίο εξάμηνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής για την αναχρηματοδότηση του Ομίλου, με αύξηση σε διαθέσιμες μακροπρόθεσμες γραμμές και μείωση κόστους, μετά την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους περίπου €620 εκατ. και αναδιαπραγμάτευση υφισταμένων δανειακών συμβάσεων με βελτίωση όρων".

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Από… κόσκινο η οικονομική ζωή χιλιάδων πολιτών – Ποιοι μπαίνουν στη λίστα

Από… κόσκινο η οικονομική ζωή χιλιάδων πολιτών – Ποιοι μπαίνουν στη λίστα
Είσαι διαιτητής; Δημοσιογράφος; Έχει φτιάξει ιστοσελίδα; Η εταιρεία σου έχει πάρε δώσε με το δημόσιο; Είσαι δημόσιος υπάλληλος; Κατέχεις θέση προϊσταμένου; Μήπως ασχολείσαι με το χρηματιστήριο; Εκδίδεις περιοδικό; Είσαι γιατρός σε θέση κλειδί; Η ζωή σου –της γυναίκας σου και των παιδιών σου- μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλάζει πλήρως η διαδικασία υποβολής των περίφημων δηλώσεων πόθεν έσχες. Στη διαδικασία επέρχονται ριζικές αλλαγές:
Η υποβολή θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά
Όποιος δεν υποβάλλει δήλωση ή υποβάλλει ψευδή δήλωση, εκτός από ποινή φυλάκισης θα κινδυνεύει και με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει στο ένα εκατομμύριο ευρώ.
Εκτός από το παραδοσιακό πόθεν έσχες το οποίο υπέβαλαν μέχρι σήμερα οι υπόχρεοι θα υποβάλλεται και ένα καινούργιο έντυπο το οποίο θα καλείται δήλωση οικονομικών συμφερόντων. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης; Αντιγράφουμε από το νομοσχέδιο:
THN ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Δήλωση συμφερόντων
Οι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης εκτός από την ετήσια δήλωση, υποβάλουν, στην ίδια προθεσμία, δήλωση οικονομικών συμφερόντων των ιδίων και των συζύγων τους, η οποία περιλαμβάνει:
α) τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες
β) τη συμμετοχή τους στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων
γ) οποιαδήποτε αμειβόμενη τακτική δραστηριότητα που αναλαμβάνουν παράλληλα
με την άσκηση των καθηκόντων τους, είτε ως υπάλληλοι, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι
δ) οποιαδήποτε αμειβόμενη περιστασιακή δραστηριότητα (περιλαμβανομένων της συγγραφικής δραστηριότητας, του διδακτικού έργου ή της παροχής συμβουλών) που αναλαμβάνουν παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων τους, εάν η συνολική αμοιβή υπερβαίνει τα 5.000 Ευρώ ανά ημερολογιακό έτος,
ε) τη συμμετοχή σε εταιρεία ή σύμπραξη, όταν αυτή η συμμετοχή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική, ή όταν δίνει στον υπόχρεο τη δυνατότητα σημαντικής επιρροής επί υποθέσεων της εν λόγω εταιρείας ή σύμπραξης,
στ) για την περίπτωση προσώπων που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση, οιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τρίτους, σε προσωπικό ή σε υλικούς πόρους, που χορηγείται σε συνάρτηση με τη δημόσια δραστηριότητά τους, με ένδειξη της ταυτότητας των τρίτων αυτών, εάν η συνολική αξία υπερβαίνει τα 3.000 Ευρώ.
η) οποιαδήποτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που μπορεί να προκαλέσουν άμεση ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντά τους. Ως σύγκρουση συμφερόντων νοείται η περίπτωση κατά την οποία υπόχρεος έχει προσωπικό συμφέρον που θα μπορούσε να επηρεάσει αθέμιτα την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σύγκρουση συμφερόντων δεν υπάρχει στην περίπτωση που ο βουλευτής αντλεί κάποιο όφελος μόνο ως μέλος του γενικότερου κοινού ή μίας ευρύτερης κατηγορίας ατόμων.
Η δήλωση περιλαμβάνει τα συμφέροντα και δραστηριότητες των ανωτέρω περιπτώσεων που αφορούν στο προηγούμενο της υποβολής οικονομικό έτος. Η δήλωση υπογράφεται χωριστά από τον υπόχρεο ή τη σύζυγο για τα στοιχεία εκάστου.
Η δήλωση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003. 
Στις περιπτώσεις που προβλέπεται κατά το νόμο δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, μπορεί, υπό τους ίδιους όρους, να δημοσιοποιηθούν και στοιχεία των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων.

Τα πρόστιμα φωτιά

1. Υπόχρεος σε δήλωση που παραλείπει να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
2. Ο υπαίτιος του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων (300.000) χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.
3. Αν οι πράξεις της παραγράφου 1 τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.
4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.
5. Τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του άρθρου 5 του ν. 3691/2008 που παραβιάζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
Όλες οι αλλαγές προβλέπεται να ισχύσουν από την 1/1/2015 (που σημαίνει ότι τα φετινά πόθεν έσχες θα υποβληθούν με το υφιστάμενο καθεστώς) ενώ τα καινούργια πρόσωπα που αποκτούν υποχρέωση να δηλώνουν εισοδήματα δικά τους, των συζύγων και των παιδιών τους θα μπουν στο… χορό από τον Ιούλιο του 2015.

ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Tα Φ/Β στη Γερμανία παράγουν λιγότερο απ' τα αιολικά, αλλά κερδίζουν περισσότερα! Το Ινστιτούτο Fraunhofer "ανακάλυψε την Αμερική"!


Το Ινστιτούτο Fraunhofer είναι ο φορέας που παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις των ενεργειακών πολιτικών στη Γερμανία και κατά καιρούς μας έχει δώσει πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Τον Απρίλιο είχαμε παρουσιάσει την έκθεση που τεκμηρίωνε ότι ο λιγνίτης είναι η μακράν φθηνότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία. Σήμερα έχουμε μια νέα, ενδιαφέρουσα έκθεση, για τη συγκριτική κερδοφορία των Φ/Β και των χερσαίων αιολικών στη Γερμανία, στα πλαίσια του νόμου EEG.

Νωρίς-νωρίς το δελτίο τύπου "τα λέει χύμα":  "However, the transition is very expensive and is financed primarily by the non-privileged final customers who pay the RE surcharge. This means they bear the brunt of the total costs which have increased substantially in recent years. (Η ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ ακριβή και χρηματοδοτείται κυρίως απ' τους μη προνομιούχους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν την επιβάρυνση των ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί φέρουν το κύριο βάρος του συνολικού κόστους, το οποίο έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά τα τελευταία χρόνια)."

Το Fraunhofer "τρέχει" το πρόγραμμα ImpRES (Impact of renewable energy sources - Επίδραση των ΑΠΕ)" σε συνεργασία με ...
τα Ινστιτούτα DIW Berlin, GWS και IZES. Στα πλαίσια του έργου εξέτασαν την ενέργεια που παρήγαγαν οι ΑΠΕ στα διάφορα ομόσπονδα κρατίδια, το μέγεθος των εγκαταστάσεων και τα έσοδα και κέρδη που είχαν. "Ανακάλυψαν έκπληκτοι" ότι το 2012 τα χερσαία αιολικά είχαν κέρδη 750 εκατ. ευρώ, αλλά ήταν ψίχουλα μπροστά στα κέρδη των Φ/Β, που έφθασαν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά το ό,τι παρήγαγαν λιγότερη ενέργεια! 
 
"Ανακάλυψαν" επίσης ότι το 40% των Φ/Β μπήκαν στη Βαυαρία (Bayern) και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (Baden-Württenberg), τα πλούσια κρατίδια του βιομηχανικού Γερμανικού Νότου, τα οποία καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος απ' τα κέρδη των Φ/Β. Πιο καλή ηλιοφάνεια, επάρκεια στεγών και μικρό μέγεθος εγκαταστάσεων είναι οι παράγοντες που επέτρεψαν τις πιο πολλές εγκαταστάσεις. Δεν μας λένε βέβαια ότι τα υψηλά εισοδήματα των περιοχών  αυτών επέτρεψαν τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων και την ταχεία ανάπτυξη.

Στα αιολικά, "ανακάλυψαν" ότι στα τέσσερα βόρεια κρατίδια Σλέσβιχ-Χολστάιν (Schleswig-Holstein), Κάτω Σαξωνία (NiederSachsen), Βραδεμβούργο (Brandenburg) και Σαξονία-Άνχαλτ (Sachsen-Anhalt) παρήχθησαν 19GWh περισσότερες απ' ό,τι αθροιστικά στα υπόλοιπα 12 ομόσπονδα κρατίδια. Ωστόσο, το πιο βόρειο Σλέσβιχ-Χολστάιν, στη ρίζα της χερσονήσου της Γιουτλάνδης/Δανίας, στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, ενώ έχει τη μισή εγκατεστημένη ισχύ απ' τη διπλανή Κάτω Σαξωνία, έχει μόλις 9% λιγότερα κέρδη. Και το 2ο σε εγκατεστημένη ισχύ κρατίδιο του Βραδεμβούργου έχει κλάσμα μόνο των κερδών του Σλέσβιχ-Χολστάιν.  

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να φυτεύεις αιολικά όπου να' ναι κι όπως λάχει, πρέπει και να φυσάει, αλλιώς οι ανεμογεννήτριες σε θωρούν αμίλητες, ακούνητες, αγέλαστες και πρέπει νά βάλεις έναν ανεμιστήρα να τις φυσάει. Το είχαμε επισημάνει πριν δυο μήνες, στην ανάρτηση που σχολίαζε την έλλειψη επαρκών ανεμολογικών δεδομένων στη χώρα μας, όπως αυτή αναδείχθηκε από μελέτη Εργαστηρίου του ΕΜΠ για τη ΡΑΕ.

Η πολύ μεγάλη διαφορά κερδών μεταξύ Φ/Β, που μπήκαν κυρίως στο Νότο, και αιολικών, που μπήκαν κυρίως στο Βορρά, "μυρίζει" δάχτυλο των πολιτικών. Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι και στην Ελλάδα, το μόνο που πραγματικά ένωσε τους βουλευτές στο να υπογράψουν 57 απ' αυτούς κοινή ερώτηση, ήταν η τιμή των Φ/Β κατά την ψήφιση του Ν. 4254/2014 πριν λίγο καιρό. Ο Σαμαράς ψάχνει και δεν βρίσκει 180 για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο Τσίπρας έψαχνε 120 και βρήκε 139 για τη ΔΕΗ, αλλά τους 57 δεν τους έψαξε κανείς, μόνοι τους βρέθηκαν.

Χρειάζεται να χρηματοδοτεί κανείς ινστιτούτα, για να του πουν το αυτονόητο; Ότι η κερδοφορία εξαρτάται από τις τιμές που δίνει ο νόμος EEG, απ' τις επιδοτήσεις που δίνει ο νόμος EEG, απ' το κόστος κεφαλαίου χρηματοδότησης κι απ' το αν γυρίζουν τα αιολικά ή αν έχει περισσότερη ηλιοφάνεια; Σε μια χώρα που έχει επάρκεια πόρων, λεφτά υπάρχουν! Και υπάρχουν πάντα και χειρότερα: υπάρχει ισχυρή οικονομικά χώρα, εκτός Ευρώπης, όπου πλήρωσαν έρευνα για να καταλήξει στο βαθυστόχαστο συμπέρασμα πως, αν πατάς το φρένο πολύ, φθείρονται τα τακάκια πιο εύκολα! 

Όταν ακούς κάτι τέτοια, καταλαβαίνεις γιατί οι Έλληνες έκτιζαν Παρθενώνες όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια. Και σκας πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι τώρα πια τα βελανίδια τα τρώμε εμείς, επειδή έχουμε μπλέξει με ένα βαθύτατα σάπιο πολιτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Το Λονδίνο κηρύσσει πόλεμο στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα

volkswagen xl1 hybrid visits london video photo gallery 6 700x447 Το Λονδίνο κηρύσσει πόλεμο στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα
O Boris Johnson, ο δήμαρχος του Λονδίνου έχει κηρύξει “πόλεμο” στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, μιας και με την επερχόμενη αλλαγή στις τιμές των Τελών θέλει να σταματήσει την κυκλοφορία στους στη μητροπολιτική πόλη.

Το Λονδίνο έχει ήδη ένα αυστηρό σύστημα διοδίων, με σκοπό να μειώσει τη χρήση Ι.Χ στους δρόμους της. Όποιος μπαίνει στη πόλη από τις 07:00 έως και τις 18:00 πληρώνει διόδια ή καλύτερα τέλος συμφόρησης, αξίας £11,50. Ο Johnson όμως ανακοίνωσε πως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα πρέπει να πληρώνουν £21,5, ενώ μόνο τα αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρες Euro 6 ή με εκπομπές CO2 μικρότερες των 75 γρ/χλμ, θα πληρώνουν το κανονικό τέλος αξίας £11,50.

Σύμφωνα με Βρετανικά μέσα, η κίνηση αυτή του Δημάρχου της Βρετανικής πρωτεύουσας αποσκοπεί ώστε οι οδηγοί να αλλάξουν τα σημερινά αυτοκίνητά τους, με νέα υβριδικά ή με κινητήρες βενζίνης. Αρκετοί είναι εκείνοι ωστόσο που αντιδρούν λέγοντας πως το μέτρο είναι άδικο και διακριτό, μιας και το 50% των αυτοκινήτων της Αγγλίας, διαθέτουν κινητήρες πετρελαίου.

ΠΗΓΗ:autoblog.gr

Eni: Προσανατολίζεται στο κλείσιμο 5-6 διυλιστηρίων στη Ν. Ιταλία


Το 90% των εργαζομένων της ιταλικής Eni συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές θέσεων εργασίας.
Η απεργία κηρύχθηκε όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, παρουσίασε τον Μάιο τη νέα στρατηγική του ομίλου, που περιλαμβάνει το κλείσιμο 5-6 διυλιστηρίων.
Το κλείσιμο ή η συρρίκνωση θέσεων στα διυλιστήριο στη Gela, Taranto, Livorno, Porto Marghera και Priolo θα προκαλέσει την απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας.
Το κλείσιμο των διυλιστηρίων θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα ειδικά για τις περιοχές της Νότιας Ιταλίας, όπου η βιομηχανία είναι αδύναμη και η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Όσο για την Eni, ο κλάδος διύλισης και εμπορίας πετρελαίου εκτιμάται ότι της έχει φέρει απώλειες άνω των 800 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων: Oι κυρώσεις στη Ρωσία θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε.


 
Τη βαθιά της λύπη για τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB) με έδρα τη Μόσχα, υποστηρίζοντας πως θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ουκρανία.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι νέες αυτές κυρώσεις δεν θα πλήξουν μόνο την ρωσική οικονομία, αλλά θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η AEB.

Η Ενωση εκπροσωπεί περισσότερες από 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Σιζόφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ δεν θα οδηγήσουν πουθενά και δεν θα συμβάλουν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Δυστυχώς, η απόφαση επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί ή δεν θέλει ακόμη να εγκαταλείψει την οδό της ενίσχυσης της πίεσης μέσω των κυρώσεων, η οποία από μόνη της δεν οδηγεί πουθενά και, σε κάθε περίπτωση, δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σιζόφ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα αποτελέσματα  της Γενικής Συνέλευσης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν, αποτελούν κόλαφο για το ιστορικό σωματείο μας.
Θεωρούμε πλέον πραγματικά και όχι ως σχήμα λόγου ότι το ΠΣΕΕΠ μπαίνει  σε περιπέτειες, με απρόβλεπτη κατάληξη και ο διακαής πόθος της εργοδοσίας (η αποδυνάμωση του συνδικάτου)  είναι για πρώτη φορά τόσο ορατός.
Κατάφερε το Προεδρείο, με την διαδικασία που δρομολόγησε ως πλειοψηφία , να δημιουργήσει  διχόνοια, απαξίωση και τετελεσμένα.  Και όλα αυτά για την ΜΗ ενοχοποίηση  της αφεντιάς τους για τις συμφωνίες που ήδη (μυστικά) έχουν  κάνει.
Μία απλή ως διαδικασία και ως απόφαση, που ΟΦΕΙΛΕ να είχε πάρει το Προεδρείο, δηλαδή να δηλώσει αντίθετο και αποφασισμένο, να αποτρέψει την εξέλιξη των οργανογραμμάτων και να ζητήσει από τους εργαζόμενους ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ να επικυρώσουν τις συγκρούσεις με την εργοδοσία, την μετέτρεψαν σε διαδικασία ίντριγκας, αποπροσανατολισμού και το χειρότερο την απεργία ως απειλή προς τους εργαζόμενους. Οι προτροπές “συμφωνήστε μαζί μας αλλιώς …. 10 ήμερες απεργίες !!!!! και επίσης ξέρετε και τι γίνεται έξω και τι αποφάσεις παίρνουν τα δικαστήρια για τις απεργίες” είχε ως στόχο την τρομοκρατία των εργαζομένων.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω;
-          Η Θεσσαλονίκη τελικά αποφάσισε για τα κομμένα οργανογράμματα του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.
-          Η συμμετοχή των εργαζομένων στην διαδικασία που πρότεινε η πλειοψηφία ήταν οδυνηρή.
-          Απ’ τους λίγους που συμμετείχαν σε αυτό, ακόμα πιο λίγοι 473, έδωσαν συγχωροχάρτι στις πράξεις της πλειοψηφίας και έβαλαν ταφόπλακα στους παραπάνω εργασιακούς χώρους.
-          Έκαψαν ακόμα και την πιθανότητα , αν μπορούσε  κάποιος να  διορθώσει την κατάσταση προχωρώντας παρόλα αυτά σε κινητοποιήσεις, αφού πλέον υπάρχει το δεδηλωμένο ότι οι ΕΡΓΑZOΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ.

Ένα πράγμα μένει συνάδελφοι του Προεδρείου.

Παραιτηθείτε να προκηρυχθούν  εκλογές για την όποια ανασυγκρότηση του συνδικάτου.

Φτάνει πια η εξυπηρέτηση του εργοδότη.

Μην διαλύσετε και το συνδικάτο μας.


SocGen: Οι προβλέψεις για το β’ τρίμηνο των ΕΛΠΕ


Στα 7,1 ευρώ οριοθετεί την τιμή-στόχο της μετοχής των ΕΛ.ΠΕ η Societe Generale, αναθεωρώντας τις εκτίμησης της για τα «καθαρά» κέρδη ανά μετοχή του συνόλου της χρήσης 2014 στα 0,21 ευρώ, εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β' τριμήνου των ΕΛΠΕ.
Η γαλλική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση της μετοχής σε «buy», καθώς αναμένει τα μέτρα λειτουργικής αποδοτικότητας, όπως ο εξορθολογισμός του κόστους και η ενοποίηση περιουσιακών στοιχείων, θα βοηθήσουν τα ΕΛΠΕ να ανταπεξέλθουν στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον. Επιπλέον, καθώς τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ προορίζονται γα μείωση του χρέους, η Societe Generale εκτιμά πως τα ΕΛΠΕ θα επωφεληθούν της χαμηλότερης μόχλευσης και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα τριμήνου, η SocGen προβλέπει πως τα «καθαρά» EBITDA θα διαμορφωθούν στα 51 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση), με τα EBIT στα 3 εκατ. ευρώ (από -39 εκατ. ευρώ πέρυσι και 4 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο) και τις καθαρές ζημιές να περιορίζονται στα 24 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα β' τριμήνου σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ιράκ: Προειδοποιήσεις για την αγορά πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν


Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες που σχεδιάζουν να αγοράσουν «λαθραίο» πετρέλαιο από το Κουρδιστάν ότι θα φροντίσει να κατασχεθούν τα φορτία αυτά.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται έπειτα από την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που δικαίωσε τη Βαγδάτη διατάζοντας την κατάσχεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού από τάνκερ αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Τέξας.

«Το υπουργείο θα συνεχίσει να κυνηγά τα φορτία αυτά στο μέλλον, προσάγοντας στα δικαστήρια τους αγοραστές και κατάσχοντας τα προς πώληση φορτία», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ Ασίμ Τζιχάντ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας του κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστήριξε ότι η κουρδική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να πουλάει και να εξάγει το πετρέλαιο, δεδομένου ότι η Βαγδάτη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της.

«H KRG (Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση) έχει το δικαίωμα να πουλάει πετρέλαιο εάν η Βαγδάτη συνεχίσει να περικόπτει τον προϋπολογισμό της, να αποστερεί τα προς το ζειν από το λαό της και να επιβάλλει εμπάργκο» είπε ο Σέρκο Τζάουντατ μιλώντας στο Reuters.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στο 74% οι ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών στην Τουρκία τον Ιούνιο


Αύξηση 31,1% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2014, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, φτάνοντας σε αξία στα 277 εκατ. ευρώ, έναντι 211,2 εκατ. πέρυσι.
Κατά τον ίδιο μήνα οι τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 91,2 εκατ. ευρώ, έναντι 82,66 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 10,4%.
Αυτά αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Άγκυρα.
Κατά τον Ιούνιο τα πετρελαιοειδή κατέλαβαν εμφανώς και πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία (74%), ανερχόμενα σε αξία στα 228 εκατ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς ήταν μόλις 168 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας από έτος σε έτος αύξηση 35,7%, το μήνα Ιούνιο.
Άλλες σημαντικές κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων μας προς Τουρκία που παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, σταθερές ως αξία και ποσοστά στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (με εξαίρεση το βαμβάκι, το οποίο έπεσε στα 2,2 εκατ.ευρώ) ήταν: πλαστικά (11,2 εκατ.ευρώ σύνθεση 4%), αλουμίνιο (5,4 εκατ.ευρώ, σύνθεση 2%), λέβητες και μηχανολογικός εξοπλισμός (6,2 εκατ.ευρώ σύνθεση 2,2%).

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΠ για οργανογράμματα


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με την ψηφοφορία, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης για τα οργανογράµµατα. Το αποτέλεσµα που οι συνάδελφοι προκρίνουν µε ποσοστό 60,9% είναι η πρόταση Α, που εισηγήθηκε η Εκτελεστική Γραµµατεία και η οποία είναι η εξής: 
«Συνέχιση των διαπραγµατεύσεων ενάντια στην απόφαση της Εταιρείας για τα οργανογράµµατα, βάζοντας ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια και την λειτουργία των διυλιστηρίων και διασφαλίζοντας µε Πρακτικό Συµφωνίας τους εργαζόµενους που επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές. Άµεσες προσλήψεις - κάλυψη κενών θέσεων». 
Με βάση το αποτέλεσµα της Γενικής Συνέλευσης εξουσιοδοτείται το Σωµατείο να υλοποιήσει τη συγκεκριµένη απόφαση. Λαµβάνοντας παράλληλα σοβαρά υπόψη το αποτέλεσµα στις ΒΕΑ, που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα συγκροτήµατα, θα εξετάσει όλους τους δυνατούς τρόπους και µέσα που διαθέτει, ώστε να υλοποιήσει δράσεις που αφενός θα σέβονται το αποτέλεσµα του συνόλου 
και αφετέρου θα εκφράζουν τη βούληση µερίδας συναδέλφων που έχουν διαφορετική άποψη. 
Τέλος χαιρετίζουµε τη συµµετοχή των συναδέλφων που παρά τις ιδιαιτερότητες της εποχής, απέδειξαν για µια ακόµα φορά την ευαισθησία τους στις δηµοκρατικές διαδικασίες και την απαραίτητη για το θεσµό, συλλογικότητα στις κρίσιµες αποφάσεις.

 Πρακτικό ΚΕΦΕΠ για τα οργανογράμματα 


ΠΗΓΗ:pseep.gr