Υπάρχουν πολλών ειδών ιοί που “καραδoκούν” στο διαδίκτυο, με ορισμένους από αυτούς να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους χρήστες-θύματα, αφού η αντιμετώπισή τους να καθίσταται δύσκολη ή και ανέφικτη.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει ένας νέος ιός τύπου trojan, αφού δημιουργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γνωστός ως Cryptolocker. Ο ιός αυτός “κλειδώνει” όλα τα αρχεία του Υπολογιστή και δεν επιτρέπει στον χρήστη να τα ανοίξει, παρά μόνο να τα βλέπει στην οθόνη του ανήμπορος να κάνει κάτι. Ο μόνος τρόπος να “ξεκλειδώσει” εκ νέου ο Υπολογιστής είναι το θύμα να ενδώσει στον εκβιασμό των θυτών, οι οποίοι με e-mail ζητούν ένα χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα για να τον αφήσουν ήσυχο!
Ο εν λόγω ιός έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας πρόσφατα. Ο λόγος που είναι τόσο επικίνδυνος είναι πως τα anti-virus προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν τον ιό, καθώς έχει μόλις 4 μήνες που δημιουργήθηκε. Η μόνη λύση, συνεπώς, είναι η διαμόρφωση (format) του σκληρού δίσκου, πράγμα που σημαίνει πως τα αρχεία χάνονται οριστικά, εκτός αν το θύμα προτίθεται να πληρώσει το ποσό στους χάκερς (χωρίς να είναι εγγυημένο πως θα του ξεκλειδώσουν τα αρχεία) ή να περιμένει όσο καιρό χρειαστεί, ελπίζοντας να βγει κάποιο πρόγραμμα anti-virus που να μπορεί να “θεραπεύσει” τον υπολογιστή του από τομ Cryptolocker.
ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.com/
“Παγωμένοι” παρέμειναν οι μισθοί το 2013 στην Ελλάδα ενώ οι συγκρατημένες είναι και οι προοπτικές για το 2014, σύμφωνα με την έρευνα Αμοιβών και Παροχών της εταιρείας Hay Group.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία πήραν μέρος 250 εταιρείες, το 65% των εταιρειών στην Ελλάδα διατήρησαν σταθερούς τους μισθούς των εργαζομένων τους το 2013, έναντι 56% το 2012, ενώ το 6% προχώρησε σε μειώσεις έναντι 7% το προηγούμενο έτος.
Περίπου ένα 29% προχώρησε σε αυξήσεις (1,5%) στους μισθούς των εργαζομένων ενώτο αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν στο 37% αλλά με αύξηση της τάξεως του 2,7%.
Θετικές είναι οι προβλέψεις για το 2014, καθώς σύμφωνα με την έρευνα της Hay Group το 51% αναμένεται να διατηρήσει σταθερούς τους μισθούς ενώ το το 46% προτίθεται να προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 2%.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Το φιλόδοξο πλάνο για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, φέτος, θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως εξελίσσεται η υπόθεση της ΕΥΔΑΠ -φαίνεται πως οδηγείται προς ακύρωση η μεταβίβαση-, σε συνδυασμό με την οριστική αναβολή του νέου διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ, μειώνουν τις προσδοκίες για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, κατά 700 εκατ. ευρώ.
Το Συμβούλιο Επικρατείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή του για την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, για την ακύρωση της μεταβίβασης των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», αυτή θα γίνει αποδεκτή τελικά.
Επιπλέον, παραμένει γρίφος ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, που δεν έχει περάσει ακόμη από τη Βουλή, ενώ η Κομισιόν έχει βάλει «φρένο» στο φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ- Cosco. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταλήξει στην οριστική μορφή της σύμβασης, που προβλέπει πώληση του 67% του ΟΛΠ, θέμα για το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη (5/2) το διοικητικό συμβούλιο.
«Αγκάθια» υπάρχουν ακόμη στην πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, τα ΕΛΠΕ αλλά και τον ΟΔΙΕ.
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr
«Ως τώρα η Gazprom φαίνεται να έχει έρθει σε συμβιβασμό σε θέματα τιμών μόνο με εκείνους τους καταναλωτές που έχουν πραγματικές εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει στο New Europe μεταξύ άλλων ο Julian Lee, επικεφαλής ενεργειακού αναλυτή του διεθνούς Centre for Global Energy Studies (CGES), με έδρα το Λονδίνο.
Και συνεχίζει ότι «τόσο η Ελλάδα, όσο και η Λιθουανία έχουν την προοπτική μελλοντικών εναλλακτικών, είτε με ποσότητες που θα προμηθευθούν μέσω αγωγών είτε μέσω LNG, αλλά ο ανταγωνισμός ίσως να μην είναι ακόμη αρκετά ισχυρός ώστε η Gazprom να κάνει εύκολες παραχωρήσεις».
Μάλιστα, ο ειδικός του CGES τόνισε ότι ήδη η Gazprom νοιώθει πίεση από το ότι το «μπουμ» στην παραγωγή αερίου σχιστών (shale gas) στις ΗΠΑ έχουν αποτρέψει το να εξαγάγει προς αυτές LNG. Ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε, η πίεση θα αυξηθεί όταν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να εξαγάγουν εκείνες LNG.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου, το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας δήλωσε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας φυσικού αερίου Lietuvos Dujos αποφάσισαν να απευθυνθούν στη Διαιτησία κατά της Gazprom, προκειμένου να μειώσουν την ιδιαιτέρως υψηλή τιμή ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύονται. Η απόφαση για την προσφυγή στη Διαιτησία προτάθηκε μάλιστα από την ίδια την Λιθουανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 17,7% της Lietuvos Dujos.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Μπορεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας της βραζιλιάνικης εταιρείας-κολοσσού Coonagro, να πέρασε στα ψιλά των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, πανελλαδικών και μη, ωστόσο το ενδιαφέρον των Βραζιλιάνων για επενδύσεις στην Ελλάδα και δη στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παραμένει ζωντανό.
Και μάλιστα έχει να κάνει τόσο με το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’», αλλά και με μια εταιρεία, η οποία έχει περάσει ουκ ολίγα προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
Ο λόγος για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, νυν ELFE, της οποίας ο ιδιοκτήτης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, παραμένει προφυλακισμένος για μια σειρά από κατηγορίες, με πιο πρόσφατη την εμπλοκή του ονόματός του και στο σκάνδαλο με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Για το παρόν ρεπορτάζ, ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν είναι το επίκεντρο ή μάλλον δεν είναι τόσο στο επίκεντρο… Το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Βραζιλία δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά της παραγωγής αλλά φτάνει μέχρι κα την αγορά της μονάδας.
Συνεργασία και στο βάθος… επέκταση
Το Ελληνοβραζιλιανικό Επιμελητήριο, που εδρεύει στον Πειραιά, έγινε γέφυρα για την έλευση της Coonagro στην Ελλάδα και είναι αυτό που βοήθησε, ώστε να γίνουν οι επαφές και με τη διοίκηση της ELFE, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνοβραζιλιανικού Επιμελητηρίου, Κίμωνα Πάκτας, να αναφέρει στο «Χ» ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάμπολλες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αυτή τη στιγμή συζητάμε για μια συμφωνία περίπου 100.000 τόνων λιπάσματος κατ’ έτος από την ετήσια παραγωγή της ELFE, που θα εξάγεται κατευθείαν στη Βραζιλία. Δε ζητάμε να ρίξουν τα συμβόλαια που έχουν. Θέλουμε να αγοράσουμε μέρος της δυναμικότητάς τους, όμως αν προχωρήσει η συνεργασία υπάρχει πρόθεση για επέκταση του εργοστασίου, ώστε ότι παραπάνω παράγεται, να διατίθεται στη Βραζιλία. Η αντιπροσωπεία που είχε έρθει πριν από τρεις μήνες ανέφερε επίσημη ζήτηση 600.000 τόνους λιπάσματα, που είναι όλος ο κύκλος εργασίας του εργοστασίου. Αυτό σημαίνει ότι ή ELFE και Βραζιλιάνοι ή να ξεκινήσουν δειλά-δειλά τη μεταφορά ή θα συμφωνήσουν στην επέκταση», τόνισε αρχικά ο κ. Πάκτας, που συμπλήρωσε ότι η Coonagro έχει στα σχέδια της μια στρατηγική επένδυση στα λιπάσματα της χώρας μας, όχι όμως και η ΒΦΛ, που αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα λόγω του ιδιοκτήτη της.
«Τα ELFE έχουν διοίκηση και ξέρουν καλύτερα αν θέλουν να αγκαλιάσουν την πρότασή μας. Οι Βραζιλιάνοι είδαν τις εγκαταστάσεις τον περασμένο Οκτώβρη. Μέχρι σήμερα, είχαμε απανωτές συναντήσεις με διοικητικά στελέχη της ELFE τόσο με την έλευση της αντιπροσωπείας, αλλά και μετά. Βρεθήκαμε δύο φορές μέσα στον Γενάρη. Μάλιστα, η τελευταία φορά ήταν πριν μια εβδομάδα με τον κ. Μπεχράκη. Οι συζητήσεις είναι σε επίπεδο ιδιοκτησίας. Όχι για να αλλάξει χέρια η εταιρεία. Μακάρι να γινότανε. Τα προβλήματα της εταιρείας είναι το κεφάλαιο. Το άλλο έχει να κάνει και με το γεγονός πως ως Ελληνοβραζιλιανικό Επιμελητήριο θέλουμε να συμβάλουμε στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής, θέλουμε η εταιρεία να ζει, δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες οικογένειες. Θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε το εργοστάσιο να λειτουργεί και βάσει διεθνών τιμών, ψάχνουμε το ανταγωνιστικό προϊόν προς όφελος της Βραζιλίας, αυτό που τώρα διατίθεται σε τρίτες χώρες».
Οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούν 7,5 εκατομμύρια τόνους λίπασμα και η Coonagro 1,2 εκατ. τόνους, διπλάσια ποσότητα από την ετήσια παραγωγή της ELFE. «Η υπόθεση επέκτασης και επένδυσης κολλάει στο ιδιοκτησιακό. Προς το παρόν. Αυτό για να προχωρήσει είναι και θέμα συνεργασίας ιδιοκτησίας και κυβέρνησης. Τότε, θα αλλάξει και η ατζέντα. Αν παρθεί απόφαση να αλλάξει χέρια η ιδιοκτησία, τότε το εργοστάσιο θα δουλεύει με προτεραιότητα την προμήθεια του Έλληνα αγρότη και η υπόλοιπη δυνατότητα παραγωγής και επέκτασης θα πηγαίνει αποκλειστικά στη Βραζιλία».
ΠΗΓΗ:xronometro.com
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το «colpo grosso» των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών τραπεζών, τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις 9 Μαΐου του 2010, οπότε και δόθηκε το πράσινο φως για το πρώτο μνημονιακό δάνειο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποίησε χθες η ισπανική «Εl Pais», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία διεμήνυσαν πως οι τράπεζές τους δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα και να διακρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά ομόλογα. Η δέσμευση αυτή αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα επιχειρήματά τους προκειμένου να εκταμιευθεί το πρώτο δάνειο. Έτσι θέλησαν να άρουν κάθε επιφύλαξη όσον αφορά στην έγκριση του δανείου αλλά και στο κούρεμα του χρέους που ορισμένοι εκτιμούσαν ότι έπρεπε να γίνει πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Πάρα ταύτα, η εν λόγω δέσμευση αθετήθηκε καθώς από τη στιγμή που εγκρίθηκε το δάνειο, οι τράπεζες άρχισαν να πωλούν τα ομόλογα. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αποφύγουν τις ζημίες που θα τους επέφερε είτε ένα άμεσο κούρεμα, είτε η διακράτηση των ομολόγων. Έτσι, η πώληση των εν λόγω ομολόγων επέδρασε καταλυτικά στην εκτίναξη των σπρεντ και ακολούθως στην όξυνση της ελληνικής κρίσης. Ο λόγος; Η εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας κλονίστηκε και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έκαναν «φτερά».
Τα ελληνικά ομόλογα πέρασαν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δεν κουρεύτηκαν με το PSI. Το αποτέλεσμα ήταν να επωμιστούν την κρίση οι εναπομείναντες ιδιώτες κάτοχοι δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες ομολογιούχοι.
Στην παρούσα κατάσταση, ένα ενδεχόμενο κούρεμα καθίσταται έργο δύσκολο, καθώς το χρέος έχει μεταφερθεί στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και στην ΕΚΤ. Οποιοδήποτε κούρεμα λοιπόν θα επηρεάσει άμεσα τον Ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη.
Αντιφάσεις και ανέφικτες προβλέψεις
Στην κρισιμότατη συνεδρίαση που ακολούθησε του διαγγέλματος του Γιώργου Παπανδρέου περί ένταξης της Ελλάδας στη μνημονιακή εποχή, αντιπροσωπείες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόγραμμα της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι ενείχε πολλούς κινδύνους, αντιφάσεις και ανέφικτες προβλέψεις. Οι χώρες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ελβετίας τόνιζαν ότι στο πρόγραμμα θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να αποφευχθεί ό,τι ακριβώς τελικά συνέβη: Nα «ξεπουλήσουν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα. Να σημειωθεί πως έως το τέλος του 2011, όταν ανακοινώθηκε το PSI, οι τράπεζες είχαν ξεφορτωθεί περίπου τα μισά ομόλογα. Η πολύπαθη Αργεντινή είχε μάλιστα προειδοποιήσει πως το πρόγραμμα ενέχει σωρεία λαθών, ίδια με εκείνα που είχαν οδηγήσει τη χώρα σε κρίση το έτος 2001.
Στα πρακτικά είναι επίσης καταγεγραμμένη και η πρόταση-δέσμευση των εκπροσώπων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Η ελληνική πλευρά πάντως τάχθηκε κατά του κουρέματος. «Το προσωπικό επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείστηκε από τις ίδιες τις ελληνικές Αρχές» αναφέρουν τα πρακτικά.
Τέλος, μία ακόμη πρόταση η οποία απερρίφθη ως μη εφαρμόσιμη στην ίδια συνεδρίαση, ήταν η εφαρμογή της λεγόμενης «πρωτοβουλίας της Βιέννης»: Να γίνει δηλαδή εθελοντική διακράτηση του χρέους από τους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως είχε γίνει στην Ανατολική Ευρώπη.
ΠΗΓΗ:zougla.gr
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, εξετάζει κι άλλες επιλογές καυσίμων τα οποία θα αποτελέσουν εναλλακτικές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο σύμφωνα με τον Obama είναι μια καλή λύση καθώς είναι πιο οικολογικό αρκεί να βρεθεί λύση στο δίκτυο διανομής και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μπορούν να ανταποκριθούν στη μελλοντική ζήτηση. Μετά την εκλογή του Obama το 2009 είχε δοθεί μεγάλη έμφαση από το πρόγραμμα του στην ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως το υδρογόνο σε ενεργειακές κυψέλες και της ηλεκτροκίνησης. Πλέον αφού πέρασε ο αρχικός ενθουσιασμός, ο Πρόεδρος βλέπει πιο πρακτικά τις διαθέσιμες επιλογές και το φυσικό αέριο είναι μια καλή λύση. Ο Obama εκτιμά ότι θα ξοδευτούν γύρω στα 100 δις δολάρια σε επενδύσεις πάνω στο δίκτυο διανομής και τους σταθμούς ανεφοδιασμού για να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Βέβαια το βασικό πρόβλημα παραμένει η επιμονή των αμερικανών να μετακινούνται σε ανοικονόμητα αυτοκίνητα μεγάλων διαστάσεων με ενεργοβόρους κινητήρες. Η κίνηση αυτή θα «ανακατέψει» λίγο τα δεδομένα δίνοντας ευκαιρίες για επενδύσεις κι αλλαγές που ίσως τελικά να έχουν και περιβαλλοντικό όφελος.
ΠΗΓΗ:gocar.gr
Τουρκική φρεγάτα λίγο έλειψε να εμβολίσει το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο «Princess» που διεξήγαγε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πώς μπήκε σε «θαλάσσια περιοχή τουρκικής αρμοδιότητας». Πρόκειται για μία πρόκληση άνευ προηγουμένου από την Άγκυρα και είναι πλέον σαφές πως επιδιώκει να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο αξιώνοντας μέρος των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Το σεισμογραφικό σκάφος «Princess» με νορβηγική σημαία ενώ διεξήγαγε τρισδιάστατες έρευνες στο «οικόπεδο 9» της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, «καταδιώχθηκε» από την τουρκική φρεγάτα «Giresun».
Την παρενόχληση επιβεβαιώνουν και πηγές από την Κύπρο και μάλιστα έχουν γίνει και οι απαραίτητες ενέργειες καταγγελίας της τουρκικής πρόκλησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η ενέργεια της φρεγάτας της Άγκυρας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και λίγο έλειψε να προκαλέσει ακόμη και εμβολισμό του νορβηγικού πλοίου.
Η Τουρκία ισχυρίσθηκε πώς το Princess βρίσκεται σε ύδατα «τουρκικής αρμοδιότητας», ενώ το νορβηγικό σκάφος έκανε έρευνες στο «οικόπεδο 9» της Κυπριακής ΑΟΖ. Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται πάνω από το «οικόπεδο 12».
Η φρεγάτα «Giresun» βρίσκεται στην περιοχή συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Barbaros», που μαζί με ακόμη δύο συνοδευτικά πλοία, όπως έχει ανακοινώσει με NAVTEX η Άγκυρα θα κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου και μάλιστα σε περιοχές εντός των οικοπέδων 4, 5 και 6. Οι έρευνες αυτές θα διαρκέσουν έως και τις 13 Μαίου.
Η φρεγάτα «Giresun» έγινε γνωστή και αυτή από το πρόσφατο πέρασμα της από το Σούνιο, παραβιάζοντας τα εθνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Κέας και Μακρονήσου.
Μετά και από την πρωτοφανή αυτή πρόκληση στην Κύπρο, η Τουρκία φαίνεται πώς επιδιώκει κρίση στην περιοχή τόσο εν’ όψει των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά κυρίως λόγω των εξελίξεων στα ενεργειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η πρόκληση της Τουρκίας έγινε λίγο μετά την γνωστοποίηση από πλευράς Κύπρου για κοινή στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ και προσγείωση αεροσκαφών της IAF στην αεροπορική βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου».
Φαίνεται πώς η Άγκυρα είναι πλέον στη… γωνία με τη στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο Ισραήλ και Ρωσία (υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για χρήση της βάσης Πάφου από ρωσικά αεροσκάφη και του λιμανιού της Λεμεσού από ρωσικά πλοία) και προσπαθεί να αντιδράσει φτάνοντας στα όρια ενός «θερμού επεισοδίου».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr