Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΛΑΓΚΑΡΝΤ !...

Κάτω από τα 30 δολ. επέστρεψε το πετρέλαιο - Σε υψηλό 5ετίας το discount του Brent

Κάτω από τα 30 δολ. επέστρεψε το πετρέλαιο - Σε υψηλό 5ετίας το discount του Brent
Σε νέα χαμηλά 12 ετών υποχώρησε το πετρέλαιο, κάτω από τα 30 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το discount στο Brent να βρίσκεται σε υψηλό πέντε ετών καθώς το Ιράν οδεύει προς την μεγάλη «έξοδο» στις πετρελαϊκές αγορές.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του WTI υποχωρούν έως και 5,1% κι έχουν καταγράψει εβδομαδιαία πτώση πάνω από 10%. Η πρώτη φορά που το πετρέλαιο υποχώρησε σε χαμηλά 12 ετών ήταν την Τρίτη.

Στο μεταξύ, οι κυρώσεις προς το Ιράν είναι πιθανό να αρθούν τη Δευτέρα, επιτρέποντας έτσι στο Ιράν μεγαλύτερες εξαγωγές.

«Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έχουν αποτελέσει τον καταλύτη για το sell off των αγορών και θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο όταν αρθούν οι κυρώσεις προς το Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα. Το πόσο γρήγορα θα,..

Λεφτά υπάρχουν! Στην Ιρλανδία, για νέο, σχεδιαζόμενο έργο εξυπηρέτησης των αιολικών.


Στο κέντρο της Ιρλανδίας, κοντά στην πόλη Nenagh, υπάρχει ένα παλιό επιφανειακό ορυχείο ασημιού (Silvermines στο Tipperary), που σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του το 1993. Έκτοτε ο βάθους 70 μέτρων λάκκος γέμισε με νερό κι αυτό έβαλε ιδέες σε έναν τοπικό εργολάβο, που σε συνεργασία με δυο Αυστριακές εταιρείες πριν μερικές ημέρες πρότειναν την αξιοποίησή του ως ταμιευτήρα για έργο αντλησιοταμίευσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα προβλέπεται η κατασκευή ενός δεύτερου ταμιευτήρα, ενός υπόγειου σταθμού κι ενός χαλύβδινου αγωγού διαμέτρου 5 μέτρων για την άντληση του νερού ανάμεσα στους δυο ταμιευτήρες. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα κλειστό κύκλωμα που θα χρησιμοποιεί 2,5 εκατ. κυβ. μέτρα νερού για ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 360MW και προϋπολογιζόμενου κόστους 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1805€/KW, κόστος που καταρχήν φαίνεται "τσιμπημένο". 

Για να έχουμε μια σύγκριση, το έργο αντλησιοταμίευσης στο Καστράκι Αχελώου, που είχε εντάξει ο Μανιάτης με διαδικασίες fast track στα Ελληνικά έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και που κι αυτό φαινόταν κάπως "τσιμπημένο" σε σχέση με μελέτη Εργαστηρίου του ΕΜΠ, προβλεπόταν να έχει ισχύ 590MW και προϋπολογισμό ..

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ

ΠΣΕΕΠ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πραγµατοποιήθηκε σήµερα 15/01/16 έκτακτο ∆.Σ. ΠΣΕΕΠ µε θέµα τις εξελίξεις στις εργασίες της κοινής επιτροπής ΠΣΕΕΠ & Εταιρείας, σε ότι έχει να κάνει µε οργανογράµµατα, πρόγραµµα εκπαίδευσης, προσλήψεις, διαδικασίες κ.α.

Είναι πλέον φανερό σε όλους µας, πως οι οκτώ µήνες µετά το τραγικό υστύχηµα της 8ης Μαΐου, υπήρξαν παραπάνω από αρκετοί για να µπορέσει η Εταιρεία να αξιολογήσει στο σύνολό της την ολοκληρωµένη πρόταση που το Σωµατείο µας κατέθεσε και να µας καταθέσει τις δικές της προτάσεις αναλυτικά και οργανωµένα. Αξιολογήθηκε οµόφωνα πως η Εταιρεία κωλυσιεργεί συνειδητά και δεν πρόκειται να αφήσουµε να συνεχιστεί αυτό το επικίνδυνο και απαράδεκτο
παιχνίδι τους.

Πρέπει ΤΩΡΑ να βρεθεί λύση. Για οργανογράµµατα, εκπαίδευση και διαδικασίες που να εγγυώνται 
την ασφαλή και ορθολογική λειτουργία των εργοστασίων και των ανθρώπων που τα λειτουργούν.

Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε η ...

ΕΥΔΑΠ: Ενέκρινε η έκτακτη γ.σ. τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Attica Bank

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΥΔΑΠ
Στην επικύρωση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ προχώρησε η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της εισηγμένης εταιρείας που έλαβε χώρα σήμερα με απαρτία 76,59%.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ η απόφαση για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής είναι επωφελής για την εταιρεία και πάρθηκε με τη νόμιμη πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι κατά της απόφασης τάχθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και αριθμός μικρομετόχων της.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Ένας πόλεμος Ιράν – Σαουδικής Αραβίας θα έφτανε την τιμή του βαρελιού ακόμα και στα 500$!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένας πόλεμος Ιράν – Σαουδικής Αραβίας
Δρ Χουσεΐν Ασκάρι, καθηγητής στο George Washington, μιλώντας στο περιοδικό Oil&Gas 360:

«Αν υπάρξει ένας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου θα μπορούσε να ανέβει στα 250$ σε μια νύχτα, αλλά θα έπεφτε στα 100$ την αμέσως επόμενη μέρα.

Αν όμως επιτεθεί ο ένας στις εγκατάστασεις φόρτωσης του άλλου, τότε η τιμή θα εκτοξευόταν στα 500$/βαρελι και θα έμενε εκεί αρκετό διάστημα και αναλόγως της ζημιάς που θα είχε προκληθεί».

Μπορεί να φαίνεται μια υπερβολική και ίσως συναισθηματική δήλωση. Αλλά όπως σχολιάζει ο James Stafford του Oil Price.com σήμερα τα αποθέματα αργού πετρελαίου που διαθέτουν οι χώρες του OPEC είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, παρά την σε υψηλά επίπεδα παραγωγή και τη χαμηλή τιμή του σήμερα.

Μια λοιπόν πιθανή πολεμική σύρραξη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να...

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΣΕΕ

mini συνέδριο PARK
Συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ και εκτιμώντας τη σκληρή πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές με την εφαρμογή – υλοποίηση των καταστροφικών για την κοινωνία και την οικονομία όρων του 3ου μνημονίου αλλά και με επίκεντρο το ασφαλιστικό, αποφάσισε:

Την πραγματοποίηση...

Με το αργό στα 30 δολάρια τι θα γίνει με τα ελληνικά κοιτάσματα;

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Χθες μία ακόμη έκθεση του γνωστού οίκου Wood Mackenzie, που έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στον ενεργειακό τομέα, ήρθε να επιβεβαιώσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων εξαιτίας της πτώσης των τιμών του αργού. Η μελέτη παρακολούθησε την πορεία πολυάριθμων project έρευνας και παραγωγής από την έναρξη της κατάρρευσης των τιμών του μαύρου χρυσού το 2014.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο λογαριασμός της κρίσης απαριθμεί σε 68 μεγάλα project που έχουν ανασταλεί και περιέχουν συνολικά 27 δισ. βαρέλια πετρελαίου που έμειναν θαμμένα κάτω από τη γη εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Και όπως επισημαίνει η Wood Mackenzie όσο οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν, τόσο οι επενδυτικές δαπάνες θα περιορίζονται και η λίστα με τα "παγωμένα" έργα θα μεγαλώνει.

Μόνο τον περασμένο Ιούνιο τα project που αποφασίστηκε από τις εταιρείες να "παγώσουν", αντιστοιχούν σε παραγωγή 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας μελέτης, που επισημαίνει ότι η τελική επενδυτική απόφαση για την πλειονότητα των έργων μετατέθηκε για το 2017 ή και αργότερα.

Τώρα ως προς τη ...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΟΥ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΤΗ»

1288778975
Στις 17 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11 στον κόμβο των Οδών Ιεράς Οδού και Αφών Μουρίκη θα γίνουν τα Αποκαλυπτήρια του γλυπτού του «ΕΡΓΑΤΗ» με πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας αρχικά χαιρετίζει αυτήν την ενέργεια του Δήμου Ελευσίνας και η Διοίκηση του ΕΚΕΔΑ θα συμμετέχει σύσσωμη.

Μια ενέργεια που τιμά την προσφορά του εργάτη κυρίως στην οικονομία της χώρας, που τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας εξ’αιτίας των κακών πολιτικών από μέτριους έως κακούς πολιτικούς τόσο πολύ ταλανίζεται.

Η περιοχή μας απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων μιας και  εδώ δραστηριοποιείται το 48% της Βαριάς Βιομηχανίας της χώρας μας , καθώς και εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Εργαζόμενοι απ’όλα τα...

ΠΟΠΕΚ: Γιατί δεν πέφτει η τιμή των καυσίμων αναλογικά με το αργό πετρέλαιο;


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, τον Γεν. Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Α. Παπαδεράκη και τον Πρόεδρο της  Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη την παρακάτω επιστολή:

«Ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς βρίσκεται σε πτώση, η τελική τιμή των καυσίμων δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία, είναι το μόνιμο ερώτημα χιλιάδων καταναλωτών. 

Κατά καιρούς δίνονται διάφορες εξηγήσεις-αναλύσεις για τις αυξομειώσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων από ιδιώτες αναλυτές, οι οποίοι προσεγγίζουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές ο καθένας.

Είναι καιρός το εποπτεύον Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς Πετρελαιοειδών στα πλαίσια των αρχών του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, να εξηγήσουν και να απαντήσουν  στα παρακάτω ερωτήματα.