Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Έρχονται οι 20άρηδες μεγιστάνες του πετρελαίου - Μετά τη Sillicon Valley, το Τέξας

Έρχονται οι 20άρηδες μεγιστάνες του πετρελαίου - Μετά τη Sillicon Valley, το Τέξας
Ο Mark Hiduke μόλις άντλησε χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων για να ενισχύσει την εταιρεία του, που μετρά μόλις τρεις εβδομάδες ζωής. Και κόντρα στην τάση της εποχής, αυτός ο 27χρονος δεν είναι ένας από τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας της Silicon Valley. Είναι ένας “πετρελαιάς” του Τέξας.

Ξαφνικά, η βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου γεμίζει με 20άρηδες σαν τον Hiduke, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν κατάφερνε να προσελκύσει νέους “παίκτες”.

Με την επανάσταση στις τεχνολογίες διύλισης να εκτινάσσει στα ύψη την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, ένας κλάδος που χαρακτηριζόταν από το κατεξοχήν γηρασμένο εργατικό δυναμικό του καλωσορίζει τώρα μια νέα γενιά μηχανικών, επενδυτών, επιχειρηματιών και ανθρώπων που φιλοδοξούν να γίνουν οι νέοι μεγιστάνες του πετρελαίου.

“Δεν έχω δει ποτέ κλάδο που να πετυχαίνει όσα έκανε η βιομηχανία του πετρελαίου και του αερίου κατά τα τελευταία 10 χρόνια”, λέει στο Bloomberg ο T. Boone Pickens, ο διάσημος 85χρονος “πετρελαιάς”¨. “Πριν από δέκα χρόνια, δεν θα έλεγα σε κάποιον ότι διάλεξε τη σωστή καριέρα”.

Η εταιρεία του Hiduke, PetroCore, εξασφάλισε τη δέσμευση τοπικής εταιρείας private equity για χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων το Μάιο. Ο ίδιος και οι τρεις συνεταίροι του σκοπεύουν να αγοράσουν ανεκμετάλλευτη γη και να κάνουν σχιστολιθικές γεωτρήσεις.

Νέοι επιχειρηματίες δημιουργούν εταιρείες που ασχολούνται με όλο το φάσμα της δραστηριότητας στο πετρέλαιο και το αέριο, πουλώντας και αγοράζοντας από πρώτες ύλες έως μισθώσεις και από γεωτρήσεις έως μετοχές. Αυτοί ανταγωνίζονται -και όπου χρειάζεται, συνεργάζονται- με βετεράνους του κλάδου, που έχουν τα διπλά τους χρόνια.

“Αυτοί οι τύποι θα είναι τα πρότυπα του αυτοδημιούργητου μεγιστάνα του πετρελαίου και του αερίου”, δηλώνει ο Nathen McEown, ένας 33χρονος λογιστής της Whitley Penn LLP στο Ντάλας, που διοργανώνει δείπνα networking. “Ή μπορεί να γίνουν το πρότυπο της τεράστιας ρευστότητας που κυνηγά παρόμοια deals”.

Για το Τέξας, πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή του προσώπου της βιομηχανίας του πετρελαίου. Ενώ το 71% του εργατικού δυναμικού στον κλάδο είναι από 50 χρόνων και πάνω, η νέα γενιά δείχνει να “καταλαμβάνει” τον κλάδο το τελευταίο διάστημα.

Κάπως έτσι, το Ντάλας έφτασε να θυμίζει κάτι από... Silicon Valley. Στα members only κλαμπς της πόλης, όπως το Dallas Petroleum Club και το Park City Club, κανείς μπορεί πια να δει νέους επαγγελματίες να πίνουν μπέρμπον και να τρώνε μπριζόλες των 49 δολαρίων, πλάι στα παλιά μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν γκρίζα μαλλιά και περπατούν με μπαστούνια.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αυξημένες οι Τουρκικές Εισαγωγές Πετρελαίου στο Α' Τρίμηνο


Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 4% στο α’ τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας.
Πιο αναλυτικά, η Τουρκία εισήγαγε 3,84 εκατ. τόνους αργού στο α΄ τρίμηνο του 2014, έναντι κόστους 14 δις. δολαρίων. Πέρυσι σε όλη τη διάρκεια του έτους εισήχθησαν 18,5 εκατ. τόνοι αργού.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών μέσω εισαγωγών, ενώ το περισσότερο από το πετρέλαιο προέρχεται από το Ιράν, το οποίο καλύπτει το 35% της τουρκικής ζήτησης.
Παράλληλα, η τουρκική ΡΑΕ αναφέρει ότι η χώρα κατανάλωσε πέρυσι 47 δις. κ.μ. φυσικού αερίου, έναντι 45,2 δις. κ.μ. το 2012.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Kρίση προ των πυλών: Η Αγκυρα "θα διαβεί τον Ρουβίκωνα"; - Εξήγγειλαν έρευνες νότια της Θάσου!


Την πιο σοβαρή κρίση από την κρίση των Ιμίων το 1996 απειλεί να προκαλέσει η Τουρκία στο Αιγαίο με την δημοσιοποίηση προγράμματος ερευνών όχι απλώς εντός της ελληνικής υφαλοκριπήδας, αλλά μεταξύ ελληνικών νησιών στο βόρειο Αιγαίο, πολύ μακριά από τα τουρκικά χωρικά ύδατα κα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού!

Για την ακρίβεια δίνουν ως περιοχή ερευνών την θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της Χαλκιδικής, δυτικά της Σαμοθράκης και νότια της Θάσου, ακριβώς επάνω στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα και πιο ειδικά στην περιοχή του ακρωτηρίου Μπάμπουρας, αντικείμενο της κρίσης του 1987!

Από τις πρώτες έρευνες στις αρχές της δεκαετίας του '70 φαίνεται ότι στην περιοχή το κοίτασμα είναι «καθαρό» από θειάφι. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφέρεται για μια παραγωγή που μπορεί να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως.

10 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ της Θάσου, υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και με κόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών που υπάρχουν στη Σ. Αραβία! Το κόστος εξόρυξης στη Σ. Αραβία ήταν 5 δολάρια το βαρέλι και η μελέτη καταδείκνυε ότι στην θαλάσσια περιοχή του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ το κόστος ήταν μόλις 4,8 δολάρια /βαρέλι γεγονός που την καθιστούσε ισότιμη με μια οποιαδήποτε εξόρυξη σε χερσαίο έδαφος. Αντίθετα, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές είναι πάντοτε ακριβότερες όπως αυτές για παράδειγμα του πετρελαίου Μπρέντ. Στον ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ, το κοίτασμα ήταν «καθαρό» από θειάφι, γεγονός που έκανε την εκμετάλλευσή του πιο ελκυστική Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφερόταν για μια παραγωγή που μπορούσε να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως. Στον διπλωματικό πυρετό που ακολούθησε η ευρωπαίοι είχαν αρχίσει να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελληνική συμμετοχή στην ΕΟΚ αφού προσδοκούσε από την Ελλάδα πολλά στον τομέα της Ενεργειακής Πολιτικής - See more at: http://www.inprecor.gr/archives/213538#sthash.TJceh6cv.dpuf
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα ερευνών των τουρκικών ερευνητικών πλοίων το οποίο έδινε ως ημέρα έναρξης των ερευνών την σημερινή ημέρα!

Αμέσως σήμανε συναγερμός τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ε.Βενιζέλος είναι part time υπουργός και ειδικά την περασμένη εβδομάδα ήταν ουσιαστικά απών από το υπουργείο λόγω προεκλογικής εκστρατείας, μετά από ενημέρωση του Α.Σαμαρά, την διαχείριση ανέλαβε ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών από την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να αποτρέψει μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν φυσικά ανεξέλεγκτη στην παρούσα φάση: Τυχόν αποδοχή των τουρκικών ερευνών δυτικά του 25ου Μεσημβρινού θα ήταν μια επανάληψη της κρίσης του Μαρτίου του 1987 με ότι αυτό συνεπάγεται και με όλες τις αναλογίες του τότε με το σήμερα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς συμφώνησε ότι η μοναδική λύση ήταν να ενημερωθούν οι ΗΠΑ για το ζήτημα, κάτι το οποίο έγινε: Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για την επερχόμενη κρίση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα και επικοινώνησε με την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή στα ελληνικά Επιτελεία σήμανε συναγερμός εν αναμονή της NAVTEX η οποία όμως δεν είχε εκδοθεί μέχρι την στιγμή που γράφοντας οι γραμμές αυτές. Και τα δύο ερευνητικά πλοία που αναφέρονταν στο πρόγραμμα ερευνών, το Piri Reis και το TCG CUBUKLU (A594), βρίσκονται μέχρι τώρα εντός των λιμένων τους. Το πρώτο στο λιμάνι της Σμύρνης και το δεύτερο στην Μαρμαρίδα.

Αριθμός πολεμικών πλοίων έχει "απλωθεί" στο βόρειο Αιγαίο (θα μας επιτραπεί να μην αναφέρουμε ποια και πού), ένας άλλος αριθμός βρίσκεται σε τρίωρη ετοιμότητα στο ναύσταθμο, ενώ τα ναυτικά παρατηρητήρια σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Χίο είναι σε επιφυλακή. Ταυτόχρονα υπάρχει και δορυφορική κάλυψη της περιοχής των τουρκικών ναυστάθμων με συνεχή ροή φωτογραφιών από το Helios II...

Η ΠΑ είναι στην κατάσταση που βρίσκεται πάντα: Αυξημένη επιφυλακή.

Το ότι δεν έχουν βγει ακόμα οι Τούρκοι στο Αιγαίο, δεν σημαίνει τίποτα. Και μόνο το ότι έχουν βάλει στον προγραμματισμό τους περιοχή δυτικά του 25ου Μεσημβρνού (όχι ότι τους ... "χαρίζουμε" την περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, απλά τώρα πέρασαν από το "hall" του σπιτιού στην "τραπεζαρία".

Η προηγούμενη κρίση ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όπως είχε πάλι αποκαλύψει το defencenet.gr, όταν εκδόθηκε NAVTEX με το TCG CUBUKLU μεταξύ 21 και 25 Οκτωβρίου, αλλά τότε το σκάφος δεν βγήκε καν από την Μαρμαρίδα.

Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σήμερα. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος είναι σε ανοικτή σύνδεση με τις ΗΠΑ. Οσο μπορούνοι ΗΠΑ ακόμα να "συνετίσουν" τον Ρ.Τ.Ερντογάν που δείχνει να έχει αφηνιάσει...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η υπόγεια πολιτεία του Βουκουρεστίου - Οι άθλιοι που δημιούργησε η Νέα Τάξη Πραγμάτων [Εικόνες]


Σιγά σιγά σε όλο τον πλανήτη αναπτύσσονται υπόγειες πολιτείες. Εκεί καταφεύγουν όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το Βουκουρέστι.

Το «Παρίσι της Ανατολής» με τα μπαρόκ παλάτια, τα περίτεχνα κτίρια και τις δεντρόφυτες λεωφόρους. Στην επιφάνεια. Γιατί κάτω από τους δρόμους, στο δίκτυο των υπονόμων έχει αναπτυχθεί μια άλλη πόλη. Είναι το υπόγειο βασίλειο των αποκλεισμένων, των απόρων, των αρρώστων και των ναρκομανών. Εκεί όπου ζουν οι Άθλιοι της ανατολικής Ευρώπης.

Οι «ένοικοι των υπονόμων» είναι σχεδόν όλοι τους φορείς του HIV και το ένα τέταρτο αυτών πάσχουν από φυματίωση. Ωστόσο, αφήνονται να σαπίζουν στο σκοτάδι, την υγρασία και το κρύο. Μόνες τους ασπίδες σε όλα αυτά κάποιες λάμπες και οι... αγκαλιές.

Η υπόγεια... πόλη του Βουκουρεστίου άρχισε να αναπτύσσεται το 1990. Μέχρι τότε στα ορφανοτροφεία της Ρουμανίας ζούσαν δεκάδες χιλιάδες παιδιά, τα οποία όπως αποκαλύφθηκε μετά την πτώση του Τσαουσέσκου ζούσαν υπό συνθήκες... στρατοπέδων συγκέντρωσης. Έτσι, το 1990, όταν το καθεστώς έπεσε πολλά από τα παιδιά αυτά έφυγαν από το ορφανοτροφεία και βρήκαν καταφύγιο στο δίκτυο των υπονόμων, που στην πραγματικότητα δεν είναι υπόνομοι αλλά τεράστιοι σωλήνες που είχε τοποθετήσει ο Τσαουσέσκου στο πλαίσιο του σχεδίου για... κεντρική θέρμανση της πόλης.

Το υπόγειο αυτό δίκτυο δεν είναι απλά καταφύγιο για τους αστέγους και τους ανήμπορους της πόλης. Είναι μια καθόλα οργανωμένη πολιτεία με κανόνες και ιεραρχία. Επικεφαλής της ο επονομαζόμενος... Μπρους Λι. Πατέρας, μέντορας όλων αλλά και ντίλερ τους. Προσφέρει στους «ενοίκους» της υπόγειας πόλης ασφάλεια, προστασία αλλά και τη δόση τους.

Η είσοδος στο... παράλληλο αυτό σύμπαν που υπάρχει κάτω από τους δρόμους του Βουκουρεστίου δεν γίνεται από καμία πύλη αλλά από μια τρύπα στην άκρη ενός δρόμου, που μοιάζει περισσότερο με λακκούβα και αν τύχει να περάσεις από εκεί ούτε που θα διανοηθείς πού μπορεί να οδηγεί.

Μια έντονη μυρωδιά ενός μεταλλικού χρώματος (το οποίο οι ένοικοι των υπονόμων παίρνουν ως ναρκωτικό) και μια δυνατή, ενοχλητική μουσική από το βάθος. Η πρώτη μυρωδιά και ο πρώτος ήχος που μυρίζει και ακούει κανείς καθώς «γλιστράει» προς την υπόγεια πολιτεία.

Ενα καλώδιο που μπαίνει από την τρύπα είσοδο δίνει ρεύμα στις μικρές λάμπες που υπάρχουν διάσπαρτες στην υπόγεια πολιτεία για να σπάει λίγο το σκοτάδι αλλά και στο στερεοφωνικό που παίζει ακατάπαυστα χορευτική μουσική. Αν είχαν κλαμπ στην Κόλαση, θα πρέπει να έμοιαζε κάπως έτσι.

Ανθρωποι που κάνουν ενέσεις μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, άλλοι, ημίγυμνοι με βαριές αλυσίδες και λουκέτα περασμένα σε χέρια, πόδια και λαιμό, γεμάτοι τατουάζ και ουλές από τους αυτοτραυμματισμούς, γάτες, αγέλες σκύλων, διάδρομοι που οδηγούν σε άλλα δωμάτια. Αυτό είναι το σκηνικό της υπόγειας αυτής πόλης που βρίσκεται κάτω από τα παλάτια και τα αρχοντικά του Βουκουρεστίου.


«Οι περισσότεροι από αυτούς που ζουν εδώ προέρχονται από τα ορφανοτροφεία. Προσπάθησα να τους οργανώσω. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αυτό που πιστεύουν, δεν είμαστε τα αποβράσματα της κοινωνίας, αρουραίοι, κρατούμενοι. Το σύστημα δεν τους φρόντισε . Ερχονται σε μένα , για λίγη τροφή, λίγη ζεστασιά , για μια συμβουλή, αναζητώντας λίγη κατανόηση. Είμαστε μια οικογένεια. Αυτό είμαστε», λέει ο... Μπρους Λι.




ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Να γιατί “βγήκαμε στις αγορές”!

KAMMENOS
Τα 3 δις εξοδου στος αγορες ηρθαν με συνεννοηση για να καλυφθει η χρηματοδοτικη τρυπα
των ομολογων που ληγουν σημερα και αυριο, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

Επισυναπτω την πληρη αναλυση των ομολογων που ληγουν ΣΗΜΕΡΑ και ΑΥΡΙΟ

ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ !!! -PSI-  ( οπως δειχνει ο πινακας )

ΤΟ 2ο ΤΡΙΜΗΝΟ του 2014 ληγουν

9,5 δις ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ PSI

1,9 δις ΔΝΤ

και κατι ψιλα

ΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014 ληγουν

5,4 δις ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ PSI
1,9 δις ΔΝΤ
και κατι ψιλα



Οι επίσημες εκταμιευσεις δεν έβγαιναν!! Δεν έφταναν !!

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ…

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΑΛΟΔΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟ



Δημήτρης Κ. Καμμένος
( Πόρτα Πόρτα )

Επιχειρηματίας, Οικονομικός Αναλυτης

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής

Ανεξάρτητοι Έλληνες

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Mega deal ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφει ο Πούτιν με τους Κινέζους

Mega deal ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφει ο Πούτιν με τους Κινέζους
Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην σύναψη συμφωνίας με την Κίνα για το φυσικό αέριο. Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό  Dmitry Medvedev.

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Κίνα. Η τελική συμφωνία για την τιμή είναι πιθανό να γίνει από τον Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping σε μια συνάντηση στη Σαγκάη σήμερα.

Η συμφωνία του φυσικού αερίου, η οποία έχει τεθεί επί τάπητος για πάνω από 10 χρόνια, θα στείλει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2018, με τη δυνατότητα να αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα σε 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Κίνα κατανάλωσε περίπου 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2013 και έθεσε ως στόχο τα 420 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2020.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο,η  OAO Gazprom , έχει ως στόχο να υπογράψει ένα συμβόλαιο με την National Petroleum της Κίνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με ρωσικά στελέχη και αξιωματούχους. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας με 94.500.000.000 δισεκατομμύρια δολάρια των επιχειρήσεων το περασμένο έτος, ήταν η μόνη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που δεν κατέκρινε τις δράσεις του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Αναμένουμε ότι η συμφωνία φυσικού αερίου με την οριστική επικύρωση κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν και οι όροι τιμολόγησης δεν θα είναι πολύ απαιτητικοί για την Κίνα», δήλωσε ο Simon Powell, επικεφαλής της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου,στο Χονγκ Κονγκ.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ποιοι εταιρίες διεκδικούν τα πετρέλαια του Μαυροβουνίου


Έξι εταιρείες από τις ΗΠΑ , την Αυστρία , την Ιταλία , τη Ρωσία , την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία υπέβαλαν τρεις προσφορές στο δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή του Μαυροβουνίου.

Οι εταιρείες είναι οι Marathon Oil Corporation ( ΗΠΑ) και OMV ( Αυστρία ) - κοινή προσφορά  - Κοινοπραξία : Eni SpA ( Ιταλία) και Novatek , ( Ρωσία)  - Κοινοπραξία : Energean Oil & Gas ( Ελλάδα) και Mediterranean Oil & Gas ( Μεγάλη Βρετανία ).

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΣΕΕΠ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Με αφορμή την καταγγελία του ΣΚΕΕΠ στις 16/05/14 σχετικά με το περιστατικό που συνέβη στην Κεντρική Πύλη των ΒΕΑ, έχω να δηλώσω τα εξής:
           Την Τετάρτη 14/05/14 ο συν. Νέστωρας Δημήτρης, μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ, κλήθηκε στο Σωματείο για να συμμετάσχει σε συγκεκριμένη δραστηριότητα του Σωματείου. Φτάνοντας στην Κεντρική Πύλη των ΒΕΑ, δεν του επετράπη η είσοδος με το αυτοκίνητό του παράνομα, από «συγκεκριμένο συνάδελφο» που θέλει να δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Σωματείου.
           Σημειωτέον ότι το περιστατικό της μη εισόδου του συναδέλφου – μέλους του Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ, συνέβη πριν το έκτακτο περιστατικό Ασφάλειας και η παρέμβασή μου έγινε στην Κεντρική Πύλη των ΒΕΑ μετά το πέρας του έκτακτου περιστατικού.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Είναι πράγματι θλιβερό και ανήκουστο να μην επιτρέπεται η είσοδος στα συγκροτήματα των μελών του Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ και μάλιστα από συναδέλφους μέλη μας. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν αφήσουμε να συμβαίνει αυτό σε άλλες καταστάσεις.
           Άρα το προφανές ήταν να υπάρξει παρέμβασή μου, όπως υπήρξε σε κάθε περίπτωση παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης, για συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης.
           Το τραγικό όμως της υπόθεσης είναι η καταγγελία από το ΣΚΕΕΠ, που χωρίς να ζητήσει προηγουμένως πληροφόρηση από τον Πρόεδρο του Σωματείου και χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα, προχώρησε ελαφρά τη καρδία, κινούμενη μικροπαραταξιακά και κομματικά με βαρείς χαρακτηρισμούς και ύβρεις καταφέρθηκε εναντίον του Προέδρου.
           Αλήθεια συνάδελφοι του ΣΚΕΕΠ τι θα συνέβαινε εάν δεν επιτρέπετο η είσοδος σε συνδικαλιστές της παράταξή σας ή εάν στο μέλλον συμβεί;
           Αλήθεια ποιον εξυπηρετεί η παρεμπόδιση της άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης του ΠΣΕΕΠ; Μήπως άθελά σας ή ηθελημένα γίνεστε δεκανίκι της Εταιρείας;
           Πραγματικά λυπάμαι για την επιλεκτική συμπεριφορά κάποιων που πέφτουν τόσο χαμηλά.
           Δυστυχώς συνάδελφοι του ΣΚΕΕΠ η ΒΛΑΚΕΙΑ δεν αντιμετωπίζεται, ούτε θεραπεύεται.

Συναδελφικά


Π. Οφθαλμίδης

Πρόεδρος ΠΣΕΕΠ

Ξεκινά η κατασκευή νέας δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα

Ξεκινά η κατασκευή νέας δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα
Την έναρξη των εργασιών κατασκευής της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Με την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής, ο αποθηκευτικός χώρος του σταθμού θα αυξηθεί από 130.000 στα 225.000 κυβικά μέτρα LNG (73%), δίνοντας έτσι σε περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου τη δυνατότητα χρήσης του σταθμού για εισαγωγές. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο χρόνος προσωρινής αποθήκευσης LNG πέραν των 18 ημερών που ισχύει σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες με μικρότερες καταναλώσεις να δραστηριοποιηθούν στην αγορά.

Η κατασκευή της νέας δεξαμενής εντάσσεται στο έργο της δεύτερης αναβάθμισης του σταθμού της Ρεβυθούσας, συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκατ. ευρώ. Το έργο ε περιλαμβάνει επίσης την αύξηση κατά 40% του ρυθμού αεριοποίησης, την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων έως και 260.000 κυβικών μέτρων, και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού στο Σημείο Εισόδου Αγία Τριάδα.

«Η Ρεβυθούσα αποτέλεσε την αφετηρία για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η δεύτερη αναβάθμιση του σταθμού ΥΦΑ είναι έργο στρατηγικής σημασίας καθώς θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας και θα συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνδυασμό με το έργο της εγκατάστασης Μόνιμης Αμφίδρομης Ροής στο Μετρητικό Σταθμό Συνόρων Σιδηροκάστρου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα καταστεί εφικτή η διαμετακόμιση ποσοτήτων φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του έργου έχει εγκριθεί ποσοστό επιχορήγησης 35% του επιλέξιμου κόστους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό (65%) του συνολικού προϋπολογισμού θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανεισμό. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει τη χορήγηση δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΚ-ΕΛΠΕ


Το ΔΣ του Συλλόγου κατόπιν εξουσιοδότησης από την Γενική συνέλευση που  πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη  15  Μαΐου 2014  με  σκοπό τον απολογισμό του απερχόμενου ΔΣ και του ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης χρήσης 2012-2014 και κατόπιν συνεννόησης με την εφορευτική επιτροπή και το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου  καθόρισε  ημερομηνία αρχαιρεσιών για  Νέο  ΔΣ  και   Ελεγκτική
επιτροπή την Πέμπτη 29  Μαΐου  2014 και ώρα  11:00 με  13:00 στην έδρα του Συλλόγου Χειμάρας 8α στο Μαρούσι.
Αποφασίστηκε  επίσης ,  να  γίνονται  δεκτές  υποψηφιότητες για το νέο ΔΣ  και την  Ελεγκτική  Επιτροπή  έως  και τη  Πέμπτη 22  Μαΐου 2014.

Το ενεργειακό πρόβλημα, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, απασχόλησε Αναστασιάδη-Νταλ


Το ενεργειακό πρόβλημα, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Τζόζεφ Νταλ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Έχουμε απαραίτητα ανάγκη ενός ολοκληρωτικού φακέλου αναφορικά με το ενεργειακό. Δεν είναι μόνο η Κύπρος, η Κύπρος είναι ένα θέμα, αλλά έχουμε και το πρόβλημα του ρωσικού αερίου και το ενεργειακό πρόβλημα που έχει ξεσπάσει τώρα μετά την κρίση στην Ουκρανία, άρα, θα πρέπει να το δούμε σφαιρικά» δήλωσε ο κ. Νταλ. «Έχουμε όλοι συναίσθηση του προβλήματος και θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που θα έχουμε» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Νταλ ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Αναστασιάδη τις προσπάθειές του «για να ξανακτίσει τη χώρα του». Συμπλήρωσε, δε, ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως σε επίπεδο επιτοκίου. Όπως είπε, «είμαστε σε πορεία επεξεργασίας λύσεων, ώστε να μπορούν να δανειοδοτούν οι τράπεζες».

Έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, με την κυβέρνηση που έχει και την πολιτική του ΔΗΣΥ, θα τα καταφέρει, όπως και οι άλλες χώρες, και θα βγει από το μνημόνιο. Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΕΛΚ θα εκλέξει τον υποψήφιό του, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά, κυρίως, ότι θα επικρατήσουν οι αξίες και οι πολιτικές αρχές που μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο τελευταίο συνέδριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο και στο ψήφισμα που περιλήφθηκε στο μανιφέστο του κόμματος, «με την πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση όσον αφορά το Κυπριακό». Το ψήφισμα ζητά από την Τουρκία την αποχώρηση των στρατευμάτων της, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και για επανένωση της Κύπρου, με απόλυτο σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΕΣΦΑ: Στελέχη της Socar στο ΥΠΕΚΑ για εκκρεμότητες

ΔΕΣΦΑ: Στελέχη της Socar στο ΥΠΕΚΑ για τις εκκρεμότητες-Η ατζέντα των συνομιλιών

Tις εκκρεμότητες στις σχέσεις Ελλάδας –Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, συζήτησαν υψηλόβαθμα στελέχη της αζέρικης Socar με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, υψηλόβαθμα στελέχη της Socar βρίσκονται στην Αθήνα για σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του προέδρου της χώρας τους Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Αθήνα στα μέσα του προσεχούς Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών προτεραιότητα έχει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου, η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί από πέρυσι, όπως επίσης και η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, στην εταιρεία του οποίου συμμετέχει η Socar με ποσοστό 20%. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ εκτιμήθηκε ότι οι όποιες δυσκολίες και προβλήματα που έχουν ανακύψει με την έγκριση της μεταβίβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπερπηδηθούν.

Σε ό,τι αφορά στον ΤΑΡ, μπορεί μέχρι στιγμής να βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο ο σχεδιασμός της όδευσης του έργου, όπως και η εγκατάσταση συγκροτήματος συμπιεστών, αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες σε περιοχές όπως η Καβάλα και οι Σέρρες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει δυναμικό χαρακτήρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χρονικό όριο του τέλους του πρώτου εξαμήνου για την έγκριση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είχε τεθεί αρχικά, δεν μπορεί να επιτευχθεί, γεγονός για το οποίο που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr δυσανασχετεί η πλευρά των αγοραστών.

Τόσο ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, όσο και ο γερμανός επίτροπος για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, στην κοινή τους συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή παραδέχτηκαν ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στη φάση ανταλλαγής επιστολών για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο Επίτροπος ενέργειας εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται τέλος ότι η Socar έχει επιλεγεί για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ τον περασμένο Ιούνιο, η συμφωνία υπεγράφη με την Ελληνική Κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και από τότε ο φάκελος της μεταβίβασης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει το σύννομο της μεταβίβασης, σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες και τη διασφάλιση ότι η Socar με τη συμμετοχή της στο ΔΕΣΦΑ (ελληνικό σύστημα μεταφοράς) και στον αγωγό TAP, δεν θα παραβιάζει τους κανόνες που έχει θέσει η ΕΕ και οι οποίοι ισχύουν και για τη ρωσική Gazprom, σε βάρος της οποίας πραγματοποιεί έρευνα.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Νέος μνημονιακός θρίαμβος: κατήργησαν και τη μεταλλουργική βιομηχανία της χώρας!


Ένας απ' τους τελευταίας εσοδείας μνημονιακούς νόμους είναι ο Ν.4262 (ΦΕΚ τ.Α΄ 114 της 10/5/2014) με τον εύηχο τίτλο "Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις". Στο γραφειοκρατικό λαβύρινθο που ζούμε κάθε μέρα και ποιος δεν θα ήθελε μια "απλούστευση"! Η "απλούστευση" αυτή λοιπόν πρόσθεσε άλλες σαράντα (40) σελίδες "ελληνικού" τύπου νομοθεσίας, ξέρετε, απ' αυτές τις ωραίες που σου λένε πάντα ότι "η παράγραφος τάδε του άρθρου δείνα του Ν. 19τόσο του 18-και-κάτι, όπως τροποποιήθηκε απ΄ την παράγραφο δείνα του άρθρου τάδε του νόμου εκείνου και όπως ισχύει τροποποιείται ως εξής". Κι άντε να ψάχνεις να βρεις που σε παραπέμπουν, για να ανακαλύψεις ότι κι από εκεί θα φτάσεις σε παραπέμπουν κάπου αλλού! Κάτι ίσως σαν τον 8ο "από τους 12 Άθλους του Αστερίξ", με "το Σπίτι που τρελαίνει".

Κάπου βαθιά χωμένη μέσα σ' αυτό το νόμο, τον 4262, στη σελίδα 25, βρίσκεται η παράγραφος 4 του άρθρου 43, που λέει το εξής "αθώο":  "Τα άρθρα 85Α, 85Β και 85Γ του ν.δ. 210 της 3/5.10.1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» (Α΄277) καταργούνται". Έτσι ακριβώς, σε μιαν αράδα. Και σκέφτεσαι, ίσως, "έ, το ...
1973 χούντα είχαμε, αποφάσισαν επιτέλους να καταργήσουν μια χουντική διάταξη". Μπράβο στους "μεταρρυθμιστές"! Τόσες δημοκρατικές κυβερνήσεις είχαμε στα 40 χρόνια που πέρασαν απ' το 1974, γιατί κανένας δεν σκέφτηκε να καταργήσει αυτές τις διατάξεις;

Πάμε λοιπόν να δούμε τι λένε αυτές οι διατάξεις και πέφτουμε πάνω σε δυο "εκπλήξεις":
1η "έκπληξη": ΔΕΝ είναι διατάξεις της χούντας, είναι προσθήκες που έγιναν με το Ν274/1976, και συγκεκριμένα με τα άρθρα 16, 17 και 18 αντίστοιχα. Επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, την εποχή της "σοσιαλμανίας"!
2η "έκπληξη": Το άρθρο 85Α ξεκινάει ως εξής: "Πρός εξασφάλισιν της επαρκούς τροφοδοτήσεως υφισταμένων ή ιδρυθησομένων εν Ελλάδι Μεταλλουργικών Βιομηχανιών δύναται ο Υπουργός Βιομηχανίας δι` ητιολογημένης αποφάσως του να υποχρεοί τον εκμεταλλευόμενον των δεδομένων μεταλλείων, να πωλή το όλον ή τμήμα των εξορυσσομένων μεταλλευμάτων πρός τας εν λόγω βιομηχανίας, εφ` όσον δεν τροφοδοτεί ήδη εξ αυτού ιδίαν ή ετέραν εν Ελλάδι μεταλλουργικήν βιομηχανίαν, δυναμικότητος του μεταλλείου ή δεν υπάρχουν ανειλημμέναι εκ μέρους του συμβατικαί υποχρεώσεις πρός διάθεσιν εις άλλους των εν λόγω προϊόντων, αποδεικνυόμεναι δι` εγγράφου βεβαίας χρονολογίας και υπό τον όρον ότι τοιαύται υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν την πενταετίαν απο της συνομολογήσεως των."
Το άρθρο 85Β ξεκινάει ως εξής: "Πρός εξασφάλισιν της επαρκούς τροφοδοσίας ιδρυθησομένων εν Ελλάδι μεταλλουργικών βιομηχανιών, δύναται δι` αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκμισθούνται αναγκαστικώς οιαδήποτε μεταλλεία εις τας εν λόγω μεταλλουργικάς βιομηχανίας και εφ` όσον ο εκμεταλλευόμενος το μεταλλείον δεν τροφοδοτεί ήδη εξ αυτού ιδίαν ή ετέραν εν Ελλάδι μεταλλουργικήν βιομηχανίαν διά ποσοτήτων μεταλλεύματος αναλόγων πρός την δυνατότητα παραγωγής του μεταλλείου, συμφώνως πρός τους κανόνας της κανονικής από οικονομικοτεχνικής απόψεως εκμεταλλεύσεως."
Και το άρθρο 85Γ ορίζει ότι μεταλλουργικές βιομηχανίες θεωρούνται αυτές που παράγουν τελικό ή και ημιτελές προϊόν εφόσον αλλάζει η ορυκτολογική σύσταση: "Μεταλλουργική Βιομηχανία, εν τη εννοία του παρόντος, είναι η έχουσα ως σκοπόν την εξαγωγήν εκ του μεταλλεύματος των περιεχομένων εν αυτώ μετάλλων, είτε αμιγών είτε υπο μορφήν κραμάτων ή χημικών ενώσεων αυτών. Μεταλλουργική βιομηχανία θεωρείται και εκείνη ήτις παράγει ου μόνον το ως άνω τελικόν μεταλλουργικόν προιόν αλλά και ημιτελές τοιούτον, ως ενδεικτικώς η φρύξις του μαγνησίτου ή η παραγωγή αλουμίνας εκ βωξίτου ή η φρύξις του σιδηροπυρίτου. Δεν θεωρείται ως μεταλλουργία η βιομηχανική κατεργασία η πραγματοποιούσα διά διαφόρων μεθόδων εμπλουτισμόν του μεταλλεύματος δι` απομακρύνσεως των πτωχών τμημάτων τούτου άνευ μεταβολης της ορυκτολογικής φύσεώς του".

Κατήργησαν δηλαδή μέσα σε μια νύχτα το προτιμησιακό καθεστώς να αξιοποιείται ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος σε Ελληνικές μεταλλουργίες! Ακριβώς τις ίδιες μέρες που η Γαλλία έκανε ειδική νομοθεσία για να προστατέψει την Alstom από  την εξαγορά της απ' τη General Electric!

Η τωρινή αλλαγή της νομοθεσίας έγινε με κατάθεση τροπολογίας, κάτι που κάνει ακόμα πιο "πονηρή" την όλη διαδικασία. Με την Αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε, χαρακτηρίζουν τις καταργούμενες διατάξεις ως "αναχρονιστικές", ότι "συνιστούν παρέμβαση σε ιδιωτικής φύσης δραστηριότητες δυσανάλογη του σκοπού και δεν συνάδει με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού αλλά και της ελευθέριας άσκησης οικονομικής δραστηριότητας", "η κατάργησή τους προτείνεται προς ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου"! Έτσι ακριβώς! Μιλούν για "ασφάλεια δικαίου" αυτοί που 4 χρόνια τώρα έχουν κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο! Που πλέον τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να καταρρίπτουν τα μέτρα τους.

Πόσες είναι οι ελληνικές μεταλλουργίες που αξιοποιούν ελληνικό ορυκτό πλούτο; Δεν είναι και πολλές, είναι το Αλουμίνιο -που αξιοποιεί το βωξίτη, είναι η Λάρκο -που αξιοποιεί το νικέλιο και είναι και οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι -που αξιοποιούν το ομώνυμο μετάλλευμα. Παλαιότερα ήταν και τα Ελληνικά Σιδηροκράματα -που αξιοποιούσαν τα κοιτάσματα χρωμίτη και ίσως θα μπορούσαν να ξαναλειτουργήσουν κάποια μέρα. Σε τι λοιπόν αποσκοπεί η κατάργηση των "αναχρονιστικών" διατάξεων; Μάλλον όχι στους βωξίτες, μάλλον όχι στους λευκόλιθους, μένει η Λάρκο και το νικέλιο.


Το περασμένο καλοκαίρι είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια ξεπουλήματος και της Λάρκο μέσω ΤΑΙΠΕΔ, συνοδευόμενη από ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα στον "έγκυρο" τύπο, περί "ζημιογόνας" Λάρκο, που "επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογουμένους", που πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί "για να βρει κεφάλαια". Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Λάρκο παραπέμφθηκε στις καλένδες το ίδιο ξαφνικά όσο ξαφνικά είχε ξεκινήσει, χωρίς ποτέ να μάθουμε τι μεσολάβησε.


Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε  «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Το νικέλιο έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι στρατηγικής σημασίας μέταλλο κι έχουμε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στην ΕΕ. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα, αλλά εσχάτως έχει προκύψει μια ακόμα πιθανή χρήση του, που, αν επιβεβαιωθεί, θα εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα την αξία του ελληνικού νικελίου. Πρόκειται για την αξιοποίηση του νικελίου ως καυσίμου, μέσω χημικών αντιδράσεων σύντηξης του υδρογόνου με το νικέλιο σε ελεγχόμενες συνθήκες. Το πρόγραμμα εξελίσσουν Έλληνες μηχανικοί της Defkalion Green Tecnologies SA, αρχικά στην Ξάνθη και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ. Τον Ιούλιο 2013 είχε γίνει μια επίδειξη του συστήματος (προβιομηχανικό πρωτότυπο R5) στο Μιλάνο και ανέβηκαν στο διαδίκτυο πολυάριθμα βίντεο της επίδειξης.

Ο ιστότοπος της Defkalion είναι αρκετούς μήνες ουσιαστικά ανενεργός, με μόνο μια ανακοίνωση ότι από τις 20/1/2014 ξεκίνησε η τελική φάση προετοιμασίας του προ-βιομηχανικού προϊόντος τους, του Υπερίωνα, ενός μικρού μεγέθους αντιδραστήρα 45KW για οικιακή χρήση. Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα στην ανακοίνωση προστέθηκε μια λακωνική δήλωση ότι κάποιοι ερευνητές χαρακτήρισαν το σύστημα που επιδείχθηκε στο Μιλάνο "ως μη αξιόπιστο".

Όπως φαίνεται, στις 12 Μαίου δημοσιεύθηκε η ανάρτηση "Defkalion demo proven not to be reliable", που σχολιάζει μια έκθεση, η οποία φαίνεται να συντάχθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Η έκθεση έχει συνταχθεί απ' το Luca Gamberale, πρώην Τεχνικό Διευθυντή της συνεταίρου της Defkalion για την ανάπτυξη του συστήματος στην Ευρώπη. Ο Gamberale, σε μια 12σέλιδη έκθεση, φαίνεται να αμφισβητεί την ακρίβεια των συστημάτων μέτρησης της παραγόμενης θερμότητας από τον πειραματικό αντιδραστήρα R5 στο Μιλάνο. Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά ο χρόνος που μεσολάβησε, από τις 23 Ιουλίου 2013 που έγινε η επίδειξη, μέχρι το Μάρτιο 2014 που φαίνεται να συντάχθηκε η έκθεση και το Μάιο που δημοσιεύτηκε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα της Defkalion έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς είναι μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα της σύντηξης από αυτή που ακολουθεί το τεράστιο και πανάκριβο πρόγραμμα ΙTER στο ερευνητικό κέντρο Cadarache, στα σύνορα Γαλλίας- Ελβετίας. Το πρόγραμμα παρακολουθεί και η NASA, που αναζητά καύσιμο για να πραγματοποιήσει το ταξίδι στον Άρη.

Μετά τα πιο πάνω, προκαλεί πολλές απορίες η σκοπιμότητα της κατάργησης των σχετικών διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα, που μόνο ως "αναχρονιστικές" δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει.

Έχετε λοιπόν τώρα ένα ακόμα λόγο να χαρακτηρίσετε "αναχρονιστικά" τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης και να τα στείλετε την Κυριακή οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Χρειαζόμαστε μια νέα Ελλάδα, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr