Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Θαυματουργό σφουγγάρι απορροφά τις κηλίδες πετρελαίου

Μόλις 15 πλοία εκπέμπουν περισσότερα οξείδια αζώτου και θείου από όλα τα αυτοκίνητα μαζί

Από το naftemporiki.gr
Τα πλοία μεταφέρουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά παράγουν μόλις το 3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κόσμου. Ωστόσο, η ναυτιλία είναι πιο ρυπογόνος από όσο υποδηλώνει αυτό το ποσοστό.

Λόγω της καύσης μαζούτ, μόλις 15 από τα μεγαλύτερα πλοία εκπέμπουν περισσότερα οξείδια του αζώτου και του θείου από όλα τα αυτοκίνητα του κόσμου μαζί. Τα αέρια αυτά είναι πολύ χειρότερα για την υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.

Μια νέα έκθεση από τη διεθνή ΜΚΟ Carbon War Room (CWR) αναδεικνύει την απειλή που δημιουργούν για ..

Energean: Μία «Ελληνίδα» που θέλει να γίνει ...παγκόσμια

Από το newmoney.gr
«To όραμά μας είναι να γίνουμε η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική». Μιλώντας κανείς με τους ανθρώπους της Energean Oil & Gas καταλαβαίνει ότι όλα κινούνται βάσει σχεδίου και μίας συνολικής στόχευσης που ανταποκρίνεται στην προηγούμενη πρόταση. Μια πρόταση που την επαναλαμβάνουν πάντα στην ερώτηση «τι θέλετε να πετύχετε;» και με την οποία φροντίζουν να ...καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα τους.

Κάπως έτσι λοιπόν η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα, που τυγχάνει να έχει σήμερα το σύνολο της εθνικής παραγωγής πετρελαίου στα χέρια της μέσω των κοιτασμάτων του Πρίνου ανοικτά του κόλπου της Καβάλας, κάνει σοβαρά βήματα στο εξωτερικό με στόχευση κυρίως στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρύτερη ζώνη της Αδριατικής.

Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε..

Το Ισραήλ, το κάρβουνο και η "μισή αλήθεια" ως μέσο δημιουργίας λαθεμένων εντυπώσεων.


Από το greeklignite.blogspot.gr
Με πηχυαίους τίτλους δημοσιεύθηκε στο διεθνή τύπο πριν μερικές ημέρες η "είδηση": "το Ισραήλ ακυρώνει τα σχέδια για μεγάλο ανθρακικό εργοστάσιο". Στην εποχή των sms και του twitter πολλοί έχουν συνηθίσει να κοιτούν μόνο τους τίτλους, οπότε να ένα ακόμα πεδίο δόξης λαμπρό για την προπαγάνδα: το Ισραήλ εγκαταλείπει το κάρβουνο! Χάρη στην προπαγάνδα εύκολα ο επόμενος συνειρμός μπορεί να γίνει "θα βάλουν ΑΠΕ". Όμως θα είναι μόνο θλιβερή προπαγάνδα, τίποτα περισσότερο.

Πρόκειται για ένα λιθανθρακικό εργοστάσιο, που η κατασκευή του είχε εγκριθεί το 2001, θα κατασκευαζόταν κοντά στην πόλη Ασκελόν και θα είχε ισχύ 1150MW. Πλέον η κατασκευή ματαιώνεται οριστικά κι εδώ τελειώνει η "είδηση", καθώς η ίδια ενεργειακή πολιτική του Ισραήλ μπορεί να παρουσιαστεί και μ' ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, τον πραγματικό αυτή τη φορά, που είναι ...

Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα των Ινδιάνων να μην περνά ο αγωγός πετρελαίου Dakota από τις περιοχές τους

Από το worldenergynews.gr
Δικαστήριο των ΗΠΑ, αρνήθηκε χθες, Σάββατο, το αίτημα δύο φυλών ιθαγενών της Αμερικής για μια «απόφαση έκτακτης ανάγκης», που θα απέτρεπε την ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Dakota Access pipeline στην περιοχή τους.

Η απόφαση του Εφετείου των ΗΠΑ σημαίνει ότι ο 3,8 δισ.δολ. αγωγός, θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αύριο.

Οι δύο φυλές ιθαγενών ήθελαν..

Το 11άρι ίσως να είναι το… καλό!

Αποτέλεσμα εικόνας για Το 11άρι ίσως να είναι το… καλό!
Από το politis.com.cy
Η ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου διεθνούς συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference στη Λευκωσία την περασμένη Πέμπτη έφερε σπουδαία νέα αναφορικά με τη μεγάλη ενεργειακή εικόνα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με κάποιον τρόπο η Κύπρος επανήλθε στο διεθνές επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναφορικά με τα εν δυνάμει κοιτάσματα που μπορούν να βρίσκονται υποθαλάσσια εντός της ΑΟΖ της και η δήλωση του ίδιου του επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της ιταλικής εταιρείας ENI, Λούκας Μπερτέλι, για «προέκταση των αποθεμάτων που βρίσκονται εντός του κοιτάσματος-μαμούθ της Αιγύπτου, Zohr, εντός της κυπριακής ΑΟΖ», γεννά νέες προσδοκίες – ενόψει μάλιστα και της αναμενόμενης διερευνητικής γεώτρησης της γαλλικής Τotal στο τεμάχιο 11.

Ψηλά ξανά ο πήχης

Το απαύγασμα του συνόλου των παρουσιάσεων του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένων τεχνοκρατών με ρόλο-κλειδί σε εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήταν φυσικά η τεράστια δυναμική που ενυπάρχει σε..