Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πράσινο Φως για την Κατασκευή του Πρώτου Πυρηνικού Εργοστασίου.στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 
Οι εργασίες κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν ν΄αρχίσουν, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή στο Αμπού Ντάμπι, ανοίγοντας το δρόμο σε κοινοπραξία νοτιοκορεατικών εταιρειών προκειμένου ν΄αρχίσουν τις εργασίες για την υλοποίηση του ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδίου αυτού.

Τον Δεκέμβριο του 2009, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέθεσαν σε νοτιοκορεατική κοινοπραξία υπό την εταιρεία Korea Electric Power Corp συμβόλαιο για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων για ν΄αντιμετωπίσουν την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Emirates Nuclear Energy Corp, περίμενε να τής δοθεί η σχετική άδεια πριν αρχίσει την κατασκευή των δύο πρώτων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό του Μπαρακάχ.
ΠΗΓΗ:energia.gr

Οικονομία με έμφαση στην ενέργεια

 Οικονομία με έμφαση στην ενέργεια
Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα είναι ένα από τα κύρια θέματα των ρωσο-τουρκικών συνομιλιών στη Μόσχα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ερντογάν δεν θα συζητήσουν μόνο τη σύμπραξη στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και την υλοποίηση του μεγαλύτερου ρωσικού επενδυτικού σχεδίου στην Τουρκία – της κατασκευής του Ατομικού Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού (ΑΗΣ) «Ακκούγιου».

Το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στη Ρωσία είναι εξαιρετικά εντατικό. Το κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η διευθέτηση του συριακού ζητήματος. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν έρχεται στη Μόσχα την επομένη των συνομιλιών του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ) Κόφι Ανάν. Νωρίτερα ο δύσκολος διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας γι΄αυτό το ζήτημα έγινε ακόμα πιό τεταμένος μετά το επεισόδιο με το τουρκικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στη Συρία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Citi: Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ το 2013 με τραγικές συνέπειες!

 http://marketbeast.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_0613.jpeg
Η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι άλυτο και προσδοκά με πιθανότητα 50%-75% ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, με τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας σύμφωνα με την ανάλυσή της «Global Economic Outlook and Strategy» που υπογράφει ο chief economist του αμερικάνικου οίκου Willem Buiter.

Η πραγματική οικονομία θα υποχωρήσει 7,5% φέτος, αλλά 10,1% το 2013 με την ανεργία από το 23,6% φέτος να εκτινάσσεται στο 29% στο επόμενο έτος, βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup. Με το νέο νόμισμα ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 15% και το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 437,3% από 156,5% φέτος!

Ταυτόχρονα, αμφισβητεί την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του προγράμματος: «Πιστεύουμε ότι η τρόικα θα μπορούσε να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, αλλά είναι απίθανο να συμφωνήσει στο αίτημα της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φυγαδεύοντας τα κέρδη: ο μυστικός κόσμος των διεθνών πετρελαϊκών και μεταλλευτικών κολοσσών

 Φωτογραφία για Φυγαδεύοντας τα κέρδη: ο μυστικός κόσμος των διεθνών πετρελαϊκών και μεταλλευτικών κολοσσών
“Οι φυσικοί πόροι θα έπρεπε να βοηθούν τα φτωχά κράτη να ξεφύγουν από τη φτώχεια έθνη, αλλά η αδιαφάνεια κρύβει τα κέρδη”.

Μια νέα μελέτη που έρχεται από τη Νορβηγία και συγκεκριμένα από την οργάνωση Publish What You Pay Norway (PWYPN) αποκαλύπτει πώς οι γίγαντες της εξορυκτικής βιομηχανίας εξαφανίζουν τα κέρδη μέσα από φορολογικούς παραδείσους και μυστικές δικαιοδοσίες, όπως το Delaware των ΗΠΑ και η Ολλανδία. Αντίγραφο της έκθεσης “Piping profits: the secret world of oil, gas and mining giants” μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Και επειδή το θέμα ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ακολουθεί σχόλιοΨάχνοντας στις ετήσιες εκθέσεις και στις καταχωρήσεις στο χρηματιστήριο δέκα από τις πιο ισχυρές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, μετάλλων και φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως η BP, η ExxonMobil και η Glencore, η πεντάμηνη έρευνα του PWYPN διαπίστωσε ότι:

Μόνο αυτές οι 10 εταιρείες κατέχουν τον εντυπωσιακό αριθμό των 6.038 θυγατρικών

Το ένα τρίτο από αυτες βρίσκονται σε “μυστικές δικαιοδοσίες”, με πρώτο το Delaware και έπειτα την Ολλανδία
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιθέσεις των Anonymous σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

 
Ένα γκρουπ από χάκερς οι οποίοι σχετίζονται με τους Anonymous, κατάφεραν να κλέψουν στοιχεία περισσότερων από 1.000 email λογαριασμών από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαιοειδών, μεταξύ των οποίων οι Shell, Exxon και BP.

Οι χάκερς στοχοποίησαν τους 3 πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως επίσης και τις Ρωσικές εταιρείες Gazprom και Rosneft, οι οποίες κατηγορούνται για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Τα στοιχεία των περισσότερων λογαριασμών που κλάπηκαν, έχουν κρυπτογραφημένες πληροφορίες, ενώ όλοι έχουν δημοσιευτεί online, με στόχο εθελοντές να βοηθήσουν στο σπάσιμο της κρυπτογράφησης και να αποκαλυφθούν τα passwords των email διευθύνσεων που αντιστοιχούν.

Τα στοιχεία των κατόχων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, αλλά κάποια ονόματα εργαζομένων στις πιο πάνω εταιρείες, χρησιμοποιήθηκαν χιουμοριστικά ή και ειρωνικά, για να υπογράψουν... την κίνηση για τη σωτηρία της Αρκτικής.

Οι Anonymous, είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους και την περασμένη εβδομάδα, όταν κήρυξαν πόλεμο ενάντια στους παιδόφιλους.
ΠΗΓΗ:inews.gr

Η Petrol Croatia ανοίγει δεύτερο σταθμό ανεφοδιασμού πλοίων


Η Petrol Croatia, μονάδα της Petrol Σλοβενίας, άνοιξε και δεύτερο σταθμό ανεφοδιασμού γιοτ στη μαρίνα Kremik, στην Αδριατική ακτή της Κροατίας.

Η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει σε αυτόν τον τομέα στην Κροατία, καθώς διαβλέπει ότι έχει σημαντικές δυνατότητες στην αγορά.
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Νέοι Αγωγοί στη Μέση Ανατολή σε Περίπτωση που το Ιράν Κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

 
Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ προχώρησαν σε αποφασιστικές κινήσεις ώστε να είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση που η Τεχεράνη αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ για την ναυσιπλοΐα. Έτσι λοιπόν, οι Σαουδάραβες μετέτρεψαν αγωγό φυσικού αερίου σε αγωγό πετρελαίου, ενώ το Άμπου Ντάμπι ολοκλήρωσε τον αγωγό που το συνδέει με το λιμάνι Φουτζέιρα στον Ινδικό Ωκεανό.
Ως γνωστόν, η γεωπολιτική σημασία των Στενών είναι πολύ μεγάλη, καθώς από εκεί περνάει ένα μεγάλο μέρος του αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, με κατεύθυνση προς τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Δύσης και της Ανατολής. Πλέον όμως, με τις κινήσεις αυτές, μειώνεται η ανάγκη για διακίνηση μέσω των Στενών: Η δυνατότητα μεταφοράς μέσω αγωγών αγγίζει τα 6,5 εκατ. βαρέλια, ενώ αυτή μέσω του Περσικού Κόλπου κυμαίνεται σε 17 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
Όσον αφορά τον αγωγό της Σαουδικής Αραβίας, έχει μήκος 1.200 χμ και μπορεί να μεταφέρει έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή το 25% των εξαγωγών του βασιλείου. Η όδευσή του ξεκινά από τις πετρελαιοπηγές στα ανατολικά της χώρας και φτάνει μέχρι το τερματικό της Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αρχικά είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, όταν οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια αποτελούσαν μεγάλο κίνδυνο. Οι Σαουδάραβες τον μετέτρεψαν στη συνέχεια σε αγωγό αερίου και πλέον τον ξαναμετατρέπουν για να εκτελέσει την αρχική του αποστολή.
Στα Εμιράτα, ο αγωγός που ολοκληρώθηκε συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Άμπου Ντάμπι με το λιμάνι Φουτζέιρα, παρακάμπτοντας τα Στενά. Το μήκος είναι 370 χμ και το κόστος του έργου έφτασε τα 3,7 δις δολάρια. Η χωρητικότητα είναι 1,5 εκατ. βαρέλια, τα οποία εκπροσωπούν το 65% της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας
ΠΗΓΗ:energia.gr

Το Δημόσιο Παύει να Διατηρεί το 51% των Μετοχών σε ΔΕΗ και Λοιπές «Στρατηγικής Σημασίας» ΔΕΚΟ

 
 Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν τη διατήρηση του ελέγχου των ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας εκ μέρους του Δημοσίου κατά 51% και το 20% στο μερίδιο ιδιώτη στην ίδια κατηγορία επιχειρήσεων. Στόχος της κυβέρνησης, με τις δύο αυτές κινήσεις, είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση να είναι από τις πρώτες που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η προώθησή τους να γίνει ώστε να έχουν ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής στις 5 Αυγούστου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επίμαχες διατάξεις όπως και άλλα «τεχνικά θέματα» είναι απαραίτητο να αλλάξουν τάχιστα για να περάσει η κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα στο εξωτερικό ότι όταν μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις, το εννοεί.

Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει κατάργηση του νόμου 3631/2008που θεσπίστηκε με αφορμή την πώληση του ΟΤΕ, και η οποία απαγόρευε στους ιδιώτες επενδυτές την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η κατάργηση του νόμου συμπεριλαμβάνεται και στις υποχρεώσεις του Μνημονίου για το β’ τρίμηνο του 2012 (κατάργηση ή τροποποίηση του άρθροτ 11 του ανωτέρω νόμου περί στρατηγικών εταίρων).

Οι επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί το 51% του μετοχικού πακέτου είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΤΑ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΠΗΓΗ:energia.gr