Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Κρυμμένες μειώσεις της τάξης του 10%

Κρυμμένες μειώσεις της τάξης του 10% 

EΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ


Έκλεισε η νέα τριετή  σύμβαση. Περισσότερα σε λίγο ....

Στην κοινοπραξία της Energean Oil & Gas οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Κατάκολο

Στην κοινοπραξία της Energean Oil & Gas οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Κατάκολο
Ολοκληρώθηκε το έργο της η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην τρίτη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκείνη του Δυτικού Κατακόλου, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Κατακόλου προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία Energean Oil & Gas / Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, με βασική επιδίωξη την βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΦΑΣΙΣΤΟΡΑΜΑ !..


Όποιος, έστω και με πόνο ψυχής, έχει αποδεχθεί πως η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη και πως τους κεραυνούς δεν τους ρίχνει ο Δίας, μπορεί να καταλάβει το γιατί οι ψηφοφόροι της Χρυσής της Αυγής είναι φασίστες με την ίδια ευκολία που καταλαβαίνει πως κάποιος που τρώει κρέας μάλλον δεν είναι βετζετέριαν. Ακόμα όμως κι αυτός μπορεί να δυσκολευτεί να αναγνωρίσει εκείνους τους φασίστες που δεν παραπέμπουν ευθέως στα πρώτα επεισόδια του «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος». Γι’ αυτό και έφτιαξα ή «σκάρωσα», για να ικανοποιήσω και τους αναγνώστες που έχουν μια έφεση στο έντεχνο, μια μικρή λίστα με τα βασικότερα είδη φασιστών προκειμένου το σύνθημα «μάθε και προφυλάξου» να αποκτήσει υπόσταση και πέρα από τον αγώνα ενάντια στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο ορίτζιναλ φασίστας. Ο φασίστας με τη σφραγίδα της γνησιότητας που συνήθως είναι κάποιο τατουάζ με τη σβάστικα που κάνει παρέα σε ένα άλλο τατουάζ με την ελληνική σημαία. Είναι αυτός που χωρίς κανέναν δισταγμό εκφράζει τις απόψεις του για διάφορες κατηγορίες συμπολιτών του, όπως οι ομοφυλόφιλοι ή οι μετανάστες ή οι αριστεροί ή ναρκομανείς, οι οποίες έχουν όλες ένα κοινό: Τους αξίζει η κρεμάλα. Ο κανονικός φασίστας δεν δίνει καμία σημασία σε αστικούς καθωσπρεπισμούς, θέλει να λέει τα πράγματα όπως τα βλέπει αν και δυσκολεύεται αρκετά καθώς η χρήση λέξεων που έχουν περισσότερες από 2 συλλαβές του είναι επίπονη. Του αρέσει πολύ η βία και ειδικότερα εκείνη η εκδοχή της βίας στην οποία αυτός βιαιοπραγεί εναντίον κάποιου που δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποδώσει. Ψηφίζει τη Χρυσή την Αυγή, τον γοητεύουν οι στρατιωτικές στολές και οι μυώδεις άντρες. Αγαπημένο του χόμπι είναι η τυφλή υπακοή η οποία τον απαλλάσσει από την πιο οδυνηρή γι’ αυτόν διαδικασία: της σκέψης.

Ο δημοκράτης φασίστας ή «αλλάς». Πρόκειται για το πιο ύπουλο είδος φασίστα, αν είσαι παιδί του δημοτικού ή κοινό στις εκπομπές του Νίκου του Χατζηνικολάου. Οι υπόλοιποι τον ξεχωρίζουμε από λέξεις, κυρίως επειδή οι λέξεις αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μαγική λέξη «αλλά». «Δεν είμαι ρατσιστής ΑΛΛΑ δεν μπορώ να μπαίνω σε λεωφορείο και να βλέπω μόνο ανθρώπους οι οποίοι μιλάνε μια γλώσσα στην οποία δεν μπορώ να βριστώ» ή «Δεν είμαι κάθαρμα ΑΛΛΑ όταν μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι πλακώνω στο ξύλο τη γυναίκα μου». Έχει μια δικαιολογία για κάθε του γουρουνιά, με πιο συνηθισμένες το μνημόνιο, την ανεργία και τους ψεκασμούς ή ψεκασμούς. Ενημερώνεται από τον Γιώργο τον Τράγκα και τον Μάκη τον Τριανταφυλλόπουλο. Εκτός από τη Χρυσή την Αυγή ψηφίζει και τους Καμμένους τους Έλληνες και το πιο σημαντικό του κατόρθωμα είναι το ότι οι γονείς του αφού γνωρίστηκαν, έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις, αποφάσισαν να μην κάνουν έκτρωση και παρέμειναν στην Ελλάδα. Δηλαδή μια σειρά τυχαίων γεγονότων στα οποία δεν είχε καμία συμμετοχή και τα οποία συνοψίζει στη φράση «είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας».

Ο φασιστερός. Ο φασίστας της αντίπερα όχθης. Πιστεύει πως ακόμα και στο πλαίσιο μιας αστικής δημοκρατίας κάποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να βιαιοπραγήσει αρκεί να το κάνει για τα ιδανικά της αριστεράς και το καλό της ανθρωπότητας. Θεωρεί τη δική του έκφραση ανώτερη οποιουδήποτε δικαιώματος μπορεί να έχει κάποιος συμπολίτης του και γι’ αυτό χωρίς κανένα δισταγμό και παρέα με μερικούς φίλους του κλείνει οποιονδήποτε δρόμο του κάνει κέφι ή μουτζουρώνει τον τοίχο οποιουδήποτε σπιτιού εκτός φυσικά από του δικού του, γιατί δεν είναι και κανένα κορόιδο. Επειδή η σχέση του με την πολιτική είναι βαθιά θρησκευτική δικαιολογεί τις πράξεις και τις απόψεις του με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι χριστιανοί. Απλώς, αντί να επικαλείται εδάφια από την Καινή τη Διαθήκη επικαλείται αποσπάσματα από το Κεφάλαιο του Αγίου Καρόλου του Μαρξ. Αυτό που σιχαίνεται περισσότερο είναι η αστυνομική βία, εκτός αν η αστυνομία ασκεί τη βία στο πλαίσιο κάποιου καθεστώτος της αρεσκείας του.

Ο πολίτικαλ ο κορέκτ φασίστας. Το πιο καλά κρυμμένο είδος φασίστα είναι ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να επιβάλει την άποψη πως για κάποιον που είναι 200 κιλά το πιο σημαντικό δεν είναι η δίαιτα, αλλά το να πάψουν οι γύρω του να τον αποκαλούν χοντρό. Η ψυχολογική του ανάγκη να επιβάλει τις απόψεις του είναι ακριβώς η ίδια με όλων των υπόλοιπων φασιστών μόνο που εξαιτίας της αστικής του κουλτούρας επιλέγει λιγότερο βίαιους τρόπους με πιο αγαπημένο τη λογοκρισία. Φανατικός θιασώτης της ποσόστωσης, αν μπορούσε θα επέβαλε στις ομάδες μπάσκετ να έχουν τουλάχιστον 2 παίκτες με ύψος κάτω από 1.60. Σιχαίνεται οποιαδήποτε χιουμοριστική αναφορά στο σεξ, την οποία αποκαλεί σεξισμό, κυρίως επειδή γι’ αυτόν ήταν πάντοτε μια σπάνια και δυσάρεστη εμπειρία, και η αλήθεια είναι πως είναι όντως οδυνηρό να βλέπεις τους άλλους να γελάνε με κάτι που σε πονάει. Ο ίδιος προσπαθεί να παραμυθιάσει τους γύρω του πως τα κίνητρά του είναι αγνά και ανθρωπιστικά, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να δημιουργήσει μια κοινωνία ρομπότ όπου οι άνθρωποι δεν θα «γαμιούνται» αλλά θα «συνευρίσκονται ερωτικά» μιλώντας στον πληθυντικό και αφού πρώτα έχουν υπογράψει συμβόλαιο το οποίο θα καθορίζει με σαφήνεια το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ο απολιτίκ ή υπερκομματικός φασίστας. Το πιο συνηθισμένο είδος φασίστα. Ο απενοχοποιημένος φασισμός του δεν έχει ανάγκη να φορέσει κάποιο ιδεολογικό μανδύα, καθώς καθορίζεται αποκλειστικά από την επιθυμία του να κάνει ό,τι γουστάρει όποτε γουστάρει. Ενώ τα μέλη αυτής της κατηγορίας μπορεί να ψηφίζουν οποιοδήποτε κόμμα, ή και κανένα, έχουν όλοι κοινή κοινωνική συμπεριφορά. Αν έχουν αυτοκίνητο παρκάρουν όπου γουστάρουν με προτίμηση στις ράμπες των αναπήρων ή τις εισόδους πάρκινγκ. Αν καβαλάνε μηχανή φροντίζουν να είναι με κομμένη εξάτμιση ώστε η σπουδαία –σύμφωνα με τη μαμά τους που έχει πάντα δίκιο– προσωπικότητά τους να μην περάσει απαρατήρητη από κανέναν σε ακτίνα χιλιομέτρων. Αν έχουν ποδήλατο προτιμούν να κινούνται στα πεζοδρόμια, αν είναι πεζοί προχωρούν μόνο ευθεία και αν χρησιμοποιούν τα Μέσα της Μαζικής της Μεταφοράς αρνούνται να κάνουν μπάνιο και να χάσουν έτσι ένα μέρος της προσωπικότητας που χαρίζει σε κάθε άνθρωπο η ιδιαίτερη μυρωδιά του. Αγαπημένα τους χόμπι είναι η προσπέραση των κορόιδων που κάθονται στην ουρά και το κάπνισμα τεράστιων μυρωδάτων πούρων σε μπαρ. Καμιά φορά τους κάνουμε παρέα για να αισθανθούμε καλύτεροι άνθρωποι από όσο στ’ αλήθεια είμαστε και μπράβο μας.

Μάνος Βουλαρίνος

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Μόλις 16 στους 100 ανέργους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ

 Μόλις 16 στους 100 ανέργους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ      
Αποκαλυπτικά για τις αδυναμίες της διοίκησης να παράσχουν επαρκή προστασία και στήριξη στους ανέργους είναι τα στοιχεία για την επιδότηση των ανέργων που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Σε σύνολο 1.062.509 εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ επίδομα τον Ιανουάριο έλαβαν μόλις οι 174.178, δηλαδή περίπου το 16,4%.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας για τον μήνα Ιανουάριο 2014 ανήλθε σε 854.659 άτομα. Από αυτά 423.025 (ποσοστό 49,50%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 431.634 (ποσοστό 50,50%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 355.159 είναι άνδρες (ποσοστό 41,56%) και οι 499.500 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,44%).

Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 217.133 άτομα (ποσοστό 25,41%), στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 54 ετών ανήλθε σε 537.199 άτομα (ποσοστό 62,86%) και στην ηλικιακή ομάδα από 55 ετών και άνω ανήλθε σε 100.327 άτομα (ποσοστό 11,74%).

Ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων χωρίς εκπαίδευση ανήλθε σε 11.653 άτομα (ποσοστό 1,36%), οι έχοντες υποχρεωτική εκπαίδευση (έως 3 η Γυμνασίου) ανήλθαν σε 292. 698 άτομα (ποσοστό 34,25%), οι άνεργοι με δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήλθαν σε 414.865 άτομα (ποσοστό 48,54%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήκαν 135.443 άτομα (ποσοστό 15,85%). 

Στους Έλληνες υπηκόους το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 796.480 άτομα (ποσοστό 93,19%), στους υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 14.047 άτομα (ποσοστό 1,64%) και στους υπηκόους τρίτων χωρών ανήλθε σε 44.132 άτομα (ποσοστό 5,16%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων μη αναζητούντων εργασία για τον μήνα Ιανουάριο 2014 ανήλθε σε 207.850 άτομα όπου 60.523 (ποσοστό 29,12%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 147.327 (ποσοστό 70,88%) εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Ιανουάριο 2014 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 174.178 άτομα από τα οποία οι 107.307 (ποσοστό 61,61%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων και οι 66.871 (ποσοστό 38,39%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων οι 79.896 είναι άνδρες (ποσοστό 45,87%) και οι 94.282 είναι γυναίκες (ποσοστό 54,13%).

Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 32.445 άτομα (ποσοστό 18,63%), στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 54 ετών ανήλθε σε 127.551 άτομα (ποσοστό 73,23%) και στην ηλικιακή ομάδα από 55 ετών και άνω ανήλθε σε 14.182 άτομα (ποσοστό 8,14%).

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Αφιερώνεται στον ελληνικό λαό. - Οι Προφητείες (1992 - 2013)



Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ


Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ «ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του δημόσιου τομέα».

Για την ακρίβεια, η Εκτελεστική της Επιτροπή αποφάσισε:

- 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014, ενάντια στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης.

- 48ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση την Τετάρτη, 19 Μαρτίου και Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014, «εν όψει των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο».

Στις 12 και στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν απεργιακά συλλαλητήρια στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μάλιστα, προναγγέλλει συνέχιση των κινητοποιήσεων, κάνοντας γνωστό πως την Παρασκευή 21 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο για να εκτιμήσει την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΚΕΔΑ:Προσωρινή ανάκληση των ομαδικών απολύσεων στην Χαλυβουργία Ελλάδος


Μετά και την σημερινή τριμερή συνάντηση εργαζομένων, εργοδοτικής πλευράς και Υπουργείου Εργασίας, κερδίθηκε μία πρώτη δύσκολη μάχη.   Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται και θα είναι δύσκολος.

Συμφωνήθηκε στην τριμερή συνάντηση η συνέχιση της διαβούλευσης για 20 ημέρες, μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στην Χαλυβουργία Ελλάδος με τους ιθύνοντες της εν λόγω εταιρείας.

Επίσης συμφωνήθηκε η ανάκληση των ομαδικών απολύσεων και η συνέχιση στο καθεστώς των διαθεσιμοτήτων που προϋπήρχε, για ένα ακόμα μήνα.

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, θα είναι μακρύς.

Πιστεύουμε όμως ό,τι  εάν τον δώσουμε όλοι μαζί, μπορεί και να τον κερδίσουμε.-  

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

IENE - FMW: Με Έμφαση στη Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική το 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο


Το πρόγραμμα του εφετινού Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, που οργανώνουν, για 3η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η Εταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων Financial Media Way ( FMW), παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία. Το 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου τελεί για μια ακόμη φορά υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και θα πραγματοποιηθεί στις 27 – 28 Μαρτίου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. 
Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο "Η Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική". 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής τόνισε ότι πρόκειται για ένα εθνικό συνέδριο υπό την έννοια ότι υπάρχει παγκύπρια συμμετοχή από πλευράς κομμάτων, εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των διαφόρων φορέων, με αντίστοιχη προσπάθεια για συμμετοχή και από ελληνικούς φορείς και κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις εταιρείες. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα βρει το δρόμο της πολύ σύντομα σε μια οικονομική ανάκαμψη, όπου η ενέργεια θα παίξει έναν πολύ σημαντικό βοηθητικό ρόλο, αν όχι και ρόλο πρώτης γραμμής σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συμπόσιο έχει σημασία σε θέματα χάραξης πολιτικής. 

Ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε, επίσης, πως ο τίτλος του Συμποσίου «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή στρατηγική» δεν είναι τυχαίος καθώς και η Ευρωπαϊκή πολιτική στην ενέργεια αλλάζει αυτή τη στιγμή με σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ. 
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Financial Media Way, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, υπογράμμισε ότι το Συμπόσιο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του ενεργειακού τομέα, όπως η ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αγορά ηλεκτρισμού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Ιωσήφ, η θεματολογία του Συμποσίου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενότητα για την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για το 2020, ενότητα για τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, τους ενεργειακούς διαδρόμους της ΝΑ Ευρώπης, τις βασικές ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, καθώς και ενότητα για την αναδιοργάνωση και φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. 

Όπως είπε ο κ. Ιωσήφ, η θεματολογία του Συμποσίου θα καλυφθεί από υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, κρατικούς λειτουργούς, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους ενεργειακών δεξαμενών σκέψης. Ο κ. Ιωσήφ δήλωσε, τέλος, πως στο συμπόσιο θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπουργοί από Κύπρο και Ελλάδα, ο πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, εκπρόσωποι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών Κύπρου και Ελλάδας, εταιρειών ενέργειας του εξωτερικού, καθώς και ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι εταιρειών. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, επισήμανε ότι η φετινή διοργάνωση συμπίπτει και με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και ειδικά το φυσικό αέριο. «Εμείς ως ΚΕΒΕ πιστεύουμε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια. Με αυτή την έννοια», συνέχισε, «προσδοκούμε ότι οι εξειδικευμένοι ομιλητές του συμποσίου θα μας δώσουν απαντήσεις για τα πολλά θέματα που είναι σήμερα μπροστά μας». 

Ο κ. Τσιακκής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές αποφάσεις της Κύπρου και συνεχάρη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία Επικοινωνίας, Εκδόσεων και συνεδρίων FMW Financial Media Way για τη διοργάνωση. 
Όσον αφορά το πρόγραμμα του Συμποσίου, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την πρώτη μέρα του Συμποσίου θα οργανωθεί επίσημο δείπνο, στο οποίο ως κύριος ομιλητής έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης, ενώ η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στο τεχνοκρατικό μέρος. 
Αναλυτικά, η θεματολογία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: 
Η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για το 2020.
Οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το νέο ενεργειακό μίγμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Οι ενεργειακοί διάδρομοι της ΝΑ Ευρώπης και ο ρόλος της Κύπρου.
Οι βασικές ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου με παρουσιάσεις εταιρειών που συμμετέχουν στις έρευνες και γενικά στην όλη διαδικασία.
Η αναδιοργάνωση και φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο εν όψει του νέου μοντέλου λειτουργίας (3ο Ενεργειακό Πακέτο κ.λπ)
ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα, συμπαραγωγή, εξοικονόμηση ενέργειας και οι επιπτώσεις στις επενδύσεις και στη δημιουργία απασχόλησης 
Υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, κρατικοί λειτουργοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ενεργειακών think tank με πολύχρονη εμπειρία και παρουσία στο χώρο συγκαταλέγονται στους ομιλητές του Συμποσίου, οι οποίοι θα καλύψουν την ανωτέρω θεματολογία. 
Στο Συμπόσιο, εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν οι Αρχηγοί την Κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, Υπουργοί από την Κύπρο και την Ελλάδα, ο πρέσβης του Ισραήλ, εκπρόσωποι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών της Κύπρου και της Ελλάδας και εταιρειών ενέργειας του εξωτερικού, ακαδημαϊκοί στα θέματα ενέργειας και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας. 
Συνολικά στο Συμπόσιο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν πέραν των 25 ομιλητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα των ενεργειακών πόρων και εφαρμογών. 
Χορηγοί του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας και η φιλανδική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Wartsila, ενώ στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), και οι εταιρείες J& P και Marsh. Επίσημος αερομεταφορέας είναι οι Κυπριακές Αερογραμμές και χορηγοί επικοινωνίας οι εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και Cyprus weekly, ο ΑΝΤ ENNA Κύπρου, καθώς και οι ιστοσελίδες energia. gr και nomisma. com. cy

ΠΗΓΗ:energia.gr

Η Greenpeace προειδοποιεί για τους παλιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Στα μέσα της εβδομάδας η σουηδική αστυνομία συνέλαβε ομάδα ακτιβιστών της Greenpeace, οι οποίοι εισέβαλαν σε πυρηνικό εργοστάσιο και κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή κτηρίου αντιδραστήρα για να ξετυλίξουν ένα πανώ με τις λέξεις «The End». Παρόμοιες δράσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο εκστρατείας της οργάνωσης με στόχο το κλείσιμο των παλιών πυρηνικών εργοστασίων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Greenpeace, από τους 151 αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα στη Γηραιά Ήπειρο, οι 67 κατασκευάστηκαν πριν από 30 και πλέον χρόνια. 25 αντιδραστήρες είναι άνω των 35 ετών, ενώ 7 λειτούργησαν για πρώτη φορά πριν από 40 ή και περισσότερα χρόνια.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι, παρά την τακτική συντήρησή τους, οι αντιδραστήρες αυτοί είναι πιο ευάλωτοι σε ατυχήματα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των ανθρώπων που ζουν κοντά στα εργοστάσια. Καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να μην επιτρέπουν την παράταση της λειτουργίας αυτών των αντιδραστήρων.

«Ζητώντας να παραταθεί η διάρκεια ζωής των παλιών και εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροδότησης απλώς ελπίζουν να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος από τις πυρηνικές αγελάδες τους, εκθέτοντας τους ευρωπαίους πολίτες σε μεγαλύτερους κινδύνους και τεράστιες επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος», υποστήριξε ο Γιαν Χάβερκαμπ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Η παράταση της διάρκειας ζωής των ευρωπαϊκών πυρηνικών αντιδραστήρων μας εγκλωβίζει σε μια παλιά και επικίνδυνη πηγή πυρηνικής ενέργειας για δεκαετίες».

Η σουηδική αστυνομία συνέλαβε ομάδα ακτιβιστών της Greenpeace, οι οποίοι εισέβαλαν σε πυρηνικό εργοστάσιο και κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή κτηρίου αντιδραστήρα για να ξετυλίξουν ένα πανό με τις λέξεις «The End».

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι ευρωπαϊκοί πυρηνικοί αντιδραστήρες κατασκευάζονται με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τα 40 χρόνια. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι διαχειριστές τους έχουν δύο επιλογές: να τους θέσουν εκτός λειτουργίας ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους κατά 20 και περισσότερα χρόνια έπειτα από επισκευές. Σύμφωνα με την Greenpeace, οι αρμόδιες Αρχές επιτρέπουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό στις εταιρείες να ακολουθούν τη δεύτερη επιλογή.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Πόλεμος» των κύπριων πρατηριούχων με τις εταιρείες καυσίμων


Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις πρατηριούχων και εταιρειών εισαγωγής και πώλησης καυσίμων της Κύπρου.
Αιτία, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων, η ολοένα και εντονότερη προσπάθεια των εταιρειών καυσίμων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα πρατήρια καυσίμων και να αναπτύξουν μονοπώλιο εις βάρος των καταναλωτών.
Όπως καταγγέλλουν, οι εταιρείες, με διάφορες πρακτικές τους, οδηγούν τους πρατηριούχους στα όριά τους ή και ακόμα στην οικονομική δυσχέρεια, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται στη συνέχεια να πωλήσουν το πρατήριό τους σε εξευτελιστική τιμή και μάλιστα στην εταιρεία απ’ όπου προμηθεύονται καύσιμα.
Τη θέση αυτή, ωστόσο, αντικρούουν οι εταιρείες καυσίμων με τις οποίες συνομιλήσαμε και υποστηρίζουν πως ελάχιστος αριθμός πρατηρίων είναι υπό τη διαχείρισή τους.
Σε εκ νέου επικοινωνία της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" με τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων, όμως, πηγή από τον Σύνδεσμο επέμεινε στις καταγγελίες του Συνδέσμου, υποστηρίζοντας πως από την αρχή του χρόνου πέρασαν στα χέρια των εταιρειών πέραν των πέντε πρατηρίων καυσίμων

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Διατήρησε τα 101 δολ. το αργό, άνοδος 3,1% για το φυσικό αέριο


Άνοδο περίπου 3% κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα που έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση την τελευταία εβδομάδα. Ήπια ανοδικά κινήθηκε παράλληλα η τιμή του αργού, μένοντας πάνω από το επίπεδο των 101 δολαρίων.

Αναλυτικότερα, η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 14 σεντς ή 3,1% στα 4,66 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, ανακτώντας απώλειες 3,1% που είχε συσσωρεύσει από τις προηγούμενες ημέρες συναλλαγών.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας ανακοίνωση πως τα αποθέματα φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 152 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, με τους αναλυτές να αναμένουν πτώση της τάξης τβν 135-139 δισ. κυβικών ποδιών.

Στο αργό, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου σημείωσε άνοδο 11 σεντς, κλείνοντας στα 101,56 δολ. το βαρέλι, ενώ στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στα 101,45 δολάρια το βαρέλι. Στο ICE του Λονδίνου, η τιμή του αργού τύπου brent σημείωσε άνοδο 34 σεντς ή 0,3% στα 108,10 δολ. το βαρέλι, έπειτα από πτώση 1,4% την Τετάρτη.


ΠΗΓΗ:.capital.gr