Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η Αναπτυξιακή Ενεργειακή Στρατηγική μας

Από το liberal.gr
Η ενέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής δομής που στηρίζεται στην παραγωγή νέου δημόσιου πλούτου και τη διαμόρφωση συνθηκών για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι εθνικοί άξονες προτεραιοτήτων μέσα από τους οποίους μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις άνω...

Τα επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνουν τον αδιέξοδο διακομματικό ενεργειακό σχεδιασμό.


Από το greeklignite.blogspot.com
Το ΥΠΕΝ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Δεκέμβρη το πολυαναμενόμενο "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα", το οποίο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να είναι ούτε "Εθνικό" ούτε "Σχέδιο" ούτε φυσικά και κάνει κάτι για το κλίμα. Αλλά ας μη βιαζόμαστε, θα το διαβάσουμε με ησυχία για να καταλάβουμε περισσότερα και προσεχώς θα δούμε πολλά περισσότερα.

Ωστόσο, το τι πραγματικά θα συμβεί στη χώρα με το "σχεδιασμό" που ετοίμασαν, μας το δείχνουν απ' το Μάρτιο 2016 τα επαναλαμβανόμενα μέχρι και τις τελευταίες..

ΔΕΠΑ: Εγκρίθηκε χωρίς δεσμεύσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Αττικής από την Shell

Από το worldenergynews.gr
Εγκρίθηκε χωρίς δεσμεύσεις από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά από την ΔΕΠΑ του 49% της EΠΑ Αττικής που κατείχε η Shell.

H απόφαση αναμενόταν από την περασμένη Τετάρτη όμως μετατέθηκε χρονικά δύο φορές και τελικά ελήφθη σήμερα στις 21/11/2018.

Ξεκαθαρίζει μια εκκρεμότητα για την ΔΕΠΑ που της επιτρέπει να περάσει στην επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης, προικοδοτημένη με το δίκτυο.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών ομίλων αναμένεται ισχυρό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ως εξής:

Συναντήσεις με εργαζόμενους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο

Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΔΑ και της ΕΔΑ Αττικής, είχε το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου ο υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, στο πλαίσιο επαφών με όλους τους ενεργειακούς φορείς της χώρας.

Από τις συζητήσεις διαπιστώθηκε ότι πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις σημαντικότερες ενεργειακές εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ είναι σε εκκρεμότητα με ευθύνη της κυβέρνησης, που συνεχώς παραπέμπει την επίλυσή τους από μήνα σε μήνα. Παράλληλα, όσο η κυβέρνηση καθυστερεί και δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για την πορεία των δυο αυτών ενεργειακών πυλώνων, η αβεβαιότητα μεγαλώνει τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και στην αγορά.

Ζητήματα όπως:

Ι.Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων από ΕΛΠΕ και Repsol στο Ιόνιο

Από το worldenergynews.gr
Την ολοκλήρωση ενός μεγάλου «κύκλου» παραχωρήσεων σηματοδοτεί η σύμβαση με την ισπανική Repsol και τα ΕΛΠΕ για το «οικόπεδο» στο Ιόνιο, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά την τελετή μονογραφής της σύμβασης. 

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε φιλόδοξη παραχώρηση το συγκεκριμένο μπλοκ, προσθέτοντας ότι πλέον ανοίγει ένας μεγάλος δρόμος επενδύσεων, τη στιγμή που το μέλλον της χώρας ως δυνάμει παραγωγού υδρογονανθράκων μπαίνει στην οριστική φάση ερευνών, με αξιόπιστο τρόπο.

Η μονογραφή των συμβάσεων έγινε ..

Βαγδάτη και Ερμπίλ συμφωνούν για την επανεκκίνηση πετρελαϊκών εξαγωγών

Από το naftikachronika.gr
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν με έδρα στο Erbil συμφώνησαν για την επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου από την πόλη Kirkuk, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Ceyhan, στις ακτές της Μεσογείου.

Εκπρόσωπος από το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ ανέφερε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ότι..

ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Πουλήστε ΕΛΠΕ, για να πάρετε τη δόση των 600 εκατ.

Από το crisismonitor.gr
Σκηνικό που δεν απέχει πολύ από τη μνημονιακή περίοδο και αποτελεί σαφές μήνυμα συγκεκριμένων κύκλων προς την ελληνική κυβέρνηση, διαμορφώνεται επ αφορμής δημοσιεύματος του Reuters για τον κίνδυνο καθυστέρησης της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ΑNFA-SNP), λόγω της υστέρησης στην επίτευξη του στόχου στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, παρά την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά.

Τα δημοσιεύματα και η φημολογία, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ -λόγω των τραπεζών- κλίμα, στην ελληνική κεφαλαιαγορά, που σε συνδυασμό με τον αναβρασμό..

Η NASA όρισε το σημείο προσεδάφισης της αποστολής Mars 2020 στον Άρη

Από το naftemporiki.gr
Toν Κρατήρα Τζέζερο (Jezero Crater) όρισε η NASA ως σημείο προσεδάφισης για την επερχόμενη αποστολή Mars 2020 στον Άρη, μετά από αναζήτηση πέντε ετών, κατά την οποία εξετάστηκαν πάνω από 60 τοποθεσίες.

Η αποστολή προορίζεται να εκτοξευτεί τον Ιούλιο του 2020, ως το επόμενο βήμα της NASA στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Θα αναζητήσει στοιχεία πως ο Άρης ήταν παλιά κατοικήσιμος και ίχνη μικροβιακής ζωής. Επίσης, θα συλλέξει..