Παρασκευή 3 Μαΐου 2013
Δείτε τον Πανάγιο Τάφο τώρα τρισδιάστατα στον υπολογιστή σας
Στο πιο ένδοξο μνημείο της χριστιανικής πίστης μπορούν να περιηγηθούν οι πιστοί μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μας ξεναγεί στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ,εκεί όπου σύμφωνα με τις Γραφές έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.
Με την τεχνολογία του σήμερα μπορούμε να.....
επισκεφθούμε αυτόν τον Άγιο Τόπο, μέσω του υπολογιστή μας, βλέποντάς τον σε τρισδιάστατη μορφή
Δείτε κάνωντας κλικ επάνω στην λέξη ΕΔΩ
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com
Σε υψηλό ενός μήνα το αργό, κέρδη περίπου 3% στην εβδομάδα
Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μιας εβδομάδας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής η τιμή του αργού πετρελαίου, έπειτα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.
Οι καταστάσεις μισθοδοσίας ενισχύθηκαν κατά 165 χιλ., σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,5%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008.
Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 148.000 και ανεργία σταθερή στο 7,6%.
Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 1,62 δολαρίων ή 1,7 στα 95,61 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο 2,8% αυτή την εβδομάδα.
ΠΗΓΗ:.capital.gr
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων
Υπό ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι
Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει και το φαινόμενο καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Πάνω από 360.000 συντάξεις σε... αναμονή με τους δικαιούχους να περιμένουν έως και 3 χρόνια, χωρίς κάποιο εισόδημα.
Χωρίς εισόδημα παραμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι μόνο κατ’ όνομα καθώς καθυστερεί από ένα έως και 3 χρόνια η απονομή της σύνταξής τους. Εκτιμάται ότι οι συντάξεις σε αναμονή είναι 360.000. Πρόκειται για δικαιώματα και όχι φυσικά πρόσωπα, καθώς ο αριθμός αφορά τόσο σε κύριες όσο και επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα, το πρόβλημα δεν φαίνεται να διορθώνεται, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες για επίσπευση των διαδικασιών. Το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, καθώς όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) χιλιάδες συνταξιούχοι ζουν πλέον χωρίς εισόδημα…
Το πρόβλημα φαίνεται να επιτείνεται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψη ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Όσο τα ταμεία δεν θα εισπράττουν, τόσο οι αιτήσεις για συντάξεις συσσωρεύονται. Σε αυτό προστίθεται και η έλλειψη προσωπικού, για να ολοκληρώσει την εικόνα διάλυσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, το ΙΚΑ, έχει 152.000 συντάξεις στην αναμονή, εκ των οποίων οι 75.000 αιτήσεις αφορούν κύριες συντάξεις και οι 78.000 αιτήσεις αναφέρονται σε επικουρικές.
Ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 12 μήνες όταν ο δικαιούχος έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μόνο στο ΙΚΑ. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες.
Ίδια κατάσταση και για τον ΟΓΑ. Σε αναμονή βρίσκονται περίπου 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες, εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, αυτές υπολογίζονται σε 15.000. Ο χρόνος που απαιτείται για την διεκπεραίωση των αιτήσεων, κυμαίνεται από 12 μέχρι και 18 μήνες.
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται όμως και όσοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους από το Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από ένα μέχρι δύο χρόνια, ενώ υπολογίζονται σε 30.000 οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν συσσωρευτεί.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ δείχνουν ότι παρά την ενοποίηση, οι φορείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό καθυστερούν δραματικά να απονείμουν συντάξεις.
Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) που η αναμονή κυμαίνεται από 2 έως 3 χρόνια και οι συντάξεις που ακόμα να απονεμηθούν φτάνουν τις 38.000. Άλλες 19.000 είναι οι συντάξεις που έχουν στοιβαχτεί στο ΤΕΑΥΕΚ, το επικουρικό ταμείο των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα, όπου ο χρόνος αναμονής μπορεί να φθάσει και τα 3 έτη.
Σε προφανή δυσκολία απονομής συντάξεων έχει περιέλθει και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των πολιτικών μηχανικών, υπάρχουν 3.500 συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 14 έως 16 μήνες. Στο Ταμείο των Νομικών είναι άλλες 2.275 αιτήσεις για σύνταξη που δεν έχουν εξεταστεί, με ανάλογο χρόνο αναμονής, ενώ στο ΤΣΑΥ υπάρχουν 1.500 συντάξεις που βρίσκονται στο ράφι με τον χρόνο αναμονής να είναι στους 16 μήνες.
Η πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα Ασφαλιστικά Ταμεία, κάτι που αναγνωρίζεται και από τις διοικήσεις τους αλλά και από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων.
[Πηγή capital.gr]
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΕΔΡΟΥΣ H σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν θα πραγματοποιηθεί στην Συρία; - 8.000 Basij στο πλευρό του Άσαντ
Η πιθανότητα ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν να διεξαχθεί σε άλλο έδαφος, και δη της Συρίας είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτή, αφού σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Debka, οι έφεδροι που συμμετείχαν στις ασκήσεις του ισραηλινού στρατού (γύρω στις 20000) στα σύνορα με Συρία, πήραν εντολή να ξαναεπιστρέψουν την Κυριακή! Ταυτόχρονα ισραηλινές πληροφορίες ανεβάζουν, τον αριθμό των Ιρανών που πολεμούν στη Συρία σε 6,000-8,000 εθελοντές από την πολιτοφυλακή της Basij.
Η επεκτεινόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ιράν στη Συρία προκάλεσε τις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, στα βόρεια σύνορά του. Αν και μετά από 24 ώρες επέστρεψαν στα σπίτια τους, αιφνιδίως διατάχτηκα να αναφερθούν ξανά πίσω στις μονάδες τους την Κυριακή, όπου θα εξοπλιστούν κανονικά για μάχη και θα λάβουν θέσεις στα σύνορα με Συρία και Λίβανο.
Οι Ισραηλινοί αναφέρουν την παρουσία 6,000-8,000 Ιρανών την οργάνωσης Basij που αποτελείται από εθελοντές ειδικευμένους στον πόλεμο σε αστικές περιοχές. Ένα νούμερο που συγκρίνεται μόνο με τον αριθμό των μαχητών της Χεζμπολάχ (σιιτικής, και φιλοϊρανικής), και έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ισραηλινούς αφού είναι η πρώτη φορά που βλέπουν ιρανικές στολές τόσο κοντά στα σύνορά τους.
Οι πολιτοφύλακες των Basij στην αρχή βρίσκονταν στην Δαμασκό, μετά ανέλαβαν την προστασία σιιτικών χωριών, κοντά στο Νότιο Λίβανο απέναντι από την Χεζμπολάχ. Έτσι τα ιρανικά ένοπλα σώματα βρέθηκαν απέναντι από τα ισραηλινά σύνορα.
Ο Μπασάρ Άσαντ μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 30% των δυνάμεών του, και κυρίως χρησιμοποιεί το στρατό του στη Δαμασκό, στο Χαλέπι, αλλά και για την προστασία αλεβίτικων χωριών.
Ευφυείς κινήσεις του του έχουν δώσει ευχέρεια κινήσεων και αντοχή, όπως η απόσυρση των δυνάμεών του το καλοκαίρι από το συριακό Κουρδιστάν (εξοικονόμησε μονάδες). Στη συνέχεια οι Κούρδοι προχώρησαν στην δηνιουργία πολιτοφυλακής η οποία εμπόδισε τους ισλαμιστές ανταρτες να καταλάβουν τις θέσεις αυτές, και ταυτόχρονα δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους από Τουρκία.
Επιπλέον ο Άσαντ προχώρησε στη δημιουργία και άλλων πολιτοφυλακών, όπως της χριστιανικής, η δημιουργία της οποίας ήταν αναπόφευκτη για να γλυτώσουν οι χριστιανοί από τις σφαγές των σαλαφιστών μισθοφόρων που βρίσκονται στην χώρα. Δημιούργησε σιιτική πολιτοφυλακή, για τους ίδιους λόγους, όπως και αλαουιτική (αλεβιτική) πολιτοφυλακή (οι οποίοι αλεβίτες είναι αίρεση των Σιιτών) καθότι η Αλαουιτική μειονότητα βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς από τις τάξεις της προέρχεται ο ίδιος ο Άσαντ.Τέλος, δημιουργήθηκε και μπααθική πολιτοφυλακή δηλαδή Σουνίτες οι οποίοι δεν είναι φαντικοί σαλαφιστές, και επιθυμούν να μην δουν την χώρα τους να μετατρέπεται σε Χαλιφάτο, και να την κυβερνούν παλαβοί, που θα αποκεφαλίζουν οποιονδήποτε δεν τηρεί (κατά αυτούς) την σαρία.
Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε ότι οι πολιτοφυλακές διεξάγουν τον αγώνα σε όλη την Συρία, πλην των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του συριακού στρατού, και εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του Άσαντ, που κατάφερε να γυρίσει τον πόλεμο υπέρ του, χωρίς να έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν πια αντιπάλους οπουδήποτε περπατούν.
Στην Δύση αυτό το γνωρίζουν, αλλά η θέση τους είναι πια δύσκολη λόγω Ρωσίας, και λόγο του ότι η κοινή τους γνώμη είναι πια ενήμερη για το ποιόν των ανθρώπων που υποστήριζαν, και υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις τους. Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι οι Ισραηλινοι επεδίωκαν ένα χτύπημα στο Ιράν στο έδαφός του, και πιθανώς να αναγκαστούν να συγκρουστούν με τους Ιρανούς σε ουδέτερο έδαφος ακριβώς έξω από την πόρτα τους.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΥΓΗ" Το τέλος του E.Βενιζέλου
Μια πολύ σκληρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο ασκεί η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Αυγή, τον οποίο χαρακτηρίζει με βαρείς όρους και προβλέπει ότι η πολιτική διαδρομή του φτάνει στο τέλος της.
Γράφει η Αυγή:
Την Κυριακή, για όσους είχαν ακόμη κάποιες αμφιβολίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ομολόγησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι θα υπηρετήσει το σύστημα μέχρι τέλους. Μέχρι τέλους, όχι του συστήματος, καθώς το σύστημα μπορεί να ζει μια από τις πλέον μεγάλες κρίσεις που απειλούν την ομαλή λειτουργία του, παίζει όμως ακόμα χωρίς συγκροτημένο πολιτικό αντίπαλο, αλλά μέχρι τέλους της προσωπικής πολιτικής του διαδρομής και της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ. Η φαυλότητα και η δουλικότητα ενός πολιτικού, ο οποίος πορεύθηκε με μοναδική αρχή το προσωπικό του συμφέρον, φτάνει στο τέλος της.
Η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο, έπεσε στο 7% και της ΔΗΜ.ΑΡ. στο 4,5%, δηλαδή αθροιστικά (11,5%) κάτω από το 12,3% που είχε λάβει μόνο του το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου
Επιχείρησε να θεμελιώσει τη μοιρολατρία και την υποταγή στους εξουσιαστές Γερμανούς ηγεμόνες ως εθνικό συμφέρον και εθνική ανάγκη, λέγοντας ουσιαστικά και με τον χαρακτηριστικό κυνισμό του ότι από έναν γρήγορο θάνατο προτιμά έναν αργό. Αν αυτό τον αφορούσε προσωπικά, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να το συζητάμε. Δεν τον αφορά όμως. Αφορά τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας. Αγοράζει χρόνο για να στηρίξει τον Σαμαρά και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, τις οποίες ο σημερινός πρωθυπουργός ορκίστηκε ενώπιον της Μέρκελ ότι θα υπηρετήσει. Η τύχη του είναι απολύτως εξαρτημένη από τη διάθεση και τα συμφέροντα των δυνάμεων που ελέγχουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, το κόμμα του και τον ίδιο προσωπικά.
Μη μπορώντας, λόγω των εξαρτήσεων, του οπορτουνισμού και του αμοραλισμού του χαρακτήρα του, εκλιπαρούσε από το βήμα της Βουλής ένα μεγαλύτερο κομμάτι εξουσίας από τον Σαμαρά της πιο άγριας δεξιάς εκδοχής που γνωρίζουμε μεταπολιτευτικά! Τι να το κάνει; Σώζεται αν του χαρίσουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο; Θεωρεί ότι ως πολιτικός ταχυδακτυλουργός μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο και τον πεινασμένο να χορταίνει με λόγια; Είναι τόσο εξουσιομανής που δεν διαβλέπει τον κίνδυνο να γίνει γραφικός.
Προσπάθησε να αρραβωνιαστεί με τον Κουβέλη, μπας και το νέο αίμα δώσει παράταση πολιτικής ζωής στο βαμπίρ που θα συνέθεταν, ώστε να διαπραγματευτούν από κοινού και από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή τους στην εξουσία. Υποτίμησε όμως τις διαθέσεις και τον κίνδυνο της εκμετάλλευσης που ένιωσε -κυρίως- η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ.. Δεν αποκλείεται τίποτα. Απλώς οι δύο εταίροι του Σαμαρά παίζουν στο δικό του γήπεδο, ό,τι και αν κάνουν, ό,τι και αν σκαρφιστούν, ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός τους αφήνει να βάλουν ένα γκολ προ κενής εστίας για να σώσουν τα προσχήματα αυτού του σικέ παιχνιδιού.
Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 12,3% και η ΔΗΜ.ΑΡ. 6,3%. Στην πρόσφατη έρευνα της VPRC (Τάσεις εκλογικής επιρροής) το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 7% και η ΔΗΜ.ΑΡ. στο 4,5%, ενώ η Ν.Δ. στο 27% από 29,7% που έλαβε στις εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει απώλειες 43%, ενώ οι απώλειες της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι 39,6%. Συνολικά τα δύο μικρά κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν άθροισμα 11,5%, δηλαδή κάτω από το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου! Υπάρχει ελπίδα να αναστραφεί η κατάσταση; Καμία. Καμία με την παραμονή των θεωρητικά κεντροαριστερών κομμάτων στην εξουσία, για την οποία δεν ασκούν στην πραγματικότητα καμιά επιρροή.
Για ποιό λόγο να ψηφίσει ένας πολίτης που, ας πούμε, έχει συμφέρον από την υπάρχουσα κατάσταση ή που φοβάται την αλλαγή και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποιος; Όταν μάλιστα, στην επικείμενη κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, η πρώτη θέση θα διεκδικείται από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος και γιατί θα ρισκάρει να χαθεί το μπόνους των 50 εδρών, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει δόσεις από εξουσία ο εξαρτημένος Βενιζέλος; Τους ειδοποίησε (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) ο πρόεδρος της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας Χ. Σβόμποντα, ότι καταστρέφονται από την σχέση τους με την ελληνική Δεξιά, αλλά μάλλον αργά, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, έφτασε η προειδοποίηση.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Μόνο μνημειώδεις αλλαγές θα σώσουν το ευρώ
- Για να θεωρηθεί η Ελλάδα δημοσιονομικά υγιής θα πρέπει να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, παράγοντας πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 8%
- Έρχονται μεγάλες αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη
Τουλάχιστον μνημειώδεις χαρακτηρίζει πλειάδα αναλυτών τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην Ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα…
“Ανεργία και δημόσιο χρέος συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρωζώνη, με την κρίση να είναι πανταχού παρούσα” προεοιδοποιεί σε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο γνώμης το πρακτορείο Bloomberg.
Και μπορεί οι δεσμεύσεις της ΕΚΤ – πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη σωτηρία του ευρώ – να διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, ωστόσο η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από εκείνο που ορίζεται ως πραγματική “δημοσιονομική υγεία”.
Για να θεωρηθεί δημοσιονομικά υγιής η Ευρωζώνη, τότε οι χώρες – μέλη της θα πρέπει να μειώσουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω του 60%, εκτιμά το Bloomberg, προειδοποιώντας ωστόσο πως αυτός ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ανέφικτος για μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη – κυρίως για εκείνα του αδύναμου Νότου.
Εάν μια ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορέσει να μειώσει μακροπρόθεσμα το χρέος της στα επίπεδα του 60% έναντι του ΑΕΠ, τότε δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της, προχωρώντας σε τέτοια αναδιάρθρωση χρέους, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που πραγματοποίησε η Ελλάδα (PSI+), τον Μάρτιο του 2012.
Εάν η Ευρωζώνη, εκτιμά το Bloomberg, δεν μπορέσει να διαχειριστεί με ελεγχόμενο τρόπο το πρόβλημα αυτό, τότε θα επανέλθει μετά βεβαιότητας στο προσκήνιο ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ.
Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου, για να κατορθώσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα να μειώσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ της, θα χρειαστεί να παράξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – τουλάχιστον – της τάξης του 8% του ΑΕΠ, από το 2021 έως το 2030.
Πόσο εφικτός είναι ο στόχος αυτός; Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αν προστεθεί η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία..
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net
Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει
Μιλώντας σε συμπόσιο στο Σεντ Γκάλεν της Ελβετίας, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, μίλησε για την κατάσταση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Με τη σημαντικότερη παρέμβασή της, εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει στην παρούσα της μορφή.
Χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου, η πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τόνισε την άμεση ανάγκη για την δημιουργία δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης στην ζώνη του ευρώ, ως αναπόφευκτο όρο συνέχισης της ύπαρξής της. Έτσι, συμφωνεί με το 66% των ερωτηθέντων, οι οποίοι, απαντώντας σε δημοσκόπηση που παρουσιάσθηκε, επίσης αμφιβάλλουν για την βιωσιμότητά της, σε περίπτωση που δεν προωθηθούν αλλαγές. Η κρίση της Κύπρου δεν θα είχε συμβεί, είπε, αν η τραπεζική ένωση ήταν ήδη γεγονός. Παρατήρησε, εξάλλου, ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα ήταν πολύ καλύτερος και σταθερότερος αν σε αυτόν εργάζονταν περισσότερες γυναίκες.
Αναφερόμενη στην επιλογή ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή ή στην εστίαση στην ανάπτυξη, η Lagarde παρέπεμψε στα αποτελέσματα. Όπως είπε, είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ η επιλογή της σκληρής λιτότητας δεν θα δούλευε. Επομένως, κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Στην ευρωζώνη ειδικότερα, θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα πολιτικής, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση, τονίζει όμως ότι σε αυτή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι τεράστια.
Ως συνολική εικόνα δεν πιστεύει ότι η ευρωζώνη είναι «μπάχαλο», αλλά αξιολογεί την κατάσταση ως κοινό εγχείρημα.
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ.2011 Βαλυράκης σε Βενιζέλο: ΟΠΑΠ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισ μός στον κόσμο, εργαλείο ενός δις, μην τον πουλάς.
Τα ίδια έλεγε και ο Σαμαράς. Εντέλει είμαστε η μοναδική χώρα με κυβέρνηση Τρολλ.
Αρχές Αυγούστου 2011 και ο τότε Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να περάσει άλλο ενα πολυνομοσχέδιο- σκούπα, με τίτλο «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου – Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Τα αποτελέσματα των πολυνομοσχεδίων του τότε Αντιπροέδρου και «τσάρου» της Ελληνικής Οικονομίας τα βιώνουμε σήμερα.
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, στις 2 Αυγούστου, τον λόγο πήρε ο κυβερνητικός βουλευτής Σήφης Βαλυράκης και -λόγω της ειδικής σχέσης του με τον ΟΠΑΠ- , απευθυνόμενος στον Βενιζέλο δήλωσε ότι ο ΟΠΑΠ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο, με εξαίρεση έναν αντίστοιχο στο Χονγκ-Κονγκ και το μερίδιο του Δημοσίου ως ετήσιο έσοδο μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης στον Βενιζέλο ότι είναι πιο συμφέρον για το Δημόσιο να αγοράσει μετοχές του ΟΠΑΠ, παρά να πουλήσει, καθως η χρηματιστηριακή του αξία ήταν χαμηλή (το 2011, που να έβλεπε σήμερα.)
Συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΠΑΠ δίνει στο ελληνικό δημόσιο 150 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Η χρηματιστηριακή του αξία είναι της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου. Εάν βγάζοντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το δημόσιο χρέος, γλιτώνουμε για μια εικοσαετία, περίπου 50 εκατομμύρια χρεολύσια το χρόνο και με 3,5% επιτόκιο, 35 εκατομμύρια ετήσια, το όφελος ανεβαίνει στα 85 εκατομμύρια. Μέχρι τα 150, όμως, που σας δίνει σήμερα, είναι ένας λογαριασμός.
Και παρακαλώ αυτό, ας γίνει ένας μπούσουλας σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. δραστηριότητες που δίνουν σημαντικά οικονομικά έσοδα, πρέπει να κρατηθούν πάση θυσία, ακριβώς για να ανακουφίσουν την ανάγκη του δημοσίου, το οποίο προστρέχει σε μέτρα επί μέτρων, υπερφορολογώντας τη ζήτηση και τη λειτουργία της οικονομίας».
Και τελειώνει την αγόρευσή του με την παρακάτω έκκληση «Έχετε ένα εργαλείο τον ΟΠΑΠ το οποίο αν δεν δουλεύει σωστά, να το βάλετε να δουλέψει σωστά. Πάντως είναι ένα εργαλείο πολύ σημαντικό για την εξασφάλιση των πολύ σημαντικών ποσών που απαιτούνται στο δημόσιο.
Άρα, εσείς έχετε τον ΟΠΑΠ ως εργαλείο. Κρατήστε τον, αξιοποιήστε τον και οικονομικά και λειτουργικά. Νομίζω ότι αυτό είναι το καθήκον μίας κυβέρνησης, η οποία αυτήν τη στιγμή αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να περιέλθει.
Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι η περίπτωση του ΟΠΑΠ ως μοναδική περίπτωση και για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να διατηρηθεί ως δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων και ενίσχυσης του δημοσίου με έσοδα που τα έχει απόλυτη ανάγκη για τη μείωση των ελλειμμάτων του».
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που είχε ο Πασοκτζής Βαλυράκης, που πάντως γνώριζε τον ΟΠΑΠ μέσα-έξω, να κάνει αυτή την αγόρευση. Δεν μας ενδιαφέρει κιόλας. Αλλά σύμφωνα με τα πρακτικά, στο τέλος χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Να υποθέσουμε και από τον παρόντα Βενιζέλο…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)