Η απαγόρευση από μέρους της ΕΕ της εισαγωγής από το Ιράν ακατέργαστου πετρελαίου αποδείχτηκε αποτελεσματική. Τη σχετική δήλωση έκαναν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια «στρογγυλού τραπεζιού», που οργανώθηκε από τη "Φωνή της Ρωσίας". Το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Οι κυρώσεις οδήγησαν το Ιράν στο «τραπέζι των συνομιλιών», όμως αυτό δεν είναι το μέσο, το οποίο μπορεί να αναγκάσει την Τεχεράνη να αποδεχτεί την απόφαση που χρειάζεται η Δύση, θεωρεί ο δόκτορας Μαμντού Σαλάμ (Dr. Mamdouh G Salameh), εμπειρογνώμονας στην εξόρυξη πετρελαίου και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας:
- Η επιθυμία της Δύσης είναι να παραιτηθεί το Ιράν από το πυρηνικό του πρόγραμμα, συγκεκριμένα, εξαιτίας των φημών ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ατομικό όπλο. Εν πάση περιπτώσει, οι κυρώσεις δεν νομίζω ότι έχουν επηρεάσει την ιρανική οικονομία, μάλιστα, αντίθετα, αποδείχτηκαν συμφέρουσες για το Ιράν. Γιατί μπόρεσε έτσι να εξοικονομήσει πάνω από 20 δισεκ. δολάρια, τα οποία δαπανούσε για την επιχορήγηση των κατεργασμένων προϊόντων.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ατομικό Ιράν: η γέννηση μιας ατομικής δύναμης» Ντέβιντ Πατρικαράκος (David Patrikarakos) αμφισβητεί αυτή την προσέγγιση του ζητήματος»:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ