Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ο ρωσικός Στόλος ετοίμασε σχέδιο συνοδείας του Alaed


Η μοίρα πολεμικών πλοίων του ρωσικού Στόλου, που κατευθύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα, είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια του πλοίου Alaed, με το οποίο μεταφέρονται επισκευασμένα ελικόπτερα Mi-25 για τη Συρία, καθ’ όλη τη διαδρομή της κίνησής του, ανακοίνωσαν το Σάββατο στο Γενικό Επιτελείο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο Γενικό Επιτελείο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της πιθανής επιχείρησης, ωστόσο διαβεβαίωσαν ότι ακόμη και υπό την πλέον δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων, το πλοίο με τη ρωσική σημαία θα έχει αποτελεσματική προστασία από τα πλοία του ρωσικού πολεμικού Στόλου.
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Ιραν: το πετρελαϊκό εμπάργκο αποδείχτηκε αποτελεσματικό

 Ιραν: το πετρελαϊκό εμπάργκο αποδείχτηκε αποτελεσματικό
Η απαγόρευση από μέρους της ΕΕ της εισαγωγής από το Ιράν ακατέργαστου πετρελαίου αποδείχτηκε αποτελεσματική. Τη σχετική δήλωση έκαναν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια «στρογγυλού τραπεζιού», που οργανώθηκε από τη "Φωνή της Ρωσίας". Το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις οδήγησαν το Ιράν στο «τραπέζι των συνομιλιών», όμως αυτό δεν είναι το μέσο, το οποίο μπορεί να αναγκάσει την Τεχεράνη να αποδεχτεί την απόφαση που χρειάζεται η Δύση, θεωρεί ο δόκτορας Μαμντού Σαλάμ (Dr. Mamdouh G Salameh), εμπειρογνώμονας στην εξόρυξη πετρελαίου και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας:

- Η επιθυμία της Δύσης είναι να παραιτηθεί το Ιράν από το πυρηνικό του πρόγραμμα, συγκεκριμένα, εξαιτίας των φημών ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ατομικό όπλο. Εν πάση περιπτώσει, οι κυρώσεις δεν νομίζω ότι έχουν επηρεάσει την ιρανική οικονομία, μάλιστα, αντίθετα, αποδείχτηκαν συμφέρουσες για το Ιράν. Γιατί μπόρεσε έτσι να εξοικονομήσει πάνω από 20 δισεκ. δολάρια, τα οποία δαπανούσε για την επιχορήγηση των κατεργασμένων προϊόντων.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ατομικό Ιράν: η γέννηση μιας ατομικής δύναμης» Ντέβιντ Πατρικαράκος (David Patrikarakos) αμφισβητεί αυτή την προσέγγιση του ζητήματος»:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έντονη παρουσία του Ισραήλ στο Αιγαίο



Άσκηση στο Αιγαίο πρόκειται να πραγματοποιήσουν πολεμικά πλοία του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών Μ.Μ.Ε. που φέρουν τον τίτλο «Τα πολεμικά του Ισραήλ στο Αιγαίο». Στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «HABER», επισημαίνεται πως η άσκηση αυτή θα λάβει χώρα βόρεια της Μήλου και στη θέση «Καραβιά», ενώ θα συντονίζεται από τα ραντάρ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην Πάρνηθα. Η άσκηση θα περιλαμβάνει και βολές με αληθινά πυρά, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των πολεμικών σκαφών του Ισραήλ που θα συμμετάσχουν σ' αυτήν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ξεκινά το 2013 ο αγωγός που θα στέλνει το ιρανικό αέριο στην Ευρώπη


Το 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ιράν μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Η αρχική διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός θα αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2013 όλα θα έχουν αποσαφηνιστεί.

Στόχος είναι ο αγωγός που θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει έως και 35 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου να είναι πιο οικονομικός, πιο λειτουργικός και πιο αποτελεσματικός σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η κατασκευή του εκτιμάται πως θα κοστίσει περί τα 5,5 δις. ευρώ.
ΠΗΓΗ: energypress.gr

Ραγδαία ανάπτυξη για το παγκόσμιο εμπόριο LNG


H ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην 25η Ετήσια Εκδήλωση του Marine Money στη Νέα Υόρκη. Την συζήτηση ξεκίνησε ο Tom Choi, National Practice Leader-Gas της Deloitte Market-Point’s με την παρουσίαση του Macro LNG Outlook.

Η παρουσίαση του Tom Choi εστίασε στο γεγονός ότι το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να αναπτυχθεί ραγδαία, καθώς νέες προμήθειες προς απομακρυσμένες περιοχές θα απαιτούν πρόσθετες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Η ανάπτυξη θα ελέγχεται από τον ανταγωνισμό νέων εγχώριων προμηθειών (π.χ. αέριο από ασβεστολιθικά πετρώματα/ shale gas) και διεθνών αγωγών. Αν η ανάπτυξη της παραγωγής υπερκεράσει την αύξηση της ζήτησης όπως προβλέπεται, εξήγησε ο Choi, οι παραγωγοί θα χρειαστεί να ανταγωνιστούν για τη ζήτηση και η ρευστότητα στους Ευρωπαϊκούς κόμβους θα αυξηθεί. Ο Tom Choi αναφέρθηκε επίσης στην πρόβλεψή του ότι μελλοντικά οι τιμές αγοράς στην Ευρώπη και στην Ασία είναι πιθανό να τείνουν να απομακρυνθούν από την αναπροσαρμογή της τιμής του πετρελαίου (oil-price indexation) και οι συμφωνίες για μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πιθανόν να γίνουν ευέλικτες με την εμφάνιση νέων επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο κλάδο και το μεγαλύτερο ανταγωνισμό λόγω αυξημένης προσφοράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Π. Κρήτης: 20% Ενέργεια από ΑΠΕ και 20% ΕΞΕ μέχρι το 2020


Η διαμόρφωση και επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και η ένταξης τους σε συντονισμένες δράσεις καιεργαλεία χρηματοδότησης ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για την ενέργεια) Κώστας Λαμπρινός, σύσκεψη όπου κατατέθηκαν πληθώρα προτάσεων για την πράσινη ενέργεια
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΕΗ: Ο διευθύνων σύμβουλος και οι διευθυντές να επιστρέψουν τα επιδόματα

ΔΕΗ: Ο διευθύνων σύμβουλος και οι διευθυντές να επιστρέψουν τα επιδόματα
Το Δημόσιο δεν ενέκρινε την καταβολή των επιδομάτων και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία.

Mείζον θέμα με τις αμοιβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, των αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων αλλά και άλλων στελεχών της διοίκησης ανέκυψε χθες στη γενική συνέλευση, αφού το ελληνικό δημόσιο, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου, δεν ενέκρινε το τμήμα των αμοιβών που αφορά στο οικογενειακό επίδομα και ζήτησε την επιστροφή του, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η επιστροφή είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνει αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν για το 2011 και το 2012 ως σήμερα και να αφορά όχι μόνον τη διοίκηση αλλά το σύνολο του διευθυντικού στελεχικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, κατά το κλειστό μέρος της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, επικαλέστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους και με βάση αυτή δεν ενέκρινε την καταβολή των επιδομάτων και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία.

Το ίδιο θέμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε τεθεί και κατά τη γενική συνέλευση του προηγούμενου έτους, όμως το Δημόσιο, επειδή τότε δεν είχε τα απαραίτητα νομικά επιχειρήματα, είχε δεχθεί με επιφύλαξη να προεγκρίνει τις αμοιβές για το 2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ