Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κόβουν από παντού τα νοικοκυριά, ράβουν νέο «κοστούμι» οι δανειστές

euro-xrimata-psalidi
Εγκλωβισμένες στη φτώχεια και στα μνημόνια οι ελληνικές οικογένειες. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις δαπάνες διαβίωσης της περιόδου 2009-2013 προκαλούν σοκ. Οι περικοπές έφτασαν το 31,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι 725.000 νοικοκυριά δεν άναψαν καθόλου καλοριφέρ! Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει για τη χορήγηση και τρίτου δανείου, δηλαδή.
           
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 77

77Δεμένη για… δεκαετίες στο «άρμα» των μνημονίων θέλουν την Ελλάδα οι δανειστές, προκειμένου να συνεχίσουν την πολιτική της εξαθλίωσης μέχρι να πάρουν πίσω τα χρήματα που χορήγησαν στο πλαίσιο των δύο δανειακών συμβάσεων που προηγήθηκαν. Συντονισμένα και μεθοδικά το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιέζουν για τη χορήγηση νέου δανείου στη χώρα μας, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας, αδιαφορώντας για το δράμα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της λιτότητας. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών από το 2009 έως το 2013 προκαλούν σοκ.



21% κάτω από τα όρια της φτώχειας



Στα χρόνια της κρίσης οι περικοπές των δαπανών διαβίωσης έφτασαν το 31,5% αντικατοπτρίζοντας το μέγεθος της εισοδηματικής συρρίκνωσης που υπέστησαν οι πολίτες από τη μνημονιακή πολιτική. Μόνο το 2013 οι περικοπές των μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών έφτασαν το 7,8% και περίπου 725.000 οικογένειες έπαψαν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν λόγω της εκτίναξης στα ύψη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (ο ΕΦΚ αυξήθηκε κατά 450%, από τα 6 στα 33 λεπτά το λίτρο). Την περασμένη χρονιά το 21% του πληθυσμού ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας, δαπανώντας λιγότερα από 5.253,77 ευρώ (κατώφλι φτώχειας), ενώ το 2012 το ποσοστό ήταν 21,2%, με ετήσια δαπάνη λιγότερο από 5.524,20 ευρώ.



Κάθε μήνα τα νοικοκυριά δαπανούν όλο και λιγότερα χρήματα για τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα πέρσι η μέση μηνιαία δαπάνη να διαμορφωθεί στα 1.509,39 ευρώ, μειωμένη κατά 7,8% ή 127,71 ευρώ σε σχέση με το 2012. Μεταξύ του 2013 και του 2009 (τελευταίο έτος πριν από το πρώτο Μνημόνιο) η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε κατά 31,5% (από 2.203,55 ευρώ το 2009, σε 1.509,39 ευρώ το 2013), δηλαδή 694,16 ευρώ λιγότερα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατά το 2013 άλλες 725.000 νοικοκυριά «έκλεισαν» την κεντρική θέρμανση στην κατοικία τους. Κεντρική θέρμανση χρησιμοποίησαν 1.592.835 νοικοκυριά, από τα 2.317.127 του 2012 (μείωση 31,3%).



Η μέση μηνιαία ποσότητα υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία μειώθηκε κατά 46,1% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ η μέση μηνιαία ποσότητα στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πέλετ, πυρήνας κ.λπ.), ηλεκτρικής ενέργειας και υγραερίου αυξήθηκε κατά 20,7 %, 1,2% και 0,3% αντίστοιχα.



Η μεγαλύτερη μείωση στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε ευρώ καταγράφηκε στα υγρά καύσιμα (-17,56 ευρώ), στα εστιατόρια (-14,82 ευρώ) και στην κίνηση μεταφορικών μέσων (-9,74 ευρώ), δαπάνες που αποτελούν το 34% της συνολικής μείωσης της δαπάνης (-127,71 ευρώ). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα φάρμακα (5,11 ευρώ) και στα καφενεία (3,68 ευρώ).



Μόνο για τροφή και στέγαση



Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (20,4%) και ακολουθούν η στέγαση (13,7%) και οι μεταφορές (12,5%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%). Οι περικοπές των μισθών και συντάξεων και κατ’ επέκταση των δαπανών άλλαξαν και το καταναλωτικό πρότυπο. Μεταξύ 2013 και 2012 παρατηρείται μετατόπιση των δαπανών από αυτές που αφορούν τις μεταφορές, τα διαρκή αγαθά, τη στέγαση, τα ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, την εκπαίδευση, καθώς και τις επικοινωνίες προς τις δαπάνες που αφορούν κυρίως την υγεία, τα αλκοολούχα ποτά και καπνό και τη διατροφή.

Στρώνουν το έδαφος

Και ενώ τα νοικοκυριά διολισθαίνουν σταθερά στην εξαθλίωση, οι δανειστές προετοιμάζουν το έδαφος για νέα δάνεια και συνεπώς νέα μνημόνια. Τη σκυτάλη από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. πήρε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στη συνάντηση που είχε στο Μιλάνο με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, εμφανίστηκε θετικός στην εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες. Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, δεν ήταν πιεστικός όπως κατά την προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την αντίθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή και νέου προγράμματος. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η άποψη της ΕΚΤ είναι πως με ένα νέο πρόγραμμα θα μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή, η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ στην ελληνική αγορά μέσω των ομολόγων ανέρχεται σε 44,6 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr

Στα 97 δολάρια το Brent την Δευτέρα, εν μέσω ασθενούς ζήτησης


Συνεχίστηκε τη Δευτέρα η πτωτική τάση που παρατηρείται στην τιμή του πετρελαίου Brent τον τελευταίο καιρό, εν μέσω χαμηλής ζήτησης και υπερπροφοράς διεθνώς.
Το Brent υποχώρησε στα 97,3 δολάρια σήμερα, ενώ το αμερικανικό WTI μειώθηκε κατά 74 σεντς στα 91,55 δολάρια ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με την JBC Energy, η κατάσταση αυτή στην αγορά πετρελαίου είναι πιθανό να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, καθώς οφείλεται στον περιορισμό της ζήτησης σε Ευρώπη και Κίνα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σε εκκαθάριση το ελληνικό εργοστάσιο που βγάζει τα ευρώ

se-ekkatharish-to-ellhniko-ergostasio-poy-bgazei-ta-eyrw
Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης περνάει το κρατικό εργοστάσιο που βγάζει τα κέρματα του ευρώ στη Ελλάδα και σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Στην πραγματικότητα η απόφαση για την εκκαθάρισή της είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, παρότι η πολιτική ηγεσία εμφανιζόταν μέχρι πρότινος να το παλεύει για να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους.

Το εργοστάσιο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου που φτιάχνει τα ευρωκέρματα (βγάζει και κάλυκες) ανήκει στην εταιρεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που θα διαχωριστούν στο πολιτικό και στο στρατιωτικό σκέλος. Το τελευταίο διάστημα είχε σχεδόν εγκαταλειφτεί στην τύχη του και είχε πέσει σε μαρασμό. Σήμερα έχει μόλις 57 εργαζόμενους, με πολύ μικρό τζίρο και δεν βγάζει καν ευρώ πια, παρά μόνο σεντς (Βλέπε ρεπορτάζ στο τρέχον τεύχος του Newposter «Όχι πια ευρώ, μόνο σεντς»).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις , κατόπιν εντολών της τρόικας, η Μεταλλουργική θα αποτελέσει τμήμα της ανώνυμης εταιρείας που θα συσταθεί μετά τη διάσπαση της Εταιρείας Αμυντικών Συστημάτων (αυτής που δεν θα έχει αντικείμενο την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, του λεγόμενου πολιτικού σκέλος της ΕΑΣ) και θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή: «αν βρεθεί ενδιαφερόμενος να την αγοράσει θα πουληθεί, αλλιώς οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους».

Οι εργαζόμενοι της Μεταλλουργικής, ωστόσο, καθώς δεν τους έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα επισήμως, μέχρι τελευταία στιγμή ελπίζουν και όλο το καλοκαίρι συναντούσαν εκπροσώπους κομμάτων μήπως καταφέρουν να αναστρέψουν την κατάσταση. Η Μεταλλουργική -καθώς βγάζει και κάλυκες- θα μπορούσε να περάσει είτε στο πολιτικό μέρος που θα εκκαθαριστεί είτε στο αμυντικό, που θα παραμείνει στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον του ομίλου Στασινόπουλου (που είχε ενδιαφερθεί και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) και όλα δείχνουν ότι είναι ο πιο πιθανός αγοραστής. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν αποκλείει και το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου.


ΠΗΓΗ:newpost.gr

ΓΣΕΕ: Ανάχωμα στις δόλιες επιδιώξεις η απόφαση του ΣτΕ για τα καταστήματα


Μπορεί μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές να επιχειρείται να μπει λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να σταλούν στην ανεργία ακόμη περισσότεροι εμποροϋπάλληλοι και να αυξηθεί τον τζίρο των μεγάλων καταστημάτων και των πολυεθνικών, η απόφαση του ΣτΕ όμως αποτελεί ανάχωμα στις δόλιες επιδιώξεις.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έπραξε το αυτονόητο απαγορεύοντας τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, κρίνοντας ότι η κυβερνητική απόφαση παραβιάζει τις αρχές του ίσου ανταγωνισμού καταστρέφοντας τις μικρές επιχειρήσεις και καταστρατηγεί το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου, της οικογενειακής και προσωπικής ζωής.
Είναι παράλογο και επικίνδυνο η κυβέρνηση να αγνοεί την κοινή θέση όλων των εμπλεκόμενων στο εμπόριο ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΟΙΥΕ οι οποίοι εξ αρχής τάχθηκαν κατά του ανοίγματος των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές.
Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ένας αγώνας που θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απαγόρευση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Εκτός υπουργείου οι 393 απολυμένες καθαρίστριες, εισηγείται αεροπαγίτης

Εκτός υπουργείου οι 393 απολυμένες καθαρίστριες, εισηγείται αεροπαγίτης
Αρνητική θα είναι η εισήγηση του δικαστή στον Άρειο Πάγο για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα, ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης, θα εισηγηθεί στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να γίνει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών και να μείνουν εκτός υπουργείου οι απολυμένες 393 καθαρίστριες.

Ο ίδιος δικαστής προτείνει παράλληλα να αναιρεθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε δικαιώσει τις καθαρίστριες, και να γίνει δεκτή η προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το antenna.gr, η απόφαση του Πρωτοδικείου ήταν προσωρινά εκτελεστή και θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να τις επαναπροσλάβει αμέσως, όμως το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Στις 12 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή και ανέστειλε προσωρινά την απόφαση και τώρα, η εισήγηση του κ. Κοσμίδη θα είναι και η τελική.

Ο ίδιος λέει ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες είχαν περιέλθει σε διαθεσιμότητα και δεν είχαν απολυθεί και προχωρά λέγοντας ότι η κατάργηση των θέσεών τους στο υπουργείο συνιστά τώρα και την απόλυσή τους.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΤΙ ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ;


ANAKOINΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε

             Η ελευθερία της σκέψης και της διακίνησης ιδεών αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη.  Παράλληλα και σε συνδυασμό με τον εσχάτως απειλούμενο  και στοχοποιημένο νόμο Ν.1264/82, κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς. Φαινόμενα που είχαν εκλείψει εδώ και  δεκαετίες  αρχίζουν δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους,  δίνοντας το στίγμα του τι  πρόκειται να επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον.

             Το γεγονός που παρουσιάστηκε προσφάτως, δηλ. να βαθμολογηθεί δυσμενώς συνάδελφος με αιτιολογία τη συνδικαλιστική του δράση, χαρακτηρίζει τη νέα τάξη πραγμάτων που η  εργοδοσία θέλει να επιβάλλει στις πλάτες των εργαζομένων, στηριζόμενη στις μνημονιακές πολιτικές που ρημάζουν τη χώρα.

              Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την απαξίωση των θεσμών του συνδικαλισμού που επιβάλλουν οι κυβερνώντες έτσι ώστε να διασπούν το αρραγές μέτωπο των εργαζομένων δίνουν την ευκαιρία στους μηχανισμούς της εργοδοσίας να εγκαθιδρύσουν το νέο «status quo». Ο διαγκωνισμός φιλόδοξων στελεχών που προκειμένου να φανούν αρεστοί στα ψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας, οδηγούνται σε παραβατικές συμπεριφορές, είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ανεχθούμε.

              Καταγγέλλουμε τέτοια νοσηρά φαινόμενα και δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την άσκηση κάθε νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης, το σεβασμό σε θεσμούς και πρόσωπα, το δικαίωμα στην εργασία.  Ότι αφορά έναν, αφορά όλους.


Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΓΚΑΛΟΠ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Καταργούν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και δημιουργούν ενιαίο αριθμό


Στην ενοποίηση του AΦM και του AMKA όλων των πολιτών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που, με βάση κεντρική πολιτική απόφαση, θα γίνονται ενιαία από τα μέσα του 2017.

Tην ενοποίηση του AΦM και του AMKA προβλέπει η Mελέτη του KEΠE για το Aσφαλιστικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις φορολογικές αρχές.

Σύμφωνα με την Ημερησία η ενοποίηση του AΦM και του AMKA θεωρείται ότι θα διευκολύνει -και πριν από την τελική φάση της συγχώνευσης της είσπραξης των εισφορών και των φόρων- και άλλες διαδικασίες για την ενίσχυση των εσόδων των Tαμείων στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, όπως: Tις διασταυρώσεις με τα στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογικές αρχές για το οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών.

Tο KEΠE υπογραμμίζει σχετικά ότι «είναι αδιανόητο, με τη δικαιολογία των προσωπικών δεδομένων, το κράτος να μην γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του». Kαι προτείνει τη συστηματική και αυτοματοποιημένη (και όχι κατά περίπτωση, όπως γίνεται σήμερα) διασύνδεση του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών και των Tαμείων με τις φορολογικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό απόρρητο.

Tον αυτόματο συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών με επιστροφές φόρων (ΦΠA και ΦMY) ή πληρωμές επιδοτήσεων από τον OΠEKEΠE για τους ασφαλισμένους στον OAEE και τον OΓA. Tο μέτρο, νομοθετημένο από τον Aπρίλιο του 2014, άρχισε να εφαρμόζεται μέσω του KEAO και με τη συνδρομή της HΔIKA, αλλά όχι αυτοματοποιημένα.

Tην παρακολούθηση των τρεχουσών πληρωμών εργοδοτών για κάθε ασφαλισμένο, όπως και κάθε άλλου υπόχρεου, και τον άμεσο εντοπισμό διαφορών (εισφορο-αποφυγή) και καθυστερήσεων με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων.

Σε αυτή τη βάση, το KEΠE τονίζει τις σημαντικές αλλαγές που έχει κάνει το IKA στο συγκεκριμένο θέμα («μέσω των μηνιαίων στοιχείων μισθοδοσίας είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της ορθότητάς τους με τη διασταύρωση των διαθέσιμων πληροφοριών στο IKA-ETAM και στις φορολογικές αρχές, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων»).


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νέα κατάρρευση φράγματος τελμάτων, στη Βραζιλία αυτή τη φορά. 3 νεκροί και 5 διασωθέντες.


Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μια νέα κατάρρευση φράγματος τελμάτων,
στη Βραζιλία αυτή τη φορά, στο μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος Herculano, δυτικά της πόλης Itabirito, περίπου 55χλμ νότια του Μπέλο Οριζόντε, στην επαρχία Minas Gerais. Είχε προηγηθεί στις αρχές Αυγούστου η κατάρρευση φράγματος σε μεταλλείο χαλκού+χρυσού στον Καναδά, με τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στους οικότοπους αναπαραγωγής του σολωμού, αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα. Και λίγες μέρες μετά συνέβη μια διαρροή διαλύματος θειικού οξέος σε μεταλλείο χαλκού του Μεξικό, πάλι χωρίς θύματα. Στη Βραζιλία δυστυχώς ...
δεν ήταν τόσο τυχεροί, οχτώ άνθρωποι θάφτηκαν στα τέλματα, καθώς το δυστύχημα έγινε όταν έκαναν εργασίες συντήρησης στο φράγμα. 


Μια μπουλντόζα, ένα φορτηγό κι ένα αυτοκίνητο Φίατ Ούνο θάφτηκαν στις λάσπες, ενώ κι άλλος εξοπλισμός παρασύρθηκε χωρίς ευτυχώς να χαθεί στις λάσπες, όπως φαίνεται κάτω αριστερά στην πρώτη φωτογραφία. Πέντε εργαζόμενοι διασώθηκαν και ένας τους, με κάταγμα βραχίονα, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Μπέλο Οριζόντε. Οι υπόλοιποι τρεις δεν τα κατάφεραν, οι δυο ανασύρθηκαν νεκροί από τα συνεργεία διάσωσης κι ένας τρίτος που αγνοούνταν βρέθηκε αργότερα κι αυτός νεκρός. 

Οι λόγοι της κατάρρευσης είναι επί του παρόντος άγνωστοι. Το δυστύχημα έγινε σε ένα μικρό μεταλλείο και σε ένα φράγμα που είχε γεμίσει και θεωρούνταν ανενεργό, αλλά, σύμφωνα με μια μαρτυρία,  αποφάσισαν να το "ψηλώσουν", φορτώνοντας ξηρό απόρριμμα της κατεργασίας του μεταλλεύματος. 


Το φράγμα που είχε σπάσει στον Καναδά επιθεωρήθηκε απ’ το τοπικό Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανικής Κολομβίας στις 4 Σεπτεμβρίου, και βρέθηκε να έχει ακόμα διαρροή, ένα μήνα μετά το ατύχημα. Η έναρξη του φθινοπώρου φέρνει ανησυχίες για το τι θα συμβεί με τις έντονες βροχοπτώσεις.

Παρόμοια φράγματα τελμάτων, εξ όσων είναι γνωστά, θα κατασκευαστούν και στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στα ρέματα Καρατζά & Λοτσάνικου. Μετά τα απανωτά ατυχήματα, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας να μελετήσουν πολύ σοβαρά τι έγινε στον Καναδά και τη Βραζιλία και να ενισχύσουν, αν χρειάζεται τα μέτρα ασφαλείας. Οι περιοχές όπου έγιναν οι αστοχίες των  φραγμάτων, τόσο στη Βρετανική Κολομβία όσο και στην Αμαζονία, είναι  αραιοκατοικημένες, δασώδεις και οι επιδράσεις πλήττουν κυρίως την άγρια ζωή. Η Χαλκιδική ωστόσο είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός και όχι απλά δεν επιδέχεται βιομηχανικά ατυχήματα, αλλά ούτε καν υποψία ότι θα μπορούσε κάτι να συμβεί, ακόμα και με τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

«Ασυμβίβαστο» στην Κομισιόν: Μεγαλομέτοχος και Πρώην Πρόεδρος Πετρελαϊκών ο Νέος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, θα αναγκαστεί να πουλήσει τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών που έχει στην κατοχή του, των οποίων, μάλιστα, στο παρελθόν είχε υπάρξει πρόεδρος. Ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «ασυμβίβαστο», ενώ θεωρούν ότι τόσο η εκλογή του, όσο και η συγχώνευση του χαρτοφυλακίου της ενέργειας με την κλιματική αλλαγή θα στείλουν «λάθος μήνυμα».
Οι αιτιάσεις των ευρωβουλευτών για την καταλληλότητα του πρώην υπουργού Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας ξεκίνησαν μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τον υποψήφιο επίτροπο να εγκαταλείψει τις μετοχές του στις πετρελαϊκές Ducor SL και Petrologis Canarias SL, πριν το Ευρωκοινοβούλιο δώσει την τελική του έγκριση στο τέλος του μήνα.
Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Γιο Λάινεν, δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι ο Κανιέτε θα περάσει επιτυχώς τις ακροάσεις από την Ευρωβουλή, η οποία έχει την εξουσία να αναπέμψει τους προταθέντες Επιτρόπους στον Γιούνκερ.
Σε δήλωση «πόθεν έσχες» προς το Ευρωκοινοβούλιο, ο Ισπανός πρώην υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι κατέχει μετοχές στις δύο πετρελαϊκές, την Ducor SL και την Petrologis Canarias SL, ενώ εργάζεται και ως δικηγόρος. Η τρέχουσα αξία των μετοχών του είναι άγνωστη, ωστόσο ο ίδιος ο Κανιέτε σε ανάλογη δήλωσή του προς την ισπανική κυβέρνηση το 2011 την είχε υπολογίσει στα 326.000 ευρώ. Το γραφείο αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις του Guardian.
«Ένας Επιτρόπος οφείλει να είναι ανεξάρτητος από ειδικά συμφέροντα και, κατά τη γνώμη μου, είναι υποχρεωτικό να εγκαταλείψει τις οποιεσδήποτε μετοχές έχει σε πετρελαϊκές αν θέλει να εκπληρώσει τα καθήκοντά του απαλλαγμένος από κάθε αντικρουόμενο συμφέρον», τονίζει ο Λάινεν. «Δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από εμπορικά η προσωπικά συμφέροντα», προσθέτει.
Ο Ισπανός πρώην υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, και στενός πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ραχόι, διετέλεσε πρόεδρος και των δύο πετρελαϊκών στις οποίες έχει μετοχές, πριν αποχωρήσει το 2012. Ο κουνιάδος του, Μιγκέλ Ντομέκ Σόλις, είναι σήμερα διευθυντής και στις δύο εταιρείες, ενώ ο γιος του τελευταίου είναι μέλος στο ΔΣ της Ducar.
Η επιλογή του Κανιέτε για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής εξέπληξε όσους είχαν υπ όψιν τους τη δέσμευση Γιούνκερ, ότι η νέα Κομισιόν θα αποτελείτο κατά 40% από γυναίκες, καθώς ο Ισπανός πρώην υπουργός είχε στο παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις με τα σεξιστικά του σχόλια.
Σε τηλεοπτική «μονομαχία» με γυναίκα ανθυποψήφιό του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, νωρίτερα φέτος, ο Κανιέτε δήλωσε ότι: «Τι να συμμετέχεις σε ντημπέητ με γυναίκα είναι περίπλοκη υπόθεση, γιατί η επίδειξη διανοητικής ανωτερότητας θα μπορούσε να εκληφθεί ως σεξιστική».
Ωστόσο, αυτό στο οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί η Ευωβουλή κατά την εξέταση της υποψηφιότητάς του θα είναι είναι η σχέση του με την πετρελαϊκή βιομηχανία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού στην Ισπανία – που αποτελούσε ήδη ασυμβίβαστο.
«Θα τον ρωτήσουμε, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, για την δέσμευσή του στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και για την προσωπική και πολιτική του ακεραιότητα, και αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», τόνισε ο Λάινεν μιλώντας στον Guardian. «Το Κοινοβούλιο έχει απορρίψει διάφορους υποψηφίους στο παρελθόν, συνεπώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα γίνει τελικά Επίτροπος», προσθέτει.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, μαζί με άλλους 25 από όλα τα κόμματα, απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στον Γιούνκερ διαμαρτυρόμενος για την αναμενόμενη συγχώνευση του χαρτοφυλακίου της ενέργειας με αυτό της κλιματικής αλλαγής. Η θέση του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής είχε θεσπιστεί μετά τις ευρωεκλογές του 2010 ώστε να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ για το 2020.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους, «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας για το κλίμα, να δίνουμε το αντίθετο μήνυμα μη διορίζοντας ξεχωριστό Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή


ΠΗΓΗ:energia.gr

ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Οι ευέλικτες μορφές εργασίας γέννησαν τη γενιά των 300 ευρώ

ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Οι ευέλικτες μορφές εργασίας γέννησαν τη γενιά των 300 ευρώ
Μεγάλες ανατροπές επέφεραν στην απασχόληση και τους μισθούς οι νέες μορφές ευέλικτης εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η γενιά των 300 ευρώ, όπως προκύπτει και από τη μελέτη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν πως ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 μεικτά) αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία), σύμφωνα με τα στοιχεία - σοκ μελέτης του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

"Διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης" - Ανύπαρκη στην Ελλάδα που είναι ουραγός στην Ε.Ε.


Μία ακόμη θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι ουραγός στην Ε.Ε. όσον αφορά στη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολίτες της.

Αυτό δείχνει η πρώτη συγκριτική έρευνα για τη κοινωνική δικαιοσύνη στις 28 χώρες της ΕΕ που έκανε το ίδρυμα Μπέρτσελσμαν, συγκρίνοντας με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τις επιδόσεις των χωρών σε έξι βασικές παραμέτρους: πρόληψη φτώχειας, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνική συνοχή και αποφυγή διακρίσεων, υγεία, δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό. Είναι τελευταία στην κατάταξη των 28 χωρών της ΕΕ και δεν συγκεντρώνει ούτε τους μισούς από τους πόντους της Σουηδίας που είναι πρώτη στην κατάταξη κοινωνικής δικαιοσύνης.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr