Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Στον εισαγγελέα η Σοφία Σακοραφα για το Ελληνικό. Δείτε την επιστολή.

20140324-173007.jpg

Προς την κ. Προϊσταμένη Εισαγγελίας

Πρωτοδικών Αθηνών

Αξιότιμη κυρία Φάκου,

Παρακαλώ να δώσετε εντολή προκειμένου να διερευνηθεί άμεσα η τυχόν ύπαρξη ποινικών ευθυνών για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις κάθε εμπλεκομένου προσώπου, που αφορούν στην επικείμενη εκποίηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας
του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) μετά την υποβολή μιας και μόνης προσφοράς από την Lamda Development και μάλιστα αντί πολύ χαμηλού τιμήματος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, το οποίο φέρεται να μην ξεπερνά τα 430,000,000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΤΑΙΠΕΔ στις 27.2.2014, μόνο η εταιρεία Lamda Development υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε.
Στις 19.3.2014, μετά την αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς της Lamda Developoment, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, να υποβάλουν νέα βελτιωμένη προσφορά μέχρι τις 26.3.2014 καθώς ο ανεξάρτητος αποτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει εκτιμήσει την αξία των μετοχών υψηλότερα από την τιμή που προσέφερε η Lamda (σχεδόν 700,000,000, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα).
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διαδικασία της βελτιωμένης προσφοράς ακολουθείται με μοναδικό τρόπο από το ΤΑΙΠΕΔ, ως αναθέτουσα αρχή, καθώς δεν προβλέπεται στις συνήθεις διαγωνιστικές διαδικασίες ιδίως μάλιστα με έναν και μόνο διαγωνιζόμενο, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Τεράστια στρατηγική συμφωνία Ρωσίας-Αργεντινής - Ρωσική βάση στην Αργεντινή


Στην δημιουργία για πρώτη φορά μετά την κρίση της Κούβας στην αμερικανική ήπειρο ρωσικής στρατιωτικής βάσης συμφώνησαν η Αργεντινή και η Ρωσία!

Η απόφαση για τη δημιουργία της βάσης, η οποία θα συνδυάζει τόσο αεροναυτικές όσο και ναυτικές διευκολύνσεις ήρθε κατόπιν συμφωνίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της προέδρου της Αργεντινής Κριστινα Φερνάντεζ.

Η συμφωνία κλείστηκε  όταν όλη η διεθνής κοινή γνώμη είχε στραμμένη την προσοχή του στα γεγονότα της Ουκρανίας. Την ιδέα για την ίδρυση βάσεων στην Νότια Αμερική την είχε φέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος Β. Πούτιν με τον σε συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Αμύνης Σεργκέι Σοιγκού τον Φεβρουάριο. 

Εκτός από την σημιουργία μεγάλης στρατιωτικής βάσης στις ακτές του Ατλαντικού στην βόρεια Αργεντινή, η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει οικονομικά το Μπούνεος Άιρες με σειρά επενδύσεων στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα και να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν εγκαταληφθεί στο έεός του, παρά το ανοικτό μέτωπο που έχει η χώρα με την Βρετανία στα Φώκλαντς.

Με τη δημιουργία της βάσης αυτής  η Ρωσία μεταφέρει το γεωπολιτικό παιχνίδι ισορροπιών και προβολής ισχύος στο «μαλακό υπογάστριο»  των ΗΠΑ.

Η επιδίωξη της Ρωσίας δεν είναι άλλη παρά η απάντηση με το «ίδιο νόμισμα» αυτού  που επιδιώκουν οι Αμερικανοί στην ανατολική Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Μολδαβίας, Πολωνίας και Ρουμανίας: Να θέσουν δηλαδή το μητροπολιτικό έδαφος των ΗΠΑ υπό διαρκή και σταθερή πίεση η οποία μπορεί να προέρχεται μέχρι και από στρατηγικά βομβαρδιστικά με εξοπλισμένα βλήματα cruise.

Η Αργεντινή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής και σε συνδυασμό με όλες της χώρες της περιοχής πλην Κολομβίας ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική  μακριά από την αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Η ίδρυση ρωσικών βάσεων στην αμερικανική ήπειρο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ, ειδικότερα γιατί τα νότια σύνορά της λόγω των δυνητικών αντιπάλων, δεν έχουν επαρκείς αμυντικούς σχεδιασμούς, και δεν μπορούν να προστατευθούν από πυραυλικές επιθέσεις.

Η νέα βάση θα ελέγχει την περιοχή του Νότιο Ατλαντικού και την κίνηση των ΝΑΤΟΪκών πλοίων μεταξύ αμερικανικής και αφρικανικής ηπείρου, όπως φυσικά και προς δυσμάς προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ θα αποτελεί σημείο εξόρμησης των υποβρυχίων και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας σε μία τεράστια έκταση. η οποία περιλαμβάνει τόσο τον Αντλαντικό όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό

Την ίδια στιγμή η Αργεντινή πραγματικά μπορεί να ... σωθεί από την συμφωνία αυτή σε όλα τα επίπεδα: Οικονομικό, ασφάλειας, αμυντικό κλπ.

Όντας τεράστια αλλά απομονωμένη μετά την οικονομική κρίση, η Αργεντινή για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά στρατηγική σημασία...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στο δίκτυο Forthnet HotSpot τα πρατήρια της Shell


Στο δίκτυο σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα της Forthnet προστίθενται και τα πρατήρια Shell (διαχειριστής των οποίων είναι η Coral A.E). που μετατρέπονται πλέον σε Forthnet HotSpot.
Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, «η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Forthnet και Coral κι έχει στόχο την επιβράβευση των πελατών των 2 εταιρειών που πλέον έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω οποιασδήποτε συμβατής συσκευής (laptop, tablet ή smartphone) εύκολα, άμεσα και οικονομικά, χωρίς καλώδια & χρονοβόρες διαδικασίες, σε πάνω από 160 ιδιολειτουργούμενα πρατήρια της Coral.
Οι κάτοχοι της κάρτας Smart Club που εκδίδει η Coral όπως και οι συνδρομητές της Forthnet έχουν πλέον δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κάθε φορά που επισκέπτονται ένα από τα πρατήρια Shell.
Κι όπως σε όλα τα Forthnet HotSpot, η πρόσβαση είναι γρήγορη και ασφαλής για χρήση όλων των online υπηρεσιών όπως ανάγνωση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, χρήση των social media, ενημέρωση, download αρχείων ή ακόμη και online αγορές. Έτσι, πάνω από 160 πρατήρια Shell ανά την Ελλάδα παρέχουν ελεύθερο και δωρεάν «σερφάρισμα» με την εγγύηση της Forthnet».

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κοινωνικοί εταίροι: Σώζονται επίδομα γάμου, 13ος-14ος μισθός και τριετίες


Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, που θα συναντηθούν την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς στις 31 Μαρτίου «εκπνέει» η τρίμηνη μετενέργεια (η ΕΓΣΣΕ έχει λήξει από τις 31/12/2013) και δεν υπάρχει χρόνος για νέα συνάντηση.

Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν: 1) στη διάσωση του επιδόματος γάμου και το 2014 2) στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού 3) στη διατήρηση του θεσμού των «παγωμένων» τριετιών (από τις οποίες θέλει να απαλλαγεί εντελώς η τρόικα) 4) στη σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση, ενώ θα επιδιώξουν να συναφθεί προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο θεσμός των τριετιών διασώθηκε και σ΄αυτές τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παραμένει ωστόσο επισφαλής, καθώς το ΔΝΤ και η ΕΕ επιμένουν στην κατάργηση των τριετιών.

Στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (7 στους 10 ανέργους), με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προυπηρεσία άνω των εννέα ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ, αντί των 761,90 ευρώ.

Για να ωφεληθούν όμως οι μακροχρόνια άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης.

Παράγοντες της αγοράς πάντως πιστεύουν ότι η ρύθμιση θα διευκολύνει εργοδότες που ήθελαν να προσλάβουν ανέργους με πολυετή εμπειρία, αλλά δίσταζαν, από φόβο μήπως οι εργαζόμενοι τους σύρουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας τις τριετίες τους.

Ενώπιον αλλαγών στο ασφαλιστικό το καλοκαίρι

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην Τρόικα να προχωρήσει στη διενέργεια μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, που θα φέρει μοιραία τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ενώπιον νέων επώδυνων αλλαγών, ίσως μετά τις ευρωεκλογές.

Το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο από τον Ιούλιο, που θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μέρος του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ από τη «μαύρη τρύπα» που θα απομείνει, πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για μείωση των συντάξεων, καθώς θα εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στο ΙΚΑ.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή θα προβλέπεται ρήτρα κοινωνικής ασφάλισης -δηλαδή, θα επιβάλλεται η λήψη ισοδύναμων μέτρων, στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Για την ένδεια των ταμείων ευθύνεται και η συρρίκνωση των αποθεματικών τους, όπως έχει τονίσει στο «Business Stories» ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης.

Τα αποθεματικά των ταμείων δε μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας, αφού δεν ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, από 26 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.

«H συρρίκνωση των αποθεματικών εξαιτίας των δομημένων ομολόγων, της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αγοράς και του PSI, είναι σκανδαλώδης» επισημαίνει ο κ . Σάββας Ρομπόλης, που ολοκλήρωσε πρόσφατα μελέτη του ινστιτούτου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού έως το 2050. «Είναι δυνατόν, χώρα με πληθυσμό 11.000.000 κατοίκους, 3,5 εκατ. εργαζομένους και 2,7 εκατ. συνταξιούχους, να έχει αποθεματικά μόνο 4,5 δισ., που φτάνουν να καλύψουν τις συντάξεις μόνο λίγων μηνών;».

Και όμως, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού την περίοδο 2013-2050, η μαύρη τρύπα των Ταμείων θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανεργίας που στερεί έσοδα από τα Ταμεία, τη μαύρη εργασία, τη μη καταβολή των οφειλών και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 600.000 άτομα.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης έχουν ήδη απορροφήσει την «ανάσα» που δημιουργήθηκε από τη μνημονιακή περικοπή των συντάξεων, τον έλεγχο των παράνομων παροχών και τον εξορθολογισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας.

Η έκθεση που βασίζεται στις πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες των ταμείων (πλην ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου) διαπιστώνει ότι, για να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια, εκτός των παγίων πόρων των ταμείων και της κρατικής επιχορήγησης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί έξτρα χρηματοδότηση:

- 955 εκατ. για το 2016.

- 1,1 δισ. για το 2017

- 1,1 δισ. για το 2018

- 1.8 δισ. για το 2019 και

- 2,5 δισ. για το 2020.

Παράλληλα με τις ενδεχόμενες αλλαγές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε οργανωτικές παρεμβάσεις βάσει του σχεδίου περαιτέρω ενοποίησης των Ταμείων σε τρία, καθώς ακόμη υπάρχουν περί τους 60 κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και φορείς πρόνοιας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ


ΑΥΤΑ ΕΙΠΑΝ....
Αποφεύγοντας λαϊκισµούς, διαθέτοντας την απαραίτητη ρεαλιστική προσέγγιση αλλά και κρατώντας αταλάντευτη την οπτική και το όραµά µας για ένα συνδικαλιστικό κίνηµα χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, µε µόνη µας δέσµευση τη συνέπειά µας προς όλους τους συναδέλφους συνολικά αλλά και σε κάθε ένα ξεχωριστά, αγωνιστήκαµε έντιµα και αποτελεσµατικά. 

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ; Αυτοί, που για να υφαρπάξουν τη ψήφο των εργαζομένων στις εκλογές, κατηγορούσαν το συνετεράκι τους ότι είναι εργοδοτικός ότι αυτός θα τα ξεπουλήσει όλα, εάν δε το σταματήσουμε. 

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ; Ότι δεν έχει προσωπικές στρατηγικές όταν στην ανακοίνωσή τους είπαν ότι εμάς στρατηγικός σχεδιασμός ήταν η καρέκλα του γραμματέα. 

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ; Όταν απώτερος σκοπός όλων είναι οι θέσεις της ιεραρχίας των οργανογραμμάτων.  

ΑΥΤΑ ΕΙΠΑΝ...
  Η συνεισφορά της  και σε αυτό το Προεδρείο, όπως και στα προηγούµενα υπήρξε καθοριστική και η στάση της αδιαπραγµάτευτη. 

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ: Αυτοί, που έταζαν στους νέους εργαζομένους θα αρθεί η αδικία του 60-80, της μη-αναγνώρισης  της προϋπηρεσίας των συναδέλφων , όπως και του ασφαλιστικού προγράμματος. 

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ; Αυτοί, που η συνεισφορά τους προς την εταιρεία, δηλαδή τα 200 εκατομμύρια μισθοδοσία  που ήταν πριν τρία χρόνια, να γίνουν  144 εκ. και  μ'αυτή τη σύμβαση να κατέβει τουλάχιστον άλλα 10%.

Για να ευθυμήσουμε και λίγο.....

Για να πέσει το γαλατικό χωριό- όπως αναφέρεται στο περίφημο δημοσίευμα! που δόθηκε στο βήμα- χρειαζόταν ο Καίσαρας να πάρει τη μαγική συνταγή(σωματείο) του Πανοραμίξ. Τελικά, βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι να του την δώσουν!!!   

                                        ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ

Τι δεν είπε ο Λάτσης



ΞΑΦΝΙΑΣΕ Η ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Τι δεν είπε ο Λάτσης
Λέξη για το γιγάντωμα
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
ΣΧΕΔΟΝ ένα χρόνο μετά την ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, ο όμιλος Λάτση «έσπασε» τη σιωπή του απαντώντας εφ' όλης της ύλης για την πολύκροτη υπόθεση, καταλογίζοντας μάλιστα και ευθύνες.

Για πολλούς οικονομικούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες ήταν το... γεγονός της χρονιάς, καθώς αποτέλεσε την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Latsis Group στη διάρκεια της 17ετούς παρουσίας του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν την ένταση και την έκταση της απάντησης δυσανάλογη του τετελεσμένου (δηλαδή της μη συμφωνίας Εθνικής-Eurobank), ξαφνιάστηκαν δε με την επιθετική διαφημιστική προώθηση της θέσης του ομίλου (μέσω ολοσέλιδων καταχωρίσεων).

Δεδομένου ότι ο Σπ. Λάτσης είναι από τους ισχυρούς διεθνείς παίκτες, ευφυής και γνώστης των αγορών, με πολυσχιδή δραστηριότητα και παρουσία στις τέσσερις... γωνιές του πλανήτη, η «ηχηρή απάντησή» του φάνηκε σαν να επιχειρεί να προκαταλάβει κάτι μεγαλύτερο.

Παράγοντες γνώστες του παρασκηνίου ισχυρίζονταν πως αποτέλεσε έμμεση απάντηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος, σαν η πλευρά του επιχειρηματία να γνωρίζει ή να θέλει να προλάβει κάτι.

Σε μία «πονηρή» εποχή, όπου η πρόσφατη περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν -κατά γενική εκτίμηση- η κορυφή του παγόβουνου, οι τραπεζίτες δικαιολογημένα «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα».

Βελτιωμένη προσφορά

Σύμπτωση, το ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε την ημέρα που το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε νέα βελτιωμένη προσφορά από τη Lamda Developement (συμφερόντων του επιχειρηματία), φουντώνει το παρασκήνιο για το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια και μόλις δύο μέρες μετά την ευθεία ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το γεγονός και μόνο πως το Latsis Group «λύνει τη σιωπή» του έπειτα από 17 χρόνια, φόρτισε το κλίμα στην επιχειρηματική και χρηματοοικονομική πιάτσα.

Η «Ε» από τις 23 Απριλίου 2013 σημείωνε για την περίπτωση της «παλιάς Eurobank»: Κρατικοποιείται για να πουληθεί -στην αγκαλιά του ΤΧΣ-επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή στο πώς εμφανίστηκε στην εγχώρια τραπεζική ο Σπ. Λάτσης, πώς γιγαντώθηκε μέσω αλλεπάλληλων εξαγορών (Interbank/ Δ.Κοντομηνάς - Credit Lyonnais, Τράπεζα Αθηνών, Τράπεζα Κρήτης, εξαγορά του μεριδίου Εφραίμογλου από την Εργασίας του Καψάσκη, την επιθετική τακτική σε Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουκρανία κ.λπ.) μέχρι τη «βελούδινη αποχώρησή» του μεταβιβάζοντας την πλειοψηφική συμμετοχή του σε εννέα μέλη της οικογένειάς του.

Στην κατά τα άλλα μακροσκελέστατη ανακοίνωση του Ομίλου, δεν αναφέρεται λέξη για το χρηματιστηριακό «γιγάντωμα» του ομίλου από τη μικρή Ευρωεπενδυτική (1990) στον γίγαντα των 15 δισ. ευρώ αποτίμηση.

Ούτε για τις έμμεσες συνέργειες, που πέτυχε στη διάρκεια της επιχειρηματικής γιγάντωσης του Ομίλου (λ.χ. είσοδος ΠΕΤΡΟΛΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απορρόφησή της από τα Ελληνικά Πετρέλαια και σταδιακή ενίσχυση της θέσης του επιχερηματία σε πλειοψηφική, ξεπερνώντας ακόμη και το Δημόσιο).

Πρακτικά, η πλευρά του επιχειρηματία επένδυσε ίδια κεφάλαια στην τράπεζά του τελευταία φορά το 2007, συνολικά δε περί τα 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία 20ετία. Κέρδισε όμως ενδεικτικά μόνο από μερίσματα πάνω από μισό δισ. την τετραετία 2005-2008, ενώ πολλαπλάσια ήταν τα οφέλη από την απόδοση της επένδυσης μέχρι την αρχή της κρίσης.

Ορθά η πλευρά Λάτση θυμίζει πως με το PSI+ η Eurobank ζημιώθηκε 6 δισ. ευρώ (η πλευρά του περί τα 2,5 δισ. ευρώ), ωστόσο επρόκειτο για επιλογή ιδιωτικού χρηματοοικονομικού φορέα την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «κούρευε» με το έτσι θέλω από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων μέχρι τις καταθέσεις των ταλαίπωρων μικροομολογιούχων, τους οποίους ακόμη και τώρα η κυβέρνηση «δουλεύει» ανερυθρίαστα.

Ορθά η πλευρά Λάτση επικαλείται τη συγκυρία, ωστόσο είναι η ίδια που έμεινε με τις μετοχές της ΕτΕ, των ΕΛΠΕ, τη Μαρίνα Φλοίσβου και τα Mall (που μάλιστα έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την Ολομέλεια του ΣτΕ - κτίσθηκε με τον επίμαχο νόμο Βενιζέλου), ενώ αποκόμισε οφέλη από τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Επίμαχη ακύρωση

Οσον αφορά στην επίμαχη ακύρωση της συμφωνίας με την Εθνική, η διεθνής πρακτική θέλει όταν ακυρώνεται μια συμφωνία να γίνεται ακύρωση σε όλες τις παραμέτρους και όχι επιλεκτικά. Κατά το... κοινώς λεγόμενο, κάνοντας ανταλλαγή good money for crap για να μην ξεχνιόμαστε.

Κοντολογίς, έπρεπε να επιστραφούν οι μετοχές της Εθνικής από την πλευρά Λάτση (προφανώς το γνωρίζει πολύ καλά) και εν πάση περιπτώσει αρμόδιοι για αυτές τις κινήσεις είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν πάση δυνάμει από Ταρτούς & Μ.Θάλασσα στις ακτές των συνόρων Συρίας-Τουρκίας


Ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων (οι πληροφορίες μιλάνε για ένα πλοίο υποστήριξης/ηλεκτρονικού πολέμου και δύο αποβατικά) πλεει αυτή την στιγμή από την ρωσική βάση της Ταρτούς προς την περιοχή της Λάττακεια κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Την ίδια στιγμή τρία ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στο Αιγαίο, προερχόμενα από τη Μαύρη Θάλασσα και με προορισμό, την Συρία
Ειδικότερα, πρόκειται για τα αποβατικά του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μινσκ» κλασης Ροπούσκα, «Ολενεγκόρσκι» κλάσης Ροπούσκα και «Καλίνινγραντ» κλάσης Ιβάν Ρογκόφ, τα οποία  εισήλθαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά νωρίς το πρωί και εξήλθαν από τα Στενά των Δαρδανελίων στις 9:15 πμ, συνεχίζοντας την πορεία τους στο Αιγαίο έμφορτα με πεζοναύτες και οπλισμό.


Αυτή την στιγμή παρακολουθούνται από τα ναυτικά παρατηρητήρια του ΠΝ και κινούνται στο νότιο Αιγαίο

Σίγουρα η κίνηση δεν είναι άσχετη με την κλιμάκωση που επέλεξε χθες η Άγκυρα, με την κατάρριψη ενός συριακού MiG-23 και το τελεσίγραφο που απηυθηνε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Α.Γκιουλ  για τον ... τάφο ενεός Τουρκομογγόλου φύλαρχου του 13ου αιώνα!

Σύμφωνα με τον αραβικό ιστότοπο Alkhabar Press τα ρωσικά πολεμικά πλοία από την Ταρτούς απέπλευσαν από την Ταρτούς για την Λαττάκεια,"χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η ουσία της κίνησης αυτής" αναφέρει η ιστοσελίδα.

Η κίνηση της Ρωσίας είναι σαφής και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση: Όπως από χθες είχαμε σημειώσει, η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη για να θεωρήσει κάποιος ότι "Είναι απασχολημένη στην Κριμαία και θα ξεχάσει την Συρία".

'Αλλωστε το παιχνίδι γίνεται στο ίδιο γήπεδο. Μαύρη Θάλασσα και Α.Μεσόγειος είναι τμήματα του ίδιου γεωστρατηγικού παιγνίου.

Και η Ελλάδα στην μέση...


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε 

 Στις 26 & 27 του Μάρτη καλούµαστε να εγκρίνουµε ή όχι, µε την ψήφο µας το Πρακτικό Συµφωνίας για την νέα µας ΕΣΣΕ. Ένα πρακτικό συµφωνίας που στην ουσία εξασφαλίζει αποδοχές, απαγορεύει διαχωρισµούς και µας δίνει το δικαίωµα, ως εργαζόµενοι και ως πολίτες, να αντλήσουµε δύναµη και κουράγιο έτσι ώστε να ανταπεξέλθουµε αξιοπρεπώς, τα τρία επόµενα, επίσης πολύ δύσκολα, χρόνια που έρχονται. 
 Αυτή η συµφωνία, που καταρχήν επετεύχθη, δεν έγινε φυσικά ούτε χωρίς δυσκολίες ούτε χωρίς απώλειες. Ο διακαής πόθος ετών της εργοδοσίας, για δηµιουργία εργαζοµένων πολλών ταχυτήτων, η 
εκµετάλλευση στο έπακρο των δυνατοτήτων που δίνουν πλέον τα µνηµόνια στους εργοδότες αλλά και ένα σωρό θεµιτά και αθέµιτα εµπόδια που αναδύθηκαν εµπρός µας καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων δεν στάθηκαν ικανά να επηρεάσουν στο ελάχιστο το δυναµισµό, την αξιοπρέπεια και το αίσθηµα δικαίου, όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων. 
 Όλος ο βασικός κορµός των αποδοχών µας και κυρίως όλα όσα δίνουν την ευκαιρία στους νέους συναδέλφους να βελτιώνουν συνεχώς τους όρους αµοιβής τους, αλλά και όλα όσα κάνουν τους πρωινούς συναδέλφους να µην αισθάνονται «έξω απ΄ τον φράχτη», έµειναν αλώβητα και ανεπηρέαστα παρά την ολοµέτωπη επίθεση που επί τρεις µήνες δέχθηκαν. 
 Η συνεισφορά της ΕΛΚΕ και σε αυτό το Προεδρείο, όπως και στα προηγούµενα υπήρξε καθοριστική και η στάση της αδιαπραγµάτευτη. 
Αποφεύγοντας λαϊκισµούς, διαθέτοντας την απαραίτητη ρεαλιστική προσέγγιση αλλά και κρατώντας αταλάντευτη την οπτική και το όραµά µας για ένα συνδικαλιστικό κίνηµα χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, µε µόνη µας δέσµευση τη συνέπειά µας προς όλους τους συναδέλφους συνολικά αλλά και σε κάθε ένα ξεχωριστά, αγωνιστήκαµε έντιµα και αποτελεσµατικά. 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε 

 Στα πλαίσια της συµµετοχής µας στο Προεδρείο, παρουσιάζουµε προς έγκριση ένα πρακτικό συµφωνίας που διαθέτει όλα εκείνα τα σηµεία για τα οποία δεσµευτήκαµε ως παράταξη, προεκλογικά και πράξαµε στην πορεία. 
 Συµµετέχουµε σε µια διαδικασία έγκρισης από τους ίδιους τους εργαζόµενους, όπως άλλωστε έχουµε πράξει σε όλες τις συµβάσεις µας από το 2008. Άλλωστε οι συµβάσεις διαχρονικά καταρχήν εγκρίνονται αλλά στο τέλος τους κρίνονται. Έτσι και η αρχική έγκριση αλλά και η τελική κρίση αποτελεί αναφαίρετο δηµοκρατικό µας δικαίωµα. 
Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσεις εσύ για το µέλλον σου, τώρα είναι η ώρα να επιδείξεις τη βούλησή σου. 
 Όταν πραγµατικά πρέπει και µετράει. Όταν πραγµατικά υπάρχει λόγος. 
 Υπερψηφίζουµε το Πρακτικό Συµφωνίας. 
 ΛΕΜΕ 
ΝΑΙ στην αξιοπρέπεια 
ΝΑΙ στην εξασφάλιση 
ΝΑΙ στο µέλλον 


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ 
ΝΑΙ 

«Ψαλίδι στους μισθούς των μάνατζερ των ιταλικών κρατικών εταιριών»

«Ψαλίδι στους μισθούς των μάνατζερ των ιταλικών κρατικών εταιριών»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι αποφασισμένος να μειώσει τους μισθούς των επικεφαλής των ιταλικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει κατά μεγάλο –ή ακόμη και το πλειοψηφικό– μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου το ιταλικό δημόσιο. Σε μια σειρά μέτρων που έχει ανακοινώσει έως τώρα η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την μείωση μέχρι και 12% των ετήσιων απολαβών των αποκαλούμενων «σούπερ μάνατζερ» του κρατικού μηχανισμού. 

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ιταλικών Σιδηροδρόμων Μάουρο Μορέτι όμως δήλωσε ότι θεωρεί άδικη την απόφαση αυτή, διότι όπως υποστήριξε «η αποστολή και το επάγγελμα των μάνατζερ είναι διαφορετικό από εκείνο των πολιτικών, όπως διαφορετικοί είναι και οι στόχοι, οι υποχρεώσεις και οι απολαβές» τους. Ο Μορέτι προέβλεψε ότι «αν εγκριθεί όντως η μείωση αυτή των μισθών, οι πιο ικανοί μάνατζερ μπορεί να εγκαταλείψουν το δημόσιο και να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα». 

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας υποδημάτων Τοd΄s, και μέτοχο της ιδιωτικής εταιρίας σιδηροδρομικών συνδέσεων NTV. «Αν ο Μορέτι παραιτηθεί, οι τόσοι επιβάτες των τραίνων του που αναγκάζονται καθημερινά να φτάνουν με καθυστέρηση στην δουλειά τους θα τον συνοδεύσουν ευχαρίστως σπίτι», είπε δηκτικά ο Ντέλα Βάλε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της Εταιρίας Ιταλικών Σιδηροδρόμων λαμβάνει ως ετήσιο μισθό 850.000 ευρώ μικτά. «Αν ο Μορέτι θέλει να φύγει και να πάει να δουλέψει, για παράδειγμα, στους γερμανικούς σιδηρόδρομους, είναι ελεύθερος να το πράξει», είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι. 

Ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι με παρέμβασή του μέσω του Διαδικτύου, σημείωσε πως «πρόκειται για θέμα βασικής σημασίας, που αφορά την κοινωνική ισότητα. Θα εφαρμόσουμε το μέτρο για την μείωση των μισθών των διευθυνόντων συμβούλ

ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 21/03 ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΡΟΜΟΥ

Διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ-εργοδοτών για τη νέα ΕΓΣΣΕ


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η νέα συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την ΕΓΣΣΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΓΣΕΕ (Πατησίων & Αινιάνος 2).

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Κωδικός: Σώστε τον Λάτση!

Κωδικός: Σώστε τον Λάτση!
Πείτε «ΟΧΙ» στο σκάνδαλο του Ελληνικού - Το ξεπούλημα του «φιλέτου» του ελληνικού δημοσίου για περίπου 500 εκ. ευρώ αντί 20 δις ευρώ, «δώρο» για την... προκλητική έξοδο της οικογένειας Λάτση από τη Eurobank. Και όλα αυτά εις... υγείαν των Ελλήνων χρεωμένων πολιτών.
Είναι να τρελαίνεται κανείς με όσα εξωπραγματικά βιώνουν καθημερινά οι πολίτες αυτής της χώρας, που το μόνο που φαίνεται τελικά ότι απασχολεί το... κυβερνητικό σύστημα, είναι η διατήρηση των σχέσεων εξάρτησης με το ανώτερο επιχειρηματικό και πολλές φορές καταγγελλόμενο ως διαπλεκόμενο σύστημα, αφού τραπεζίτες (πρώην και νυν) και μεγαλοεργολάβοι εξακολουθούν να τυγχάνουν προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης σε κάθε πιθανή και απίθανη ευκαιρία...
Τραπεζίτες, μεγαλοφειλέτες του δημοσίου έχουν λόγους να αισθάνονται πως στα... δύσκολα θα βρεθεί μια σανίδα σωτηρίας.
Η κυβέρνηση να είναι καλά...
«Εμείς είμαστε εδώ, για να σου δώσουμε πανωπροίκι ένα από μεγαλύτερα φιλέτα της Νότιας Ευρώπης. Να σε βοηθήσουμε να σταθείς στα πόδια σου, βρε αδερφέ. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν στηρίξει την επιχειρηματικότητα της εγχώριας διαπλοκής, ποιον θα στηρίξει; Τους πολίτες της;»...
Οι αντιδράσεις είναι θυελλώδεις, τα δημοσιεύματα πληθαίνουν καθημερινά, αλλά ουδείς -κυριολεκτικά- ιδρώνει...
maketalamda
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...
Η τεχνική μελέτη της Lamda για το προς εκποίηση τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έγινε αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τον προάγγελο για την αποδοχή και της... οικονομικής πρότασης που έπεται. Και αν μέχρι τώρα ακούγαμε συνεχώς τον Πρωθυπουργό και τους κυβερνώντες να μιλούν για το περίφημο success story, τώρα -προφανώς- ζούμε την μετεξέλιξή του, παρακολουθώντας το τελευταίο επεισόδιο στο «love story» του ελληνικού δημοσίου με τον επιχειρηματία Λάτση.
Η αποστολή... σωτηρίας του επιχειρηματία και της οικογένειάς του από την υπόθεση της Eurobank, με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας να την κάνει με... ελαφρά πηδηματάκια και τις ευλογίες Προβόπουλου και Στουρνάρα, αλλά κυρίως τα δις του ελληνικού λαού που τελικά χρησιμοποιήθηκαν αντί δικών του χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και χρεώνοντας μέχρι το λαιμό μέχρι και τα δισέγγονα των παιδιών μας.
O βασικός μέτοχος της Eurobank ήταν η οικογένεια Λάτση. Εννέα φυσικά πρόσωπα και μαζί το John S. Latsis Public Benefit Foundation κατείχαν το 43,6% της τράπεζας. Και ως εκ... θαύματος, αντί να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα ξοδεύοντας δικά τους χρήματα, είχαν μια εξαιρετική ιδέα:
Συμφώνησαν με την Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξουν μετοχές. Βάσει της νομοθεσίας, η Εθνική ήταν υποχρεωμένη να κάνει δημόσια πρόταση και για το υπόλοιπο ποσοστό της Eurobank που «διαπραγματεύεται» στο χρηματιστήριο. Στο τέλος της δημόσιας πρότασης, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε να κατέχει το 85% της Eurobank και η οικογένεια Λάτση το 11% της Εθνικής.
elliniko f
Μετά την κατάρρευση των σχεδίων συγχώνευσης των δύο τραπεζών, η Εθνική αδυνατούσε να καλύψει το μερίδιό της για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Κι έτσι, η Eurobank πήρε τον δρόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μόλις λοιπόν η Εθνική ολοκληρώσει τη δική της ανακεφαλαιοποίηση -και μόνο τη δική της-, θα έχει ολοκληρωθεί και η σωτηρία του Λάτση. Η οικογένεια Λάτση απέκτησε μετοχές της Εθνικής, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, τη στιγμή που οι γαλλικές τράπεζες ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομύρια για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα.
Κι ενώ ο Λάτσης έσωσε τα χρήματά του, κάθε Έλληνας πολίτης χρεώθηκε από 5.830 ευρώ για να πάει η Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αλλά επειδή, εντάξει, κρίση έχουμε, και όλοι μας αντιμετωπίζουμε κάποια οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση που φροντίζει -πάνω απ' όλα- για το συμφέρον όλων των Ελλήνων πολιτών, είπε -για να μη φανεί ασυνεπής ως προς αυτές τις δεσμεύσεις της, να σταθεί και πάλι στον κύριο Λάτση και να σκύψει πάνω από τα αδιέξοδά του.
Το πρόβλημα αυτή τη φορά ήταν κάτι παλιοπρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στις πετρελαϊκές εταιρείες.
Spyros-Latsis
Και παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις εντός του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση, με τους βουλευτές της να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη «βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» σε περίπτωση που αναγκαστούν να πληρώσουν τα (νόμιμα) πρόστιμα, κατάφερε, έστω και μετά από πέντε απόπειρες, να περάσει τροπολογία για να τα χαρίσει...
Πολύ γαλαντόμο το ελληνικό δημόσιο...
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ (όπου ο Λάτσης είναι συνεταίρος με το ελληνικό δημόσιο), τα πρόστιμα αυτά υπολογίζονται σε ένα ποσό που φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ μόνο για τη χρήση του 2010.
Τα πρόστιμα αφορούν τις λεγόμενες «τριγωνικές πωλήσεις», την πλέον διαδομένη φορολογική κομπίνα των πετρελαιάδων και όχι μόνο.
Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτά δεν είναι αρκετά για να βάλουμε πλάτη στην... επιχειρηματικότητα.
Ούτε το ότι ετοιμαζόμαστε να χαρίσουμε στο Ίδρυμα του «δωρητή» Λάτση την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη είναι αρκετό.
Χρειάζεται και κάτι ακόμη –ίσως κάτι που να αντισταθμίσει την απόρριψη της προσφοράς του για τον Αστέρα Βουλιαγμένης (εκεί προηγούνταν άλλοι...);
Έχουμε!
Το mega deal στο μεγαλύτερο real estate φιλέτο των Βαλκανίων.
Και μπορούμε κάλλιστα, μέσα από τα φιλικά μας Μedia να βαφτίσουμε success story το παρακάτω ξεπούλημα: αντί για τίμημα που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις και σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών και φορέων να φτάσει έως και 20 δις ευρώ, που είναι η αντικειμενική αξία του φιλέτου, να παραχωρηθεί για περίπου 500-550 εκατ. ευρώ. Και, παρά την εξευτελιστική τιμή, ως δια μαγείας, οι ενδιαφερόμενοι από 10 ή 12 ξαφνικά να μείνουν ο εξής ένας: ο Λάτσης!
Τυχαίο;
Δεν νομίζουμε. Αλλωστε, υπάρχει και... προϊστορία.
Μόνο που αυτή τη φορά οι αντιδράσεις είναι τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων που θα ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο στο βωμό της... σωτηρίας του, αλλά -πάντα- υπέρ των δανειστών.
Ευχή και ελπίδα εκφράζεται από πολλούς, ώστε αυτό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας να μην περάσει...
Και αν η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να πράξει τα αυτονόητα, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι Ελληνες πολίτες που είναι και αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της μνημονιακής πολιτικής, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια...
Αρκετούς λογαριασμούς υπέρ... τρίτων δεν έχουμε πληρώσει;
* Με αναδημοσίευση αποσπασμάτων και στοιχείων από το agitatoras.blogspot.com

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Tελεσίγραφο Τουρκίας στην Συρία για έναν ... τάφο! - Φωτιά παίρνει και η Α.Μεσόγειος


Όσοι πίστεψαν ότι το χθεσινό επεισόδιο με την κατάρριψη εντός του συριακού εναέριου χωρου (εκεί τουλάχιστον έπεσε το αεροσκάφος MiG-23) ήταν τυχαίο περιστατικό και δεν υπάρχει πρόθεση από τουρκικής πλευράς για κλιμάκωση, όπως από την αρχή διείδε το defencenet.gr, μάλλον θα απογοητευθούν από το τελεσίγραφο που έστειλε ο ... «μετριοπαθής» πρόεδρος της Τουρκίας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ για έναν ... τάφο! 

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται από την μεγάλη πλειοψηφία των (αφελών ή άσχετων..) Ελλήνων "γεωστρατηγικών αναλυτών ως "μετριοπαθής" σε σχέση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, έστειλε τελεσίγραφο στην Συρία ότι "Αν δεν εξασφαλίσει την ασφάλεια του τάφου του Σουλεϊμάν Χαν, η Τουρκία θα εισβάλλει στο συριακό έδαφος"!

Ο συγκεκριμένος Τουρκομογγόλος με καταγωγή από τα Αλτάια θεωρείται από τους ίδιους τους Τούρκους ως ο "πατριάρχης" της τουρκικής φυλής και πνίγηκε στον Ευφράτη τον 13ο αιώνα όταν προσπάθησε να μάθει κολύμπι!

Ο τάφος του βρίσκεται 30 χλμ. εντός του συριακού εδάφους. Τυπικά τα 30 τετραγωνικά μέτρα του τάφου και το περιβάλλοντος χώρου είναι όντως τουρκικό έδαφος καθώς για διπλωματικούς λόγους τον είχε παραχωρήσει ο ίδιος ο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία την εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν εξαιρετικές, μέχρι τις αρχές του 2011..

Σε μια πρωτοφανή δήλωση απόλυτα καταδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας ο Α.Γκιούλ ανεφερε ότι: «Κάποιες χώρες κατέχουν εδάφη, σε νησιά, ακόμα και σε άλλες ηπείρους, εκτός των συνόρων τους. Η περιοχή της Συρίας όπου βρίσκεται ο τάφος του Σουλεϊμάν είναι η μόνη περιοχή, εκτός των συνόρων της μητέρας πατρίδας μας. Είναι τουρκική περιοχή και η τουρκική σημαία κυματίζει εκεί. Για αυτό να υπερασπίσουμε την περιοχή αυτή σαν να πρόκειται για τα σύνορά μας… Αυτό θέλω να το μάθουν όλοι»!

Δηλαδή ευθέως χαρακτήρισε έδαφος της Συρίας ως "τουρκικό έδαφος" και βέβαια πρόκειται για την πιο γελοία δικαιολογία εισβολής από την εποχή της μάχης του Μαραθώνα, αλλά αυτοί είναι οι Τούρκοι και το ερώτημα είναι πλέον τις μέλλει γενέσθαι, αφού οι πληροφορίες κάνουν λόγω για ανάπτυξη μεγάλων τουρκικών χερσα'ίων δυνάμεων στην περιοχή και όλα μυρίζουν εισβολη.

Τυχαίο που αυτό γίνεται τώρα που η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στο ουκρανικό ζήτημα; Όχι βέβαια

Η Τουρκία, απέτυχε να προκαλέσει ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Συρία, λίγους μήνες πριν λόγω της σθεναρής στάσης της Μόσχας. Θεωρούν ότι η Μόσχα τώρα έχει σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει.

Σίγουρα πατρονάρονται και από τις ΗΠΑ ίσως όχι φωνχτά, αφού οι σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ σχέσεις λυκοφιλίας, αλλά ο Μ.Ομπάμα θα έδινε πολλά για να "τσαλακώσει" κάπου τον Β.Πούτιν, έστω και στην Συρία, έστω και δι'αντιπροσώπου.

Μόνο που ξεχνούν ότι η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη και οι καλύτερες μονάδες του ρωσικού Ναυτικού, το καταδρομικό "Μέγας Πέτρος" και το αεροπλανοφόρο Nαύαρχος Κουζνετσόφ" που αρκούν για να μετατρέψουν σε ... ναυάγια το τουρκικό Ναυτικό και να καταρρίψουν "χαλαρά" δύο Μοίρες τουρκικών μαχητικών βρίσκονται στις ακτές της Συρίας.

Βέβαια οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας σήμερα, είναι ιδιαίτερα στενές, με την Τουρκία να αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.

Κατά ένα περίεργο τρόπο αυτή την στιγμή το "ανατολικοευρωπαϊκό" και το μεσανατολικό μέτωπο εμπλέκονται και διαπλέκονται

Αν η Ρωσία πειστεί ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα ανέβουν σε κλίμακα είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί δυτικά για τον απλό λόγο ότι δεν έχει τίποτα πλέον ν χάσει, αλλά και γιατί αν επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ρωσία λόγω πιθανών επιπλέον κυρώσεων η ρωσική κοινή γνώμη θα ικανοποιηθεί μόνο αν έρθουν στρατιωτικές νίκες στο πεδίο της μάχης και ενωθούν επιπλέον εδάφη με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Το να φτάσουν τα ρωσικά σύνορα στην Πολωνία και στην Ρουμανία μέσα σε λίγα 24ωρα είναι πολύ πιθανό. Aκόμα και η στενή σύμμαχος, αλλά πλήρως ελεγχόμενη από την Ρωσία, Λευκορωσία, η "καθαρή Ρωσία" το φοβάται...

Κατ'αυτό τον τρόπο η Τουρκία που παραδοσιακά "χαίρεται στην αναμπουμπούλα" σίγουρα θα ρισκάρει μια περιπέτεια προέλασης στην βόρεια Συρία θεωρώντας ότι η Ρωσία δεν θα αντιδράσει στον βαθμό που θα αντιδρούσε πριν μερικούς μήνες.

Μια προέλαση η οποία θα βοηθήσει εξαιρετικά την, έχουσα δεχθεί σφοδρά πλήγματα, δημοφιλία του Ρ.Τ.Ερντογάν στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε λίγες ημέρες. Μια εκλογική μάχη που θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr