Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Παράνομο εμφιαλωτήριο υγραερίου στο Μαρκόπουλο


Μία ακόμα εγκατάσταση παράνομης εμφιάλωσης υγραερίου εντοπίστηκε στην Αττική από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.
Εντός της εγκατάστασης, στο Μαρκόπουλο Αττικής, συνελήφθησαν πέντε υπάλληλοι της επιχείρησης (2 Έλληνες και 3 Πακιστανοί), ενώ αναζητούνται η 31χρονη Ρουμάνα ιδιοκτήτρια και ο 62 ετών Έλληνας σύντροφος της.
Στους χώρους της εταιρείας βρέθηκαν 218 φιάλες με λογότυπο επώνυμων εταιρειών, αντλίες για εμφιάλωση και 4 κενές δεξαμενές. Διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση λειτουργούσε (κοντά σε κατοικημένη περιοχή) χωρίς την προβλεπόμενη άδεια αποθήκευσης και διανομής υγραερίου.

ΠΗΓΗ:energypress.g

Ντροπή και αίσχος για την κυβέρνηση: Οι τράπεζες κατάσχεσαν το "κοινωνικό μέρισμα" πριν καν το δουν οι δικαιούχοι


Οι τράπεζες κατάσχεσαν για λογαριασμό του Δημοσίου το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ πριν καλά καλά προλάβουν να το δουν οι δικαιούχοι. Ήταν που είχε εξασφαλιστεί το ακατάσχετο για οφειλές προς το Δημόσιο, όπως διαβεβαίωνε ο Χ. Θεοχάρης και κυβερνητικά στελέχη.

Η κυβέρνηση έπαιξε ένα απάνθρωπο παιχνίδι (είναι κάτι που το συνηθίζει άλλωστε) στις πλάτες πολιτών που πεινούν και περίμεναν τα 500 αυτά ευρώ ως μάνα εξ ουρανού. Ανεξάρτητα του αν είναι μία τεράστια κοροϊδία, αφού πρόκειται για ένα ξεροκόμματο που πετούν νομίζοντας πώς θα εξιλεωθούν από τις κατασχέσεις σπιτιών και  περιουσιών, τις χιλιάδες αυτοκτονίες, την καταστροφή οικογενειών και σχεδόν ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας,

Ντροπή και αίσχος για την κυβέρνηση που ήθελε να διαφημίσει κι όλας τον απόλυτο εξευτελισμό.  Μέρες τώρα προσπαθεί για προεκλογικούς σκοπούς να πείσει μοιράζοντας 500 ευρώ σε ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε ότι έρχεται η ανάπτυξη, η χώρα βγαίνει από το τούνελ των μνημονίων.

Και αν’ αυτού τι γίνεται; Ενώ υποτίθεται πώς το «κοινωνικό μέρισμα θα ήταν διαθέσιμο για 205.912 νοικοκυριά, χιλιάδες δικαιούχων έσπευσαν από το βράδυ στα ΑΤΜ για να ελέγξουν την καταβολή και διαπίστωσαν πώς το ποσό μπήκε στο λογαριασμό και βγήκε αυτόματα λόγω κατάσχεσης για οφειλές!

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη. Δεν γνωρίζουν τίποτα για το… φόνο. Όπως αναφέρεται «η δουλειά του κ. Θεοχάρη τέλειωσε από τη στιγμή που πήρε τους λογαριασμούς και έγινε η κατάθεση του ποσού».

Ωστόσο φαίνεται ότι στις τράπεζες δεν εστάλη εγκύκλιος για να επισημανθεί το ακατάσχετο του ποσού για οφειλές προς το δημόσιο αλλά και προς τις τράπεζες.

Έμειναν από την κυβέρνηση στη δημοσίευση του νόμου που ανέφερε ότι «το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες κατάσχεσαν αυτόματα τα ποσά που μπήκαν σε λογαριασμούς για τους οποίους υπήρχε από πριν εντολή κατάσχεσης.

Μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι ζήτησε να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το συγκεκριμένο θέμα. Υπογράμμισε ότι ο νόμος είναι σαφής. «Παρανομεί κάθε τράπεζα που κάνει το αντίθετο από το νόμο είπε», ο κ. Κεγκέρογλου.

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Στουρνάρα. Αφού έβαλαν κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί μόνο το 1/3 του ποσού που υποτίθεται πώς προορίζονταν για τη στήριξη των κοινωνικά εξαθλιωμένων από τη δική τους πολιτική, άφησαν τις τράπεζες να κατασχέσουν τα 500 ευρώ για οφειλές προς το Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έρχονται τα πετροδόλαρα: τι θα κερδίσουν εργαζόμενοι και δημόσιο

Έρχονται τα πετροδόλαρα: τι θα κερδίσουν εργαζόμενοι και δημόσιο
Στην ενεργειακό πετρελαϊκό χάρτη, μετά από πολυετές πάγωμα, μπαίνει η Ελλάδα ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων
για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και στο Κατάκολο.
Οι υπογραφές θα μπουν την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαΐου, λίγο πριν τις εκλογές της 18ης του μηνός, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγ. Βενιζέλου
- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, ανάδοχο είναι το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), ανάδοχο σχήμα είναι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC, ενώ
- Για το Κατάκολο (εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd.
Οι συμβάσεις εγκρίθηκαν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα βασικά στοιχεία των συμβάσεων
Έσοδα του Δημοσίου:
1. Φορολογία, 20 (κανονική) + 5 (περιφερειακός φόρος) = 25%.
2. Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει:
- του ύψους της παραγωγής,
- των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής,
- του συντελεστή εσόδων και εξόδων.
Για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
- Ελάχιστο δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών για κάθε χρονική φάση του σταδίου των ερευνών, καθώς και ελάχιστη οικονομική δέσμευση (με έκδοση εγγυητικής επιστολής) για την εκτέλεση των εργασιών αυτών. Προβλέπεται επίσης σταθερός φορολογικός συντελεστής σε βάθος χρόνου για διασφάλιση της απόδοσης της μακροχρόνιας επένδυσης.
- Το ερευνητικό στάδιο περιλαμβάνει γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες και μελέτες, καθώς και την εκτέλεση των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων. Η απαιτούμενη επένδυση βαρύνει αποκλειστικά τον ανάδοχο.
- Κατά το στάδιο των ερευνών, η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που συμφωνείται στις συμβάσεις είναι της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται όμως ότι στην πράξη θα είναι υπερδιπλάσια. Συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της εκτέλεσης των γεωτρήσεων και η μεταφορά των σχετικών έργων όσο δυνατόν νωρίτερα.
Προστασία Περιβάλλοντος
Δίνεται έμφαση στη διασφάλιση των αυστηρότερων ευρωπαϊκών προδιαγραφών περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τα μέτρα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επιβλήθηκαν σε δύο επίπεδα: στην προληπτική δράση σε κάθε στάδιο δραστηριοτήτων, τόσο για τις περιπτώσεις κανονικής λειτουργίας, όσο και για τις περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων, με την υποχρέωση προετοιμασίας σχεδίων διαχείρισης έκτακτων αναγκών για πιθανά περιστατικά, καθώς επίσης και στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών που θα ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο και επόπτευση όλων των δραστηριοτήτων. Ο ανάδοχος υποχρεούται να τηρεί σαφείς και εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής, από τον σχεδιασμό, μέχρι την τελική απομάκρυνση μιας εγκατάστασης άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Υποχρέωση εκπαίδευσης Ελλήνων εργαζομένων
Συμφωνήθηκε με τους επενδυτές η καταβολή ετησίως συγκεκριμένου ποσού, για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού της χώρας στον τομέα υδρογονανθράκων.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επισημαίνει ότι:
«Αφού δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης μιας νέας, ελπιδοφόρου αγοράς για τη χώρας μας, αυτή που αφορά στην έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σήμερα ολοκληρώνουμε την εθνική αυτή προσπάθεια με την υπογραφή των συμβάσεων για τις τρεις περιοχές της Δυτ. Ελλάδας.
Είναι στρατηγική μας επιλογή να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας, προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας, σεβόμενοι το περιβάλλον. Μια επιλογή, που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για παραγωγή νέου πλούτου και σημαντικό αριθμό νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την ελκυστικότητα της χώρας σε επενδύσεις. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τις τοπικές κοινωνίες, με διασφάλιση σημαντικών ανταποδοτικών τελών και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές τους.
Η χώρα το 2015 θα είναι μια άλλη Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση και τα μνημόνια, αλλά με άξονα την ενέργεια θα λειτουργεί πια ως μια εθνική οικονομία η οποία δημιουργεί Ανάπτυξη και προοπτική για τον τόπο, για όλους τους πολίτες της».
Σύμφωνα, τέλος, με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, από τις συμβάσεις απορρέουν πολλαπλές σημαντικές συνέργειες για την εθνική οικονομία, καθώς:
- Για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3,2 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία.
- Για κάθε ένα δολάριο που λαμβάνουν οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο Υ/Α δημιουργούνται περίπου άλλα 2 δολάρια σε εργαζόμενους άλλων κλάδων της οικονομίας.
- Κάθε 1 δολάριο παραγόμενης αξίας από τον κλάδο, οδηγεί σε επιπρόσθετη παραγωγή αξίας περίπου 1,3 δολαρίων στην ευρύτερη οικονομία.

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Γκάνα: 3 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου που μετέφερε υπαλλήλους σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου


Ένα ελικόπτερο που μετέφερε υπαλλήλους σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανοικτά των ακτών της Γκάνα, συνετρίβη την Πέμπτη στον ωκεανό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν ενώ ένας ακόμα αγνοείται, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Γκάνα, Μπαγουίνε Ατιντάντε.

Η ρωσική εταιρεία Lukoil, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, δεν έκανε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το ατύχημα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γκάνα (GCAA), ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το περιστατικό συνέβη αφότου το ελικόπτερο απογειώθηκε από το λιμάνι της Τακοράντι με κατεύθυνση προς την εξέδρα άντλησης πετρελαίου.

Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας απέστειλε στις 14:38 (17:38 ώρα Ελλάδος) ένα ελικόπτερο προκειμένου να ερευνήσει τι είχε συμβεί στο ελικόπτερο αφότου χάθηκε η επαφή με το κέντρο ελέγχου, αναφέρει η GCAA. Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

ΠΗΓΗ:skai.gr

Πώς η βιομηχανία του πετρελαίου κινδυνεύει να... πετάξει 1,1 τρισ. δολάρια

Πώς η βιομηχανία του πετρελαίου κινδυνεύει να... πετάξει 1,1 τρισ. δολάρια
Να... πετάξουν 1,1 τρισ. δολάρια από τα χρήματα των επενδυτών τους έως το 2025 κινδυνεύουν οι κορυφαίοι πετρελαϊκοί όμιλοι, από την Exxon Mobil έως τη Rosneft, καθώς ποντάρουν σε ακριβά projects από την Αρκτική έως τα βάθη της θάλασσας και τις άμμους πίσσας.

Αυτό είναι το ποσό που σχεδιάζει να ξοδέψει ο πετρελαϊκός κλάδος σε projects που χρειάζονται τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να μην είναι ζημιογόνα, σύμφωνα με το Carbon Tracker Initiative.

Και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, τα χρήματα αυτά ενδέχεται να δαπανηθούν άδικα, αφού η συνολική ποσότητα του πετρελαίου που μπορεί να καταναλώσει ο πλανήτης χωρίς να οδηγήσει σε επικίνδυνη υπερθέρμανση είναι διαθέσιμο από λιγότερο ακριβά κοιτάσματα, τα οποία “βγάζουν τα χρήματά τους” με πετρέλαιο στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Η Petroleo Brasileiro σκοπεύει να δαπανήσει 83 δισ. δολάρια έως το 2025 σε projects που χρειάζονται πετρέλαιο 95 δολαρίων για να μην είναι ζημιογόνα.  Οι αντίστοιχες δαπάνες της Exxon υπολογίζονται στα 73 δισ. δολάρια και της Rosneft στα 70 δολάρια.

Και αυτό, την ώρα που η Rosneft προβλέπει την αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και τα πιο παραδοσιακά κοιτάσματα εξαντλούνται.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πτώση 51 σεντς για το πετρέλαιο παράδοσης Ιουνίου στα 100,26 δολάρια το βαρέλι

Πτώση 51 σεντς για το πετρέλαιο παράδοσης Ιουνίου στα 100,26 δολάρια το βαρέλι
Πτώση 51 σεντς ή 0,5% στα 100,26 δολάρια το βαρέλι.

Ο κύριος λόγος για την πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι η υπέρ παροχή πετρελαίου στην αγορά, αναφέρει ο  Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής στο AvaTrade.

"Αλλά με την βελτίωση που παρουσιάζεται στην αμερικανική οικονομία, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, αναμένεται να δούμε αύξηση της ζήτησης σύντομα", σημείωνει.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr