Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ερχεται νέο κρυφό Μνημόνιο – Οι 25 αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές


Ερχεται νέα κρυφό Μνημόνιο – Οι 25 αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές

Νέα βάσανα για την Ελλάδα έρχονται από τις Βρυξέλλες αφού μετά από σύσκεψη που είχαν στελέχη της Τρόικα με το επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ αποφασίστηκε πως πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και μέσω νέου κρυφού Μνημονίου ζητούν μεταξύ άλλων λουκέτα σε οργανισμούς και υπουργεία, κατάργιση της μονιμότητας, νέο ΑΣΕΠ και αποτελεσματικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Όπως αναφέρει και η Real News οι δανειστές απαιτούν 25 ανατροπές:
Κινητικότητα προσωπικού στο Δημόσιο και συνεχείς μετατάξεις
Νέα κριτήρια στις προσλήψεις (όποτε αυτές γίνουν) μέσω νέου ΑΣΕΠ
Την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας
Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ειδοποίησης και είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο
Εκπαίδευση των στελεχών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας
Την ενίσχυση του ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Την ίδρυση και λειτουργία φορολογικών δικαστηρίων
Τη δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών
Νέο Κώδικα βιβλίων και Στοιχείων
Την εισαγωγή Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας
Ηλεκτρονική αυτοματοποίηση του εξαγωγικού φόρτου και παρεμβάσεις στα τελωνεία
Απλοποίηση των κανόνων τοποθέτησης προϊόντων στην αγορά
Εξορθολογισμός των πολλαπλών αδειών για τις μεγάλες επενδύσεις
Την πλήρη κατάργηση των κρατικών παρεμβάσεων που εμποδίζουν την είσοδο στην αγορά και τον ανταγωνισμό
Την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ
Τη θέσπιση ενιαίας Αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις
Τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ
Την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Μεταρρύθμιση στον τομέα του φαρμάκου και της τιμολόγησης του
Να αναλάβει η κεντρική διοίκηση τη διαχείριση των ακινήτων και της περιουσίας των Δήμων
Την απελευθέρωση για δικηγόρους, νομικές εταιρείες και ορκωτούς λογιστές 
ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

Ενιαίος ΦΠΑ με εντολή της Τρόικα – Που ανεβαίνουν και που μειώνονται οι τιμές


Ενιαίος ΦΠΑ με εντολή της Τρόικα – Που ανεβαίνουν και που μειώνονται οι τιμές

Η Τρόικα ζητά άμεσες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και ζητά από την κυβέρνηση να καθιερώσει έναν ενιαίου συντελεστή, ο οποίος θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 19% ή του 21%. Ο χρονικός ορίζοντας που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να προχωρήσει στις αλλαγές στους ισχύοντες συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας είναι μέχρι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη δημοκρατία» η κίνηση αυτή θα προκαλέσει την αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ της τάξεως του 13%, δηλαδή στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στην ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
Βέβαια δεν παραβλέπεται το γεγονός πως η μείωση αυτή θα έχει και θετικές συνέπειες αφού θα δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά, αφού ο ΦΠΑ στα περισσότερα προϊόντα τα οποία διακινούνται στην αγορά, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών βρίσκεται τώρα στο 23%. 
ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Α.Γκιούλ: Έχει δικαιώματα η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ



Νέες απειλές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάνοντας λόγο για τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας του στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "φιλελεύθερος" .
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στο θέμα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρωτίστως στην Κύπρο.
Όταν γίνει αυτό κατορθωτό, είπε, σε συνδυασμό με μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, πρέπει να κρατηθεί ζωντανό το όραμα για διαμόρφωση νέου πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο που θα αποτελείται από την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος Γκιουλ μίλησε για κοινά ωφέλη όλων των χωρών της περιοχής στον τομέα της ενέργειας, μέσα από δημιουργία κλίματος δίκαιης συνεργασίας.
Τις προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέχισε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή προεδρία ήταν «αδέξια» και είπε ότι είναι ευτυχής που αναλαμβάνει η Ιρλανδία.
Αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου και είπε ότι η κρίση απέδειξε, δήθεν, ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να διαχειριστεί διεθνή θέματα.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι αν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, το κυπριακό κράτος θα ήταν σήμερα από τα πλουσιότερα στον κόσμο.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr


Εγκαινιάστηκε από τον Αχμαντινετζάντ η πρώτη δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ιράν




Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εγκαινίασε την πρώτη στη χώρα δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου, η χωρητικότητα της οποίας κατά τη σχεδίαση φθάνει τα 3,3 δισ. κυβικά μέτρα.
Η δεξαμενή χτίστηκε κοντά στην πόλη Κομ στο κεντρικό Ιράν. Αυτή τη στιγμή η χωρητικότητά της είναι το 1,5 δισ. κυβικά μέτρα και σε πλήρη δυναμικότητα θα φθάσει μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης κατασκευαστικής φάσης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επίσης αναφέρεται ότι η δεξαμενή ήδη περιέχει αυτή τη στιγμή περίπου 7,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Απευθείας αναλήψεις από το λογαριασμό μας από την εφορία Θα αφαιμάζονται οι καταθέσεις όσων χρωστούν άνω των 500 ευρώ


Απευθείας αναλήψεις από το λογαριασμό μας από την εφορία
Η τρόικα επιστρέφει στη χώρα μας στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ των άλλων απαιτήσεων που έχει καταθέσει προς την Αθήνα, ζητά να είναι έτοιμη η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όποιος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 500 ευρώ, τότε η εφορία θα έχει δικαίωμα να τραβά χωρίς παρέμβαση ή ενημέρωση χρήματα από τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το ποσό που θα θεσμοθετηθεί θα είναι από 500 ευρώ και πάνω και θα αφορά όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι, όταν μια δόση εισοδήματος καταστεί ληξιπρόθεσμη, δηλαδή έχει παρέλθει ένας μήνας από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, τότε αυτόματα η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε ανάληψη του ποσού. Το ίδιο θα ισχύει και για τέλη κυκλοφορίας και χαράτσι ακινήτων κ.ά.
Αυτό που προβληματίζει έντονα το υπουργείο Οικονομικών είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσε να περάσει η ρύθμιση χωρίς να παρατηρηθεί ένα νέο κύμα μαζικής απόσυρσης και φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες. 
ΠΗΓΗ:news.gr

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ"! Επιστολή-κόλαφος Ισπανού δασκάλου προς κυβέρνηση



Με ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας ένας Ισπανός δάσκαλος μετά από 35 χρόνια δουλειάς αποχαιρετά τις αίθουσες διδασκαλίας. Όπως «ομολογεί» ο ίδιος «ποτέ δεν επιθύμησα να είμαι ανταγωνιστικός, αλλά κατάλληλος, δεν προσπάθησα να είμαι ο καλύτερος αλλά καλύτερος, για να επιτύχω αυτό που κατά βάθος όλοι αναζητούν περισσότερο από χρηματικές ανταμοιβές ή βραβεία και διακρίσεις, την ικανοποίηση να μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας ικανοποιεί, μας αρέσει, μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι και σημαντικοί».
Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή του Carlos Pulido Bordallo
Μετά από περισσότερα από 35 χρόνια υπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση, σήμερα έκανα το τελευταίο μου μάθημα. Συνταξιοδοτούμαι. Δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά με αναγκάζουν οι καταστάσεις, ας το πούμε έτσι. Θα μπορούσα να πω ότι η αιτία είστε εσείς, αλλά θα ήταν αρκετά απλό και επιπλέον θα βρίσκατε αρκετούς λόγους για να δικαιολογηθείτε, καθώς δεν αντιλαμβάνεστε καθόλου όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Είστε εσείς που υποβάλλετε τη δημόσια εκπαίδευση σε μία σταδιακή υποβάθμιση και οδηγείτε τους εκπαιδευτικούς στο να υιοθετήσουν αμυντική στάση, κάτι που δεν θα είχε νόημα σε μία χώρα που πίστευε ότι στην εκπαίδευση βρίσκεται το μέλλον των πολιτών της και όχι οι μελλοντικοί καταναλωτές.
Έκανα το τελευταίο μου μάθημα και ήδη μου λείπουν οι μαθητές μου και οι συνάδελφοί μου. Ανάμεσα στις ευκαιρίες που μου δόθηκαν ξεκινώντας τον εργασιακό μου βίο διάλεξα αυτή που ήταν πιο κοντά στις επιθυμίες μου και τα όνειρα που είχα όντας νέος. Βρέθηκα σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία μου προκαλούσε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον ανταγωνισμό. Ομολογώ ότι ποτέ δεν επιθύμησα να είμαι ανταγωνιστικός, αλλά κατάλληλος, δεν προσπάθησα να είμαι ο καλύτερος αλλά καλύτερος, για να επιτύχω αυτό που κατά βάθος όλοι αναζητούν περισσότερο από χρηματικές ανταμοιβές ή βραβεία και διακρίσεις, την ικανοποίηση να μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας ικανοποιεί, μας αρέσει, μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι και σημαντικοί. Δεν νιώθω ντροπή επειδή ήμουν δάσκαλος ή δημόσιος υπάλληλος, το αντίθετο, αισθάνομαι υπερήφανος. Αυτή η υπερηφάνεια, κα Figar, δεν οφείλεται στα προνόμια στα οποία αναφέρεται κάποιος συνεργάτης σας στην κυβέρνηση. Πριν ένα χρόνο, όταν προκαλέσατε τις μεγαλύτερες περικοπές που υπέστη η δημόσια εκπαίδευση της Μαδρίτης, ο κος Beteta δήλωσε ότι ήταν μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στα προνόμια, ότι δουλεύουμε λίγο, ότι οφείλουμε να αποδεχτούμε τις περικοπές για το συμφέρον των υπολοίπων, κλπ.
Δεν αντιλαμβάνεστε τίποτα...... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΘΕΤΗ Η ΑΓΚΥΡΑ Δέκα Τούρκοι αξιωματικοί συνελήφθησαν αιχμάλωτοι στην Συρία - Διέρρευσαν ονόματα



Επιβεβαιώνεται και από τουρκικής πλευράς ότι συνελήφθησαν Τούρκοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων στην Συρία και η σύλληψή τους αναμένεται να προκαλέσει θύελλα. Όπως είχε μεταδώσει πρώτο στην Ελλάδα το defencenet.gr οι Τούρκοι συνελήφθησαν ενώ εκτελούσαν απόστολή στοχοποίησης του αεροδρομίου του Χαλεπίου.
Σύμφωνα με τον Μετίν Λουτφί Μπαϊντάρ του κόμματος CHP, οι Τούρκοι αξιωματικοί και αξιωματούχοι της ΜΙΤ που συνελήφθησαν είναι οι: Σμηναγός Γιασίν Κ., υποσμηναγοί Σιναν Τ. , Φουάτ Γ. , Μουσταφά Χ,  και οι υπολοχαγοί Χασάν Γ. ,Ταρίκ Τ., Ιμπραήμ Μ., Γιουσούφ Τ., Μουράτ Γ., και Χαρούν Μ. Δηλαδή συνολικά είναι δέκα οι συλληφθέντες αντί των αρχικά τεσσάρων αξιωματικών της Αεροπορίας που είχε διαρρεύσει ότι είχαν συλληφθεί.
Όπως είχε μεταδώσει στις 31 Δεκρμβρίου το defencenet.gr, οι τέσσερις pr;vtoi συνελήφθησαν τη νύχτα της 31 ης Δεκεμβρίου από μονάδα προστασίας του αεροδρομίου ενώ είχαν πλησιάσει την περίμετρο, προφανώς εκτελώντας αποστολές στοχοποίησης.
Την είδηση μετ;edvse και η συριακή εφημερίδα Αλ Βατάν όπως επίσης και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, καθώς και το Voice of Russia. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ» ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΗΠΑ Σταματούν να ενημερώνουν για αγορές πετρελαίου




Η Τουρκία ένας από τους κύριους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν, ανακοίνωσε πως στο μέλλον δεν πρόκειται να ανακοινώνει από πού θα προέρχονται οι ενεργειακές  εισαγωγές της. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από εκπρόσωπο της TUIK της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Η συγκεκριμένη απόφαση ζητήθηκε από τη διεύθυνση των κρατικών διυλιστηρίων της χώρας TUPRAS.
« Η TURPAS μας ζήτησε τον περασμένο μήνα να μην αποκαλύπτουμε τις πηγές των εισαγωγών μας σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αντ΄αυτού να δίνουμε μόνο μια γενική καταγραφή των εισαγωγών χωρίς όπως να τις αναλύουμε κατά κατηγορία ή χώρα προέλευσης» δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Δεν μας ανακοινώθηκε ο λόγος για την αλλαγή αυτή της πολιτικής» συμπλήρωσε το ίδιο πρόσωπο.
Από την πλευρά της η TURPAS αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα επικαλέστηκε ο αξιωματούχος της TUIK.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η απόφαση αυτή της TURPAS σχετίζεται με τις διαρκώς αυξανόμενες κυρώσεις  που λαμβάνονται κατά του Ιράν από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο χρόνο παρέχεται το δικαίωμα στην αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε ξεχωριστές κυρώσεις έναντι κάθε διεθνούς οικονομικού ινστιτούτου το οποίο έχει σχέσεις με την κεντρική τράπεζα του Ιράν η οποία και διαχειρίζεται και τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου.
Η Άγκυρα από την πλευρά της έχει δηλώσει πως έχει περικόψει κατά 20% τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Taner Yildiz είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το 2011 ικανοποιούσε τις μισές ενεργειακές της ανάγκες από το Ιράν αλλά τώρα προσπαθεί να βρει εναλλακτικές αγορές όπως αυτές της Λιβύης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Με νοθευμένα καύσιμα το 20% των πρατηρίων στην Ελλάδα!



Ξεπερνά το 20% το ποσοστό των δειγμάτων των νοθευμένων καυσίμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήχθησαν πανελλαδικά κατά το 2011, τα οποία  δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». 
 Ακόμη πιο μεγάλη είναι μάλιστα η νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία  προσεγγίζει το 30%!
Αξιοσημείωτο είναι ότι το φαινόμενο της νοθείας παρουσιάζει γεωμετρική πρόοδο τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω ενδεχομένως της υπέρμετρης φορολόγησης των καυσίμων, η οποία λειτουργεί σαν επιπλέον κίνητρο για τους επιτήδειους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νοθευμένα καύσιμα αποτελούσαν το 9% των δειγμάτων των αντίστοιχων  ελέγχων  το 2009, ενώ   το 2010 αυξήθηκαν στο 17%, για να φθάσουν στο 20% το 2011.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δραστικός περιορισμός της λαθρεμπορίας καυσίμων με μια σειρά τεχνικών μεθόδων συμπεριλαμβάνεται  πλέον στις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της. Όπως όμως επισημαίνει η «Καθημερινή της Κυριακής»  οι νόμιμες εταιρείες  φοβούνται ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί το Δημόσιο και η αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου,  κάνουν  τελικά το καύσιμο ακριβότερο για όσους τηρούν τις προδιαγραφές. 
Κάτι που φάνηκε και με την εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης που υιοθετήθηκε, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα, αν και στο πετρέλαιο κίνησης η ύπαρξη  1000 φορές λιγότερου θείου λειτουργεί ως φυσικός ιχνοθέτης. 
ΠΗΓΗ:stag.gr                  

Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ



Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, σημαντική πτώση κατέγραψαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 11,12 εκατ. βαρέλια στα 359,939 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,569 εκατ. βαρέλια στα 225,673 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΟΖ: Γιατί η Λιβύη πάει κόντρα στην Ελλάδα;


http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/GEOPOLITIKA/cache/MAPAOZ(1)-630x370.png

Με την πρόσφατη επίσκεψη στη Λιβύη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενημερωθήκαμε ότι οι βλέψεις της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δεν ταυτίζονται με τα ελληνικά συμφέροντα. Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Mohammed Abdel Aziz, απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Υπήρχαν συνεννοήσεις και συνομιλίες και μου δόθηκε σήμερα το πρωί η ευκαιρία να συνομιλήσω με τον συνάδελφό μου για αυτό το θέμα. Διότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Λιβύη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Λιβύη. Επιδιώκουμε να υπάρξει μία γενική συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες που τους αφορά αυτό το θέμα. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον συνολικά, όχι μεμονωμένα».
Από τις δηλώσεις του Λίβυου αξιωματούχου προκύπτει ότι «τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η Λιβύη δεν προτίθεται να συναινέσει με την ελληνική πλευρά για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ σύμφωνα με τη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Επίσης, φαίνεται ότι «προηγήθηκαν διμερείς ελληνο-λιβυκές συνομιλίες για το θέμα και πιθανόν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να γνώριζε τη θέση της Τρίπολης». Εξάλλου, θα πρέπει να τονισθεί ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, που σχηματίσθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2012 και αντιμετωπίζει ως ένα βαθμό πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης, έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου λιβυκού Συντάγματος. Στη συνέχεια, εφόσον εγκριθεί με δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα, θα προγραμματισθεί η διεξαγωγή εκλογών μέχρι τα μέσα του 2013, ώστε να προκύψει η πρώτη μετα-κανταφική κυβέρνηση εκλεγμένη απευθείας από το λιβυκό λαό. Επομένως, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να είναι αισιόδοξη για τη στάση της λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης και κατά πάσα πιθανότητα η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη δεν αποσκοπούσε στη σύναψη κάποιας προσυμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ