Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

EΛΠΕ: Αποτελέσματα του προγράμματος επιβράβευσης νεοεισαχθέντων φοιτητών σε ΑΕΙ & ΤΕΙ, ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.


Σε συνέχεια της από 31/1/2014 ανακοίνωσης για το πρόγραμμα επιβράβευσης νεοεισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητών, ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, των περιοχών Θριασίου και Δυτ. Θεσσαλονίκης, δείτε παρακάτω τα σχετικά αποτελέσματα:


ΓΕΛ ΘΡΙΑΣΙΟΥ

ΕΠΑΛ ΘΡΙΑΣΙΟΥ



ΓΕΛ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΑΛ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




ΠΗΓΗ:helpe.gr

Επιστολή του Αλ. Τσίπρα την Κομισιόν: Να ματαιωθεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στους Μπαρόζο, Σουλτς και Άστον καλώντας τους να ματαιώσουν τα σχέδια για καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, να ανακαλέσουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο και να πιέσουν τον ΟΗΕ ώστε η επιχείρηση να μετατραπεί σε ειρηνευτική (και όχι στρατιωτική) και να γίνει εκτός της Μεσογειου

Ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα:

Προς 

τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. J. Manuel Barroso

τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz

τον Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. H. Van Rompuy

την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, κα. C. Ashton



Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της επικείμενης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Η επιχείρηση μεθοδεύεται με αδιαφανείς διαδικασίες, αφού χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική, που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τον ΟΗΕ και τον OPCW, για την τοποθεσία και για τις ακριβείς μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, έχει εύλογα δημιουργήσει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η όλη επιχείρηση, σε περίπτωση οποιασδήποτε αστοχίας  ή απρόβλεπτου παράγοντα, ενδέχεται να  μετατρέψει τη γειτονιά μας σε ‘νεκροταφείο’ επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα και με τις έντονες επιφυλάξεις, που έχουν εκφραστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την επιστημονική αξιοπιστία της επιχειρούμενης μεθόδου.

Επειδή η διακινδύνευση που εγκυμονεί η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, για τη Δημόσια Υγεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα, την Αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες ολόκληρης της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια, καθώς οι μέχρι τώρα εγγυήσεις που δίνονται είναι ανεπαρκείς.

Επειδή ως Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουμε εκφράσει και προγραμματικά τη θέση ότι η δράση του ΟΗΕ πρέπει να είναι ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ, λειτουργώντας ως ένα δημοκρατικό όργανο, το οποίο θα εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη και θα προωθεί την πολυμερή καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων. 

Επειδή στις 17 Φεβρουαρίου 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη στην υπογραφή σύμβασης δωρεάς ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ προς τον OPCW, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Επειδή η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο θρυμματίζει και έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά διακηρυγμένων πολιτικών της ΕΕ όπως:

- Τη σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση, που μετέπειτα ονομάστηκε σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παρακτίων Περιοχών της Μεσογείου (σύμβαση της Βαρκελώνης), η οποία συνήφθη από το Συμβούλιο εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τις αποφάσεις 77/585/ΕΟΚ και 1999/802/ΕΚ .

- Το πρωτοκόλλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου στη σύμβαση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των παρακτίων περιοχών της που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13/9/2010

- Τα άρθρα 191 και 192 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, όπου αναφέρεται ειδικότερα ότι «η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, καθώς και στην αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει"

- Το σύνολο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ

- Την Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ ως οριζόντια θεματική που διαπερνά το σύνολο των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας. Περαιτέρω, η ελληνική και η ιταλική προεδρία έχουν ονομάσει το 2014 «Έτος της Μεσογείου», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Ανακοίνωση στις 20 Φεβρουαρίου 2014 με την νέα Στρατηγική της για τη στήριξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού . Η Ανακοίνωση μάλιστα θα παρουσιαστεί επίσημα στις 10-11 Μαρτίου στην Υψηλή Διάσκεψη της Αθήνας για τον Τουρισμό στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας

- Την έκδοση Ανακοίνωσης της ΕΕ για την «Στρατηγική της ΕΕ στην Αδριατική-Ιόνιο», τον Ιούνιο του 2014 στο τέλος της ελληνικής προεδρίας ΕΕ και την συνακόλουθη υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το φθινόπωρο του 2014, κατά την διάρκεια της ιταλικής προεδρίας ΕΕ.

Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου:

- Να ματαιώσει τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

- Να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας,  εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο.

- Να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΗΕ, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της επιχειρήσεως ως στρατιωτικής και τη μετατροπή της σε ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εκτός της Μεσογείου και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.

    Μετά τιμής

    Αλέξης Τσίπρας 

    Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

    Υποψήφιος της Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΕΣΗ ΜΟΥ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΑΚΙΑΣ";»

ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν ακάθεκτοι στην "πράσινη απάτη" του ΕΤΜΕΑΡ


Πριν από δυο μήνες βούιξε ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος απ’ την είδηση ότι το Β΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δυο αποφάσεις, έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ΄ του Ν. 4001/2011. Είναι η διάταξη που ορίζει ότι έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ν.2773/1999 αποτελεί και “το Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) επί της κατανάλωσης, που διαφοροποιείται ανά κατηγορία Πελατών, περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, ομοιόμορφα για όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με μεθοδολογία η οποία καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει συντελεστές που διαφοροποιούν το ειδικό τέλος κατά κατηγορία Πελατών, έτσι ώστε να προκύπτει χρέωση που εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών Πελατών. Οι αριθμητικές τιμές των συντελεστών της ανωτέρω μεθοδολογίας, καθώς και οι μοναδιαίες χρεώσεις που επιβάλλονται στους Πελάτες, προσδιορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τον 12ο μήνα εκάστου έτους προκειμένου να εφαρμοσθεί το επόμενο ημερολογιακό έτος, μετά από προϋπολογιστική εκτίμηση των εσόδων και εξόδων του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού. Οι ανωτέρω μοναδιαίες χρεώσεις αναθεωρούνται με την ίδια διαδικασία, τον 6ο μήνα κάθε ημερολογιακού έτους για εφαρμογή από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται με βάση την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού εντός του έτους. Για την περίοδο 2013-2014 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε το χρέος του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού να αποσβεστεί έως το τέλος της διετίας“.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ, στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ “δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους, διότι δεν αντικρύζει ειδική …

αντιπαροχή προς τις βαρυνόμενες με αυτό κατηγορίες προσώπων και, μάλιστα, σε κάποια αντιστοιχία προς το ύψος του, παρά σκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999 (δια του οποίου η ΛΑΓΗΕ ΑΕ και η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ανακτούν τα ποσά που καταβάλλουν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), χάριν του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της χρήσης φιλικών προς αυτό πηγών ενέργειας, καθώς και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, στο πλαίσιο δε αυτό ωφελείται αόριστος κύκλος προσώπων και όχι ειδικά οι βαρυνόμενοι με το ένδικο τέλος“.

Προχθές λοιπόν εκδόθηκε.....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

«Κούρεμα» 40% σε αγορά δανείων εισηγμένης;

«Κούρεμα» 40% σε αγορά δανείων εισηγμένης;
Με 60 σεντς στο ευρώ αγοράστηκαν δάνεια εισηγμένης εταιρείας, δηλαδή είχαμε ένα «κούρεμα» 40%, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες.

Η αγορά των δανείων έγινε από fund το οποίο ειδικεύεται στις χρηματοδοτήσεις εταιρειών. Η εξέλιξη, όμως, απελευθερώνει τόσο την εταιρεία, όσο και τις τράπεζες. Νεώτερα για την εταιρεία θα έχουμε σύντομα αφού η συγκεκριμένη δουλειά προετοιμάζεται μεθοδικά εδώ και πολλούς μήνες. 


ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Energean: Αρωγός στην προσπάθεια του Ειδικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας


Την προσπάθεια του Ειδικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας να εντάξει στην κοινωνία της πόλης ως ισότιμους πολίτες τους μαθητές του υποστηρίζει η Energean Oil & Gas.
Με αφορμή την Ημέρα Αγάπης, Συμπαράστασης και Συνεισφοράς, στελέχη της εταιρείας παρέδωσαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου στη Νέα Καρβάλη δύο ποδήλατα με τα συνοδευτικά τους κράνη και εργαλεία καθώς και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (Laptop). Ο εξοπλισμός, που αγοράστηκε από τοπικούς προμηθευτές στην Καβάλα, επελέγη έπειτα από συνεννόηση με τους διδάσκοντες στο Ειδικό Σχολείο με στόχο, αφενός μεν, την άσκηση των μαθητών και την ενίσχυση των κινητικών τους δεξιοτήτων, αφετέρου δε, την υποβοήθηση στην εκμάθηση της διδακτέας ύλης και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.
Εκ μέρους της Energean Oil & Gas, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Καβάλα Oil Δημήτρης Γόντικας δήλωσε τα εξής: “Η εταιρεία μας θεωρεί αυτονόητη υποχρέωσή της να ενισχύει εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως το Ειδικό Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης του νομού Καβάλας, η αποστολή και το έργο των οποίων έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τρόπο λειτουργίας μίας υγιούς κοινωνίας με ισότιμους πολίτες. Καλούμε τους συμπολίτες μας στην Καβάλα να συμβάλουν κι αυτοί με όποιον τρόπο μπορούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε σταθερά υποστηρικτές των προσπαθειών όπως αυτή που καταβάλλουν η Διεύθυνση και οι διδάσκοντες του Ειδικού Σχολείου”.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Παπαδόπουλος, δήλωσε: “Ευχαριστούμε θερμά την Energean Oil & Gas που με την ανταπόκρισή της στην Ημέρα Αγάπης, Ανταπόκρισης και Συνεισφοράς στέλνει στην πόλη της Καβάλας ένα μήνυμα για το πώς πρέπει μία κοινωνία να μεριμνά για το «σήμερα» και το «αύριο» μελών της που ξεκινούν την πορεία τους στη ζωή από μια ιδιαίτερη θέση. Τέτοιες πρωτοβουλίες μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να βλέπουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον του Ειδικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης του νομού Καβάλας, ειδικά ενόψει και της αύξησης των μαθητών του από 23 σήμερα σε 30 από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο”.
Στο Ειδικό Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης του νομού Καβάλας φοιτούν μαθητές ηλικίας από 14 έως 18 ετών, ενώ οι εγκαταστάσεις του στεγάζονται στο πρώην εκκλησιαστικό λύκειο της Νέας Καρβάλης.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑ- ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ


Συναδέλφισσες, -οι 

Με µεγάλη συµµετοχή (86,6%), κάτι που από µόνο του είναι ένα ισχυρό µήνυµα συσπείρωσης των εργαζοµένων στα ΕΛΠΕ, ολοκληρώθηκε η σηµαντικότερη διαδικασία για κάθε σωµατείο. Η έγκριση της νέας συµφωνίας για υπογραφή νέας ΕΣΣΕ για τα έτη 2014 – 2015- 2016. 
Σαν ΕΝΙΑΙΑ - ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ. θέλουµε να ευχαριστήσουµε όλους τους εργαζόµενους για τη συµµετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία. 
Πιστεύουµε πως η απόφαση των εργαζοµένων να εγκρίνουν τη νέα ΕΣΣΕ µε µεγάλη πλειοψηφία, θα αποδειχθεί στη διάρκεια της τριετίας σοφή επιλογή. Εµείς δεν πανηγυρίζουµε, ούτε χαιρόµαστε. Γιατί έχουµε συνείδηση του κόστους που καλούµαστε να πληρώσουµε σαν εργαζόµενοι στα πλαίσια αυτής 
της συµφωνίας. Γνωρίζουµε όµως τη σηµασία της νέας ΕΣΣΕ όπως και του Εσωτερικού Κανονισµού, αλλά και την αξία όλων όσων αυτές οι δύο συµφωνίες κατοχυρώνουν. Και όλα αυτά σε αυτή τη δραµατική περίοδο των µνηµονίων και της χρεοκοπίας. Σαν ΕΝΙΑΙΑ -ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ. έχουµε συνείδηση της κατάστασης και στην Εταιρεία και στη χώρα. Ξέρουµε ποιοι φταίνε, έχουµε άποψη και για το πως µπορούν και πρέπει να αλλάξουν τα πράγµατα για να µην διαλυθούν εντελώς, ηπαραγωγική βάση της χώρας και η ελληνική κοινωνία και την έχουµε εκφράσει πολλές φορές. 
Πιστεύουµε επίσης πως η νέα µας σύµβαση θα είναι σηµείο αναφοράς για φίλους και εχθρούς. Για τους εργαζόµενους θα είναι ζωντανό παράδειγµα πως υπάρχουν ακόµα συµβάσεις που στέκονται όρθιες, µε τον αγώνα και την συσπείρωση των συναδέλφων µας, αντικρούοντας τον παραλογισµό της 
διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκε σαν «λύση» για να… «βγούµε από την κρίση»!!! Αλλά και για τους κυβερνώντες και τους κάθε λογής εργοδοτικούς και µνηµονιακούςκονδυλοφόρους, η σύµβασή µας θα συνεχίσει να είναι αγκάθι στο µάτι τους, γιατί αµφισβητεί τις «θεωρίες» και τα 
σχέδιά τους. 
Συναδέλφισσες, -οι 
Τις µέρες αυτές γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. ∆υστυχώς, κάποιοι συνάδελφοι και παραταξιακές ηγεσίες δεν απέφυγαν τα ίδια λάθη που έκαναν και το 2011. Στην ανάγκη τους να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, παραποίησαν γεγονότα, ανακάτεψαν αλήθειες µε ψέµατα και υπερβολές, πολεµώντας τη νέα ΕΣΣΕ εκ του ασφαλούς, γιατί από τη µία την κατηγορούσαν αλλά από την άλλη δεν ήθελαν καθολική ψηφοφορία!!! ∆ηλαδή να εγκριθεί στα σίγουρα, έχοντας δεδοµένο ότι η πλειοψηφία του Γενικού Συµβουλίου είναι υπέρ του Προεδρείου !!! Τι υποκρισία!!! 
Οι εργαζόµενοι όµως στο σύνολό τους, έχουν και γνώση της συγκυρίας και κριτήριο. Έτσι δεν ακολούθησαν τυχοδιωκτικές, αλλοπρόσαλλες φωνές και προτάσεις. Στήριξαν µε την ψήφο τους και µε µεγάλη πλειοψηφία τη νέα συµφωνία για ΕΣΣΕ και πιστεύουµε πως θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν καιστη διάρκεια της τριετίας. 
Γιατί, όπως έχουµε ξαναπεί, η σύµβασή µας θα δεχθεί επιθέσεις από πολλές πλευρές και θα σταθεί όρθια κατοχυρώνοντας τους µισθούς και τις ζωές µας, µόνο αν συνεχίζουµε να την υπερασπιζόµαστε 
συσπειρωµένοι και αποφασισµένοι, όπως ήµασταν και την προηγούµενη τριετία. 
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάµε ποτέ πως τα µεγάλα ζητήµατα που ταλανίζουν τη χώρα, καθορίζουν και τη δική µας ζωή. Γι΄ αυτό και πρέπει σαν εργαζόµενοι των ΕΛΠΕ, να αγωνιζόµαστε µαζί µε όλους τους εργαζόµενους της χώρας για να διώξουµε µνηµόνια και τρόικες και να βγει η χώρα και ο ελληνικός λαός από την καταστροφική πορεία που µας έβαλαν άβουλες και δουλικές κυβερνήσεις. Αν δεν τους σταµατήσουµε, κανένας εργαζόµενος σε κανέναν εργασιακό χώρο δεν θα γλυτώσει. 
Γι΄ αυτούς τους λόγους σας καλούµε να συµµετέχετε στις 9 Απρίλη στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να τους σταµατήσουµε πριν τα ισοπεδώσουν και τα ξεπουλήσουν όλα. 

ΠΗΓΗ:pseep.gr

Νέα επιβάρυνση στον λογαριασμό του ρεύματος από …προχθές - Πόσα θα πληρώσουμε (πίνακας)

Νέα επιβάρυνση στον λογαριασμό του ρεύματος από …προχθές - Πόσα θα πληρώσουμε (πίνακας)
Με τη δημοσίευση της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο ΦΕΚ, αναπροσαρμόζεται από …προχθές το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων. Αναπροσαρμογή σημαίνει και πάλι αύξηση η οποία εξειδικεύεται και φτάνει να ξεπερνά ακόμη και τα 80 ετησίως για ένα νοικοκυριό με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Πάντως, αν θέλετε σε κάποιον να διαμαρτυρηθείτε, να ξέρετε ότι η ΔΕΗ δεν φταίει για το νέο «χαράτσι» στον λογαριασμό σας. Η αναπροσαρμογή το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί κυβερνητική απόφαση
Το ΕΤΜΕΑΡ οικιακής χρήσης αναπροσαρμόζεται στα 26,3 ευρώ από 20,8 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα και, όπως προαναφέρθηκε, θα ισχύει από 01/04. Η αύξηση του 26% μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση στον λογαριασμό της ΔΕΗ η οποία κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα, να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης επιβαρύνεται με ΕΤΜΕΑΡ καθώς το τέλος δεν ισχύει μόνο για το ημερήσιο τιμολόγιο. Άρα για να γνωρίζετε το επιπλέον κόστος, θα πρέπει να προσθέσετε την κατανάλωση του ημερήσιου τιμολογίου με το αντίστοιχο του νυχτερινού. Πόσα θα πληρώσουμε επιπλέον; Το fpress.gr δημοσιεύει τον αναλυτικό πίνακα από τον οποίο μπορείτε να υπολογίσετε την επιβάρυνση σε τετραμηνιαία και ετήσια βάση ανάλογα με την κατανάλωση που κάνετε. Όπως θα διαπιστώσετε, στις μεγάλες καταναλώσεις το επιπλέον ποσό ξεπερνά ακόμη και τα 80 ευρώ.
Για να δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις επιβαρύνσεις κάντε κλικ εδώ

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Στο 56% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με τον Economist

Στο 56% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με τον Economist
Στο 56% της συνολικής ζήτησης ανέρχεται η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το περιοδικό Economist σε άρθρο του αναφορικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Ευρώπη, θα μπορούσε να επιβιώσει για ορισμένες εβδομάδες σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Και αυτό, μόνο σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφερναν να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη ροή από τους μη ρωσικούς αγωγούς. Στο άρθρο διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι η Ευρώπη να καταφέρει να απεξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ECONOMIST

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΝΕΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

ΕΚΕΔΑ: Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Συνεχίζουμε δυναμικά.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίζει στον ίδιο μονόδρομο φτωχοποίησης και απαξίωσης της ελληνικής κοινωνίας, τόσο οι εργαζόμενοι θα βαδίζουν στο δικό τους μονόδρομο αντίστασης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης, απάνθρωπης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Όσο η κυβέρνηση θα προσπαθεί να βρίσκει τρόπους και πρακτικές για την μείωση του χρέους που θα βασίζεται πάνω στις πλάτες των αδυνάτων και μεσαίων στρωμάτων της πατρίδας μας, τόσο οι εργαζόμενοι θα βρίσκουν τρόπο να επενδύσουν και αυτοί στο δικό τους χρέος.

Για το χρέος του αγώνα που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπειά μας, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην εργασία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κύριοι της κυβέρνησης μαζί με τους ευρωπαίους συνέταιρούς της, οι εργαζόμενοι δεν θα καταθέσουν τα όπλα αν δεν δικαιωθούν.

Δεν θα μας τρομοκρατήσουν με την βία και τον αυταρχισμό τους.

Δεν θα μας φοβίσουν να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα με τα δελτία τύπου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης περί απαγόρευσης των δημοκρατικών και ειρηνικών συγκεντρώσεών μας για απαίτηση και διεκδίκηση.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους του Θριασίου Πεδίου, να ενώσουμε τις φωνές όλων των εργαζομένων στην Γενική Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. στις 9 Απρίλη, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Θα υψώσουμε τη φωνή μας για άλλη μια φορά ενάντια στα μνημόνια της λιτότητας, της εξαθλίωσης και του αυταρχισμού.

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το δημοτικό παρκιν στις 10:30 π.μ.  



ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Σε ποιον ανήκει το rutube.ru που ανέβασε το βίντεο Μπαλτάκου; Στην Gazprom!


Σε ποιον ανήκει ο ιστότοπος rutube.ru που ανέβασε χθες τo βίντεο-σοκ με την συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη και έχει αλλάξει τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό;

Σε κάποιον που πολύ θα ήθελε να βάλει μια τέτοια φωτιά: Ανήκει στην Gazprom Media, θυγατρική του κολοσσού Gazprom, μια εταιρεία εξίσου κολοσσός στην Ρωσία, που ελέγχει δεκάδες εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το οποίο rutube.ru έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες της Δύσης, όπως επίσης είναι και μπλοκαρισμένο από το facebook.com (έτσι για να παίρνουμε μια γεύση του παγκόσμιου media παιχνιδιού. Γιατί οι Αμερικανοί "πηδάνε" μέχρι εκεί πάνω αν κάποιος τους απαγορεύσει το twitter ή το youtube. Αν πρόκειται οι ίδιοι να απαγορεύσουν το rutube.com δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δημοκρατίας!).

Πώς να ξεχάσει ο επικεφαλής της Gazprom Aλεξέϊ Mίλερ ότι πέρσι είχε έρθει δύο φορές στην Ελλάδα σε διάστημα ενός μηνός (για πρώτη φορά που μετακινείται τόσο συχνά στην ίδια χώρα ο Ρώσος μεγιστάνας σε μία χώρα) και είχε συναντηθεί με τον Α.Σαμαρά προκειμένου να του αποσπάσει την υπόσχεση ότι θα γίνει το deal με την ΔΕΠΑ.

Κι ενώ είχε αποσπάσει την υπόσχεση του πρωθυπουργού, λίγο αργότερα έλαβε το "κόκκινο φως". Και ο Α,Μίλερ δεν φημίζεται για την αφέλειά του ή για την ασθενή του μνήμη.

Έτσι ή αλλιώς η Ρωσία έχει αρκετούς ανοικτούς λογαριασμούς με την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς λίγες ημέρες μετά την έκπτωση κατά 15% στην τιμή του φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση διά του Ε.Βενιζέλου προχώρησε σε "βαριές" δηλώσεις κατά ττης ρωσικής κυβέρνησης στην οποία απέδωσε όλη την ευθύνη για την ουκρανική κρίση και επισκεπτόμενος το Κίεβο, συναντόμενος με τον Ουκρανό "πρόεδρο" Τουρτσίνοφ και τους νεοναζιστές του Κιέβου.

Μην ξεχνάμε και την επιστολή του Ρώσου καθηγητή και συγγραφέα Αλεξάντερ Ντούγκιν, ενός από τους πλέον στενούς συμβούλους και «κατηχητές» του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην έννοια του «Ευρασιατισμού» στο νυν φυλακισμένο γ.γ. ττου Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Νίκο Μιχαλολιάκο.
Στην επιστολή του ο Α.Ντούγκιν, αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στις γεωπολιτικές προσεγγίσεις και θέσεις του κόμματος και ζητεί να ανοίξει ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κόμματος και του think tank που έχει ιδρύσει ο ίδιος στην Μόσχα.

Είναι η δεύτερη φορά μετά το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων που είχε μεταδώσει τα περί συλλήψεων "ριζοσπαστών πολιτικών" που η ρωσική πλευρα εμφανίζεται να συμπαραστέκεται στο κόμμα του Λαϊκού Συνδέσμου και προσωπικά στον Ν.Μιχαλολιάκο.

Ο καθηγητής Ντούγκιν, γεννημένος το 1962 είναι ένας από τους πλέον γνωστούς πολιτικούς σχολιαστές και θεωρητικούς της ιστορίας των ιδεών της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σλοβενία εναντίον Κροατίας για αμφισβητούμενη περιοχή στην ΑΟΖ


Διαμαρτυρία προς την Κροατία αναφορικά με αμφισβητούμενη περιοχή στην ΑΟΖ της εξέφρασε η Σλοβενία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, η Πρέσβης της Κροατίας στην Λιουμπλιάνα, Vesna Τέρζιτς, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας την Πέμπτη, μετά την δημοσίευση του διαγωνισμού για την έρευνα για υδρογονάνθρακες από την Κροατία στην Αδριατική Θάλασσα, η οποία περιελάβανε τη δημοσίευση των χαρτών.
Η Σλοβενία είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τον διαγωνισμό από την Πρεσβεία της στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη και τώρα οι αντιρρήσεις της μεταφέρθηκαν στην Πρέσβειρα Τέρζιτς από τον αξιωματούχο του  Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας Tadej Ρούπελ, ο οποίος σημείωσε ότι η τεκμηρίωση που αναφέρεται στον διαγωνισμό, και που σχετίζεται με το τμήμα της βόρειας Αδριατικής , αποτελεί αντικείμενο της διαφοράς των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Η Σλοβενία υπενθυμίζει ότι το άρθρο 10 της συμφωνίας διαιτησίας μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας  απαιτεί και τα δύο μέρη να ενεργούν με καλή πίστη και να απέχουν από οποιεσδήποτε δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις σχέσεις τους ή να θέσουν σε κίνδυνο το έργο του διαιτητικού δικαστηρίου, ανέφερε η δήλωση.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ο ΟΤΕ, η Πειραιώς, τα ΕΛΠΕ, και το στοίχημα των κ. Τσιπρα Στουρνάρα


Όμιλοι με άξια όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ δανείστηκε 700 εκατ ευρω με επιτόκιο 7,9%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 500 εκατ ευρω με 8% , ο Τιτανας «πήρε»  από τις αγορές 200 εκατ ευρω με επιτόκιο 8,75% , η Emma Delta (που εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ) 250 έκ ευρω με επιτόκιο 8,5% η Fofrograss «σήκωσε»  250 εκ με κόστος 8,25% , η Ιντραλοτ 325 έκ ευρω με επιτόκιο 9,75% , η S&B 275 εκ με κόστος 9,25% και η Coca Cola HBC δανείστηκε  800 έκ ευρω με κόστος 2,38%.  

Τελευταία μεγάλη επιχείρηση που δανείστηκε πριν από λίγες εβδομάδες το ποσό των 500 εκ ευρω με επιτόκιο πέριξ του 5,2% ήταν η Τράπεζα Πειραιώς.  

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εν μέσω κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές ανήκουν σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλου δανείστηκαν ακριβά με επιτόκια πάνω από 8%.
  
Η κατάσταση όμως σήμερα έχει μεταβληθεί άρδην. 

Για παράδειγμα το ομόλογο του ΟΤΕ (ο οποίος διοικείται από τον έμπειρο μάνατζερ Μιχάλη Τσαμαζ)  διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση κοντά στο 3% ενώ το κουπόνι του είναι στο 7,8%.  

Τι σημαίνουν όλα αυτά; 

Ότι οι επιχειρήσεις που τόλμησαν να δανειστούν πριν το ελληνικό δημόσιο καταφέρει να «βγει»  στις αγορές , δικαιώθηκαν. 

Βέβαια δανείστηκαν επειδή είχαν συγκεκριμένες ανάγκες να καλύψουν και για κάποιες από αυτές το κόστος ήταν υψηλό.  

Τώρα όμως ήλθε η σειρά του ελληνικού δημοσίου. 

Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια που θέλει να κάνει η χώρα δεν χρειάζεται δηλώσεις όπως για παράδειγμα αυτή που έκανε ο κ. Αλέξης Τσιπρας ότι  «η Ελλάδα έχει επί της ουσίας στήσει την έξοδο της στις αγορές.»  Αυτό δηλαδή που τονισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «η Ελλάδα έχει βρει μια τράπεζα να της καλύψει την έκδοση  για ένα μικρό ποσό.»  
Δήλωση άτυχης κατά την προσωπική μου άποψη. 

Η αλήθεια είναι ότι το εάν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές για να δανεισθεί σήμερα αύριο η μεθαύριο είναι μείζονος σημασίας ζήτημα.  

Βέβαια είναι γεγονός ότι ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας  βιάζεται. Προφανώς γνωρίζει ότι οι ξένοι αγοράζουν μετά μανίας Ελλάδα και θέλει να εκμεταλλευθεί το εξαιρετικό κλίμα. Όμως μεγάλη σημασία θα έχει και το κόστος που θα δανεισθεί η χώρα . 

Το επιτόκιο πρέπει να βρίσκεται πέριξ του 5% καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο δανεισμός θα είναι ασυμφορος. Πρέπει η Ελλάδα να βγει στις αγορές στις 11 Απριλίου όπως αναφέρουν οι Financial Times; Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτήν την στιγμή. 

Πάντως οπότε και εάν έλθει αυτή η ώρα δεν θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει προσκόμματα στην προσπάθεια της χώρας.  

ΠΗΓΗ:.protothema.gr

Ποιοι γεμίζουν καφέ και σουβλατζίδικα;

Photo: Κ. Τσακαλίδης @fosphotos.com
Λοιπόν, για να τελειώνουμε με το παραμύθι ξένων επισκεπτών, ανταποκριτών, και εγχώριων ηλιθίων που βολεύονται μ’ ένα ωραίο άλλοθι για ν’ αρχίσουν να ξαναχαίρονται τα φράγκα τους, και που, βλέποντας γεμάτες καφετέριες και σουβλατζίδικα, τιτιβίζουν χαιρέκακα (του στυλ χε-χε-χε…), «καλά, έχει κρίση αυτή η χώρα;», ιδού μερικές αλήθειες για να τους κοπεί το χάχανο:

1. Αυτοί που γέμιζαν τις καφετέριες πριν από την κρίση, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, δεν ήταν κατ’ ανάγκην εργαζόμενοι. Μπορεί να είχαν δουλειά, αλλά πήγαιναν όποτε ήθελαν. Μπορεί να μην είχαν δουλειά, αλλά είχαν λεφτά στην άκρη –εισοδηματίες, ας πούμε, μαμόθρεφτα, ή απλώς ρέμπελοι, ευχαριστημένοι με «όσα έρθουν κι όσα πάνε». Όλοι αυτοί, εξακολουθούν και γεμίζουν τις καφετέριες σήμερα. Ίσως μάλιστα περισσότερο από πριν, διότι έχει πέσει η τιμή του φρέντο και τη βγάζουν μισή μέρα αραχτοί με 2,5 ευρώ, και μιλάνε απεριόριστα με το What’s Up?

2. Σ’ αυτούς, προστέθηκαν και πολλοί που έμειναν χωρίς δουλειά, ή βρήκαν κάποια καινούργια με πολύ λιγότερα χρήματα από πριν. Κι αφού πέρασε η πρώτη μεγάλη μπόρα, που όλοι ήμασταν στα σπίτια ή στα συλλαλητήρια, ξεμυτίσαμε σαν τα σαλιγκάρια. Όχι γιατί «πέρασε η κρίση», ή επειδή «οι Έλληνες τελικά δεν έπαθαν τίποτα» όπως λένε κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται εδώ 2-3 μέρες και μαθαίνουν ό,τι αρπάξει στα γρήγορα το βλέμμα και τ’ αυτί τους, αλλά διότι ξεφύτρωσαν παντού καφετέριες, μα παντού λέμε, και χρεώνουν πολύ λιγότερα για καφέ απείρως χειρότερης ποιότητας από πριν. Όμως, ο κόσμος γεμίζει αυτά τα μαγαζιά, και γιατί το ελληνικό DNA είναι μπολιασμένο με το έξω. Ο καιρός μας, μας επιτρέπει τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ακόμα κι όταν είμαστε μέσα, να ζούμε έξω. Τηλεόραση στο σαλόνι, καρέκλα στη βεράντα. Τραπέζι στον κήπο, να πηγαινοέρχονται τα φαγητά από την κουζίνα μέσα. Ουζάκι πάνω στη θάλασσα. Και τώρα που καλοκαιριάζει, όλο και κάποιος παππούς θα βγάλει το ράντσο στην αυλή και θα κοιμηθεί κάτω απ’ τ’ αστέρια. Τι πρόβλημα έχουν οι πούστηδες μ’ αυτό; Τους νοιάζει που ζοριζόμαστε με την κρίση έξω; Ή ότι αυτοί υποφέρουν την ευμάρειά τους μέσα; Τρελαίνομαι!

3. Τα ίδια ισχύουν και με τα σουβλατζίδικα, όπου (το έζησα κατ’ ιδίαν στην Καλλιθέα προχθές), με δύο γύρους πίτα κομπλέ, μέσα και οι πατάτες για να μην παραγγέλνεις έξτρα μερίδα, δυο Κόκα-Κόλες και μια Μύθος, περνάνε τη βραδιά τους έξω μαμά, μπαμπάς και παιδί, με λογαριασμό 15 ευρώ όλα! Value for money. Όχι, βέβαια. Απλώς ξεγελιέσαι (επιβαρύνοντας και την υγεία σου), με ελάχιστα. Αν και, μεταξύ μας, δεν ξέρω αν η υγεία επιβαρύνεται πιο πολύ με έναν «δολοφόνο» γύρο κομπλέ, ή με μία ξεγυρισμένη κατάθλιψη που δεν φεύγει με τίποτα…

4. Όλα αυτά, εν πάση περιπτώσει, συμβαίνουν ακριβώς επειδή έχουμε κρίση! Πίνουμε καφέδες άθλιας ποιότητας και τρώμε πιτόγυρα που αν σου πέσουν χάμω, ούτε αδέσποτα δεν τα αγγίζουν. Το ίδιο ισχύει και για τα χοτ-ντογκς που μπήκαν άξαφνα στη ζωή μας, λες και είμαστε στη 5th Avenue, και πωλούνται «πακετάκι» με καφέ προς 1,50 ευρώ. Χριστέ μου, τι σκατά βάζουμε στα στομάχια μας; Κι έχουμε κι από πάνω τους διάφορους κομπλεξικούς μαλάκες που, βλέποντας κόσμο και κοσμάκη όντως να είναι έξω, να συμπεραίνουν ότι και καλά στην Ελλάδα περνούν ζωή και κότα. Και ότι, επομένως, «γιατί τους δώσαμε τόσα λεφτά για bail-out, αφού αυτοί είναι out all the bloody time». Χέσε με!...

5. Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι, με την ευκαιρία που ξεπόρτισαν οι πολλοί, το ‘ριξαν έξω και εκείνοι που είχαν τα λεφτά «εξ απ' ανέκαθεν», αλλά ντρέπονταν (ή και φοβούνταν) να ξεμυτίσουν πριν διότι, ως γνωστόν, με τους πολλούς καμουφλάρεσαι, με τους λίγους ή και μόνος «καρφώνεσαι», και δεν είμαστε -λένε από μέσα τους- να μας βγάζει στο δικό του χοτ-ντοκ, χωρίς «γάμμα», ο Βαξεβάνης. Ξαναβγήκαν, λοιπόν, και αυτά τα αχαλίνωτα, της προ κρίσης κοινωνικής μας ζωής. Και, με τη μείωση των τιμών στα περισσότερα μέρη, ακόμα και τα δικά τους, τα κυριλέ, μια χαρούλα τη βγάζουν. Το σουβλάκι και το χοτ-ντογκ του άλλου, αυτοί το ισοφαρίζουν με κριθαρότο και θραψαλομακαρονάδα, και απλώς αυτοί θα πάνε αργότερα στον γιατρό από τους άλλους.

6. Όμως, για να μαζέψουμε το επιχείρημα: ο πολύς κόσμος στους δρόμους της πόλης, είναι εκεί και από μία φυσιολογική ανάγκη του ανθρώπου, ιδίως όταν ο καιρός είναι προκλητικά υπέροχος, να βρεθεί με άλλους. Να νιώσει ότι δεν είναι ολότελα καθηλωμένος στον εαυτό του και στον χώρο του. Και ναι, θα περιφερθεί στα καταστήματα, θα μπει μέσα σε μερικά από αυτά, θα δοκιμάσει ίσως ένα μπλουζάκι, ένα παπούτσι, θα μυρίσει μια κολόνια, θα περιεργαστεί ένα λάπτοπ, θα ξεφυλλίσει ένα βιβλίο. Αλλά, όποιον καταστηματάρχη κι αν ρωτήσεις, θα σου πει ότι οι 8 στους 10 απλώς κάνουν όλα αυτά που μόλις είπα. Ως εκεί, όμως. Και μη παρέκει. Δεν θ’ αγοράσει τίποτα. Απλώς θα πει «θα το σκεφτώ», και θα προχωρήσει παρακάτω να δει κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα, ώσπου να χορτάσει με το μάτι του, να σκοτεινιάσει ξανά το μέσα του και να βαρύνει το βήμα του. Αυτό είναι κρίση, ανόητοι σχολιαστές!

7. Είμαι σίγουρος, ότι μια εμπεριστατωμένη μελέτη όλων αυτών που κυκλοφορούν τώρα στους δρόμους της πόλης, και που γεμίζουν καφετέριες την ημέρα, μπαράκια και σουβλατζίδικα τα βράδια, θα δείξει ότι απουσιάζει κατά εντυπωσιακό τρόπο από το δείγμα η κατηγορία των πολιτών της «άνω-μεσαίας τάξης», που στήριζε όλην αυτήν την «αγορά του έξω» πριν από την κρίση, και που τώρα, ακόμα και τώρα, είναι κλεισμένη στο σπίτι της και βγαίνει, εάν βγαίνει, λίγο και με μισή καρδιά. Σ’ αυτήν την κατηγορία συναντάμε ανθρώπους κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, που έπαιρναν μισθούς 5.000+ τον μήνα προ κρίσεως, είχαν καλές θέσεις και ακόμα καλύτερες προοπτικές, «άνοιξαν» έτσι τη ζωή τους στα μέτρα αυτού του καλού εισοδήματος, ανοίχτηκαν σε καλά σχολεία για τα παιδιά τους, σε μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα, σε διαμερίσματα στα βόρεια ή νότια προάστια, και που τώρα ή παίρνουν πολύ λιγότερα, ή είναι άνεργοι, και απλώς ζουν για να αποπληρώνουν χρέη, ροκανίζοντας όσα έμειναν από την προηγούμενη ζωή τους. Εάν μια μέρα, έβγαιναν μόνο αυτοί σους δρόμους, τότε ναι, θα έβλεπε όλος ο κόσμος το πραγματικό μέγεθος, αλλά και κόστος, της κρίσης στην Ελλάδα. Τη νέκρωση μιας ολόκληρης τάξεως που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με άθλιο καφέ, επικίνδυνο σουβλάκι και κωλο-χοτ ντογκ, και απλώς κάνει βόλτες σε πιο απόμακρα μέρη, ή μαζεύεται μικρές-μικρές παρέες στα σπίτια ή σε κάποιο συμπαθητικό στέκι, μακριά από τις μάζες και μακριά από το μάτι το κακό. Που (το μάτι αυτό), σίγουρα θα τη δει, και θα πει πάλι ειρωνικά, «σιγά την κρίση στην Ελλάδα»!

ΠΗΓΗ:protagon.gr

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Επίσημος Υποστηρικτής του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»


Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στηρίζει τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ως Επίσημος Υποστηρικτής της διοργάνωσης.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ιδρύθηκαν το 1998 και αποτελούν έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε 7 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE: HLPD).

Το 2013, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε €9,7 δισ. και τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA σε €178 εκ.

Μέτοχοι είναι η PaneuropeanOilandIndustrialHoldingsS.A. (42,6%) και το Ελληνικό Δημόσιο (35,5%) ενώ το υπόλοιπο ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (15,3%) και ιδιώτες (6,6%) επενδυτές.

Ο τομέας διύλισης αποτελεί την κύρια δραστηριότητα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 75% του συνολικού ενεργητικού του Ομίλου. Ο Όμιλος διαθέτει τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη), με συνολική δυναμικότητα 340 kbpd, κατέχοντας μερίδιο περίπου 65% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών.

Ο Όμιλος, την πενταετία 2007-2012 υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €3 δις περίπου, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ιδιωτικής βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα, που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας. Το 2013 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά εμπορικής λειτουργίας του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας, το οποίο αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία αριστοποίησης, είχε σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία του Ομίλου και την αύξηση των εξαγωγών του.

Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, μέσω των θυγατρικών του ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (πρώην BPHellas). Οι δυο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.800 πρατηρίων καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.

Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει το μοναδικό διυλιστήριο της π.Γ.Δ.Μ. στα Σκόπια και μέσω ενός δικτύου 279 πρατηρίων συνολικά, κατέχει σημαντική θέση στην εμπορία καυσίμων σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο,

Ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο ενώ οι τρέχουσες δραστηριότητές του επικεντρώνονται σε έρευνες στις περιοχές WestObayed και Mesaha της Αιγύπτου (συμμετοχή 30% ανά περιοχή). Ο Όμιλος συμμετέχει ως διαχειριστής (operator) σε διεθνή κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιριών (συμμετοχή 33%) η οποία έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ ως ο πρώτος προτιμητέος προσφέρων για την απόκτηση δικαιωμάτων Έρευνας και Παραγωγής στο Δυτικό Πατραϊκό κόλπο.

Ο Όμιλος διαθέτει το μοναδικό καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα με κύρια προϊόντα το πολυπροπυλένιο και παράγωγά του, η παραγωγή του οποίου γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα Basel. Το μερίδιο της εγχώριας αγοράς υπερβαίνει το 50% ενώ οι εξαγωγές, κυρίως στην Τουρκία, την Ιταλία και την Ιβηρική χερσόνησο, αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 50%- 60% των πωλήσεων.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μέσω της ELPEDISON, κοινοπραξία με την ιταλική EDISON, ήδη λειτουργεί δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 810 MW. Επιπλέον, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , με χαρτοφυλάκιο άνω των 100 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Ο Όμιλος συμμετέχει κατά 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), που αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% του ΔΕΣΦΑ, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου, καθώς και το 51% των τοπικών εταιρειών διανομής και παροχής αερίου (ΕΠΑ).

O ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης στην εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου 2013 υπεγράφη συμφωνία πώλησης των μετοχών (SharePurchaseAgreement) ύψους €400εκ. για το 66% των μετοχών, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών ενέργειας και ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ:atgm.gr