Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Γερμανία: Μισθοί 32% υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο


Γερμανία: Μισθοί 32% υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας κέρδισαν το 2012 κατά μέσον όρο ανά ώρα 32% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έδειξαν σήμερα τα στοιχεία, αν και οι μισθοί τους εξακολουθούσαν να είναι μικρότεροι απ' ό,τι αυτοί στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης και τη Γαλλία.

Έπειτα από χρόνια μισθολογικών περιορισμών, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες βοήθησαν ώστε η Γερμανία, η οποία χαρακτηριζόταν κάποτε "ο ασθενής της Ευρώπης", να θεωρείται σήμερα οικονομικά επιτυχημένη, οι μισθοί των Γερμανών έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα δύο τελευταία χρόνια.
Τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν πως οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές γερμανικές εταιρείες κέρδισαν κατά μέσο όρο 31 ευρώ την ώρα πέρυσι, σε σύγκριση με τα 23,50 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό καθιστά τη Γερμανία την όγδοη πιο ακριβή χώρα στην 27μελή ΕΕ σε όρους κόστους εργασίας.
Η Σουηδία είχε το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ με 41,90 ευρώ την ώρα και η Βουλγαρία το χαμηλότερο με 3,70 ευρώ. Η Ελλάδα είδε το ωριαίο κόστος εργασίας της να μειώνεται κατά σχεδόν 7% από την προηγούμενη χρονιά, κατεβαίνοντας στα 15,50 ευρώ την ώρα.
Το μέσο ωρομίσθιο στη Γαλλία ήταν υψηλότερο απ' ό,τι στη Γερμανία, στα 34,90 ευρώ, αλλά στη Βρετανία ήταν πολύ χαμηλότερο, στα 21,90 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα.
Ωστόσο οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το υψηλότερο κόστος της εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Γερμανία επειδή οι εξαγωγές της εκτός Ευρώπης είναι πολύ καλές.
"Το τελικό μέτρο της ανταγωνιστικότητα είναι οι εξαγωγές... Το εργασιακό κόστος της Γερμανίας είναι 32% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και η χώρα εξακολουθεί να εξάγει 50% του ΑΕΠ της όταν οι περισσότερες άλλες χώρες αυτού του μεγέθους εξάγουν πιθανόν μόνο το 30% του ΑΕΠ τους, έτσι είναι σαφές πως η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική", δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτς, από τους κορυφαίους οικονομολόγους της τράπεζας Μπέρενμπεργκ.
"Ενώ η Γερμανία μπορεί να χάνει ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν χάνει ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι δεν ανησυχώ", πρόσθεσε ο Σουλτς.
Η αύξηση του κόστους της εργασίας στη Γερμανία ήταν κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ όλες τις χρονιές από το 2001 ως το 2010, αλλά από τότε υπερβαίνει το μέσο όρο. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑ Ποιες ελληνικές εταιρείες παγιδεύτηκαν στην Κύπρο



Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ελληνικών εισηγμένων εταιρειών είναι παγιδευμένα στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup και την αποδοχήν από την μειοδοτική κυβέρνηση Ν.Αναστασιάδη.
Από τις ανακοινώσεις των εταιρειών που δημοσιεύθηκαν σήμερα την μεγαλύτερη έκθεση την έχουν οι εταιρείες Jumbo (58 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (3,1 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (3 εκατ. ευρώ), η Αλουμύλ 867 χιλ. ευρώ και η Ελλάκτωρ 600 χιλ. ευρώ.

Ειδικότερα οι ανακοινώσεις των εισηγμένων.........
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝOMURA: "Έρχεται κατάσχεση καταθέσεων στην Ελλάδα για να καλυφθούν τα ελλείμματα"




H Eλλάδα είναι η πρώτη υποψήφια χώρα να επιβληθεί κατάσχεση καταθέσεων και εξ αυτού του λόγου κινδυνεύει με bank-run αναφέρει σε έκθεσή της ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός κολοσσός Nomura. “Η Ελλάδα είναι οικονομικά κοντά στην Κύπρο και η αλληλεξάρτησή της με την Κύπρο την καθιστά πολύ καλό υποψήφιο”, σημειώνουν. “Αλλά υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που μπορεί να εκτεθούν σε ένα καθεστώς αποσταθεροποίησης των καταθέσεών τους”.

Για να διαπιστώσουν ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο με τραπεζικό πανικό (bank run), οι αναλυτές της Nomura ανέτρεξαν στις ξένες καταθέσεις και στο μερίδιο που αυτές κατέχουν επί των συνολικών καταθέσεων κάθε τραπεζικού συστήματος.

Κοιτάζοντας τις ξένες καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών,  η Nomura διαπιστώνει ότι πιο ευάλωτες είναι η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, όπου το ποσοστό των μη ευρωπαϊκών καταθέσεων είναι πολύ υψηλότερο του κοινοτικού μέσου όρου.

Εάν ληφθούν υπόψη και οι καταθέσεις ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών, τότε οι πιο επισφαλείς χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία, με την Ελλάδα να κινδυνεύει να υποστεί "κούρεμα" τραπεζικών καταθέσεων ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών προβλημάτων της.

Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο διαμορφώνονται, επίσης, οι καταθέσεις μη ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων στην Πορτογαλία, όμως, τα επίπεδά τους (στο 15% του συνόλου) είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα των παραπάνω χωρών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της ΠΟΕΜ




H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου 
και της ΠΟΕΜ οι οποίοι πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη 24ωρη Πανελλαδική απεργία ,συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και ανάπτυξης.
Τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο συγκεκριμένος κλάδος με την ανεργία να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ,τους απλήρωτους εργαζόμενους ,τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης ,τις περικοπές μισθών ,το ξεπούλημα επιχειρήσεων
έχουν οδηγήσει στην απόγνωση τους βιομηχανικούς εργάτες.
Η βάναυση καταπάτηση οικονομικών ,εργασιακών και θεσμικών δικαιωμάτων ,έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχών.
Η ΓΣΕΕ μαζί με την ΠΟΕΜ θα συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για να σταματήσουν οι πρακτικές των απολύσεων, της εξαθλίωσης ,της ομηρίας και των εκβιασμών . 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Στις 2 Απριλίου η πληρωμή του μισθού λόγω του Πάσχα των καθολικών σύμφωνα με πληροφορίες μας . Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κύπριος ΥΠΕΞ: “Είμαστε μόνοι μας. Μόνο το Λουξεμβούργο μας στήριξε. Ηχηρή η απουσία της Ελλάδας.”!

forcyp
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Φεύγει και η Michelin από την Ελλάδα



Η κορυφαία γαλλική επιχείρηση στον χώρο των ελαστικών,  Michelin, αποχωρεί οριστικά από την Ελλάδα, μετά από 34 χρόνια παρουσίας στην αγορά, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2014  η μητρική επιχείρηση προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της.

Σύμφωνα με την επιστολή του γενικού διευθυντή, Ντέιβιντ Ζεν, προς τους εξουσιοδοτημένους εμπόρους, η εταιρεία πραγματοποιεί εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα.

«Αυτή η οργανωτική αλλαγή θα εξασφαλίσει τη μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη όπου έχουμε φιλοδοξίες ανάπτυξης. Από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, η Ελλάδα θα είναι μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας θα εδρεύει στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία».

Από το  1950 η  Michelin  έχει εμπορική παρουσία στην Ελλάδα, μέχρι και το 1969 ως εταιρεία εξαγωγών ελαστικών λειτουργώντας ως υποκατάστημα Αθηνών. Το 1969 ιδρύεται επίσημα η εταιρεία «Michelin Ελλάδος» και στη συνέχεια το 1978 έλαβε τη σημερινή της νομική μορφή ως ανώνυμη.

Η εταιρεία  δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την εμπορία ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες, αγροτικά καθώς και βιομηχανικά-χωματουργικά οχήματα.

Απασχολεί 113.400 εργαζομένους στον κόσμο και παράγει 166 εκατομμύρια ελαστικά και 10 εκατομμύρια ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες. Οι πωλήσεις ανήλθαν το 2012 σε 21,5 δισ. ευρώ, δραστηριοποιείται εμπορικά σε 170 χώρες κι έχει μονάδες παραγωγής σε 18 χώρες.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ANTIΠΟΙΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ... ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΙ ΛΟΓΩ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ...



Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI λόγω της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο...
«Λάβαμε την απόφαση να μην συνεργασθούμε με την εταιρεία ENI, διακόπτοντας και τα προγράμματά της στην Τουρκία» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενεργείας Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό.
Η εταιρεία ENI ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.
Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%). Η γαλλική Total έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.
ΠΗΓΗ: : protothema.gr

Τρίτη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα


Τρίτη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα

Στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27» συγκαταλέγεται η Ελλάδα, η οποία «κατέκτησε» την 25η θέση, σύμφωνα με τη συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW). Στην 26η και την 27η θέση βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία. 

Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχεια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: τη σχετική εισοδηματική φτώχεια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Η συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας για τη φτώχεια στις «27» χώρες της ΕΕ κατατάσσει την Γερμανία στην 7η θέση. Ενώ στις λιγότερο φτωχές χώρες περιλαμβάνονται οι Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. 

Βάσει της έρευνας πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχειας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχειας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη.  
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Αυτοί είναι οι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί στην ΕΕ - Στην 11η θέση η Ελλάδα



 Αυτοί είναι οι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί στην ΕΕ -Στη 11η θέση η Ελλάδα

Την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς. Από το Λουξεμβούργου των 1.801 έως τη Λετονία των 132 ευρώ. Οι μισθοί είναι μεικτοί και καταγράφηκαν το α' εξάμηνο 2012.

Η χώρα μας βρίσκεται στη μέση του πίνακα -όπως δημοσιεύουν τα ΝΕΑ- με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό να φτάνει τα 586 ευρώ.

Λετονία 132
Βουλγαρία 138
Ρουμανία 162
Λιθουανία 286
Εσθονία 290
Ουγγαρία 296
Τσεχία 310
Σλοβακία 327
Πολωνία 336
Πορτογαλία 556
Ελλάδα 586
Μάλτα 680
Ισπανία 748
Φινλανδία 763
Βρετανία 1.202
Γαλλία 1.398
Βέλγιο 1.444
Ολλανδία 1.447
Ιρλανδία 1.462
Λουξεμβούργο 1.801 
ΠΗΓΗ:iefimerida.g

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων το αργό




Άνοδο 1,6% σημείωσε το αργό την Τρίτη τερματίζοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων μετά τα νέα σημάδια βελτίωσης στην οικονομία του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως. 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 5,7%, το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 4% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. 

Η ισχυρή άνοδος στις παραγγελίες συνδυάστηκε με τις νέες ενδείξεις ανάκαμψης από την αμερικανική αγορά κατοικίας. Οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, καταγράφοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη άνοδο από το καλοκαίρι του 2006, σύμφωνα με τους δείκτες  Standard & Poor΄s Case-Shiller.

Στον απόηχο των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,6% για να τερματίσει στα 96,34 δολ. το βαρέλι ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Φεβρουαρίου. 

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 1,19 δολ. στα 109,36 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ:capital.gr

ΑΠΘ: Αργούν τα έσοδα από υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα


Πετρελαιοπηγή

Και αυτό καθώς αυτή τη στιγμή -και για όσο διάστημα δεν ολοκληρώνονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις- δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, παρά μόνο για τα κοιτάσματα Πρίνου-Καβάλας, που κι αυτά αποδίδουν ισχνή παραγωγή. Τα παραπάνω προέκυψαν από ομιλίες και δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστου Τσόκα και του καθηγητή του ιδίου Τμήματος, Ανδρέα Γεωργακόπουλου, σε επιστημονικό συνέδριο για τα πετρελαϊκά συστήματα στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωολογίας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.
Το πετρέλαιο και το αέριο ...θέλουν υπομονή
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τσιόκας, «η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011. Και σκεφτείτε ότι οι Κύπριοι ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Είτε λοιπόν είμαστε πιο τυχεροί είτε λιγότερο τυχεροί από τους Κύπριους, τα απτά αποτελέσματα αργούν ακόμη».
Οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση, συν άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα. Ο κ.Τσιόκας υπενθύμισε ακόμη ότι στις αρχές του 2014 ή και νωρίτερα η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε διαγωνισμό παραχώρησης-ενδιαφέροντος για υπό έρευνα περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ερωτηθείς από ποιο γεωγραφικό σημείο θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία, ο κ.Τσιόκας απάντησε ότι η περιοχή θα κοπεί λογικά σε διάφορα οικόπεδα, με προτεραιότητα -βάσει λογικής- στα πιο «εύκολα», αυτά που βρίσκονται δηλαδή σε παράκτιες περιοχές.
Σε πλάνη για το μέγεθος των κοιτασμάτων
O κ.Γεωργακόπουλος επισήμανε, απ' την πλευρά του, ότι στην κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται πλάνη για το μέγεθος και την αξία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, δεδομένου ότι «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία γεώτρηση, ενώ έχουμε βαθιές θάλασσες, βάθους 1500-1800 μέτρων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιζήματα κάτω από το νερό», που θα πρέπει επίσης να σκαφτούν για να φτάσουμε στους υδρογονάνθρακες. «Μακάρι να είχαμε έσοδα το 2014, όπως λεγόταν, αλλά δεν θα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα «μπορεί να κινηθεί προς [τα κοιτάσματα που βρίσκονται] δυτικά και νότια».
Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία και δεδομένα παλαιότερων ετών, που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι μια γεώτρηση 100 ημερών σε βαθιά νερά, στο ερευνητικό στάδιο, στοιχίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια, αφού η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου του είδους κοστίζει κατά μέσο όρο 420.000 ευρώ, συν άλλα τόσα για τη λειτουργία του! Ο Αυστραλός Bjorn P. Wygrala υπενθύμισε, τέλος, ότι το 81,2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η εξάρτηση από αυτά δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά συντόμως, δεδομένου ιδίως ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά (αφού αυτές επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις). Την τελευταία 25ετία, ο κ. Βιγκράλα έχει ασχοληθεί με τα πετρελαϊκά συστήματα και την εφαρμογή τεχνολογιών προσομοίωσης για το ερευνητικό ρίσκο και την εκτίμηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε περισσότερες από 40 χώρες.
 ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Δελτίο Τύπου - Εξοντωτική απόφαση από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ




H ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Χαλκίδα αφήνοντας στο δρόμο 236 εργαζόμενους.
Με το πρόσχημα της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας η διοίκηση της εταιρίας βάζει λουκέτο σ΄ ένα από τα πιο ανεπτυγμένα και κερδοφόρα όλα τα προηγούμενα χρόνια εργοστάσια της χώρας, αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στις οικογένειες των εργαζομένων και στην τοπική κοινωνία.
Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζομένους της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ θα αντιπαλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο την απαράδεκτη και εξοντωτική αυτή απόφαση. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για τις αρμοδιότητες του ΤΑΙΠΕΔ - Απόσυρση ρύθμισης




Με ψήφους 165 έναντι 93 και 4 «παρών», υπερψηφίστηκε το άρθρο 32 με τις ρυθμίσεις για θέματα αποκρατικοποιήσεων, από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα επενδυτικά εργαλεία.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την απόσυρση της τέταρτης παραγράφου του άρθρου, με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε ανώνυμες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα συνορεύοντα με ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (για τα οποία ισχύουν ειδικά σχέδια δόμησης - ΕΣΧΑΔΑ), να επεκτείνουν και στα δικά τους ακίνητα τα συγκεκριμένα ΕΣΧΑΔΑ, σε περίπτωση που τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ τους παραχωρούνται προς αξιοποίηση.

Η αφαίρεση της συγκεκριμένης παραγράφου, ήρε τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ για το συγκεκριμένο άρθρο - όχι όμως και τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει την ονομαστική ψηφοφορία εναντιωνόμενος στις «υπερεξουσίες με τις οποίες εφοδιαζόταν το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Πότε γίνεται η αναγνώριση πλασματικών χρόνων




Οδηγίες για το πότε μπορεί ο ασφαλισμένος να καταθέσει αίτηση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων παρέχει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Ειδικότερα όπως αναφέρεται θα πρέπει μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης να υποβάλλεται και αίτημα αναγνώρισης πλασματικών εφόσον πρόκειται για θεμελίωση δικαιώματος και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης εφόσον πρόκειται για εξαγορά χρόνου προκειμένου να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης.

Στην εγκύκλιο, αναλυτικότερα σημειώνεται ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το Γενικό Έγγραφο Γ99/119/03-03-2003, είχε καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι ασφαλισμένοι που δε θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις υπάρχουσες ημέρες ασφάλισης και δεν υποβάλλουν αίτημα αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ή προαιρετικής ασφάλισης ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης να θεωρείται ότι εμπεριέχεται σχετικό αίτημα αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ή υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση, ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρωθεί στο έντυπο της αίτησης οι κρίσιμες ενδείξεις, με τη γραπτή συναίνεση του ασφαλισμένου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατόπιν σχετικού ερωτήματός μας, διευκρίνισε με έγγραφό του ότι τα διοικητικά όργανα έχουν την υποχρέωση να ενεργούν στα πλαίσια της χρηστής και καλόπιστης διοίκησης καθώς και της αρχής της ισότητας. Επομένως, στις περιπτώσεις που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι είχαν λανθασμένη πεποίθηση ότι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ημέρες ασφάλισης που είχαν ήδη πραγματοποιήσει και για το λόγο αυτό δεν ζήτησαν στην αρχική αίτησή τους αναγνώριση κάποιων από τους πλασματικούς χρόνους των άρθρων 39 και 40 του Ν.3996/2011, τους οποίους είχαν δικαίωμα να αναγνωρίσουν επειδή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01/01/2011 με τις αυξημένες προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Ν.3863/2010 όπως ισχύουν και τις οποίες δεν είχαν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, θα θεωρείται ότι εμπεριέχεται και αίτημα για αναγνώριση πλασματικών χρόνων ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρώσει τις αντίστοιχες ενδείξεις στο έντυπο της αίτησης ή έχουν συμπληρώσει την ένδειξη «όχι»
Στην πράξη θα καλείται ο ασφαλισμένος να επιλέξει το χρόνο ή τους χρόνους ασφάλισης που επιθυμεί να αναγνωρίσει με γραπτή συναίνεση πάνω στο «σώμα» της αίτησης.
Επομένως, οι περιπτώσεις που είχαν τυχόν αντιμετωπιστεί διαφορετικά και καλύπτονται από τις οδηγίες αυτές, θα πρέπει να κριθούν εκ νέου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν σχετική αίτηση - όχληση. Ευνόητο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση και για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων γυναικών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς οι ασφαλισμένες γνώριζαν ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και για το λόγο αυτό είχαν υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων πριν ή ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Η ευνοϊκή αντιμετώπιση που περιγράφεται ανωτέρω, σύμφωνα με τη θέση του Υπουργείου, αφορά μόνο τις περιπτώσεις στις οποίες η αναγνώριση πλασματικών χρόνων του Ν.3996/2011 είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στις περιπτώσεις όμως που οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων αλλά ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται μόνο για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, δεν είναι επιτρεπτό να θεωρηθεί ότι η αίτηση αυτή εμπεριείχε και αίτημα αναγνώρισης χρόνου για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι, λόγω των αλλαγών που συντελέστηκαν στην ασφαλιστική νομοθεσία με τη ψήφιση των νόμων 3863/2010, 3996/2011 και 4093/2012 (σταδιακή κατά περίπτωση αύξηση τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και των ορίων ηλικίας, ύπαρξη διευρυμένων πλασματικών χρόνων, υφιστάμενος περιορισμός στο κατ’ έτος ανώτατο όριο αναγνωριστέου χρόνου), θα πρέπει κατά την υποβολή από τον ασφαλισμένο της μεταγενέστερης δήλωσής του/γραπτής συναίνεσης για αναγνώριση πλασματικού χρόνου - σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω - να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ασφαλιστικά του δεδομένα, προκειμένου να μην υπάρξουν αιτήσεις συνταξιοδότησης βασισμένες σε λανθασμένα στοιχεία και περαιτέρω απορριπτικές επ’ αυτών αποφάσεις συνταξιοδότησης. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr