Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

«Λευκή λίστα» με τα πρατήρια που εντάχθηκαν στο σύστημα εισροών- εκροών


«Λευκή λίστα» με όσα πρατήρια αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος εισροών- εκροών που έχουν εγκαταστήσει πανελλαδικά θα δώσει άμεσα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σε όσα από τα εν λειτουργία πρατήρια δεν εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα της Γενικής Γραμματείας, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα οφείλουν να διακόψουν άμεσα τον ανεφοδιασμό τους.

Ταυτόχρονα, το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η λίστα θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr), προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πρατήρια που έχουν συμμορφωθεί ή μη. Από την ίδια ημερομηνία και μετά, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με ειδική εφαρμογή στο κινητό τους, ούτως ώστε να πληροφορούνται για τα πλησιέστερα σε αυτούς πρατήρια που προμηθεύουν καύσιμα χωρίς αποκλίσεις (μικρότερη του 1,5%).

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του συστήματος εισροών εκροών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη «η πορεία συλλογής στοιχείων από όσα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα βρίσκεται σε καλό σημείο, ενώ για όσα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να τα αποστέλλουν έχει σταλεί σχετική λίστα στον ελεγκτικό μηχανισμό».

Αναφορικά με τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, και της Μαγνησίας, ο αριθμός όσων έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών ανέρχεται σε 2.323. Από αυτά, τα 2.058 πρατήρια έχουν ήδη οριστικοποιήσει στο σχετικό Μητρώο της ΓΓΠΣ τα στοιχεία της υποδομής τους (αριθμός δεξαμενών, αντλιών, κλπ). Πρόκειται για βαθμό συμμόρφωσης 88% που ποικίλει ανά περιοχή. Για παράδειγμα στην Αττική φτάνει το 92%, στη Θεσσαλονίκη το 91%, στη Λάρισα το 83%, κοκ.

Από τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης που έχουν οριστικοποιήσει την υποδομή τους, το ποσοστό όσων αποστέλλουν στοιχεία με τις ποσότητες που αγοράζουν και πωλούν στη ΓΓΠΣ, προκειμένου να κάνει με τη σειρά της διασταυρώσεις, ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 59%.

Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 30% που ενώ έχουν οριστικοποιήσει τα στοιχεία τους στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας, εντούτοις για διάφορους λόγους δεν αποστέλλουν ακόμη στοιχεία.

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός πρατηρίων (κοντά στο 12%) που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την εγγραφή τους στο Μητρώο.

Για όλα τα παραπάνω, έχει αποσταλεί λίστα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι και έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους. Σύντομα αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Όσο για τα πρατήρια που δεν έχουν ούτε καν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών (η τελευταία προθεσμία εξέπνευσε στις 27 Αυγούστου), αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφέρειες, οι οποίες επίσης αυτή την περίοδο διεξάγουν ελέγχους με βάση τα στοιχεία που έχουν παραλάβει από τη ΓΓΠΣ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη εντοπίζεται στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Λάρισας και της Μαγνησίας, όπου το ποσοστό των πρατηρίων που δεν έχει εγκαταστήσει το σύστημα πλησιάζει το 20%. Αλλά ακόμη κι εκεί όπου έχουν εγκατασταθεί, τα ποσοστά αποστολής στοιχείων είναι μικρά. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο, κοντά στο 70% όσων έχουν τοποθετήσει το σύστημα και εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας, δεν αποστέλλει ακόμη στοιχεία, παρ' ότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν λήξει.

Σχετικά με την τρίτη φάση, που αφορούσε στην εγκατάσταση του συστήματος σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Αχαΐας και Ιωαννίνων, αυτή έληξε στις 27 Αυγούστου. Σε σύνολο 2.600 εν λειτουργία πρατηρίων της φάσης, αυτής, έχουν ενταχθεί στο Μητρώο της ΓΓΠΣ τα 580, και από αυτά στοιχεία αποστέλλουν τα 150.

Η εικόνα πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων, και μπορεί-όπως είπε- να βελτιωθεί περαιτέρω εφόσον ενεργοποιηθούν γρήγορα περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου.

Πέρα από τα συστήματα εισροών εκροών, πρόοδος υπάρχει και όσον αφορά στην τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS). Η ΓΓΠΣ έχει παραλάβει το απαιτούμενο σύστημα λήψης των στοιχείων, αυτή τη περίοδο συντάσσεται η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας της, η διαδικασία εγκατάστασης των GPS θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι με οκτώ μήνες.

Τέλος, αναφορά έγινε και στην επέκταση τοποθέτησης του συστήματος στις φορολογικές αποθήκες (εταιρείες και διυλιστήρια). Στο 40% των 990 φορολογικών αποθηκών της χώρας, το σύστημα θα έχει εγκατασταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015, και στις υπόλοιπες μέχρι τον Ιούλιο του 2016.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ιταλία: Έρευνα σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της Eni για δωροδοκία


Η εισαγγελία του Μιλάνου διεξάγει έρευνα σχετικά με τον ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου της ιταλικής πετρελαϊκής Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι προέβη σε δωροδοκία για να εξασφαλίσει την υπογραφή μιας σύμβασης στη Νιγηρία, παραδέχθηκε σήμερα η εταιρεία.
«Η Eni συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια» επισημαίνεται ωστόσο στην ανακοίνωση της εταιρείας. «Η Eni συνεργάζεται με το γραφείο του εισαγγελέα του Μιλάνου και είναι πεπεισμένη ότι η ορθότητα των ενεργειών της θα αναδειχθεί κατά την εξέλιξη της έρευνας».
Η εφημερίδα Corriere della Sera, που ανέφερε πρώτη την είδηση, είχε γράψει ότι η Eni θεωρείται ύποπτη ότι πλήρωσε 190 εκατομμύρια δολάρια σε έναν μεσάζοντα που συνδέεται με τον πρώην υπουργό Πετρελαίου της Νιγηρίας Νταν Ετέτε, ώστε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα εξόρυξης από το οικόπεδο Opl 245 από κοινού με τη Shell.
Το 2011, η Eni έδωσε 1,09 εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση της Νιγηρίας για να πάρει την άδεια. Η Shell πλήρωσε επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο ενεργειακός όμιλος της Ιταλίας επιμένει ότι κανένα άλλο χρηματικό ποσό δεν δόθηκε στην υπόθεση Opl 245.
«Η Eni τονίζει ότι σύναψε συμφωνίες για την απόκτηση του οικοπέδου μόνο με την κυβέρνηση της Νιγηρίας και τη Shell. Όλο το ποσό της πληρωμής για την έκδοση της άδειας στην Eni και τη Shell δόθηκε αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Νιγηρίας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Την εποχή της σύναψης της συμφωνίας, ο Ντεσκάλτσι ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Eni η οποία χειρίζεται τις δραστηριότητές της στον τομέα του πετρελαίου. Τον περασμένο Απρίλιο πήρε προαγωγή και έγινε διευθύνων σύμβουλος, αντικαθιστώντας τον Πάολο Σκαρόνι, ο οποίος σύμφωνα με την Κοριέρε ντέλα Σέρα βρίσκεται ήδη υπό δικαστική διερεύνηση για διαφθορά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το ωκεανογραφικό "Αιγαίο" ξεκινά έρευνες για σπάνιες γαίες


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μέσα δεκαετίας 1980. Ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εντοπίζει ενδείξεις για την ύπαρξη στην ακτογραμμή του Βορείου Αιγαίου Τιτάνιου και Κοβάλτιου. Ωστόσο, εκείνη την εποχή η τεχνολογία για την εξόρυξη και κατεργασία των ορυκτών αυτών με την περίεργη ονομασία ήταν ανύπαρκτη. Αλλά και οι προτεραιότητες της πολιτείας ήταν εντελώς διαφορετικές.

Έτσι, το πόρισμα εκείνο των επιστημόνων, που φανέρωνε την ύπαρξη στις ελληνικές ακτογραμμές των σπάνιων γαιών στις οποίες στηρίζεται το κινεζικό οικονομικό θαύμα, μπήκε στο συρτάρι. Είκοσι χρόνια αργότερα,  περίπου στα μέσα του 2000, οπότε η ζήτηση για έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές- των οποίων βασικό συστατικό είναι οι σπάνιες γαίες- ξεκίνησε να αυξάνει αλματωδώς ο φάκελος των δυσεύρετων αυτών στοιχείων θα ξανανοίξει στην Ευρώπη και με καθυστέρηση στην Ελλάδα.



Ζεσταίνει μηχανές το «Αιγαίο»

Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα φιλόδοξο εγχείρημα που συντονίζει το ΙΓΜΕ και εκτελεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Με βάση το πόρισμα του 1980, η πολιτεία επιδιώκει να ανακαλύψει τι πράγματι κρύβουν οι ακτογραμμές του βορείου Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι σπάνιες γαίες αποτέλεσαν το επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zou Xiaoli.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το ωκεανογραφικό σκάφος Αιγαίο θα ξεκινήσει έρευνες, που θα περιλαμβάνουν γεωτρήσεις. Οι ειδικοί επιστήμονες θα συλλέξουν συγκεντρώσεις από τα λεγόμενα προσχωματικά κοιτάσματα βαρέων ορυκτών με στόχο να διαπιστώσουν εάν τα πιθανά κοιτάσματα είναι οικονομικά βιώσιμα.

Οι έρευνες θα λάβουν χώρα στους Κόλπους της Ιερισσού, του Στρυμονικού και της Καβάλας και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν η γραφειοκρατία και τα χρηματοδοτικά προβλήματα. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, αρχικά προγραμματιζόταν να ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης «πάγωσε». Ακόμη και σήμερα εκκρεμεί η καταβολή από το Δημόσιο στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. περίπου 200.000 ευρώ, ποσού απαραίτητου για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Απαιτείται ακόμη, να αντιμετωπιστούν ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, ωστόσο, πηγές που συμμετέχουν στο εγχείρημα αισιοδοξούν ότι τα όποια προβλήματα είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Ήδη, πάντως, το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. έχει ολοκληρώσει αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα στην Μήλο και στην υποθαλάσσια περιοχή του Κολούμπο, του υποθαλάσσιου ενεργού ηφαιστείου που απέχει εξήμισι χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.

Το Eurare

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ερευνητικό πρόγραμμα Eurare που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών σε Γροιλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Ελλάδα.

Η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα που παράγει σχεδόν το 100% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, αποτελεί μία από τις πλέον βασικές προτεραιότητες που υπάρχουν στην ατζέντα της Angela Merkel, η οποία αντιλήφθηκε το τι διακυβεύεται μόλις πριν από μερικά χρόνια.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, αφορμή για την «αφύπνιση» της Καγκελαρίου υπήρξε η σύγκρουση κινεζικού φορτηγού πλοίου με σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Οι Ιάπωνες συνέλαβαν τον Κινέζο πλοίαρχο και η Κίνα, για την οποία έκθεση της CIA προβλέπει ότι θα έχει μετατραπεί σε υπερδύναμη έως το 2030, προχώρησε σε εμπάργκο των εξαγωγών σπάνιων γαιών κατά της Ιαπωνίας.

Οι άγνωστες, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, σπάνιες γαίες είναι μία ομάδα 17 μεταλλικών στοιχείων με παρόμοιες χημικές ιδιότητες και ασυνήθιστες ονομασίες, όπως Λανθάνιο, Πρασεοδύμιο και Προμήθειο. Αυτό που τα καθιστά περιζήτητα είναι η μοναδική χρησιμότητά τους σε εφαρμογές και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ιατρικές συσκευές, αντιπυραυλικά συστήματα και μαγνήτες.



ΠΗΓΗ.capital.gr

Η Βενεζουέλα βγάζει στο σφυρί τη Citgo Petroleum


Σε αναζήτηση αγοραστή για την θυγατρική εταιρία του κρατικού ομίλου πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA βρίσκεται η διοίκηση της εταιρίας. Η  PDVSA βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές, εντούτοις σε προκαταρκτική φάση, μέσω της επενδυτικής τράπεζας Lazard.
Η Lazard, η οποία έχει αναλάβει επίσημα την ολοκλήρωση της πώλησης, έχει αποστείλει ενημερωτικό υλικό σε πιθανούς επενδυτές, όπου μεταξύ άλλων ενημερώνονται πως μπορούν να πλειοδοτήσουν και μεμονωμένα για το περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που τους ενδιαφέρει.
Να σημειωθεί ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αγγίζουν το ποσό του 1,5 δισ. δολάρια, ενώ η χωρητικότητα των διυλιστηρίων της ανέρχεται συνολικά σε 749 χιλ. βαρέλια ημερησίως.


ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

ΥΠΕΚΑ: Κλείνει τις εκκρεμότητες για ΔΕΣΦΑ-ΑΔΜΗΕ εντός του έτους


Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ η νέα πιστοποίηση της ΡΑΕ θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί η ΕΕ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του due diligence για τον ΑΔΜΗΕ. Τις αμέσως επόμενες μέρες οι εταιρίες θα λάβουν τα σχέδια των συμφωνιών μετόχων.
ΥΠΕΚΑ: Κλείνει τις εκκρεμότητες για ΔΕΣΦΑ-ΑΔΜΗΕ εντός του έτους *Πως προχωρούν τα deals

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καθαρίσει η εικόνα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, των εταιρειών που διαχειρίζονται τις υποδομές μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο ΔΕΣΦΑ, η μεταβίβασή του στην αζέρικη Socar, η οποία έχει ήδη δώσει προκαταβολή ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς θα πρέπει να γίνει νέα πιστοποίηση από τη ΡΑΕ, η οποία θα συμπεριλάβει τις προβλέψεις της τροπολογίας που συζητείται στη Βουλή με την οποία επέρχεται συμμόρφωση στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ΡΑΕ θα μπορεί να επιβάλλει την αναστολή της άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας που ελέγχει τις μετοχές του ΔΕΣΦΑ δηλαδή της Socar (μη κοινοτική, κρατική, ενεργειακή εταιρεία), εφόσον οι αποφάσεις της τελευταίας, έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές της ΕΕ στα θέματα φυσικού αερίου, ή δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, εκτιμάται ότι η νέα πιστοποίηση της ΡΑΕ για το ΔΕΣΦΑ θα έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες τις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε εντός τριμήνου η Επιτροπή, είτε θα κάνει νέες παρατηρήσεις, κάτι που δεν αναμένεται, είτε θα αποδεχτεί σιωπηρά (δεν θα απαντήσει) την πιστοποίηση της ΡΑΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ

Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, (πώληση από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,31% του 66% των μετοχών στον επενδυτή και του 34% στο Ελληνικό Δημόσιο) τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία του due diligence (νομικός και οικονομικός έλεγχος) από τις εταιρείες που προκρίθηκαν να περάσουν στην κυρίως διαγωνιστική φάση.

Αυτές είναι οι εξής κατ΄αλφαβητική σειρά:

1. Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd (Βέλγιο).

2. Public Sector Pension Investment Board (Καναδάς)

3. State Grid International Development Limited (Κίνα)

4. TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni (Ιταλία).

Τις αμέσως επόμενες μέρες οι εταιρείες θα λάβουν τα σχέδια των συμφωνιών μετόχων (Shareholders Agreement) και αγοράς-πώλησης μετοχών (Sale and Purchase Agreement) προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν τα κείμενα των δύο συμφωνιών και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να τα συμπληρώσουν με τις οικονομικές τους προτάσεις.

Η διαδικασία αυτή μαζί με μια παράταση προθεσμίας που συνήθως ζητούν οι επενδυτές, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά που θα προκύψουν θα τα εισπράξει η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,31%, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει για το 34% του ΑΔΜΗΕ, το τίμημα ανά μετοχή που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Με τη μόνη διαφορά ότι το ποσό που θα οφείλει το Δημόσιο, θα συμψηφιστεί με απαιτήσεις που έχει από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,31%. Αναφορικά με το ενδιαφέρον απόκτησης του ΑΔΜΗΕ είναι ιδιαίτερα έντονο από όλες τις υποψήφιες εταιρείες.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τόσο η βελγική ΕLIA, όσο και η ιταλική TERNA, αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα με συχνές επισκέψεις ανώτατων στελεχών τους στην Αθήνα, ενώ ανώτατο στέλεχος της βελγικής εταιρείας είχε και συνάντηση στο Μαξίμου.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν αποκλείεται στη φάση της κατάθεσης των προσφορών να διαμορφωθούν συμμαχίες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κινεζικής εταιρείας, δηλαδή αν θα καταθέσει ή όχι προσφορά, καθώς εδώ και δύο μήνες ελέγχει το 35% της μητρικής εταιρείας της TERNA, ενώ εκπροσωπείται και στο διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Σε χαμηλό 8 μηνών η τιμή του αργού


Σε χαμηλό οκτώ μηνών έκλεισε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της απόφασης του Ογανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (OPEC) να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη ζήτηση του πετρελαίου που παράγουν οι χώρες-μέλη του.

Το ισχυρότερο δολάριο βοήθησε επίσης να διατηρηθούν οι τιμές υπό πίεση, ενώ τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,08 δολάρια ή 1,2% στα 91,67 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 9 Ιανουαρίου.

Το αργό τύπου brent σημείωσε πτώση 1,12 δολαρίων ή 1,1% στα 98,04 δολ. το βαρέλι, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

Στην έκθεση που καταρτίζει μηνιαίως για τις προοπτικές της ζήτησης ο OPEC εκτίμησε πως η ζήτηση για το πετρέλαιό του θα είναι χαμηλότερη το επόμενο έτος. Η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει την παραγωγή του Οργανισμού σε επίπεδα που δεν έχει ξαναδεί από το 2009, όταν η παραγωγή είχε συρρικνωθεί εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ξεχωριστά η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 972.000 βαρέλια στα 358,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Σεπτρμβρίου, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια στα 212,4 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια στα 127,5 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 600.000 βαρέλια.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΟΕΚ: Συνεχίζει να εισπράττει εισφορές, χωρίς να επιδοτεί κανένα νέο πρόγραμμα


Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος εργαζομένων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο η ηγεσία του.

Μιλώντας στο Capital.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Κωνσταντίνος Λιβέρης ανέφερε πως η αφορμή της στάσης εργασίας είναι πως "δεν δόθηκε καμία λύση κατά τη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και της τρόικας στο πρόβλημα του τέως ΟΕΚ".

Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα;

"Ενώ ο ΟΕΚ έχει ενσωματωθεί πλήρως στον ΟΑΕΔ από τον Φεβρουάριο του 2012, συνεχίζει για τρίτο συνεχόμενο χρόνο να εισπράττει εισφορές από τους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να χορηγεί κανένα νέο πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως 84.000 περίπου δάνεια από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ και 97.000 δάνεια με επιδότηση του επιτοκίου παραμένουν χωρίς καμιά δυνατότητα ρύθμισης", σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη.

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνουν νέα προγράμματα του ΟΕΚ - ΟΑΕΔ; Κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών, νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ή και νέες μορφές στεγαστικής παροχής προτείνει ο σύλλογος εργαζομένων του τέως ΟΕΚ. Στον προγραμματισμένο ανασχεδιασμό του ΟΑΕΔ δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε καν η μελέτη προγραμμάτων στεγαστικής προστασίας, λένε οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι αναφέρουν πως η περιουσία του ΟΕΚ, ανέρχεται σε 11 δις ευρώ καταγράφεται με προοπτική να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πολλοί φορείς που είχαν δωρίσει οικόπεδα στον ΟΕΚ για να κτιστούν εργατικές κατοικίες αξιώνουν την επιστροφή τους, εφόσον ο ΟΑΕΔ δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της δωρεάς τους.

Σημειώνεται πως κάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα πληρώνει το 1% του μικτού ενσήμου κάθε μήνα υπέρ του ΟΕΚ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκκρεμεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του διοικητή του ΟΑΕΔ, κου. Θόδωρου Αμπατζόγλου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς να χαθεί η επιδότηση από τον ΟΕΚ. "Την εξαγγελία αυτή έχει αρνηθεί να τη δεχθεί, όμως, η τρόικα κατά τις δύο τελευταίες διαδοχικές επισκέψεις της στην Αθήνα", σημειώνει ο κ. Λιβέρης.

Το οξύμωρο είναι, σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη, πως ο ΟΕΚ εισέπραξε 213 εκατ. ευρώ το 2013 από τα οποία ο ΟΑΕΔ έλαβε μόλις τα ... 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 211 εκατ. ευρώ τα κράτησε το ΙΚΑ. Το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και καθόλο το εννιάμηνο του 2014.



ΠΗΓΗ.capital.gr